Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#14626 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

славянин wrote:
Porodice Foht wrote:Nisam skonto da li je ova lova danas od EBRD data za kompletan spoj na postojecu autocestu Doboj-Bosanska Gradiska? Mislim na taj pravac Vc od Rudanke do Tesnja. :?
Ja nisam skontao za sto se placaju akcize za autput i uzima kredit od ebrd-a i to sve u 3 zadnje godine a nigdje autoputa :D
@Porodice Foht

Johovac - Rudanka je tek u izgradnji, ali da to je novac za dvije dionice Rudanka (Doboj Sjever) - Karuše (Doboj Jug) i Karuše - Medakovo (Tešanj).

S obzirom da je Doboj u dijelovima podijeljen na FBiH i RS, tako i ova obilaznica je međuentitetski projekat, pa iz tog razloga je to malo pogurano.

@славянин

objašnjeno je više puta na temi i evo objašnjava se na zadnjim stranicama, ali vi uhvatili svoje pa svoje, lopovluk pa lopovluk.

Nije sramota ne znati, pa čak i ne moći razumjeti neke ekonomske koncepte, ponekad ih ni ja ne razumijem, sramota je ipak pričati o nečemu, gdje si tanko potkovan.

Objašnjava se po ko zna koji put, akcize su podignute, samo zato što su to europski kreditori tražili, naši političari nisu bili za to jer time remete ionako krhak socijalni miri, biračima teško mogu objasniti razloge, i gube biračko tijelo. Na kraju su jedva nekako skrpili dovoljno da se to izglasa.

Novac od akciza se akumulira sporo, od 20 feninga, 10 ide za autoputeve, 5 za magistrale i 5 za željenzice. Da se oslanjamo na taj novac, autoput bi duplo sporije gradili i zato uzimamo ove kredite, koji nisu kao oni što uzima običan čovjek za kuću, auto ili slično, već izrazito povoljni krediti, gdje smo neke za prethodne dionice već otplatili.
detroit-mercy

#14627 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

So What! wrote:
славянин wrote:
Porodice Foht wrote:Nisam skonto da li je ova lova danas od EBRD data za kompletan spoj na postojecu autocestu Doboj-Bosanska Gradiska? Mislim na taj pravac Vc od Rudanke do Tesnja. :?
Ja nisam skontao za sto se placaju akcize za autput i uzima kredit od ebrd-a i to sve u 3 zadnje godine a nigdje autoputa :D
@Porodice Foht

Johovac - Rudanka je tek u izgradnji, ali da to je novac za dvije dionice Rudanka (Doboj Sjever) - Karuše (Doboj Jug) i Karuše - Medakovo (Tešanj).

S obzirom da je Doboj u dijelovima podijeljen na FBiH i RS, tako i ova obilaznica je međuentitetski projekat, pa iz tog razloga je to malo pogurano.

@славянин

objašnjeno je više puta na temi i evo objašnjava se na zadnjim stranicama, ali vi uhvatili svoje pa svoje, lopovluk pa lopovluk.

Nije sramota ne znati, pa čak i ne moći razumjeti neke ekonomske koncepte, ponekad ih ni ja ne razumijem, sramota je ipak pričati o nečemu, gdje si tanko potkovan.

Objašnjava se po ko zna koji put, akcize su podignute, samo zato što su to europski kreditori tražili, naši političari nisu bili za to jer time remete ionako krhak socijalni miri, biračima teško mogu objasniti razloge, i gube biračko tijelo. Na kraju su jedva nekako skrpili dovoljno da se to izglasa.

Novac od akciza se akumulira sporo, od 20 feninga, 10 ide za autoputeve, 5 za magistrale i 5 za željenzice. Da se oslanjamo na taj novac, autoput bi duplo sporije gradili i zato uzimamo ove kredite, koji nisu kao oni što uzima običan čovjek za kuću, auto ili slično, već izrazito povoljni krediti, gdje smo neke za prethodne dionice već otplatili.
I ja ponavljam vec deseti puta da su akcize bile samo uslov da bi mogli da dobijemo ove povoljne kredite, al ljudi ne citaju i dzabe pricat :mrgreen:
славянин

#14628 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

Cek imas vec akcizu za ceste pa je dodana akciza za autoputeve - kao “natjerali nas” i kada su natjerali gdje su te pare ? I koliko je prihodovano od tih akciza ? Koliko je kredita dignuto ? I u te tri godine koliko je koridora 5c napravljeno?

Duplo sporije ? Znaci ne mozes ici sporije od 0 :lol:
Haris.ba

#14629 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Dope_Man wrote:
Haris.ba wrote:Imaji Hrvati onu magistralu sjevernije od njihove A3.

Pa su zabranili tranzit kamionima.

Nema tu labavo. Glupa je prica neko nema para. A ima za more? Ima za gorivo? Ima za registraciju?

Nemas za to, pravac autobus ili voz. Tako sam ja. Dzematile sa familijom. De patetike. Autom za satipo na moru kosta.

Pa zar tako jednostavne stvari treba obrazlagati?
Kosta, i OK je da kosta, ali je pitanje koliko treba da kosta. U Austriji godisnja vinjeta 80tak eura. U sloveniji 110 eura itd. Mislim da bi tako neka godisnja, pa nek je i 200 KM, vinjeta bila podnosljiva vecini ljudi. Ovako, po trenutnim cijenama, kad bi imali kompletiran Vc, da odes 2-3 vikenda do mora, jos koji put do BL i Mostara (pocetka tacka Sarajevo) i vec si debelo prebacio preko tih 200 KM. 25 KM do mora, odnosno 50 za povratni put je preskupo za Austrijanca, a ne za nas.
Sto se mene tice autoput treba da je dzaba. Jer nema razloga da se naplacuje osim radi zaposljavanja vise ljudi, i da odredjena firma zaraduje na odrzavanju softvera.

Ako je i bilo problema bez akciza zpbog troskova odrzavanja, sada sa akcizom nema vise potrebe da se naplacuje autoput.

Ali kad se vec naplacuje, i kada koristimo hrvatski model po kilometru, to je to.
Porodice Foht

#14630 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Porodice Foht »

So What! wrote:
славянин wrote:
@Porodice Foht

@славянин

:thumbup: Bogme to ce vec biti onda fin komad uvezanog autoputa. Zvuci dobro. Teren nije tezak cini mi se i trebalo bi to biti brze.
studiorum_tuzlaensis

#14631 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

RS-u je itekako u cilju da se spoji kod Karuša i odma pokupi sav saobraćaj iz FBiH prema BL i Gradišci, ŠTO PRIJE TO BOLJE. Ovaj gore dio do Modriče može da ide pomalo, tu će biti dosta tanji saobraćaj.
So What!

#14632 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

славянин wrote:Cek imas vec akcizu za ceste pa je dodana akciza za autoputeve - kao “natjerali nas” i kada su natjerali gdje su te pare ? I koliko je prihodovano od tih akciza ? Koliko je kredita dignuto ? I u te tri godine koliko je koridora 5c napravljeno?

Ovime si i službeno dokazao da si troll, iako ti se deset puta ponavlja jedno te isto.

Moderator je neke trollove slao u Banoviće nedavno, nastavi tako i ne sumnjam da bi i ti mogao dobiti godišnji tamo.
So What!

#14633 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Porodice Foht wrote: :thumbup: Bogme to ce vec biti onda fin komad uvezanog autoputa. Zvuci dobro. Teren nije tezak cini mi se i trebalo bi to biti brze.
Obilaznica oko Doboja su dva velika tunela, jedan na teritoriji RS-a i jedan u FBiH, dakle i nije baš lagan teren.

Prema Tešnju je laganije, ide dolinama lokalnih rijeka sa par tunelčića i mostova, nije strašno.

Problem je što se autoput završava na petlji Medakovo koja će ujedno biti glavno čvorište za Tešanj i njegovu industrijsku zonu.

Ko god da se vozio prema Tešnju, zna da je to grad prema koje mhasuz moraš krenuti i nijedan put ne vodi tranzitno kroz ovaj grad.

To znači, da će ovaj dio od Karuša do Medakova biti korišten većinom za lokalce i potrebe (doduše jake) tešanjske industrije, sve dok se ne izgradi dionice Medakovo - Poprikuše koja će ponovo spajati na magistralnu cestu M17.
славянин

#14634 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

So What! wrote:
славянин wrote:Cek imas vec akcizu za ceste pa je dodana akciza za autoputeve - kao “natjerali nas” i kada su natjerali gdje su te pare ? I koliko je prihodovano od tih akciza ? Koliko je kredita dignuto ? I u te tri godine koliko je koridora 5c napravljeno?

Ovime si i službeno dokazao da si troll, iako ti se deset puta ponavlja jedno te isto.

Moderator je neke trollove slao u Banoviće nedavno, nastavi tako i ne sumnjam da bi i ti mogao dobiti godišnji tamo.
De objasni na koji nacin ? Akcize za ceste su i prije placane :
“Naprimjer, ako je cijena litra motornog benzina u BiH 2,30 KM, ukupno poresko opterećenje u toj cijeni iznosi 1,13 KM. Ako je cijena litra dizela u BiH 2,17 KM, ukupno poresko opterećenje u toj cijeni iznosi 1,02 KM”, rekao je Kovačević.

Prema ovoj računici, može se pratiti lanac formiranja cijene od zemlje proizvođača do krajnjeg potrošača. Prema cijenama sirove nafte na jučerašnji dan, zemlja proizvođač uprihodi 0,76 maraka po litru goriva. S obzirom na to da država uzme od marke do 1,10 po litru, može se izvesti da rafinerija i distributer podijele oko 40 feninga dobiti po litru. Nijedan od distributera i stručnjaka koje smo nazvali nije htio da kaže kolike su marže koje uzimaju na maloprodajnoj cijeni, ali je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, rekao da je distributerska marža oko 20 feninga, iz čega se vidi da rafinerije i distributeri uzimaju podjednak iznos dobiti.
Gluhaković je nakon sjednice Vlade rekao da će inicirati sastanak s Mirkom Šarovićem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i svojim federalnim kolegom Zlatanom Vujanovićem, kako bi se vidjelo da li se može šta uraditi oko akciza, podsjetivši da bi gorivo danas bilo ispod dvije marke da nisu povećane akcize u januaru, u trenutku kad je krenuo rast cijena na svjetskim tržištima. Osim o ovoj temi, rekao je da će govora biti i o tome da li i federalni distributeri mogu nabavljati naftne derivate od Rafinerije u Brodu.
I pitanje dalje stoji , pare za autoput od akciza na koje je vlast bila "natjerana" ?

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... sta-393262

I dodas kredite na to ... i ?? I?

A to za trol itd, pa prijavi nemoj da trabunjas po temi o tome a neka moderator odluci , nije ti ovo sjeverna koreja gdje moras g*vno koje vlast p**ere zvati cvijecem.
nKrkan

#14635 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nKrkan »

detroit-mercy wrote: Seriously :mrgreen: jel to sad poredimo BH i Luxembourg :mrgreen:. Mislim, na ovom forumu se veoma cesto poredi BiH sa Njemackom i slicnim zemljama :mrgreen: ali Luxembourg :mrgreen: jedna od najrazvijenijih svjetskih zemalja. Pa tamo ces tesko vidjeti drugo auto osim Porscha, MB, BMW ili Audia i to 1-2 godinu stari dok se kod nas jos vozaju kalaje prosjeka starosti 12g :skoljka:
Ma ovo je vise bilo da priblizim ovo sto je napisano solidno i da pojasnim koliko je to ustvari vanzemaljski :mrgreen:

Image

Bolje vozat po ovim pločnicima sto im je drzava naravno uradila svima od svog troska do pred prag nego na nasim cestama
King Theoden

#14636 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

So What! wrote:
славянин wrote:
@Porodice Foht

@славянин

Aha, ok. Kakve veze ima sad ovaj tvoj upis sa onim što je napisao @dozer? Nikakve.
Dakle, evropljani vide da liježu pare kojima će se vraćati kredit. Koliko je to godišnje? Možda pola milijarde ili milijarda, kako govori @dozer?
Je l to dovoljno za ratu kredita?
Ako jeste, jesu li nam već prebacili kompletan iznos da napravimo taj autoput?
Ako nisu, kojeg će nam vraga sadakaški krediti od 200-tinjak miliona godišnje kojima ćemo praviti po par kilometara?
Ako nastave tim tempom, onda je bolje ne uzimati te kredite, nego isti taj autoput graditi parama od akciza.
Brže će ići, definitivno.
Msm, pare su već tu i hvala Bogu redovno liježu...
Nivelacija

#14637 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

So What! wrote:
славянин wrote:
@Porodice Foht

@славянин

Pa koliko se skupljeno za autoputeve do sada, kako su raspodjelili i gdje je utroseno?
Nije valjda to tesko ako si upoznat kao sa ostalim informacijama.
So What!

#14638 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Ja sam zaista lud što vam objašnjavam išta, evo ide zadnje objašnjenje i to je to, pa bombajte i dalje.

Kao što sam već ranije objašnjavao, 10 feninga ide za autoputeve, 5 feninga ide za magistralne puteve i 5 feninga za željeznice. Što znači odmah prikupljeni iznos dijeliš na pola, a u 2018. godini je prikupljena 1,1 milijarda KM.

Uslov europskih kreditora je bio da se otvori jedan račun u Centralnoj banci gdje će se taj novac prikupljati i zatim dijeliti između entiteta i distrikta.

Prema dogovoru 59% od iznosa ide FBiH, 39% od iznose ide RS-u i 2% ide Brčko Distriktu, dakle iznosi se ponovo smanjuju.

Primjera radi, dionica Ponirak - Vranduk u dužini od 5 kilometara košta 153 miliona maraka, kada se sve to razdjeli i ispolovi FBiH ostane novca godišnje za jedan ili dva ovakva tendera.

Akcize su bile uslov za sve dalje radove, dakle započeli smo radove na dvije pod-dionice Zeničke obilaznice, za treću su uslov bile akcize. Za dionicu Buna - Počitelj, uslov su bile akcize, a evo sada obje imamo u izgradnji.

Za treću pod-dionicu radova na Karaulu, uslov su bile akcize. Za magistralnu cestu, Neum - Stolac, uslov su bile akcize, isto tako je i za Mostarsku južnu obilaznicu.

Bilo je pitanje, šta smo izgradili otkako smo podigli akcize, odgovor je naravno ništa, ali da mi je vidjeti šta se može sve izgraditi za par godina, pogotovo u iznimno složenom

Dakle, krediti su podignuti i tenderi su raspisani za sljedeće dionice, otkako smo podigli akcize:

Poprikuše - Nemila (Tender objavljen http://www.jpautoceste.ba/wp-content/up ... Nemila.pdf)
Nemila - Vranduk (Tender objavljen https://www.biznisinfo.ba/raspisan-tend ... ridora-5c/)
Vranduk - Ponirak (Izabran izvođač https://ba.ekapija.com/news/2468367/kon ... an-153-mil)
Ponirak - Tunel Zenica (Bira se izvođač https://ba.ekapija.com/news/2480387/eur ... toputa-kod)
Tunel Zenica - Zenica sjever (Započela izgradnja https://faktor.ba/vijest/izgradnja-dion ... nike/10513)

Otkočeni su procesi koji su stajali, plus tu je tender za tunel Ivan, dionica Počitelj - Međugorje nije bila uslovljena akcizama, problemi su druge prirode.

Uzmite tendere, i ugovore, gore navedene, saberite cifre, uzmite računicu navedenu iznad i dobićete rezultate.
славянин

#14639 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

Gradnja autoputeva u našoj zemlji posljednjih godina stagnira, ali krediti svjetskih banaka nisu prestajali dolaziti u našu zemlju. S vremena na vrijeme, javnost u BiH bude obaviještena kako smo dobili novu tranšu EBRD-a ili neke druge svjetske banke. Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva finansija i trezora BiH, samo ove godine naša zemlja se kod stranih banaka zadužila za 401 milion eura i 27,15 miliona dolara. Radi se o šest kredita za šest različitih dionica autoputa. Vrijedi napomenuti da ova sredstva nisu operativna u kompletnom iznosu, jer krediti stižu u tranšama. Ekonomski analitičari su saglasni: Građani će vraćati kredite, vozili se autocestama ili ne.
Svaka akciza koja se uvodi, bila ona na duhan, gorivo ili alkohol, trebala bi da ima neku jasnu namjenu. Ako uvodite akcize na duhan, primarno bi nam trebalo biti zdravlje stanovništva, dakle, uložiti novac u zdravstvo. Međutim, opet je nula KM otišla u zdravstvo, a sve u budžete, govori Hadžić, te podsjeća na podatke UIOBiH koji kažu da je od 2009. godine samo od akciza na gorivo skupljeno sedam milijardi maraka.
Nego ... pomnozi makar tu godisnju cifru sa 3 godine + dodaj kredite koji su dignuti (ne moras od pocetka uvodjenja akciza za autoputeve nego samo od povecanja istih) i onda samo laicki onako ja se upitam gdje je sta napravljeno u zadnje 3 godine na 5c ?
Otkoceno otpoceto zapoceto bit ce.... nego ... gdje je ?????
Nivelacija

#14640 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Znaci kod Zenice ce biti 30 kilometara u izgradnji
Na jugu 20 tak
Kod Doboja 10 ..
Konjic Bradina, Ivan?.10?.
Izvjesno nekih 70 kilometara
Svilaj most, gradiska most..

Tunel hranjen, stolac neum..

Ukoliko bude ovo dogodine i nije lose za jednu malu siromasnu zemlju sa 3 mil ljudi..
Pa jugoslavija nije smjela praviti autoputeve kroz ova brda i planine nego su jedino nas zaobisli..
So What!

#14641 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Ti se praviš lud, iako sam ti naveo gdje je otkočeno i započeto, i šta je bilo uslovljeno akcizama.

Lijepo je linkovano, slike su na temi postavljane, ti očigledno ne pripadaš ovdje jer nekim ljudima je vrlo teško svariti neke stvari.

To sam ti već ranije rekao, a ti svoje pa svoje, gradilišta su otvorena i tenderi su za kredite koji stižu u tranšama raspisani.

To što ti konstantno vrtiš jednu te istu mantru, to je tvoj problem, očigledno je da si tu da bombarduješ temu, jer ti i ne shvataš ništa šta mi pišemo ovdje. S ovime bih završio bilo kakvu raspravu s tobom.

Lijep pozdrav.

:sax:
славянин

#14642 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

Nivelacija wrote:Znaci kod Zenice ce biti 30 kilometara u izgradnji
Na jugu 20 tak
Kod Doboja 10 ..
Konjic Bradina, Ivan?.10?.
Izvjesno nekih 70 kilometara
Svilaj most, gradiska most..

Tunel hranjen, stolac neum..

Ukoliko bude ovo dogodine i nije lose za jednu malu siromasnu zemlju sa 3 mil ljudi..
Pa jugoslavija nije smjela praviti autoputeve kroz ova brda i planine nego su jedino nas zaobisli..
Na jugu 20 ak konjic,bradina 10 ? (gdje sta kud) doboj 10 (gdje sta kud) to je jednako 70 :lol: , nije to nikakva hejterska prica ali znas da imas problem kada pocnes da govoris dobro je sto me pljackaju :lol:

A zato je smjela napraviti podzemni aerodrom koji je kostao oko 6 milijardi usd po tadasnjoj vrijednosti dolara :lol: ,brane na neretvi ,te tuzla ,te ugljevik, te kakanj , te gacko itd :lol:
славянин

#14643 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

So What! wrote:Ti se praviš lud, iako sam ti naveo gdje je otkočeno i započeto, i šta je bilo uslovljeno akcizama.

Lijepo je linkovano, slike su na temi postavljane, ti očigledno ne pripadaš ovdje jer nekim ljudima je vrlo teško svariti neke stvari.

To sam ti već ranije rekao, a ti svoje pa svoje, gradilišta su otvorena i tenderi su za kredite koji stižu u tranšama raspisani.

To što ti konstantno vrtiš jednu te istu mantru, to je tvoj problem, očigledno je da si tu da bombarduješ temu, jer ti i ne shvataš ništa šta mi pišemo ovdje. S ovime bih završio bilo kakvu raspravu s tobom.

Lijep pozdrav.

:sax:
Ok , hvala na info ja sam samo bez losih namjera postavio pitanje - jer bit ce evo samo sto nije 15 godina se ponavlja oko mnogih stvari.
Haris.ba

#14644 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Nivelacija wrote:Pa jugoslavija nije smjela praviti autoputeve kroz ova brda i planine nego su jedino nas zaobisli..
Ne znam odakle ta neistina da Juga nije smjela praviti autoputeve kroz BiH. Iz niza razloga nisu napravljeni autoputevi kroz BiH. Ali, razlog nije da nije bilo operative, da se nije znalo, da se nije moglo.

U Bihaću napravljen podzemni aerodrom, a da nisu smjeli autoputeve. Smiješno.
Nivelacija

#14645 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Haris.ba wrote:
Nivelacija wrote:Pa jugoslavija nije smjela praviti autoputeve kroz ova brda i planine nego su jedino nas zaobisli..
Ne znam odakle ta neistina da Juga nije smjela praviti autoputeve kroz BiH. Iz niza razloga nisu napravljeni autoputevi kroz BiH. Ali, razlog nije da nije bilo operative, da se nije znalo, da se nije moglo.

Zamisli debilizma i mentalnog sklopa komunistickog, pravili tunele i aerodrome za odbranu od nuklearki a ostavili kozje staze narodu..bez kilometra autoputa..plus nam nabacali termoelektrana rudnika i zeljezara, svu tesku prljavu industriju...to sto je Jugoslavija uradila od Bosne je gore nego genocid..frajer slupao 4 milijarde u neki kamp kod konjica nikada nije iskoristen :lol:
Matzan

#14646 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Da napravimo jednu zabilješku:

Dana 09.05. 2019. god. EBRD odobrio 210 mil € za izgradnju obilaznice oko Doboja, Rudanka - Medakovo.

Ugovor potpisali Vjekoslav Bevanda ispred Ministar Finansija u VM BiH i g-din Suma Chakrabarti, Predsjednik EBRD-a.

Da vidimo koliko će vremena trebati da JP-a raspišu tendere i da se otpočne sa radovima. :hmpf:
vivaldi

#14647 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

Haris.ba wrote:

pa naravno, u bosni je pravio sklonista u slucaju invazije, nije lud da napravi autoput do ulaza u bunker. u ratu sam unistavas vlastite mostove, pruge..da neprijatelju otezas, a neki bi izgleda pravili autoput da se tenkovi ne guzvaju sporo u blatu vec gospodski autoputem 120 km/h uz postavljenu horizonatlu i vertikalnu signalizaciju "titov bunker 2000 m lijevo, postujte ogranicenje brzine i zaustavnu traku" :D
славянин

#14648 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

Nivelacija wrote:
Zamisli debilizma i mentalnog sklopa komunistickog, pravili tunele i aerodrome za odbranu od nuklearki a ostavili kozje staze narodu..bez kilometra autoputa..plus nam nabacali termoelektrana rudnika i zeljezara, svu tesku prljavu industriju...to sto je Jugoslavija uradila od Bosne je gore nego genocid..frajer slupao 4 milijarde u neki kamp kod konjica nikada nije iskoristen :lol:
Jesi li pomislio naprimjer da je jedan od razloga zasto nije bilo autoputeva jer je BiH odredjena kao posljednja odbrana jugoslavije i partizansko ratovanje u slucaju invazije ? Ili naprimjer da su zeljeznice opsluzivale industriju tako da nije ni bilo potrebe za nekim autoputevima jer se industrija koja je tada bila primat oslanjala na zeljeznicki transport ? "nabacali" termoelektrane :lol: sada se guzica prodaje kinezima samo da naprave jedan blok termoelektrane :lol: , i sto se tice industrije mislim da tvoje strucnjacke sposobnosti su zaista fascinirajuce jer jedan od rijetkih strucnjaka si koji tvrdi da industrija je losa stvar :lol: Njemacku je rajnski industrijski bazen izgradio... 2 puta...

Samo jedno je sigurno... pored tako svijetlih talenata poput tebe - smijesi nam se prelijepa buducnost... barem tebi i onim koji ce da ostanu :lol:
Nivelacija

#14649 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Barem necemo bacati po 4 milijarde na nikad iskoristene bunkere i tajne aerodrome..

Gradimo autoputeve evo vec 200 kilometara iako nas je 10 puta manje..
славянин

#14650 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

Nivelacija wrote:Barem necemo bacali po 4 milijarde na nikad iskoristene bunkere i tajne aerodrome..

Gradimo autoputeve vec 200 kilometara iako nas je 10 puta manje..
Koliko je to jugoslavija imala stanovnika ? 35 miliona ? Dalje ovo je godina 2019,dalje jugoslavija je napravila autoputeva malo pogledaj bolje *hint beograd - zagreb pogledaj dalje ne moras .. A sto se tice bunkera - znas to je bila ozbiljna zemlja pa se racunalo na svasta nesto, sada ima trezor u centralnoj ako zagusti :D 200 kilometara (100 od dode 100 od baketa :D ) u 20 godina... dobro je :lol:
Smeta li ti i igman ? znas onaj sto su se bojali napraviti u tunelima kod konjica ili BNT i tako dalje ? :D

Sada zato mozemo komotno ovako da postavljamo na granicne prelaze :lol:
Image
Post Reply