Jos je fascinantnije da ovo smece od sarajevskih medija (na zalost u ovoj instanci i klix) prenose SRNIne vijest bez ikakve intervencije pa smo tako procitali i u havazu i na klixu da je "vijece ministara usvojilo novi zakon" kao da je to sasvim normalna stvar sto se preglasavanjem bosnjaka zakon salje u parlament gdje nama podrsku.
Inicijativa Prvi Mart
- heckler
#1476 Re: Inicijativa Prvi Mart
Zanimljivo je da cetnici i ustase ne propustaju da preglasaju Bosnjake u apsolutno svakoj situaciji gdje im se ukaze prilika dok u isto vrijeme u istom dahu vriste o "majorizaciji" ili "dominaciji". Fascinantno.
Jos je fascinantnije da ovo smece od sarajevskih medija (na zalost u ovoj instanci i klix) prenose SRNIne vijest bez ikakve intervencije pa smo tako procitali i u havazu i na klixu da je "vijece ministara usvojilo novi zakon" kao da je to sasvim normalna stvar sto se preglasavanjem bosnjaka zakon salje u parlament gdje nama podrsku.
Pateticno...
- Danguba
#1477 Re: Inicijativa Prvi Mart
@hekler, je li ti mislis da je ovo klasicno preglasavanje ili dogovor (od ranije koji se na ovakav nacin realizuje)?heckler wrote:Zanimljivo je da cetnici i ustase ne propustaju da preglasaju Bosnjake u apsolutno svakoj situaciji gdje im se ukaze prilika dok u isto vrijeme u istom dahu vriste o "majorizaciji" ili "dominaciji". Fascinantno.
Jos je fascinantnije da ovo smece od sarajevskih medija (na zalost u ovoj instanci i klix) prenose SRNIne vijest bez ikakve intervencije pa smo tako procitali i u havazu i na klixu da je "vijece ministara usvojilo novi zakon" kao da je to sasvim normalna stvar sto se preglasavanjem bosnjaka zakon salje u parlament gdje nama podrsku.Pateticno...
- heckler
#1478 Re: Inicijativa Prvi Mart
Danguba wrote:@hekler, je li ti mislis da je ovo klasicno preglasavanje ili dogovor (od ranije koji se na ovakav nacin realizuje)?heckler wrote:Zanimljivo je da cetnici i ustase ne propustaju da preglasaju Bosnjake u apsolutno svakoj situaciji gdje im se ukaze prilika dok u isto vrijeme u istom dahu vriste o "majorizaciji" ili "dominaciji". Fascinantno.
Jos je fascinantnije da ovo smece od sarajevskih medija (na zalost u ovoj instanci i klix) prenose SRNIne vijest bez ikakve intervencije pa smo tako procitali i u havazu i na klixu da je "vijece ministara usvojilo novi zakon" kao da je to sasvim normalna stvar sto se preglasavanjem bosnjaka zakon salje u parlament gdje nama podrsku.Pateticno...
Ne volim teorije zavjere, ali manjak reakcije svakako navodi da bi takav tal mogao biti u pitanju. Ali to nije nesto sto se tek tako moze sakriti jer ce se sve vidjeti na prvom glasanju u parlamentarnoj skupstini.
- Danguba
#1479 Re: Inicijativa Prvi Mart
nadam se da ovo nece proci.heckler wrote:Danguba wrote:@hekler, je li ti mislis da je ovo klasicno preglasavanje ili dogovor (od ranije koji se na ovakav nacin realizuje)?heckler wrote:Zanimljivo je da cetnici i ustase ne propustaju da preglasaju Bosnjake u apsolutno svakoj situaciji gdje im se ukaze prilika dok u isto vrijeme u istom dahu vriste o "majorizaciji" ili "dominaciji". Fascinantno.
Ne volim teorije zavjere, ali manjak reakcije svakako navodi da bi takav tal mogao biti u pitanju. Ali to nije nesto sto se tek tako moze sakriti jer ce se sve vidjeti na prvom glasanju u parlamentarnoj skupstini.
-
motorola01
#1480 Re: Inicijativa Prvi Mart
Pa sta se dogovorise? Jesu li ovo pokusali uvesti zatvorene liste gdje se dijele glasovi prvorangiranim na tim listama, odnosno koga odredi stranka,a ne biraci?
- heckler
#1481 Re: Inicijativa Prvi Mart
To plus da ti se glasovi lokalno broje a ne u centrali u Sarajevu (motorola01 wrote:Pa sta se dogovorise? Jesu li ovo pokusali uvesti zatvorene liste gdje se dijele glasovi prvorangiranim na tim listama, odnosno koga odredi stranka,a ne biraci?
-
motorola01
#1482 Re: Inicijativa Prvi Mart
Uff, zinula im gu.ica. I ima li sanse da to prodje?heckler wrote:To plus da ti se glasovi lokalno broje a ne u centrali u Sarajevu (motorola01 wrote:Pa sta se dogovorise? Jesu li ovo pokusali uvesti zatvorene liste gdje se dijele glasovi prvorangiranim na tim listama, odnosno koga odredi stranka,a ne biraci?![]()
![]()
) plus mokri snovi HDZa za Mostar itd....
- heckler
#1483 Re: Inicijativa Prvi Mart
Pa ako su fakat SDP i SBB protiv i nije neka igranka i dimna zavjesa onda ne moze Predstavnickom Domu osigurati ni nadpolovicnu vecinu a kamoli entitetsku iz pederacije, kamoli dalje. U kranjoj instanci ih moze SDA povaliti u Domu Naroda ako im bude cejf da blokiraju kvorum.motorola01 wrote:Uff, zinula im gu.ica. I ima li sanse da to prodje?heckler wrote:To plus da ti se glasovi lokalno broje a ne u centrali u Sarajevu (motorola01 wrote:Pa sta se dogovorise? Jesu li ovo pokusali uvesti zatvorene liste gdje se dijele glasovi prvorangiranim na tim listama, odnosno koga odredi stranka,a ne biraci?![]()
![]()
) plus mokri snovi HDZa za Mostar itd....
-
udrch
#1484 Re: Inicijativa Prvi Mart
ne može proći ni u predstavničkom domu..nemaju SDP i SBB bošnjačku većinu..a u domu ne mogu zbog SDA..
iako vjerujem da SDP i SBB svjesni činjenice ni sami neće glasati za ovaj zakon..
ovo je jedan od ključnih udara na 1. mart, ali neće proći..
iako vjerujem da SDP i SBB svjesni činjenice ni sami neće glasati za ovaj zakon..
ovo je jedan od ključnih udara na 1. mart, ali neće proći..
- heckler
#1485 Re: Inicijativa Prvi Mart
Mogu uz SDP i SBB progurati kroz predstavnicki dom. Ako je istina da su SDP i SBB glasali protiv ovog zakona samo zato sto je i Mostar uguran u njega onda bi to znacilo da ostali dijelovi imaju njihovu podrsku. Ako je to stvarno istina onda fakat vise ne znam sta mogu za ove ljude reci. Rijec izdaja je vec izgubila svu svoju tezinu jer uz njih je to postalo kao nazvati dobar dan. Malo ko pokazuje toliku dosljednost u izdaji drzavnog interesa kao Lagumdzija. Za Fahru sam od prvog dana tvrdio da je KOSovo kukavicje jaje, ali ovaj debil mi nikako nije jasan. Ostala bi onda nada da ce SDA blokirati kvorum u domu naroda.
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#1486 Re: Inicijativa Prvi Mart
E onda smo zaista najebali ako ocekujemo da SDA uradi neki drzavotvorni potez. Sve je ovo ubleha. I sa njihove i sa nase strane. Ko sto rece onaj vojnik onda: "Oni bi ko da se odcijepe a mi im ko ne damo".heckler wrote:Mogu uz SDP i SBB progurati kroz predstavnicki dom. Ako je istina da su SDP i SBB glasali protiv ovog zakona samo zato sto je i Mostar uguran u njega onda bi to znacilo da ostali dijelovi imaju njihovu podrsku. Ako je to stvarno istina onda fakat vise ne znam sta mogu za ove ljude reci. Rijec izdaja je vec izgubila svu svoju tezinu jer uz njih je to postalo kao nazvati dobar dan. Malo ko pokazuje toliku dosljednost u izdaji drzavnog interesa kao Lagumdzija. Za Fahru sam od prvog dana tvrdio da je KOSovo kukavicje jaje, ali ovaj debil mi nikako nije jasan. Ostala bi onda nada da ce SDA blokirati kvorum u domu naroda.
-
udrch
#1487 Re: Inicijativa Prvi Mart
ovaj zakon neće proći, makar morali zapaliti i centralu i toranj..
-
motorola01
#1488 Re: Inicijativa Prvi Mart
http://www.klix.ba/vijesti/bih/dzaferov ... /130530052independer wrote:E onda smo zaista najebali ako ocekujemo da SDA uradi neki drzavotvorni potez. Sve je ovo ubleha. I sa njihove i sa nase strane. Ko sto rece onaj vojnik onda: "Oni bi ko da se odcijepe a mi im ko ne damo".heckler wrote:Mogu uz SDP i SBB progurati kroz predstavnicki dom. Ako je istina da su SDP i SBB glasali protiv ovog zakona samo zato sto je i Mostar uguran u njega onda bi to znacilo da ostali dijelovi imaju njihovu podrsku. Ako je to stvarno istina onda fakat vise ne znam sta mogu za ove ljude reci. Rijec izdaja je vec izgubila svu svoju tezinu jer uz njih je to postalo kao nazvati dobar dan. Malo ko pokazuje toliku dosljednost u izdaji drzavnog interesa kao Lagumdzija. Za Fahru sam od prvog dana tvrdio da je KOSovo kukavicje jaje, ali ovaj debil mi nikako nije jasan. Ostala bi onda nada da ce SDA blokirati kvorum u domu naroda.
- heckler
#1489 Re: Inicijativa Prvi Mart
Lijep clanak...
Republika Srpska je na koljenima
http://www.prvimart.ba/vijesti/republik ... -koljenima
30. Maj 2013.
Prvi mart je prije svega vježba iz građanskih sloboda i prava. Prije svega iz slobode kretanja. Brojne prilike su propuštene do sada. Ideja da je dio ove zemlje isključivo i samo srpski je toliko pustila korijenje, da je dobar dio i onih koji su preživjeli kapitulirao pred njom.
Zato postoji Prvi mart. Niko, s obzirom na ishod rata nije ni mogao očekivati brzu i masovnu i ponovnu re-lokaciju stanovništva odmah nakon genocida. Suštinski, povratak u ovoj zemlji traje tek nešto više od deset godina. Iz razloga koje više ne vrijedi obrazlagati, sada smo u tački u kojoj se više ne borimo za povratak, nego na pravo na povratak.
Institucionalna i vaninstitucionalna represija protiv građana nesrpske nacionalnosti je poprimila masovne, sistemske i sistematske razmjere koje se mogu uporediti jedino sa aparthejdom. Mjera u kojoj su građani nesrpske nacionalnosti podređeni ciljanoj diskriminaciji i represiji ne ostavlja sumnje da je riječ o planiranim, izvedenim s predumišljajem i koordiniranim praksama i da se za provođenje ove politike odvajaju ionako nategnuti resursi Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih vladinih organa i uprava. Dosljednost u represiji može se uporediti i sa sličnom situacijom sa vrhunca srebreničke genocidne operacije: iako je između kolone koja se povlačila prema Tuzli i Zvornika stajala jedna četa trećepozivaca koja je mogla biti pregažena u svakom trenutku, Ratko Mladić naredio je da elitne jedinica VRS-a nastave sa masovnim egzekucijama u Branjevu i Kozluku umjesto da ih prekomanduje.
Tako nekako izgleda i sada. Republika Srpska je na koljenima, prije svega zato što je pokradeno sve što se moglo pokrasti. Ljetos sam u Bratuncu u Robotovoj samousluzi kupio pepeljaru. Okrenuo sam je sa vanjske strane vidio da je proizvedena u Kini. Sto metara od samousluge stajala je ljuštura bratunačkog „Kaolina“. Bila je to najveća fabrika keramike u Bosni i Hercegovini. Moja, manje-više cijela familija radila je u toj fabrici. Proizvodila je vjerovatno miliona tih pepeljara prije rata. Sada tamo više nije bilo nikoga.
Ali, i pored toga, vlasti Republike Srpske su posvećene svakodnevnom maltretiranju stanovnika ne-srpske nacionalnosti toliko da u vrijeme kada nema resursa ni za noćnog rada za policiju, nalaze resurse za takozvane terenske provjere povratnika. Evo kako izgleda podnošenje zahtjeva za prijavu prebivališta u Bratuncu, više kao ilustracija, nego kao dokaz.
Prvi put ulazim u šalter salu u srijedu. Došao sam sa uplatnicama za novu ličnu kartu i vozačku dozvolu i dokumentima, kao što je objašnjeno u instrukciji koje je Ministarstvo civilnih poslova uputilo svim policijskim stanicama u zemlji.
- Dobar dan.
- Izvolite.
- Ja želim da podnesem zahtjev za prijavu prebivališta.
- Možete podnijeti zahtjev, ali ne možete „odraditi“ ličnu kartu odmah, odgovara mi službenica nimalo navikla na to da „Muslimani“ imaju neki stav.
- Molim? Zbog čega?
- Pa, dok policija obavi provjeru?
- Kakvu provjeru?
- Pa, da vam dođe na adresu.
- Izvinite, ali to je potpuno neregularno i nezakonito.
- Mi tako radimo u posljednje vrijeme.
- Možete li mi reći šta je pravni osnov za to?
Odmahuje ramenima.
- Gospođo, ja imam zakonsko pravo da podnesem zahtjev za prijavu prebivališta, a Vi imate obavezu da ga prihvatite, da mi izdate potvrdu da ste prihvatili moj zahtjev ili da mi date potvrdu da niste mogli prihvatiti moj zahtjev i zašto ga niste mogli prihvatiti.
- Pa, šta da ja radim?
- Da nazovete svog nadređenog da dođe ovdje ili da mi Vi date dokument u kojem piše koji je pravni osnov za ovo što radite.
Nakon kraćeg razgovora sa nadređenom, spušta slušalicu i govori kolegici, sve odmahujući glavom: „Eto, kaže, razmišljala je ona o tome, i može tako.“
- Treba Vam rodni list i uvjerenje u državljanstvu.
Uvjerenje o državljanstvu dobivam u Bratuncu, ali po rodni list moram u Novi Grad, gdje sam boravio odmah poslije rata.
- Ništa, gospođo vidimo se za dva dana.
To je bila srijeda. Ponovo sam došao u petak. Ista službenica, na istom mjestu. I kao da se nismo sreli prije dva dana, ona ponovo započinje uvježbanu „rutinu“.
Nakon što sam predao dokumente koji su bili potrebni, počinje me pitati za imena prvih komšija. Zaustim da kažem, ali onda se zaustavim.
- Zašto?
- Pa, za provjeru. Navratite Vi u ponedjeljak da se slikate za ličnu.
Tu već malo gubim živaca. U jednu ruku sam impresioniran njenom drskošću.
- Gospođo, to je potpuno nezakonito. Vi po zakonu morate prihvatiti moj zahtjev ili mi dati dokument da ne možete.
- Ali, ja Vas mogu odjaviti iz Srebrenice, ali Vas ne mogu prijaviti ovdje.
- Nisam ja nikakav kriminalac da me provjeravate…
- Daleko bilo…
- …ja sam građanin ove zemlje i došao sam ovdje da dobijem dokument na koji imam pravo.
- Ali, moram Vas prvo odjaviti…
- Kada ćete me odjaviti, to je Vaš problem. Vi po zakonu morate primiti moj zahtjev za prijavu prebivališta.
Ulazi i druga službenica.
- Ne može Vas prijaviti, prije nego što Vas odjavi.
- Gospođo, ovo je upravni postupak koji ja započinjem. Nije uslovljen nikakvim provjerama i Vi ga morate prihvatiti.
- Nemojte galamiti, dekoncentrišete me!
Zamole me da se odmaknem od šaltera. I pričekam minut. Odmaknem se. Za šalter dolazi Srbijanac sa suprugom koji na čistoj ekavici i sa srbijanskim izgovorom preuzima ličnu kartu sa prijavljenim prebivalištem u Bratuncu.
Ponovo se vraćam za šalter i proces vađenja lične karte započinje. Izlazim iz policijske stanice sa dva dokumenta koja se podrazumijevaju tamo gdje ne vlada okupatorski režim Milorada Dodika. Ovdje moraš da se boriš za pravo na slobodu kretanja. Ovdje moraš da se boriš za slobodu.
- heckler
#1490 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ovaj prijedlog mora biti zgazen i unisten na bilo koji nacin...
Zatvaranje izbornih listi je predaja polovine Bosne i Hercegovine
Koalicija „Prvi mart“ najoštrije osuđuje usvajanje prijedloga izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na VIjeću ministara BiH, čiji je osnovni cilj osujećivanje naših aktivnosti na osiguranju pravednog političkog zastupanja građana nesrpske nacionalnosti iz entiteta Republika Srpska na narednim Općim izoborima. Zatvaranje listi i povjeravanje integriteta izbornog procesa opštinskim izbornim komisijama za rezultat će imati političku marginalizaciju političkih snaga povratnika u tom entitetu, koji na svaki pokušaj građanskog i političkog organiziranja nailaze na institucionalne napade, diskriminaciju, zabrane, finansijske i adminstrativne blokade, ucjene i prijetnje. Kada sve to nije zaustavilo naše djelovanje od Prijedora do Višegrada, SDS i SNSD se pokušavaju obračunati kroz izmjene postojećih propisa djelujući u potpunosti protivno principima i međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.
Ohrabreni smo činjenicom da su protiv prijedloga izmjena Izbornog zakona glasali Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić i Zekerijah Osmić u Vijeću ministara BiH. Istovremeno, očekujemo od poslanika SDP-a i SBB-a u državnom parlamentu da dosljednost pokažu glasanjem protiv predloženih izmjena zakona kada se nađe na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U političkom smislu svaki glas podrške zatvaranju izbornih listi, znači i konačna potvrda podjele ratnog plijena, te zvanično odustanje stranaka “iz Sarajeva” od polovine teritorije u RS-u, gdje će ovim potezom šanse za formiranje jedinstvene Liste za povratak biti svedene na minimum, a samim tim i šanse da nesrpski zastupnici pređu izborni prag.
Poruka podrške izmjenama Izbornog zakona, neće značiti samo glas protiv aktivnosti koalicije „Prvi mart“, već samim tim i glas protiv povratka, povratničkih udruženja, boraca, te žrtava genocida i etničkog čišćenja. Podsjećamo javnost da je Srpska demokratska stranka u svojoj medijskoj i političkoj strategiji obračunavanja sa organizacijama civilnog društva okupljenim oko koalicije “Prvi mart”, kao jedini način osujećenja postavljenih ciljeva mobilizacije povratnika navela zatvaranje kandidatskih listi.
Pozivamo lidere političkih stranaka koji se bore protiv negiranja genocida i u svojim platformama imaju zacrtan cilj pune implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, da glasaju protiv izmjena Izbornog zakona koje predviđaju zatvaranje izbornih listi.
-
udrch
#1491 Re: Inicijativa Prvi Mart
SDP i SBB su baš u neugodnoj situaciji..zatvaranje listi im baš odgovara, jer su ih od prošlih izbora napustili mnogi izabrani dužnosnici..ali su svjesni da čak i ako usvoje ovo da neće proći kroz Dom naroda, a na izborima bi ih čekao debakl..
ovaj dio oko zatvorenih listi im je SNSD namjerno proturio da bi izmjenio zakon u dijelu koji njima odgovara, a to je brojanje glasova na izbornim mjestima..
ovaj dio oko zatvorenih listi im je SNSD namjerno proturio da bi izmjenio zakon u dijelu koji njima odgovara, a to je brojanje glasova na izbornim mjestima..
- heckler
#1493 Re: Inicijativa Prvi Mart
“Prvi mart” predstavio analizu pogubnosti zatvorenih listi po zajedničku listu u entitetu Republika Srpska
1. Juni 2013.
“Prvi mart” predstavio je danas dokument “Analiza ugroženosti političkog zastupanja povratnika kroz uvođenje zatvorenih kandidatskih listi”, te smo isti uputili predstavnicima parlamentarnih stranaka u BiH te međunarodnim misijama i ambasadama u zemlji. Utvrđivanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te upućivanje istog u formi prijedloga u parlamentarnu proceduru od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potvrdili su sumnje o postojanju ranijeg političkog dogovora koji vodi ka zatvaranju kandidatskih listi i većoj stranačkoj kontroli mandata pri izboru zastupnika u zakonodavna tijela na nivou države, entiteta i kantona.
U skladu s time, koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” već je zajedno sa Centrom civilnih inicijativa, ACIPS-om, Transparency International BiH, Evropskim istraživačkim centrom, Helsinškim komitetom za ljudska prava u BiH, Centrom za promociju civilnog društva, Centrom za zastupanje građanskih interesa, Sarajevskim otvorenim centrom, udruženjem građana “Zašto ne”, udruženjem građana “Oštra nula”, te brojnim drugim udruženjima, mrežama i organizacijama, uputila zajedničko saopćenje u kojem smo ocijenili negativinim većinu predloženih izmjena Izbornog zakona.
Pored toga, današnji dokument koji je “Prvi mart” izdao posebno, ima za cilj upoznati predstavnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, druge predstavnike državnih i entitetskih institucija, političke lidere, predstavnike međunarodnih misija, ambasada, domaćih i stranih nevladinih organizacija, te građane i građanke Bosne i Hercegovine o mogućim posljedicama izmjena Izbornog zakona BiH po političku zastupljenost i interese povratnika, kao i izbjeglih i raseljenih lica sa prostora entiteta Republika Srpska.
Analizu pogledajte http://prvimart.ba/pdf/analiza.pdf
1. Juni 2013.
“Prvi mart” predstavio je danas dokument “Analiza ugroženosti političkog zastupanja povratnika kroz uvođenje zatvorenih kandidatskih listi”, te smo isti uputili predstavnicima parlamentarnih stranaka u BiH te međunarodnim misijama i ambasadama u zemlji. Utvrđivanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te upućivanje istog u formi prijedloga u parlamentarnu proceduru od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potvrdili su sumnje o postojanju ranijeg političkog dogovora koji vodi ka zatvaranju kandidatskih listi i većoj stranačkoj kontroli mandata pri izboru zastupnika u zakonodavna tijela na nivou države, entiteta i kantona.
U skladu s time, koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” već je zajedno sa Centrom civilnih inicijativa, ACIPS-om, Transparency International BiH, Evropskim istraživačkim centrom, Helsinškim komitetom za ljudska prava u BiH, Centrom za promociju civilnog društva, Centrom za zastupanje građanskih interesa, Sarajevskim otvorenim centrom, udruženjem građana “Zašto ne”, udruženjem građana “Oštra nula”, te brojnim drugim udruženjima, mrežama i organizacijama, uputila zajedničko saopćenje u kojem smo ocijenili negativinim većinu predloženih izmjena Izbornog zakona.
Pored toga, današnji dokument koji je “Prvi mart” izdao posebno, ima za cilj upoznati predstavnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, druge predstavnike državnih i entitetskih institucija, političke lidere, predstavnike međunarodnih misija, ambasada, domaćih i stranih nevladinih organizacija, te građane i građanke Bosne i Hercegovine o mogućim posljedicama izmjena Izbornog zakona BiH po političku zastupljenost i interese povratnika, kao i izbjeglih i raseljenih lica sa prostora entiteta Republika Srpska.
Analizu pogledajte http://prvimart.ba/pdf/analiza.pdf
- heckler
#1494 Re: Inicijativa Prvi Mart
I ako je nekom mrsko kliknuti na PDF link
ANALIZA UGROŽENOSTI POLITIČKOG ZASTUPANJA POVRATNIKA KROZ
UVOĐENJE ZATVORENIH KANDIDATSKIH LISTI
Utvrđivanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i
Hercegovine, te upućivanje istog u formi prijedloga u parlamentarnu proceduru od st
rane
Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potvrdili su sumnje o postojanju ranijeg političkog
dogovora koji vodi ka zatvaranju kandidatskih listi i većoj stranačkoj kontroli mandata pri
izboru zastupnika u zakonodavna tijela na nivou države, entiteta i ka
ntona.
U skladu s time, koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” već je zajedno sa
Centrom civilnih inicijativa, ACIPS
-
om, Transparency International BiH, Evropskim
istraživačkim centrom, Helsinškim komitetom za ljudska prava u BiH, Centrom z
a promociju
civilnog društva, Centrom za zastupanje građanskih interesa, Sarajevskim otvorenim
centrom, udruženjem građana “Zašto ne”, udruženjem građana “Oštra nula”, te brojnim
drugim udruženjima, mrežama i organizacijama, uputila zajedničko saopćenje u
kojem smo
ocijenili negativinim većinu predloženih izmjena Izbornog zakona.
Smatramo da je nužno upoznati predstavnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini
Bosne i Hercegovine, druge predstavnike državnih i entitetskih institucija, političke lidere,
pr
edstavnike međunarodnih misija, ambasada, domaćih i stranih nevladinih organizacija, te
građane i građanke Bosne i Hercegovine o mogućim posljedicama izmjena Izbornog zakona
BiH po političku zastupljenost i interese povratnika, kao i izbjeglih i raseljenih
lica sa prostora
entiteta Republika Srpska.
Prije svega, smatramo da zatvorenim listama se ukida dosadašnja sloboda građana i
građanki da biraju i budu birani, prije svega na osnovih individualnih kvaliteta kandidata, te
ličnog odnosa između zajednice i
svakog predstavnika, sa svim pravima i obavezama koje uz
to dolaze, komunikaciju i adekvatno zastupanje izborne baze, te punu političku odgovornost
izabranih prema onima koji ih biraju.
KOALICIJA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
„PRVI MART“
Istovremeno, stvara se okvir za punu stranačku kontrolu nad izbori
ma, kandidatima i
kandidatskim listama, a samim tim i funkcioniranjem zakonodavnih tijela, gdje zastupnici
postaju samo produžena ruka partijskih lidera i partijskih struktura. S tim u vezi, izvorni
legitimitet zastupnika se vezuje za samu stranku, a ne za
podršku birača njemu samom, čime
se gubi neposredna veza između građana kao izvora legitimiteta i izabranog predstavnika.
U konačnici, ovo je rezultat nemogućnosti izgradnje kvalitetnih strukutra stranaka, te
demokratskog komuniciranja unutar politički
h subjekata, zbog čega ne bi trebali biti kažnjeni
birači koji su do sada odgovorno i savjesno pristupali izboru kandidata. Zatvaranje listi
onemogućava neposredni utjecaj birača na izbor između više kandidata, pri čemu bi
mandate dobili samo oni kandidati
koji su pri vrhu liste.
Ako uzmemo ove generalne zaključke u obzir te ih stavimo u pozicije povratničkog
političkog i građanskog organiziranja vidimo jasne probleme. Imajući u vidu posljedice
etničkog čišćenja i genocida u entitetu Republika Srpska, ja
sno je da u izbornim jedinicama za
izbor zastupnika u Narodnu skupštinu Republike Srpske i izbornim jedinicama za izbor
zastupnika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa prostora
entiteta Republika Srpska, političke stranke koje
okupljaju povratnike ne mogu preći izborni
prag, uslijed dosadašnjih podjela i usitnjenosti ovog biračkog tijela.
Zbog toga je koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” pokrenula inicijativu za
kreiranje zajedničke Liste za povratak, koja bi o
kupila kandidate svih stranaka koje su do sada
dobivale glasove povratnika, kako bi se osnažilo njihovo političko prisustvo, te izbjeglo
rasipanje glasova na političke subjekte koji ne prelaze izborni prag.
Međutim, uvođenjem zatvorenih listi bi se umanj
ila motivacija stranaka za koaliranje.
Naime, za slučaj kada u jednoj izbornoj jednici koja daje tri zastupnika, procjena upućuje da
će koalicija uspjeti plasirati najviše jednog zastupnika, interes za podršku kampanji takvoj listi
opada od strane onih str
anaka čiji se kandidati nalaze niže na listi kandidata. S tim u vezi, ako
uzmemo u obzir da NSRS ima devet izbornih jedinica, gdje u njih osam Lista za povratak
može očekivati plasman najmanje jednog zastupnika, ali u većini ne više od dva, vrlo je malo
pr
ostora za šira savezništva koja bi okupila 10 i više političkih subjekata.
Isto je prepoznato i u analizama Srpske demokratske stranke, koja “zatvorene liste”
vidi kao ključni alat u obračunu sa građanskom inicijativom i idejama koalicija organizacija
ci
vilnog društva “Prvi mart”, a samim tim i sa političkim i građanskim organiziranjem
povratnika u entitet Republika Srpska.
Pored ovog pitanja, čak i da ostavimo po strani cilj zajedničke Liste za povratak,
zatvorene liste ugrožavaju interes povratnika i
na drugi način. Naime, zbog snažnih pritisaka
političkih centara iz Sarajeva, nije rijetkost da se raspored zastupnika na listama u RS
-
u ne
slaže sa potporom koju kandidati stranaka imaju unutar zajednice, te se u konačnici na viša
mjesta na listama stavl
jaju oni sa većom podrškom vodstva stranke, nego oni koji su bliži
izbornoj bazi. Zatvorene liste bi u potpunosti onemogućile da lokalna zajednica sama izabere
svoje favorite, što bi dalje ugrozilo legitimitet zastupnika, te ih udaljilo od izborne baze.
Imajući sve navedeno u vidu, jasno je da Bosna i Hercegovina kao država i društvo ne
može dobiti ništa pozitivno od uvođenje zatvorenih listi, što potvrđuju i istraživanja javnog
mnijenja gdje se preko 80% građana i građanki protivi zatvorenim listama. Tak
ođer, treba
imati u vidu da nijedna stranka od onih koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i
Hercegovine nije u svojim predizbornim platformama najavila zatvaranje kandidatskih listi
kao cilj, još jednom potvrđuje da stranke nisu od građana dobi
le mandat za ovakvo drastično
prekrajanje izbornih pravila.
Time zaključujemo, te Vas u ime koalicije organizacija civilnog društva “Prvi mart”,
svih udruženja i organizacija okupljenih oko naše Koalicije, svih povratnika, izbjeglica i
raseljenih lica,
udruženja boraca, udruženja žrtava, te drugih povratničkih asocijacija,
pozivamo da uradite sve što je u Vašoj moći da zaustavite antidemokratsko djelovanje i
osujetite nastojanja određenih političkih snaga da se zatvaranjem listi umanji vrijednost
glasova
i izbornog procesa u našoj zemlji.
-
unix
#1495 Re: Inicijativa Prvi Mart
Vlada Federacije prihvatila prijedlog “Prvog marta” za formiranje radne grupe za rješavanje pitanja zaštite prava povratnika
U cilju zaštite prava povratničke populacije u entitet Republika Srpska, Vlada Federacije BiH imenovana je Radnu grupu u sastavu: predsjednik Izudin Livadić, zamjenik predsjednika Neira Hot – Biloš i članovi Alija Aljović, Enisa Teskeredžić, Nermin Muratspahić i Esma Palić.
Više pogledajte na linku ispod:
http://www.prvimart.ba/vijesti/vlada-fe ... povratnika
U cilju zaštite prava povratničke populacije u entitet Republika Srpska, Vlada Federacije BiH imenovana je Radnu grupu u sastavu: predsjednik Izudin Livadić, zamjenik predsjednika Neira Hot – Biloš i članovi Alija Aljović, Enisa Teskeredžić, Nermin Muratspahić i Esma Palić.
Više pogledajte na linku ispod:
http://www.prvimart.ba/vijesti/vlada-fe ... povratnika
-
unix
#1496 Re: Inicijativa Prvi Mart
Istina je da je koalicija "Prvi mart" podržala proteste ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali iza ovih protesta stoje hrabri građani Bosne i Hercegovine. Njihovo okupljanje je spontano, a organizacija protesta je proizašla iz bijesa građana kojima se krše osnovna ljudska prava, kojima je ugroženo dostojanstvo i kojima je dosta nepravde i ovakvog sistema koji vlada našom zemljom.
Prvimart.ba link:
http://www.prvimart.ba/vijesti/u-strahu ... -iza-svega
6yka.com link:
http://www.6yka.com/novost/39396/dusank ... -iza-svega
Prvimart.ba link:
http://www.prvimart.ba/vijesti/u-strahu ... -iza-svega
6yka.com link:
http://www.6yka.com/novost/39396/dusank ... -iza-svega
- nosara
#1497 Re: Inicijativa Prvi Mart
Podrzali ste proteste i protiv onih koji su vama dali podrsku...?unix wrote:Istina je da je koalicija "Prvi mart" podržala proteste ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali iza ovih protesta stoje hrabri građani Bosne i Hercegovine. Njihovo okupljanje je spontano, a organizacija protesta je proizašla iz bijesa građana kojima se krše osnovna ljudska prava, kojima je ugroženo dostojanstvo i kojima je dosta nepravde i ovakvog sistema koji vlada našom zemljom.
- heckler
#1498 Re: Inicijativa Prvi Mart
Sto da ne kad i oni sami podrzavaju proteste..nosara wrote:Podrzali ste proteste i protiv onih koji su vama dali podrsku...?unix wrote:Istina je da je koalicija "Prvi mart" podržala proteste ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali iza ovih protesta stoje hrabri građani Bosne i Hercegovine. Njihovo okupljanje je spontano, a organizacija protesta je proizašla iz bijesa građana kojima se krše osnovna ljudska prava, kojima je ugroženo dostojanstvo i kojima je dosta nepravde i ovakvog sistema koji vlada našom zemljom.
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je danas u Sarajevu nakon vanredne sjednice stranačkog predsjedništva da SDP-e razumije bunt građana koji su protestirali ispred zgrade institucija BiH, odnosno podržava pravo svakog građanina da na demokratski način izrazi nezadovoljstvo.
- ZV Keli
#1499 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ako onaj sa 2 razreda osnovne i onaj slucajni prolaznik budu uradili na ustrb Bosnjaka,mislim da ce i njihove stranke lagano pod zemlju.Da ne bude da branim SDA,ako od njih cekamo nacekat cemo se ali ovi su jos gori.
-
unix
#1500 Re: Inicijativa Prvi Mart
Poštovani,
U ime građanske koalicije „Prvi mart“, koristimo se ovom prilikom da Vas obavijestimo da smo unutar mreže BH Telecom pokrenulili humanitarni telefonski broj putem kojeg sada i Vi možete finansijski podržati „Prvi mart“, i time postati dio akcije
„Moj glas, moja zemlja“
Na ovaj način svi građani, korisnici BH Telecom mreže, pozivom na broj 090 291 023 mogu dati svoj doprinos u vidu novčanog iznosa od 2,10 KM, te na taj način mogu pomoći aktivistima „Prvog marta“ u stvaranju države u kojoj su svi građani isti i jednakopravni.
Više na ovom linku:
http://www.prvimart.ba/vijesti/sada-i-v ... rvog-marta
U ime građanske koalicije „Prvi mart“, koristimo se ovom prilikom da Vas obavijestimo da smo unutar mreže BH Telecom pokrenulili humanitarni telefonski broj putem kojeg sada i Vi možete finansijski podržati „Prvi mart“, i time postati dio akcije
„Moj glas, moja zemlja“
Na ovaj način svi građani, korisnici BH Telecom mreže, pozivom na broj 090 291 023 mogu dati svoj doprinos u vidu novčanog iznosa od 2,10 KM, te na taj način mogu pomoći aktivistima „Prvog marta“ u stvaranju države u kojoj su svi građani isti i jednakopravni.
Više na ovom linku:
http://www.prvimart.ba/vijesti/sada-i-v ... rvog-marta