AMERIKA

Post Reply
jeza u ledja

#1476 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

prog321 wrote:
jeza u ledja wrote:
Koja opcija bi "popravila status crnaca i meksikanaca", kako bi to uradila i zasto bi to uradila?
Pa Bernie :-D

Crnci i Meksikanci procentualno imaju najmanje zdravstvenog osiguranja i rade minimum wage poslove.
Bernie hoće isto zdravstveno za sve i minimum satnicu od $15.00
Zar ne bi on trebao biti njihov logičan izbor ??
Mislio sam na generalnim izborima.
Pricamo o Hillary vs Trump. Uozbilji se. :D
jeza u ledja

#1477 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Jack Be Nimble wrote:Sve sem rata je OK. Mislim rata u Americi. Neka Trump ide okolo i naokolo sa bombardovanjem, samo dok ne dovede rat kuci bice dobar show.

Zato su meni vazniji lokalni izbori, jer predsjednik ne moze odluciti da li ce budale iz moje drzave smanjiti regulacije firmama pa da mogu raditi sta god hoce. Ili kako ce se drzava ponasati prema pitanju homoseksualaca, abortusu, skolovanju, parkovima itd.

Meni licno nije bitno koje predsjednik. Tu i tamo moze nesto promjenuti i zato jevazno izaci na izbore kada se bira Kongres.
Jeste bravo. Nema veze sto ce neki coban u nekoj zabiti izgubiti zivot od kakve bombe zato sto je neki coban negdje u Americi glasao za Trumpa zato jer mu se svidjelo kako je dao otkaz Dennisu Rodmanu.
Glasac u Americi ima odgovornost prema cijelom svijetu. Htio on to ili ne htio.
jefferson

#1478 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:
jefferson wrote: Mislimd a nece. Jedno su primarni izbori jedno su generalni. On je vec srusio mostove sa latino amerikancima, muslimanima (8 miliona, a ogroman broj u Michiganu). Ogromna latino populacija u Nevadi, Coloradu koje mora uzeti, a o Floridi je suvisno i pricati. Da bi Trump pobjedio on mora uzeti Floridu, Pennsylvaniu, Ohio, Michigan, Wisconsin i Illionois u slucaju da izgubi Nevadu i Colorado. U slucaju da pobjedi hipoteticki u NV i CO, mozda se moze izvuci bez IL, WI i Mi. ALi Floridu mora uzeti. Medjutim, nejgova nepopularnost medju generalnim izbornim tijelom je 70%!!! To sto on ima podrsku 35% je medju registrovanim republikancima. Drugi problem je sto u slucaju da on bude kandidat, mnogi umjereni republikanci nece ni izaci na izbore, a neki ce glasati za Hillary.
I na kraju, najveci problem za Trumpa: Onog trenutka akda postane kandidat, demokrate i Super PAC koji podrzavaju Hillary i demokrate generalno ce ga pojest zivog: Trump University, bankroti, ilegalni imigranti koji su radili za njega, Howard Stern show i njegove izjave. Na kraju, ako nebude iznio svoje porezne dokumente bit ce ogroman problem. Ako iznese bit ce jos veci. 51% americkg stanovnistva su zene, a one generalno glasaju trezvenije nego muskarci. Ono kako je on tretirao ostale kandidate nema teorije da prosje u generalnim izborima. Na kraju, sve je ostalo na youtube, i demokrate ce to vrtiti stalno na TV. O tome da ce svakih 5min u vecinkim latino podrucijma se vrtiti njegova izjava kako su meksikanci silovatelji i ubice je suvisno govoriti.
Meni fakat nikako nije jasno kako ovo ljudi vec do sad nisu skontali?!
Trumpa gotovo niko nije napao kako treba a ima toliko oraha u djepu da ispadaju dok hoda. Dovoljno je bilo vidjeti neki dan dok ga rookie Rubio napada, i vec je tu "zastucao". Pojesce ga Clinton masina.
Ljudi isto misle i za Hillary, ali zaboravljaju da njih deru vec 20 godina sa svim mogucim stvarima. Sta jos mozemo nauciti o Hillary? O Trumpu mozemo itekako.

Kako moze "on je dobar biznismen" biti dobar argument za radnicku klasu? He's not against the man, he IS the man.

I sad kad pomislis, mizogeni Trump vs zenski kandidat, na sta ce to liciti?!?!

Ja predvidjam, Trump ce promjeniti retoriku drasticno kad prodju predizbori, ali bice malo kasno. On pola ovih stvari lupa kako mu se ceifne, tek kad ih lupi poslije gradi policy oko toga.
Mislim da su ovi napadi Rubija i Cruza dosli prekasno, ali u pravo vrijeme za Demokrate. Taman da ga nacnu i pokazu koliko je labilan.
Ma demokrate i njihovi Super PAC neidu protiv Trumpa jos uvijek jer hoce da on pobjedi. Ali nema sumnje da su politicke reklame vec spremne. Dvije minute nakon sto on zvanicno postane kandidat to ce biti haos na TV.
Moja procjena ako Trump bude kandidat:
Gube generalne izbore, a vjerovatno i Senat!
prog321

#1479 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Aaaaa. Hilary i Trump ..?

To Trump uzima lopatom :-D
Kikibombona

#1480 Re: AMERIKA

Post by Kikibombona »

jeza u ledja wrote:
Trumpa gotovo niko nije napao kako treba a ima toliko oraha u djepu da ispadaju dok hoda. Dovoljno je bilo vidjeti neki dan dok ga rookie Rubio napada, i vec je tu "zastucao". Pojesce ga Clinton masina.
Ljudi isto misle i za Hillary, ali zaboravljaju da njih deru vec 20 godina sa svim mogucim stvarima. Sta jos mozemo nauciti o Hillary? O Trumpu mozemo itekako.

Kako moze "on je dobar biznismen" biti dobar argument za radnicku klasu? He's not against the man, he IS the man.

Ja predvidjam, Trump ce promjeniti retoriku drasticno kad prodju predizbori, ali bice malo kasno. On pola ovih stvari lupa kako mu se ceifne, tek kad ih lupi poslije gradi policy oko toga.
Mislim da su ovi napadi Rubija i Cruza dosli prekasno, ali u pravo vrijeme za Demokrate. Taman da ga nacnu i pokazu koliko je labilan.
Dobro.

A kakve su sanse Hilari protiv Trampa u 'finalnim' debatama i koliko te debate uopste uticu na sanse za pobjedu?

Meni Hilari djeluje isprano, nema neku posebnu karizmu. A ima i taj imidz 'prevarene zene'.
jeza u ledja

#1481 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

I jeff, popularniji je Trump na Floridi nego sto mislis. :(

I ne samo dole.

Florida, Trump +2
Ohio, Trump +2

U Sjevernoj Karolini u jednoj anketi vodi Hillary +6, u druge dvije Trump +2 i +1.

Tako je bar za sad. Ove manje purple states ne znam.
jeza u ledja

#1482 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Kikibombona wrote: Dobro.

A kakve su sanse Hilari protiv Trampa u 'finalnim' debatama i koliko te debate uopste uticu na sanse za pobjedu?

Meni Hilari djeluje isprano, nema neku posebnu karizmu. A ima i taj imidz 'prevarene zene'.
Hillary je isprana mnogo puta, namazana svim bojama, iscjedjena i sve to ponovo jedno deset puta. :D
Najomrazeniji predsjednicki kandidat u Americi. Poslije Trumpa. :D

Rano je jos da se donose neki zakljucci, ali moje je misljenje da vecina ljudi nisu ni blizu jos upoznati s Trumpovim "kvalitetima". :D
Recimo pare koje su potrosene PROTIV Clintonove i pare potrosene PROTIV Trumpa se ne mogu mjeriti. U stvari u samim republikanskim predizborima negdje procitah da je ovako nesto 120 miliona potroseno protiv drugih kandidata, a samo 4 protiv Trumpa.

Frajer je supalj ko reseto, samo treba poceti sipati.

Ali opet, ko zna. Ponavljam stalno nikad ne treba podcjeniti glupost americkog birackog tijela. :D
Kikibombona

#1483 Re: AMERIKA

Post by Kikibombona »

jeza u ledja wrote: Ali opet, ko zna. Ponavljam stalno nikad ne treba podcjeniti glupost americkog birackog tijela. :D
Kada su aktuelni francuski, britanski, spanski, grcki i drugi evropski izbori, imam prilicno dobar osjecaj ko bi mogao uzeti. Ta drustva su ipak prilicno kompaktna. U slucaju Amerikanaca, skoro da nemam nikakav osjecaj. Ne bih se usudio staviti pare na kladu. Ogromno je to drustvo, isprepleteno razlicitostima...
prog321

#1484 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Trumpa su odavno svi bili otpisali. Niko mu na pocetku nije dao šansu da će uzeti republikanse izbore.A gledaj ga sad?
Nesto se gigantsko događa sa američkim društvom. Ako stane pred Hilary ja se kladim na Trumpa. :-D
Jack Be Nimble

#1485 Re: AMERIKA

Post by Jack Be Nimble »

jeza u ledja wrote:
Jack Be Nimble wrote:Sve sem rata je OK. Mislim rata u Americi. Neka Trump ide okolo i naokolo sa bombardovanjem, samo dok ne dovede rat kuci bice dobar show.

Zato su meni vazniji lokalni izbori, jer predsjednik ne moze odluciti da li ce budale iz moje drzave smanjiti regulacije firmama pa da mogu raditi sta god hoce. Ili kako ce se drzava ponasati prema pitanju homoseksualaca, abortusu, skolovanju, parkovima itd.

Meni licno nije bitno koje predsjednik. Tu i tamo moze nesto promjenuti i zato jevazno izaci na izbore kada se bira Kongres.
Jeste bravo. Nema veze sto ce neki coban u nekoj zabiti izgubiti zivot od kakve bombe zato sto je neki coban negdje u Americi glasao za Trumpa zato jer mu se svidjelo kako je dao otkaz Dennisu Rodmanu.
Mozes glasati za bilo koga i coban ce izgubiti glavu. Ja tu ne mogu nista. Amerika je svjetski policajac i nema tog predsjednika koji ce to promjenuti preko noci. Ali zato se treba glasati na lokalnim izborima i imati malo vece sanse da se nesto promjeni. Problem je sto neki misle da je odgovornost samo svake 4 godine.
B6Redhell

#1486 Re: AMERIKA

Post by B6Redhell »

"Cistokrvni" republikanci kazu da je trump demokratski dirvezant. Poslat da napravi pomutnju u rep. stranci.
Doduse uspio je
sjedi 1

#1487 Re: AMERIKA

Post by sjedi 1 »

Isti qrac ko god da pobjedi, familija o svemu odlučuje
jeza u ledja

#1488 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

pasha078 wrote:Ali lik ima program
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
jeza u ledja

#1489 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

prog321 wrote:Trumpa su odavno svi bili otpisali. Niko mu na pocetku nije dao šansu da će uzeti republikanse izbore.A gledaj ga sad?
Nesto se gigantsko događa sa američkim društvom. Ako stane pred Hilary ja se kladim na Trumpa. :-D
Ta prica kako je neki kandidat bio autsajder koga su svi otpisali, mislili da je fula totalna itd je tako vise postala ofucana da mi nije jasno kako se uopste na nju publika pali. Oduvijek slusam tu pricu. Howard Dean, Bernie Sanders, Obama, ista je prica bila. Kao uuu kako?! Pa fino, nijedan kandidat nije popularan dok se javnost ne upozna s njim. I onda cijelo vrijeme se provlaci ta prica kao pa niko nije ocekivao a vi gdje je sad. Kako ono kazu self-fulfilling prophecy.
jefferson

#1490 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

pasha078 wrote:
jeza u ledja wrote:
pasha078 wrote:Ali lik ima program
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Ima, malo progooglaj. Da li je on to u stanju sprovesti, to je druga prica.
No, ono sto je najbitnije je poklapanje sa Bernijem u nekim kljucnim tackama, sto ce mu omoguciti da u generalnim izborima znatno prosiri bazu i ugrozi Hilary.
U svakom slucaju je vec sada prosirio gop glasacku bazu, odziv je jako velik za gop standarde.

Jako velik broj ljudi podrzava Trumpa. Tvrditi da su svi oni budale, neobrazovani, rednecks itd.... je uzasno pojednostavljivanje, a vec je gop platio cijenu tog potcjenjivanja, samo je pitanje da li ce i dems.
Budale? Jesu
Neobrazovani? kao sto rekoh diploma neznaci generalno obrazovanje!
Redneck? Ne svi.
Nemozes biti normalan i obrazovan i podrzavati kandidata koji je davno presao granicu loseg ukusa i presao u polje otvorenog fasizma.
jefferson

#1491 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:I jeff, popularniji je Trump na Floridi nego sto mislis. :(

I ne samo dole.

Florida, Trump +2
Ohio, Trump +2

U Sjevernoj Karolini u jednoj anketi vodi Hillary +6, u druge dvije Trump +2 i +1.

Tako je bar za sad. Ove manje purple states ne znam.
Ti "potential candidate" ankete su skroz nerealne. Onog trenutka kada budemo imali dva kandidata za generalne izbore onda se racuna. xxxx ljudi jos uopste nezna sta se desava.
Nezaboravi, Romney je bio rame uz rame sa Obamom, a Obama ga rasturio na generalnim izborima.
Kada dodjem u Septembar tada treba poceti obracati paznju na te ankete. A cek malo dok ljudi pocnu obracat paznju na Trump University, itd. Ovo je sad sve: joj hamo vidi mu glave.
jeza u ledja

#1492 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

A pristase Hitlera nisu bili budale?
jeza u ledja

#1493 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

pasha078 wrote:
Tacno, Trump ima slabosti po kojima jos niko nije udarao.
Ali isto tako Hillary ima slabosti po kojima Berni nije, ali gop kandidat hoce, prvenstveno emails. To vise nije tako beznacajno, pogotovo jer postoji odredjena sansa da ona bude indicted.

Sve skupa, ne zna se, i ko sto si rekao, treba cekati da se iskristaliziraju dva kandidata.
Ti emailovi, Bengazi i druge gluposti se vrte vec godinama po medijima.
Ja recimo do prekjuce nisam znao da postoji, tj. da je postojao "Trump University", a vjerovatno pratim vise nego prosjecan Amerikanac.
Normalno, sto bi se pisalo o Univerzitetu kad Trump nije politicar.

Slazem se da ima potencijal da prosiri bazu (za razliku od Hillary), ali isto tako i da je smanji na minimum.
Gojeni H

#1494 Re: AMERIKA

Post by Gojeni H »

Jack Be Nimble wrote:
jeza u ledja wrote:

Mozes glasati za bilo koga i coban ce izgubiti glavu. Ja tu ne mogu nista. Amerika je svjetski policajac i nema tog predsjednika koji ce to promjenuti preko noci. Ali zato se treba glasati na lokalnim izborima i imati malo vece sanse da se nesto promjeni. Problem je sto neki misle da je odgovornost samo svake 4 godine.
I onda treba da cudi logika lika koji dodje u Chemeriku i srusi poslovnu zgradu sa hiljadama civila u njoj ...

Blago tebi, ti spavas snom pravednika.
Gojeni H

#1495 Re: AMERIKA

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:
jefferson wrote: Mislimd a nece. Jedno su primarni izbori jedno su generalni. On je vec srusio mostove sa latino amerikancima, muslimanima (8 miliona, a ogroman broj u Michiganu). Ogromna latino populacija u Nevadi, Coloradu koje mora uzeti, a o Floridi je suvisno i pricati. Da bi Trump pobjedio on mora uzeti Floridu, Pennsylvaniu, Ohio, Michigan, Wisconsin i Illionois u slucaju da izgubi Nevadu i Colorado. U slucaju da pobjedi hipoteticki u NV i CO, mozda se moze izvuci bez IL, WI i Mi. ALi Floridu mora uzeti. Medjutim, nejgova nepopularnost medju generalnim izbornim tijelom je 70%!!! To sto on ima podrsku 35% je medju registrovanim republikancima. Drugi problem je sto u slucaju da on bude kandidat, mnogi umjereni republikanci nece ni izaci na izbore, a neki ce glasati za Hillary.
I na kraju, najveci problem za Trumpa: Onog trenutka akda postane kandidat, demokrate i Super PAC koji podrzavaju Hillary i demokrate generalno ce ga pojest zivog: Trump University, bankroti, ilegalni imigranti koji su radili za njega, Howard Stern show i njegove izjave. Na kraju, ako nebude iznio svoje porezne dokumente bit ce ogroman problem. Ako iznese bit ce jos veci. 51% americkg stanovnistva su zene, a one generalno glasaju trezvenije nego muskarci. Ono kako je on tretirao ostale kandidate nema teorije da prosje u generalnim izborima. Na kraju, sve je ostalo na youtube, i demokrate ce to vrtiti stalno na TV. O tome da ce svakih 5min u vecinkim latino podrucijma se vrtiti njegova izjava kako su meksikanci silovatelji i ubice je suvisno govoriti.

Bez obzira na sve, ja Trump-a i dalje ne bih otpisao. Clinton-ovka zaista iza sebe ima svu masineriju Demokratske partije i tacno da jedva cekaju da ga razloze na proste razlomke.

Nisam misljenja da se bilo sta krupno desava na americkoj politickoj sceni. Sto se desne opcije tice, "krupno" se pocelo desavati 90-ih kada se ova grupa osjetila prevarenim a poteze vlade su tada ocijenili protivustavnim.

Jefferson je ranije napisao nesto sto treba ponoviti, ne glasa samo bijelo smece i "nezadovoljni bijeli covjek" za Trump-a.
Ogroman broj ljudi iz tzv. "patritoskog bloka", ljudi povezanih na ovaj ili onaj nacin sa odbrambenom industrijom, vojnicke porodice, stanovnici manjih sredina ... svi oni ce glasati za Trump-a ukoliko izbor bude Hillary vs. Trump.

Za desnu opciju je Bill, a samim tim i porodica Clinton, olicenje zla i personfikacija vladinog pokusaja da oduzem elementarne slobode zagarantovane ustavom.
jeza u ledja

#1496 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Taj Bengazi se spominje vec par godina kao neka velika afera i jasno je odavno da je razlog sto se toliko spominje - zato sto se znalo da ce Hillary biti kandidat. Dalje se tu islo na emailove, servere, privatnost i bla bla. Razglabalo do u sitnice. Mogao si otvoriti konzervativni radio u ljeto 2014e i slusati o tome non stop. (Nagadjam sad vrijeme mozda je bilo i ranije). Jednostavno ljude nije briga za to. Neki misle da je to bitno, i da ce to da se lijepi, ali nije, a meni je jasno i zasto. Mislim zaljepi se to kao istrcana fraza, ali ljudi ne znaju ni kako ni sta ni zasto.
Nije to jedini primjer pogresne procjene. Imas isto i za Sandersa. Nekad da kazes ljudima on je socijalista, to bi se vile odmah vadile iz supe i na ulice izlazilo. Danas to ocigledno dobrom dijelu ljudi nije bitno. Isto vazi i za Trumpa, pa kazu nije konzervativac. Ljudima puna usta konzervatizma, samo o tome slusam godinama. I onda dodje lik za kojeg se zna da nije jako konzervativan i opet se za njega glasa. Jednostavno postoje stvari koje establishment kljuka ljude godinama i kreira im misljenje i ocekuje da ce to upaliti. Analiticari misle, pa eto kao deregulacija, klimatske promjene, subvencije, sindikati, ma to su u glavama vecine ljudi prema kojima je to usmjereno samo otrcane fraze koje ni oni ne znaju sta znace. Ma one najnotornije stvari im ne znace kao sto se misli, znaci abortus, oruzje, religija.
Probaj zamisliti koliko ljudi u Americi ima koji nisu vec formirali misljenje o Clinton. Tesko se tu moze sta promjeniti.

Sto se tice Trumpa, prica je sasvim druga. Slazem se da ga ne treba otpisivati. Ne postoje nikakvi objektivni razlozi za to, cak naprotiv.
Ja samo iznosim svoje misljenje, tj. prognoze, od trenutka kad postane kandidat pa do izbora. Suprotno onome sto nam cijelo vrijeme govore, ja nisam vidio da je on otporan na kritike. Analiticari nam kazu, pa kako, on samo gore i gore uvrede prosipa, a nista od toga da mu naskodi. Ma nije to tako. Njega niko nije momacki "pricepio" kako treba, onako kako to rade svim kandidatima protiv kojih se usmjere pare. Ono malo sto sam do sada vidio, lik vrlo brzo uleti u totalni defensive mode, gdje prekida protivnika, ponavlja iste stvari, vrijedja i skrece s teme na jedan vrlo ocit nacin cak i za golo oko prosjecnog Amerikanca. Medjutim problem je sto to nije dovoljno Amerikanaca vidjelo. Ovi koji glasaju sada, oni su vec svoje vidjeli prije par mjeseci. Medjutim oni ostali ce se tek poceti ukljucivati u program sto se kaze tamo krajem ljeta.
Sve to Demokratska masina zna, kao i GOP establishment, koji tek sad vide u kakvo su se sranje uvalili. Trump se ponasa kao malo dijete kada ga malo, maaalo, maaaalkice pritisnes. Pa onaj djecarac Rubio je to uspio, a da ne mognu svi silni PACovi na D strani?!
To je moje misljenje.
E sad, naravno, dovoljno ljudi vec odavno mrzi Demokrate i pogotovo Clintonove da ne znam kako u kojem obliku i protiv koga da im se prezentuje - oni nece glasati za njih. Odnos snaga je vec 30 godina pola-pola, tako da tesko da bilo cija pobjeda moze biti vise od 10% razlike, sto automatski znaci da ce biti gusto kako god okrenes.

Osim naravno, ako se ne desi nesto jako cudno, tipa treci kandidat, tipa podjeljena GOP konvencija, tipa neki skandal ili slicno.
Pade mi na pamet, i Trump i Clinton su matori, ali Trump bi bio najstariji inaugurisani predsjednik ikada. Clinton bi bila treca najstarija. (Reagan izmedju.)
jeza u ledja

#1497 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Image

:shock: :-)
jeza u ledja

#1498 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Usput u SC veceras black voters over age of 65 - 96% njih glasalo za Clinton. :-)

Zamisljam crnacke bakice sa onim sesiricima i u Sunday outfits kako komentarisu Sandersa. :D
Gojeni H

#1499 Re: AMERIKA

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:Usput u SC veceras black voters over age of 65 - 96% njih glasalo za Clinton. :-)

Zamisljam crnacke bakice sa onim sesiricima i u Sunday outfits kako komentarisu Sandersa. :D
That no-God-fearing communist ain' gonna be the President as lon' as us, good Jesus-lovin' people, got somethin' to say.
AKs me one more time about Sanders.
prog321

#1500 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Hilary je namazana wallstreet parama.
Potplati par fratara koji starim nanama kaže koga da biraju i dobije prolaz.

Istrest će nju Trump na izborima.
Ameri žele promjene. :-D
Post Reply