Niko nikad nije ni rekao da je OBL imao kontrolu nad Talibanima, ali su Talibani dali gostoprimstvo OBL i omogucio otvaranje kampova za obuku...Mullah Omar je stitio OBL-a i odbio ga je predati americi, i zbog svega toga se desilo sve ostalo...da ne sirim off.amoninan wrote:Pomješ'o je i on tu svašta. Ali dobre je, kakvih analiza ima.japin_mutapi wrote:ISLAMSKA DRŽAVA U IRAKU I LEVANTU SAN ILI JAVA
usput, OBL nije bio u Afganistanu kad su Talibani pomeli Afganistan. Bio je u Sudanu. Njegov odnos s talibanima bio je malo komplikovaniji... također, talibanski Afganistan imao je više veze s paštunskom kulturom i tradicijom... nego "vehabizmom". Inače, talibani, kao i velika većina Paštuna, su tzv deobandije.
Irak
- General War
#1476 Re: ISIS zauzeo Mosul
- General War
#1477 Re: ISIS zauzeo Mosul
A ovi sto navijas dace ih naslijediti ce biti primjer ljudskosti i poimanja civilizacije, uvazavanja...Klavikula wrote:ja sam presretan jer mislim da ce se to desiti za mog zivota
- General War
#1478 Re: ISIS zauzeo Mosul
Djaba, opet nisi ni do nogu Mladenu MaricuChallenger__ wrote:Ne da Amerika majka svoje vehabijice. Svoj vehabijski halifat. Svoj ISIL.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1479 Re: ISIS zauzeo Mosul
zanimljivojapin_mutapi wrote:ISLAMSKA DRŽAVA U IRAKU I LEVANTU SAN ILI JAVA
-
jastuk1
#1480 Re: ISIS zauzeo Mosul
Da. Izuzetno važne info i jedna od željenih poprečnih posljedica.Lokman wrote:Ja mislim da iza ovih procesa stoje konkretni turski i jevrejski finansijski interesi. U Kirdistanu monopl na energiju, uključujući prava na ekspoataciju nafte i gasa, ima kompanija Genel Energy, čiji su vlasnici Net Rotschild i Emin Karamehmet. Turska ima aspiracije da bude velika sila, ali ako nistee nergetski neovisni ne možete imati staus velike sile. Jedini način da Turci riješe problem energije jesu iračka naftna polja. Ako poklope kurdsku naftu uključujući Kirkuk i Mosul, Turci su riješili sve probleme. Mislim da je ovo njihova igra, da je ISIS njihov klijent, da igraju zakedno sa Kurdima. Evo vidim se danas Erdogan hvalio kako je uspio da ubjedi Amerikance da odustanu od bobardovanja ISIS-a, tako da će njihovi vojni uspjesi ostati de facto stanje. I ova kidnapovanja konzulata su samo prestava i varka da se sakrije prava pozadina zauzimanja Mosula i Kirkuka.
Ako je to zaista tačno, Kurdistan Irački bi mogao dobiti nezavisnost, ali Turski Kurdistan nikad. To je onda zapečaćeno jer će maksimalno zavisiti od Turske i plesati 110% kako Turska svira.
Ko polaže pravo na polja koja drži Devla? Izgleda niko i zato nema bombardovanja? Što se Mosula tiče, Kurdi ga mogu zaboraviti, čak i da Devla ode lokalni Arapi suniti više neće dati da bilo ko drugi upravlja njima kao što je do sad bio slučaj.
Turska znači sada može da rahat igra na dvije karte. Nafta iz Kurdistana, ako to propadne nafta iz Dalve. I obrnuto.
Juče ovdje se neki nešta kofrče kako je Kurdistan ovo dobro odradio i nešta well playedaju. A ne vide kakvu je korist Turska zgrabila.
Gledajući ove događaje u Turskoj zadnju godinu, od Gezi korisnih goveda, Gulenovih iskrenih pokušaja miniranja korupcijom, i AKP-ovog maestralnog iskorištavanja njihove (AKP-ove) korupcije i okretanja iste kontra kako Gulena tako i svih ostalih stranaka, pa sve do danas, mogu samo reći well played.
Nekoliko igranki su uspjeli okrenuti u svoju korist.
Danas moraš tako igrat (lizat se sa svakim) i nikome se ne zamijerati ako hoćeš da nešto od tebe bude za par godina, ako hoćeš da te lihvaro-cionisti ne pojedu. AKP balansira maestralno.
- amoninan
#1481 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nisam na to ni ciljao. Nego na konstatciju da je OBL pomogao talibanima da dođu na vlast. Arapi, koji su ostali u Afganistanu, su imali minimalan uticaj u pobjedi Talibana. Naravno, pravi Paštun bi radije umro nego prekršio Pashtunwali. Beton ljudi!General War wrote:Niko nikad nije ni rekao da je OBL imao kontrolu nad Talibanima, ali su Talibani dali gostoprimstvo OBL i omogucio otvaranje kampova za obuku...Mullah Omar je stitio OBL-a i odbio ga je predati americi, i zbog svega toga se desilo sve ostalo...da ne sirim off.amoninan wrote:Pomješ'o je i on tu svašta. Ali dobre je, kakvih analiza ima.japin_mutapi wrote:ISLAMSKA DRŽAVA U IRAKU I LEVANTU SAN ILI JAVA
usput, OBL nije bio u Afganistanu kad su Talibani pomeli Afganistan. Bio je u Sudanu. Njegov odnos s talibanima bio je malo komplikovaniji... također, talibanski Afganistan imao je više veze s paštunskom kulturom i tradicijom... nego "vehabizmom". Inače, talibani, kao i velika većina Paštuna, su tzv deobandije.
-
jastuk1
#1482 Re: ISIS zauzeo Mosul
Vala glup i bezzeze nalupan članak. Šta je s onim gore od "Aide" i distanciranjima jednih od drugih s obje strane. Sjedi 1. (Mislim na autora članka)Black swan wrote:zanimljivojapin_mutapi wrote:ISLAMSKA DRŽAVA U IRAKU I LEVANTU SAN ILI JAVA
I Lvrov je bio prinuđen da pojede svoje riječi. Čuj "totalna propast britansko-američke avanture u Iraku.“ Bolje rečeno, fantastična konsolidacija i priprema ternena za dalje britansko-američke aventure u Iraku.
- Truba
#1483 Re: ISIS zauzeo Mosul
u jednom trenu sam pomislio da ne insiunira da ruje guraju ISIS u iraku 
- General War
#1484 Re: ISIS zauzeo Mosul
Upravu si, mada u njihovom slucaju ponos i pored ozbiljnosti situacije ih je kostao i jos kosta.amoninan wrote:
Nisam na to ni ciljao. Nego na konstatciju da je OBL pomogao talibanima da dođu na vlast. Arapi, koji su ostali u Afganistanu, su imali minimalan uticaj u pobjedi Talibana. Naravno, pravi Paštun bi radije umro nego prekršio Pashtunwali. Beton ljudi!
- General War
#1485 Re: ISIS zauzeo Mosul
Plus potpisana "bjanko" mjenica od Malikija i Iranajastuk1 wrote:.“ Bolje rečeno, fantastična konsolidacija i priprema ternena za dalje britansko-američke aventure u Iraku.
- Klavikula
#1486 Re: ISIS zauzeo Mosul
u svakom slucaju ovi novi ne mogu biti gori od starih, ako nista.General War wrote:A ovi sto navijas dace ih naslijediti ce biti primjer ljudskosti i poimanja civilizacije, uvazavanja...Klavikula wrote:ja sam presretan jer mislim da ce se to desiti za mog zivota
- General War
#1487 Re: ISIS zauzeo Mosul
Daj boze, to cemo vidjet "kad dodju"...do tada kasike, toz...Klavikula wrote:u svakom slucaju ovi novi ne mogu biti gori od starih, ako nista.General War wrote:A ovi sto navijas dace ih naslijediti ce biti primjer ljudskosti i poimanja civilizacije, uvazavanja...Klavikula wrote:ja sam presretan jer mislim da ce se to desiti za mog zivota
-
Bodkin
#1488 Re: ISIS zauzeo Mosul
cuj ne moguKlavikula wrote:u svakom slucaju ovi novi ne mogu biti gori od starih, ako nista.General War wrote:A ovi sto navijas dace ih naslijediti ce biti primjer ljudskosti i poimanja civilizacije, uvazavanja...Klavikula wrote:ja sam presretan jer mislim da ce se to desiti za mog zivota
- Challenger__
#1490 Re: ISIS zauzeo Mosul
- Tradicionalno lucidan upis koji prati tok novca. Treba dodati da pseudo-država Katar jeste podfirma britanske BG Group, a većinski paket dionica kontroliše Netov (Nathaniel) otac Jacob. Tako je zatvoren krug između Britanije (familija), Katara (familija) i Turske (familija + Emin Karamehmet). Sa druge strane, strahovi i nezadovoljstvo S. Arabije i Izraela ishodom rata u Siriji se kompenzuju razdvajanjem "šiitskog polumjeseca" između Eufrata i Tigrisa, a USA se eksponiraju kao koordinator i garant svih tih interesa;Lokman wrote:Ja mislim da iza ovih procesa stoje konkretni turski i jevrejski finansijski interesi. U Kirdistanu monopl na energiju, uključujući prava na ekspoataciju nafte i gasa, ima kompanija Genel Energy, čiji su vlasnici Net Rotschild i Emin Karamehmet. Turska ima aspiracije da bude velika sila, ali ako nistee nergetski neovisni ne možete imati staus velike sile. Jedini način da Turci riješe problem energije jesu iračka naftna polja. Ako poklope kurdsku naftu uključujući Kirkuk i Mosul, Turci su riješili sve probleme. Mislim da je ovo njihova igra, da je ISIS njihov klijent, da igraju zakedno sa Kurdima. Evo vidim se danas Erdogan hvalio kako je uspio da ubjedi Amerikance da odustanu od bobardovanja ISIS-a, tako da će njihovi vojni uspjesi ostati de facto stanje. I ova kidnapovanja konzulata su samo prestava i varka da se sakrije prava pozadina zauzimanja Mosula i Kirkuka.
- Ovaj interesni board nije uspio u Siriji (na desnoj obali Eufrata), a Familija, Katar, Turska i SAD su izgubile Egipat u kome je zabranjena njihova interesna, pseudomuslimanska organizacija MB. Sada se Tigris-Eufrat pojas pojavljuje kao kompenzacija, lijek za frustraciju i polazna osnova za "nove akcije".
Istina, ovo je "igra sa đavolovim repom" i postavlja se pitanje da li se i koliko može kontrolisati sopstveni monstrum. Vrijeme će dati odgovore.
- amoninan
#1491 Re: ISIS zauzeo Mosul
- Qais al-Khazali leader of Asa'ib Ahl al-Haq threatened Kurdish residents of Baghdad.
- Region Presidency strongly condemns threats by Qais al-Khazali leader of Asa'ib Ahl al-Haq against Kurds
- Kurdistan R Presidency: Iraqi Gov must implement its legal responsibility 2protect Kurds in Baghdad & other areas of the country
- Region Presidency strongly condemns threats by Qais al-Khazali leader of Asa'ib Ahl al-Haq against Kurds
- Kurdistan R Presidency: Iraqi Gov must implement its legal responsibility 2protect Kurds in Baghdad & other areas of the country
- General War
#1492 Re: ISIS zauzeo Mosul
E onda ako budale koje se nesto (jos uvjek) pitaju u centralnoj vladi Iraka upletu i Kurde (van kurdistana) u sektaske obracune i potom potkace civile...ne iskljucujem scenario kosovo- izacije kurdskog pitanja...s cime opet turska nece biti sretna i da kurdi krenu sa otvorenom secesijom po bilo kom osnovu...sve je moguce u zemlji Iraku poslije debakla Iracke vojske i zvanicne politike.amoninan wrote:- Qais al-Khazali leader of Asa'ib Ahl al-Haq threatened Kurdish residents of Baghdad.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#1493 Re: ISIS zauzeo Mosul
Malo te k'o "ponelo" večeras.Challenger__ wrote:Dakle, USA NEĆE upotrebiti silu ("osim, ako, bla,bla,bla"). Nadam se da ISIL ovo neće zloupotrebiti. Zato onaj kondicional ("osim, ako").
![]()
Nema napada.
-
totalni kapitalista
#1494 Re: ISIS zauzeo Mosul
e Muslimani i Arapi ! igraju se sa vama kao u video-igricama , samo vi nastavite svoju jadnu , beznadeznu raspravu , o bitkama koje su izgubljene a Hodze i "Ucenjaci" mercedese i BMW vozaju
-
sumirprimus
#1495 Re: ISIS zauzeo Mosul
Hoce mi neko prevesti ove pojmove:davla, apostat, tekfir,fitna hebemu misha ipak je ovo forum na bosanskom...
Ima toga jos al ne mogu se sjetit, kad pocnete o necemu pricat koristite tako te stranjske pojmove, tesko vas pofatat...
Ima toga jos al ne mogu se sjetit, kad pocnete o necemu pricat koristite tako te stranjske pojmove, tesko vas pofatat...
- Opetja033
#1496 Re: ISIS zauzeo Mosul
Davla/Dawla - drzava. Misli se na ISIS.sumirprimus wrote:Hoce mi neko prevesti ove pojmove:davla, apostat, tekfir,fitna hebemu misha ipak je ovo forum na bosanskom...
Apostat - jbg, valjda ovo znas
Tekfir - proglasavanje muslimana nemuslimanima. Vecina mainstreem muslimana, svih pravaca, se itekako suzdrzava od ovoga. Tekfir je bio tipican za ranu muslimansku sektu haridzije. Sekta je nastala jos za vrijeme prve generacije muslimana. Tokom historije sekta je liberalizirala svoje stavove, uglavnom su nestali ali jedna od njihovih podsekti (ibadije) je prezivjela. Cak sta vise, toj sekti pripada vecina stanovnistva Omana. Ima ih i u Libiji. Termin "neoharidzije" se ne koristi za njih, nego za ove ekstremisticke grupe poput ISIL-a.
Fitna - smutnja.
Last edited by Opetja033 on 20/06/2014 08:35, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1497 Re: ISIS zauzeo Mosul
Pljačka stoljeća na Bliskom Istoku.Nakon početnih vojnih uspjeha u Iraku i zauzimanja Mosula, Tikrita i Tal Afara, ISIS je svoje finansijske kapacitete povećao na preko 2 milijarde dolara. Prema pisanju zapadnih medija samo su u Mosulu iz Državne banke Iraka iznijeli 429 miliona dolara.
-
sumirprimus
#1498 Re: ISIS zauzeo Mosul
aaaaa davla je drzava to jest kalifat jele?a zato njima prilaze svi ovi dobrovoljci iz inostranstva,ta neka prica/mit kako vec to definirate kad se ponovo uspostavi islamska drzava,iz citavog svijeta muslimani ce krenut jel tako nekako?zato onaj bagdadi koristi al husejini,ta krvna loza,bloodline...hebote ko kakav roman den brauna....
a meni ta fitna vukla na onaj nakav dekret kad neki od vjerskih sluzbenika donese,pa se mora postovat...
a meni ta fitna vukla na onaj nakav dekret kad neki od vjerskih sluzbenika donese,pa se mora postovat...
- Truba
#1499 Re: ISIS zauzeo Mosul
koja im je furka paliti one pasoše 
gdje piše da nemaju dvojno državljanostvo i da su njihovi
ali mora se priznati da me se dojmi njihova lojalnost Bagdadiju... mada ne vidim zašto lik uopće nije markantan niti nešto pretjerano ostavlja dojam
gdje piše da nemaju dvojno državljanostvo i da su njihovi
ali mora se priznati da me se dojmi njihova lojalnost Bagdadiju... mada ne vidim zašto lik uopće nije markantan niti nešto pretjerano ostavlja dojam
- asurbanipal
#1500 Re: ISIS zauzeo Mosul
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pljačka stoljeća na Bliskom Istoku.Nakon početnih vojnih uspjeha u Iraku i zauzimanja Mosula, Tikrita i Tal Afara, ISIS je svoje finansijske kapacitete povećao na preko 2 milijarde dolara. Prema pisanju zapadnih medija samo su u Mosulu iz Državne banke Iraka iznijeli 429 miliona dolara.
Mislim da će nakon ovoga krenuti na Rim. Vatikan će biti srce islama...