Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

FreakyStyley

#14701 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by FreakyStyley »

General War wrote:
FreakyStyley wrote:Kako ocekujes da impeachment prodje kroz republikanski senat? Na koliko im zuljeva mora stati da se to desi?
Naceo je; Jevrejski dio zulja, vojni dio zulja, novcani dio zulja...
Kako? Za Izrael je uradio vise od ijednog modernog predsjednika. Za vojsku (defense budget) trazio $750 milijardi. Novcani dio zulja? Znacajno skresao poreze, nastavlja sa deregulacijama. Ovo vracanje trupa (pitanje kako ce i ovo zavrsiti) mu jeste minus u ocima neokonzervativaca medju republikancima, naravno, ali ne vidim kako je blizu impeachmenta od strane Senata. Za to bi trebalo puno vise...
General War

#14702 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by General War »

Challenger_ wrote:
General War wrote:Treba drzati fige dok Miler ne odradi svoje, ili ce neko povuci "article 25", jedno je kad guzi demokrate, ali sad je i republikancima stao na zulj.
Trump je indikator trulosti sistema a ne sistemska greška koju, kao, treba ispraviti. Nema tog Muellera koji može zaustaviti proces erozije i raspada neoliberalnog ekonomskog i političkog modela.

Samo je pitanje po koju cijenu će se urušiti.
Aha

Image
General War

#14703 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by General War »

FreakyStyley wrote:
General War wrote:
FreakyStyley wrote:Kako ocekujes da impeachment prodje kroz republikanski senat? Na koliko im zuljeva mora stati da se to desi?
Naceo je; Jevrejski dio zulja, vojni dio zulja, novcani dio zulja...
Kako? Za Izrael je uradio vise od ijednog modernog predsjednika. Za vojsku (defense budget) trazio $750 milijardi. Novcani dio zulja? Znacajno skresao poreze, nastavlja sa deregulacijama. Ovo vracanje trupa (pitanje kako ce i ovo zavrsiti) mu jeste minus u ocima neokonzervativaca medju republikancima, naravno, ali ne vidim kako je blizu impeachmenta od strane Senata. Za to bi trebalo puno vise...
Jesi li provjerio sta prica netanjahu sa povlacenjem iz sirije?
Jesi li cuo da Generali ga napustaju i lijevo i desno?
Jesi li cuo kako stoji ovih dana dow jones?
Jesi li cuo sta prica mu bivsi advokat i flint?
FreakyStyley

#14704 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by FreakyStyley »

General War wrote: Jesi li provjerio sta prica netanjahu sa povlacenjem iz sirije?

Naravno da se Netanyahu ne svidja manjak prisustva Amerike, nebitno koliki, ali opet pogledaj sta je sve prije uradio za Izrael. Od povecanja vojne pomoci, do kljucnog micanja ambasade.

Generali ga napustaju od kako je postao predsjednik. Generalno, vodi politiku rotirajucih vrata i nije to nista neobicno, od pocetka se radi o haoticnoj administraciji.

Znam, ali nece dovesti turbulencije u ekonomiji do impeachmenta.

Cuo sam. Ne pricaju nista sto ce ponukati Senat tj. republikance da ga ukloni.

Ne znam, mozda je pitanje percepcije, ali impeachment i kraj Trumpa se bombasticno najavljuje fakticki od kako je usao u WH. Bojim se da do toga nazalost nece doci bez nekog zesceg sranja, nekog presedana. Ne treba zaboraviti na ono sto takav potez nosi, u duboko polarizovanoj zemlji, sa njegovom odanom bazom koja je vec sad spremna na svasta. Da bi se uopste usudio Senat da to uradi, treba postojati opsti konsenzus, jer to ima implikacije koje su sire od politike.

Ukratko, ne vjerujem da ce se ista desiti. Morace Amerika cekati 2020 i molit Boga da demokrate ne podvale Clinton 2.0.
jefferson

#14705 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

FreakyStyley wrote:
jefferson wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kada Kongres kaze moze, onda ce jel amerikanci traziti odobrenje vijeca sigurnosti da obuzdaju Rusiju i Tursku?
Bolje da predsjednici krse ustav i prave ilegalne okupacije diljem svijeta? To nikad nije lose zavrsilo?
Da li je ustav prekrsen ili nije je stvar Vrhovnog Suda, Vrhovni sud je taj koji ustav interpretira a amerika funckionise na precedentnom pravu.
Da li je ilegalna okupacija ili nije je filozofska rasprava. Nema tog medjunarodnog tijela koji ce to odluciti. Medjunarodni odnosi su anarhija.
General War

#14706 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by General War »

FreakyStyley wrote:
General War wrote: Jesi li provjerio sta prica netanjahu sa povlacenjem iz sirije?

Naravno da se Netanyahu ne svidja manjak prisustva Amerike, nebitno koliki, ali opet pogledaj sta je sve prije uradio za Izrael. Od povecanja vojne pomoci, do kljucnog micanja ambasade.

Generali ga napustaju od kako je postao predsjednik. Generalno, vodi politiku rotirajucih vrata i nije to nista neobicno, od pocetka se radi o haoticnoj administraciji.

Znam, ali nece dovesti turbulencije u ekonomiji do impeachmenta.

Cuo sam. Ne pricaju nista sto ce ponukati Senat tj. republikance da ga ukloni.

Ne znam, mozda je pitanje percepcije, ali impeachment i kraj Trumpa se bombasticno najavljuje fakticki od kako je usao u WH. Bojim se da do toga nazalost nece doci bez nekog zesceg sranja, nekog presedana. Ne treba zaboraviti na ono sto takav potez nosi, u duboko polarizovanoj zemlji, sa njegovom odanom bazom koja je vec sad spremna na svasta. Da bi se uopste usudio Senat da to uradi, treba postojati opsti konsenzus, jer to ima implikacije koje su sire od politike.

Ukratko, ne vjerujem da ce se ista desiti. Morace Amerika cekati 2020 i molit Boga da demokrate ne podvale Clinton 2.0.
Da ali je ovim ugrozio da izraelci moraju pjesadijski pokrivati taj dio...a tu mogu zrtve nastati a nisu bas za to.
Nikad nije toliko generala i drugog osoblja nikog napustalo kao njega...ni blizu.
Rekao sam da se nadam cini mi se a ne da ce doci do inpeachmenta ili nesto tome, jer se posljedice nemogu ni nadzrijet..ne tvrdim da ce doci.
ioannes

#14707 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ioannes »

jefferson wrote:
FreakyStyley wrote:
jefferson wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kada Kongres kaze moze, onda ce jel amerikanci traziti odobrenje vijeca sigurnosti da obuzdaju Rusiju i Tursku?
Bolje da predsjednici krse ustav i prave ilegalne okupacije diljem svijeta? To nikad nije lose zavrsilo?
Da li je ustav prekrsen ili nije je stvar Vrhovnog Suda, Vrhovni sud je taj koji ustav interpretira a amerika funckionise na precedentnom pravu.
Da li je ilegalna okupacija ili nije je filozofska rasprava. Nema tog medjunarodnog tijela koji ce to odluciti. Medjunarodni odnosi su anarhija.
čuj filozofska rasprava.. :-)

UN charta potpisana 26. Juna 1945 regulira vrlo dobro te odnose.

ovo više nije ni neznanje, ovo je ignorancija na kvadrat
jeza u ledja

#14708 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote: ako jedan covjek moze unistit ameriku i svijet onda to pokazuje da je amerika isti kurton ko i sve ostale zemlje koje protivnici nardnazastog ismijavaju.
ma ne moze je jedan covjek unistititi, ali je na ovoj poziciji moze prodrmati.
druga stvar, to sto su njegovi prethodnici imali veci iq ne znaci da su njihovi potezi bili dobri, u ovom konkretnom slucaju ne znam, ali stvarno ne znam, kako je vece sranje povlacenje vojnika od toga sto je neki njegov prethodnik tamo uopste i poslao vojnike?
slazem se i ja sam to na pocetku i rekao. problem je u detaljima i nacinu donosenja te odluke.
irak, libija, afganistan, koreja...su teska sranja koja su njegovi prethodnici napravili, samo sto sranje nije adekvatna rijec jer su to nevidjene tragedije bez rjsenje na horizontu i nakon nekoliko decenija.
osim iraka, nejasno je o cemu pricas? afganistan je sranje od kad postoji, libija je sranje jer ju je vodio tenkre gadafi (u iraku bi se desilo isto sa saddamom), a koreja, sta koreja??
i na kraju treca stvar, postojeci poredak je kula od pjeska napravljena na plazi za vrijeme oseke na temeljima bosonoge kine u rikshama i rusije koja stoji u redu za tariguz. bez obzira na nadmoc amerike, taj odnos je bio neprirodan i dugorocno neodrziv i pred svijetom svakako predstoje veliki izazovi ko god bio na celu amerike
pa vremena se mijenjaju uvijek. ja na svijet gledam kroz prizmu standarda zivota ljudi. ako govoris o tom napretku, onda ja takav napredak pozdravljam. ako govoris o napretku dictator style, ono, jebo ekonomiju daj pare za igracke, onda su to samo sile od papira.
nije tako davno bilo kad je postojao sssr. sta su oni bili ako ne supersila? i sta je to znacilo za zivot prosjecnog amerikanca? apsolutno nista.

inace takav stav o nekom “uspostavljanju ravnoteze” cesto citam od rusofila. smatram ga staromodnim, tj utemeljenim na davnim proslim vremenima. ja ne vidim zasto rusija dugorocno uopste treba biti takav igrac? tek 11-a zemlja po gdp-u, izmedju kanade i spanije, mislim ono? pricas o neprirodnom, pa to je ono sto je najvise neprirodno.
jeza u ledja

#14709 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

FreakyStyley wrote:
jeza u ledja wrote:
Dogodila se globalno jedna promjena svijesti kod dijela stanovnistva. Drugi dio stanovnistva je skontao da je vrag odnio salu i da treba sve uciniti da se svijet dalje ne polarizuje.

Ne vidim apsolutno nista dobro u polarizaciji i ne vidim razlog zasto bi se ona trebala podrzavati? Pogledati Evropu 20-ih i 30-ih proslog vijeka.
Ne vidim ni ja nista dobro u polarizaciji i ne kazem da se treba podrzavati, ali mislim da je neizbjezna. Dakle mislim da je proslo vrijeme centrizma, reach across the aisle politike i slicno. Ovaj trend polarizacije ce samo da se nastavi, ne moze drugacije. Dio je sireg obrasca i simptom puno veceg problema, iako sam po sebi problem.

Preporuka:

Brazil’s Disastrous 2018 Presidential Race Teaches Key Lesson For All: Demagogues Thrive Only When Establishments Fail
When the population sees those authorities as the author of their suffering, then denunciations of Trump, Brexit, Marine LePen and Bolsonaro are not just ineffective but counter-productive. The more someone is hated by the once-elevated-but-now-despised precincts of elite authority, the more attractive their targets of scorn become.

The elite factions in the U.S, the U.K. and democracies throughout Europe have been learning this lesson the hard way. And now, so, too, are Brazilian elites. Behavior like what we are now witnessing – coalescing behind a monumentally corrupt coalition, whose only purpose is to maintain and extend the old, corrupt order, after having spent years pretending that they wanted the opposite – is precisely why they have lost all credibility and authority to stop true threats to democracy.
https://theintercept.com/2018/08/05/bra ... ents-fail/

Da se razumijemo, ja bih volio da si ti u pravu, ali nazalost mislim da nisi. Sa Clinton 2.0 (sto vecina ovih o kojima smo pricali, sa izuzetkom Sandersa, jesu) Demokratska partija gubi u 2020.

Americi se nece desiti Bolsonaro, ali desio se Trump. Desice se jos jednom ako se budu radile iste greske kao 2016 - a to je "appeal to moderate Republicans" razmisljanje.

Vrijeme ce pokazati.
vrijeme ce pokazati, tacno. no moje je misljenje da polarizacija nije neizbjezna, a da ista dovodi do katastrofe. kazem ti pogledaj stanje 20-ih godina proslog vijeka. ili si bio komunista, ili si bio fasista. tradicionalne konzervativne i socijaldemokratske stranke se nisu uspjele snaci i previse su kompromizirale s takvim ljudima, iako su sustinki dugorocno imale podrsku silent majority.

niko od navedenih nije clinton 2.0. ona je poseban slucaj. kao sto mislim i da je sanders.

svejedno, mislim da je momenat koji prizeljkujes prosao. mislim da jedino moze ponovo doci sa tvrdoglavim natezanjem razjapurene manjine.

ali eto kao sto kazes vrijeme ce pokazati.
jefferson

#14710 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

čuj filozofska rasprava.. :-)

UN charta potpisana 26. Juna 1945 regulira vrlo dobro te odnose.

ovo više nije ni neznanje, ovo je ignorancija na kvadrat
Jeste, ali isto tako UN ima vijece sigurnosti, a zna se kako to funkcionise.
vivaldi

#14711 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:pa vremena se mijenjaju uvijek. ja na svijet gledam kroz prizmu standarda zivota ljudi. ako govoris o tom napretku, onda ja takav napredak pozdravljam. ako govoris o napretku dictator style, ono, jebo ekonomiju daj pare za igracke, onda su to samo sile od papira.
slazem se u potpunosti, ali napredak ti je uslovljen igrajuci po pravilima koje je postavio neko drugi, neko ko se prvi popeo do zelene grane i onda postavio standarde za sve ostale. amerika se prva popela na zelenu granu uz bitnu napomenu da je to bio splet okolnosti jer su nakon II svjetskog rata jedini ostali neokrznuti. tada si imao nepismenu i silovanu kinu, japance koji su hodali sa gajgerovim brojacem, spaljenu rusiju, razvaljenu njemacku koju si u poptunosti kontrolisao i veliku britaniju koju si postavio za opunomoceniika za stari kontinent. amerika nije imala aposlutno nikakvu konkunreciju, vec savrseno otvoren put za globalnu dominaciju i nije trebala nikakva velika pamet da se ta ogromna prednost iskoristi. ali na tom putu uspjeha ameri su itekako napunili dzepove orasima. medjutim, danas to vise nije dovzoljeno jer onaj sto je na vrhu pravila kroji prema sebi, a ne prema drugima i zato je danas tesko doci do standarda. pogotovo velikim zemljama.
jeza u ledja wrote:inace takav stav o nekom “uspostavljanju ravnoteze” cesto citam od rusofila. smatram ga staromodnim, tj utemeljenim na davnim proslim vremenima. ja ne vidim zasto rusija dugorocno uopste treba biti takav igrac? tek 11-a zemlja po gdp-u, izmedju kanade i spanije, mislim ono? pricas o neprirodnom, pa to je ono sto je najvise neprirodno.
kvalifikacija staromodan -moderan, filija-fobija ne stoje. svijet pokrece samo jedan stvar - interes. to nam je u dnk-a.

ti si toga ne sjecas ali kada ti se rodio mladji brat ti si bio ljubomoran na njega iako si imao samo godinu dana. zasto? zato sto nisi htio da dijelis s njim majcinu sisu, paznju, igracke...bio si ljubomoran iz interesa. to nam je u krvi.

ameri su svjetionik svega i svacega, ali su im vec decenijama omiljeni prijatelji neki od najvecih glavosjeca koje je svijet vidio. zasto? pa zbog interesa! nase misljenje se razilazi u onom trenutku kada ti iz nekog razloga ignorises cinjenicu da svaka zemlja na ovom dunjaluku ima poptuno isti interes kao i amerika, ali se uvazavanje njihovih interesa mjeri samo jednom stvari - velicinom batine.

kada si ti bio mali sa sportskih igralista i fubdala su te tjeralikada dodju i oni iz 4 razreda, i oni iz 8 i oni i srednje skole. ali u jednom trenutku kada si narastao, vise se nisi nikome sklanjao niti su te mogli otjerati.

sada je u svijetu dosao taj trenutak da se pojavljuju izazivaci, bar u nekim dijelovima svijeta, i svi oni hoce tacno ono sto i ameri hoce - tudju teglu meda. i to je poptuno prirodno. samo u zavinosti od raspodjele plijena zavisi ko ce biti filicar, a ko fobicar.

upravo nesretna sirija je po mnogo cemu paradigma (sto bi reko chelli) :D i odlicna ilustracija ovoga o cemu pisem i to iz nekoliko uglova.

prva stvar je mijeasnje rusije i njihov izlazak van komsiluka nakon 40-50 godina koji je asadu mimo svih ocekivanja, pogotovo nakon uragana koji je ekspresno prije toga pomeo sirijski komsiluk, sacuvao glavu. to je batina koja se u uuvom slucaju ocigledno vise ne moze ignorisati (sto sam spomenuo).

druga stvar su kurdi koji su slijepo pratili maerikance i ginuli tamo gdje im je receno , a ovi ih sad ostavise na cjedilu sto salje poruku da naj demokrati mogu u tren oka postati najveci dushmani ako ih interes odvuce na drugu stranu.

treca stvar je iransko-rusko-sirisjko sveto trojstvo koje basaru cuva glavu na ramenima. koliko god oni bili jedinestveni u tim stvarima, cim se u pricu uvede izrael prica se dramaticno mijenja. sveto trojstvo nestaje. irancima i sirijcima je iz nekih njihovih interesa (nemam pojma kojih) izrael najveci dushman na planeti, ali rusima nije. naproti0v. petina ili cetvrtina izaelaca su porijeklom iz rusije - poslovne, rodbnske veze, plate, penzije, imovina, obavjestajna saradnja, djelimicna razmjena tehnologije cini rusko-izraelske odnose duboko interesno povezanim.i politicki odnosi su im takvi. izrael nit uvodi sankcije niti se petlja oko krima...istina, ovo nesretno obaranje ruskog aviona je trenutna neprijatnost, ali to je vise zbog interne javnosti nego sustinski.

kina ce biti jos veci izazivac jer ko sto sam napisao x puta, u jednom trenutku ce im vlastiti tanjir postati mali i morat ce pocet otimati od drugih da bi nastavili rasti, a batina im je narasla do te mjere da ih glavni sef vise ne moze ignorisati. kako, kada i gdje ce doci do "prenosa prava na explotaciju" ne znam.

ps. sto se tice gdp-a on u ovoj prici na nacin na koji si ga ti interpretirao niti je tacan niti mjerodavan
jeza u ledja

#14712 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

kao sto rekoh. posmatras sve kroz neku staromodnu prizmu batina, takmicenja, velikih i malih igraca i ostalo.

vecinu ljudi ne zanima ta prica vec ih zanima njihov vlastiti standard i sloboda zivljenja.

ta tvoja prica, ono kao mi hocemo al nam oni ne daju, jednostavno nije tacna. oni koji su uspjeli , tj koji uspijevaju (kao recimo kina) ne uspijevaju zato sto rade po nekim pravilima koje je postavio neko drugi, vec sto su nesto naucili od onih koji su na vrhu. pravila su univerzalna, civilizacijska. kakva druga pravila ti mislis da bi trebala da postoje i sta bi ona sustinski promjenila u zivotu obicnih ljudi?

nije se amerika prva popela na zelenu granu, nit se zadnja popela na zelenu granu. a na nju su se uglavnom penjale one zemlje koje su slijedile zapadni primjer, a ne one koje su prema njemu upirale prsticem.

kako se zivjelo u supersili sssr? pa cesi su zivjeli bolje od njih, iako su bili pod njihovom sapom. sta se promjenilo pa sad zive bolje? kako se zivjelo u kini? sta se promjenilo pa sad zive bolje? natjeralo ih da zive bolje jbg. :D imali su dobar sistem al im ne dadose. :oops:

kazem opet, ti to posmatras iz neke perspektive velikih sila, nekih pluraliteta, neke pripadnosti, pa ono kao ako moja zemlja u nekom polju negdje pobijedi, onda je to dobro za mene, a lose za njih. ono, nema veze sto oni imaju pet puta vise od mene , sto imaju pet puta vise sloboda od mene, “mi” smo jaci i to je ono sto je najbitnije. nije prica o nametnutim sistemima, vec o laznim parametrima koji se serviraju ljudima. zato su tu gdje jesu.

ne moze iskljucivo otimanjem i supljom biti uspjesan. da moze, sssr bi i dalje postojao.

sto se mene tice , evo nek kina bude globalni policajac, a nek amerika sit back and relax. evropa/japan/koreja/australija decenijama zive u blagostanju, ljudi cijeli zivot prozive u blagostanju bez da razmisljanu o tome jeli im zemlja “najjaca”..

a gdp , naravno da je tacan i da je mjerodavan. sad jesu li deseti ili petnaesti nebitno. i sad je kao “prirodno” da oni budu supersila, pa kao posto nisu onda je to problem.
vivaldi

#14713 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

u trenutku dok to pises amerika drzi frtalj svijeta pod nekakvim sankcijama a meni vices da sam staromodan. i ne samo da ih ona drzi vec tjera i druge zemlje, cak i svoje zapadne partnere, da ih uvode iako to ne zele. zasto? zato sto mogu i jel im je tako kurcu ceif. kadija tuzi, kadija sudi.

pa jebote zivot onim jadnim afrikancima neki dan amerika ote hakuna matatu na pravdi boga :-) pa dje to ima???

sto se tice ovih sto u razvoju sto uce od amerike, ja mislim da je ono sto su prvo usvojili sada najveci problem bas za zapad - meka moc i propagnada. umjesto uzasno skupog odrzavanja kompletnih drzava sada pribjegavaju propagandi i mekoj moci sa dalako manjim troskovima, a vecim efektima, mada se slaezm da je najveca manjkavost sssr i komunizma bio kastrofaln sistem sam po sebi i kretneski lideri.
jeza u ledja wrote:kazem opet, ti to posmatras iz neke perspektive velikih sila, nekih pluraliteta, neke pripadnosti, pa ono kao ako moja zemlja u nekom polju negdje pobijedi, onda je to dobro za mene, a lose za njih. ono, nema veze sto oni imaju pet puta vise od mene , sto imaju pet puta vise sloboda od mene, “mi” smo jaci i to je ono sto je najbitnije. nije prica o nametnutim sistemima, vec o laznim parametrima koji se serviraju ljudima. zato su tu gdje jesu.
ovo ne znam bas na sta mislis, mozda si nesto razumio drugacije nego sto sam ja msillio kad sam pisao.
jeza u ledja wrote:ne moze iskljucivo otimanjem i supljom biti uspjesan. da moze, sssr bi i dalje postojao.
naravno da ne moze, ali to nit sam napisao niti to mislim, ali je to jako dobar izvor prihoda sa strane
jeza u ledja wrote:a gdp , naravno da je tacan i da je mjerodavan
naravno da nije mjerodavan i to iz cijelog niza stvari.

prva stvar gdp sluzi da zemlja sama sebi mjeri ili da se eventualno poredi sa slicnim zemljama, ali to je manje bitno.

u tim medjunarodnim poredjenjima se gdp iskazuje u dolarima i tu imas problem. kakav?

ruski gdp je za samo 2 godine od uviednja sankcija smanjen za 1 trilion dolara (hiljadu milijardu dolara za samo 750 dana - to je 20-30% vece od cijele turske ekonomije). prosle godine je recimo skocio 300 miliardi dolara u odnosu na 2016. ove godine ce opet pasti par stotina mlijardi. zasto? zbog kursnih oscilacija. ti trilioni milijardi dolara variraju gore dole u par godina na vjestackoj bazi jer centralna banka upravlja kursom kao alatom protiv sankcija i zato nije mjerodavno.

sljedeca stvar, gdp je zbir vrijednosti svih proizvoda i usluga u jednoj godini jedne zemlje, a vrijednost istog proizvoda i usluge varira od zemlje.

ja cu se sutra osisati za 7 maraka, popravit zub za 30 i kod vulkanizera promjenit sve 4 gume za 15 maraka. ti ces to isto sutra uraditi u americi.

ja cu doprinjet bh gdp-u sa 50 maraka, a ti sa 200 dolara. iako se radi o 3 identicne usluge kada ih izrazis u parama ti ispadnes 5 puta bolji od mene.

ali cak ni to nije najspornije u gdpu vec inputed rents, a tek o tome cu jednom kad mi se bude dalo napisati veliki tekst

da se razumijemo, nista od ovog ne znaci da velicina gdp nije bitna jer naravno da jeste, ali ni blizu kao sto to izgleda kada se porede samo broj vs broj jer brojevi ne odrazavaju realan odnos.

jos jdna bitna stvar je sto recimo u slucaju rusije vojne intrevencije su profitabina stvar same po sebi jer osim sto trose svoju naftru, orudje i municiju a intervenciju koriste ko vjezbu, najvazniji efekat je sto ratovi uvijek, makar kratkorocno podizu cijenu nafte a samo 1 dolar veca prosjecna cijena na godisnjem nivou rusima je 2 milijarde dolara vise u budzetu. ne znam koliki su im troskovi u siriji ali je vrlo moguce da za jedan jedini dolar skuplji barel u godisnjem prosjeku dovoljan da pokrije sve troskove intervencije. jedan jedini dolar.
jefferson

#14714 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

vivaldi wrote:
jeza u ledja wrote:pa vremena se mijenjaju uvijek. ja na svijet gledam kroz prizmu standarda zivota ljudi. ako govoris o tom napretku, onda ja takav napredak pozdravljam. ako govoris o napretku dictator style, ono, jebo ekonomiju daj pare za igracke, onda su to samo sile od papira.
slazem se u potpunosti, ali napredak ti je uslovljen igrajuci po pravilima koje je postavio neko drugi, neko ko se prvi popeo do zelene grane i onda postavio standarde za sve ostale. amerika se prva popela na zelenu granu uz bitnu napomenu da je to bio splet okolnosti jer su nakon II svjetskog rata jedini ostali neokrznuti. tada si imao nepismenu i silovanu kinu, japance koji su hodali sa gajgerovim brojacem, spaljenu rusiju, razvaljenu njemacku koju si u poptunosti kontrolisao i veliku britaniju koju si postavio za opunomoceniika za stari kontinent. amerika nije imala aposlutno nikakvu konkunreciju, vec savrseno otvoren put za globalnu dominaciju i nije trebala nikakva velika pamet da se ta ogromna prednost iskoristi. ali na tom putu uspjeha ameri su itekako napunili dzepove orasima. medjutim, danas to vise nije dovzoljeno jer onaj sto je na vrhu pravila kroji prema sebi, a ne prema drugima i zato je danas tesko doci do standarda. pogotovo velikim zemljama.
jeza u ledja wrote:inace takav stav o nekom “uspostavljanju ravnoteze” cesto citam od rusofila. smatram ga staromodnim, tj utemeljenim na davnim proslim vremenima. ja ne vidim zasto rusija dugorocno uopste treba biti takav igrac? tek 11-a zemlja po gdp-u, izmedju kanade i spanije, mislim ono? pricas o neprirodnom, pa to je ono sto je najvise neprirodno.
kvalifikacija staromodan -moderan, filija-fobija ne stoje. svijet pokrece samo jedan stvar - interes. to nam je u dnk-a.

ti si toga ne sjecas ali kada ti se rodio mladji brat ti si bio ljubomoran na njega iako si imao samo godinu dana. zasto? zato sto nisi htio da dijelis s njim majcinu sisu, paznju, igracke...bio si ljubomoran iz interesa. to nam je u krvi.

ameri su svjetionik svega i svacega, ali su im vec decenijama omiljeni prijatelji neki od najvecih glavosjeca koje je svijet vidio. zasto? pa zbog interesa! nase misljenje se razilazi u onom trenutku kada ti iz nekog razloga ignorises cinjenicu da svaka zemlja na ovom dunjaluku ima poptuno isti interes kao i amerika, ali se uvazavanje njihovih interesa mjeri samo jednom stvari - velicinom batine.

kada si ti bio mali sa sportskih igralista i fubdala su te tjeralikada dodju i oni iz 4 razreda, i oni iz 8 i oni i srednje skole. ali u jednom trenutku kada si narastao, vise se nisi nikome sklanjao niti su te mogli otjerati.

sada je u svijetu dosao taj trenutak da se pojavljuju izazivaci, bar u nekim dijelovima svijeta, i svi oni hoce tacno ono sto i ameri hoce - tudju teglu meda. i to je poptuno prirodno. samo u zavinosti od raspodjele plijena zavisi ko ce biti filicar, a ko fobicar.

upravo nesretna sirija je po mnogo cemu paradigma (sto bi reko chelli) :D i odlicna ilustracija ovoga o cemu pisem i to iz nekoliko uglova.

prva stvar je mijeasnje rusije i njihov izlazak van komsiluka nakon 40-50 godina koji je asadu mimo svih ocekivanja, pogotovo nakon uragana koji je ekspresno prije toga pomeo sirijski komsiluk, sacuvao glavu. to je batina koja se u uuvom slucaju ocigledno vise ne moze ignorisati (sto sam spomenuo).

druga stvar su kurdi koji su slijepo pratili maerikance i ginuli tamo gdje im je receno , a ovi ih sad ostavise na cjedilu sto salje poruku da naj demokrati mogu u tren oka postati najveci dushmani ako ih interes odvuce na drugu stranu.

treca stvar je iransko-rusko-sirisjko sveto trojstvo koje basaru cuva glavu na ramenima. koliko god oni bili jedinestveni u tim stvarima, cim se u pricu uvede izrael prica se dramaticno mijenja. sveto trojstvo nestaje. irancima i sirijcima je iz nekih njihovih interesa (nemam pojma kojih) izrael najveci dushman na planeti, ali rusima nije. naproti0v. petina ili cetvrtina izaelaca su porijeklom iz rusije - poslovne, rodbnske veze, plate, penzije, imovina, obavjestajna saradnja, djelimicna razmjena tehnologije cini rusko-izraelske odnose duboko interesno povezanim.i politicki odnosi su im takvi. izrael nit uvodi sankcije niti se petlja oko krima...istina, ovo nesretno obaranje ruskog aviona je trenutna neprijatnost, ali to je vise zbog interne javnosti nego sustinski.

kina ce biti jos veci izazivac jer ko sto sam napisao x puta, u jednom trenutku ce im vlastiti tanjir postati mali i morat ce pocet otimati od drugih da bi nastavili rasti, a batina im je narasla do te mjere da ih glavni sef vise ne moze ignorisati. kako, kada i gdje ce doci do "prenosa prava na explotaciju" ne znam.

ps. sto se tice gdp-a on u ovoj prici na nacin na koji si ga ti interpretirao niti je tacan niti mjerodavan
Izraelska domaca politika je totalno skrenula udesno upravo zbog ruskih jeverja koji su poceli dolaziti masovno nakon raspada SSSR-a.
jeza u ledja

#14715 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

@ vivaldi, nije poenta u tacnom iznosu gdp-a. govorim da rusija globalno nije ni blizu toliko veliki igrac koliko se vojno istezu. ako hoces gledaj populacijski onda.

ali ne, ti gledas izgleda po tome kolika je koja zemlja na karti? :-) mislim, i posto kazes da amerika drzi frtalj planete pod sankcijama?! koji frtalj? mislis teritorijalno?
:-)
vivaldi

#14716 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:@ vivaldi, nije poenta u tacnom iznosu gdp-a. govorim da rusija globalno nije ni blizu toliko veliki igrac koliko se vojno istezu. ako hoces gledaj populacijski onda.

ali ne, ti gledas izgleda po tome kolika je koja zemlja na karti? :-) mislim, i posto kazes da amerika drzi frtalj planete pod sankcijama?! koji frtalj? mislis teritorijalno?
pa nije veliki ekonomski igrac to si u pravu 100%, ali jeste vojno ogorman igrac i tu ce se morati naci neka mjera jer sto je visu budu pritiskali sankcijama vise se zveckat oruzjem po svjetskim meridijanima ali ne zbog neke odmazde i inata vec prijeke potrebe. tamo gdje ostvaris vojni uticaj uzimas i trszite. jedan od najvecih razloga zbog kojih rusija pizdi zbog sirenja nato-a jeste gubitak trzsita jer im vise ne mozes prodavat ni avionin ni kamione ni tenkove nebitno koliko bilo povoljni, kvalitetni...udaras im na kashiku

a sto se tice sankicja nemoj mi sad tjerat mak na konac, ali rusija, iran, kuba, venecuela, koreja, 10 africkih zemalja su trenutno pod sankcijama.
jefferson wrote:Izraelska domaca politika je totalno skrenula udesno upravo zbog ruskih jeverja koji su poceli dolaziti masovno nakon raspada SSSR-a.
pa moguce, vjerujem ti, nisam o tome razmisljao
jeza u ledja

#14717 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote:
jeza u ledja wrote:@ vivaldi, nije poenta u tacnom iznosu gdp-a. govorim da rusija globalno nije ni blizu toliko veliki igrac koliko se vojno istezu. ako hoces gledaj populacijski onda.

pa nije veliki ekonomski igrac to si u pravu 100%, ali jeste vojno ogorman igrac i tu ce se morati naci neka mjera jer sto je visu budu pritiskali sankcijama vise se zveckat oruzjem po svjetskim meridijanima ali ne zbog neke odmazde i inata vec prijeke potrebe. tamo gdje ostvaris vojni uticaj uzimas i trszite. jedan od najvecih razloga zbog kojih rusija pizdi zbog sirenja nato-a jeste gubitak trzsita jer im vise ne mozes prodavat ni avionin ni kamione ni tenkove nebitno koliko bilo povoljni, kvalitetni...udaras im na kashiku

a sto se tice sankicja nemoj mi sad tjerat mak na konac, ali rusija, iran, kuba, venecuela, koreja, 10 africkih zemalja su trenutno pod sankcijama.
jefferson wrote:Izraelska domaca politika je totalno skrenula udesno upravo zbog ruskih jeverja koji su poceli dolaziti masovno nakon raspada SSSR-a.
pa moguce, vjerujem ti, nisam o tome razmisljao
pa eto vidis, rusija nije ekonomska sila, ali ti je sasvim normalno da trebaju biti vojna. i dalje ispada da jedino silom mogu trgovati. nije to bas tako sa drugim zemljama. (ako vec neces zapad, pogledaj kinu) mislim, kakva je to zemlja kad im prvi susjedi bjeze glavom bez obzira? poljska, ceska, baltik, i dalje ih gledaju ko babarogu. znaci nista ne nude osim batine.

a za izrael, tacno ovako kako je jeff napisao. ja sam to spominjao ranije. izraelska politika se zaostrila prilivom ruske dijaspore. ruski je tamo postao maltene drugi oficijalni jezik. a sve fasisticki mentalitet istocna evropa style. ona jedna od najjacih fasistickih partija tamo je sastavljena od rusa. (avigdor liberman vodja)
exliberal-ex

#14718 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by exliberal-ex »

jefferson wrote: Izraelska domaca politika je totalno skrenula udesno upravo zbog ruskih jeverja koji su poceli dolaziti masovno nakon raspada SSSR-a.
Izvini jeff ali najekstremnija jevrejska populacija je u americi i oni su ekonomski i politicki mnogo mnogo jaci nego ti siromasni ruski jevreji.
Ja sam profesionalno vezan za jevreje i izrael i ne jednom sam cuo u razgovoru sa njima da su americki jevreji veoma uticajni ali i veoma radikalni.
Neki dan sam bas radio sa jednom izraelskom bolnicom i zena koja je radila sa mnom na jednom projektu mi je rekla da ne mogu da dobiju neke pare iz amerike jer su previse liberalni ?! ( to su im to direktno rekli pa su zato sa nama morali da rade i mi smo im sluzili kao cover up)
jeza u ledja

#14719 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

ima svakakvih grupa i u izraelu i u americi. ne znam tacno o kojim grupama ti pricas, ali kad pricamo o generalnoj populaciji, broju i uticaju to ne moze biti dalje od istine. u izraelu jebeni talibani drze vlast. (pogledati koalicione partnere)
upravo je suprotno, americki jevreji su daleko liberalniji od izraelskih. isto vazi i za uticaj i jacinu grupa. ti si naletio na neke outliere izgleda.
exliberal-ex

#14720 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by exliberal-ex »

jeza u ledja wrote:ima svakakvih grupa i u izraelu i u americi. ne znam tacno o kojim grupama ti pricas, ali kad pricamo o generalnoj populaciji, broju i uticaju to ne moze biti dalje od istine. u izraelu jebeni talibani drze vlast. (pogledati koalicione partnere)
upravo je suprotno, americki jevreji su daleko liberalniji od izraelskih. isto vazi i za uticaj i jacinu grupa. ti si naletio na neke outliere izgleda.
Vjeruj mi da sam to cuo od mnogih.
Moja bivsa direktorica se preselila u Izrael i pricao sam sa njom i ona sama kaze kako americki jevreju javno pozdravljaju svaki pomak prema miru ali u sustini oni su ti koj odvrcu i zavrcu finansijsku slavinu. Sta mislis odakle se finansiraju ti koalicijski partneri ?
Ja sam se licno uvjerio kad sam radio sa njima...eto zadnji primjer kad sam radio sa jednom od najvecih bolnica u Izraelu to sam cuo od njih da imaju problema jer nisu konzervativni dovoljno za americke jevreje.

U svakom slucaju vidjet ce mo sta ce biti, evo sad citam da nogira Matisa prvoj Januara nemoze da ceka dva mjeseca :-)
jefferson

#14721 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

exliberal-ex wrote:
jefferson wrote: Izraelska domaca politika je totalno skrenula udesno upravo zbog ruskih jeverja koji su poceli dolaziti masovno nakon raspada SSSR-a.
Izvini jeff ali najekstremnija jevrejska populacija je u americi i oni su ekonomski i politicki mnogo mnogo jaci nego ti siromasni ruski jevreji.
Ja sam profesionalno vezan za jevreje i izrael i ne jednom sam cuo u razgovoru sa njima da su americki jevreji veoma uticajni ali i veoma radikalni.
Neki dan sam bas radio sa jednom izraelskom bolnicom i zena koja je radila sa mnom na jednom projektu mi je rekla da ne mogu da dobiju neke pare iz amerike jer su previse liberalni ?! ( to su im to direktno rekli pa su zato sa nama morali da rade i mi smo im sluzili kao cover up)
Mislim da mjesas grupe.
Americki Jevreji su skrenuli totalno u lijevo zadnjih 20 godina. U Zadnjih 10 godina AIPAC uopste nije igrao neku znacajnu ulogu, a posebno ove godine kada je upravo izraleskom lobiju isla na stetu pobjeda demokrata.
Ekstremni dio amerike koji podrzava zrael su Evandjelisti. 90 miliona Evandzjelista u SAD zbog vjerskih uvjerenja (ono Isus ce uskrsnuti, pa ce Jevreji preci na hriscanstvo, tako nesto, nek me israve ovi dezurni teolozi) i americka politika prema izraelu, republikanska politika, se bazira na lobiranju evandjelista i njihovih vodja tipa Franklin Graham Jr i ostali.
To naravno se podgrijava iz Izraela od stranaka koje drze taj radikalni jevrejski dio koji uvijek glasa.
Te pare sto govoris pretpostavlja da je vezano za neka istrazvanja tipa celije, genetika, sto se kosi sa uvjeravanjem evandjelista. U SAD Jevreji su jedna od najprogresivnijih grupacija, a broj radikalnih jevreja je zanemariv.
jeza u ledja

#14722 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

exliberal-ex wrote:
jeza u ledja wrote:ima svakakvih grupa i u izraelu i u americi. ne znam tacno o kojim grupama ti pricas, ali kad pricamo o generalnoj populaciji, broju i uticaju to ne moze biti dalje od istine. u izraelu jebeni talibani drze vlast. (pogledati koalicione partnere)
Vjeruj mi da sam to cuo od mnogih.
Moja bivsa direktorica se preselila u Izrael i pricao sam sa njom i ona sama kaze kako americki jevreju javno pozdravljaju svaki pomak prema miru ali u sustini oni su ti koj odvrcu i zavrcu finansijsku slavinu. Sta mislis odakle se finansiraju ti koalicijski partneri ?
Ja sam se licno uvjerio kad sam radio sa njima...eto zadnji primjer kad sam radio sa jednom od najvecih bolnica u Izraelu to sam cuo od njih da imaju problema jer nisu konzervativni dovoljno za americke jevreje.

U svakom slucaju vidjet ce mo sta ce biti, evo sad citam da nogira Matisa prvoj Januara nemoze da ceka dva mjeseca :-)
ah, ma sve se te grupe financiraju iz amerike, od onih najradikalnijih do onih najliberalnijih.
isti ti ruski jevreji su prisutni u velikom broju i u americi. neki dijelovi brooklyna, queensa i bronxa su isto lenjingrad :D odes na coney island, nekada poznato ljetovaliste (danas izgleda jadno) samo cujes ruski i vidis ruske kafice i restorane.

i kad smo vec kod njih, pa upravo originalna poveznica trumpa i rusa ide preko rusko-njujorskih jevreja. felix sater, njujorski mafijas rodjen u rusiji, koji je bio u real-estate biznisu, je vjeruje se bio glavna poveznica izmedju trumpove kampanje i ruskih zvanicnka. ove seme u vezi taksi medaljona za moje je trumpov advokat michael cohen bio optuzen, isto imaju veze sa njujorskom rusko-jevrejskom mafijom.
insomnia78

#14723 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by insomnia78 »

Sunce ti jebem žarko
Image
daddy-kool

#14724 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by daddy-kool »

insomnia78 wrote:Sunce ti jebem žarko
Image
Odakle izvlačiš ove citate, neukog svijeta na svim stranama?
insomnia78

#14725 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by insomnia78 »

Cojk ima preko milion pratilaca
Post Reply