jeza u ledja wrote:
Postajes plaho naporan.
A ti postajes bezobrazan.
Nisam se prihvatio nicega.... jednostavno, na forumu pricamo onako, bilo da je rijec o Izraelu, autoputevima, Breaking bad ili o pickama... samo pricamo. Uostalo, tjeram li te da mi odgovaras?Prihvatio si se uloge internet borca za ljudska prava i trazis "zrtve" na temi ne bi li se s nekim raspravljao
Jos jednom, za USA imigrante na jeftinijim sjedistima: tema je o Izraelskim zlocinima. A ti bujrum otvori temu o cemu god zelis.. Ko god bilo sta kaze kriticno o bilo kom drugom osim o Izraelu i njegovim saveznicima - on je apologeta. Ti upravo svojom takvom pricom banalizujes konflikt i romantizujes Palestince. Ti i hiljade drugih ljudi. Ja tu pricu slusam od kad sam ziv.
Kao sto rekoh, nisu Palestinci samo zrtve.
Sko ro svi koje je IDF ubio ko horoza su upravo to - samo zrtve.
Da ne razlazem pojedinacno: mogao je Izrael takodje mnogo toga... ali ne mora, jer ima silu. A legitimiranje sile kao sredstva politike od strane vas "realista" me nagoni na povracanje.Imaju i oni svoje krivice itekakve. Sta su mogli uraditi? Za pocetak, mogli su prihvatiti dogovor u kojem dobijaju svoju drzavu, pa makar se ona samo sastojala od Gaze. Dalje, mogli su priznati Izrael, mogu i sada, a ne traziti njegovo unistenje. Dalje, umjesto od svoje korumpirane vlasti koja zivi od "donacija" iz muslimanskih zemalja, mogli su napraviti normalniju. Dalje, prestati uvoziti oruzje od zemalja koje isto tako vicu death to Israel. Umjesto izbjeglickih kampova koji traju skoro vijek, mogli su napraviti gradov, razvijati ekonomiju. Dalje, nisu morali zapocinjati sukobe u Jordanu i Libanu. Ako znas imalo o tim ratovima, znas koliko ulogu je u njima igrao PLO i ostale palestinske organizacije. Dalje, mogli su komotno i pristati biti dio Jordana, dio Egipta, od sta im je da zive u konc logoru? Dalje, ako protestuju, cemu kamenice kad ne vode nicemu osim smrti djece? Dalje, ako pruzaju otpor, cemu raketice, kad onda Izrael vrsi odmazdu? I naravno da je otpor legitiman. Nije pitanje je li legitiman, vec je li svrsishodan i je li kontraproduktivan, i na kraju kome on uopste koristi, jer Palestincima kao narodu ne koristi sigurno. Imas bruku naroda i pokreta koji su izabrali nacine protesta i otpora, borbe za svoje. Ovo sto Palestinci rade ne vodi nicemu.
Misli, ko ti brani? I ja mislim da ti nisi u pravu.Ti zato iskljucivo krivis Izraelce i njihove saveznike, boze moj, svi imamo svoje misljenje, ali mislim da apsolutno nisi u pravu. I ne opravdavam ja izraelske zlocine, ja sam to vise puta rekao, vec ti opravdavas svoj stav da je samo Izrael kriv (ili da je krivica za situaciju minorna sto se tice Palestinaca).
Jebes ba smrt i ubijene... hajd, branili se Jevreji, ko im moze zamjeritiEvo ako hoces ovako - danas (zadnjih 10-15 godina) skoro pa sve zlocine (znaci ne smrti koje "su opravdane", tipa ubijen neko iz Hamas i slicno), su naravno pocinili Izraelci. Njihova je krivica za te zlocine, ne palestinska. Medjutim, i danas i juce i prekjuce, za situaciju u kojoj se nalaze Palestinci podjednako su krivi sami Palestinci koliko i Izraelci (i naravno mnogi drugi, u okolini i sire). Znaci za zlocine (nevine zrtve) i uopste maltretiranje ljudi, krivim iskljucivo Izrael. Medjutim za situaciju koju na terenu imamo sad (Zapadna Obala i Gaza ko dvije razlicite drzave, Hamas, Fatah, ekonomija nepostojeca) krivim podjednako i Palestince kao i Izraelce. I naravno, i Palestinci su krivi za mnog zlocine, sto kontra Izraela sto kontra ostalih, samo sto im je vojna moc i moc da nanesu zrtve gradjanima Izraela svedena na minimum, s pravom reklo bi se.
Sta je sa otimanjem zemlje? I to je neki metod odbrane ili sta?
I tu smo kod glavnog pitanja: ko je potj'o rat?Ja razumijem potrebu da se suosjeca sa zrtvama nepravde. Ne sprdam se s tim. Samo ti govorim da stvarni nisu crno-bijele kakvim ih predstavljas. Mozda ti nije bas najjasnije koliko se tamo ljudi mrze. Znaci obje strane. Do te mjere da jednostavno ne znaju razmisljati racionalno o tome kakva bi bila smislena buducnost. Koliko god da Arapa Izrelci otjeraju, opet ce biti okruzeni arapskim svijetom. Ovo sad nije i ne moze biti rijesenje. Al to ne razmislja glavom, jer je zadojeno mrznjom. Tako isto i Palestinci.
Ne znam u koju si me grupu smjestio u tvom vlastitom sistemu vrijednosti (ali mogu pretpostaviti), ali siguran sam da taj nacin razmisljanja ima veze sa zivotom u USA. Jebi ga, otuda svi drugi izgledaju manje vazni.I kad kazem to nekome odgovara...pa odgovara cijelom muslimanskom svijetu da ovu patnju monetizuje na razlicite nacine, sto za lokalne politicke svrhe, sto za nacionalno ostrascivanje, sto za kusuranje s drugim zemljama. Nevidjene pare i razne grupe se vrte oko sukoba u Palestini. To je tako decenijama. A na Zapadu, na kojem si i ti, postoji neprirodna sprega liberala, arapskih nacionalista, raznoraznih islamista, itd, svi kao jedan u osudjivanju Izraela. I mada ono sto Izrael radi zasluzuje svaku osudu, ti ne shvatas da medju tvojim istomisljenicima postoji bruka ljudi koji ne zele samo pravdu, vec smrt i unistenje Izraela, a tvoje kao sto rekoh glorifikovanje njihove patnje je samo jos jedno od sredstava pridobijana javnog mijenja za mnogo gore stvari od samog trazenja pravde.
Ipak, ne postoji glorifikacija patnje.
Ako te interesuje moje misljenje, bujrum pogledaj moje ostale upise na temu. Ali bolje nemoj... tako ces moci u mislima i dalje braniti jadni Izrael od zlih islamista. A tema jeste o zlocinim Izraela. Ako ti je to uz nos, izvoli otvoriti temu o zlim Palestincima, ili jos bolje, o zlim muslimanima.U stvari, posto znam da bi ti sad najradije sarkasticno odgovorio kako ti ja patroniziram ili nesto slicno, da budem malo jasniji. Ti ako mislis da uopste treba postojati tema na kojoj se samo pise o izraelskim zlocinima, i da je na njoj svaka kritika bilo koga drugog relativiziranje, onda ti nisi samo iskoristen za neke druge stvari, ti si aktivan ucesnik promocije ideje da Izrael uopste ne zasluzuje da postoji kao jevrejska drzava. Nisi glup pa da to ne kontas. Ako nisi u stanju napisati apsolutno nista kriticno o Palestincima dole, a u vezi odnosa sa Izraelom, onda je u pitaju ili tvoj ego kojim se tapses po ledjima ili je nesto zlobnije u pitanju. Nije ego problem, svi imamo ego, nego ovo drugo. Ali je nacinom na koji pises to nemoguce razaznati, a meni se ne da dalje istrazivati.
Bar vas apologeta ne fali na ovoj temi.
Wrong!Samo ti nastavi dalje, po svom. Kako ono "ko puca, niko ne puca", hu ha, i tako.
Ja sam napisao "ko puca? svi pucaju!"