@Porodice Fohtславянин wrote:Ja nisam skontao za sto se placaju akcize za autput i uzima kredit od ebrd-a i to sve u 3 zadnje godine a nigdje autoputaPorodice Foht wrote:Nisam skonto da li je ova lova danas od EBRD data za kompletan spoj na postojecu autocestu Doboj-Bosanska Gradiska? Mislim na taj pravac Vc od Rudanke do Tesnja.
Johovac - Rudanka je tek u izgradnji, ali da to je novac za dvije dionice Rudanka (Doboj Sjever) - Karuše (Doboj Jug) i Karuše - Medakovo (Tešanj).
S obzirom da je Doboj u dijelovima podijeljen na FBiH i RS, tako i ova obilaznica je međuentitetski projekat, pa iz tog razloga je to malo pogurano.
@славянин
objašnjeno je više puta na temi i evo objašnjava se na zadnjim stranicama, ali vi uhvatili svoje pa svoje, lopovluk pa lopovluk.
Nije sramota ne znati, pa čak i ne moći razumjeti neke ekonomske koncepte, ponekad ih ni ja ne razumijem, sramota je ipak pričati o nečemu, gdje si tanko potkovan.
Objašnjava se po ko zna koji put, akcize su podignute, samo zato što su to europski kreditori tražili, naši političari nisu bili za to jer time remete ionako krhak socijalni miri, biračima teško mogu objasniti razloge, i gube biračko tijelo. Na kraju su jedva nekako skrpili dovoljno da se to izglasa.
Novac od akciza se akumulira sporo, od 20 feninga, 10 ide za autoputeve, 5 za magistrale i 5 za željenzice. Da se oslanjamo na taj novac, autoput bi duplo sporije gradili i zato uzimamo ove kredite, koji nisu kao oni što uzima običan čovjek za kuću, auto ili slično, već izrazito povoljni krediti, gdje smo neke za prethodne dionice već otplatili.