Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
šatirana_ljubičica wrote:
Kako ne znaš u par rečenica reći suštinu, zašto je tako komplikovan proces shvatanja, zar ne bi trebalo biti clear and clear na šta se ateizam uvijek poziva, crno na bijelo, otkud sad ta komplikacija, trebam proučavati ateizam ako hoću neku informaciju, pa to ko kad ljudi žele da konvertiraju u Judaizam, treba se pripremiti za bar micvu.
To ne moze tako jer Ateizam nije religija koja se bazira na jednoj knjizi, procitas i onda proucavas tu jednu knjigu.
Kad vec spomenu konvertiranje...puno je lakse preci iz bilo koje monoteisticke religije u drugu,
principi su jako slicni, samo polozis "razliku u predmetima" (skolski termin)...
Prelazak iz religije na ateizam je dosta tezi al bolji rezultati, been there.
Dozer wrote:@ljubicice
Vidis...ja apsolutno ni u jednom momentu nisam imao namjeru da te provociram, na bilo koji nacin. Znao sam da ces spominjanje majmuna shvatiti kao provokaciju, ali to ipak nije to, nego se zaista radi o klasicnom eksperimentu. Opet ti nudim opis, ukoliko te zanima, naravno.
Ali, evo jedan primjer (koji se cak vec desio 2 ili 3 puta), pa mi ti reci da li sam u pravu ja, ili si to ipak ti.
Imas godinu dana (uzimam tebe, ali moze biti bilo ko, jasno), tek si prohodala i pomalo propricala, i roditelji te poveli na ljetovanje na, recimo, Havaje. Avion se srusi u nekakvu dzunglu, ti nekako prezivis, ali si sama.
Nemas pojma ni o cemu oko sebe, ne znas da je drvo - drvo, trava - trava, majmun - majmun, itd. Nemas s kim ni da pricas, ni da te nahrani, ni presvuce...nista.
Na koji bi nacin ti u takvoj situaciji spoznala boga, s obzirom da nemas apsolutno nikakvo znanje o svom okruzenju u kojem si se nasla?
Sta bi jela, pila? Kako bi naucila da pricas bilo sta drugo osim vec naucenog "mama, tata, seka, braco" i sl.?
Spoznala bih da ima neka veća sila, a kako bih je zvala ne znam.
Velika je razlika izmedju više sile i Boga kakvim ga predstavljaju religije.
Ako neko ne moze nesto objasniti ukratko, ni sam nije dovoljno razumio.
Ova prica o nemogucnosti spoznaje Boga djeteta u prirodi, izolovanog ne pije vodu... ako je, hipotetski, beba dospjela u dzunglu i prezivjela... da li ce ona spoznati postojanje svojih roditelja?
Opet ti stavljaš u istu ravan čovjeka i životinju.
Jel moguće da tako malo cijeniš svoj razum koji je glavni faktor po kojem se razlikuje ljudska vrsta od ostalih živih vrsta.
Mi smo nesposobni razumiti da zivotinje imaju razum,jer ne trudimo se promatrati zivotinjski svijet.Sve stvoreno ima razum,ne samo covjek i svako zivi u svom svijetu.
Jel moguće da tako malo cijeniš svoj razum koji je glavni faktor po kojem se razlikuje ljudska vrsta od ostalih živih vrsta.
Mi smo nesposobni razumiti da zivotinje imaju razum,jer ne trudimo se promatrati zivotinjski svijet.Sve stvoreno ima razum,ne samo covjek i svako zivi u svom svijetu.
Pa i ne bas. Zivotinje nemaju razum, one imaju instinkt. Postoji razlika
To ljudi misle tako,a cinjenice govore drugo.Zivotinja tacno zna sta radi.
kerima1 wrote:
To ljudi misle tako,a cinjenice govore drugo.Zivotinja tacno zna sta radi.
hajd da pocnemo od osnovnog pojma razuma. Sta on predstavlja?
sizifinho wrote:Pa i ne bas. Zivotinje nemaju razum, one imaju instinkt. Postoji razlika
Zivotinje imaju razum. Najbolji primjer kojeg mogu da se sjetim je gorila Koko koja je razumjela 1000 rijeci znakovnog jezika i 2000 govornog.
Znala je za koncept zivota i smrti, znala je za sebe, imala je i ljubimca (malu macu) kojoj je dala ime i iskazala je veliku tugu kada je maca otrcala pod auto. Jednom je slomila korito u zooloskom vrtu i kada su je pitali ko je to uradio, slagala je da je to uradila maca. Takodjer kombinirala je znakove da kaze rijeci koje nije znala, npr znak za narukvicu i prst, da kaze prsten itd...
Dakle zivotinje imaju razum. (mozda cak i vise od nekih forumasa na klix-u, if I may add)
sizifinho wrote:Pa i ne bas. Zivotinje nemaju razum, one imaju instinkt. Postoji razlika
Zivotinje imaju razum. Najbolji primjer kojeg mogu da se sjetim je gorila Koko koja je razumjela 1000 rijeci znakovnog jezika i 2000 govornog.
Znala je za koncept zivota i smrti, znala je za sebe, imala je i ljubimca (malu macu) kojoj je dala ime i iskazala je veliku tugu kada je maca otrcala pod auto. Jednom je slomila korito u zooloskom vrtu i kada su je pitali ko je to uradio, slagala je da je to uradila maca. Takodjer kombinirala je znakove da kaze rijeci koje nije znala, npr znak za narukvicu i prst, da kaze prsten itd...
Dakle zivotinje imaju razum. (mozda cak i vise od nekih forumasa na klix-u, if I may add)
nije bas tako bilo, zaboravio si navesti da su te informacije tvdrnje njenog trenera. Hajd reci cemo da zivotinje imaju razum. Razumiju smrt, i rodjenje, znaju plesati, slikati, imaju kulturu i jezik... mi smo zivotinje, po zvanicnoj klasifikaciji
Pa nasi najblizi rodjaci su intelegentniji u nekim vidovima od nas. Majmuni imaju bolje razvijeno kratko pamcenje od nas. Samo kad bi vjernici skontali da je masa pitanja koja postavljaju vec rijesena. Ali ne, ignorancija je zakon. To mi je glavni problem s vjerom, pusti ljude da zive u ignoranciji. Ikad culi za mirror test na zivotinjama ?
sigh wrote: Pa nasi najblizi rodjaci su intelegentniji u nekim vidovima od nas. Majmuni imaju bolje razvijeno kratko pamcenje od nas. Samo kad bi vjernici skontali da je masa pitanja koja postavljaju vec rijesena. Ali ne, ignorancija je zakon. To mi je glavni problem s vjerom, pusti ljude da zive u ignoranciji. Ikad culi za mirror test na zivotinjama ?
Svejedno Moji preci nisu prošli kroz sito i rešeto da bi evoluirali u ovo što jesmo i idalje se smatrali jednako životinjama. To što spadamo u kraljevstvo životinja ne znači da se trebamo gledati tako. Ti ne stavljaš paradajz u voćnu salatu jel tako?
Uostalom šta fali što vjernici postavljaju pitanja koja su već riješena? Dok postavljaju pitanja dobro je, da ne postavljaju bio bi problem.
To što ste ateisti ne znači da ste intelektualno superiorniji od vjernika. Čak i ako to ne mislite, na ovom forumu se ponašate tako. Stvarno, svaka čast izuzecima.
sto paradajz ne bi stavljao u vocnu salatu kada isti i spada u voce? vjerovatno to nisi znao. neko bi mozda volio takav okus, bas kao sto ima ljudi koji jedu meso sa ananasom ili medom...
Svejedno Moji preci nisu prošli kroz sito i rešeto da bi evoluirali u ovo što jesmo i idalje se smatrali jednako životinjama.
Naravno da nisu. Tvoji preci su svoj primitivni i jednostavni mitolosko-magijski aparat prosijavali tokom vremena i usavrsili u mjeri u kojoj ti sada imas osjecaj da vjerom u boga ulazis i otkrivas najdublje tajne kosmosa.
sizifinho wrote:Uostalom šta fali što vjernici postavljaju pitanja koja su već riješena?
Nije problem sto postavljate pitanja, nego sto izmisljate odgovore na ista. Poprilicno licemjerno.
Okrecete i izvrcete cinjenice, uzimate rijeci iz konteksta, pozivate se na naucnike koji su ateisti da dokazete postojanje boga, i u svemu sto vam ne odgovara vidite zavjeru!
Ali najgore od svega, po mom misljenju je sto raspravljate o nauci, za koju vam treba barem 10 godina studiranja samo matemarike i fizike, da bi je 'mozda' samo shvatili, a kamo li dali neko svoje tumacenje.
To je ono sto prezirem iz dna duse, sto niste spremni da shvatite koliko ne znate, i nije vas strah svog neznanja.
sigh wrote: Pa nasi najblizi rodjaci su intelegentniji u nekim vidovima od nas. Majmuni imaju bolje razvijeno kratko pamcenje od nas. Samo kad bi vjernici skontali da je masa pitanja koja postavljaju vec rijesena. Ali ne, ignorancija je zakon. To mi je glavni problem s vjerom, pusti ljude da zive u ignoranciji. Ikad culi za mirror test na zivotinjama ?
Svejedno Moji preci nisu prošli kroz sito i rešeto da bi evoluirali u ovo što jesmo i idalje se smatrali jednako životinjama. To što spadamo u kraljevstvo životinja ne znači da se trebamo gledati tako. Ti ne stavljaš paradajz u voćnu salatu jel tako?
Uostalom šta fali što vjernici postavljaju pitanja koja su već riješena? Dok postavljaju pitanja dobro je, da ne postavljaju bio bi problem.
To što ste ateisti ne znači da ste intelektualno superiorniji od vjernika. Čak i ako to ne mislite, na ovom forumu se ponašate tako. Stvarno, svaka čast izuzecima.
A sta je toliko lose na zivotinjama pa se ne trebamo izjednacavati sa njima ? Daj mi jedan razuman argument ? Jel majmuna ne trebamo smatrati zivotinjom za to sto je intelektom superiorniji od psa ili sta ? Naravno da nismo intelektualno superiorniji ili na neki nacin vrijedniji ili bolji od vjernika ali mislim da imamo vise razvijenu kriticku misao.
[/quote]
Pa i ne bas. Zivotinje nemaju razum, one imaju instinkt. Postoji razlika[/quote]
To ljudi misle tako,a cinjenice govore drugo.Zivotinja tacno zna sta radi.[/quote]
hajd da pocnemo od osnovnog pojma razuma. Sta on predstavlja?[/quote]
To ako cemo pisati o ljudskoj vrsti,moze.
Mi ne razumijemo druge vrste njihov govor,zivot i sve,nesto malo mozemo primijetiit,ostalo je njihov svijet.
belfy wrote:sto paradajz ne bi stavljao u vocnu salatu kada isti i spada u voce? vjerovatno to nisi znao. neko bi mozda volio takav okus, bas kao sto ima ljudi koji jedu meso sa ananasom ili medom...
pa rekao sam to bas zbog tog sto je paradajz voce, ocito ti nisi shvatio aluziju. Mi jesmo zivotinje po klasifikaciji kao sto je i paradajz voce. Ali ga ipak ne stavljas u vocnu salatu kontas sad?
statixx wrote:Naravno da nisu. Tvoji preci su svoj primitivni i jednostavni mitolosko-magijski aparat prosijavali tokom vremena i usavrsili u mjeri u kojoj ti sada imas osjecaj da vjerom u boga ulazis i otkrivas najdublje tajne kosmosa.
otkud tebi da sam vjernik?
bierkof wrote:Nije problem sto postavljate pitanjaa, nego sto izmisljate odgovore na ista. Poprilicno licemjerno.
Okrecete i izvrcete cinjenice, uzimate rijeci iz konteksta, pozivate se na naucnike koji su ateisti da dokazete postojanje boga, i u svemu sto vam ne odgovara vidite zavjeru!
Ali najgore od svega, po mom misljenju je sto raspravljate o nauci, za koju vam treba barem 10 godina studiranja samo matemarike i fizike, da bi je 'mozda' samo shvatili, a kamo li dali neko svoje tumacenje.
To je ono sto prezirem iz dna duse, sto niste spremni da shvatite koliko ne znate, i nije vas strah svog neznanja.
i za tebe važi isto kao i za ovog gore. Otkud tebi pravo da generalizuješ i donosiš zaključke na osnovu pretpostavke svoje?
Više sam puta na ovoj temi rekao da nisam ni ateista ni agnostik ni vjernik, ne svrstavam sebe ni u jedan tabor, tako da ako ja sebe nisam deklarisao pripadnikom jedne ideje, sigurno nemaš ni ti.
A drugo...druže dragi, nemoj osuđivati ako nemaš dokaze. Recimo da sam 3 godine u nauci kao akademski građanin, i još 2 samouko, na svoju ruku prije nego što sam fakultet upisao. Vjerujem da sam u nauci isto duboko kao i ti, ako ne i više od tebe
sigh wrote:A sta je toliko lose na zivotinjama pa se ne trebamo izjednacavati sa njima ? Daj mi jedan razuman argument ? Jel majmuna ne trebamo smatrati zivotinjom za to sto je intelektom superiorniji od psa ili sta ? Naravno da nismo intelektualno superiorniji ili na neki nacin vrijedniji ili bolji od vjernika ali mislim da imamo vise razvijenu kriticku misao.
Nije ništa loše sa životinjama, ali ne trebamo se izjednačavati s njima. Zaista uopšte nemam potrebu da pojašnjavam ovo gledište jer mislim da je sasvim jasan odgovor.
Problem nije u tome da li se čovjek treba smatrati životinjom ili ne. On jeste životinja, to je činjenica. Problem nastaje kada se čovjek počne ponašati kao životinja, i svojim ponašanjem se svede na nivo iste. Treba li se čovječanstvo ponašati kao ostatak životinjskog kraljevstva? Jesmo li zbog te karakteristike postali što jesmo, ili?
IcedMFEarth wrote:Zato što se praviš previše pametan pa ideš svima u kontru
To je već uvreda. Ne pravim se pametan, nit želim ići sa svima u kontru. Moje gledište se ne slaže s njihovim to je sve. Nisam znao da je to loša stvar. Ja sam se potrudio i do sad na ovoj temi nisam ni jednom išao da generalizujem, pretpostavljam ili osuđujem. Probao sam da jednako gledam i na vjernike i nevjernike, da potvrdim kad se slažem s nekim i da potvrdim ako se ne slažem. Sad, što se moje mišljenje ne slaže s većinom, evo sad u domeni životinja i čovjeka, to je potvrda da se pravim pametan
Izvinjavam se što se moje mišljenje ne slaže s većinom, i što spadam u domen vjernika koji odbijaju znanost i pametuju protiv nje bez poznavanja(a studiram znanost xD pa mogu reći da znam malkice o njoj). To sam ja kada se ne slažem s ateistom.
Ako se pak ne slažem s vjernikom, onda sam ateista.
Last edited by sizifinho on 02/09/2014 22:58, edited 4 times in total.
Poenta mojih poredjenja sa zivotinjama nije u cilju vrijedjanja vjernika i poredjenja njih sa zivotinjama. Zamolicu da se ovo ne shvaca na taj nacin jer to nije ni intencija.
Ovdje trenutno pricamo o tome da li je moguce spoznati boga i religiju ukoliko nas na to neko ne navede, tj. indoktrinira na bilo koji nacin.
Evo, da napravimo jedan hipoteticki eksperiment, pa da pokusamo doci do nekog rezultata.
Rodilo se dijete i do treceg-cetvrtog mjeseca zivota majka ga samo doji, nista mu ne prica, ne mazi ga, ne tepa mu, ali niti iko drugi. Samo hrana, spavanje i presvlacenje.
Sa oko 3-4 mjeseca dijete moze prestati dojiti i preci na flasicu i kasice, a sa 6-7 vec i na cvrscu hranu. Sve ovo se, od 4-og mjeseca, obavlja u izolaciji djeteta u zasebnoj prostoriji, a hrana mu se daje pomocu masina/robota, i to na visini od 30-40 cm od poda. S djetetom niko ne komunicira, pa cak ljude i ne vidi. Humanosti i osnovne higijene radi, predvecer mu se s hranom daju blagi sedativi, kako bi ljudi mogli uci i presvuci ga.
Dijete je u takvom okruzenju do svoje trece godine (opet radi humanosti), a nakon toga ga se seli u sumu i tamo ostavlja samog (kontrolisano okruzenje, u smislu da nema velikih divljih zivotinja koje bi ga mogle ubiti i pojesti jer to nije cilj eksperimenta).
Tu se ostavlja do svoje sedme godine i posmatra se njegov napredak u smislu razvijanja svijesti, a s njom i razuma.
Nakon toga se vraca u civilizaciju (naravno, uvijek je uspavano i ne zna sta se s njim desava tokom tih transporta) i ostavlja, npr., ispred neke skole da se tu probudi.
Pitanja za sve:
1. Sta bi to dijete naucilo i spoznalo do svoje trece godine, a sta ne bi znalo ili moglo?
2. Sta bi to dijete naucilo i spoznalo do svoje sedme godine, a sta ne bi znalo ili moglo?
3. Kako bi se to dijete ponasalo nakon budjenja ispred skole?
4. Da li bi u bilo kojem momentu dijete spoznalo boga i religiju?
Moji odgovori:
1. Naucilo bi kako, kada i odakle dolazi hrana, kao i da tu hranu nekako pojede. Ne bi znalo gdje i kako obavljati nuzdu, ali bi shvatalo da se ujutro budi cisto. Ne bi znalo progovoriti ni jednu jedinu rijec jer nikad nikoga nije culo kako prica. Ne bi znalo hodati jer nikad nikoga nije vidjelo kako hoda, a radi pozicije hrane bi se kretalo puzuci.
2. U pocetku boravka u sumi bi bilo zbunjeno (ne i prepadnuto jer mu taj osjecaj nije poznat), ali vrlo brzo bi krenulo u istrazivanje okoline (poput svake mlade zivotinje), ali bi se uvijek vracalo na mjesto odakle je krenulo. Prvo sto bi vidjelo su ptice i ono sto one jedu, pa bi se pocelo hraniti na slican nacin, a kasnije, kada bi vidjelo i neke druge zivotinje poput npr. zeca ili srne ili lisice, oponasalo bi i njih. To znaci da bi se pocelo prilagodjavati tacno onome sto vidi, ali i onome sto cuje, pa bi pocelo oponasati zvuke sume i sumskih zivotinja. Kao takvo, nakon par mjeseci zivotinje vjerovatno vise ne bi bjezale od njega, pa bi kopiranje tih zivotinja postalo brze i izrazajnije. Kako i dalje nema ljudi, dijete bi u kretanju oponasalo razne zivotinje, ali bi vjerovatno ubrzo shvatilo da moze stajati i na dvije noge, najvjerovatnije kada bi se pokusalo popeti na drvo radi branja nekih plodova. Oponasajuci zivotinje i prateci sta one jedu, ima velike sanse da se ne otruje nekom biljkom. Naucilo je da se nuzda ne obavlja tamo gdje se spava radi smrada, ali nije naucilo kako da odrzava higijenu, iako nije iskljuceno da bi i tu oponasalo zivotinje i pokusalo sve to uraditi jezikom. Shvatilo je i da se vecina zivotinja krije na suhom kada su padavine, pa ih imitira i u tome, a zimi se vjerovatno zavlaci u rupe u zemlji jer je tamo toplije, pa cak ih mozda i samo sebi kopa. Moguce je i da je pocelo loviti sitnu divljac poput zeceva jer je vidjelo da lisice to rade. Sluh, njuh i vid su mu maksimalno izostreni i odlicno raspoznaje sve zvukove sume. Ali, i dalje ne zna izgovoriti ni jednu rijec, ispusta samo kopije zvukova raznih zivotinja, a moguce i da je naucilo komunicirati s njima, sto glasanjem, sto govorom tijela (nadam se samo da neko nece reci da zivotinje ne komuniciraju...). Ukratko, ni po cemu se sustinskom, osim izgledom naravno, ne razlikuje od drugih zivotinja u sumi.
3. Pri budjenju ispred skole, sto bi bilo u samo svitanje kao i sve dobre sumske zivotinje, a pred kojom nema nikoga, opet bi bilo zbunjeno i dezorijentisano. Kako je i naucilo, vjerovatno bi se pokusalo negdje skloniti dok ne izvidi novu okolinu. S dolaskom djece i ljudi po prvi put bi osjetilo stvarni strah i paniku jer bi bilo opkoljeno, u galami, ali i radi toga sto prvi put u zivotu vidi - ljude. Pokusalo bi pobjeci, a pri tome bi se koristilo vec naucenim sumskim nacinom, vjerovatno vecih zivotinja, a nije iskljuceno ni da bi u strahu i panici napalo ljude oko sebe i pokusalo ih ugristi. Kada bi shvatilo da nema izlaza, vjerovatno bi se, kao i zivotinje u istoj situaciji, sklupcalo u neki cosak i cvililo.
4. Na veliku zalost svih vjernika koji su ubijedjeni da se ljudi radjaju sa usadjenom religijom, ovo dijete bi to u potpunosti demantovalo. Ne da ne bi imalo pojma o bogu i religiji, nego ne bi imalo ni "r" od svehvaljenog ljudskog razuma, ne bi znalo ni kojoj vrsti pripada, ni kako se ta vrsta zove. Ne bi imalo osnovne komunikacione vjestine i znanja. Ne bi se uopste znalo godinama prilagoditi ljudima i vjerovatno bi do kraja zivota imalo neuporedivo razvijenije instinkte i cula od vecine drugih ljudi, a suma bi mu uvijek bila drugi dom, i to u bukvalnom smislu.
Ako razmislite samo malo realno o ovome, lako cete doci do zakljucka da nam se svima religija i "spoznaja boga" ipak namecu i da to nema apsolutno nikakve veze s prirodnim.
Bravo. Ateisti nikako ovo da shvate.
Na ovoj temi su ostali sve palamudaši i kanđijaši koji cijene svoju kritičnu misao, odbijaju da probaju shvatiti tvoje gledište i smatraju se doktorima nauka. Tačno svi oni što su bili vrijedni rasprave su se povukli.
Towelie ti si jedan dobar forumaš, vjernik, a opet razuman i to treba cijeniti.
Što @cerebrum reče: "i da znam kako je svemir nastao, ne bih ovdje o tom pisao"
Svaka čast, kad ovo izvučeš iz konteksta. Ljudi ovdje dođu da dokažu koliko su pametni a ti nisi. Rijetki su na forumu jer žele nešto raspraviti, otvoriti um za ideje, pokušati promijeniti svoje ili tuđe mišljenje.
Čist primjer gore.
Nego, da ne bi bilo da pametujem, kontriram, povlačim se s ove teme. Neću više iznositi svoje mišljenje, ostavljam ove znanstvenike da razglabaju.
Towelie čujemo se na drugim temama
Bravo. Ateisti nikako ovo da shvate.
Na ovoj temi su ostali sve palamudaši i kanđijaši koji cijene svoju kritičnu misao, odbijaju da probaju shvatiti tvoje gledište i smatraju se doktorima nauka. Tačno svi oni što su bili vrijedni rasprave su se povukli.
Towelie ti si jedan dobar forumaš, vjernik, a opet razuman i to treba cijeniti.
Što @cerebrum reče: "i da znam kako je svemir nastao, ne bih ovdje o tom pisao"
Svaka čast, kad ovo izvučeš iz konteksta. Ljudi ovdje dođu da dokažu koliko su pametni a ti nisi. Rijetki su na forumu jer žele nešto raspraviti, otvoriti um za ideje, pokušati promijeniti svoje ili tuđe mišljenje.
Čist primjer gore.
Nego, da ne bi bilo da pametujem, kontriram, povlačim se s ove teme. Neću više iznositi svoje mišljenje, ostavljam ove znanstvenike da razglabaju.
Towelie čujemo se na drugim temama
belfy wrote:sto paradajz ne bi stavljao u vocnu salatu kada isti i spada u voce? vjerovatno to nisi znao. neko bi mozda volio takav okus, bas kao sto ima ljudi koji jedu meso sa ananasom ili medom...
pa rekao sam to bas zbog tog sto je paradajz voce, ocito ti nisi shvatio aluziju. Mi jesmo zivotinje po klasifikaciji kao sto je i paradajz voce. Ali ga ipak ne stavljas u vocnu salatu kontas sad?
i ja ti pokazem zasto je to pogresan primjer i to nije u redu? ajde de... cak i na predzadnjoj konverzaciji nismo zavrsili jer sam otisao spavati pa se stranice ispisase, pa pomislih da ne bude...mah, sretno u daljem forumanju. necu da budem onaj koji mora imati posljednju. uzdravlje.