Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#14726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem je prije svega što su plate nikakve, naročito za ove slabo plaćene poslove.
Nivo plata nije isti kao prije 20-30 godina.
Logika "previsoka je socijalna pomoć" je suluda, ona je tu da pokrije osnovne životne troškove i svako ko zavisi od nje sigurno ne živi na visokoj nozi. Više se treba upitati zašto su plate toliko male da bukvalno samo pokriju preživljavanje.
Zaboravljate ili ne znate da većina primalaca socijalne pomoći nisu nezaposleni, već radnici koji toliko malu zarađuju da već spadaju u kategoriju onih kojima treba pomoć za ostvarivanje tih osnovnih životnih potreba.
Logika "previsoka je socijalna pomoć" je suluda, ona je tu da pokrije osnovne životne troškove i svako ko zavisi od nje sigurno ne živi na visokoj nozi. Više se treba upitati zašto su plate toliko male da bukvalno samo pokriju preživljavanje.
Zaboravljate ili ne znate da većina primalaca socijalne pomoći nisu nezaposleni, već radnici koji toliko malu zarađuju da već spadaju u kategoriju onih kojima treba pomoć za ostvarivanje tih osnovnih životnih potreba.
- Ozimician
#14727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala puno na odlicnom doprinosu temi.ShnjaZZZ wrote: ↑14/01/2024 21:09Da, jesu. Čisto iz razloga jer za otpravnika i mašinovođu treba B2, za svaku serije lokomotive koju voziš polažeš ispit (sad zamisli kako je učit mehanički i električni dio lokomotive na njemačkom) i onda na kraju polažeš saobraćajni pravilnik (na njemačkom) plus signalni na njemačkom. Recimo u BiH signalni je knjižica od 150 strana i samo ti je otvori na ispitu, moraš je znat od A do Ž. U Njemačkoj se koristi oko 100 signala više...Ozimician wrote: ↑14/01/2024 20:58 Hvala na konstruktivnom doprinosu diskusiji.
Ja u ovoj raspravi nisam nigdje tvrdio da samo Njemci mogu biti masinovodje, nego da su Njemci i dalje u debeloj vecini među masinovodjama i da su procentualno stranci na poslovima masinovodja manje zastupljeni nego na ostalim poslovima na zeljeznici.
Trazio sam i da neko iznese podatak koliko % masinovodja su Njemci, a koliko stranci, ali eto ne dobih ga, a ja ga ne mogu pronaci.
Eto ti si cak naveo i razlog zasto je to tako, nije jednostavno doci iz neke strane zemlje i postati masinovodja. Dakle, ne tvrdim da nema stranaca masinovodja, ali da su procentualno i dalje u dobroj manjini.
Jako je teško i zahtjevno završiti taj proces ali ko uspije gospodin je za sva vremena.
Većina naših ljudi ode pa rade lakše poslove na željeznici, npr poznajem jednog mašinovođu radio sa mnom, on je otišao i radio kao manevrista 3 godine jer je bilo dosta lakše, učio je jezik i sve i evo sad nedavno je baš počeo radit ko mašinovođa.
U zadnje vrijeme i Njemci bježe od tog posla. Još su uvijek velika većina ali se bgm predviđa da neće to dugo još ostat tako.
Nove mašinovođe će najviše crpit iz Španije, Grčke, Italije i sa područja Balkana.
Ovo su konkretne stvari.
-
Bodkin
#14728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A sta mislis kako se ta socijala finansira?sehohari wrote: ↑14/01/2024 21:11 Problem je prije svega što su plate nikakve, naročito za ove slabo plaćene poslove.
- PreWiBa
#14729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Preko poreza.Bodkin wrote: ↑14/01/2024 21:13A sta mislis kako se ta socijala finansira?sehohari wrote: ↑14/01/2024 21:11 Problem je prije svega što su plate nikakve, naročito za ove slabo plaćene poslove.
Koja je poenta?
I da, i ovi što rade imaju nešto od socijale. Da je nema, poslodavci bi imali još veći leverage nad radnicima da im ne daju plate.
Isto kao u Bosni prije kad ti kaže "imam ja takvih", jer bolje i 3 stoje nego ništa, a valja platiti režije.
- Ozimician
#14730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo svjeza vijest na klixu na ovu temu:
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/maso ... /240114094
Ali protesti ovakvi s ovakvom simbolikom mogu samo ojacati desnicu. U tome i jeste problem.
Takodjer vlada gubi podrsku i medju lijevo naklonjenim biracima zbog cenzure i sataniziranja proPalestinskih protesta.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/maso ... /240114094
Ali protesti ovakvi s ovakvom simbolikom mogu samo ojacati desnicu. U tome i jeste problem.
Takodjer vlada gubi podrsku i medju lijevo naklonjenim biracima zbog cenzure i sataniziranja proPalestinskih protesta.
Last edited by Ozimician on 14/01/2024 21:21, edited 1 time in total.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#14731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesi bio na protestima? 
- Ozimician
#14732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cekaj, kako mislis da bi imali veci leverage, zar nemaju veci leverage kad kazu: evo tebi minimalac, dobit ces svakako socijalu i isplati ti se. ?sehohari wrote: ↑14/01/2024 21:16Preko poreza.Bodkin wrote: ↑14/01/2024 21:13A sta mislis kako se ta socijala finansira?sehohari wrote: ↑14/01/2024 21:11 Problem je prije svega što su plate nikakve, naročito za ove slabo plaćene poslove.
Koja je poenta?
I da, i ovi što rade imaju nešto od socijale. Da je nema, poslodavci bi imali još veći leverage nad radnicima da im ne daju plate.
Isto kao u Bosni prije kad ti kaže "imam ja takvih", jer bolje i 3 stoje nego ništa, a valja platiti režije.
- PreWiBa
#14733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne.Ozimician wrote: ↑14/01/2024 21:22Cekaj, kako mislis da bi imali veci leverage, zar nemaju veci leverage kad kazu: evo tebi minimalac, dobit ces svakako socijalu i isplati ti se. ?sehohari wrote: ↑14/01/2024 21:16Preko poreza.
Koja je poenta?
Kao prvo, njemački sistem zabranjuje to.
Sve što zaradiš više od par stoja država opet uzme sebi.
A najviše dolazi do izražaja kod ovih poslova gdje ne možeš dati minimalac.
Recimo, 55 godišnji inžinjer u nekoj firmi, kaže mu šef nema povećanja plata idućih pet godina.
Naravno, ovaj šuti jer valja zadržati posao a ne da pred kraj radnog vijeka ostaneš na ulici.
- jeza u ledja
#14734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Napises nesto besmisleno i onda se cudis koje reakcije?Ozimician wrote: ↑14/01/2024 20:14 Nevjerovatno koje reakcije samo jer sam rekao da Njemacka moze funkcionisati bez auslendera.![]()
Ni mater rodjenu ne branite toliko.
Uostalom, valjda oni znaju najbolje sta im je ciniti sa svojom zemljom. Nije nase da se mijesamo.
A price o nekim masovnim neselektivnim deportacijama su svakako desnicarski mokri snovi, koji nikada nece biti ostvareni.
A da istima raste popularnost, raste.
Tacno, oni znaju najbolje, zato su i uvozili toliko ljudi. Ali upravo ti se mijesas i pobijas sam sebe.
- Novi_Nick
#14735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tacno, jedna je stvar otici par godina na privremeni rad u drugu zemlju, ustediti novac i vratiti se nazad u svoju drzavu BiH a skroz je druga stvar iseliti se u drugu drzavu za sva vremena.
- Novi_Nick
#14736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti kako razmisljas najbolje bi ti bilo da se iselis u drugu drzavu odmah. Otplati svojoj drzavi Bosni i Hercegovini sva kostanja koja su poreski obveznici ulozili u tebe za vrijeme skolovanja i ostalog, i onda se seli u tudju drzavu gdje ti se god svidja.Retro0000 wrote: ↑17/09/2022 12:02 Pošto u danjašnjim vremenima u BiH još najvjerovatnije oko 50% ljudi misli na iseljavanje iz zemlje i ja već poznajem ljude koji su uspjeli da dobiju papire da mogu van zemlje raditi i stanovati, ali u nekim slučajevima takav potez nije dovoljno dobro promišljen jer jedan muškarac kojeg poznajem stigao je u Njemačku i uspio je u mjesecu da uštedi oko 170 Eura ali čovjek je imao ženu i 2 djece kojih je htio kasnije dovesti u tu zemlju ali sa tim novcem nije ih mogao ni svih prehraniti, drugi je uspio stići u Sloveniju i plata je bila 700 Eura ali stan je koštao 500 Eura i on se je brzo vratio. Šta mene zanima kada se isplati napustiti BiH i krenuti u druge države u koje domaći ljudi mogu imigrirati? Imate li vi neke uslove i ako da koje za imigraciju ili hoćete li vi to po svakoj cijeni isprobati i uspijeti iako se to ne isplati?
- Edin H.
#14737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moj jaran kaže: “Vi što radite, morate se više truditi i raditi jače i bolje…, oslabila socijala.”sehohari wrote: ↑14/01/2024 21:11 Problem je prije svega što su plate nikakve, naročito za ove slabo plaćene poslove.
- 512MB
#14738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ozi je prekratko u DE i ne snalazi se baš najbolje, pa često bubne besmislice, kao ono da plaća 1000€ zdravstveno
Doće to svremenom...
Doće to svremenom...
-
moimoi
#14739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Srolas jos maloOzimician wrote: ↑14/01/2024 17:29https://mediendienst-integration.de/art ... ng-ab.htmlsehohari wrote: ↑14/01/2024 17:26Naravno da će biti -20%, hoće sigurno.Ozimician wrote: ↑14/01/2024 17:22
Pa ako oni sebi to mogu priustiti i budu to htjeli - priustit ce.
A takve radikalne ideje dolaze na plodno tlo kad krene kriza.
Jbg i UK je priustio sebi Brexit iako im je ekonomija koliko ono izgubila ?
I cifra ne bi bila 20% sigurno, to sto nekome nece biti cista gu*ica ili sto ce ulice biti prljave ne utice toliko na ekonomska kretanja.
Kako na ekonomska kretanja ne utiče to što bi ostali bez 90% građevinaca, ogromnog broja medicinskog osoblja, gotovo svih vozača kamiona?
Dakle samo u 2 branse udio stranaca prelazi jedva 1/3.

- Didier
#14740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Joj jeste dosadni s Njemačkom, jebala vas više Njemačka, hiljadu stranica ispisali...
-
Grb1
#14741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozda nije za ovu temu ali, jel moguce da omladina u Sa ima ovoliko malu podrsku ostalih gradjana a i politicara vezano za ovu pomoc pri kupovini stana....omladinu optuzuju da su opozicija, sto nema veze s zivotom, ona mia zivi sa 6000 plate i usudi se usta otvorit, mislim da trebamo svi otic iz bosne pa onda mooozda i politicari krenu sta radit i njihova cijela famelija koju su pozaposljavali na drzavnu si*u. Ljudi u drzavi su nam toliko inertni ko ne tice me se, ticat ce te se za 2 god ili tvoje dijete, de malo se aktivirajte
-
elcaliente
- dr_Evil
#14743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ne bi se ni pocesali, samo bi poceli raditi za nove gospodare. Nasi vodeci politicari i kriminalci su vecinom potomci neke vrste, i podvlacim neke vrste, plemstva iz raznoradnih perioda. Mislim da je @Rejhana ovdje ljepila neku zanimljivu pricu o istima, a u njoj se provlaci iskren opis politicara, parafraziram.Grb1 wrote: ↑15/01/2024 11:02 Mozda nije za ovu temu ali, jel moguce da omladina u Sa ima ovoliko malu podrsku ostalih gradjana a i politicara vezano za ovu pomoc pri kupovini stana....omladinu optuzuju da su opozicija, sto nema veze s zivotom, ona mia zivi sa 6000 plate i usudi se usta otvorit, mislim da trebamo svi otic iz bosne pa onda mooozda i politicari krenu sta radit i njihova cijela famelija koju su pozaposljavali na drzavnu si*u. Ljudi u drzavi su nam toliko inertni ko ne tice me se, ticat ce te se za 2 god ili tvoje dijete, de malo se aktivirajte
Kada se neki beg posvadjao sa kmetom pocetkom mislim Nevesinjske puske i ovaj se smijao da je dosao kraj njemu kao begu, onda se beg nasmije i rece mu da ce on opet samo izvaditi krst i nastaviti vladati kao i prije turaka, a on ce biti kmet kao sto je i bio.
Samo je TIto uspio razbiti taj tocak familija koje se prevrcu na vlasti, djelomicno.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#14744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E jes ga razbio, partijskom knjizicom do napretka kroz anale... da prostis. Isti princip koji i danas imamo, samo sem jedne partije ih ima 5-6 (jacih) i to je to.dr_Evil wrote: ↑15/01/2024 11:16Ma ne bi se ni pocesali, samo bi poceli raditi za nove gospodare. Nasi vodeci politicari i kriminalci su vecinom potomci neke vrste, i podvlacim neke vrste, plemstva iz raznoradnih perioda. Mislim da je @Rejhana ovdje ljepila neku zanimljivu pricu o istima, a u njoj se provlaci iskren opis politicara, parafraziram.Grb1 wrote: ↑15/01/2024 11:02 Mozda nije za ovu temu ali, jel moguce da omladina u Sa ima ovoliko malu podrsku ostalih gradjana a i politicara vezano za ovu pomoc pri kupovini stana....omladinu optuzuju da su opozicija, sto nema veze s zivotom, ona mia zivi sa 6000 plate i usudi se usta otvorit, mislim da trebamo svi otic iz bosne pa onda mooozda i politicari krenu sta radit i njihova cijela famelija koju su pozaposljavali na drzavnu si*u. Ljudi u drzavi su nam toliko inertni ko ne tice me se, ticat ce te se za 2 god ili tvoje dijete, de malo se aktivirajte
Kada se neki beg posvadjao sa kmetom pocetkom mislim Nevesinjske puske i ovaj se smijao da je dosao kraj njemu kao begu, onda se beg nasmije i rece mu da ce on opet samo izvaditi krst i nastaviti vladati kao i prije turaka, a on ce biti kmet kao sto je i bio.
Samo je TIto uspio razbiti taj tocak familija koje se prevrcu na vlasti, djelomicno.
Istina, ako nista pruzena je prilika nekim vanserijskim licnostima u pojedinim granama da pokazu znanje (npr. Emerik Blum), al' ovo ostalo (tipa Rankovic) - banana.
- dr_Evil
#14745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ta zelena ti je prava za ovakvih rasprava, moram istaciW0rM wrote: ↑15/01/2024 11:21
E jes ga razbio, partijskom knjizicom do napretka kroz anale... da prostis. Isti princip koji i danas imamo, samo sem jedne partije ih ima 5-6 (jacih) i to je to.
Istina, ako nista pruzena je prilika nekim vanserijskim licnostima u pojedinim granama da pokazu znanje (npr. Emerik Blum), al' ovo ostalo (tipa Rankovic) - banana.
Nisam ja ni rekao da se nije stvorila neka nova povlastena kasta, ali je ona koja je prije postojala, i koja se sada vratila bila razbijena, djelomicno. Pa i studenti su pred Tita 68-e stavili problem povlastene kaste, a Tito rece da su upravu i "ne sme niko da ih dira"
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#14746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta da ti kazem, draga mi je jer "upada" u ocidr_Evil wrote: ↑15/01/2024 11:40Ta zelena ti je prava za ovakvih rasprava, moram istaciW0rM wrote: ↑15/01/2024 11:21
E jes ga razbio, partijskom knjizicom do napretka kroz anale... da prostis. Isti princip koji i danas imamo, samo sem jedne partije ih ima 5-6 (jacih) i to je to.
Nisam ja ni rekao da se nije stvorila neka nova povlastena kasta, ali je ona koja je prije postojala, i koja se sada vratila bila razbijena, djelomicno. Pa i studenti su pred Tita 68-e stavili problem povlastene kaste, a Tito rece da su upravu i "ne sme niko da ih dira"![]()
Koja je svrha da zamijenis jedno, drugim, ako nece biti napretka tj. ako ce de facto ostati status quo? Tito je znao da se savije "kako vjetar puse" kad njemu ide u korist. Isto vazi i za te studentske proteste. Nacin na koji se vodila bivsa drzava su u upitni u mnogim aspketima, ne umanjujuci time dobre poteze (tipa sluzenje vojnog roka, besplatnog skolovanja itd.)
- Ozimician
#14747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da su prevareni, jesu. Sam koncept subvencija, posebno za stanove, je promasen, ali pise se o tome vec na 2-3 teme.Grb1 wrote: ↑15/01/2024 11:02 Mozda nije za ovu temu ali, jel moguce da omladina u Sa ima ovoliko malu podrsku ostalih gradjana a i politicara vezano za ovu pomoc pri kupovini stana....omladinu optuzuju da su opozicija, sto nema veze s zivotom, ona mia zivi sa 6000 plate i usudi se usta otvorit, mislim da trebamo svi otic iz bosne pa onda mooozda i politicari krenu sta radit i njihova cijela famelija koju su pozaposljavali na drzavnu si*u. Ljudi u drzavi su nam toliko inertni ko ne tice me se, ticat ce te se za 2 god ili tvoje dijete, de malo se aktivirajte
Ovi nece nigdje otici, a i ako odu, nece BiH bez njih propasti. Kome god se ne svidja - siroko mu Schengen polje. Neka idu tamo gdje ce dobiti subvencije za mlade (ako postoji takva drzava koja ce im to dati).
Prijetnje odlaskom su postale haman postapalica.
- dr_Evil
#14748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U kakvom je stanju bilo drustvo sto se tice neobrazovanosti i nerazvijenosti to je bio jedini moguci sistem za brzi razvoj i edukaciju stanovnistva. Niti jedan drugi ne bi mogao izgraditi vise za opste dobro, niti skloniti vladajuce kaste koje su tada kao i danas radile sve da mlade drze neobrazovanim i sto bi rekao beg "na selu".W0rM wrote: ↑15/01/2024 11:46
Sta da ti kazem, draga mi je jer "upada" u oci![]()
Koja je svrha da zamijenis jedno, drugim, ako nece biti napretka tj. ako ce de facto ostati status quo? Tito je znao da se savije "kako vjetar puse" kad njemu ide u korist. Isto vazi i za te studentske proteste. Nacin na koji se vodila bivsa drzava su u upitni u mnogim aspketima, ne umanjujuci time dobre poteze (tipa sluzenje vojnog roka, besplatnog skolovanja itd.)
A napretka je i te kako bilo na svim poljima.
Da mi ne brojite opet Njemacka 20 godina iza rata i Juga 20 godina iza rata, da odmah kazem da je Njemacka imala drzavni sistem, sistem obrazovanja, obrazovan kadar, tehnologije i tradiciju, sve to je samo trebalo pustit da nastave gdje su stali, ali ovaj put kao americka kolonija umjesto nezavisne drzave. Mi smo imali 45km asfalta u citavoj Jugi.
Ah, ovo su teme koje volim, koga briga za Njemacku danas, Njemacka 1930ih, to je tema
- dr_Evil
#14749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zar vecina drzava nema povoljnije stambene kredite za mlade (do 34), to jest nizu kamatu, kao i neku vrstu stednih fazona. Recimo ako godisnje stavis 5000KM, oni dodaju jos 1000KM, sto je sitnica, ali ako se rano krene moze cak i jedan kvadrat da isplatiOzimician wrote: ↑15/01/2024 11:48Da su prevareni, jesu. Sam koncept subvencija, posebno za stanove, je promasen, ali pise se o tome vec na 2-3 teme.Grb1 wrote: ↑15/01/2024 11:02 Mozda nije za ovu temu ali, jel moguce da omladina u Sa ima ovoliko malu podrsku ostalih gradjana a i politicara vezano za ovu pomoc pri kupovini stana....omladinu optuzuju da su opozicija, sto nema veze s zivotom, ona mia zivi sa 6000 plate i usudi se usta otvorit, mislim da trebamo svi otic iz bosne pa onda mooozda i politicari krenu sta radit i njihova cijela famelija koju su pozaposljavali na drzavnu si*u. Ljudi u drzavi su nam toliko inertni ko ne tice me se, ticat ce te se za 2 god ili tvoje dijete, de malo se aktivirajte
Ovi nece nigdje otici, a i ako odu, nece BiH bez njih propasti. Kome god se ne svidja - siroko mu Schengen polje. Neka idu tamo gdje ce dobiti subvencije za mlade (ako postoji takva drzava koja ce im to dati).
Prijetnje odlaskom su postale haman postapalica.
- Ozimician
#14750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
dr_Evil wrote: ↑15/01/2024 12:00Zar vecina drzava nema povoljnije stambene kredite za mlade (do 34), to jest nizu kamatu, kao i neku vrstu stednih fazona. Recimo ako godisnje stavis 5000KM, oni dodaju jos 1000KM, sto je sitnica, ali ako se rano krene moze cak i jedan kvadrat da isplatiOzimician wrote: ↑15/01/2024 11:48Da su prevareni, jesu. Sam koncept subvencija, posebno za stanove, je promasen, ali pise se o tome vec na 2-3 teme.Grb1 wrote: ↑15/01/2024 11:02 Mozda nije za ovu temu ali, jel moguce da omladina u Sa ima ovoliko malu podrsku ostalih gradjana a i politicara vezano za ovu pomoc pri kupovini stana....omladinu optuzuju da su opozicija, sto nema veze s zivotom, ona mia zivi sa 6000 plate i usudi se usta otvorit, mislim da trebamo svi otic iz bosne pa onda mooozda i politicari krenu sta radit i njihova cijela famelija koju su pozaposljavali na drzavnu si*u. Ljudi u drzavi su nam toliko inertni ko ne tice me se, ticat ce te se za 2 god ili tvoje dijete, de malo se aktivirajte
Prijetnje odlaskom su postale haman postapalica.![]()
Odlicna ideja.