Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nasa

#1476 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

hAZNADAR wrote:Mogu ja jedno pitanje koje me kopka neko vrijeme - a slicno je kao pocetno.

Zasto dzamije i crkve imaju gromobrane?

unaprijed hvala
Da ne bi cijeli dan sjedili unutra i molili Boga da ih ne strefi grom,ovako se mogu posvetiti cemu drugom kad im je vec Bog dao sposobnost da se zastite od nekih prirodnih pojava...
Iz slicnih razloga nosimo cipele,stanemo na crveno,ne skacemo s vrha zgrade i sl.
MyTao

#1477 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

nasa wrote:
hAZNADAR wrote:Mogu ja jedno pitanje koje me kopka neko vrijeme - a slicno je kao pocetno.

unaprijed hvala
Da ne bi cijeli dan sjedili unutra i molili Boga da ih ne strefi grom,ovako se mogu posvetiti cemu drugom kad im je vec Bog dao sposobnost da se zastite od nekih prirodnih pojava...
Iz slicnih razloga nosimo cipele,stanemo na crveno,ne skacemo s vrha zgrade i sl.
Znaci molitva traje samo nekoliko sekundi nakon sto se pomolis, posle bog ubi gromovima ako se konstantno ne molis? haha
nasa

#1478 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

MyTao wrote:
nasa wrote:

unaprijed hvala
Znaci molitva traje samo nekoliko sekundi nakon sto se pomolis, posle bog ubi gromovima ako se konstantno ne molis? haha
Ma ne,nego nekad navrate i ne bas vjernici ,pa steta bi bilo da ih strefi :evil:
hAZNADAR

#1479 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by hAZNADAR »

nasa wrote:

unaprijed hvala
Dali je onda udar groma(vrijeme, mjesto, snaga,..) - tek odabir prirode i slucajna podudarnost nekih zakona fizike - ili nesto predodredjeno i bozjom voljom?
nasa

#1480 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

hAZNADAR wrote:
nasa wrote:

unaprijed hvala
Dali je onda udar groma(vrijeme, mjesto, snaga,..) - tek odabir prirode i slucajna podudarnost nekih zakona fizike - ili nesto predodredjeno i bozjom voljom?
Sumnjam da se Bog bakce svakodnevno gromovima :mrgreen:
Bog je Tvorac ,On je stvorio zakonitosti unutar kojih se desavaju i vremenske prilike i neprilike,znaci On je uspostavom prirodnih zakona odredio da bude tako...a covjeku je dao sposobnost odnosno razum pomocu kojeg stjece razlicita znanja i olaksava sebi i drugima...Bogu je to drago jer i Sam poziva vjernika da izucavaju svijet oko sebe....Zivjela fizika i ostale nauke,korisno znanje ako se korisno koristi :mrgreen:
hAZNADAR

#1481 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by hAZNADAR »

nasa wrote:

Bog je Tvorac ,On je stvorio zakonitosti unutar kojih se desavaju i vremenske prilike i neprilike,znaci On je uspostavom prirodnih zakona odredio da bude tako...a covjeku je dao sposobnost odnosno razum pomocu kojeg stjece razlicita znanja i olaksava sebi i drugima...Bogu je to drago jer i Sam poziva vjernika da izucavaju svijet oko sebe....Zivjela fizika i ostale nauke,korisno znanje ako se korisno koristi :mrgreen:
Sumnjam da se Bogu mogu pridodati osobine covjeka pa da se tumaci u kontekekstu "nece da se bakce, drago mu, poziva,.."

Mislim - ako su crkve i dzamije Bozje kuce u nasem poimanju - cemu onda strah od groma? Ili cemu nepotreban trosak ako je unaporijed i to predodredjeno.
stotka12

#1482 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by stotka12 »

BE HUMAN wrote:Molitva je obaveza oko koje nema rasprave! Pod molitvom mislim na obavezu namaza u islamu. O širem značenju riječi se može raspravljati i ona je lična za svakog vjernika. Prije svega ona je odmor od dunjaluka, svakodnevnih obaveza, prisjećanje ko smo i šta nam je životni cilj, skupljanje energije, moći, sabura, nade, jačanje vjere i imana, .... naročito, jer živimo u društvu različitih ubjeđenja, u društvu ljudi koji misle samo na sebe, u atmosferi egoizma, sebičnosti, "prepametnih" koji misle da više nemaju šta da nauče, da već sve znaju, da nemaju više šta da osjete, jer poznaju već sva osjećanja, da ne postoji ništa više do njihov vlastiti svijet i njihova lična ubjeđenja. :bih:
:thumbup:

....a i @nasa :thumbup:
stotka12

#1483 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by stotka12 »

hAZNADAR wrote:
nasa wrote:

Sumnjam da se Bogu mogu pridodati osobine covjeka pa da se tumaci u kontekekstu "nece da se bakce, drago mu, poziva,.."

Mislim - ako su crkve i dzamije Bozje kuce u nasem poimanju - cemu onda strah od groma? Ili cemu nepotreban trosak ako je unaporijed i to predodredjeno.

....jel ono Hadis bese,prvo "svezes Kamilu/Devu" pa se oslonis na Allaha da ti ne "nestane" :-D
nasa

#1484 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

BE HUMAN wrote:Molitva je obaveza oko koje nema rasprave! Pod molitvom mislim na obavezu namaza u islamu. O širem značenju riječi se može raspravljati i ona je lična za svakog vjernika. Prije svega ona je odmor od dunjaluka, svakodnevnih obaveza, prisjećanje ko smo i šta nam je životni cilj, skupljanje energije, moći, sabura, nade, jačanje vjere i imana, .... naročito, jer živimo u društvu različitih ubjeđenja, u društvu ljudi koji misle samo na sebe, u atmosferi egoizma, sebičnosti, "prepametnih" koji misle da više nemaju šta da nauče, da već sve znaju, da nemaju više šta da osjete, jer poznaju već sva osjećanja, da ne postoji ništa više do njihov vlastiti svijet i njihova lična ubjeđenja. :bih:
Da ,npr.Gazali je sve napustio-materijalno i putovao i pisao jer je previse materijalnog odvlacilo njegovu paznju od duhovnog.
Ne mislim da vjernici trebaju uciniti tako nesto jer materijalno nije zabranjeno ali svijet u kojem zivimo cesto nudi dosta zabave koja isto tako cesto nije korisna covjeku te ga previse veze za ovaj svijet i materijalno,odvlaci paznju od stvarne svrhe ovog zivota ,a to je pronaci balans izmedju materijalnog i duhovnog te prozivjeti ovaj svijet sto lakse ,a ujedno i korisnije te tako preci u drugi svijet.Molitva je veliki podsjetnik!
68847

#1485 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

nađa7 wrote:
68847 wrote:
nađa7 wrote: ... kako mislis da si ti nastao, roda te donjela il, u kupusu te nasli ? kako objasnjavas svoje postojanje ?
Čitaj embriologiju.
daaj mani me se tih odgovora citaj biohemiju, citaj hemiju, citaj fizologiju, citaj embriologiju..
Čemu ljutnja i nervoza?
Kad sam postavljao obrnuto usmjerena pitanja, odgovarali su mi sa:
"Čitaj!"
Nisu se udostojili da napišu više riječi:
Čitaj, jadniče, bjedniče, glupane, stoko...
Čitaj Kur'an, Bibliju,...
Dobro, pročitam.
Piše: Mi smo ti koji činimo da kiša pada.
Dobro.
Ništa "kruženje vode u prirodi."
Letijo ja nekim avijunom.
Ja' minusa gore!
Nije ni čudo što pane ono što ispari.
Ma ne! Nisi ti to dobro shvatio. To je u globalnom, prenesenom, pjesničkom... stilu i smislu rečeno.
A jel?
A šta onda treba da shvatam doslovno?
Ko će mi reći?
Nasljednici učenja onih koji su tvrdili da je zemlja ravna?
Pa poslije rekli - Ma okrugla je. Evo piše u knjizi da jeste. Vazda tako pisalo.
Nasljednici onih koji su tvrdili da se sunce okreće oko zemlje? (uspuno spaljujući tamo neke pojedince)
Pa poslije rekli - Ma nije. Evo piše u knjizi da se zemlja okreće oko sunca. Vazda tako pisalo.
68847

#1486 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

nasa wrote: Sumnjam da se Bog bakce svakodnevno gromovima :mrgreen:
Bog je Tvorac ,On je stvorio zakonitosti...
Tamo jedan kae da je bitno jel se guza briše lijevom il desnom rukom.
Gromovi su valjda važniji od guze (iako obje stvari zvukove proizvode).
Po navedenom oba događanja vodi i pomno prati oko svevišnjeg.
nasa

#1487 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

hAZNADAR wrote:
nasa wrote:

Naravno da mu se ne mogu pridodati takve osobine zato sam i stavila smajli...
I ti si u takvom kontekstu Boziji covjek, pa i grom jer Bog je Tvorac zakonitosti koje proizvode grom...Ali Bog ne obecava raj na zemlji za vjernike vec na onom svijetu,molitva olaksava i pomaze .Ovaj svijet ima dosta ugodnosti ali i neugodnosti kao sto je grom,od nekih se covjek zna zastiti od nekih ne,a od nekih ce insallah uz Boziju pomoc nauciti da se zastiti...
Stjecanje znanja-korisnog koje ce biti pomoc ljudima je poput molitve,bice nagradjeno!Bogu je draze da covjek gradi objekat koji ce biti koristan drustvu te i da ga zastiti od groma nego da samo sjedi moli se,nije svrha religije samo molitva u osami,Bog se moze slaviti i dok obavljas bilo koji posten posao!
Da je Bog zelio ljude koji se samo mole ,onda bi nas valjda stvorio bez ikakvih potreba u sasvim drugcijem svijetu!
Filozofski :-D grom,susa,poplave...su samo podsjetnik da covjek nije Tvorac svijeta oko sebe ,da moze nauciti da zivi s njim sretno ali ne i da u potpunosti vlada njime!
68847

#1488 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

BE HUMAN wrote:... "prepametnih" koji misle da više nemaju šta da nauče, da već sve znaju, da nemaju više šta da osjete, jer poznaju već sva osjećanja, da ne postoji ništa više do njihov vlastiti svijet i njihova lična ubjeđenja.
Vidiš, to je tipična priča mojih mnogobrojnih rođaka sveštenika.
Oni su oni koji znaju, sve poznaju, ne postoji ništa do njihov svijet i lična ubjeđenja.
Oni to znaju još od malih nogu jer su ih naučili istini.
Ja, jadan, još uvijek svakih nekoliko dana još ponešto saznajem.
Mogao sam ko i oni i bio bi rahat.
68847

#1489 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

BE HUMAN wrote:Da, balans između materijalnog i duhovnog je dat upravo u islamu. Čak šta više, bogat vijernik je bolji, bitno je samo da ti materijalno bogatstvo, i ne samo materijalno, nego i znanje koje imaš, dobra djela koja činiš ... ne prevladaju u srcu i ne učine te oholim, pa pomisliš da to sve imaš zahvaljujući svom radu, znanju, dobroti ... to je širk koji neprimjetno ulazi u srce. Jer sve što vjernik radi, radi u ime Stvoritelja, (ne za Stvoritelja, jer to Njemu ništa ne treba), i za svoj spas, za čišćenje svoje duše od svih negativnosti, da bi je doveo na stepen smirene duše. Jer, samo smirene duše se vraćaju u Džennet. To je i svrha našeg života na ovom dunjaluku i zbog toga u životu prolazimo kroz razna iskušenja, iskušenja koja vjernika čiste, jačaju i smiriju. :bih:
Ako je to svrha šta će kraljevima, vojvodama, emirima, šeicima... milijarde $ kojih se ne odriču.
Malo humanitare i raj je siguran.
nasa

#1490 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

68847 wrote:
nađa7 wrote:
daaj mani me se tih odgovora citaj biohemiju, citaj hemiju, citaj fizologiju, citaj embriologiju..
Čemu ljutnja i nervoza?
Kad sam postavljao obrnuto usmjerena pitanja, odgovarali su mi sa:
"Čitaj!"
Nisu se udostojili da napišu više riječi:
Čitaj, jadniče, bjedniče, glupane, stoko...
Čitaj Kur'an, Bibliju,...
Dobro, pročitam.
Piše: Mi smo ti koji činimo da kiša pada.
Dobro.
Ništa "kruženje vode u prirodi."
Letijo ja nekim avijunom.
Ja' minusa gore!
Nije ni čudo što pane ono što ispari.
Ma ne! Nisi ti to dobro shvatio. To je u globalnom, prenesenom, pjesničkom... stilu i smislu rečeno.
A jel?
A šta onda treba da shvatam doslovno?
Ko će mi reći?
Nasljednici učenja onih koji su tvrdili da je zemlja ravna?
Pa poslije rekli - Ma okrugla je. Evo piše u knjizi da jeste. Vazda tako pisalo.
Nasljednici onih koji su tvrdili da se sunce okreće oko zemlje? (uspuno spaljujući tamo neke pojedince)
Pa poslije rekli - Ma nije. Evo piše u knjizi da se zemlja okreće oko sunca. Vazda tako pisalo.
[/quote]
Nije u pjesnickom stilu vec upravo u znacenju koji si procitao Bog je Tvorac svega,pa i kruzenja u prirodi iz tog razloga Bogu nije tesko niti ponizavajuce pozivati se na ono sto je Stvorio,tako se Bog u Kur'anu zaklinje musicom -pa nije valjda da si tu pomislio da je Bog stvorio musicu,a ne majmuna i ostale zivotinje......
Bog kaze Spustam kisu,Gomilam oblake,Pogadja gromom-sto znaci Bog je Tvorac svega odnosno cjelokupnog sistema i zakonitosti unuter sistema ne treba ti nikakvo preneseno znacenje da shvatis da Bog u Kur'anu navodi mnostvo primjera koji su pojedinacno mozda neshvatljivi na prvu ,ali cjelina otkriva i upucuje na Tvorca!
nasa

#1491 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

68847 wrote:
BE HUMAN wrote:... "prepametnih" koji misle da više nemaju šta da nauče, da već sve znaju, da nemaju više šta da osjete, jer poznaju već sva osjećanja, da ne postoji ništa više do njihov vlastiti svijet i njihova lična ubjeđenja.
Oni su oni koji znaju, sve poznaju, ne postoji ništa do njihov svijet i lična ubjeđenja.
Pa pogresno oni to ako je tako kao sto ti kazes jer Istina se ne uci vec spoznaje...

Tolstoj rece :Oslobodio sam se obmane ,spoznao sam Gospodara :wink:
68847

#1492 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

BE HUMAN wrote:Za sve one koji se toliko pozivaju na nauku i naučna objašnjenja - sasvim ste u pravu - normalno da kroz nauku objašnjavamo pojave u nama i oko nas. Kroz nauku učimo kako je Stvoritelj sve stvorio i uredio takvom preciznošću da to naša pamet ne može ni pojmiti a kamoli se hvalisati s tim. I šta mislite, tko su ti vjernici - neobrazovani, neškolovani ... nepismeni??! Nismo svi Ajnštajni, Tesle ... koji su isto bili vjernici i javno govorili o moći Stvoritelja, ali smo dovoljno obrazovani da znamo što je nauka. Barem su nas tome učili u školama, na fakultetima i postdiplomskim studijima. Toliko smo obrazovani da znamo da nam "majmun" nije predak. Nažalost, mnogi se još uvijek zaklinju da su evoluirali od tih "čovjekolikih" životinja. I takvi nam pričaju o nauci i pozivaju se na nju! :bih:
Ne sviđa ti se takva mogućnost?
Čak i u (svetim) knjigama je napisan redoslijed stvaranja.
Biljke, životinjke... pa čovo.
Čovjek je na kraju.
I?
To treba da shvatam doslovno ili je to možda evoluciona priča napisana na "pjesnički" način?
Eto kažu nije bio big bang dok ga nisu skontali prije 30-40 godina.
Sad kažu - to već 1400 godina piše u Kur'anu (i bibliji).
Kažu nije nam bio zajednički predak.
Toga se još drže iako ja vidim da je evolucija opisana u Kur'anu (bibliji) samo se ljudima ne dopada ta mogućnost.
68847

#1493 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

nasa wrote:
68847 wrote:
Pa pogresno oni to ako je tako kao sto ti kazes jer Istina se ne uci vec spoznaje..:
Spoznaja zahtijeva "naučni" pristup.
Stalno suprotstavljanje kontraargumenata i stalnu provjeru.
Divljenje nečemu što ti je neshvatljivo ("Gledajte i divite se") sigurno nije spoznaja neg kapitulacija pred svojim ličnim limitima.
68847

#1494 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

BE HUMAN wrote:... Zato su se zemaljski "profiteri" dosjetili sekularne države, i tako "i ovce i novce" tj. "ovce daju novce"....
Osnovne vrijenosti USA su:
- Vjera u Boga (na dolaru piše In God we trust)
- Porodica
- Privatna svojina
nasa

#1495 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

68847 wrote:
nasa wrote:
68847 wrote: Vidiš, to je tipična priča mojih mnogobrojnih rođaka sveštenika.
Pa pogresno oni to ako je tako kao sto ti kazes jer Istina se ne uci vec spoznaje..:
Spoznaja zahtijeva "naučni" pristup.
Stalno suprotstavljanje kontraargumenata i stalnu provjeru.
Divljenje nečemu što ti je neshvatljivo ("Gledajte i divite se") sigurno nije spoznaja neg kapitulacija pred svojim ličnim limitima.
Opet grijesis,ne kaze se gledajte i divite se,vec putujte ,otkrijte(saznajte) itd.te kroz to ces spoznati i Strvoritelja!
68847

#1496 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

BE HUMAN wrote:.. Žao mi svih alkoholičara, patoloških kockara, narkomana,...
Svi ateisti su alkoholičari, kockari i narkomani?
68847

#1497 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

nasa wrote: Opet grijesis,ne kaze se gledajte i divite se,vec putujte ,otkrijte(saznajte) itd.te kroz to ces spoznati i Strvoritelja!
Ne navodimo istu svetu knjigu.
Smisao (cilj) je isti.
68847

#1498 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

BE HUMAN wrote: ... zavrti pa od toga nastane - avion. Sasvim slučajno! ..
Prekratko živiš da bi to vidio.
Kad budeš živio... npr. 7 milijardi godina, i to ćeš vidjeti. Naravno step by step.
68847

#1499 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

BE HUMAN wrote:U svetim Knjigama nije opisana evolucija, već objašnjeno stvaranje. Prvi čovjek Adem a.s. je stvoren u Džennetu, i u Džennetu mu je dato znanje. U Džennetu je i prvi put iskušan da li će biti poslušan, nažalost nije mu uspjelo. Život na dunjaluku nam je samo druga šansa da se naučimo poslušnosti, ukoliko želimo spas od kazne i povratak u Džennet. :bih:
To ti kažeš iako je za mene ono što toj priči prethodi, opis evolucije. Čak i taj dio odgovara.
A kazna i spas od nje...
Bog se i takvim sitnicama nas sitnih pojedinaca bavi pored tolikog univerzuma?
Stvarno jedino ako mu je dosadno a rekao je da nije i da se ne zabavlja. Nije mu to stil.
nasa

#1500 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

68847 wrote:
nasa wrote: Opet grijesis,ne kaze se gledajte i divite se,vec putujte ,otkrijte(saznajte) itd.te kroz to ces spoznati i Strvoritelja!
Ne navodimo istu svetu knjigu.
Smisao (cilj) je isti.
Nije isti,Kur'an poziva covjeka da upozna svijet u kojem zivi,sadasnjost,proslost,da promatra ,i to je razlog zbog kojeg Bog navodi primjere kao sto je zvijezda,kisa,musica,krava ,ono sto je bilo i mnogo toga ...da bi se covjek zaustavio i promislio o pojavama i svijetu oko sebe te na taj nacin upoznao ono sto je Bog stvorio ,a ujedno i Boga!
Covjek koji npr.izucava anatomiju leptira moze komotno ujedno i da se divi Bozijem stvaranju ali to ne znaci da treba samo da se divi vec i da koristi razum te nesto i nauci korisno za ovaj svijet!
Ne znam za druge Bozije objave ....mislim znam ali ne detaljno kako sta objasnjavaju ;-)
Post Reply