Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tempo
ZeModerator

#14701 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

So What! wrote:
ovo_mi_je_nick wrote:Da se prisjetimo 2015 i bajki Ensada Karića
Ensad Karić je bio najbolji direktor ovog preduzeća, imenovan od možda najbolje federalne vlade (2010-2014) u historiji ovog entiteta.

Za njegovo vrijeme, dionice su se i otvarale, otvarana su gradilišta, ACFBiH je dobila jedno ozbiljno naličje.

Pod Terzićem to izgleda čemerno i tom čovjeku se ništa ne može vjerovati što kaže, a za ovaj period otkako je na čelu preduzeća, stigao je otvoriti jednu dionicu, koja je napravljena za vrijeme Karićevog mandata (Svilaj - Odžak), ali nije finalizirana jer bi bila neupotrebljiva, s obzirom da nije bilo mosta.
bilo bi zanimljivo saznati, a so what bi mogao izracunati, koliko su kilometara uradile domace firme u mandatima sda, a koliko u mandatima sdp-a, racunajuci od premijera bicakcica. usput bi mogao dati pregled ukupno izgradjenih kilometara od alijanse za promjene do danas, po mandatima.
So What!

#14702 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Tempo wrote:bilo bi zanimljivo saznati, a so what bi mogao izracunati, koliko su kilometara uradile domace firme u mandatima sda, a koliko u mandatima sdp-a, racunajuci od premijera bicakcica. usput bi mogao dati pregled ukupno izgradjenih kilometara od alijanse za promjene do danas, po mandatima.
To je vrlo teško, ali mogli bi nešto probati skrojiti, iz tih perioda fali materijala dosta.

Prva izgrađena dionica je bila Jošanica - Podlugovi i bila je adaptacija postojeće magistralne ceste M-17 te izgradnja i proširenje dodatnog kolovoza.

Ova dionica je otvorena u septembru 2002. godine, njena dužina je iznosila 11,5 kilometara i otvorena je mandatu Vlade pod premijerom Alijom Behmenom (SDP).

Podlugovi - Visoko je puštena u promet u julu 2006. godine, dužina je iznosila 8,5 km, i otvorena je u periodu Vlade predvođene rahmetli Ahmetom Hadžipašićem (SDA).

Dionica Visoko - Dobrinje je puštena u promet u decembru 2007. godine, a njena dužina je iznosila 7,6 kilometara i prva je otvorena u sazivu Vlade pod premijerom Nedžadom Brankovićem (SDA).

Dionica Dobrinje - Kakanj, otvorena je u septembru 2009. godine, a njena dužina je iznosila 9,4 kilometra i također je otvorena tokom Vlade u mandatu Nedžada Brankovića (SDA).

Dionica Kakanj - Bilješevo je otvorena u augustu 2012. godine, njena dužina je iznosila 10 kilometara i otvorena je u mandatu Nermina Nikšića (SDP).

U augustu 2014. godine je otvoren tunel 1. mart i dionica Gorica - Drivuša, koja vodi do petlje u Drivuša, približne dužine 6 kilometara, također otvorena u mandatu Nermina Nikšića (SDP).

U julu 2014. godine otvorena je Sarajevska obilaznica (Jošanica - Butila - Vlakovo), u dužini od 9,2 kilometra, također u mandatu Nermina Nikšića (SDP).

Nevjerovatnih 20 kilometara autoputa je otvoreno u oktobru 2014. godine, na dionici Vlakovo - Tarčin, također u mandatu vlade Nermina Nikšića (SDP).

U septembru 2014. godine otvorena je dionica Zvirovići - Bijača u dužini od oko 10 kilometara sa najsavremenijim graničnim prijelazom i prvom vezom BiH sa europskom mrežom autoputeva i posljednja od nabrojanih koja je otvorena u sazivu vlade Nermina Nikšića (SDP).

U novembru 2015. godine otvoren je LOT2B (Butila - Briješće), prvi segment gradskog autoputa i ukupno drugi otvoren u sklopu Sarajevske obilaznice koji je dug, 3,5 kilometra, te iako je kasnije svrstana u brze ceste, ovo je bila prva otvorena dionica u mandatu Vlada sa Fadilom Novalićem (SDA) kao premijerom.

Dvije godine kasnije, u novembru 2017. godine, otvoren je LOT2C (Briješće - ulica Safeta Zajke), produžetak postojeće dionice u dužini od 1,2 kilometra, i iako je ovo jedva vrijedno pomena, i ovaj posao pripisujemo Vladi Fadila Novalića (SDA).

Mjesec dana poslije, u decembru 2017. godine, otvorena je dionica Svilaj - Odžak u dužini od 10,7 kilometara. Važno je istaći da je ova dionica plod prethodne Vlade, koji jednostavno nije mogao u finalizaciju zbog kašnjenja u pregovorima oko graničnog mosta. Trenutna Vlada u sazivu Fadila Novalića (SDA) je započela most i kako se čini, isti će biti završen do kraja ove godine, ali su bespotrebno dvije godine ranije otvorili potpuno beznačajnu dionicu.

Molim vas, nemojte da mi sada računate decimale u ovim brojevima, negdje su zaokružene, manje ili veće, nije ništa što pretjerano utiče na konačan ishod, cilj je prikazati brojeve različitih federalnih Vlada.
So What!

#14703 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Po ovome ispadne da su svi uradili nešto (čak i jadni Branković), samo dilFa i ekipa ništa.

Treba uzeti u obzir, da su neki sazivi Vlada stizali na gotovo i pripremljeno od strane prethodnih Vlada, bilo da se radi o obezbjeđenim finansijama, okončanoj eksproprijaciji, potpisanim ugovorima, započetim gradilištima ili u nekim slučajevima napuštenim i poluzavršenim gradilištima.

Trenutna Vlada je napravila put za sljedeći saziv da se proslavi skoro kao i Nikšićev, dakle imaju jedinstvenu priliku da otvore Zeničku obilaznicu, zatim dio od Zenice od Nemile, granični most i prijelaz kod Svilaja (iako je Novalić taj bonus već kupio), LOT3B (Vlakovo - Mostarsko raskršće) Sarajevske obilaznice, od Međugorja pa sve do južnog Mostara i od Tarčina do ispod Ivana.

Naravno bilo bi fino kada bi pripremili sljedećoj Vladi isto tako, od Ivana do Konjica te od Doboja do Žepča i tada bi već imali nešto mnogo konkretnije.
riko-ga

#14704 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by riko-ga »

Q_Line wrote:
Haris.ba wrote:Pa ne misle ni spuštati autocestu.

Nema tu nekog dramatičnog dizanja ili spuštanja trase. Trasa neće doći ni blizu nadmorski gdje je sada magistralna cesta u centru Konjica (neće silaziti tako nisko). Sve to ide iznad, iznad Konjica ide most prema ulazu u tunel kroz Prenj. Zato bi iz Prenja prema Mostaru i trebao autoput izaći po onim brdima iznad Vrapčića.

Od Tarčina prema Konjicu trasa ide dosta niže nego što je na magistrali tunel Ivan, onda izlazi otprilike na nadmorskoj gdje je ona velika okuka pred Bradinu. Negdje u Ovčarima se pravi petlja za Konjic. Spojna cesta sa tom petljom i magistralom će biti pod nagibom. Neće autoput.

Otprilike nešta slično ko u Zenici što se pravi, i u Mostaru što je planirano, biće i u Konjicu. Autoput iznad gradova, po brdima.
Petlja na Bradini će biti otprilike tačno ondje gdje počinju tri trake na M-17 kada idete (sjeverno) prema tunelu Ivan.

I što je još zanimljivo, biti će tri tunela jedan iznad drugog - najdojnji je sadašnji željeznički tunel, pa će biti tunel autoputa iznad njega i najgornji je sadašnji tunel Ivan na M-17 :D

Po ovom videu na Bradini ima prikljucak samo na jednu traku.Jel to znaci da ce se na Bradini moci samo iskljuciti iz pravca Sarajeva i ukljuciti za pravac Konjic al obrnuto ne?Il ja nesto ne vidim.
kakaljin

#14705 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

riko-ga wrote:
Q_Line wrote:
Haris.ba wrote:Pa ne misle ni spuštati autocestu.

Nema tu nekog dramatičnog dizanja ili spuštanja trase. Trasa neće doći ni blizu nadmorski gdje je sada magistralna cesta u centru Konjica (neće silaziti tako nisko). Sve to ide iznad, iznad Konjica ide most prema ulazu u tunel kroz Prenj. Zato bi iz Prenja prema Mostaru i trebao autoput izaći po onim brdima iznad Vrapčića.

Od Tarčina prema Konjicu trasa ide dosta niže nego što je na magistrali tunel Ivan, onda izlazi otprilike na nadmorskoj gdje je ona velika okuka pred Bradinu. Negdje u Ovčarima se pravi petlja za Konjic. Spojna cesta sa tom petljom i magistralom će biti pod nagibom. Neće autoput.

Otprilike nešta slično ko u Zenici što se pravi, i u Mostaru što je planirano, biće i u Konjicu. Autoput iznad gradova, po brdima.
Petlja na Bradini će biti otprilike tačno ondje gdje počinju tri trake na M-17 kada idete (sjeverno) prema tunelu Ivan.

I što je još zanimljivo, biti će tri tunela jedan iznad drugog - najdojnji je sadašnji željeznički tunel, pa će biti tunel autoputa iznad njega i najgornji je sadašnji tunel Ivan na M-17 :D

Po ovom videu na Bradini ima prikljucak samo na jednu traku.Jel to znaci da ce se na Bradini moci samo iskljuciti iz pravca Sarajeva i ukljuciti za pravac Konjic al obrnuto ne?Il ja nesto ne vidim.
Mozda zato sto je to privremeni prikljucak,
riko-ga

#14706 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by riko-ga »

OK privremeni prikljucak.Al mi nelogicno.Idem iz Sarajeva i hocu u Konjic.Iskljucim se na Bradini i OK.No idem iz Konjica i hocu u Sarajevo sipak nemogu se ukljuciti na Bradini vec tek u Tarcinu.Nelogicno mi al eto.Da se hoce to docekati uskoro....
Haris.ba

#14707 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Najvjerovatnije će se kroz tunel Ivan voziti u dva smjera. Tako da priključak sa jedne strane ima smisla.
kakaljin

#14708 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Haris.ba wrote:Najvjerovatnije će se kroz tunel Ivan voziti u dva smjera. Tako da priključak sa jedne strane ima smisla.

Moguce je sve jer je prvremeni i nema dalje od tog iskljucenja dok se ne nastavi do Konjica.
RJ57

#14709 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

kad ovo vidiš oće ti odma nešto biti :-)
Thorgerson

#14710 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Jebo majku od uigrane ekipe u Autocestama, pa ja bih shvatio da su tražili nekog mladog sposobnog menadžera...ali ovog hohštaplera. Ja sam odmah rekao čim je izabran da mi kilometra nećemo vidjeti.

A to sam znao jer mi je rečeno od osoba koje su radile sa Terzićevom firmom o kakvom se "biznismenu" radi. I odmah su mi rekli, zaboravi da će se išta izgraditi.

Užas.

Još da stvar bude tragičnija lik je iz stranke koja je bogati obećavala ne 4, ne 10, nego 14 traka puteva.

:-) :-) :-)
RJ57

#14711 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

najbolji je ipak bio nazif gljiva, "ako nas izaberete za tri godine u visokom u petu i tako do šentilja" :D
Q_Line

#14712 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

RJ57 wrote:najbolji je ipak bio nazif gljiva, "ako nas izaberete za tri godine u visokom u petu i tako do šentilja" :D
Jel to ono njegovo gostovanje na TV SA pred izbore 1990? Tada je čini mi se on jedini spominjao ovaj autoput, i to je rekao ako se dobro sjećam "Od Kardeljeva do Brčkog" :D

Nadjoh na "mreži":

Biće brda puna meze, Miljackom će teći šljiva, samo zaokruži ime: mister Nazif, Nazif Gljiva - Elvis J. Kurtović, 1990. godina
Better Man

#14713 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Thorgerson wrote:Jebo majku od uigrane ekipe u Autocestama, pa ja bih shvatio da su tražili nekog mladog sposobnog menadžera...ali ovog hohštaplera. Ja sam odmah rekao čim je izabran da mi kilometra nećemo vidjeti.

A to sam znao jer mi je rečeno od osoba koje su radile sa Terzićevom firmom o kakvom se "biznismenu" radi. I odmah su mi rekli, zaboravi da će se išta izgraditi.

Užas.

Još da stvar bude tragičnija lik je iz stranke koja je bogati obećavala ne 4, ne 10, nego 14 traka puteva.

:-) :-) :-)
Frajer je mrtav hladan kao presjedavajući VM izjavio da će nam brača Šabanovići za 5 godina izgraditi kompletan autoput i da će sve koštati 5 milijardi KM, a likovi nisu bili u stanju Bosmal u roku da završe.
Tempo
ZeModerator

#14714 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

So What! wrote:
Tempo wrote:bilo bi zanimljivo saznati, a so what bi mogao izracunati, koliko su kilometara uradile domace firme u mandatima sda, a koliko u mandatima sdp-a, racunajuci od premijera bicakcica. usput bi mogao dati pregled ukupno izgradjenih kilometara od alijanse za promjene do danas, po mandatima.
To je vrlo teško, ali mogli bi nešto probati skrojiti, iz tih perioda fali materijala dosta.

Prva izgrađena dionica je bila Jošanica - Podlugovi i bila je adaptacija postojeće magistralne ceste M-17 te izgradnja i proširenje dodatnog kolovoza.

Ova dionica je otvorena u septembru 2002. godine, njena dužina je iznosila 11,5 kilometara i otvorena je mandatu Vlade pod premijerom Alijom Behmenom (SDP).

Podlugovi - Visoko je puštena u promet u julu 2006. godine, dužina je iznosila 8,5 km, i otvorena je u periodu Vlade predvođene rahmetli Ahmetom Hadžipašićem (SDA).

Dionica Visoko - Dobrinje je puštena u promet u decembru 2007. godine, a njena dužina je iznosila 7,6 kilometara i prva je otvorena u sazivu Vlade pod premijerom Nedžadom Brankovićem (SDA).

Dionica Dobrinje - Kakanj, otvorena je u septembru 2009. godine, a njena dužina je iznosila 9,4 kilometra i također je otvorena tokom Vlade u mandatu Nedžada Brankovića (SDA).

Dionica Kakanj - Bilješevo je otvorena u augustu 2012. godine, njena dužina je iznosila 10 kilometara i otvorena je u mandatu Nermina Nikšića (SDP).

U augustu 2014. godine je otvoren tunel 1. mart i dionica Gorica - Drivuša, koja vodi do petlje u Drivuša, približne dužine 6 kilometara, također otvorena u mandatu Nermina Nikšića (SDP).

U julu 2014. godine otvorena je Sarajevska obilaznica (Jošanica - Butila - Vlakovo), u dužini od 9,2 kilometra, također u mandatu Nermina Nikšića (SDP).

Nevjerovatnih 20 kilometara autoputa je otvoreno u oktobru 2014. godine, na dionici Vlakovo - Tarčin, također u mandatu vlade Nermina Nikšića (SDP).

U septembru 2014. godine otvorena je dionica Zvirovići - Bijača u dužini od oko 10 kilometara sa najsavremenijim graničnim prijelazom i prvom vezom BiH sa europskom mrežom autoputeva i posljednja od nabrojanih koja je otvorena u sazivu vlade Nermina Nikšića (SDP).

U novembru 2015. godine otvoren je LOT2B (Butila - Briješće), prvi segment gradskog autoputa i ukupno drugi otvoren u sklopu Sarajevske obilaznice koji je dug, 3,5 kilometra, te iako je kasnije svrstana u brze ceste, ovo je bila prva otvorena dionica u mandatu Vlada sa Fadilom Novalićem (SDA) kao premijerom.

Dvije godine kasnije, u novembru 2017. godine, otvoren je LOT2C (Briješće - ulica Safeta Zajke), produžetak postojeće dionice u dužini od 1,2 kilometra, i iako je ovo jedva vrijedno pomena, i ovaj posao pripisujemo Vladi Fadila Novalića (SDA).

Mjesec dana poslije, u decembru 2017. godine, otvorena je dionica Svilaj - Odžak u dužini od 10,7 kilometara. Važno je istaći da je ova dionica plod prethodne Vlade, koji jednostavno nije mogao u finalizaciju zbog kašnjenja u pregovorima oko graničnog mosta. Trenutna Vlada u sazivu Fadila Novalića (SDA) je započela most i kako se čini, isti će biti završen do kraja ove godine, ali su bespotrebno dvije godine ranije otvorili potpuno beznačajnu dionicu.

Molim vas, nemojte da mi sada računate decimale u ovim brojevima, negdje su zaokružene, manje ili veće, nije ništa što pretjerano utiče na konačan ishod, cilj je prikazati brojeve različitih federalnih Vlada.

znaci, sdp-ove vlade i sdp-ov kadar su pocele izgradnju i za ukupno 6 godina napravili 77.4 kilometra, uvele u poslove domace firme i, koliko se sjecam, ostavili 200 miliona i kompletnu dokumentaciju za dionicu pocitelj-zvirovici.

sa druge strane ugledna grupa neimara je za 12 godina napravila 30.2 kilometara i objavila oko 50 kilometara objava na fb stranici autoceste federacije.

najnovija vlada je na vidiku i smijese nam se novi kilometri objava na fb.
So What!

#14715 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Tempo wrote:znaci, sdp-ove vlade i sdp-ov kadar su pocele izgradnju i za ukupno 6 godina napravili 77.4 kilometra, uvele u poslove domace firme i, koliko se sjecam, ostavili 200 miliona i kompletnu dokumentaciju za dionicu pocitelj-zvirovici.

sa druge strane ugledna grupa neimara je za 12 godina napravila 30.2 kilometara i objavila oko 50 kilometara objava na fb stranici autoceste federacije.

Ignorisao si manje-više moj post ispod. No dobro, federalne Vlade pod mandatima SDA sa nekim od koalicionih partnera i HDZ-om su imale katastrofalan učinak i gotov je nevjerovatno da jedna od (opravdano) najomraženijih politčkih figura u historiji ove zemlje, Nedžad Branković je bio najuspješniji od njih sa skoro 20 kilometara autoputa.

Treba istaći da je i njegova Vlada ostavila solidna sredstva Nikšićevom sazivu Vlade (čuvena Platforma), sa uveliko zahuktalim radovima na Sarajevskoj obilaznici.

Ipak Platforma se pokazala kao nevjerovatno dobra solucija za FBiH, uz nažalost diskriminisanje Hrvata, ali jednostavno glavni kočničari procesa oko izgradnje su eliminisani na jedan period, te je FBiH jednostavno eksplodirala kada je izgradnja autoputeva u pitanju.

Ova Vlada je također otvorila gradilište na Zeničkoj obilaznici, započeli su eksproprijaciju južno od Tarčina i akumulisali sredstava, da je sljedeći saziv Vlade, mogao pobrati mnogo poena samo na onom što su zatekli.

Nikada mi neće biti jasno, kakav mentalni sklop glasa za SBB, i šta je to tako strašno SDP učinio da je onako brutalno izgubio izbore 2014. godine.

Ne govorim ovo zbog navijanja, lijevi ili desni, već statistika je jasna i ona kaže da federalne Vlade kojima dominira SDA, jednostavno ne daju rezultate u cestogradnji.

Nova Vlada, koju čekamo, a koja će opet ići po osovini SDA-SBB-HDZ, će otvoriti most na Svilaju i Zeničku obilaznicu, to je sigurno, a velika vjerovatnoća je da će otvarati i od Zenice do Žepča, kao i od Međugorja do Počitelja uz dodatak ceste od Stolca do Neuma.

Progres je užasan, ali je progres. To bi i bila možda utjeha, da neki ljudi poput sadašnje Vlade u Kantonu Sarajevo ili Vlade FBiH iz perioda 2010 - 2014, nisu dokazali suprotno. Kakogod, mi možemo pratiti ovdje šta nam se nudi, uputiti poneku kritiku ili napraviti analizu.
Naslovnica

#14716 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Koristite kursor za pregled 360°.
Zanimljiv video.
BadBoy

#14717 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

So What! wrote: Nikada mi neće biti jasno, kakav mentalni sklop glasa za SBB, i šta je to tako strašno SDP učinio da je onako brutalno izgubio izbore 2014. godine.
Ništa, jednostavno ih je uništila SDA propagadna mašina. Tu im niko nije ravan.
Haris033

#14718 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Neće se izgraditi koridor dok je god kamenjara i njihovih lobiranja na račun matice.
Izgradnjom koridora Vc u punom profilu bi značilo veći odliv novaca od putarina HAC-a prema JP Autoceste FBiH.
Oni su skoro napravili izlaz za EU iz Mostara i dalje im AP neće trebati.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14719 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Haris033 wrote:Neće se izgraditi koridor dok je god kamenjara i njihovih lobiranja na račun matice.
Izgradnjom koridora Vc u punom profilu bi značilo veći odliv novaca od putarina HAC-a prema JP Autoceste FBiH.
tako je... a HAC otkaze daje

pisao sam i ja o tome često, ali mi ne vjeruju... jednostavno se namjerno blokira jer interesa sa spajanje kompletnog koridora nema
a da ne govorim da su htjeli JP AC HZHB... ;-)

valjda će sad EBRD malo uzeti stvari u svoje ruke
Tempo
ZeModerator

#14720 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

BadBoy wrote:
So What! wrote: Nikada mi neće biti jasno, kakav mentalni sklop glasa za SBB, i šta je to tako strašno SDP učinio da je onako brutalno izgubio izbore 2014. godine.
Ništa, jednostavno ih je uništila SDA propagadna mašina. Tu im niko nije ravan.
jasno kao dan.
Tempo
ZeModerator

#14721 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

Haris033 wrote:Neće se izgraditi koridor dok je god kamenjara i njihovih lobiranja na račun matice.
i odmah se pojavi dezurni nacionalista.
Tempo
ZeModerator

#14722 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

Naslovnica wrote:
Koristite kursor za pregled 360°.
Zanimljiv video.
RJ57

#14723 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

Q_Line wrote:
RJ57 wrote:najbolji je ipak bio nazif gljiva, "ako nas izaberete za tri godine u visokom u petu i tako do šentilja" :D
Jel to ono njegovo gostovanje na TV SA pred izbore 1990? Tada je čini mi se on jedini spominjao ovaj autoput, i to je rekao ako se dobro sjećam "Od Kardeljeva do Brčkog" :D

Nadjoh na "mreži":

Biće brda puna meze, Miljackom će teći šljiva, samo zaokruži ime: mister Nazif, Nazif Gljiva - Elvis J. Kurtović, 1990. godina
ma ja, legendarno gostovanje na TV prije prvih demokratskih izbora

naravno niko ga nije uzeo za ozbiljno :D
Nivelacija

#14724 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

SDA I SBB sto se tice izgradnje autoputeva su nesposobni u odnosu za kadar SDP.

Ili im cestogradnja uopste nije prioritet. A bogami propade im i HE Vranduk..
Last edited by Nivelacija on 17/05/2019 23:39, edited 1 time in total.
Better Man

#14725 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Tempo wrote:
So What! wrote:

znaci, sdp-ove vlade i sdp-ov kadar su pocele izgradnju i za ukupno 6 godina napravili 77.4 kilometra, uvele u poslove domace firme i, koliko se sjecam, ostavili 200 miliona i kompletnu dokumentaciju za dionicu pocitelj-zvirovici.

Dionicu Dobrinje - Kaknj je otvorena u mandatu Mujezinovića, jer je Branković podnio ostavku pod naeltom boraca u protestima, tačnije pobjegao je.
Post Reply