Menščini da ti ovo pišeš o Poljinama '92-e
A, pošto sam ja stara kenjčina, mrsko mi dalje pisati, pa da postam rokanje po Čolinoj Kapi, Osmicama i Vranjačama u junu '95.
Režija, molim snimak. Hvala!
Divjakov opis grešaka deblokade iz 1992. stavljaš u diskusiju o deblokadi iz 1995.?prog321 wrote:Da se vratimo na sustinu. Moze ?
Ovako je izgledao prvi dan napada.
"" - Međutim, tri ključne stvari iz zamisli nisu realizovane –
a) komandanti pravaca nisu ispoštovali vrijeme početka napada, koji je zapovješću preciziran u 02.00 časova 01.08., nego su jedinice uveli u napad tek u 04.30 časova;
b) jedinica namjenjena za ubacivanje i presjecanje komunikacije Mrkovići-Poljine nije izvršila zadatak, a lažno je izvjestila da se ubacila u zadati rejon i
c) skoro najvažnije top„Sultan“ nije bio na Igmanu, zadržali su ga HVO bojovnici u Konjicu.
--------------
Summa summarum,
Uz manjak artiljerije, puno je pridonjelo lazno izvjestavanje i nepostivanje naredbi odredjenih jedinica.
Zapovjednik te jedinice koja nije izvrsila zadatak bi po svim vojnim pravilima trebao biti izveden pred streljacki vod.
Hoćeš reći da je naša artiljerija rokala po Poljinam i Sjeničkoj kosi 15 minuta ili da ja izmišljam da sam bio pod Sjeničkom kosom,tog 16 juna 1995? Još nam dali neke bijele trake sa malim plavim grbovima BiH da okačimo na rame,oko glava,kapa,šljemova...možda sam te trakice trpao uši pa nečuh tih 15 minuta rokanja?Ne sjećam se više detalja.bdzs wrote:Poenta je u tvom netačnom iskazu.PM72 wrote: Bio sam ispod Sjeničke kose tog jutra...nešto se ne sjećam da sam vidio ili čuo ijednu detonaciju na srpskim položajima...a kamoli 15 minuta artiljerijske podrške
Zokipfc wrote:Malo objektivnosti ne bi skodiloAli dobro, interesantni su dokumentarci.
Ma i Iranci ih prave po licenci. Pisalo: المحرز في العراق.PM72 wrote:
Kineski VBR type 63 - 107 mm.Ovo sam vidio a možda tebi kinesko pismo izgleda kao harfovi pa si pomislio da su ovo iranski VBR-ovi.Ovaj VBR se mogao rasklopiti i pronjeti kroz tunel.Jedino iransko oružje koje sam vidio su granate za RPG sa harfovima i latiničnim natpisom Dervish.
Ma, jašta br'te... Jedva čekamo da pogledamo Avdove nove filmove "svojim očima":Jolpaz wrote:Zokipfc wrote:Malo objektivnosti ne bi skodiloAli dobro, interesantni su dokumentarci.
Naravno, bolje vjerovati tebi i tvojim genocidnim istomisljenicima nego svojim ocima...
dječak sa šibicama wrote:Na Kazanima i u Silosu Tarcin bas i nisu padali samari vec su letile glave, bukvalno.
A voli Avdo "objektivnost", samo na ovom traileru vidjeh jedan detalj. Spaljivanje slike Radovana Karadzica, ali ne vidjeh ostatak snimka nastalog u Jasenici kod Krupe, na ostatku snimka borci 505. buzimske brigade demoliraju crkvu, pucaju u oltar, i vuku mrtvog civila prikacenog za kuku traktorom po ulici.
To je klasicno izvrtanje cinjenica, ali hajde, sa druge strane mora se priznati da su mu dokumentarci solidni. Privlace paznju.
Tako su i ustase govorileRepetitor wrote:
To je jednostavno narod sa kojim ne mozes fino.
A i masu u pohodu je veoma tesko obuzdati.