Tempo wrote:znaci, sdp-ove vlade i sdp-ov kadar su pocele izgradnju i za ukupno 6 godina napravili 77.4 kilometra, uvele u poslove domace firme i, koliko se sjecam, ostavili 200 miliona i kompletnu dokumentaciju za dionicu pocitelj-zvirovici.
sa druge strane ugledna grupa neimara je za 12 godina napravila 30.2 kilometara i objavila oko 50 kilometara objava na fb stranici autoceste federacije.
najnovija vlada je na vidiku i smijese nam se novi kilometri objava na fb.
Ignorisao si manje-više moj post ispod. No dobro, federalne Vlade pod mandatima SDA sa nekim od koalicionih partnera i HDZ-om su imale katastrofalan učinak i gotov je nevjerovatno da jedna od (opravdano) najomraženijih politčkih figura u historiji ove zemlje, Nedžad Branković je bio najuspješniji od njih sa skoro 20 kilometara autoputa.
Treba istaći da je i njegova Vlada ostavila solidna sredstva Nikšićevom sazivu Vlade (čuvena Platforma), sa uveliko zahuktalim radovima na Sarajevskoj obilaznici.
Ipak Platforma se pokazala kao nevjerovatno dobra solucija za FBiH, uz nažalost diskriminisanje Hrvata, ali jednostavno glavni kočničari procesa oko izgradnje su eliminisani na jedan period, te je FBiH jednostavno eksplodirala kada je izgradnja autoputeva u pitanju.
Ova Vlada je također otvorila gradilište na Zeničkoj obilaznici, započeli su eksproprijaciju južno od Tarčina i akumulisali sredstava, da je sljedeći saziv Vlade, mogao pobrati mnogo poena samo na onom što su zatekli.
Nikada mi neće biti jasno, kakav mentalni sklop glasa za SBB, i šta je to tako strašno SDP učinio da je onako brutalno izgubio izbore 2014. godine.
Ne govorim ovo zbog navijanja, lijevi ili desni, već statistika je jasna i ona kaže da federalne Vlade kojima dominira SDA, jednostavno ne daju rezultate u cestogradnji.
Nova Vlada, koju čekamo, a koja će opet ići po osovini SDA-SBB-HDZ, će otvoriti most na Svilaju i Zeničku obilaznicu, to je sigurno, a velika vjerovatnoća je da će otvarati i od Zenice do Žepča, kao i od Međugorja do Počitelja uz dodatak ceste od Stolca do Neuma.
Progres je užasan, ali je progres. To bi i bila možda utjeha, da neki ljudi poput sadašnje Vlade u Kantonu Sarajevo ili Vlade FBiH iz perioda 2010 - 2014, nisu dokazali suprotno. Kakogod, mi možemo pratiti ovdje šta nam se nudi, uputiti poneku kritiku ili napraviti analizu.