strong69 wrote:Nek´ ima i ova tema da vidim da BiH nema nikakvu buducnost. Kada Hrvati pozivaju na kupovinu domacih proizvoda onda je to za svaku pohvalu. Kada BiH poziva na isto onda su to frustracije, mrznja prema tudjem, vlasnici njihovih firmi su lijepi i krasni, vlasnici BH firmi su lopovi, kriminalci...
Ja cu se baviti striktno ekonomskim aspektima ove price.
BiH je za 6 mjeseci uvezla vode u vrijednosti od 55 miliona KM. Od te vode BiH je dobila PDV i zaposleni u distribuciji plate a drzava poreze i doprinose za njih.
Kupovinom vode PROIZVEDENE u BiH placaju se zaposleni u proizvodnji, porezi i doprinosi za njih, PDV, placa se koncesija vode, placaju se zaposleni u distribuciji i pripadajuci porezi, placa se porez na dobit. Placaju se struja, voda i plin. Placaju se komunalije. Placa se i upravljanje ambalaznim otpadom. Ovim se poboljsava skolski i zdravstveni sistem u BiH, povecava se potrosnja i istovremeno se zaposljavaju druge srodne djelatnosti koje proizvode repromaterijal za vodu. PET boce proizvode se u Bosanskom Petrovcu, cepovi su proizvode u Kiseljaku i Sarajevu a etikete u Unioninvestplastici u Semizovcu.
U BiH nema zastite ni domacih proizvodaca vode a ni piva. U BiH se uvozi pivo po cijeni od 0,20 KM i na to se placa akciza. Kako se uvozi pivo po toj cijeni iz HR i SRB treba pitati vlasti. Ali je to direktna negativna posljedica po Tuzlansku pivaru, Sarajevsku pivaru, Preminger, Nektar...
BiH je od 01.07.2013. izvezla 0 KM litara mlijeka i mlijecnih proizvoda u HR a HRVATSKA je u tom periodu uvezla oko 50 miliona KM mlijeka i mlijecnih proizvoda u BiH. Hrvatska je u zadnjih 6 godina izvezla oko 370 mio KM u BiH a BiH u HR 170 mio KM mlijeka!
Hrvatska trazi tradicijske kvote, odnosno da se ukinu sve carine (koje su minimalne) prema BiH a da mi ne mozemo izvoziti u HR nikako! Od proizvodnje mlijeka u BiH zivi 15.000 porodica direktno!
E sad, ako je licemjerno pozivati na kupovinu domacih proizvoda onda... Ja ne pozivam na bojkot, pozivam na razum ljudi. Smatram i da je prece uvesti ovakav ekonomski predmet u osnovne skole nego vjeron`uku. Samo kupovinom domacih proizvoda podsticemo zaposljavanje, ekonomski razvoj, povecanje potrosnje i bolje skolstvo i zdravstvo... Bez toga nema napretka.
A BiH je veoma liberalno ekonomsko trziste koje nikada nije zastitlo domace proizvodace. Ni od uvoza. U BiH svako ima pravo da kupuje sta hoce za svoj novac i to mu se ne smije osporiti. Ali time se doprinosi smanjenju proizvodnju i smanjenju zaposljavanja u realnom sektoru sto ce dovesti do potpunog kolapsa zemlje.
Neka, nek kupuju sta hoce.
Ja im samo zelim da im djeca nadju posao u nekoj domacoj mljekari ili pivari, punionici vode...pa da im onda cujemo pricu. Ja nemam nikoga u takvim firmama, ali poznajem ljude koji rade u pivari i mljekari. Ti ljudi imaju posao dok se njihovi proizvodi prodaju. Ako se ne prodaju, ti ljudi nemaju posao. Kratko i jasno.
Kupis domace - platio si radnika, komsiju, rodjaka, brata, sestru, sina, kcerku.
Ne znam sta vise nasim ljudima tu nije jasno i do kad ce im biti potrebno crtati sve. Nevezano za ovu zabranu od strane Hrvatske. Al eto sreca u nesreci je da su nam ovim malo doprinijeli da se digne svijest domacih tikvi.