Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Lozac

#1476 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Lozac »

Kataklinger wrote:Ja sam najprije kupio Kovanov bezicni termostat koji je duplo skuplji nego obicni sa zicom i vratio ga nakon 7 dana. Razlog upravo taj sto slabo hvata signal pa sam ga zamijenio za ovaj sa zicom. Sad je mana ta sto je termostat fiksan u dnevnom, i dnevni boravak je najtoplija prostorija u kuci a termostat se referencira na temperaturu u dnevnom, pa cesto ugasi kotao iako se npr. na spratu ne zagriju dovoljno sobe.

Ima li jos neko Kovan Ekoline 20kW? Kakve su vam postavkr na kotlu (temperature paljenja, gasenja, zrak paljenja/gasenja itd.) ?
Ja imam isti problem i riješio sam to tako što u dnevnom boravku malo prigušim jedan radijator (ima ih dva) tako da sporije postiže sobnu temperaturu, tj. ostavlja dovoljno vremena da se ugriju i ostale prostorije.
Muamer Bajric

#1477 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Muamer Bajric »

Lozac wrote:Evo da i ja iznesem prva iskustva sa peletom. Grijem cca 90 m2 u jednoj etaži. Stolarija solidna, objekat bez termo fasade, zidan ciglom d=25 cm. Kotao Thermoflux Pelling 25 kW, četverokraki miš ventil (bez elektronike) postavljen u prosjeku između 3 i 5 (podjela od 0 do 10), temperatura vode u kotlu podešena na 70C, bežični sobni termostat IMIT podešen od 6:00-23 na 22,5C, od 23:00 do 6:00 na 21,7 (dakle grije se 24 sata, termostat pali i gasi peć), termoglave na radijatorima, pelet Euroimpex Zavidovići. Najveći dio proteklog mjeseca snaga kotla je bila na P1 (čini mi se najekonomičnije). U mjesecu oktobru potrošeno 38 vreća (570 kg) ili 18,40 kg/dan.
Prema iskustvima ostalih korisnika na forumu, čini mi se malo veća potrošnja, ali definitivno mislim da je glavni uzročnik toga loša izolacija jer postignuta temeratura u sobi relativno brzo opada kad se isključi kotao (pri nižim vanjskim temperaturama). Ako neko ima neki prijedlog za dodatnu racionalizaciju potrošnje bio bih zahvalan.
Jedino čime sam totalno razočaran je bežični termostat koji sam platio duplo više od prosjeka (ganjao što veći domet) da bih ga mogao prenositi gdje želim, a on hvata signal samo u dnevnom boravku, koji je od kotlovnice udaljen cca 3-4 m :roll: I mislim da je premalo dozvoljeno odstupanje tempeature na termostatu od 0,2C za ovakvo inertno grijanje (npr. ako je temperatura podešena na 22,5 peć se pali kada temp. padne na 22,3C). To mi uzrokuje često paljenje i gašenje peći što mi se baš i ne sviđa. Smiješi mi se novi termostat :D
Koje su ti postavke na termoglavama, mislim na kojem broju su postavljene?
Ja vise ne mogu da se snadjem, izludi me sve ovo.
Ne znam na koju snagu je najekonomicnije da postavim.
Jbm ti pelet.
rovac13

#1478 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Muamer Bajric wrote:Koje su ti postavke na termoglavama, mislim na kojem broju su postavljene?
Jbm ti pelet.
Sto se toliko stresaš :-D
Neces postavkama napravit neku ustedu posebnu........to su sitnice.
Termoglave povecavaj dok ti ne bude pretoplo.

Uglavnom sto ti je toplije u kuci to je potrosnja veca.....napravi da bude taman i to je to......ostalo si finese.
Muamer Bajric

#1479 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Muamer Bajric »

rovac13 wrote:
Muamer Bajric wrote:Koje su ti postavke na termoglavama, mislim na kojem broju su postavljene?
Jbm ti pelet.
Sto se toliko stresaš :-D
Neces postavkama napravit neku ustedu posebnu........to su sitnice.
Termoglave povecavaj dok ti ne bude pretoplo.

Uglavnom sto ti je toplije u kuci to je potrosnja veca.....napravi da bude taman i to je to......ostalo si finese.
Kolika bi otprileke ako se to moze reci bila potrosnja na grejnu sezonu eto slicnih vremenskih uslova kao prosle godine.
70 mkv, stiropor 5, prozori drveni ali su dobri?
rovac13

#1480 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Mozda od vrecu dnevno do dvije vrece dnevno........puno je parametara koji uticu na potrosnju......zima jos nije kako treba ni pocela.......u odnosu na potrosnju sad,kad udari zima trosices 2-3 puta vise pretpostavljam.
sabanss

#1481 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Oko 95 m2 - za proslu zimu koja ti je totalno nerelevantna, vreca dnevno.
SaltCity__

#1482 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

Lozac wrote:Evo da i ja iznesem prva iskustva sa peletom. Grijem cca 90 m2 u jednoj etaži. Stolarija solidna, objekat bez termo fasade, zidan ciglom d=25 cm. Kotao Thermoflux Pelling 25 kW, četverokraki miš ventil (bez elektronike) postavljen u prosjeku između 3 i 5 (podjela od 0 do 10), temperatura vode u kotlu podešena na 70C, bežični sobni termostat IMIT podešen od 6:00-23 na 22,5C, od 23:00 do 6:00 na 21,7 (dakle grije se 24 sata, termostat pali i gasi peć), termoglave na radijatorima, pelet Euroimpex Zavidovići. Najveći dio proteklog mjeseca snaga kotla je bila na P1 (čini mi se najekonomičnije). U mjesecu oktobru potrošeno 38 vreća (570 kg) ili 18,40 kg/dan.
Prema iskustvima ostalih korisnika na forumu, čini mi se malo veća potrošnja, ali definitivno mislim da je glavni uzročnik toga loša izolacija jer postignuta temeratura u sobi relativno brzo opada kad se isključi kotao (pri nižim vanjskim temperaturama). Ako neko ima neki prijedlog za dodatnu racionalizaciju potrošnje bio bih zahvalan.
Jedino čime sam totalno razočaran je bežični termostat koji sam platio duplo više od prosjeka (ganjao što veći domet) da bih ga mogao prenositi gdje želim, a on hvata signal samo u dnevnom boravku, koji je od kotlovnice udaljen cca 3-4 m :roll: I mislim da je premalo dozvoljeno odstupanje tempeature na termostatu od 0,2C za ovakvo inertno grijanje (npr. ako je temperatura podešena na 22,5 peć se pali kada temp. padne na 22,3C). To mi uzrokuje često paljenje i gašenje peći što mi se baš i ne sviđa. Smiješi mi se novi termostat :D
Moje iskustvo evo za Oktobar. Imam takodje pec 25 kwh ali Lafat stilmetal peć. Takodje sobni termostat bezicni, koji radi odlicno i ne gubi signal cak i kad ga odnesem u spavacu sobu u potkrovlje, a pec je u podrumu, znaci prolazi signal kroz dvije betonske ploce sa armaturom. Termostat je Salus i placen 120 KM. I kod mene ima taj "triger" od 0.4 stepena. Znaci ako nastimama da se pec pali na 23,0 stepennea, ona ce se upaliti na 22,6 , ali nije mi to problem , ako hocu bas da se pali na 23.0 onda samo postavim na 23.4 i rijeseno. Izolacija je stiropor 10 cm, i grijem 120 m2.
Potrosio sam za 31 dan , 18 vreca, pe c se palila 2 ili 3 puta dnevno. Radnim danima od 07:00 - 16:00 se ne pali jer nas nema kuci.
Tako da mislim da je kod tebe prvenstveno problem u izolaciji, jer brzo padne sobna temperatura.

POzdrav.
Kataklinger

#1483 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kataklinger »

Ja u Kovanu platio oko 220 bezicni. Kotlovnica odmah ispod dnevnog i opet je gubio signal. Na kraju zamijenio za onaj sa zicom, duplo jeftiniji...dakle cijena mu ko tvoj bezicni :/
Rugafet

#1484 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Rugafet »

Lozac wrote:Prema iskustvima ostalih korisnika na forumu, čini mi se malo veća potrošnja, ali definitivno mislim da je glavni uzročnik toga loša izolacija jer postignuta temeratura u sobi relativno brzo opada kad se isključi kotao (pri nižim vanjskim temperaturama). Ako neko ima neki prijedlog za dodatnu racionalizaciju potrošnje bio bih zahvalan.
Stiropor 5cm i fino po tavanu poredat, mada najbolje da ides kombinaciju 3+2 cm, na nacin prvo redas trojku pa preko sastava dvojka, onda to sve pritisnes necim tezim (cigla, kamen, guma sta god imas pri ruci) Radi sobu po sobu ako nemas para za sve odjednom pa da vidis razlike. Najvise temperature gubis upravo kroz plocu.
Danguba

#1485 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Rugafet wrote:
Lozac wrote:Prema iskustvima ostalih korisnika na forumu, čini mi se malo veća potrošnja, ali definitivno mislim da je glavni uzročnik toga loša izolacija jer postignuta temeratura u sobi relativno brzo opada kad se isključi kotao (pri nižim vanjskim temperaturama). Ako neko ima neki prijedlog za dodatnu racionalizaciju potrošnje bio bih zahvalan.
Stiropor 5cm i fino po tavanu poredat, mada najbolje da ides kombinaciju 3+2 cm, na nacin prvo redas trojku pa preko sastava dvojka, onda to sve pritisnes necim tezim (cigla, kamen, guma sta god imas pri ruci) Radi sobu po sobu ako nemas para za sve odjednom pa da vidis razlike. Najvise temperature gubis upravo kroz plocu.
Ja sam prosle godine zasukao rukave i uradio termo izolaciju tavana(ploce).
Poredao stafle 5/8 na kant i popunio 8-com stiropor. Preko bacio najlon a preko stafli poredao ploce kao laminat. Razlika drasticna. lakse zagrijavam spavace sobe na spratu. Sporije se hlade i mnogo komfornije a o potrosnji da ne pricamo.

Betonska ploca je nikakav termo izolator. Kao da je otvoren prostor toliko upija i propusta energije.
Rugafet

#1486 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Rugafet »

Dobro, ja sam mu predlozio neku cheap varijantu. Ti si napravio odlican posao. Gledam u svabiji imaju stiropor bas namjenski za to, falcovan za lakse uklapanje i spojen sa osb plocama, pa kad ga poredas izgleda bas super, a o funkcionalnosti da i ne pricam, debljina 5, 10 i 15 cm. Ja otkako sam to uradio preporodio sam se.
Lozac

#1487 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Lozac »

Kataklinger wrote:Ja u Kovanu platio oko 220 bezicni. Kotlovnica odmah ispod dnevnog i opet je gubio signal. Na kraju zamijenio za onaj sa zicom, duplo jeftiniji...dakle cijena mu ko tvoj bezicni :/
Ne znam na li prodavači uvažavaju reklamacije ovog tipa. I ja sam svoj bežični platio mislim oko 220-230 KM, u tehničkim karakteristikama piše domet 20m u gradjevini, 150 m na otvorenom, a kod mene ne hvata ni na 10tak m. Sad ima funkciju kao fiksni. Čuo sam za nekakve termostata koji rade na Wi-fi signal, ne znam da li je neko imao iskustva s ovim...?
Lozac

#1488 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Lozac »

Rugafet wrote:
Kod mene nije toliko problematičan gubitak toplotne na stropu jer se iznad nalazi stan (kao i ispod), veći problem su zidovi. E sad, uraditi kompletnu fasadu je investicija od nekih 10000-15000 KM tako da će to malo da pričeka :D
Ovih gubitaka sam ja bio svjestan u startu, tako da i ne očekujem neku extra nisku potrošnju :/
Danguba

#1489 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Lozac wrote:
Kataklinger wrote:Ja u Kovanu platio oko 220 bezicni. Kotlovnica odmah ispod dnevnog i opet je gubio signal. Na kraju zamijenio za onaj sa zicom, duplo jeftiniji...dakle cijena mu ko tvoj bezicni :/
Ne znam na li prodavači uvažavaju reklamacije ovog tipa. I ja sam svoj bežični platio mislim oko 220-230 KM, u tehničkim karakteristikama piše domet 20m u gradjevini, 150 m na otvorenom, a kod mene ne hvata ni na 10tak m. Sad ima funkciju kao fiksni. Čuo sam za nekakve termostata koji rade na Wi-fi signal, ne znam da li je neko imao iskustva s ovim...?
I mene ovo interesuje.
Moze li mi neko preporuciti koji je to bezicni dobar a koji da zaobidjem. Moze i stranjska marka ali samo da fercera.
Danguba

#1491 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

__Phoenix__ wrote:Ja bih ti preporučio ovaj http://vokel.com/centralno-grijanje/opr ... tat-tjedni
:thumbup:
isx

#1492 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Cuo sam da je dobar Salus RT500 bezicni.

Sent from my iPhone using Tapatalk
SaltCity__

#1493 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

isx wrote:Cuo sam da je dobar Salus RT500 bezicni.

Salus T105RF PROVJERENO !!!!! 120 kerma a radi bez problema u citavoj kuci kao i na spratu. Htio ja nekakav hager-ov koji je bio 230 KM, kaze meni ovaj sto prodaje, nemoj dzaba pare bacat. Uzmi ovaj , i nisam se pokajao sekunde.

http://www.njuskalo.hr/grijanje-hladenj ... s-16283911
SaltCity__

#1494 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

__Phoenix__ wrote:Ja bih ti preporučio ovaj http://vokel.com/centralno-grijanje/opr ... tat-tjedni

Ne vidjoh da si ovaj postavio. I moja preporuka !!!! Odličan.
Nadzorna_ploca

#1495 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Drug moj, pec ti radi 24h. Nista nije pretjerano. Pisao sam prije, hvale mi se komsije trose 2 tone u 6 mjeseci. Pa jest kad ti masina jarane radi 5h u toku dana.
Sto se tice termostata, ja ga i nemam. Termoglave i deri misko.
SaltCity__

#1496 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

Pa to je super kad ti masina radi 5h dnevno i odrzi zadatu temp. Zar ne ???
isx

#1497 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Nadzorna_ploca wrote:
Drug moj, pec ti radi 24h. Nista nije pretjerano. Pisao sam prije, hvale mi se komsije trose 2 tone u 6 mjeseci. Pa jest kad ti masina jarane radi 5h u toku dana.
Sto se tice termostata, ja ga i nemam. Termoglave i deri misko.
Jest termoglave pa oblici po kuci kad ides na spavanje i zavrci na 3-4. To je meni gnjavaza, tako da ce doci kakav Salus da to regulise. ;)

Nadzorna_ploca

#1498 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Kod mene je ili na nuli ili na sestici. Sredinu ne poznajem. :D
sabanss

#1499 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

SaltCity__ wrote:Pa to je super kad ti masina radi 5h dnevno i odrzi zadatu temp. Zar ne ???
Cak sta vise odlicno, znaci da je izolacija na kuci kako treba.
Nadzorna_ploca

#1500 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Jest kad bi to taj razlog bio.
Post Reply