Rekao sam ti vec da imam prijatelje Irance i BAS taj dio o korumpiranosti je direkt iz usta Iranca koji je zivio dole do prije par godina (i redovno ide tamo, i zena mu je dosla iz Irana prije godinu-dvije). ON mi je pricao o detaljima tipa neki strajk vozaca autobusa, pa neke apsurdne stvari o vladinim programima preko kojih se peru pare (nesto a la BiH, mislim taj nivo korupcije). Imam drugog prijatelja, dobro poznanika, koji je fakin porodica ajatolaha i on je drugi lik koji prica o korupciji istih tih ajatolaha. Znaci doslovce tako kaze.
I jedan i drugi su muslimani, ne piju, jedu halal i slicne stvari. Od ovog prvog znam i ostalu familiju, otac od zene mu je neka fela dole i bio je ukljucen u revoluciju, sad mrzi i njih i IR i gleda vamo da se preseli. Taj njen otac kaze da se kleo u Homeinija, a sad misli da je bio supak i da je namjerno produzio rat s Irakom da bi stvarao patriotsku suplju. Ovaj "ajatolah" kaze da se razocarao u revoluciju i on mi je pricao kako je sve krenulo nizbrdo od Ahmeda i Nedzada, kako je ovo sad samo ljustura od onoga sto se prvobitno radilo. I svi oni objerucke grle Ameriku i zapad i sve ono sto s tim dolazi.
Znam i nekih likova sto su ovdje odavno i sto i dalje rezu vene na Rezu Pahlavija (i ovog nasljednika kako se vec zove), tako da ne brkas s tim. Znam i raje sto sam upoznao na faxu itd. I znam momka koji dole radi research za doktorat (Amerikanac), ali i od njega sam cuo dosta.
I naravno - bio sam tamo (na vjencanju gorespomenutim) i ne da sam puno nesto vidio i mahom sam sa njihovom porodicom palamudio. Kratko, ali eto. (Btw, bio sam i na zoroastrijskom vjencanju u Kolabi u Bombaju, i imam prijatelja Parsija i znam dosta o njima, posto smo ranije spominjali, ali to je druga prica. I znam da nemaju puno veze sa Iranom, ali ta grupa je notorna po tome sto imaju los natalitet zbog svoje zatvorenosti, ali si ti navalio da nesto i o njima dokazujes...
Znaci sva moja slika o Iranu je stvorena kontaktom s Irancima, Iranom i ljudima koji imaju veze s Iranom. I ovo misljenje koje sam naveo u prethodnom postu je zasnovano na tome, a ne nekoj fiktivnoj CNN-ovoj reportazi ili Holivudu.
Naravno, nisam pricao s nenama u Qomu ili nekoj iranskoj zabiti, pa mi je jasno da ne dobijam cijelu sliku o jednoj zemlji, ali to je tako svugdje i sa svakom zemljom - najvise je kontakta s ljudima koji putuju, koji su obrazovani ili bolje stojeci. A takvi ljudi uostalom i kroje politiku Irana.
Ima tu jos detalja koje sam cuo, a ne znam dobro prenjeti ili prepricati, pogotovo ove detalje u vezi zivota ajatolaha i ljudi oko njih (ja prije nisam ni znao da ima vise od jednog ajatolaha
A eto sad ti zamisljaj sta zelis. Za razliku od mene, tvoj kontakt i znanje o Irancima se svodi na odredjenu grupu ljudi koja je tu ciljano i s namjerom da prenosi uticaj vladajuce elite i promovira njihovu agendu, ulogu i kakvu si sam ovdje prihvatio. Komicno je to sto si ti upravo taj koji imas jednodimenzionalno misljenje skrojeno po zelji drzavnih medija, a ti drugima spocitavas ispranost mozga.