Upratio sam za Iowu, samo je u kontekstu Sandersa koji je van parametara demokratske partije, problematican. Imas ovdje o tome:jeza u ledja wrote:Sanders mora pobijediti primary da bi bio kandidat. Ne znam kakve su mu sanse globalno (mislim na generalnim), ali u primaries (odnosno medju Demokratama) nije najpopularniji. Biden je najpopularniji.FreakyStyley wrote:Eh da, sad smo na istoj stranici, sto bi rekli.
Ma naravno da nisu bolji Republikanci. Generalno, po skoro svim parametrima su gori.Upravo zato ova kritika na racun Demokrata, jer moraju ponuditi pravu alternativu ili ode sve u neku stvar. Koliko znam, Sanders je najpopularniji politicar u USA, uopste. Mislim da on ima najrealnije sanse da pobijedi Trumpa 2020. Booker, Kamala, Biden, Beto, Warren...nista od njih. Jednostavno nije momenat za run-of-the-mill status quo politicare. Ne smiju Trumpa potcijeniti sa "ma, moze bilo ko."
Ne znam zasto mislis da je slabiji? Prosli put se pojavio prakticno niotkud. Sad ima infrastrukturu, citav jedan pokret iza sebe. Ne bi trebale godine predstavljati problem u slucaju Sandersa, jedino ce mediji od toga praviti problem. Vec sad je krenula anti-kampanja kontra njega. Energican je, ljevicar, populista. Mislim da jedini ima dobre sanse 2020. Jedina mu je greska sto je za sebe zalijepio etiketu socijaliste, to plasi starije glasace, a zapravo je klasicni New Deal demokrata
Ne mogu sad naci, bilo je nekakvih pollova, ali evo imam ovaj u Iowi (gdje se tradicionalno odrzava prvi primary):
https://www.realclearpolitics.com/epoll ... -6731.html
Biden 32%
Sanders 19%
O'Rourke 11%
Warren 8%
Harris 5%
Booker 4%
Bloomberg 3%
Klobuchar 3%
itd.
Slusao sam neku tetu koja je pollster iz Iowe, kazu da su ovakve brojke (za Bidena) jako velike ovako rano i sa toliko potencijalnih imena (preko 20).
Od ovih gore meni se svidjaju Biden, Sanders i Klobuchar. Bloomberg je uljez.
https://www.nytimes.com/2015/10/28/upsh ... nders.html
To na stranu, mislim da neko sa politickim prtljagom jednog Joe Bidena nece imati sansu u ovakvom ambijentu. Covjek neki dan preda liberty medal Bushu mladjem, glasao za rat u Iraku...jednostavno nije vrijeme centrista.