Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

FreakyStyley

#14651 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by FreakyStyley »

jeza u ledja wrote:
FreakyStyley wrote:Eh da, sad smo na istoj stranici, sto bi rekli.

Ma naravno da nisu bolji Republikanci. Generalno, po skoro svim parametrima su gori. :lol: Upravo zato ova kritika na racun Demokrata, jer moraju ponuditi pravu alternativu ili ode sve u neku stvar. Koliko znam, Sanders je najpopularniji politicar u USA, uopste. Mislim da on ima najrealnije sanse da pobijedi Trumpa 2020. Booker, Kamala, Biden, Beto, Warren...nista od njih. Jednostavno nije momenat za run-of-the-mill status quo politicare. Ne smiju Trumpa potcijeniti sa "ma, moze bilo ko."

Ne znam zasto mislis da je slabiji? Prosli put se pojavio prakticno niotkud. Sad ima infrastrukturu, citav jedan pokret iza sebe. Ne bi trebale godine predstavljati problem u slucaju Sandersa, jedino ce mediji od toga praviti problem. Vec sad je krenula anti-kampanja kontra njega. Energican je, ljevicar, populista. Mislim da jedini ima dobre sanse 2020. Jedina mu je greska sto je za sebe zalijepio etiketu socijaliste, to plasi starije glasace, a zapravo je klasicni New Deal demokrata
Sanders mora pobijediti primary da bi bio kandidat. Ne znam kakve su mu sanse globalno (mislim na generalnim), ali u primaries (odnosno medju Demokratama) nije najpopularniji. Biden je najpopularniji.

Ne mogu sad naci, bilo je nekakvih pollova, ali evo imam ovaj u Iowi (gdje se tradicionalno odrzava prvi primary):

https://www.realclearpolitics.com/epoll ... -6731.html

Biden 32%
Sanders 19%
O'Rourke 11%
Warren 8%
Harris 5%
Booker 4%
Bloomberg 3%
Klobuchar 3%
itd.

Slusao sam neku tetu koja je pollster iz Iowe, kazu da su ovakve brojke (za Bidena) jako velike ovako rano i sa toliko potencijalnih imena (preko 20).

Od ovih gore meni se svidjaju Biden, Sanders i Klobuchar. Bloomberg je uljez.
Upratio sam za Iowu, samo je u kontekstu Sandersa koji je van parametara demokratske partije, problematican. Imas ovdje o tome:

https://www.nytimes.com/2015/10/28/upsh ... nders.html

To na stranu, mislim da neko sa politickim prtljagom jednog Joe Bidena nece imati sansu u ovakvom ambijentu. Covjek neki dan preda liberty medal Bushu mladjem, glasao za rat u Iraku...jednostavno nije vrijeme centrista.
srce_ruke_lopata

#14652 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by srce_ruke_lopata »

Ja mislm da tramponja proklinje dan kad se kandidiovao za predsjednika i dan kad je pobijedio. Što ti je pohlepan insan, imaš i viška al' daj još...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#14653 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

jeza u ledja wrote:Eno sad sumnja, a do juce govorio Trump 2020 :oops: :D .

Ma ja nakon prosli put i u mlijeko pusem. :zoka:
nabr'o je još tonu gluposti od tada :lol: :mrgreen:
FreakyStyley

#14654 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by FreakyStyley »

Ne smije se potcjenjivati njegova baza, koja je prakticno kult. Neki dan sam procitao, neko pise: trebao je samo reci da je napravio zid na granici, njegova baza bi u to povjerovala.

A to je bukvalno tako. U njihovim ocima je nepogresiv.
jeza u ledja

#14655 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Ja mislim da je itekako vrijeme centrista. Trumpov mandat je pokazao sta se desi kad se u BK dovede autsajder.

Izbor nekog ljevicara bi mogla biti ogromna greska sa stanovista pridobijanja dijela Trumpovih glasaca i uopste medija. Rush Limbaugh i Sean Hannity bi imali field day sa tupavom pricom o socijalizmu, itd. Mislim da je ljudima dosta eksperimentisanja i da su umorni od ovolike galame.

A Biden jeste pun falinki, to se slazem.
General War

#14656 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by General War »

vivaldi wrote:
General War wrote:Ako mislis povlacenje vojske,onda ne
da, na povlacenje sam mislio. njacudnije mi je da izraelci ovako pizde a do sada im sve isao na ruku. ustvari jedino kod izraela ima nekih poteza koji se mogu nazvati politickim - sve ostalo cini mi se da ga samo pare zanimaju
Ma nema ko ne pizdi, iskreno sa njim se ne zna sta jutro donosi...ne znam da li je vise do para vise neka licna sujeta.
FreakyStyley

#14657 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by FreakyStyley »

jeza u ledja wrote:Ja mislim da je itekako vrijeme centrista. Trumpov mandat je pokazao sta se desi kad se u BK dovede autsajder.

Izbor nekog ljevicara bi mogla biti ogromna greska sa stanovista pridobijanja dijela Trumpovih glasaca i uopste medija. Rush Limbaugh i Sean Hannity bi imali field day sa tupavom pricom o socijalizmu, itd. Mislim da je ljudima dosta eksperimentisanja i da su umorni od ovolike galame.

A Biden jeste pun falinki, to se slazem.
Tu se potpuno razilazimo. Mislim da se dogodila jedna promjena svijesti, skoro pa globalno, i da uopste nije momenat za centriste. Ljudi su zeljni promjena, protive se politickom establismentu. Isti obrazac se vidi diljem Europe...isto se desava u juznoj Americi, u SAD se desilo 2016, imao si i Brexit, sad imas ove zute prsluke u Francuskoj...puno primjera.

Svijet se polarizuje, samo je pitanje da li ce klatno otici lijevo ili desno. U Americi, Brazilu je otislo desno. U Njemackoj ide (AfD), u Mexico je otislo krajnje lijevo itd.

Limbaugh, Tuckeru, Hannityu i slicnima je svako lijevo od Trumpa socijalista. Oni bi o svakome tako govorili.
vivaldi

#14658 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

General War wrote:Ma nema ko ne pizdi, iskreno sa njim se ne zna sta jutro donosi...ne znam da li je vise do para vise neka licna sujeta.
ma ja mislim da on zna sta hoce nego je problem sto drzava i politika nisu firma, njega ne zanimaju protokoli, diplomatska praksa...

koliki god da je on ridikul mislim da u tome ima nesto pozitivno. svijet je, nevezano za trampa, vec godinama unazad u znantno dinamicnijoj fazi, mislim da je tromu konzervativnu diplomatsku praksu vrijeme pregazilo i da treba traziti neke modernije tj brze politicko djelovanje. tu mislim prije svega na brisel, sto je za nas i najvaznije
jeza u ledja

#14659 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Covjek je zeljan ljubavi koje nije dobio od porodice i prijatelja. Ljudi ga vole, on je njihov spasitelj i ta prica. Ono kad kazu djaba i slava i pare kad si ti nesretan. On ima sve odlike razmazenog derista sa poremecenim odrastanjem. Cijeli zivot je okruzen samo "yes" ljudima, i iako vjerovatno zna da je sve to suplje, godi mu pa trazi jos. Ko droga.
Ono, jedne voli jer ga vole, ostale mrzi jer na taj nacin pridobija ljubav i paznju.

Pravi onaj negativac iz 1980s teen filmova. Ono bogati tinejdzer u ivy-league koledz blejzeru, obavezno sa plavom kosom, koji maltretira glavne protagoniste filma. :D
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#14660 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Challenger_ »

FreakyStyley piše zanimljivo. Na ostale ne vrijedi trošiti vrijeme.
jeza u ledja

#14661 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

FreakyStyley wrote:
Tu se potpuno razilazimo. Mislim da se dogodila jedna promjena svijesti, skoro pa globalno, i da uopste nije momenat za centriste. Ljudi su zeljni promjena, protive se politickom establismentu. Isti obrazac se vidi diljem Europe...isto se desava u juznoj Americi, u SAD se desilo 2016, imao si i Brexit, sad imas ove zute prsluke u Francuskoj...puno primjera.

Svijet se polarizuje, samo je pitanje da li ce klatno otici lijevo ili desno. U Americi, Brazilu je otislo desno. U Njemackoj ide (AfD), u Mexico je otislo krajnje lijevo itd.

Limbaugh, Tuckeru, Hannityu i slicnima je svako lijevo od Trumpa socijalista. Oni bi o svakome tako govorili.
Dogodila se globalno jedna promjena svijesti kod dijela stanovnistva. Drugi dio stanovnistva je skontao da je vrag odnio salu i da treba sve uciniti da se svijet dalje ne polarizuje.

Ne vidim apsolutno nista dobro u polarizaciji i ne vidim razlog zasto bi se ona trebala podrzavati? Pogledati Evropu 20-ih i 30-ih proslog vijeka.
General War

#14662 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by General War »

vivaldi wrote:
General War wrote:Ma nema ko ne pizdi, iskreno sa njim se ne zna sta jutro donosi...ne znam da li je vise do para vise neka licna sujeta.
ma ja mislim da on zna sta hoce nego je problem sto drzava i politika nisu firma, njega ne zanimaju protokoli, diplomatska praksa...

koliki god da je on ridikul mislim da u tome ima nesto pozitivno. svijet je, nevezano za trampa, vec godinama unazad u znantno dinamicnijoj fazi, mislim da je tromu konzervativnu diplomatsku praksu vrijeme pregazilo i da treba traziti neke modernije tj brze politicko djelovanje. tu mislim prije svega na brisel, sto je za nas i najvaznije
Dinamika uvjek moze biti i negativna, posebno ako je auto usmjereno nizbrdo...jer u ovakvim situacijama predstavlja teg a ne nesto vrijedno za povuci... Za nas je najvaznije sto prije imati radnu vizu za EU, jer politicki smo suplji ko djevdjir.
jeza u ledja

#14663 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote: ma ja mislim da on zna sta hoce nego je problem sto drzava i politika nisu firma, njega ne zanimaju protokoli, diplomatska praksa...
Na ovaj nacin tipicni Republikanac opravdava poteze Trumpa. Pa eto kao on zna sta radi, mozda su njegove metode cudne, ali on nije standardan politicar i bla bla.

Nit on zna sta radi, nit u njemu ima ista pozitivno. Covjek je los za Ameriku i za svijet.
Jedino je dobar za one koji zele propast Amerike.
FreakyStyley

#14664 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by FreakyStyley »

jeza u ledja wrote:
Dogodila se globalno jedna promjena svijesti kod dijela stanovnistva. Drugi dio stanovnistva je skontao da je vrag odnio salu i da treba sve uciniti da se svijet dalje ne polarizuje.

Ne vidim apsolutno nista dobro u polarizaciji i ne vidim razlog zasto bi se ona trebala podrzavati? Pogledati Evropu 20-ih i 30-ih proslog vijeka.
Ne vidim ni ja nista dobro u polarizaciji i ne kazem da se treba podrzavati, ali mislim da je neizbjezna. Dakle mislim da je proslo vrijeme centrizma, reach across the aisle politike i slicno. Ovaj trend polarizacije ce samo da se nastavi, ne moze drugacije. Dio je sireg obrasca i simptom puno veceg problema, iako sam po sebi problem.

Preporuka:

Brazil’s Disastrous 2018 Presidential Race Teaches Key Lesson For All: Demagogues Thrive Only When Establishments Fail
When the population sees those authorities as the author of their suffering, then denunciations of Trump, Brexit, Marine LePen and Bolsonaro are not just ineffective but counter-productive. The more someone is hated by the once-elevated-but-now-despised precincts of elite authority, the more attractive their targets of scorn become.

The elite factions in the U.S, the U.K. and democracies throughout Europe have been learning this lesson the hard way. And now, so, too, are Brazilian elites. Behavior like what we are now witnessing – coalescing behind a monumentally corrupt coalition, whose only purpose is to maintain and extend the old, corrupt order, after having spent years pretending that they wanted the opposite – is precisely why they have lost all credibility and authority to stop true threats to democracy.
https://theintercept.com/2018/08/05/bra ... ents-fail/

Da se razumijemo, ja bih volio da si ti u pravu, ali nazalost mislim da nisi. Sa Clinton 2.0 (sto vecina ovih o kojima smo pricali, sa izuzetkom Sandersa, jesu) Demokratska partija gubi u 2020.

Americi se nece desiti Bolsonaro, ali desio se Trump. Desice se jos jednom ako se budu radile iste greske kao 2016 - a to je "appeal to moderate Republicans" razmisljanje.

Vrijeme ce pokazati.
vivaldi

#14665 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:Na ovaj nacin tipicni Republikanac opravdava poteze Trumpa. Pa eto kao on zna sta radi, mozda su njegove metode cudne, ali on nije standardan politicar i bla bla.Nit on zna sta radi, nit u njemu ima ista pozitivno. Covjek je los za Ameriku i za svijet. Jedino je dobar za one koji zele propast Amerike.
ako jedan covjek moze unistit ameriku i svijet onda to pokazuje da je amerika isti kurton ko i sve ostale zemlje koje protivnici nardnazastog ismijavaju.

druga stvar, to sto su njegovi prethodnici imali veci iq ne znaci da su njihovi potezi bili dobri, u ovom konkretnom slucaju ne znam, ali stvarno ne znam, kako je vece sranje povlacenje vojnika od toga sto je neki njegov prethodnik tamo uopste i poslao vojnike? irak, libija, afganistan, koreja...su teska sranja koja su njegovi prethodnici napravili, samo sto sranje nije adekvatna rijec jer su to nevidjene tragedije bez rjsenje na horizontu i nakon nekoliko decenija.

i na kraju treca stvar, postojeci poredak je kula od pjeska napravljena na plazi za vrijeme oseke na temeljima bosonoge kine u rikshama i rusije koja stoji u redu za tariguz. bez obzira na nadmoc amerike, taj odnos je bio neprirodan i dugorocno neodrziv i pred svijetom svakako predstoje veliki izazovi ko god bio na celu amerike
General War

#14666 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by General War »

vivaldi wrote:
jeza u ledja wrote:Na ovaj nacin tipicni Republikanac opravdava poteze Trumpa. Pa eto kao on zna sta radi, mozda su njegove metode cudne, ali on nije standardan politicar i bla bla.Nit on zna sta radi, nit u njemu ima ista pozitivno. Covjek je los za Ameriku i za svijet. Jedino je dobar za one koji zele propast Amerike.
ako jedan covjek moze unistit ameriku i svijet onda to pokazuje da je amerika isti kurton ko i sve ostale zemlje koje protivnici nardnazastog ismijavaju.

druga stvar, to sto su njegovi prethodnici imali veci iq ne znaci da su njihovi potezi bili dobri, u ovom konkretnom slucaju ne znam, ali stvarno ne znam, kako je vece sranje povlacenje vojnika od toga sto je neki njegov prethodnik tamo uopste i poslao vojnike? irak, libija, afganistan, koreja...su teska sranja koja su njegovi prethodnici napravili, samo sto sranje nije adekvatna rijec jer su to nevidjene tragedije bez rjsenje na horizontu i nakon nekoliko decenija.

i na kraju treca stvar, postojeci poredak je kula od pjeska napravljena na plazi za vrijeme oseke na temeljima bosonoge kine u rikshama i rusije koja stoji u redu za tariguz. bez obzira na nadmoc amerike, taj odnos je bio neprirodan i dugorocno neodrziv i pred svijetom svakako predstoje veliki izazovi ko god bio na celu amerike
Nista novo americi se nece desiti sto joj se vec nije desilo, i opet ispliva...problem je sto svi drugi najebu dok oni opet dodju tobe. Ali takav je zakon, Trump moze raditi sto mu je volja koliko mu ustav dozvoljava...sve drugacije bi bilo protivustavno i opet kontra onoga sto predstavlja amerika ako ga pokusaju smjeniti...
vivaldi

#14667 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

General War wrote:Nista novo americi se nece desiti sto joj se vec nije desilo, i opet ispliva...problem je sto svi drugi najebu dok oni opet dodju tobe. Ali takav je zakon, Trump moze raditi sto mu je volja koliko mu ustav dozvoljava...sve drugacije bi bilo protivustavno i opet kontra onoga sto predstavlja amerika ako ga pokusaju smjeniti...
pa sve ovo sto si napisao samo potvrdjuje da taj sistem ima smrtnosnu gresku jer cim omogucava jednom covjeku da napravi takav slom taj sistem onda kurcu ne valja
General War

#14668 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by General War »

vivaldi wrote:
General War wrote:Nista novo americi se nece desiti sto joj se vec nije desilo, i opet ispliva...problem je sto svi drugi najebu dok oni opet dodju tobe. Ali takav je zakon, Trump moze raditi sto mu je volja koliko mu ustav dozvoljava...sve drugacije bi bilo protivustavno i opet kontra onoga sto predstavlja amerika ako ga pokusaju smjeniti...
pa sve ovo sto si napisao samo potvrdjuje da taj sistem ima smrtnosnu gresku jer cim omogucava jednom covjeku da napravi takav slom taj sistem onda kurcu ne valja
Pa sta je cudno, takva ti je demokratija...traje dok ne dodje budala i sve sjebe.
FreakyStyley

#14669 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by FreakyStyley »

Ustav to ne omogucava, samo sto se kroz godine dogodila ekspanzija predsjednicke moci i ustav je poceo lagano da se ignorise. Krenulo od Busha starijeg, nastavio Klinton, Bush mladji odveo stvari do apsurdnog nivoa, Obama samo nastavio...i onda ti se desi Trump, pa se svi hvataju za glavu.
General War

#14670 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by General War »

FreakyStyley wrote:Ustav to ne omogucava, samo sto se kroz godine dogodila ekspanzija predsjednicke moci i ustav je poceo lagano da se ignorise. Krenulo od Busha starijeg, nastavio Klinton, Bush mladji odveo stvari do apsurdnog nivoa, Obama samo nastavio...i onda ti se desi Trump, pa se svi hvataju za glavu.
Gdje se to ustav ignorisao?
FreakyStyley

#14671 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by FreakyStyley »

Gdje nije? Na kojeg predsjednika konkretno mislis?
vivaldi

#14672 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

General War wrote:Pa sta je cudno, takva ti je demokratija...
pa cudno mi je kako nije...nije demokratija isklesana u kammenu...pogledaj samo kolko se windows promjenio od 95-ce do danas :D

morali su se do sada napraviti preventivni mehanizmi da onemoguce bilo kakvo iskakanje osiguraca. naravno sve ovo pisem pod pretpostvakom da je to stvarno moguce jer nemam pojma o americkom unutrasnjem zakonskom sistemu jer nisam sistem ni komentarisao vec tudje postove
General War

#14673 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by General War »

FreakyStyley wrote:Gdje nije? Na kojeg predsjednika konkretno mislis?
Na bilo kojeg...hajde evo Trump da ti bude lakse, sta je protiv ustavno uradio?
FreakyStyley

#14674 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by FreakyStyley »

Pa evo samo 2 stvari u zadnje vrijeme, za drzavljanstvo i postavljanje Whitakera kao acting AG bez Senata:

https://www.washingtonpost.com/opinions ... feed6122cb

https://www.nytimes.com/2018/11/08/opin ... ional.html

To su bukvalno prvi linkovi koji ti se pojave na Google.

Malo opsirnije:

https://www.politico.com/magazine/story ... han-214139

Bush je imao mucenje, masovnu spijunazu, Obama kampanju ubistava dronovima, ilegalne invzije u Libiju (https://foreignpolicy.com/2011/03/24/ob ... ional-war/), Siriju.

Mehanizmi naravno postoje jos uvijek, ali su mnogi degradirani do apsurda.
Last edited by FreakyStyley on 22/12/2018 00:50, edited 1 time in total.
General War

#14675 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by General War »

vivaldi wrote:
General War wrote:Pa sta je cudno, takva ti je demokratija...
pa cudno mi je kako nije...nije demokratija isklesana u kammenu...pogledaj samo kolko se windows promjenio od 95-ce do danas :D

morali su se do sada napraviti preventivni mehanizmi da onemoguce bilo kakvo iskakanje osiguraca. naravno sve ovo pisem pod pretpostvakom da je to stvarno moguce jer nemam pojma o americkom unutrasnjem zakonskom sistemu jer nisam sistem ni komentarisao vec tudje postove
Mislim da ti cak sta vise bolje se razumijes u ove stvari od mene tako da me cudi sto se cudis :D ...windows je "privatna" stvar, ne trba Bilu Gatesu niti kongres niti ustavni sud da ga poboljsa ili sta vec (ali je platio milijarde ako prekoraci zakon monopolu itd..) ...Da bi trumpa izbacili znas da mora imati jake neprijatelje u kongresu ili 25 amandman, ali nista ruzno se nije desilo (JOS) da bi potegli to pitanje, sve je jos u domenu istraga i nacina reprezentacije informacija.
Post Reply