Ukrajina

agent_zero

#147326 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

zigzag wrote: 22/02/2023 16:09 Bitno je da su kroasančići topli i da je ima wifi u starbuksu
E to, to...
GAU8

#147327 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Peacean wrote: 23/02/2023 10:19 Naravno takođe postoji opcija da je ovo rusko blefiranje kako bi dobili nekakve ustupke od zapada. Vidjećemo
Ja mislim da je ovo cisto rusko blefiranje, bez razmisljanja unaprijed. Putinova strategija je da nema strategije osim eskalacije.

Cackaj malo na jednu stranu i vidi sta ce se desiti. Ako je dobro za njega, nastavlja.. U protivnom cackaj na drugu stranu i opet gledaj sta ce se desiti...

Znaci nikakav dugorocan cilj, vec oportunisticki pokusaji pa sta se desi...
agent_zero

#147328 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

tramvajtrojka wrote: 22/02/2023 23:25
... Sarajevo za Chisinau dodje kao Berlin...
Dobro, ne treba pretjerivati.
agent_zero

#147329 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

janje_ wrote: 23/02/2023 09:29
Spoiler
Show
:(
Počivao u miru heroju Azovstala! :sad:
agent_zero

#147330 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

pici wrote: 23/02/2023 09:40 Dze.BA zapelo.Orci ni milimetra dalje.

Ukri dovukli nove mehanizovane brigade u Bakhmut.Nesta se sprema.

14th Mechanized Brigade
57th Motorized Brigade
1st Tank Brigade

Ove su vec na frontu i brane Bakhmut i to lavovski.

93rd Mechanized Brigade
Free Russia Regiment, Russian Democratic Republic
1st Presidential Brigade Bureviy, National Guard
3rd Assault Brigade Azov
241th Territorial Defense Brigade
3rd Operational Brigade Spartan, National Guard
Special Purpose Battalion of Ministry of Defense of Ichkerian Republic
119th Defense Brigade

Ovo je samo u samom Bakhmutu, ima jos okolo bruku.
:thumbup:

Slava rusima na pravoj strani historije!
Gandalf

#147331 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

+800 suncokreta i 50 komada tehnike, no paniki, sve po planu
emigrazione

#147332 Re: Ukrajina

Post by emigrazione »

Kakve su ovo tetovaže kod ovoga krepe...JNA Požega, Zumra 82?!
zigzag

#147333 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Odnekle dolazi zvuk gusli.
512MB

#147334 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

Pa dobro to se već duže zna, ide Ukr oluja prije rasputice.

Samo neznam šta će Wagnerovci bez metaka onda.
zigzag

#147335 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Braniće srcem , velikim ruskim. Vekovnu rusku zemlju
sumirprimus

#147336 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ovi brane iran ja mislim :D
sumirprimus

#147337 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

dsve za majku rusiju i cara putina. :lol:
i sdaovci se ovima okrecu :lol:
sumirprimus

#147338 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

idemo zato samo jako po trecem rimu i dusanovom carstvu
bubovi

Čitalac

#147339 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Kiril Budanov je optimista, ponavlja da Ukrajina ima velike šanse da rat okonča do kraja ove godine. Nervozno reaguje na pitanje o Bahmutu. Govoreći o neprijatelju, ističe da su pripadnici Wagnera i mobilisani – „nebo i zemlja“. Kaže i da ljudi iz Putinovog okruženja stupaju u kontakt sa ukrajinskim službama.
Kako se bori PMC "Wagner" a kako mobilizirani?

- Nebo i zemlja. “Wagner” je u svemu bolji. Nažalost, to je istina. Njihove jurišne jedinice obično se sastoje od zekova, ali njima zapovijedaju prilično profesionalni bivši vojnici. I djeluju odlučno, prilično snažno. Unatoč gubicima, postupno idu naprijed metar po metar. I zapravo su jedini koji u tome uspijevaju.

Kako su motivirani?

– Određena kategorija njih, dosta mala – to su upravo oni koji su proveli niz godina u PMC-u. Čak su i iznutra motivirani, imaju neki kod, moglo bi se reći. A 90% su zeksovi koji su motivirani isključivo strahom. Imaju zapovijed za napad - napreduju. Ako zek ne napadne, jednostavno će biti pogubljen. Sve to rade sasvim javno. Na ovaj ili onaj način, nekako im to, nažalost, ide.

Koliko se sada “wagnerovaca” bori protiv nas?

– U aktivnim neprijateljstvima do 10 tisuća. Rusija je mobilizirala 316 tisuća. I nisu prestali s mobilizacijom – još jednom to želim ponoviti. Tajna mobilizacija se nastavlja i sada.

O ofenzivi Rusije nekako vrlo mirno pričate. U ovom trenutku ne vidite potencijal za veliku ofenzivu. U isto vrijeme, ranije ste rekli da će u proljeće biti teške borbe. Pa što će biti na proljeće?

– Na proljeće će biti puno događaja koji mogu biti značajni u ovom ratu.

Sada je jako teško u Bakhmutu. Pokušavaju ući u grad s istoka i sjevera. Kakvo je trenutno stanje tamo?

- Sada više sa sjevera. Ja bih to više nazvao prigradskom borbom.

Imamo li snage zadržati Bakhmut?

- Pa, kao što vidite, Bakhmut je stajao i stoji.

U Bakhmutu gubimo ogromne resurse, prvenstveno ljudske. Možete li objasniti publici koliko je Bakhmut strateški važan za nas?

- (Iznervirano) Znate, nedavno mi je takvo pitanje postavio jedan novinar. Prekinuo sam snimanje i rekao mu što mislim. I mislim da to neće prekršiti nikakvu etiku. Hajdemo hipotetski. Na primjer, zamislite da sam ja baš u ovoj poziciji u Francuskoj. A sada nečije trupe jurišaju na grad Marseille.
Da li bi mi rekao: "Što mi to radimo, hajde da to predamo, koliko je ljudi tamo ubijeno"…

Jesam li dobro shvatio da Rusija i dalje pokušava razvući rat?

- Ne, apsolutno ne. To je upravo suprotno. Rusija se na sve moguće načine trudi da rat što prije završi. Njihov vojni blok i dalje pokušava dokazati da oni to mogu, ukoliko se ograniče na regije Donjecka i Luganska. Postoji određeni broj ljudi koji vjeruju da produžavanje sukoba ide na ruku Rusiji. I postoji određeni broj ljudi koji vjeruju da je to u rukama Ukrajine. Problem je u tome što zapravo, iako mrzim sve ove moskale, ima i pametnih momaka i djevojaka. I jasno im je da nitko nema vremena. Što dulje to bude trajalo, dolazit će sve više i brže do potpunog uništenja i oružanih snaga i gospodarstva.

Nedavno je ukrajinski obavještajac Andriy Chernyak službeno izjavio da Putinov najuži krug surađuje s Obavještajnom upravom. Je li to bila varka za Ruse ili istinita informacija?

– Bilo je to pitanje od strane predstavnika tiska. Na njega je dobio potpuno izravan odgovor. Nisu otkrili imena, nikoga. Naravno, ni ja vam ih neću imenovati.

Ima li puno agenata u okruženju Putina?

- Neću ni o broju. Ima ih. A kako se situacija u Ruskoj Federaciji zapravo svakim danom pogoršava, svakim je danom sve lakše pronaći ljude koji surađuju.

Što motivira Putinov najuži krug da surađuje s vama?

– Mogućnost normalne egzistencije u budućnosti. Mislim da vašoj publici neće biti velika tajna da imamo bliske odnose s mnogim zemljama diljem svijeta.

Koja je garancija da vas ne prevare?

- Pa to je vrlo lako provjeriti. Ne vjerujemo riječima, već samo činjenicama. Ako osoba kaže da će sutra padati kiša, a kiša ne padne ili kaže: "Pogriješio sam, prekosutra će sigurno biti." A onda ne bude ni prekosutra. Možda je bio u krivu, ali hoće li u ovom slučaju biti povjerenja u takvu osobu? Ne, neće.

Više puta ste rekli da ćemo do kraja ovog ljeta doći na granice iz 1991. i da će rat prestati. Ostajete pri tome?

– Ako Bog da, imamo sve šanse da završimo rat našom pobjedom uz vraćanje svih naših granica iz 91. godine. To su moja razmišljanja i procjene. Ne odustajem od njih.

sumirprimus

#147340 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Comanche

#147341 Re: Ukrajina

Post by Comanche »

Peacean wrote: 23/02/2023 10:19 Ako bude kakve akcije iz Transistrije neće to biti u cilju nekakvih osvajanja i vojnih pobjeda nego će svrha biti podjela pažnje NATO-a i UA. Ukrajina će morati da odgovori na takvu prijetnju bez obzira koliko mala bila a to će je oslabiti na drugim frontovima. Takođe bilo kakav vojni sukob u tom predjelu Putin će predstaviti kao novu agresiju "zlih NATO snaga" kako bi povećao podršku ratu. A proruski jadnici u Moldaviji vjerovatno su ubijeđeni da će pobijediti ako budu krenuli sa puškama :-)
Naravno takođe postoji opcija da je ovo rusko blefiranje kako bi dobili nekakve ustupke od zapada. Vidjećemo
Ja vjerujem da ce akcija biti ali ne iz Transistrije nego iz Ukraine i Moldavije, naravno uz indirektnu pomoc NATO-a.
Mozda ce oni optuziti Ruse za napad ili tako nesto, ali glupost je za Ruse pokusati nesto sa 5000-10000 neiskusnih vojnika.

Ovo je jedinstvena prilika da se taj djep oslobodi i Moldavija izvuce iz Ruskog zagrljaja. Jos ako su tako velike rezerve naoruzanja i opreme, to bi bio pravi pogodak za Ukrajinu. Sad pitanje je dali bi to Rusi mogli unistiti prije predaje ili gadjati ovim dalekometnim raketama, jer koordinate imaju.
sumirprimus

#147342 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

jel bilo lijepi bubovi
Gandalf

#147343 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

sumirprimus wrote: 23/02/2023 11:33

Jbt koji ludžak, ispiranje mozga od rođenja u slobodarskom opančarskom pašaluku. Eh sada se treba utvrditi ko je u toj zaguljenoj mitologiji važniji, nebeski prekodrinski narod ili rujani iz svete zemlje. Ko je tu Sauron a ko Saruman? Ko tu nosa opanke a ko obojke :mrgreen: Ko je tu lud a kome samo smrde noge :lol:
Ukraine_44

#147344 Re: Ukrajina

Post by Ukraine_44 »

Pozdrav,da li ima neko link od kanala ukrajinskog ramba
Oblomov

#147345 Re: Ukrajina

Post by Oblomov »

Pokušaj na mail:

[email protected]
zigzag

#147346 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Explosions audible in all districts of Mariupol
Opet Mariupolj
Čitalac

#147347 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

O bonusima u ukrajinskoj vojsci. Svaki pripadnik oružanih snaga na prvoj liniji prima 100 hiljada hrivni (2.500 eura). U slučaju da bude zarobljen, nadoknadu prima porodica.
100 tisuća UAH primaju svi vojnici koji su izravno uključeni u borbu i obavljaju borbene misije. Također ovaj iznos primaju: piloti koji lete u područjima neprijateljstava, vojska u sastavu raketnih trupa i topništva u područjima neprijateljstava, mornari koji obavljaju poslove brodovima, čamcima, plovilima izvan unutarnjih voda luka, baza i privremenih baza, medicinsko osoblje sanitetskih postrojbi i postrojbi u područjima neprijateljstava. Sto tisuća hrivni primiće i rodbina poginulih vojnika, u mjesecu u kojem su poginuli, porodice zarobljenih (osim onih koji su se dobrovoljno predali) ili su taoci i nestali, tijekom vremena u zarobljeništvu i sve dok se vode kao nestali, kao i ranjeni od dana zadobijanja takve ozljede.
A_A_AKCIJA

#147348 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

sumirprimus wrote: 23/02/2023 11:33

Ako sam ga dobro shvatio, imaju dvije majke: Rusija i Srbija.

Što znači da su oni svi djeca iz istospolnog braka :D

Kako to objašnjavaju?
So What!

#147349 Re: Ukrajina

Post by So What! »

Prosječan vojnik u borbama na frontu u istočnoj Ukrajini preživi četiri sata
Image

Prosječan životni vijek vojnika na liniji fronta u istočnoj Ukrajini je samo četiri sata, rekao je za američki ABC News penzionisani američki marinac koji se bori zajedno s ukrajinskim snagama u regionu Donbasa.

"Bilo je prilično loše na terenu, puno žrtava. Očekivani životni vijek je oko četiri sata na liniji fronta", rekao je Troy Offenbecker, američki borac.

Ratom razoreni grad Bahmut na istoku Ukrajine bio je mjesto nekih od najkrvavijih borbi otkako je počela ruska invazija na njenog susjeda prije skoro godinu dana. Bitka za grad, koji je imao predratnu populaciju od oko 73.000 ljudi, najduža je u ratu.

Borbe u Bahmutu su toliko loše, rekao je Offenbeker, da su nazvane "mlinom za meso". Početkom januara, visoki američki vojni zvaničnik opisao je borbu u ovom gradu i oko njega, za koji se čini da ima ograničen strateški značaj i za Rusiju i za Ukrajinu, kao "zaista oštre i divlje".

"Govorite o hiljadama i hiljadama artiljerijskih metaka koje su isporučene između obje strane", rekao je tada zvaničnik.

Bahmut je bio glavna meta ruskih ofanzivnih snaga, koje uključuju i njihovu regularnu vojsku i ozloglašenu Wagnerovu grupu , plaćeničku organizaciju povezanu s Kremljem. Rusija je pod "sve većim političkim pritiskom" da iznese neke pobjede uoči godišnjice invazije, prema obavještajnim podacima britanskog ministarstva odbrane od ponedjeljka.

"Vjerovatno je da će Rusija tvrditi da je Bahmut osvojen kako bi se uskladio s godišnjicom, bez obzira na realnost na terenu", navodi se u ažuriranju .
Klix
Čitalac

#147350 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ulica u Londonu ispred ruske ambasade, u susret godišnjici agresije.

Image

Post Reply