Nokia Lumia & Windows Phone
Moderator: Benq
-
Miki25
#1476 Re: Nokia Lumia
Nisam prodao mob.Dosta stvari ne stima kad bi nabrajao kako je komplikovan trebalo bi mi dan.A S3 je dimenzija vise tastaturu možeš imati koju pozeliš a ovdje samo ova kompjuterska!
-
SA 071
#1477 Re: Nokia Lumia
Komplikovan? Mislio sam da sam čuo sve što se čuti može, ali eto vazda nešto novo čuje čovjek. Čuj komplikovan. Ne zna sad čovjek kome da vjeruje onim što kažu da je WP prejednostavan, da nema dubine, da izgleda "preobično", ili tebi koji kažeš da je komplikovan. By the way, u ovim recenzijama su mu posebno hvalili tastaturu kako je dobra, jednostavna i vrlo funkcionalna. Eh sad... ima nas sa različitim zahtjevima...Miki25 wrote:Nisam prodao mob.Dosta stvari ne stima kad bi nabrajao kako je komplikovan trebalo bi mi dan.A S3 je dimenzija vise tastaturu možeš imati koju pozeliš a ovdje samo ova kompjuterska!
- Qler
#1478 Re: Nokia Lumia
Jarane ako ti je wp komplikovan, onda ti je najbolje da uzmes 3310. Meni cesto smeta koliko je jednostavan os. Haman pa nema stvari da je ne uradis u tri poteza...
- luminator
#1479 Re: Nokia Lumia
Ne bih rekao da je komplikovan, prije će biti obrnuto, al nek ti bude.Miki25 wrote:Nisam prodao mob.Dosta stvari ne stima kad bi nabrajao kako je komplikovan trebalo bi mi dan.A S3 je dimenzija vise tastaturu možeš imati koju pozeliš a ovdje samo ova kompjuterska!
De osaburi do početka iduće godine. Imat ćeš u OS-u sve što prosječnom pa i iznadprosječnom korisniku treba.
Softveri će sigurno bivati sve bolji. Nokia nije ovca, nije ni microsoft. A nisi ni ti.
-
Miki25
#1480 Re: Nokia Lumia
Qler daj mi neke cake da mi se ponovo svidi nokia poslije N96!Ovi sto kazu da nije komplikovana to je iz razloga sto nists specijalno ni ne nudi.U tri poteza je sve zato sto programi i aplikacije ce biti dostupni za 2god.Zato i jeste best buy Sto je 250€toliko je prosjecan sony.O Htc,Samsungu,Iphoneu da ne govorim.
- vukojebina
#1481 Re: Nokia Lumia
Vala da je komplikovan, jeste, ali u smislu da su neke stvari na totalno nelogicnom mjestu.. Ono sve ovako izgleda jednostavno i glupavo, ali evo konkretno stvar koja me namucila je microsoftov racun... Nisam imo ms konto, i kontam po logici da trebam ic u email+accounts, pa dodaj novi konto i tu bi negdje trebala bit opcija "napravi novi konto", al hoces napravit vraga, opcije nigdje.. Tek nekad mi je sinulo da potrazim u store-u.. Takodje sad nesto gledajuci oko tih racuna, nigdje ne uspjeh naci kako da se izlogujem sa ms konta?? Nemojte mi samo rec da to moze samo resetom telefona??
Tastaturom se takodje vala ne moze pohvalit nimalo, ko tvrdi da je dobra, ocito nije probo recimo s3, a o s4 da ne pricam, to je 12 galaxija ispred..
Sent from my RM-821_eu_euro1_276 using Tapatalk
Tastaturom se takodje vala ne moze pohvalit nimalo, ko tvrdi da je dobra, ocito nije probo recimo s3, a o s4 da ne pricam, to je 12 galaxija ispred..
-
Miki25
#1482 Re: Nokia Lumia
Pogledajte misljenja ostalih korisnika za preuzete aplikacije.5%nema zadovoljnih ljudi pocev od fb,do klixa igrica i raznih stvari.Cak se ni radio nemoze slusati preko zvucnika.Sramota
- Qler
#1483 Re: Nokia Lumia
Meni se svidja sto radi glatko koliko god ga opteretis, sta god da mu radis. Dobra kamera, tj solidna. Mail app, web browser su odlicni. Navigacija ne racunajuci symbian bez premca. Glance screen, lenses za kameru, store vec ima prakticno svaku aplikaciju koja ti moze zatrebati... tastatura je odlicna, timsi prvi kojimse zali. Viber je takav kakav je zbog vibera a ne wp-a... koja to jos aplikacija ne radi, ili je nemas a treba ti?
U krajnjem slucaju, ako ti se toliko ne svidja, prodas, kupis android od cca 600KM izadas se u potragu koji rom radi najbolje, koja tastatura valja, koji launcher ne jede ram, itd... I ja sam to nekad vokio, sad mi treba telefon koji radi bez greske. A wp je odlican izbor.
U krajnjem slucaju, ako ti se toliko ne svidja, prodas, kupis android od cca 600KM izadas se u potragu koji rom radi najbolje, koja tastatura valja, koji launcher ne jede ram, itd... I ja sam to nekad vokio, sad mi treba telefon koji radi bez greske. A wp je odlican izbor.
- Qler
#1484 Re: Nokia Lumia
Miki25 wrote:Pogledajte misljenja ostalih korisnika za preuzete aplikacije.5%nema zadovoljnih ljudi pocev od fb,do klixa igrica i raznih stvari.Cak se ni radio nemoze slusati preko zvucnika.Sramota
Kako se ne moze radio slusati preko zvucnika? Ja ga slusam. A ne znam , meni je fb app bolja na wp nego na xperia p.
A vukojebina, zar i na androidu ne moras resetovati mob da izbrises default acc?? Na iosu moras. I opet probao sam raznih tastatura od nexusa, s3, sense ui od htca, ios, i jedino ios je bolja ovo ostalo tanko...
-
Miki25
#1485 Re: Nokia Lumia
U pravu si ti samo prodati lumiju po pristupacnoj cijeni je raritet.Dnevno se gubi po 10km na cijeni.Nesto nije ok
Uzmi galaxy note 1 tj.prvi,model 550 km .Bolji je od lumije 10puta ,a slike su relativne i ove sto se prikazuju na testovima su retusirane to mi je rekao lik sto se bavi fotografijom.Ovdje ima dosta aplikacija za kameru pa necu svaku sliku koju uslijam obradjivati?Plus sto dupla slike spremi ih u fotografije i u spremljene fotografije.Tako da istu sliku imas 2ili visr puta.Glupost fakat.
Uzmi galaxy note 1 tj.prvi,model 550 km .Bolji je od lumije 10puta ,a slike su relativne i ove sto se prikazuju na testovima su retusirane to mi je rekao lik sto se bavi fotografijom.Ovdje ima dosta aplikacija za kameru pa necu svaku sliku koju uslijam obradjivati?Plus sto dupla slike spremi ih u fotografije i u spremljene fotografije.Tako da istu sliku imas 2ili visr puta.Glupost fakat.
-
Miki25
#1486 Re: Nokia Lumia
A x peria p je smece od 190€ tako kad poredis uzmi bar dobar telefon tipa galaxy 2 ili motorola xt 910 to je u cijeni ovoga
- Qler
#1487 Re: Nokia Lumia
Pa ozbiljno, ako ti se toliko ne svidja prodaj dok mozes uzeti fine pare za nju. Ja bi fakat do sada prodao da imam toliko zamjerki. A sto se tice slika, ja imam 808 i ne moze niko retusitrati sliku sa samsunga koliko ovaj napravi dobru sam od sebe 
A koja je hw konf xperia p a koja lumia 920?
Fazon je sto wp radi dobro i na 520 i na 920. A android samo na trenutnom flagshipu, dok ne dodje nova verzija i nove jezgre.
A koja je hw konf xperia p a koja lumia 920?
Fazon je sto wp radi dobro i na 520 i na 920. A android samo na trenutnom flagshipu, dok ne dodje nova verzija i nove jezgre.
-
SA 071
#1488 Re: Nokia Lumia
Možda na androidu imaš više tastatura za izbor (te brojčana, te qwerty), ali na wp-u odnosno L920 bolje qwerty fercera, preciznija je i manje se griješi u kucanju. Ovaj moj drug ima S3 i kada je on pohvalio tastaturu na mojoj Lumiji, ne treba mi bolja potvrda.
Miki, prema tvojim komentarima, meni se čini da si ti tu Lumiu nešto kratko koristio i nisi ni skontao koje sve opcije imaš na raspolaganju. Što se tiče kamere i svega vezanog za nju, onda baš moraš biti maliciozan i reći da nije dobra i da ima falinki. Pa ako imaš L920 i jače, uslikaš sliku i vidiš da li je treba retuširati ili ne... Još se poseri na mape i navigaciju, pa da te skroz bacim na ignore
Miki, prema tvojim komentarima, meni se čini da si ti tu Lumiu nešto kratko koristio i nisi ni skontao koje sve opcije imaš na raspolaganju. Što se tiče kamere i svega vezanog za nju, onda baš moraš biti maliciozan i reći da nije dobra i da ima falinki. Pa ako imaš L920 i jače, uslikaš sliku i vidiš da li je treba retuširati ili ne... Još se poseri na mape i navigaciju, pa da te skroz bacim na ignore
-
SA 071
#1489 Re: Nokia Lumia
Ja na Xperiu stavio Jelly Bean i sada radi sporije nego ranije. Možda je i do mene jer nisam skinuo neki rom koji sam trebao, ali se fakat ne razumijem u to. Kada sam htio mrežu u postavkama naći sve vrste konekcije ima izdvojene samo mreže nema, ona je pod ostalo stavljena. I onda neko kaže wp komplikovan ili nelogičan. WP je jednostavno samo drugačiji koncept, ali jednostavniji koncept.
- vukojebina
#1490 Re: Nokia Lumia
Meni vala nista skoro ne radi kako treba... browser mi je jadan da ne moze bit jadniji, imas samo jednu mogućnost da ti stoji naprijed, recimo dugme za tabove, a onda da bi refreshovo (da bi mi prikazalo klip, moram uci u one 3 tackice pa kliknut refresh, a ovamo vise od pola adress bar-a stoji prazno...ma genijalno... inkognito? sta je to?
Ako neki duzi tekst citas ili stranicu gledas, treba ti jedna lijepa vjecnost da se vratis na vrh...
Vrhunac debilizma mi je sto su sms poruke i fb poruke smjestene u jedno, pa kad dobijes jedno od to tvoje, na lock screen-u ne možeš znat da li si dobio sms ili ti neko pise na fb..
Na androidu nikad nisi moro resetovat tel da bi izbriso konto, pa to mi je za ne povjerovat, odbijam da vjerujem da je i na iosu tako, na wp me ionako nista ne može iznenadit...na androidu jednostavno kliknes na adresu i remove account...
Sent from my GT-I9505
Ako neki duzi tekst citas ili stranicu gledas, treba ti jedna lijepa vjecnost da se vratis na vrh...
Vrhunac debilizma mi je sto su sms poruke i fb poruke smjestene u jedno, pa kad dobijes jedno od to tvoje, na lock screen-u ne možeš znat da li si dobio sms ili ti neko pise na fb..
Na androidu nikad nisi moro resetovat tel da bi izbriso konto, pa to mi je za ne povjerovat, odbijam da vjerujem da je i na iosu tako, na wp me ionako nista ne može iznenadit...na androidu jednostavno kliknes na adresu i remove account...
Sent from my GT-I9505
- Qler
#1491 Re: Nokia Lumia
Jebi ga, sta da ti kazem. Prodaj ga, kupi android i uzivaj. Ne budi mazohist 
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
-
SA 071
#1492 Re: Nokia Lumia
Ispred adress bar-a imaš refresh opciju, ako mislimo na isto. I to za sms i fb nisam skontao u čemu je problem, ja fb nisam ni registrovao na telefonu, ali kod žene jeste registrovan i nisam primjetio da ima ikakvih problema sa tim...
- vukojebina
#1493 Re: Nokia Lumia
Ma tu je android, svakako ovaj vise vremena na punjacu, dvaput dnevno ga moram punit... A ovo je poklon, red je da ga malo pronosam 
071, jes tu je refresh, a gdje je onda tab dugme, to i jes fazon sto samo jedno dugme mozes stavit, oba, ili cak nedaj Boze sva tri, ne ide nikako...a mjesta ima i previse...
Sto se tice poruka, nije problem sto je strpano sve u jedno, fazon je sto ne mozes razlikovat, pa jebem ga ja to je bar jednostavno rijesit, malo drugacijim dizajnom ikonice kad dobijes poruku.. Ko recimo viber ili whatsapp...
Danas mi se recimo desilo da sam dobio na fb poruku koju nisam htio procitat, i onda mi cijelo vrijeme stoji na lock screen isti znak kao da sam sms dobio..trzne me svaki put kad pogledam u tel..
071, jes tu je refresh, a gdje je onda tab dugme, to i jes fazon sto samo jedno dugme mozes stavit, oba, ili cak nedaj Boze sva tri, ne ide nikako...a mjesta ima i previse...
Sto se tice poruka, nije problem sto je strpano sve u jedno, fazon je sto ne mozes razlikovat, pa jebem ga ja to je bar jednostavno rijesit, malo drugacijim dizajnom ikonice kad dobijes poruku.. Ko recimo viber ili whatsapp...
Danas mi se recimo desilo da sam dobio na fb poruku koju nisam htio procitat, i onda mi cijelo vrijeme stoji na lock screen isti znak kao da sam sms dobio..trzne me svaki put kad pogledam u tel..
-
Amazingness
#1494 Re: Nokia Lumia
U pravu je kolega, mobitel nakon detaljnog "šupanja"
ima mnogo mana, posebno kada surfaš.
-
SA 071
#1495 Re: Nokia Lumia
Pa naravno da ima mana, ali ima i prednosti. I Symbian je imao neke stvari koje ni današnji androidi nemaju, pa bi se moglo reći da android ima mana. Svi oni imaju svoje prednosti i mane, neko više neko manje, i sve je stvar navike. WP se svakim updateom sve više popravlja, a ja što ga više koristim više mi leži. Naravno, za moje potrebe, neko ko je zahtjevan korisnik naći će mu mnogo mana... Čini mi se da su ga maksimalno pojednostavili kako bi privukli korisnike pametnih telefona koji to prvi put postaju (one koji prelaze sa običnih telefona) i one korisnike koji nemaju dovoljno IT afiniteta i znanja ili imaju dovoljno godina da im se ne da zajebavati sa komplikovanim OS-ovima. I kreću se u pravcu Apple-ove strategije prije nego Google-ove...Amazingness wrote:U pravu je kolega, mobitel nakon detaljnog "šupanja"ima mnogo mana, posebno kada surfaš.
- ebayfreak
#1496 Re: Nokia Lumia
JA ne znam zasto ljudi uvijek upoređuju telefone, ja sam lično koristio i S3 i LG 4x HD i HTC i sad evo imam Lumiu 920, i mislim da je sve stvar kako se ko snadje i kome sta licno treba od mobitela, iskreno Lumia 920 je super mobitel koji naravno ima svoje nedostatke, kao i prednosti ...SA 071 wrote:Moj drug ima S3 i uzeo moju Lumiu da otkuca poruku, i iako neće da prizna da išta na telefonu valjaMiki25 wrote:Uglavnom lumija ni blizu očekivanja.Fale one najosnovnije stvari,tipa normalne tastasture ne ove debilske.pa onda viber i masa ovih drugih.Jos ce potrajati vremena da se windows približi konkurenciji.![]()
, za kucanje poruka i tastaturu je priznao da je fakat dobra i da ne griješi u kucanju kao na svom S3! Eh sad...
![]()
![]()
Viber ok, ja ga ne koristim, ali sam primjetio da je "nedovršen"...
Meni se lično svidja fantastičan displej, kamera odlična, video odičan, izrada mobitela prejaka, ima dovoljno aplikacija, navigacij naravno , sasvim je fluidan i brz itd..
Fali mi Notification Center, i jos par stvari ali to ce nadam se doci sa novim update -om aBd ...
-
Bodkin
#1497 Re: Nokia Lumia
telefon je dobar ali ima masu sitnih nedostataka. fali lock screen, jacina zvuka ista za muziku i zvono, problem sa gmail sinhronizacijom, space button prekratak pa uvijek kucam zarez, kad prebacim u mod brojeva i otkucam broj pa space ne vrati mi u mod slova nego moram sam (zvuci glupo ali ko je navikao..), aplikacije lose rade ili ih nema (instagram, flipboard ili ifunny. jedina odlicna je podcasts), dodavanje iz maila nekih stvari u kalendar ( na iosu je bilo dovoljno da neko napise dan ili datum i jednim klikom mi prebaci u kalendar. i jos ne mogu dva podsjetnika za neki dogadjaj u kalendaru, a i vremena su glupa. 1 sat pa 18 sati...)znaci 90% nedostataka su sitnice i imam osjecaj da se ispravljaju ali dosta sporo
ja sam htio da promijenim malo i presao sa iosa. android nije dolazio u obzir tako da sam uzeo nokiu. kamera odlicna, mape odlicne (ima cak i gradski prevoz
) , ms aplikacija za muziku odlicna ( iz nje mogu pokrenuti tunein radio ili naci recent. to nije moglo na iosu), office odlican itd. problem je sto se te stvari manje koriste ( osim mozda kamere i muzike).
sve u svemu za 250EUR telefon je odlican. koristicu ga sigurno jos nekoliko mjeseci i sacekati taj novi update pocetkom godine pa cemo vidjeti dalje..
ja sam htio da promijenim malo i presao sa iosa. android nije dolazio u obzir tako da sam uzeo nokiu. kamera odlicna, mape odlicne (ima cak i gradski prevoz
sve u svemu za 250EUR telefon je odlican. koristicu ga sigurno jos nekoliko mjeseci i sacekati taj novi update pocetkom godine pa cemo vidjeti dalje..
- Qler
#1498 Re: Nokia Lumia
I flipboard i instagram dolaze uskoro. A taj iFunny ne znam sta je 
-
Bodkin
#1499 Re: Nokia Lumia
znam da dolaze i zato kazem da rade na telefonu i operativnom sistemu samo sto sad jos ima rupa. ali pazi, viber, whatsapp i facebook su lose izvedeni. ok viber se od zadnjeg update-a solidno popravio ali hocu da kazem da ako su ostale aplikacije ovako lose, pretpostavljam da ni instagram ni flipboard nece bas biti dobri
-
Miki25
#1500 Re: Nokia Lumia
Jarane u pravu si a meni nije jasno zasto naprave apilkacije kad ih 5%ne funkionise kako treba.Mogu oni stalno nedto izbacivati ali bolje imati manje a korisne i kvalitetne stvari!Tako da se slabo nadam u neki drasticniji pomak na bolje!