SA 071 wrote:oridjidji wrote:
A koji im to sirovine i energenti fale izuzev gasa i nafte? Struja? Nije nerijesiv problem.
Njemci nacija koja je ispred vremena u odnosu na druge, evo odrice se nuklearne energije, citav energetski sistem rekonstruise, zele energiju dobijati u buduce iz obnovljivih izvora energije, zasto Turska nebi mogla slijediti taj primjer recimo i ko drva ih posaditi po Turskoj? Jes da bi nuklearka lakse zakrpila rupu, svejedno docice kad tad i na to da i nju odbace ko Svabe recimo.
Pa ne znam, najveći dio izvoza Rusije u Tursku se odnosi na (poredano po važnosti) plin, naftu, ugalj, žito... Uglavnom energenti i sirovine neophodni za industriju i proizvodnju električne energije. Bez plina i uglja, nema ni struje, a gotovo pola elektrana se pokreće na fosilna goriva, odnosno na plin i ugalj. Preko 60% plina je iz Rusije, trećina potreba za naftom se podmiruje iz Rusije, a za ugalj nisam našao podatak, iako mislim da je i to značajno, jer je to bitan izvozni proizvod iz Rusije u ovoj njihovoj međusobnoj razmjeni koja se mjeri u desetinama mlrd $. Neko je pisao o hidroelektranama u Turskoj, ali ne nađoh nigdje da su one relevantan potencijal, niti da Turska ima tog hidropotencijala da bi mogli time bilo šta značajno popraviti svoju energetsku sliku. Uglavnom, umjesto 60% jeftinog prirodnog gasa iz Rusije, u slučaju hipotetičkog crnog scenarija, mogli bi obezbijediti u optimističnoj varijanti pola od toga i to dijelom iz skupog LNG-a. I još se kurče...

U principu, ništa nije nerješiv problem ni plin, ni nafta, ni struja... samo za rješavanje ovih problema treba vremena i puno, puno više novca nego što je to rješavanje dosada koštalo, a govorimo o dva vjerovatno i tri puta više novca...
Nemoj Nijemce i Turke u istu rečenicu, majke ti. Zapravo, nemoj nikoga u istu rečenicu sa Nijemcima

Ne poredim ih. I sam rekoh da su Njemci ispred ovoga vremena, ali ako ne mozes biti Nijemac, mozes fatati neke fore od njih. Govorim da se i Turci trebaju preorjentisati na vrijeme prema obnovljivoj energiji, sto prije pocnu, to ce im u buducnosti biti lakse. Vjetrenjace nisu neefikasne u dobijanju el. energije recimo. Kroz Evropu ih ima svugdje i svakim danom ih je sve vise. Mislim da ih jedna Madjarska ima vise nego recimo cijeli Balkan , one mogu poboljsati energetski sektor jedne zemlje. Ovako to rade Njemci
http://www.zelenazona.hr/home/wps/wcm/c ... a_energije
Pisao sam o HE u Turskoj, kojih ima oko 140, a jos ih se planira graditi. Mozda ti je post o tome promakao. Eufrat i Tigris su dvije velike rijeke koje izviru u Turskoj, a jos je tu manjih rijeka koji su duzeg toga recimo od Bosne, Neretve, Vrbasa, koje imaju svoj potencijal za izgradnju HE.
http://www.mapsofworld.com/europe/maps/ ... greece.jpg
Pa sada na desetke milijardi im vrijedi nuklearka. Super je to, skrpice rupe, ali i dalje ce im faliti jos istih. Njemacka ih ima oko desetak, a kani ih pogasiti dobar dio do 2020. Dvije zemlje gotovo jednakog broj stanovnika, a tako razlicite kada je u pitanju privreda i cijelokupan energetski sistem.