PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

Alfons Kauders

#14701 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

I b l i s wrote:Pa ljudi moji, ovi fakat nisu normalni :lol: :
PLENUM GRAĐANA SARAJEVA O REPRESIJI VLADE KS: Osuđujemo policijsku brutalnost i ugrožavanje prava na mirno okupljanje! Ovo nisu primjenjivali ni najozloglašeniji režimi!
Subota | 08.03.2014.

Pripadnici MUP-a KS-a, slijedom instrukcija kantonalne Vlade, koju su građani i građanke već otjerali s vlasti, ipak su odlučili demonstrirati silu

Plenum u Domu mladih/Foto: AnadolijaPlenum građana i građanki Sarajeva oštro osuđuje lišavanje slobode trojice sugrađana i upotrebu sile protiv jednog od njih od strane pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, tokom današnjih mirnih protesta na ulicama Sarajeva.

Nakon što su specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo opkolile građane i građanke, onemogućavajući im izlazak na ulice u njihovoj namjeri da iskažu nezadovoljstvo izuzetno teškim socijalnim stanjem uzrokovanim bahatim ponašanjem korumpirane i neodgovorne vlasti, demonstranti su nastavili mirnu protestnu šetnju pješačkim stazama. No, pripadnici MUP-a KS-a, slijedom instrukcija kantonalne Vlade, koju su građani i građanke već otjerali s vlasti, ipak su odlučili demonstrirati silu – lišili su slobode trojicu nemoćnih mladića, i optužili ih za organiziranje nasilnog otpora službenim osobama, unatoč potpuno pristojnom ponašanju!

Ovakvo ponašanje policije Kantona Sarajevo nije slučajno. Slična brutalnost zabilježena je prije skoro mjesec dana, kada su neosnovano lišili slobode desetine građana, pretukli ih i nezakonito držali kršeći niz zakona, primjenjujući metode kakve su protiv svojih naroda i sugrađana primjenjivali najozloglašeniji autoritativni režimi.

Plenum građana i građanki smatra da je ovakav odnos predstavnika MUP-a Kantona Sarajevo još jedan oblik zastrašivanja građana i građanki s očitom namjerom nasilnog gušenja opravdanog socijalnog revolta.

Zahtijevamo od MUP-a KS-a da po hitnom postupku oslobodi i odbaci prijavu za krivičnu odgovornost protiv nedužnih građana! Plašimo se da ćemo i ovu trojicu sugrađana po izlasku iz pritvora ugledati krvave i modre od udaraca, plašimo se i da ćemo sutra svi mi doživjeti sudbinu hapšenja bez pravnog osnova, da ćemo postati žrtve revanšizma i osvete vlasti. Plašimo se totalitarizma i “pinočeizma” sarajevske policije.

Ujedno poručujemo Vladi KS-a u ostavci, koja je svojim otvorenim pozivom na hitno deblokiranje raskrsnica pružila legitimitet MUP-u Kantona Sarajevo za današnje neosnovano privođenje sugrađana, da građani i građanke neće pristati na nasilne ucjene i zastrašivanja.

Građani i građanke Sarajeva će nastaviti da koriste građanska prava uređena Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, naročito pravo na slobodu i sigurnost i pravo na okupljanje i udruživanje, uređena i Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo.

Građani i građanke Sarajeva mirnim i dostojanstvenim načinom zahtijevaju pravednije socijalne i ekonomske uvjete, transparentnu i odgovornu vladavinu prava, pravo na život i djelovanje u društvu bez represije, korupcije i institucionalnog nasilja.

Solidarno za socijalnu pravdu protiv represivne vlasti!
O majke im ga debilne natakarim. :izet:

Pa gdje još ima na svijetu da stotinjak ljudi mjesec dana demonstrira na saobraćajnici blokirajući glavni grad.

I što je najcrnje, oni to smatraju svojim ljudskim i demokratskim pravom.

Života mi, svega sam se nagledao, ali ovo je vrhunac gluposti i idiotizma. :)
"na ulice"

"hajmo ih rusit"

http://bs.wikipedia.org/wiki/Stilska_figura

neke stvari su ocito propustili u skoli...
Alfons Kauders

#14702 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Janjicar wrote:Najzešći su ovi trolovi koji se registruju u zadnjih mjesec dna :D i direktno na ovu temu i te nikako drugcije nego strucno i razumno upozoravajuci narod da je dobro i da protestima samo moze biti gore xD
Bas bih volio vidjeti IP adrese cisto da znamo da li ih je stranka sve okupila na jednom mjestu ili svoju zadacu vrse iz ugodnih domova...
ne radi se to tako zemljak

npr. mi u stranci vrbujemo iskljucivo prekaljene trollove i ljude s hiljadama postova... koga boli kurac za tim sto se prijave isti dan? nemaju sekunde kredibiliteta...

a ja se javljam od kuce... centrala mi je stotinjak metara dalje, u susjednoj ulici
Alfons Kauders

#14703 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

I b l i s wrote:
Alfons Kauders wrote: "na ulice"

"hajmo ih rusit"

http://bs.wikipedia.org/wiki/Stilska_figura

neke stvari su ocito propustili u skoli...
:D :thumbup:
«Moja zemlja propasti neće
iz plehnuma, budalaština uvijek niče,
kao što iz cvijetnog sjemena mora nići cvijeće,
i kao što se iz gnijezda uvijek izleže ptiče!» (D.Maksimović)
omladina ne umije... ne razumije...

nije im jasno zasto matore seronje pricaju o kulturi, obrazovanj... kako to da sa sjetom o gimnazijskim danima pricaju oni koji su se jedva provlacili s dvicama, a sad govore koliko je bitan trud i knjiga... nisam ni ja furo poeziju i pisanu rijec, ali nisam ni pamet kupio s interneta ili iz stihova dubioze i frenkija...

to sa sobom nosi sljedeci problem - bez dobre podloge koju meni dadose profesori u skoli nazvanoj po jednom veeeelikom tuzlaku, oni nisu u stanju skontati ni ono sto govore ovi novi klinci.... pogresno protumace...

npr. kad edo majka pjeva
Ne znaju kako se kovanica skuplja,broji,
ne znaju ništa osim otić na narodnjake
i bit patrijoti velk'i kad padne neko iz stranke,
i na fajruntu uz naše nogometaše slavne,
S harmonikom zasvirat za tebe "ustani Bane"
Nas na cesti zovu drogeraši,zovu nas bande,
narasli su drogeraši,bit čemo večina vlade,
Bit če ponosa među sebe što olić ne bi srao,
bit če jednog dana,osječam,čekam još malo,
Dotad!
Budite policija,ne budite pičke!
Budite sudstvo,ne budite pičke!
Budite birači,ne budite pičke!

Ja sam bio pička nisam mogo tako više
on ne zove policiju i sudije da ne budu picke - vec raju... da se raja angazuje, da krv propisa i dogura do pozicija s kojih mogu nesto mijenjati... da ne sjede i cekaju da to odradi neko drugi umjesto njih.... bez podloge nemre, a podloge nema bez znoja i zagrijane stolice

ja ipak volim malcice starije stivo - dis, nasi dani... uz maxus selam zoki caticu :D
Razvilo se crno vreme opadanja,
Nabujao šljam i razvrat i poroci,
Podigao se truli zadah propadanja,
Umrli su svi heroji i proroci.
Razvilo se crno vreme opadanja.

Progledale sve jazbine i kanali,
Na visoko podigli se sutereni,
Svi podmukli, svi prokleti i svi mali
Postali su danas naši suvereni.
Progledale sve jazbine i kanali.

Pokradeni svi hramovi i ćivoti,
Ismejane sve vrline i poštenje,
Poniženi svi grobovi i životi,
Uprljano i opelo i krštenje.
Pokradeni svi hramovi i ćivoti.

Zakovana petvekovna zvona bune,
Pobegao duh jedinstva i bog rata;
Obesismo sve praznike i tribune,
Gojimo se od grehova i od blata.
Zakovana petvekovna zvona bune.

Od pandura stvorili smo velikaše,
Dostojanstva podeliše idioti,
Lopovi nam izrađuju bogataše,
Mračne duše nazvaše se patrioti.
Od pandura stvorili smo velikaše.

Svoju mudrost rastočismo na izbore,
Svoju hrabrost na podvale i obede,
Budućnosti zatrovasmo sve izvore,
A poraze proglasismo za pobede.
Svoju mudrost rastočismo na izbore.

Mesto svetle istorije i grobova,
Vaskrsli smo sve pigmeje i repove;
Od nesrećne braće naše, od robova,
Zatvorismo svoje oči u džepove.
Mesto svetle istorije i grobova

Ostala nam još prašina na hartiji,
Ko jedina uspomena na džinove;
Sad svu slavu pronađosmo u partiji,
Pir poruge dohvatio sve sinove.
Ostala nam još prašina na hartiji.

Pod sramotom živi naše pokolenje,
Ne čuju se ni protesti ni jauci;
Pod sramotom živi naše javno mnjenje,
Naraštaji, koji sišu ko pauci.
Pod sramotom živi naše pokolenje.

Pomrčina pritisnula naše dane,
Ne vidi se jadna naša zemlja huda;
Al kad požar poduhvati na sve strane,
Kuda ćemo od svetlosti i od suda!
Pomrčina pritisnula naše dane.
VjecitiStudent

#14704 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

Rezultati nedavnog istraživanja, samo za Alfonsa
Internet trolls are also real-life trolls

Why do some people find so much pleasure in harassing others online? A new study attempts to shed light on the behaviour of internet trolls

The researchers constructed their own Global Assessment of Internet Trolling (GAIT), which asked such questions as “I have sent people to shock websites for the lulz” and “The more beautiful and pure a thing is, the more satisfying it is to corrupt.” (Sadly, some people indeed answered these questions with a “yes”).

Trolling enjoyment was very strongly associated with a sadistic personality, and was also correlated with Machiavellianism and psychopathy. In fact, further statistical analysis revealed that most of the Dark Tetrad correlations with internet trolling were because of overlap with sadism.
http://www.theguardian.com/science/head ... ife-trolls
Image
VjecitiStudent

#14705 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

Sad nam samo još javi u kojoj se kategoriji pronalaziš, sadista, psihopata, narcisoidan, ...?
Alfons Kauders

#14706 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:Rezultati nedavnog istraživanja, samo za Alfonsa
Internet trolls are also real-life trolls

Why do some people find so much pleasure in harassing others online? A new study attempts to shed light on the behaviour of internet trolls

The researchers constructed their own Global Assessment of Internet Trolling (GAIT), which asked such questions as “I have sent people to shock websites for the lulz” and “The more beautiful and pure a thing is, the more satisfying it is to corrupt.” (Sadly, some people indeed answered these questions with a “yes”).

Trolling enjoyment was very strongly associated with a sadistic personality, and was also correlated with Machiavellianism and psychopathy. In fact, further statistical analysis revealed that most of the Dark Tetrad correlations with internet trolling were because of overlap with sadism.
http://www.theguardian.com/science/head ... ife-trolls
psihopatija i sadizam zapravo i nisu tako losi kao sto se misli... nekad znaju biti korisni... a na pitanja koja si citirao bi odgovorio sa ne

ja ipak trollam cinjenicama, sto je u jednu ruku jos bolnije :D
Alfons Kauders

#14707 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:Sad nam samo još javi u kojoj se kategoriji pronalaziš, sadista, psihopata, narcisoidan, ...?
all of the above :D
say_cheese

#14708 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by say_cheese »

Janjicar wrote: aBd zavrsiti ovaj fakultet i trazit postdiplomski u EU i zbogom Bosno, ebo te i ćevapi i jagnjetina kad nemam para za tog.
Janjicar wrote: Da mu je drzava dala posao ili pomogla pri zaposljavanju nebi imao kad razmisljati o protestima i paljenju.
Shvatam tvoju zelju da se isparis sa ovih prostora i sudeci po komentarima drugih forumasa, nisi jedini. Ipak bih ti dala jedan savjet, koji ce mozda biti koristan za tvoju buducnost. Sa mentalnim sklopom, da ti BILO TKO nesto duguje, od roditelja, brace, preko familije, drustva pa cak do drzave, da BILO TKO ima moralnu ili pravnu obavezu da te kroz zivot vodi i da ti pertle na tenama veze, da ti BILO TKO osigura egzistenciju, uz porciju jagnjetine i desetku u somunu, sa takvim mentalnim sklopom toplo ti preporucujem da ostanes tu gdje jesi, to jest u toplom majcinom krilu i pod ocevim krovom koji ti sigurnost pruza. Ti jednostavno nemas mentalnu snagu da se nosis sa izazovima izvan granica ove teritorije i cisto sumnjam da bi se snasao u njihovom sistemu obicaja i normi.

Socijalno uredjenje jedne drzave ima ogroman znacaj za odredjen sloj drustva, to jest, za osobe starije dobi, za osobe sa teskim i hronicnim oboljenjem, za osobe sa invaliditetom itd. Uglavnom se radi o osobama koje imaju opravdan razlog za nerad i gdje drustvo treba a bogami i mora da pruzi pomoc. Svi ostali, koji se osjecaju pozvani da pruze ruku i da se svale na sisu socijale, su drustveni paraziti.

Gledajuci tebe, momak na pocetnoj tacki stvaralastva, nije mi apsolutno jasno, zasto upravo ti stavljas socijalnu komponentu u centar paznje i razmisljanja. Zar nije daleko prece da razmisljas u kategorijama ekonomskog razvoja, tehnicke inovacije, osobnom razvoju i unapredjenju licnih kapaciteta? Ali jok, hajmo mi veslat o kaznama za prekrsaj, o amnestiji palikuca i Bozijoj nepravdi. Samo nastavi, daleko ces stici. :zzzz:
Janjicar

#14709 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Janjicar »

say_cheese wrote:
Janjicar wrote: aBd zavrsiti ovaj fakultet i trazit postdiplomski u EU i zbogom Bosno, ebo te i ćevapi i jagnjetina kad nemam para za tog.
Janjicar wrote: Da mu je drzava dala posao ili pomogla pri zaposljavanju nebi imao kad razmisljati o protestima i paljenju.
Shvatam tvoju zelju da se isparis sa ovih prostora i sudeci po komentarima drugih forumasa, nisi jedini. Ipak bih ti dala jedan savjet, koji ce mozda biti koristan za tvoju buducnost. Sa mentalnim sklopom, da ti BILO TKO nesto duguje, od roditelja, brace, preko familije, drustva pa cak do drzave, da BILO TKO ima moralnu ili pravnu obavezu da te kroz zivot vodi i da ti pertle na tenama veze, da ti BILO TKO osigura egzistenciju, uz porciju jagnjetine i desetku u somunu, sa takvim mentalnim sklopom toplo ti preporucujem da ostanes tu gdje jesi, to jest u toplom majcinom krilu i pod ocevim krovom koji ti sigurnost pruza. Ti jednostavno nemas mentalnu snagu da se nosis sa izazovima izvan granica ove teritorije i cisto sumnjam da bi se snasao u njihovom sistemu obicaja i normi.

Socijalno uredjenje jedne drzave ima ogroman znacaj za odredjen sloj drustva, to jest, za osobe starije dobi, za osobe sa teskim i hronicnim oboljenjem, za osobe sa invaliditetom itd. Uglavnom se radi o osobama koje imaju opravdan razlog za nerad i gdje drustvo treba a bogami i mora da pruzi pomoc. Svi ostali, koji se osjecaju pozvani da pruze ruku i da se svale na sisu socijale, su drustveni paraziti.

Gledajuci tebe, momak na pocetnoj tacki stvaralastva, nije mi apsolutno jasno, zasto upravo ti stavljas socijalnu komponentu u centar paznje i razmisljanja. Zar nije daleko prece da razmisljas u kategorijama ekonomskog razvoja, tehnicke inovacije, osobnom razvoju i unapredjenju licnih kapaciteta? Ali jok, hajmo mi veslat o kaznama za prekrsaj, o amnestiji palikuca i Bozijoj nepravdi. Samo nastavi, daleko ces stici. :zzzz:
Ja ponovo moram objasnjavat po ko zna koji put ne trazim od drzave da mi obezbijedi stan, posao, kucu, vikendicu, milion KM na racunu... Trazim od drzave da kada odem doktoru da mi doktor ne trazi 200KM da me smjesti 2 dana u bolnicu, da mi doktor ne kaze bolestan si imas tumor ali povadi nalaze pa cemo vidjet kad ces doci na red, policajac ne kaze daj 10 KM i uredu je, da mi isto tako policajac ne kaze ajdi komsija uredu je znamo se, na salteru gospodja ne kaze kolegica je na kafi pa dodjite kasnije itd.

Jeste li vi ikad culi za namjestene konkurse ? Vi zivite negdje u utopiji izgleda. Ne mora drzava pomoci ali zasto odmaže tako sto pojedine osobe preko štela iako su nekvalifikovane dobijaju posao?
Alfons Kauders

#14710 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

say_cheese wrote:

to je ujedno i najveca tragedija odnosno najveca steta koju su nam napravili... uvjerili su nove generacije da se ovdje ne moze nista promijeniti, pa se i ne trude...
Janjicar

#14711 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Janjicar »

Alfons Kauders wrote:
Janjicar wrote:Najzešći su ovi trolovi koji se registruju u zadnjih mjesec dna :D i direktno na ovu temu i te nikako drugcije nego strucno i razumno upozoravajuci narod da je dobro i da protestima samo moze biti gore xD
Bas bih volio vidjeti IP adrese cisto da znamo da li ih je stranka sve okupila na jednom mjestu ili svoju zadacu vrse iz ugodnih domova...

npr. mi u stranci vrbujemo iskljucivo prekaljene trollove i ljude s hiljadama postova... koga boli kurac za tim sto se prijave isti dan? nemaju sekunde kredibiliteta...

a ja se javljam od kuce... centrala mi je stotinjak metara dalje, u susjednoj ulici
Nisi ti stranka ti si opravdano ljut na demonstrante narocito u TZ jer ti zapalise dionice :D ispari, ode, nema vise, ima mozda ali malo :D
VjecitiStudent

#14712 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

say_cheese wrote: Socijalno uredjenje jedne drzave ima ogroman znacaj za odredjen sloj drustva, to jest, za osobe starije dobi, za osobe sa teskim i hronicnim oboljenjem, za osobe sa invaliditetom itd. Uglavnom se radi o osobama koje imaju opravdan razlog za nerad i gdje drustvo treba a bogami i mora da pruzi pomoc. Svi ostali, koji se osjecaju pozvani da pruze ruku i da se svale na sisu socijale, su drustveni paraziti.

Možeš li nam još jednom objasniti ovo oko uređenja države na (ne)zapošljavanju ovog studenta generacije?
Komisija u sastavu: Narcis Behlilović, dekan Fakulteta, Mesud Hadžialić, vanredni profesor, i Mirko Škrbić, također vanredni profesor, u ponedjeljak je donijela odluku o izboru. Za asistenta je jednoglasno izabran Ensar Zeljković (1989).

Priča ne bi bila neobična da Zeljković još u septembru nije viđen kako radi na ovom radnom mjestu. U studentskim krugovima se pričalo da je novoizabrani asistent bratić sada već bivšeg premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića.

Cijela priča oko izbora asistenta na ovom uglednom fakultetu postala je još zanimljivija kada se našoj redakciji obratio Ibrahim Karahodžić, otac Vedrana Karahodžića (1990), dobitnika priznanja Zlatna značka (najbolji student generacije), koji se također prijavio na konkurs, ali zbog sumnjivih okolnosti nije izabran.

Priču počinje riječima:

- Zar da pojedinci odlučuju o budućnosti moga sina koji ima prosjek 9,97, koji je učestvovao na mnogim međunarodnih takmičenjima, koji je osvojio više od 30 nagrada i nekoliko značajnih priznanja. Ne želim šutjeti i trpjeti nepravdu, rekao je Karahodžić, te napomenuo da su on i njegov sin Vedran, odmah po saznanju da je Zeljković izabran za asistenta, odlučili poslati pisanu primjedbu Rektoratu UNSA i Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS-a, tražeći poništenje odluke o izboru asistenta na ETF-u.

Karahodžić kaže da i prema izvještaju komisije Zeljković ima daleko lošije uslove, prosjek 8,03, ali da je, bez obzira na sve, izabran za asistenta na predmetima koje, inače, predaje dekan Behlilović.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... e-konkursa
Da li ćeš i njemu preporučiti "da se dalje usavršava" i hiljadama drugih koji će iz ovog primjera naučiti šta je zapravo u ovoj zemlji jedino važno.
costacurta

#14713 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by costacurta »

say_cheese wrote: Shvatam tvoju zelju da se isparis sa ovih prostora i sudeci po komentarima drugih forumasa, nisi jedini. Ipak bih ti dala jedan savjet, koji ce mozda biti koristan za tvoju buducnost. Sa mentalnim sklopom, da ti BILO TKO nesto duguje, od roditelja, brace, preko familije, drustva pa cak do drzave, da BILO TKO ima moralnu ili pravnu obavezu da te kroz zivot vodi i da ti pertle na tenama veze, da ti BILO TKO osigura egzistenciju, uz porciju jagnjetine i desetku u somunu, sa takvim mentalnim sklopom toplo ti preporucujem da ostanes tu gdje jesi, to jest u toplom majcinom krilu i pod ocevim krovom koji ti sigurnost pruza. Ti jednostavno nemas mentalnu snagu da se nosis sa izazovima izvan granica ove teritorije i cisto sumnjam da bi se snasao u njihovom sistemu obicaja i normi.
Klasično razmišljanje bosanske mahale ustvari selendre,
savjeti za budućnost, dijagnoza mentalnog sklopa/mentalne snage, moral, egzistencija, sistem normi, običaja........
Ti si otišla u svijet, snašla se, zaradila para i jedino ti u svom selu možeš imati dobro auto, tablet, okley cvike a svi drugi su nesposobni, duduci i bolje im je da ostanu tu đe jesu jer jedino sam ja najpametnija, najsposobija, najljepša bla bla bla i kad dođem malo kući i sjednem u svoje auto, prođem mahalom ima samo meni da se divite i za mojim dolarima uzdišete :D
Alfons Kauders

#14714 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Janjicar wrote:
say_cheese wrote:

Ja ponovo moram objasnjavat po ko zna koji put ne trazim od drzave da mi obezbijedi stan, posao, kucu, vikendicu, milion KM na racunu... Trazim od drzave da kada odem doktoru da mi doktor ne trazi 200KM da me smjesti 2 dana u bolnicu, da mi doktor ne kaze bolestan si imas tumor ali povadi nalaze pa cemo vidjet kad ces doci na red, policajac ne kaze daj 10 KM i uredu je, da mi isto tako policajac ne kaze ajdi komsija uredu je znamo se, na salteru gospodja ne kaze kolegica je na kafi pa dodjite kasnije itd.

Jeste li vi ikad culi za namjestene konkurse ? Vi zivite negdje u utopiji izgleda. Ne mora drzava pomoci ali zasto odmaže tako sto pojedine osobe preko štela iako su nekvalifikovane dobijaju posao?
protiv toga se drug bori, a ne bjezi... a ta borba traje li traje, ne moze se sve to rijesiti ulicom - vec kroz sistem... nema kruha bez motike, za svaku pozitivnu promjenu treba dosta rada, truda, a nerijetko i suza... precica nema niti ih moze biti

sto rece jedan mudar ciko "I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat."

valja krv propisat da se uredi drustvo... i to traje godinama... preko noci se moze samo urusiti, ne poboljsati
Janjicar

#14715 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Janjicar »

VjecitiStudent wrote:
say_cheese wrote: Socijalno uredjenje jedne drzave ima ogroman znacaj za odredjen sloj drustva, to jest, za osobe starije dobi, za osobe sa teskim i hronicnim oboljenjem, za osobe sa invaliditetom itd. Uglavnom se radi o osobama koje imaju opravdan razlog za nerad i gdje drustvo treba a bogami i mora da pruzi pomoc. Svi ostali, koji se osjecaju pozvani da pruze ruku i da se svale na sisu socijale, su drustveni paraziti.

Možeš li nam još jednom objasniti ovo oko uređenja države na (ne)zapošljavanju ovog studenta generacije?
Komisija u sastavu: Narcis Behlilović, dekan Fakulteta, Mesud Hadžialić, vanredni profesor, i Mirko Škrbić, također vanredni profesor, u ponedjeljak je donijela odluku o izboru. Za asistenta je jednoglasno izabran Ensar Zeljković (1989).

Priča ne bi bila neobična da Zeljković još u septembru nije viđen kako radi na ovom radnom mjestu. U studentskim krugovima se pričalo da je novoizabrani asistent bratić sada već bivšeg premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića.

Cijela priča oko izbora asistenta na ovom uglednom fakultetu postala je još zanimljivija kada se našoj redakciji obratio Ibrahim Karahodžić, otac Vedrana Karahodžića (1990), dobitnika priznanja Zlatna značka (najbolji student generacije), koji se također prijavio na konkurs, ali zbog sumnjivih okolnosti nije izabran.

Priču počinje riječima:

- Zar da pojedinci odlučuju o budućnosti moga sina koji ima prosjek 9,97, koji je učestvovao na mnogim međunarodnih takmičenjima, koji je osvojio više od 30 nagrada i nekoliko značajnih priznanja. Ne želim šutjeti i trpjeti nepravdu, rekao je Karahodžić, te napomenuo da su on i njegov sin Vedran, odmah po saznanju da je Zeljković izabran za asistenta, odlučili poslati pisanu primjedbu Rektoratu UNSA i Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS-a, tražeći poništenje odluke o izboru asistenta na ETF-u.

Karahodžić kaže da i prema izvještaju komisije Zeljković ima daleko lošije uslove, prosjek 8,03, ali da je, bez obzira na sve, izabran za asistenta na predmetima koje, inače, predaje dekan Behlilović.
Nece baN to ljudi da shvate. Sto se ne bori, sto ima 9,97 sto nema 10.00 prosjek ? To je ta logika Alfonsa i slicnih njemu.

Jel mu drzava pomogla ? Nije i ne treba mu pomoci trebala mu je samo omoguciti ono sto je momak zasluzio.
goran16v

#14716 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

KatarinaKosaca wrote:
goran16v wrote:Jesi li napravio prekrsaj? Jesi. Jesu li iprekrsaji drugih opravdanje za tvoj prekrsaj? Nisu. Tu se prica zavrsava... Kad postujes pravila ili platis kaznu moze upirati prstom na druge, a ne prekrsaje drugih uzimati kao opravdanje za svoje prekrsaje, a to nam je omiljena zabava...
NIsu opravdanje, ali jesu duboki osjećaj nedostatka pravne države i pravde općenito, a vlastodršci su dužni da se o tome pobrinu. Dakle, nije sporno platiti svoj prekršaj, sporno je što u neimanju pravne države nismo svi jednaki pred zakonom, nego se nečiji dosijei kisele u ladicama i pod političkim pritiskom ne mogu odatle izaći, a nečiji lete brzinom svjetlosti.
Jednako kao i za policiju.
Ako se netko borio, treba razlučiti emotivno i legislativno. Legislativno, proglašena je amnestija i svi su jednaki. Emotivno, ako policija građane neselektivno naziva huliganima, narkomanima, uličarima, a među njima ima jednako branitelja i boraca, onda moraju prihvatiti i epitete koje dobivaju.
Tacno, slazem se da postoji taj veliki osjecaj nepravde, ali opet... To nije opravdanje niti razlog da izbjegnes sankciju.
Vidi, borci i treba da budu zasluzni gradjani sa odredjenim beneficijama, ali te beneficije ne treba da budu prakticno negoranicene kako neki zahtjevaju, ukljucujuci dozivotnu punu drzavnu skrb i razlicit pravni tretman, jer su te populacije ogromne i nema sistema na svijetu u kojem bi to bili izvedivo. Vjeruj, dosta boracke populacije se povuklo sa protesta kad je pored sebe vidjelo momke sa kapuljacama na glavi kako ruse i pale. Jednostavno ne zele/ne zelimo biti u istoj ravni sa njima. Sjeti se borackih protesta prije nekoliko godina ispred zgrade Vlade FBiH u Alipasinoj. Osim sto nista nije zapaljeno ogromna vecina privedenih za kamenovanje zgrade je bila premlada da bi bila dio boracke populacije. Povuci pararele i izvuci zakljucke.
Janjicar

#14717 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Janjicar »

Alfons Kauders wrote:
protiv toga se drug bori, a ne bjezi... a ta borba traje li traje, ne moze se sve to rijesiti ulicom - vec kroz sistem... nema kruha bez motike, za svaku pozitivnu promjenu treba dosta rada, truda, a nerijetko i suza... precica nema niti ih moze biti

sto rece jedan mudar ciko "I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat."

valja krv propisat da se uredi drustvo... i to traje godinama... preko noci se moze samo urusiti, ne poboljsati
Bravo to ti i ja govorim, sto se onda bunis protiv nasilnih demonstracija ?
Neces krv propisat u drugoj nedjelji u Oktobru, neces promijeniti na izborima nista? Korumpirano drustvo gdje ce Bakir za jebenih 20 KM kupiti glas, gdje ce Mile za 20 KM kupiti glas itd...
goran16v

#14718 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

exliberal-ex wrote:Citam sta neki pisu
Kazu ja sam zavrsio skolu , bio u ratu I sad cekam da mi drzava obezbjedi posao, stan.....ajde.. :lol: :lol:
Ja bi pozvao sve ove sto traze da im drzava obezbjedi stan I posao da izadju napolje pa da vide kako drzava obezbedjuje stan I posao...svi nesto galamite protv komunizma a prodajete pricu pa to ni Marx nebi prodao.
Volio bih ove sto govore da drzava treba invalidima da obezbjedi hiljade maraka invalidnine...dajte ljudi pogledajte kako se mnogo bogatije drzave odnose prema ratnim invalidima...mislite da se odnose bolje?
E zbog ovih skroz neralnih zahtjeva ovi protesti ce propast I nastavite ce vas handrit oni sto ste ih vi izabrali
To je poenta i treba samo hipoteticki zamisliti kad bi svih 200 000 trazilo isto, stan, posao, platu. Bruneji bi bankrotirali... Buraz to sto sam se ja snas'o i bez drzave niposoto ne znaci da treba da se odreknem onofga sto drugi u mom statusu dobiva.
julisiz es grant

#14719 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by julisiz es grant »

VjecitiStudent wrote:
say_cheese wrote: Da li ćeš i njemu preporučiti "da se dalje usavršava" i hiljadama drugih koji će iz ovog primjera naučiti šta je zapravo u ovoj zemlji jedino važno.
Vala ako je bio student generacije na ETF, fakultetu koji ipak nudi pravu struku a ne neko šupljiranje, mogao je mnogo bolje izabrati nego da bude posrani asistent. Zar mu nisu ambicije da radi U struci a ne da se zajebava sa studentima?
Janjicar

#14720 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Janjicar »

goran16v wrote:
exliberal-ex wrote:Citam sta neki pisu
Kazu ja sam zavrsio skolu , bio u ratu I sad cekam da mi drzava obezbjedi posao, stan.....ajde.. :lol: :lol:
Ja bi pozvao sve ove sto traze da im drzava obezbjedi stan I posao da izadju napolje pa da vide kako drzava obezbedjuje stan I posao...svi nesto galamite protv komunizma a prodajete pricu pa to ni Marx nebi prodao.
Volio bih ove sto govore da drzava treba invalidima da obezbjedi hiljade maraka invalidnine...dajte ljudi pogledajte kako se mnogo bogatije drzave odnose prema ratnim invalidima...mislite da se odnose bolje?
E zbog ovih skroz neralnih zahtjeva ovi protesti ce propast I nastavite ce vas handrit oni sto ste ih vi izabrali
To je poenta i treba samo hipoteticki zamisliti kad bi svih 200 000 trazilo isto, stan, posao, platu. Bruneji bi bankrotirali... Buraz to sto sam se ja snas'o i bez drzave niposoto ne znaci da treba da se odreknem onofga sto drugi u mom statusu dobiva.
Majstori ste u spinovanju...

Tebi je cudno kada bi 200 000 ljudi trazilo posao i platu :lol: Ko je govorio o dobivanju stana od drzave ? ko govori samo o uhljebljenju u drzavni sektor? taj sektor zanemarite jer i onako ga treba skresati.
goran16v

#14721 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Janjicar wrote: Ja tebi uporno govorim da platim za prekrsaj koji napravim, uredno prijavim policiji one koji krse zakon medjutim njima niko nista. Ocito da se vrsi selektivno kaznjavanje bez obzira sto je krsenje pravila masovno. Ili drugi slucaj inspekcija dodje u kompaniju Sirbegovic i vidi neregularnosti i pocne da piše kaznu i doticni Sirbegovic zaprijete kako ce sve zatvoriti i poslati 500 radnika kuci, oni smotaju tu prijavu i popuše.
Ja se slazem u potpunosti s tobom prvo rijesi sa sobom i nemoj praviti prekrsaje to si upravu. To bas i ja govorim nek policija koristi pojas, nek postuje ostale saobracajne propise. Neki dan stojim na autobuskoj stanici kad Granicna policija lagano prodje kroz crveno. Zamisli kad dijete vidi to pa pita "Babo sto mi cekamo na crveno kad čiko policajac prodje kroz crveno" ?
Ja te apsolutno razumijem i sta zelis reci, ali sve to jos uvijek nije opravdanje za ono sto TI radis i za rezon kad mogu oni, mogu i ja.
Alfons Kauders

#14722 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Janjicar wrote:
Alfons Kauders wrote:

Nisi ti stranka ti si opravdano ljut na demonstrante narocito u TZ jer ti zapalise dionice :D ispari, ode, nema vise, ima mozda ali malo :D
ah... pa sta se moze, svako gleda svoj interes... mada mi je ipak malcice vise zao zgrada u sarajevu...

a nisu ni te dionice pale s neba, podijelio ih davno jedan yugo premijer radnicima koji su tu zgradu i napravili... krv propisali i napravili... i to nije jedina zgrada u tuzli koju je napravio trud mojih kolega sto privredjuju umjesto sto seru, mojih sugradjana i moje rodbine... spisak je prilicno dug...

to je trajalo nekoliko decenija, nista nije uradjeno preko noci, zato ipak postujem starije - tako da postujem i njihov trud, to su nama ostavili u amanet... al haman je moj otac bio budala jer je cetiri decenije sa svojom rajom radio u onom sistemu da nam to ostavi - svima nama, ne meni, vec i tebi... i haman sam ja veca budala sto sam im zahvalan
Janjicar

#14723 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Janjicar »

goran16v wrote:
Janjicar wrote: Ja tebi uporno govorim da platim za prekrsaj koji napravim, uredno prijavim policiji one koji krse zakon medjutim njima niko nista. Ocito da se vrsi selektivno kaznjavanje bez obzira sto je krsenje pravila masovno. Ili drugi slucaj inspekcija dodje u kompaniju Sirbegovic i vidi neregularnosti i pocne da piše kaznu i doticni Sirbegovic zaprijete kako ce sve zatvoriti i poslati 500 radnika kuci, oni smotaju tu prijavu i popuše.
Ja se slazem u potpunosti s tobom prvo rijesi sa sobom i nemoj praviti prekrsaje to si upravu. To bas i ja govorim nek policija koristi pojas, nek postuje ostale saobracajne propise. Neki dan stojim na autobuskoj stanici kad Granicna policija lagano prodje kroz crveno. Zamisli kad dijete vidi to pa pita "Babo sto mi cekamo na crveno kad čiko policajac prodje kroz crveno" ?
Ja te apsolutno razumijem i sta zelis reci, ali sve to jos uvijek nije opravdanje za ono sto TI radis i za rezon kad mogu oni, mogu i ja.
Ne, ponovo ti naglasavam ja uvijek svoju kaznu zbog nekog prekrsaja uredno platim i tek onda prijavljujem, pljujem, mrzim onog ko radi te iste greske i smije ti se u lice.
Kao npr.
Image
Image
Image
Image
Alfons Kauders

#14724 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Janjicar wrote:
Alfons Kauders wrote:

Bravo to ti i ja govorim, sto se onda bunis protiv nasilnih demonstracija ?
Neces krv propisat u drugoj nedjelji u Oktobru, neces promijeniti na izborima nista? Korumpirano drustvo gdje ce Bakir za jebenih 20 KM kupiti glas, gdje ce Mile za 20 KM kupiti glas itd...
nije isto propisati krv nakon tuce s murijom i nakon x dana teskog rada

protiv nasilnih demonstracija nemam nista, pod uslovom da su usmjerene protiv pravih ciljeva... i da imaju neki cilj osim ispucavanja frustracija i kradje kompjutera iz kancelarija

izbori bi mogli nesto i promijeniti... kad ljudi ne bi konstantno glasali za iste, pa ih onda tjerali s vlasti, i opet birali
Alfons Kauders

#14725 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Janjicar wrote:
goran16v wrote:
Ne, ponovo ti naglasavam ja uvijek svoju kaznu zbog nekog prekrsaja uredno platim i tek onda prijavljujem, pljujem, mrzim onog ko radi te iste greske i smije ti se u lice.
Kao npr.
Image
Image
Image
Image
to nije izgovor

zapravo nepravda bi trebala biti motivacija, a ne izgovor
Post Reply