Lucifer
Međutim, na osnovu iskustva iz prethodnog predratnog/ratnog perioda i Dodikovih odnosno Vučićevih postupaka u danima pred obilježavanje 20 godišnjice genocida nad mojim narodom, zaključujem da se ljudi nisu odmakli ni pedlja od velikosrpskih stavova iz vremena počinjenja genocida te da, konsekventno tome, možemo očekivati njihove daljnje napore na realizaciji tih velikosrpskih ciljeva: uništenje Bosne i uništenje Bošnjaka.
To je sasvim tacno!
Srbi su naucili nesto iz proteklog rata i vise rat ne razmatraju kao opciju. Bili su visestruko nadmocni pa su ispusili.
Sada Dodik govori o MIRNOM RAZDRUZIVANJU. On rat kao opciju nikada nije spomenuo. Rat je indirektno pomenut jedino od bosnjacke politike kako bi se upozorio Dodik. Upali malo lampice. I taj Vucic potencira mir i stabilnost. Rat ni pod razno.
Srbi nemaju snagu da ratnim putem ostvare cilj. Nemoj misliti da su tolike budale da toga nisu svjesni. Kada nisu mogli devedesetih, kada su bili superiorni, sada ne mogu pogotovo. Ako bi zapoceli rat Evropa bi ih pokosila i zestoko kaznila.
Ako bi Bosnjaci poceli rat, isto tako bi bili zestoko kaznjeni, vjerovatno podjelom BiH.
Tvoj je vlastiti izbor da prihvatiš takav zaključak ili ne. Nikog ne ubjeđujem u bilo šta. Kad sam bio mladi idealista i ja sam vjerovao da je onim okolnostima nemoguće da dođe do rata i da to svijet neće dozvoliti, kao što to ti pretpostavljaš u svom postu. Međutim, Dodiku međunarodna zajednica od već cca 10 godina dozvoljava da uzima maha u kočenju i rastakanju ove zemlje te normalnog suživota. Ta ista međunarodna zajednica je nas u vremenu genocida držala pod embargom na oružje. Faktički su nas držali dok su nas četnici klali. Čast Americi koja je spoznorisala Oluju i zaustavila rat svojom avijacijom i diplomatijom, ali i kad su kod njih republikanci na vlasti ni od njih ne možemo očekivati mnogo. Helem, boli kita svakog za nas kad dođe stani pani, nego u se i u svoje kljuse.
Okolnosti koje su bile tada i sada su potpuno neuporedive...
Pad Berlinskog zida, raspad SSSR, raspad komunistickih drzava i komunizma kao ideologije, novi svjetski poredak.... Prethodno sam naveo pun kurac argumenata. Napisao sam zasto je tada rat odgovara a zasto sada ne odgovara itd.
Ponavljam po hiljaditi put: novi rat je izgledna opcija u slučaju da stranci ne zaustave Dodika. Njegovo sranje traje već predugo, još od spavača Švarcšilinga. Dok je visoki predstavnik smjenjivao budale, zemlja je išla naprijed. Nadajmo se da će ga zaustaviti oni. Ali ako ga ne zaustave oni, onda ćemo ga morati zaustaviti mi. Oni koji ne žele mirno posmatrati razaranje njihove domovine dok stranci po starom dobrom običaju glade muda.
Zaustavila ga je Ketrin Eston kada je htio raspisati referendum. Zaustavit ce ga opet ako bude srao. Evropa kontrolise situaciju. Ovaj jad je mizeran i nemocan da uradi bilo sta. Da neko pokusa zapoceti rat, stigla bi prijetnja da ce polozaji njegove gerile biti napadnuti... i tu bi sve zavrsilo, prije nego bi i pocelo.
Dodika ce skinuti srpski narod. I poslije Dodika dolazi Dodik. Novi supljator sa praznom pricom. I sve tok dok se pljacka narod. Tako najlakse odvratiti pozornost sa ekonomske situacije.
Ne znam koje si nacije niti me zanima, ali da se kosti tvojih najmilijih danas sahranjuju u Potočarima ne bi bio tako ležeran prema ponašanju i postupcima velikosrpskih političara u danima obilježavanja ovog užasnog zločina niti bi tako ležerno smatrao da će sve biti ok jer će nas stranci pripaziti.
Nisam nikakve nacije. Serem se na vlastito porijeklo i cjelokupno kulturno-historijsko naslijedje. To je jedno veliko sranje i totalna budalastina na koju ateista poput mene ne zeli traciti ovaj mali i kratki zivot, dar majke prirode. A izjasnio sam se kao Bosanac, onako reda radi... mogao sam i kao Marsovac, komotno.
To ponasanje je konstanta evo 20 godina i nista od svega... Sta ja tu mogu napraviti? Da se jedem iznutra? Ko im jebe mater bolesnu! Nema vece kazne za covjeka od mrznje u njemu. Ja kad mrzim sat vremena (cini mi se da ne mogu duze), toliko se srozam da je to i fizicki vidljivo... Nije cudo da se patoloskim mrziteljima na faci vidi izopacenost. Neminovno te uvrne, facu ti deformise. A lice je ogledalo duse. Pa eto ih, neka mrze, ko im jebe mater.
Osvetit se mozes tako sto ces se obrazovati, tako sto ces biti dobar i plemenit, tako sto ces jacati svoj kolektiv na svaki moguci nacin.... tako sto ces biti drugaciji, napredniji, progresivniji od onih koji mrze.
Tito je bio u pravu: Živimo kao da će sto godina biti mir, a spremajmo se kao da će sutra izbiti rat.
Ako je spremanje zivot u konstantnoj ratnoj psihozi, od tog spremanja nema nista. To su jako destruktivne emocije koje covjeka guraju nazad. Moras biti slobodan od negativnih osjecanja da bi bio progresivan. Ova paranoja sa teme, ova ratna psihoza.... to je sve osim progresivnosti i pravog spremanja za rat. Ako se ovako bude spremalo, neuspjeh je zagarantovan kada dodje trenutak.