Sirija

Locked
jeza u ledja

#14626 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

PerverzMusharaf wrote:prica o bojnom otrovu je samo za njihove glasace. isto kao u iraku.
Fakat je prica paglu. Sjetili se sad da kao imaju dokaze kad je guza stisla.
Mislim moguce je, ali zar su otrovi toliko bitni kad je vec pobijeno desetine hiljada ljudi "regularnim" oruzjem?

Ne bih rekao da je ovo prica za glasace, vec za pravni kontekst u kojem bi Amerika mogla nastupiti (UN zabrana koristenja hemijskog oruzja i bla bla). Inace, u Americi samo 15% glasaca podrzava direktnu vojnu intervenciju u Siriji. No izmedju toga i "neke vrste pomoci" pobunjenicima postoji puno sivih nijansi.
PerverzMusharaf

#14627 Re: Sirija

Post by PerverzMusharaf »

jeza u ledja wrote:
PerverzMusharaf wrote:prica o bojnom otrovu je samo za njihove glasace. isto kao u iraku.
Fakat je prica paglu. Sjetili se sad da kao imaju dokaze kad je guza stisla.
Mislim moguce je, ali zar su otrovi toliko bitni kad je vec pobijeno desetine hiljada ljudi "regularnim" oruzjem?

Ne bih rekao da je ovo prica za glasace, vec za pravni kontekst u kojem bi Amerika mogla nastupiti (UN zabrana koristenja hemijskog oruzja i bla bla). Inace, u Americi samo 15% glasaca podrzava direktnu vojnu intervenciju u Siriji. No izmedju toga i "neke vrste pomoci" pobunjenicima postoji puno sivih nijansi.

treba im povod koji ce koristiti generalno kao neki pseudo - humani razlog za rat u svrhu propagande jer nešta moraju da kažu.

tragedija je u tome što iako lažu i iako i oni znaju da cijeli svijet zna da lažu - to ne pravi nikakvu efektivnu razliku u njihovoj politici, naprotiv. niti su u konačnici bitni glasači (glasačima je potreban neki "deda mraz", laž za koju svi znaju da je laž ali u koju se svi pretvaraju da vjeruju samo da car ne bi bio gol - na to sam mislio), a međunarodni pravni sistem je kao što znamo od 2001 i formalno nebitan što se tiče bijele kuće, toliko da se više i ne pretvaraju.
Klavikula

#14628 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Tokom borbenih dejstava, snage FSA 27. avgusta 2012. godine, obaraju jedan Mi-8TV. Od
prenosnih raketa Z-V pobunjenici su raspolagali sa raketama Strela, da bi ubrzo zatim iz Turske
dobili 14 kompleta raketa FIM-92A Stinger koje je po licenci proizvela turska kompanija
Raketsan. Međutim, isporuka stingera pobunjenicima dovelo je do negodovanja SAD i zemalja
Zapada, te su isporuke prekinute. Do sad nije potvrđeno nijedno obaranje od strane reketa
Stinger. Tako da se s pravom može postaviti pitanje - gde su rakete završile?
GLOBALNE IGRE VELIKIH

Od početka Sirijske krize u nju su umešane i velike sile Zapada i Istoka. Može se slobodno
reći da je Sirija ona karta koja nedostaje kako bi se sklopila mapa nove podele sveta koju od
1945. godine igraju Amerikanci i Rusi. Kako se ta igra igrala, može se videti iz bliske prošlosti
kad su po prvi put tokom Kubanske krize dve velike sile dogovorile podelu svojih interesnih zona.
Kako se odnos snaga menjao, tako bi teg na vagi prevagnuo čas na jednu čas na drugu stranu. Ne
treba zaboraviti da je SSSR iskoristio nastalu priliku posle američkog poraza u Vijetnamu, te da
je celu jednu deceniju on diktirao svetske odnose u skladu sa svojim interesima. Za to vreme
SAD su se oporavljale od poraza u Vijetnamu. Počevši od 1986. godine, odnos snaga je bio na
ravni, da bi posle pada Berlinskog zida, teg na vagi prevagnuo na stranu SAD. Međutim, posle
završetka Hladnog rata i ponovnog vraćanja Rusije na svetsku pozornicu vaga počinje da se
niveliše. Ako je Rusija pustila niz vodu Libiju i Gadafija jer joj je ovaj ostao nešto dužan,
Asadova Sirija dobila je njenu otvorenu podršku, što mu omogućuje da opstane na vlasti ali samo
dotle dok je to interes Rusije. Otvorenom podrškom Kine i Rusije, blokirano je nekoliko
rezolucija zahvaljujući čime je sprečena otvorena vojna intervencija druge sile (SAD) u Siriji, što
nije urađeno u Libiji jer je to bio i interes Rusije (da se sa vlasti makne Gadafi). Američkim
forsiranjem arapskog proleća, međutim, došlo je do iznenadnog gubitka kontrole nad situacijom.
Tako da se „proleće“ prelilo i na Tursku iako Erdogan to negira, a opasno su ugroženi i Liban i
Jordan. Zbog nastale situacije, ugroženim se osetio i Izrael čija avijacija sada neometano patrolira
vazdušnim prostorom Libana, dok je Jordan zatražio pomoć od SAD, a ovih dana treba da se
održi i vojna vežba američke i jordanske armije u Jordanu. Za tu priliku iz SAD trebaju da stignu
u Jordan američki lovci F-16 i RS Patriot. Za to vreme Rusija igra perfidnu igru tvrdnjom da će
da isporuči Siriji lovce MiG-29M/M2 i RS S-300. Međutim, poznato je da Siriji ova sredstva
trenutno ne trebaju, već da joj pre svega treba tehnika za KoV i jurišni avioni poput štrumovika
Su-25, koji bi neprestano podržavali snage u ofanzivi. Za sad trenutno ne postoji opasnost od
otvorene intervencije Izraela, te zbog toga joj i ne trebaju novi lovci i RS S-300 (jer za ta borbena
sredstava pretpostavka je da u ovom trenutku, ona nema ni obučeno ljudstvo). Jedina opcija
predstavlja da Rusi dopreme RS S-300 u svoju pomorsku bazu u Siriji i to sa svojim posadama,
kako bi parirali Amerikancima u Jordanu. Ali, to za sad nije realno, jer kako se situacija odvija
izgleda da su Veliki odlučili da Asad pobedi, a da su pobunjenici pušteni niz vodu, da se lagano
dave u vrtlogu globalnih igara Rusije i SAD. Šta je tačno, videćemo?
Ovo je tekst koji je rađen za portal Tango six, koji ovih dana treba biti objavljen.

preuzeto sa mcm

prvi dio teksta je zanimljiv.

vec im poslani laki PV sistemi, zapad zaustavio, sad najavljuju naoruzavanje. pitam se sta ce im dostaviti.
Cyrax

#14629 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Challenger__

#14630 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Farsa "bojni otrovi", hronologija:

1. Barack Obama:
Image

"Pređena je crvena linija, vladine snage su upotrebile bojne otrove, naoružaćemo opoziciju"
- LINK
- LINK

2. Kremlj:
Image

Aleksej Puškov: "Informacije o upotrebi hemijskog oružja su izmišljene, kao i u slučaju Iraka - Obama ide istim putem kao i Bush"
- LINK
- LINK

3. UN, Ban Ki-mun:
Image

"protiv naoružavanja bilo koje strane u Siriji"
- LINK
- LINK

nastavlja se...
hocu ja da dijelim

#14631 Re: Sirija

Post by hocu ja da dijelim »

славянин wrote:
hocu ja da dijelim wrote:
славянин wrote: A te bradonje ocito vuku za nos brke i uredno obrijane a ovi ne smiju da pisnu (jer neki dan capnuse glavu jednom koji im nije odgovarao),a mislim da si upoznat da najaca "struja" u pobunjenicima jeste extremisticka (al nusra i raznorazne legije brigadice ili sta vec =

Ništa se ti ne brini, kada se završi belaj u Siriji, brijačnice će raditi punom parom :D ! Jesi sad zadovoljan (znam da nisi ali, šta mogu :roll: )
To je istina :) ako "spasioci" iz NATO-a dodju "obrijati" ce ih pa ces onda kukati kako zli krstasi napadaju Islamske zemlje :lol:
Naprotiv, obrijaće ih njihovi sunarodnjaci. Ovaj put će se strogo paziti da se ne desi tzv "iranski scenario" u kome su mnogi krenuli u revoluciju ali su pobijedili samo bradonje.
Avetinho

#14632 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Nego, reci nam sta javlja ADVANCE.HR.
Maske su pale, Joker.
hocu ja da dijelim

#14633 Re: Sirija

Ja Sam Odavle wrote:Nego, reci nam sta javlja ADVANCE.HR.
Maske su pale, Joker.
Čeli ima puno friškije informacije, jučer nam je pokazao da ima pristup iranskim državnim serverima koji nisu otvoreni za javnost 8) i da uvijek prvi dobija friške informacije iz centrale u Teheranu. Već smo shvatili i kako propaganda kod njih fercera: tekstove u Teheranu pišu stručnjaci za šiitsku propagandu, tekstovi se prevode na skoro sve jezike svijeta a zatim se dostavljaju Iranskim Kulturnim Centrima koji iste distribuiraju "nezavisnim" medijima tipa advance.hr.
Dr_dre

#14634 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Et-Tufejli, bivši lider Hezbollaha: Iran kontroliše Hezbollah i odgovoran je za sukob u Siriji!

Bivši sekretar Hezbollaha Subhi Et-Tufejli je u intervjuu objavljenom na televiziji Al Arabiya otvoreno kritikovao libanonsku šiitsku vojnu grupaciju zbog njene intervencije u Siriji.

Naglasio je da je Hezbollah, na čijem je čelu nekada stajao, „isprovocirao cijeli svijet".
Tufejli, koji je Hezbollah predvodio od 1989 do 1991., kaže da ne može da zamisli razloge zbog kojih je Hasan Nasrallah, trenutni vođa Hezbollah, odlučio da za izazove sunnije i da se bori protiv njih u Siriji.
„Stupili smo u sukob u Siriji i time izazvali 1, 3 milijarde sunnija da se bore protiv nas", istakao je Tufejli.
Istakao je da je Hezbollah pretrpio ogromne gubitke u borbama oko grada Qusajra, i da su uspjeli da uđu u grad tek nakon što su se sirijski pobunjenici povukli zbog nedostatka municije. „U Qusajru nije bilo pravog otpora", istakao je.
Šiitski klerik je dodao da je propao "projekat Hezbollaha da bude snaga otpora koja će ujediniti islamski svijet".
„Hezbollah više nije strana koja brani ummet; naprotiv, on izjeda ummet. On je započeo rat i otvorio vrata strašnom periodu krvoprolića", rekao je Tufejli.
Bivši lider Hezbollaha je dodao da Iran potpuno kontroliše tu grupu i da je odgovoran za njihovu umješanost u sukob u Siriji.
Tufejli je svoju poziciju izgubio 1991. od Abbasa El-Musavija i 1992. se potpuno odvojio optuživši Hezbollah za „umjerenost" spram države Libanona. Kritikovao ih je i zbog učešća u parlamentarnim izborima i sudjelovanja u nacionalnoj vlasti. Formirao je drugu grupu nazvanu „Revolucija gladnih" koja se suprostavlja libanskoj vlasti.
Izvor: Al-Arabiya

P.S.
Cyraxe,predpostavljam da ammar jasir ne zna arapski ili namjerno pogresno prevodi.
Ustvari ubjedzen sam da je ovo drugo u pitanju
Krushna mrva

#14635 Re: Sirija

Post by Krushna mrva »

Maske su pale, Joker.
Čeli ima puno friškije informacije, jučer nam je pokazao da ima pristup iranskim državnim serverima koji nisu otvoreni za javnost 8) i da uvijek prvi dobija friške informacije iz centrale u Teheranu. Već smo shvatili i kako propaganda kod njih fercera: tekstove u Teheranu pišu stručnjaci za šiitsku propagandu, tekstovi se prevode na skoro sve jezike svijeta a zatim se dostavljaju Iranskim Kulturnim Centrima koji iste distribuiraju "nezavisnim" medijima tipa advance.hr.
Ja sam mislio da je Nindza s indignacijom napustio ovaj forum?!? Za mustuluka si ako se vratio :mrgreen:
Challenger__

#14636 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Dr. Fayssal Mikdad, zamjenik ministra vanjskih poslova:
Image

"Podržavamo dolazak ruskih mirovnjaka na Golan, bez ikakvih rezervi."
Dr_dre

#14637 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Podrzava on i rusenje sirije i ubijanje sirijaca ruskim naoruzanjem.
Serem mu se na titulu,ljigo jedan odvratni.
obmana

#14638 Re: Sirija

Post by obmana »

Rado ide vehbos u marince :D
Avetinho

#14639 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:Dr. Fayssal Mikdad, zamjenik ministra vanjskih poslova:

LOL
Ovo me podsjeca na naseg Okjupaja. I on podrzava dolazak Kineskih mirovnjaka u Floridu, bez ikakvih rezervi.
DzeBra

#14640 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Dr_dre wrote:
Podrzava on i rusenje sirije i ubijanje sirijaca ruskim naoruzanjem.
Serem mu se na titulu,ljigo jedan odvratni.
Ma da, a israelsko i zapadno oruzje koje koriste teroristi iz tzv. FSA ne ubija sirijce i ne rusi Siriju. :-)
I ja sam za ruse na golanu, tako ce se vehabijama onemoguciti kontakt sa njihovom maticnom drzavom.
Herr Flick

#14641 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

:-) :-)
hocu ja da dijelim

#14642 Re: Sirija

Dr_dre wrote:Et-Tufejli, bivši lider Hezbollaha: Iran kontroliše Hezbollah i odgovoran je za sukob u Siriji!

Bivši sekretar Hezbollaha Subhi Et-Tufejli je u intervjuu objavljenom na televiziji Al Arabiya otvoreno kritikovao libanonsku šiitsku vojnu grupaciju zbog njene intervencije u Siriji.

Stupili smo u sukob u Siriji i time izazvali 1, 3 milijarde sunnija da se bore protiv nas", istakao je Tufejli.
Istakao je da je Hezbollah pretrpio ogromne gubitke u borbama oko grada Qusajra, i da su uspjeli da uđu u grad tek nakon što su se sirijski pobunjenici povukli zbog nedostatka municije.
A sve je moglo završiti sa poštenim izborima ali de ti to bahatim ajatolasnima objasni :-)
Krushna mrva wrote:
Maske su pale, Joker.
Ja sam mislio da je Nindza s indignacijom napustio ovaj forum?!? Za mustuluka si ako se vratio :mrgreen:
Ma kakve indignacije i napuštanja, valja platu zaraditi a kod ajatolaha se na normu radi :D
Challenger__

#14643 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ah, da, umalo zaboravih...

- Obaminom naprasnom "otkrivanju" upotrebe hemijskog naoružanja, prethodio je apel moralnog "giganta" Lorena Fabijusa (Laurent Fabius), francuskog ministra ino-poslova,

Image

...koji je zakreštao da "svijet mora zaustaviti napredovanje sirijske vojske".

LINK

- INFO + zanimljivo je da je Fabijus, kao i njegov gospodar iz sjene, etnički Jevrej, Židov.
Challenger__

#14644 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- iako je ovo izrečeno prije najnovijih laži iz Bijele kuće (koje u sebi kriju potencijalne rizike), vrijedi pogledati iskaz izraelskog profesora koji kaže da "Asad pobjeđuje".

Israeli Professor: Assad Won, Global Media Cannot Be Trusted

Challenger__

#14645 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Cyrax wrote:http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 7kK8hgfMjM - cica draza je ponosan
- previdio sam Cyraxov upis. Zaslužuje redizajn, jer otvoreno prikazuje kakve psihopate (od ovih umobolnika do psihopata kao što je McCain) atakuju na Siriju i sve njene ljude, bez obzira na vjersku i etničku pripadnost:

Eto zbog koga krešti Fabijus, zbog koga luduje degenerik i psihopata McCain, zbog koga se kompromituje kukavica Obama.
славянин

#14646 Re: Sirija

Post by славянин »

Nego sto taj "sejh" se ne dofati puske malo pa ode tamo pomoci "braci" u Siriji a ne baca suplja preko youtube-a :mrgreen:

Edit: Uh vidi ga i on u Siriji :D , al nesto mi ne lici da je on isao tamo i zauzimao to selo nego izgleda da je bacao pogled sa pristojne udaljenosti dok ova njegova "omladina" nije pobila svo to jadno stanovnistvo.
Avetinho

#14647 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Cekaj da lik pocne malo sarati. Ne moze samo ADVANCE.HR, morai IRNA a ponekad i RT.

Ne cudi me da se gadja etiketama. U njegovim "objektivnim informativnim izvorima" to je normalan rijecnik.

Maske su pale. Joker.
Dr_dre

#14648 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Nego ono sto me zanima,jel iko sa ovog foruma pomogao sirijskoj djeci na bilo kojim nacin,osim podrske u postovima?

Image
славянин

#14649 Re: Sirija

Post by славянин »

Nego mozemo li mi kupiti lijekove pa poslati, nesto mi se ne salju pare jer iskreno nisam siguran da ce bas zavrsiti u formi lijekova.
Dr_dre

#14650 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Prosli put kad su isli bila je humanitarna u hrani,odjeci i slicno.
Mogao si donjeti samo 1 kg brasna(ne mislim ti nego bilo ko,kako ko moze).
Nasi ljudi su isli direktno i direktno dali pomoc,a sad posto su lijekovi u pitanju nisam siguran,raspitam se pa ti javim.
Locked