jastuk1 wrote:biscanka2 wrote:
[/size]
Ja im (Njemackoj) halalim svaku moju kap znoja koju sam mojim radom ovdje ulozila i s tim ucestvovala u izgradnji ove zemlje kao i
u obezbjedjivanj moje i moga djeteta buducnosti. Podmirujem sve obaveze kao i njemci ali uzivam i sva prava kao i oni (osim
da mogu na izbore izaci) tako da ovo ti vodu nepije. 80% stranaca (iz iskustva) koji su preko 4 decenije ovdje istu stavku imaju.
Izbjeglice pomoci da ali na ovaj nacin ne.

Jeste Vi u Njemačkj to ostvarili, i drago mi je naravno da ste se snašli i pošteno zarađivali, ali nisam mislio na iživljavanje Njemačke prema radnoj snazi u Njemačkoj, već na iživljavanje Njemačke prema radnoj snazi u drugim Evropskim zemljama.
Te zemlje Njemačka svojom perfidnom politikom jačeg uništava u svakom pogledu - mešetari i bankari koji gledaju samo interese Njemačke u Evropi koji im dižu kamatne stope, pa onda te Evropske države ne mogu da se jeftino zadužuju kao Njemačka, te time ne mogu pokretati biznise kao Njemačka i time Njemačka osigurava da druge države i mladi u drugim državama nisu konkurentni!!! I moraju se seliti u Njemačku da nađu posao, čime Njemačka perfidno profitira i od tuđeg obrazovnog sistema! Dobije školovanu radnu snagu svojom bezočnom i perfidnom bankarskom politikom sisanja tuđe krvi i znoja!!!!
Tako da, uz svo dužno poštovanje, svaki lisičiji osmjeh na licu starog, prepredenog Njemca je tuga i jad na licu mladog nezaposlenog južnog Evropljanina. !!!!!!
Zbog Njemačkog prosperiteta veliki je jad pa i bijeda u drugim zemljama!!!!
Neznam ali u Bihacu imamo Njemacku firmu Megle. Koliko mi je poznato (kad u poredjenje uzmemo nase privatne firme) radnici imaju
redovne i bolje plate.
Po pitanju socijalnog stava uredno su prijaviti i redovno svoje obaveze podmiruje a u dosta slucajeva moze se i kao donator vidjeti.
Imala sam godinu dana komsinicu sportasicu iz Poljske .Djevojka magistrirala DIF ovdje je imala ugovor sa jednim klubom.
Bile smo bliske tako da smo o svemu popricati mogle. Roditelji joj rade u Poljskoj - skolstvo.
Djevojka kaze velika korupcija i losi politicari unistili su mnoge firme. Kako smo usli u EU jedina prednost a ujedno i zalost je da nam
gradjani u zemljama EU nemoraju na crno raditi ali zato imamo, nemogu se tacno broja sjetiti,cini mi se preko 2 miliona gradjanja koji
van svoje zemlje kruh zaradjivati moraju.
Potrebe za radno snagom sigurno ne basiraju na izbjeglicama ili azilantima africkih,arapskih ili azijskih zemalja.