Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#1476 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

supercali wrote: ja skonto tebe a stose on gura je druga prica
Ne izazivaj krvoproliće na temi, i ovako je lako zapaljiva. :oops:

Image

Inače, u offu smo. :wink:
supercali

#1477 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

nek puca dok smo mi na kafi
calculator

#1478 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by calculator »

5 0 5 wrote:
calculator wrote:
PM72 wrote:Raduje me jedna istina...Titini spomenici će nadživjeti Alijine,smijem se kladiti po život!
A ko je Alija? :D
otac republike srpske. :izet:

:thumbup: :D :thumbup:
Dozer

#1479 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

@piupiu
Hajd' da mi batalimo predigru ba :D

--------------

A sto se tice poredjenja Juge onda i BiH danas, evo vam parametri za poredjenje, pa opletite.

1. Broj izgradjenih fabrika u poslijeratnom periodu u Jugi i u BiH (20 godina)
2. Broj (ne)zaposlenih - procentualno.
3. Broj djece upisane u osnovne skole - procentualno
4. Kvalitet obrazovanja
5. Kilometraza izgradjenih puteva i autoputeva
6. Kolicina novih vozila - procentualno u odnosu na broj stanovnika
7. Izgradnja ostale infrastrukture i saobracaja (zeljeznica)
8. Stopa kriminala po broju stanovnika (pljacke, ubistva, droga, razbojnistva, itd.)
9. Generalno zadovoljstvo gradjana standardom zivota - ljetovanja, vikendice, putovanja, potrosacka korpa, penzije, itd. (pri tome, zajebite price o tome sta je postojalo onda, a sta danas, jer to nije standard zivota nego globalni napredak tehnike i tehnologije, od cega se nista ne proizvodi u BiH)
10. Efikasnost drzavnog aparata (policija, sudovi, opstine i vlast generalno).

Eto, samo 10 tackica za poredjenje, pa izvolite. :D
Ommadawn

#1480 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Dozer wrote: A sto se tice poredjenja Juge onda i BiH danas, evo vam parametri za poredjenje, pa opletite.

4. Kvalitet obrazovanja
8. Stopa kriminala po broju stanovnika (pljacke, ubistva, droga, razbojnistva, itd.)
9. Generalno zadovoljstvo gradjana standardom zivota - ljetovanja, vikendice, putovanja, potrosacka korpa, penzije, itd. (pri tome, zajebite price o tome sta je postojalo onda, a sta danas, jer to nije standard zivota nego globalni napredak tehnike i tehnologije, od cega se nista ne proizvodi u BiH)

Moze! Uzmi svih tih 10 tackica i uporedi zajedno poslijeratni period SFRJ i zadnju deceniju SFRJ - dakle izgradjene fabrike, putevi, skole, stopa kriminala, kvalitet obrazovanja, te generalno zadovoljstvo gradjana standardom zivota i efikasnost drzavnog aparata.

Ne kazem ja da je danas bolje ali su ljudi 80-ih bili generalno nezadovoljni i zeljeli su promjene. Nacionalisti su to iskoristili i potjerali vodu na svoj mlin.

A i za ove jugonostalgicare bih preporucio jednu knjigu iz 1970-e, "Toranj" od Ivana Kusana, koja je tada podigla prasinu u javnosti. Kusan kroz humor prikazuje promasaje tadasnjeg drzavnog aparata i koliko smo zapravo bili ravnopravno drustvo.
Dozer

#1481 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Ommadawn wrote:
Dozer wrote: A sto se tice poredjenja Juge onda i BiH danas, evo vam parametri za poredjenje, pa opletite.

4. Kvalitet obrazovanja

Moze! Uzmi svih tih 10 tackica i uporedi zajedno poslijeratni period SFRJ i zadnju deceniju SFRJ - dakle izgradjene fabrike, putevi, skole, stopa kriminala, kvalitet obrazovanja, te generalno zadovoljstvo gradjana standardom zivota i efikasnost drzavnog aparata.

Ne kazem ja da je danas bolje ali su ljudi 80-ih bili generalno nezadovoljni i zeljeli su promjene. Nacionalisti su to iskoristili i potjerali vodu na svoj mlin.

A i za ove jugonostalgicare bih preporucio jednu knjigu iz 1970-e, "Toranj" od Ivana Kusana, koja je tada podigla prasinu u javnosti. Kusan kroz humor prikazuje promasaje tadasnjeg drzavnog aparata i koliko smo zapravo bili ravnopravno drustvo.
Bez ljutnje, ali ovo je pomalo glupa postavka. Zadnja decenija SFRJ nije ni imala potrebu za nekim novim fabrikama (iako za njima uvijek postoji potreba) jer je vec imala sve. AKO se vec hoce to porediti na taj nacin, onda uzmimo 20 poslijeratnih godina Juge i BiH ;)

A sto se ostalih stavki tice, eto, slobodno poredi zadnjih 10 godina Juge i ovih 20 poslijeratnih u BiH. :D

Statistike su cudo, drug moj... I neumoljive su, a nase individualno misljenje i percepcija u njima ne igraju nikakvu ulogu. Ovo se najplasticnije moze pokazati na svima poznatom primjeru - statistika kaze da je u BiH ubijeno preko 100.000 ljudi u ratu, od cega oko 70% B, 20% s i 10 % H (mrsko mi traziti tacno, ali to je nekako ovako). I dzaba je sad sto ce Dodik, ili bilo ko, reci da to nije tako. To su dokazane stvari koje su takodjer i statisticki podaci.
Last edited by Dozer on 25/08/2015 11:34, edited 1 time in total.
5 0 5

#1482 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Ommadawn wrote:

4. Kvalitet obrazovanja

u tome i jeste stvar. ljudi su bili nezadovoljni osamdesetih, a danas bi se u guzicu udarali da imaju pola od onoga sto su tad imali. pa i najveci optimista ne bi smio predvidjeti da bi glavni grad nase domovine mogao organizovati olimpisjke igre u narednih pola vijeka. ma kakve oi. ne mogu organizovati ni skijasku trku, za koju trebaju zabosti zastavice na strmini. kupili su masine za pravljenje snijega prije 10 godina, ni dan danas ih nisu ni platitli ni upotrijebili. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1483 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

piupiu wrote:
supercali wrote: ja skonto tebe a stose on gura je druga prica
Ne izazivaj krvoproliće na temi, i ovako je lako zapaljiva. :oops:

Image

Inače, u offu smo. :wink:
I nek si postavila sliku da supercali vidi odgovor na pitanje cija je piupiu :evil:

On topic: Doza zadnji post :thumbup:
Ommadawn

#1484 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Dozer wrote:
Ommadawn wrote:

4. Kvalitet obrazovanja

Bez ljutnje, ali ovo je pomalo glupa postavka. Zadnja decenija SFRJ nije ni imala potrebu za nekim novim fabrikama (iako za njima uvijek postoji potreba) jer je vec imala sve. AKO se vec hoce to porediti na taj nacin, onda uzmimo 20 poslijeratnih godina Juge i BiH ;)

A sto se ostalih stavki tice, eto, slobodno poredi zadnjih 10 godina Juge i ovih 20 poslijeratnih u BiH. :D

Statistike su cudo, drug moj... I neumljive su,a nase individualno misljenje i percepcija u njima ne igraju nikakvu ulogu. Ovo se najplasticnije moze pokazati na svima poznatom primjeru - statistika kaze da je u BiH ubijeno preko 100.000 ljudi u ratu, od cega oko 70% B, 20% s i 10 % H (mrsko mi traziti tacno, ali to je nekako ovako). I dzaba je sad sto ce Dodik, ili bilo ko, reci da to nije tako. To su dokazane stvari koje su takodjer i statisticki podaci.
Bez ljutnje naravno, mozda i nismo trebali nove fabrike ali i one postojece nisu bile nimalo rentabilne niti kvalitetno produktivne. Statisticki gledano, samo BiH je imala 20% nezaposlenih, a gdje su ostale republike?

Pazi, ne kazem da su poslijeratne godine BiH bolje, nikada to ne tvrdim - vjeruj mi na rijec da su mnogi nasi ljudi koje sam poznavao ovdje u Svedskoj vec 1996 poceli da se pripremaju za povratak (izmedju ostalog je i moj otac par puta spomenuo isto) misleci da ce to biti isto kao i u poslijeratnoj Jugoslaviji ali dobar dio njih je vec nakon prve posjete vrtilo glavom i govorilo "Dabogda".
5 0 5

#1485 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Ommadawn wrote: Pazi, ne kazem da su poslijeratne godine BiH bolje, nikada to ne tvrdim - vjeruj mi na rijec da su mnogi nasi ljudi koje sam poznavao ovdje u Svedskoj vec 1996 poceli da se pripremaju za povratak (izmedju ostalog je i moj otac par puta spomenuo isto) misleci da ce to biti isto kao i u poslijeratnoj Jugoslaviji ali dobar dio njih je vec nakon prve posjete vrtilo glavom i govorilo "Dabogda".
znaci slazes se da je prijeratna bih bila bolja od danasnje? jesam li te dobro razumio?
Dozer

#1486 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

@ommadawn

Sve si sam rekao s ovom zadnjom recenicom - ja mladjima, koji se ne sjecaju onog vremena, uvijek kazem - pitaj starog ili dedu, pa onda probaj skontati ono i ovo.

Sto se tice fabrika i ostalih firmi u Jugi - ne da su bile rentabilne, nego su 1990 imale more ugovorenih poslova. Vec sam neke navodio, poput Energoinvesta, SIpada, Pretisa, pa da se ne ponavljam.

A sto se nezaposlenosti tice u osamdesetima, ona ti je na nivou Juge, dakle drzave, bila 15-16%. U brojevima bi to bilo oko 3.3-3.5 miliona ljudi (a Juga je imala 22+ miliona stanovnika). Danasnje drzave, bivse republike, zajedno imaju skoro duplo vise nezaposlenih.
Po republikama je isla ovako:
HR - 8-9%
SRB - 10-11%
SLO - 4-5%
BiH - 15-16%
MK - 9-10%
A taj prosjek je "popravljalo" Kosovo sa preko 55%.

Sve je ovo statistika. Tek nakon 1984, pa i 1985, pocinje blagi rast nezaposlenosti, ali se on nije povecao drasticno, nego za nekih 4-6%, kako u kojoj republici. BiH je tu onda dobacila do 20-22%, a danas je jasno i zasto - vecina namjenske proizvodnje je bila u BiH, a s obzirom na velikosprske i velikohrvatske ciljeve koji su vec tada polako krenuli na povrsinu, takvu BiH je trebalo oslabiti.
Ommadawn

#1487 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

5 0 5 wrote:
Ommadawn wrote: Pazi, ne kazem da su poslijeratne godine BiH bolje, nikada to ne tvrdim - vjeruj mi na rijec da su mnogi nasi ljudi koje sam poznavao ovdje u Svedskoj vec 1996 poceli da se pripremaju za povratak (izmedju ostalog je i moj otac par puta spomenuo isto) misleci da ce to biti isto kao i u poslijeratnoj Jugoslaviji ali dobar dio njih je vec nakon prve posjete vrtilo glavom i govorilo "Dabogda".
znaci slazes se da je prijeratna bih bila bolja od danasnje? jesam li te dobro razumio?
Jeste ali ne mnogo, bar ne toliko koliko jugonostalgicari govore da jeste. Ne zaboravi cinjenicu da je Bosna bila jedna od najsiromasnijih republika u SFRJ. Dobar dio toga se trebalo renovirati, srediti, nadograditi. Manja mjesta su vec pocela polako izumirati. Sve da i nije bilo rata i da se nastavilo tom politikom kakva je vladala tada, isto bi nas cekalo danas. Ne znam da li bi Markovic uspio sa svojim reformama ali bar tada (a i danas) mi se cinio kao najsvjezija i najsvjetlija alternativa. A sad SBB-KBB...
Ommadawn

#1488 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Dozer wrote:@ommadawn

Sve si sam rekao s ovom zadnjom recenicom - ja mladjima, koji se ne sjecaju onog vremena, uvijek kazem - pitaj starog ili dedu, pa onda probaj skontati ono i ovo.

Sto se tice fabrika i ostalih firmi u Jugi - ne da su bile rentabilne, nego su 1990 imale more ugovorenih poslova. Vec sam neke navodio, poput Energoinvesta, SIpada, Pretisa, pa da se ne ponavljam.

A sto se nezaposlenosti tice u osamdesetima, ona ti je na nivou Juge, dakle drzave, bila 15-16%. U brojevima bi to bilo oko 3.3-3.5 miliona ljudi (a Juga je imala 22+ miliona stanovnika). Danasnje drzave, bivse republike, zajedno imaju skoro duplo vise nezaposlenih.
Po republikama je isla ovako:
HR - 8-9%
SRB - 10-11%
SLO - 4-5%
BiH - 15-16%
MK - 9-10%
A taj prosjek je "popravljalo" Kosovo sa preko 55%.

Sve je ovo statistika. Tek nakon 1984, pa i 1985, pocinje blagi rast nezaposlenosti, ali se on nije povecao drasticno, nego za nekih 4-6%, kako u kojoj republici. BiH je tu onda dobacila do 20-22%, a danas je jasno i zasto - vecina namjenske proizvodnje je bila u BiH, a s obzirom na velikosprske i velikohrvatske ciljeve koji su vec tada polako krenuli na povrsinu, takvu BiH je trebalo oslabiti.
Ali rasti 4-5% je ipak mnogo, a racunaj da oni koji su bili zaposleni su radili u dobrom dijelu nerentabilnih firmi. Energoinvest je imao ugovorene poslove ali 10 firmi je bilo haman pred stecajom. Markovic je sam rekao da 30% preduzeca se mora zatvoriti da bi se moglo krenuti dalje.

Znam kako su moji zivjeli i radili 80-ih. Zato je stari krajem 80-ih sve vise i vise radio privatno jer u svom preduzecu ako nije kasnila plata, onda je sigurno bila manja a on privatno zaradi troduplo vise.
Dozer

#1489 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Zapravo, BiH je unutar Juge bila srednje razvijena republika, a iza nas su bili Makedonija i Crna Gora. Po velicini je bila treca, iza Srbije i Hrvatske.

Markoviceve reforme su u ono vrijeme dosle kao kec na 11, i zasigurno su vodile velikom napretku u roku od 2-4 godine. Rezultati su vec bili vidljivi krajem '90, ali... Hajvani bili jaci...
5 0 5

#1490 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Ommadawn wrote: Jeste ali ne mnogo, bar ne toliko koliko jugonostalgicari govore da jeste. Ne zaboravi cinjenicu da je Bosna bila jedna od najsiromasnijih republika u SFRJ. Dobar dio toga se trebalo renovirati, srediti, nadograditi. Manja mjesta su vec pocela polako izumirati. Sve da i nije bilo rata i da se nastavilo tom politikom kakva je vladala tada, isto bi nas cekalo danas. Ne znam da li bi Markovic uspio sa svojim reformama ali bar tada (a i danas) mi se cinio kao najsvjezija i najsvjetlija alternativa. A sad SBB-KBB...
Pročitaj molim te moje usporedbe koje sam napisao prije na ovoj temi. I kolega @kemo je pisao slično. Ne mogu ti sada naći link jer sam vani i na telefonu. Nije bila riječ samo o ekonomiji nego o brizi za nacionalno blago, obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, socijalni status građana u obje države i slično. Volio bih da mi daš svoj osvrt na to. Pa ćemo dalje.
Last edited by 5 0 5 on 25/08/2015 19:01, edited 1 time in total.
Ali Kemal

#1491 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Ommadawn wrote:Bez ljutnje naravno, mozda i nismo trebali nove fabrike ali i one postojece nisu bile nimalo rentabilne niti kvalitetno produktivne. Statisticki gledano, samo BiH je imala 20% nezaposlenih, a gdje su ostale republike?

Pazi, ne kazem da su poslijeratne godine BiH bolje, nikada to ne tvrdim - vjeruj mi na rijec da su mnogi nasi ljudi koje sam poznavao ovdje u Svedskoj vec 1996 poceli da se pripremaju za povratak (izmedju ostalog je i moj otac par puta spomenuo isto) misleci da ce to biti isto kao i u poslijeratnoj Jugoslaviji ali dobar dio njih je vec nakon prve posjete vrtilo glavom i govorilo "Dabogda".
Sve do rata, svako ko bi zavrsio masinstvo je imao posao, 90% studenata je imalo stipendiju, toliko je bila jaka masinska industrija. Isto tako elektro inzinjeri, posao ih je cekao. Gradjevina mozda malo slabije, nisam siguran, ali i oni bi se svi relativno lako zaposlili.
E sad bio je problem sa drugim kadrovima, doktori, pravnici, ekonomisti, jer nije niko zelio da ide u provinciju, a ne mogu svi u centre.
Medjutim te sada price da su postojale firme, ali nisu bile rentabilne, prema sadasnjem stanju kada firme ne postoje nikako, su zaista smijesne :lol:
Eki nisu bile produktivne :lol: :lol:
Pa pred njima je bio zadatak da nesto urade da povecaju produktivnost, uvedu inovacije i slicno. Onda se pocelo sa pricom o ugrozenosti, koja se i dan danas provlaci i zataskava najveca pljacka od kako postoji Bosna.
Sta drugo mogu i da kazu, nista nisu napravili, pa cak ni suverenu drzavu, da je najgora, ali nije suverena. Baska to sto je podijeljena i ukopana u svojim antagonizmima, da nije moguce jebeni popis uraditi.
Znaci mozemo da poredimo i te trivijalne stvari, popis u SFRJ, popis u BiH, da ne idemo do kriminala :oops:
Dozer

#1492 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Ma za sta god da se uhvatimo, bilo koji segment, uvijek cemo doci na to da je ona DRZAVA bila to u punom smislu te rijeci, a ovo danas nije nista drugo nego njen otpadak. Dakle - smece.
Fudo387

#1493 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:Ma za sta god da se uhvatimo, bilo koji segment, uvijek cemo doci na to da je ona DRZAVA bila to u punom smislu te rijeci, a ovo danas nije nista drugo nego njen otpadak. Dakle - smece.
Pa ko ti brani da ides zivjeti u jugoslaviji ako ti Bosna ne valja? :mrgreen:
palermo

#1494 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by palermo »

Ma stalno se jednu stvar pitam. Kako to da za Jugoslavijom žale samo Srbi i Bošnjaci (naravno ne govorim o svim Srbima i Bošnjacima, ali među njima je daleko, daleko najveći procenat tih tzv.jugonoastalgičara). Zašto za Jugoslavijom ne žale Hrvati, Slovenci...zašto ne žale Albanci....
Ali Kemal

#1495 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Kako znas da ne zale Hrvati, a i Slovenci, a i Albanci?
Last edited by Ali Kemal on 25/08/2015 20:31, edited 2 times in total.
palermo

#1496 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by palermo »

Ali Kemal wrote:Kako znas da ne zale Hrvati, a i Slovenci, a i Albanci?
Čuj kako znam. To hoćeš reći da Hrvati, Slovenci i Albanci žale za Jugoslavijom. De bogati....
Ali Kemal

#1497 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

palermo wrote:
Ali Kemal wrote:Kako znas da ne zale Hrvati, a i Slovenci, a i Albanci?
Čuj kako znam. To hoćeš reći da Hrvati, Slovenci i Albanci žale za Jugoslavijom. De bogati....
Dovoljno je procitati sta pise npr Hrvatica Vedrana Rudan.
Drugo u Hrvatskoj vlada strahovita cenzura, muzika iz Srbije je zabranjena, a ljudi opet vole cajke, kako to oni kazu.
Albanci, pa oni napustaju Kosovo vise nego ikad, koliko im je dobro. :oops:
Ti posmatras to kroz prizmu imaginarnog pojma naroda, a ja kroz prizmu pojedinca, gradjana.
palermo

#1498 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by palermo »

Ali Kemal wrote: Dovoljno je procitati sta pise Hrvatica Vedrana Rudan.
De bolan, ne postoji nikakav prostor za diskusiju ako se ne priznaju elemntarne činjenice. Dakle ako ti kažeš da Slovenci, Hrvati i Albanci žale za Jugoslavijom u istom procentualnom (ma ne mora biti ni isti, nego nek bude makar malkice približan) kao Srbi i Bošnjaci, onda stvarno nemamo o čemu razgovarati. I još Vedranu Rudan prizivaš kao argumentaciju
5 0 5

#1499 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

palermo wrote:Ma stalno se jednu stvar pitam. Kako to da za Jugoslavijom žale samo Srbi i Bošnjaci (naravno ne govorim o svim Srbima i Bošnjacima, ali među njima je daleko, daleko najveći procenat tih tzv.jugonoastalgičara). Zašto za Jugoslavijom ne žale Hrvati, Slovenci...zašto ne žale Albanci....
slovenci su najveci jugonostalgicari. ja mislim, najvise zbog toga sto je njih rat mimoisao, pa romantiziraju o stvarima o kojima je na ovoj temi i rijec.
mislim da srbi nisu nikad osjecali sfrj kao svoju domovinu, vise kao drzavu svih srba. hrvati su uvijek bili prvo hrvati. jugoslovenska nacija njima nikad nije bila interesantna. nisu se poistovjecavali s njom. za makedonce ne znam. za bosanske muslimane je jasno. poslije kraljeve jugoslavije i cetnickog klanja u onom ratu, jugoslavija je bila prva drzava koja je dozvolila obicnom covjeku da malo prodise. prije toga smo bili kmetovi pod tudjinskom cizmom bar 500 godina.
NataliDizdar

#1500 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by NataliDizdar »

5 0 5 wrote: slovenci su najveci jugonostalgicari. ja mislim, najvise zbog toga sto je njih rat mimoisao, pa romantiziraju o stvarima o kojima je na ovoj temi i rijec.
mislim da srbi nisu nikad osjecali sfrj kao svoju domovinu, vise kao drzavu svih srba. hrvati su uvijek bili prvo hrvati. jugoslovenska nacija njima nikad nije bila interesantna. nisu se poistovjecavali s njom. za makedonce ne znam. za bosanske muslimane je jasno. poslije kraljeve jugoslavije i cetnickog klanja u onom ratu, jugoslavija je bila prva drzava koja je dozvolila obicnom covjeku da malo prodise. prije toga smo bili kmetovi pod tudjinskom cizmom bar 500 godina.
Za Slovence su 100% u krivu. Oni imaju mozda najzdraviji stav prema Jugoslaviji - gledaju na nju kao historijsku cinjenicu samo, bez pretjeranog bijesa o "komunistickoj tamnici naroda" kao kod Hrvata ili previse romanticizma kao kod Bosnjaka. Ponekad se vezu neka nostalgicna sjecanja u vezi mladosti itd ali nisu nikada bili emotivni vezani uz Jugoslaviju ili druge narode ex Yu.
Post Reply