Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1476 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Woody »

@prog,

Menščini da ti ovo pišeš o Poljinama '92-e :?

A, pošto sam ja stara kenjčina, mrsko mi dalje pisati, pa da postam rokanje po Čolinoj Kapi, Osmicama i Vranjačama u junu '95.

Režija, molim snimak. Hvala!

prog321

#1477 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Pa 'sultan' je bio aktuealan 92e. Naravno.

Iste situacije se ponavljaju 95e, gdje jedinice ne izvrse svoje zadatke i javljaju komandi lazne podatke.
VjecitiStudent

#1478 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

prog321 wrote:Da se vratimo na sustinu. Moze ?

Ovako je izgledao prvi dan napada.

"" - Međutim, tri ključne stvari iz zamisli nisu realizovane –
a) komandanti pravaca nisu ispoštovali vrijeme početka napada, koji je zapovješću preciziran u 02.00 časova 01.08., nego su jedinice uveli u napad tek u 04.30 časova;
b) jedinica namjenjena za ubacivanje i presjecanje komunikacije Mrkovići-Poljine nije izvršila zadatak, a lažno je izvjestila da se ubacila u zadati rejon i
c) skoro najvažnije top„Sultan“ nije bio na Igmanu, zadržali su ga HVO bojovnici u Konjicu.
--------------

Summa summarum,
Uz manjak artiljerije, puno je pridonjelo lazno izvjestavanje i nepostivanje naredbi odredjenih jedinica.
Zapovjednik te jedinice koja nije izvrsila zadatak bi po svim vojnim pravilima trebao biti izveden pred streljacki vod.
Divjakov opis grešaka deblokade iz 1992. stavljaš u diskusiju o deblokadi iz 1995.?
PM72

#1479 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

bdzs wrote:
PM72 wrote: Bio sam ispod Sjeničke kose tog jutra...nešto se ne sjećam da sam vidio ili čuo ijednu detonaciju na srpskim položajima...a kamoli 15 minuta artiljerijske podrške
Poenta je u tvom netačnom iskazu.
Hoćeš reći da je naša artiljerija rokala po Poljinam i Sjeničkoj kosi 15 minuta ili da ja izmišljam da sam bio pod Sjeničkom kosom,tog 16 juna 1995? Još nam dali neke bijele trake sa malim plavim grbovima BiH da okačimo na rame,oko glava,kapa,šljemova...možda sam te trakice trpao uši pa nečuh tih 15 minuta rokanja?Ne sjećam se više detalja.
PM72

#1480 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Image

Kineski VBR type 63 - 107 mm.Ovo sam vidio a možda tebi kinesko pismo izgleda kao harfovi pa si pomislio da su ovo iranski VBR-ovi.Ovaj VBR se mogao rasklopiti i pronjeti kroz tunel.Jedino iransko oružje koje sam vidio su granate za RPG sa harfovima i latiničnim natpisom Dervish.
taxidriver

#1481 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by taxidriver »

Razmisljam da bi mozda bilo interesantno da analiziramo koliko su godina u trenutku kada je pocela operacija imali Komadanti brigada/starjesinski sastav nivo Divizije i Brigade i koje su imali vojno-strucno obrazovanje u tom trenutku.
Svakako, u GS ARBIH je bio kadar koji imao Komandno-stabnu akademiju i koji je planirao Operaciju. Medjutim, ono sto je bilo na bojistu realnom vremenu je ipak bilo u rukama Komadanata brigada.
Kada to budemo imali kao historijsku cinjenicu imacemo materijala da dalje razgovaramo.
Ako nam se bude dalo 8)
Pozdrav Veteranima!
Last edited by taxidriver on 12/09/2015 21:50, edited 1 time in total.
bach

#1482 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bach »

Moj Rasime Deliću gdje si bio
Moj Rasime Deliću, gdje si vojsku izgubio
taxidriver

#1483 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by taxidriver »

Pozdrav domovini !
Repetitor

#1485 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Repetitor »

Ovaj Avdo Huseinovic i ekipa,su heroji poslije rata. Svaka im cast na poslu koji rade. I ako ostaje more drugih neispricanih prica,i ovo je veliki doprinos :)
Zokipfc

#1486 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Zokipfc »

Malo objektivnosti ne bi skodilo ;) Ali dobro, interesantni su dokumentarci.
Jolpaz

#1487 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Jolpaz »

Zokipfc wrote:Malo objektivnosti ne bi skodilo ;) Ali dobro, interesantni su dokumentarci.

Naravno, bolje vjerovati tebi i tvojim genocidnim istomisljenicima nego svojim ocima...
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#1488 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Pitar sa Kariba »

PM72 wrote:Image

Kineski VBR type 63 - 107 mm.Ovo sam vidio a možda tebi kinesko pismo izgleda kao harfovi pa si pomislio da su ovo iranski VBR-ovi.Ovaj VBR se mogao rasklopiti i pronjeti kroz tunel.Jedino iransko oružje koje sam vidio su granate za RPG sa harfovima i latiničnim natpisom Dervish.
Ma i Iranci ih prave po licenci. Pisalo: المحرز في العراق.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1489 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Woody »

Jolpaz wrote:
Zokipfc wrote:Malo objektivnosti ne bi skodilo ;) Ali dobro, interesantni su dokumentarci.

Naravno, bolje vjerovati tebi i tvojim genocidnim istomisljenicima nego svojim ocima...
Ma, jašta br'te... Jedva čekamo da pogledamo Avdove nove filmove "svojim očima":

"Tarčinski silosi smrti"
"Daleko je Grabovica", i
"Na Trebeviću krvavi Kazan"

Ali, nešta sam skeptik ;-)

Pozdrav domovini :thumbup:
Last edited by Woody on 17/09/2015 11:58, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#1490 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

Dok je ratova, bit će i propagande.
Drinski

#1491 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Drinski »

jel to međusbno replicirate ili mislite na Avdu?
crazy_diamond

#1492 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

jest tacno,gdje god su srbi il hrvati dobili barem i jedan samar ili gdje im je opsovana majka treba avdo doci da snimi film
dječak sa šibicama

#1493 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dječak sa šibicama »

Na Kazanima i u Silosu Tarcin bas i nisu padali samari vec su letile glave, bukvalno.

A voli Avdo "objektivnost", samo na ovom traileru vidjeh jedan detalj. Spaljivanje slike Radovana Karadzica, ali ne vidjeh ostatak snimka nastalog u Jasenici kod Krupe, na ostatku snimka borci 505. buzimske brigade demoliraju crkvu, pucaju u oltar, i vuku mrtvog civila prikacenog za kuku traktorom po ulici.

To je klasicno izvrtanje cinjenica, ali hajde, sa druge strane mora se priznati da su mu dokumentarci solidni. Privlace paznju.
PM72

#1494 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

O Avdi ima otvorena tema.
Drinski

#1495 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Drinski »

ma, agresorska posla.
Repetitor

#1496 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Repetitor »

dječak sa šibicama wrote:Na Kazanima i u Silosu Tarcin bas i nisu padali samari vec su letile glave, bukvalno.

A voli Avdo "objektivnost", samo na ovom traileru vidjeh jedan detalj. Spaljivanje slike Radovana Karadzica, ali ne vidjeh ostatak snimka nastalog u Jasenici kod Krupe, na ostatku snimka borci 505. buzimske brigade demoliraju crkvu, pucaju u oltar, i vuku mrtvog civila prikacenog za kuku traktorom po ulici.

To je klasicno izvrtanje cinjenica, ali hajde, sa druge strane mora se priznati da su mu dokumentarci solidni. Privlace paznju.

Da se razumijemo u startu,protiv svakog vida nasilja sam.
Jedna stvar koju pojedinci namjerno presucuju,ili zaboravljaju jeste to,sto ne spominju ono sta je ta srpska vojska uradila sve do 1995te godine.
I sad kao mi treba da se ibretimo ovde sto su tamo nekog smrdljivog mrtvog cetnika zakacili za traktor i vozili kilometrima.
I uhvatit cemo se jedne,ili par srusenih crkava u odnosu na 99,99% srusenih dzamija.

Neka su ga ubili i zakacili i draze bi mi bilo da su ih jos 100 zakacili samo da nije kamera snimila.Jer kad jedan takav snimak izadje u javnost onda pojedini se drze njega ko pijan plota.
Isto tako i za Silos u Tarcinu,Kazane,Sunce-Dobrinja,Viktor Bubanj itd...

To je jednostavno narod sa kojim ne mozes fino.
A i masu u pohodu je veoma tesko obuzdati.
Zokipfc

#1497 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Zokipfc »

Repetitor wrote:
To je jednostavno narod sa kojim ne mozes fino.
A i masu u pohodu je veoma tesko obuzdati.
Tako su i ustase govorile :run:
Repetitor

#1498 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Repetitor »

Ja nisam ustasa ali eto ja tako kazem.
Ne treba meni nikakav zoki pfc niti neki drugi lijevi lik da me uci historiju i da me ubjedjuje sta je i kako je bilo.

Pa nije ovo onaj ucmali forum sa sokoca
dječak sa šibicama

#1499 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dječak sa šibicama »

A tako znaci, volikm iskrenost.

Pobij, zakolji, samo da kamera ne snimi. Osveta pa je opravdano

Tako je i jedan zlocinac govorio, "svetimo se Turcima".

Osveta je nekome alibi, ha ja.
Repetitor

#1500 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Repetitor »

100%
U osveti je spas. Kada su pocele glave po Vozucoj da se sutaju nogama,cetnici su se poceli podobro da pitaju sta su posijali pa sta ovo ubiru.Jel de?

Ma jok,mi cemo njima se fino namjestiti sledeci put da nas kolju,da se slucajno ne umore,onako kako njima odgovara,a ovi koji prezive nek im put posipaju ruzama.

Znas ono,ma nece oni nas... :izet:
Post Reply