Islam - pitanja i odgovori
-
prenosnik
#1476 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nebitno, ali ta teza da su Arapi bili debili i nisu imali veze sa okruzenjem je neodrziva. Ne moras biti civilizovan da imas kontakt sa civilizacijama i primis dio znanja i vjerovanja. A duh kulture koju spominjes je vazan u kontekstu nastanka islama i pisanja Kurana. Recimo bilo bi zadivljujuce da se Muhamed pojavio sa knjigom preko noci, ali nije to bas tako brzo islo.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:50, edited 1 time in total.
-
statixx
#1477 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nebitno, ali ta teza da su Arapi bili debili i nisu imali veze sa okruzenjem je neodrziva. Ne moras biti civilizovan da imas kontakt sa civilizacijama i primis dio znanja i vjerovanja. A duh kulture koju spominjes je vazan u kontekstu nastanka islama i pisanja Kurana. Recimo bilo bi zadivljujuce da se Muhamed pojavio sa knjigom preko noci, ali nije to bas tako brzo islo.I sta si sad, ustvari, rekao? Da je medju Arapima postojala poezija? Pa poetski izraz se razvio uporedo s prvim oblicima kulture covjecanstva inace. Bit ce da malo brkas pojmove kulture i civilizacije. I kako dozivljavas ovo "poetry festival", kao Sarajevske dane poezije?To je ipak bilo slicnije godisnjem okupljanju guslara negdje pod Lovcenom prije 200 godina.
- zagortenej
#1478 Re: Islam - pitanja i odgovori
je li o tome pisao ruždi u satanskim stihovima?prenosnik wrote:pa naravno, cak je zadrzao allaha kao vrhovnog boga arapskog paneteona...zadrzao cabu kao svetiliste, zadrzao i modifikovao obred hadza...cak je u jednom trenutku trajanja perioda objave navodno od sejtana dobio ajet da allah ima tri uzvisene kceri (predislamska arapska bozanstva), pa ga poslije allah naruzio sto slijedi sejtana i ispravio taj ajet...statixx wrote:@arzuhal
Dakle ti tvrdis da islam po svom sadrzaju (npr. neki obicaji) nema nista sa drustvenim okruzenjem u kojem je nastao. Ako ima, onda ti teza o Muhamedu kao "tabula rasa" u smislu religije i ideologije je tesko odrziva. Izvjesnije je da je Muhameda zadesilo isto ono sto si opisao kod drugih.
-
zvizdan
#1479 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pravo da ti kazem, svaka ti je na jabanustatixx wrote:Nebitno, ali ta teza da su Arapi bili debili i nisu imali veze sa okruzenjem je neodrziva. Ne moras biti civilizovan da imas kontakt sa civilizacijama i primis dio znanja i vjerovanja. A duh kulture koju spominjes je vazan u kontekstu nastanka islama i pisanja Kurana. Recimo bilo bi zadivljujuce da se Muhamed pojavio sa knjigom preko noci, ali nije to bas tako brzo islo.I sta si sad, ustvari, rekao? Da je medju Arapima postojala poezija? Pa poetski izraz se razvio uporedo s prvim oblicima kulture covjecanstva inace. Bit ce da malo brkas pojmove kulture i civilizacije. I kako dozivljavas ovo "poetry festival", kao Sarajevske dane poezije?To je ipak bilo slicnije godisnjem okupljanju guslara negdje pod Lovcenom prije 200 godina.
- zagortenej
#1480 Re: Islam - pitanja i odgovori
pucajprenosnik wrote:ne znam, nisam citao satanske stihove...ovo znam iz sahih hadisa...zagortenej wrote: je li o tome pisao ruždi u satanskim stihovima?
- arzuhal
#1481 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zagore, imaš li ti kakvog gospodara ili? 
- zagortenej
#1482 Re: Islam - pitanja i odgovori
samo Jednogarzuhal wrote:Zagore, imaš li ti kakvog gospodara ili?
zasad
-
zijancer
#1483 Re: Islam - pitanja i odgovori
prenosnik, nista od jednog savremenog hadisa jos uvijek?
- arzuhal
#1484 Re: Islam - pitanja i odgovori
Allah!zagortenej wrote:samo Jednogarzuhal wrote:Zagore, imaš li ti kakvog gospodara ili?
-
prenosnik
#1485 Re: Islam - pitanja i odgovori
Baš kako hadiska metodologija i nalaže da se prenese i analizira hadis. Ili tako nekako 
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:51, edited 1 time in total.
- arzuhal
#1486 Re: Islam - pitanja i odgovori
Baš kako hadiska metodologija i nalaže da se prenese i analizira hadis. Ili tako nekakoprenosnik wrote:pa u biti je vec ispricano...u jednom trenutku dolazi ajet kako su lat, uzza i manat poput ptica, uzvisene kod allaha, tako nesto...muhamed to objavi mekelijama, oni ga kao prihvate i cak i klanjaju za njim, ali poslije dolazi dzibril i kaze da to nije od njega, nego od sejtana, ajet se modifikuje, tj. izbacuje se dio o allahovim kcerima, a ajet dobija monoteisticko znacenje...takodjer, utjeha "nije bilo poslanika a da se sejtan nije mijesao u njegovu objavu, ali smo mi to poslije ispravljali..." tako nekako...zagortenej wrote: pucaj
- arzuhal
#1487 Re: Islam - pitanja i odgovori
@prenosniče, navakat dođi tobe, taj će te gospodar izradit na kraju, ne vjeruj mu ništa... 
-
prenosnik
#1488 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kad bi se sreli, nasmijali bi se jedan drugom i usiljeno poselamili, ne zadržavajući se dugo zajedno jer su znali šta jedan o drugom misle. Bili su poprilično plitki i nesvjesni svijeta van svojih zatvorenih minderluka i staklenih zvona. Ljubav i mržnja među njima rasla je i opadala sukladno Takvimu tj. kad je bilo vrijeme bajrama ili mevluda tenzije su značajno rasle, a kad nije bilo značajnijih datuma za razilaženje i naglabanje, tenzije bi splasnule na uobičajeni nivo.
Babo efendija IZo se uglavnom pravio da ništa ne primjećuje i najčešće je bio zauzet biranjem boje džamijskih tepiha ili organizacijom četeresnica i tehvida. Ni njemu nije bilo jasno oklen da su obojica tako tvrdoglavi, al' vjerovatno je za to mater bila kriva jer im je vazda pušćala da se tako ponašaju. I on sam je bio na belaju jer njih dvojica nikad nisu pričali među sobom, već su se na onog drugog uvijek žalili babi. Čudna je to porodica bila...
Babo efendija IZo se uglavnom pravio da ništa ne primjećuje i najčešće je bio zauzet biranjem boje džamijskih tepiha ili organizacijom četeresnica i tehvida. Ni njemu nije bilo jasno oklen da su obojica tako tvrdoglavi, al' vjerovatno je za to mater bila kriva jer im je vazda pušćala da se tako ponašaju. I on sam je bio na belaju jer njih dvojica nikad nisu pričali među sobom, već su se na onog drugog uvijek žalili babi. Čudna je to porodica bila...
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:48, edited 1 time in total.
- arzuhal
#1489 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa ja. To isto da, kada te neko pita o nekoj matematičkoj formuli, ti kažeš: imaju ti neki brojevi poredani u nekom nizu i još neka slova uz njih...tako nekako.prenosnik wrote:nisam hadiski metodolog, pa ne potpadam ni pod njihova pravila prenosenja i analiziranja hadisaarzuhal wrote:
Baš kako hadiska metodologija i nalaže da se prenese i analizira hadis. Ili tako nekako
- arzuhal
#1490 Re: Islam - pitanja i odgovori
Tvog gospodara strašno ljuti kada tako pričaš.prenosnik wrote:svi na kraju dodju tobe, pa ces i tiarzuhal wrote:@prenosniče, navakat dođi tobe, taj će te gospodar izradit na kraju, ne vjeruj mu ništa...
doduse, neko u trenu, a neko za 50.000 godina...
-
prenosnik
#1491 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne znam ja za taj hadis 
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:49, edited 1 time in total.
- arzuhal
#1492 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne znam ja za taj hadisprenosnik wrote:pa dobro, pocasti nas ti onda tekstom tog hadisa, po usulu
- arzuhal
#1493 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne izmišljajprenosnik wrote:ma jok, upravo mi govori "vidi arzuhala kako se opet upalio"arzuhal wrote:
Tvog gospodara strašno ljuti kada tako pričaš.
Ozbiljno, sinoć ga sreo kada sam se vraćao s jacije. Kaže da ne zna šta da radi s tobom, da ga sekiraš pravo...Veli da ga i ne spominješ nikako, ne zna više dal ti je gospodar i dalje ili nije...
- arzuhal
#1494 Re: Islam - pitanja i odgovori
Obavljaš li namaz?zagortenej wrote:samo Jednogarzuhal wrote:Zagore, imaš li ti kakvog gospodara ili?
zasad
-
zijancer
#1495 Re: Islam - pitanja i odgovori
ne bi ti meni ni cement nosio, a kamoli kucu pravioprenosnik wrote:ne razumijem na sta mislis, jos uvijek...zijancer wrote:prenosnik, nista od jednog savremenog hadisa jos uvijek?
- arzuhal
#1496 Re: Islam - pitanja i odgovori
zijancer wrote:ne bi ti meni ni cement nosio, a kamoli kucu pravioprenosnik wrote:ne razumijem na sta mislis, jos uvijek...zijancer wrote:prenosnik, nista od jednog savremenog hadisa jos uvijek?
-
prenosnik
#1497 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ozbiljno, sinoć ga sreo kada sam se vraćao s jacije. Kaže da ne zna šta da radi s tobom, da ga sekiraš pravo...Veli da ga i ne spominješ nikako, ne zna više dal ti je gospodar i dalje ili nije... 
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:49, edited 1 time in total.
- arzuhal
#1498 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovakvu metodologiju hadisa nije ni ibn Hadžer poznavaoprenosnik wrote:u pravu si, nije usao u kanonske zbirke iz kasnijeg vremena, ali je navodjen u svim zivotopisima muhameda iz prva dva vijeka hidzrearzuhal wrote:Ne znam ja za taj hadisprenosnik wrote:pa dobro, pocasti nas ti onda tekstom tog hadisa, po usulu
http://en.wikipedia.org/wiki/Satanic_Verses
-
zijancer
#1499 Re: Islam - pitanja i odgovori
pa ono kad kazes da bi pravio ljudima boljuprenosnik wrote:ne razumijem tu tvoju masonsku simbolikuzijancer wrote:ne bi ti meni ni cement nosio, a kamoli kucu pravio
e pa, nemoj se truditi
-
prenosnik
#1500 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovakvu metodologiju hadisa nije ni ibn Hadžer poznavao 
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:50, edited 2 times in total.