To oni izgleda u inat Erdoganu...
Izrael je opet pocinio zlocin!
- Nadzornik
#14626 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Izraelski parlament obnavlja inicijativu za priznavanje genocida u Jermeniji...
-
llull
#14627 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Hahahah a jebat gaseln wrote:Ma kakvi, u Sarajevu bi ga ubio na licu mjesta.llull wrote:.
Znas li ti da je policajac krenuo da uhapsi klinca koji ga je gadjao prackom kamenom. Da li bi u Sarajevu policajac uhapsio klinca koji ga je gadjao prackom tj kamenom ?
Ja mislim da bi, i mislim da bi ga u Sarajevu, Tuzli, Bijeljini, Zenici, Banjaluci isti taj policajac odrao od batina...
-
aratet
#14628 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Naravno da jesu, gdje jos u Svijetu neka zemlja drugoj zemlji poklanja "nuklearne" podmornice?seln wrote:Idi ba, igraj se sa djecom... pokusavas na silu da konstruises nesto sto ne drzi vodu.aratet wrote:Nije mi poznato da je nasa drzava finansirala neke velike projekte koji su zavrsili u Izraelu, po tom pitanju ljudi iz BiH koji ne vole Izrael mogu odahnuti.seln wrote:
Ovo je fakat izvuceno iz guzice... ono, ako zivis u Njemackoj onda podrzavas Izrael.![]()
Sta cemo sa onima koji zive u USA, oni jos vise podrzavaju Izrael?
Sta cemo sa BiH, koja je primala pomoc od USA, a ista podrzava Izrael?
Sta cemo uopste na planeti na kojoj postoji Izrael?
Argumenta i govana...
Ali recimo Njemacka ili Austrija koji su Izraelu veliki saveznici, sve uz pomoc poreskih obveznika, bez njih to nebi moglo nikako, ja bih se zapitao, jel ja finansiram nesto sto ne volim.
Cuj, Njemacka i Austrija veliki saveznici Izraela.
- seln
#14629 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Prestani se provaljivati, ziv bio...aratet wrote:O dogovoru se moralo razmisljati ranije, sad je sve otislo daleko.seln wrote: O kakvom dogovoru onda uopste mozemo pricati?
Ah, da, ti i ne zelis dogovor... po tebi bi bilo najboolje da se Palestinci isele.
Pojas Gaze je totalno odsjecen, ne vidim nacin kako bi tu moglo bilo sta profunkcionisati, mislim, znam da je jedini nacin da tu uleti egipatska vojska da smijene rezim u Gazi i da konacno mogu otvoriti granice.
Sad ti vidio jesi li za ovo danas, ili za to, da bude krvi na sve strane.
pa i prvobitni prijedlog UN-a iz 1947 je bio slican ovome, samo se jos vise palestinske teritorije...
i onda mi neko palamudi, eto, dobro Jevreji bi to prihvatili, ali zli Arapi nisu htjeli.
-
babanovac
#14630 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
U Izraelu danas zivi 2 mil. "izraelskih Arapa"., tj. vise nego je zivjelo na istom teritoriju prije rata 1947. Broj raste.seln wrote:Ako pogledas moje postove na ovoj temi, vidjeces da sam rekao sljedece:cyprus wrote: Pa, riječ je o zakonu sile... Zakonu koji je oblikovao većinu savremenih granica u svijetu... Ja se slažem da je riječ o nepravdi, i da je 1948. godine trebalo tražiti adekvatnije rješenje za jevrejsko pitanje... Ja bih tada recimo predložio stvaranje nezavisne multietničke i multireligijske Palestine, koja bi bila dom i Jevrejima i Arapima... Ali za to je trebalo malo više pameti i razuma na svim stranama... Kako god, prođe od tad 140 Bajrama i Izrael je pustio korijenje... Niko realan mu više ne može osporavati postojanje... Ali se može djelovati u pravcu pritiska da se prestane da dosadašnjom praksom, tj. da se omogući Palestini da postane normalna država, da se prekine opsada Gaze, da se prekine sa gradnjom nelegalnih naselja, da se poštuju ljudska prava itd. Naravno, taj pritisak ne možemo napraviti ti i ja, ali eto, možemo bar diskutovati, i ja ću se složiti sa većinom stvari koju budeš rekao za današnji Izrael... Sa pretjerivanjima međutim neću... A pretjerivanja itekako ima (ne mislim ovdje primarno na tebe)...
stvaranje Izraela na tudjoj zemlji je bila nepravda... ali pokusati ispraviti tu nepravdu sada, prouzrokovalo bi jos vecu nepravdu i patnju.
Koliko-toliko pravedno rjesenje bi bilo: dvije drzave sa granicama iz 1967 i odsteta za izbjeglice koje se ne mogu vratiti na svoju zemlju.
No, nesto sumnjam da ce Izrael pristati na ovo... a i zasto bi, kad im cijeli svijet signalizira da rahat nastave istrebljivati Palestince.
- BHCluster
#14631 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Jordanska aneksija je bila ilegalna tj. ništavna sto se tice medjunarodne zajednice jedine 3 drzave koje su priznale aneksiju su bile UK, Pakistan i Irak sad i kad bi usporedili sa aneksijom BiH od strane Austrije razlika je takoder ogromna. A sto se tice Jordanske namjere da se uspostavi Palestinska drzava njihovo priznanje PLO-ovog prava na Drzavu nosi svoju tezinu.cyprus wrote:Transjordan je 1950. godine izvršio aneksiju Zapadne Obale... Egipat istina nije formalno anektirao Gazu, ali je imao punu kontrolu nad njom, nešto kao Austrougarska nad Bosnom i Hercegovinom od 1878. do 1908. godine... Meni se nešto i ne čini da je razlika ogromna...BHCluster wrote:Ovo sto se tvrdi da je Egipat i Jordan nije tacno. To je bilo pod njihovom kontrolom RAZLIKA OGROMNA.cyprus wrote:
Uglavnom, ove dvije zemlje, a posebno Jordan nisu imali nikakvu namjeru da uspostave palestinsku državu, a mogli su lako...
- seln
#14632 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Izvini, ali stvarno ne mozes mjeriti citav svijet po Srbima i Jevrejima.llull wrote:Hahahah a jebat gaseln wrote:Ma kakvi, u Sarajevu bi ga ubio na licu mjesta.llull wrote:.
Znas li ti da je policajac krenuo da uhapsi klinca koji ga je gadjao prackom kamenom. Da li bi u Sarajevu policajac uhapsio klinca koji ga je gadjao prackom tj kamenom ?
Ja mislim da bi, i mislim da bi ga u Sarajevu, Tuzli, Bijeljini, Zenici, Banjaluci isti taj policajac odrao od batina...Ne bi ... ali fasovao bi sigurno malo
- cyprus
#14633 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Da, ali vraćamo se na početak priče, a početak su bile one mape... Ona mješavina političkih i etničkih karata ciljano pogrešno predstavljenih kao da se radi o istoj stvari ukazuje da su Palestinci skroz nestali sa teritorije koju je zaposjeo Izrael... A daleko od toga...Tomahawk11 wrote:cyprus, veliki broj iz i oko Jerusalema ih je protjeran i oteta im je zemlja.
Ti koji su ostali, njih vjerovatno ne smatraju nikakvom prijetnjom i oni više i nisu u opasnosti.
Što bi rekli, asimilirani.
Ona karta također pogrešno ukazuje da je Palestina nekada postojala kao teritorijalno veliki politički subjekt, pa se vremenom sve više i više smanjivala... Palestina se međutim kao političko-teritorijalni subjekt prvi put pojavljuje tek 1994. godine...
Dakle, ja sam na to htio ukazati, i od toga je potekla naša diskusija...
A što se tiče Arapa/Palestinaca u Izraelu... Pa ne bih rekao da su baš asimilirani... Ima istina nekih koji su Izrael upotpunosti prihvatili kao svoju državu i gaje patriotska osjećanja prema njoj, ali većina je i dalje dosta kritična prema državnoj politici iste... Znaju se dizati i na proteste i slično...
- BHCluster
#14634 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Zaboravio si dodati "autostrada pakla i stradanja".ernestalic wrote: Ona će to i uraditi ako sa druge strane nema mehanizma odbrane. A da bi postojala odbrana treba raditi na tome. Evo mi Bošnjaci smo napravili mnogo džamija i to će nas sigurno odbraniti od potencijalnog agresora. Zato ne serite više o Palestincima i prihvatite se matematike, fizike, sporta i borilačkih vještina. Takodjer, morate tačno znati svoje obaveze i zadatke u slučaju vanrednih okolnosti. Ne možete sebe da odbranite, niti se pripremate za odbranu, a suze ronite nad palestinskom sudbinom, dobre moje Bošnje. Ako ste iz dijaspore, onda ništa. Dobro ste se zbrinuli!
- Nadzornik
#14635 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Negdje sam procitao jednu frazu a ona glasi:llull wrote:Znam, fora je u tome da djeca napadaju oruzane snage. Nije prvi put da arapi koriste djecu, ne samo u sukobima sa Izraelom vec i izmedju sebe.seln wrote:Ti znas da zapravo pokusavaju da skinu vojnika sa ovog klinca kojem je zasjeo za vrat?llull wrote:
Samo cu ponoviti da su ekstremni i jedni i drugi... Jedni koji salju djecu sa kamenjem na oruzje i policijske i vojne snage a drugi sto pucaju vatrenim oruzjem na te iste klince. Mada isto bi bilo da se samo upotrebljavaju i gumeni meci i suzavac.
Ili ne znas? Ili se pretvaras?
Ja mislim da bi, i mislim da bi ga u Sarajevu, Tuzli, Bijeljini, Zenici, Banjaluci isti taj policajac odrao od batina...
Dan kada Palestinci pocnu da zale svoju djecu kao sto Izraelci stite,brane i zale svoju djecu,tek tada ce mir da zavlada.
- seln
#14636 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Jazuk... trebali su ih sterilizirati, da se ne razmozavaju...babanovac wrote:U Izraelu danas zivi 2 mil. "izraelskih Arapa"., tj. vise nego je zivjelo na istom teritoriju prije rata 1947. Broj raste.seln wrote:Ako pogledas moje postove na ovoj temi, vidjeces da sam rekao sljedece:cyprus wrote: Pa, riječ je o zakonu sile... Zakonu koji je oblikovao većinu savremenih granica u svijetu... Ja se slažem da je riječ o nepravdi, i da je 1948. godine trebalo tražiti adekvatnije rješenje za jevrejsko pitanje... Ja bih tada recimo predložio stvaranje nezavisne multietničke i multireligijske Palestine, koja bi bila dom i Jevrejima i Arapima... Ali za to je trebalo malo više pameti i razuma na svim stranama... Kako god, prođe od tad 140 Bajrama i Izrael je pustio korijenje... Niko realan mu više ne može osporavati postojanje... Ali se može djelovati u pravcu pritiska da se prestane da dosadašnjom praksom, tj. da se omogući Palestini da postane normalna država, da se prekine opsada Gaze, da se prekine sa gradnjom nelegalnih naselja, da se poštuju ljudska prava itd. Naravno, taj pritisak ne možemo napraviti ti i ja, ali eto, možemo bar diskutovati, i ja ću se složiti sa većinom stvari koju budeš rekao za današnji Izrael... Sa pretjerivanjima međutim neću... A pretjerivanja itekako ima (ne mislim ovdje primarno na tebe)...
stvaranje Izraela na tudjoj zemlji je bila nepravda... ali pokusati ispraviti tu nepravdu sada, prouzrokovalo bi jos vecu nepravdu i patnju.
Koliko-toliko pravedno rjesenje bi bilo: dvije drzave sa granicama iz 1967 i odsteta za izbjeglice koje se ne mogu vratiti na svoju zemlju.
No, nesto sumnjam da ce Izrael pristati na ovo... a i zasto bi, kad im cijeli svijet signalizira da rahat nastave istrebljivati Palestince.
je li danas dan glupih argumenata ili sta?
Palestinci se razmnozavaju, eto dokaza da imaju sva prava!
Ima ih dva miliona... heeej, imaju svoj voz... ovaj, dva miliona, nisu ih sve pobili.
- Maraschino
#14637 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
To ubio znamo na kraju a prije toga bi tenkom isao na njega.seln wrote:Ma kakvi, u Sarajevu bi ga ubio na licu mjesta.llull wrote:.
- seln
#14638 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Odnosno, dan kad ce Palestinci klapiti usima i reci: radite sta vas volja, mi se necemo buniti.Nadzornik wrote:
Negdje sam procitao jednu frazu a ona glasi:
Dan kada Palestinci pocnu da zale svoju djecu kao sto Izraelci stite,brane i zale svoju djecu,tek tada ce mir da zavlada.
-
Haman2
#14639 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Izrael ce ciniti zlocine dok ne protjera sve Palestice. On ima zastitnike medju velikim silama i moze da radi sve sto pozeli. U tome ce ga podrzavati S. Arabija pa mozda i Egipat. Drugi ce biti nijemi promatraci. Sirija se cicsti od Sirijaca. Ono sto ostane dozivjet ce sudbinu Palestinaca ili ce im biti dodijeljena neka mala teritorija za zivot ili ce biti protjerani u druge islamske zemlje.
Veliki Izrael ukljucuje Libanon, Siriju, Irak pa i sjever S. Arabije i plodno tlo Egipta preko Suseskog kanala. Ali da ne pricam puno, pogledajte kartu.

Veliki Izrael ukljucuje Libanon, Siriju, Irak pa i sjever S. Arabije i plodno tlo Egipta preko Suseskog kanala. Ali da ne pricam puno, pogledajte kartu.

- Nadzornik
#14640 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ma nista,zaboravi,neka oni samo nastave po starom.seln wrote:Odnosno, dan kad ce Palestinci klapiti usima i reci: radite sta vas volja, mi se necemo buniti.Nadzornik wrote:

- Tomahawk11
- Globalni moderator
#14641 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Dobro, bio je protektorat Velike Britanije, teritorija na kojoj su živjeli Palestinci.cyprus wrote:Da, ali vraćamo se na početak priče, a početak su bile one mape... Ona mješavina političkih i etničkih karata ciljano pogrešno predstavljenih kao da se radi o istoj stvari ukazuje da su Palestinci skroz nestali sa teritorije koju je zaposjeo Izrael... A daleko od toga...Tomahawk11 wrote:cyprus, veliki broj iz i oko Jerusalema ih je protjeran i oteta im je zemlja.
Ti koji su ostali, njih vjerovatno ne smatraju nikakvom prijetnjom i oni više i nisu u opasnosti.
Što bi rekli, asimilirani.
Ona karta također pogrešno ukazuje da je Palestina nekada postojala kao teritorijalno veliki politički subjekt, pa se vremenom sve više i više smanjivala... Palestina se međutim kao političko-teritorijalni subjekt prvi put pojavljuje tek 1994. godine...
Dakle, ja sam na to htio ukazati, i od tada je potekla naša diskusija...
A što se tiče Arapa/Palestinaca u Izraelu... Pa ne bih rekao da su baš asimilirani... Ima istina nekih koji su Izrael upotpunosti prihvatili kao svoju državu i gaje patriotska osjećanja prema njoj, ali većina je i dalje dosta kritična prema državnoj politici iste... Znaju se dizati i na proteste i slično...
Tad i sad, velika je razlika. Imaju puno manje teritorije, manje prava i češće ih tuku.
Mislio sam na one koje baš i ne diraju, pogotovo Jerusalem i uža regija, ovo za asimilaciju. Oni koji su bili trn u oku, iznenada su se na njihovoj zemlji pojavili bageri, bez najave i objašnjenja.
Eto nek je sve pogrešno postavljeno na onoj karti, a opet s ciljem kojim kažeš da jeste (ne kažem da nije), opet ovo što rekoh stoji. I opet to ne mijenja činjenicu da su Jevrejima, narodu koji svakodnevno potcrtava svoju patnju i gura prst u oko ostatku svijeta kako se ne bi to zaboravilo, okrvavljene ruke.
-
llull
#14642 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
A ne mjerim, to sam pokusao da objasnim najblize moguce nasoj situaciji.seln wrote:
Izvini, ali stvarno ne mozes mjeriti citav svijet po Srbima i Jevrejima.
Svuda je napad na policiju i vojsku akt terorizma, ko god da izvede, odrasli ili klinci i naravno smatram da su pripadnici IDF zlocinci jer su ubili dijete ali isto su to i oni koji su tu djecu naveli da napadnu naoruzane snage jedne drzave.
Ma koliko je moralan cin napada palestinaca na izraelske vojnike i borbe za svoja prava i ovi imaju legitimitet i pravo da se brane kada se osjete ugrozenim ( ja opet naglasavam da je to OKRUTNA UPOTREBA SILE I VATRENOG ORUZJA ).
Svuda se policija i vojska brani kada ih napadnu kako god da su ih napali, svako malo citamo o policijskoj upotrebi vatrenog oruzja u USA i svuda po svijetu.
JEDNAKO PREZIREM ONE KOJI PUCAJU NA DJECU I ONE KOJI TU DJECU SALJU U SKORO PA SIGURNU SMRT KADA NAPADAJU VOJNIKE.
- seln
#14643 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Gdje si bio da na sposavjetujes '92...Nadzornik wrote:Ma nista,zaboravi,neka oni samo nastave po starom.seln wrote:Odnosno, dan kad ce Palestinci klapiti usima i reci: radite sta vas volja, mi se necemo buniti.Nadzornik wrote:
-
Fudo387
#14644 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ovi sto opravdavaju izraelsko nasilje sa supljom kako se tu radi o zastiti granice, pa eto svaka bi drzava na isti nacin zastitila svoju, odmah bi pocela sa rafalanjem i ubijanjem, i sarajevski drot bi isto tako, bla, bla, bla,bla...da je situacija obrnuta, da su Palestinci umlatili pedeset i kusur onih koji im se samo preko noci pomole i pocnu sa ilegalnim naseljavanjem,
Ma ne bi se ostalo od njih.
Trubilo bi 24/7 o strasnim teroristima koji pobise jevrejsku djecicu, al’ posto im odgovara da je tamo neki musliman umlacen, drljavice o legalizmu danima.
Go necovjek, i djaba mu crtas.
To je zadojeno mrznjom, i mo’s qrcu svirat’.
Ma ne bi se ostalo od njih.
Trubilo bi 24/7 o strasnim teroristima koji pobise jevrejsku djecicu, al’ posto im odgovara da je tamo neki musliman umlacen, drljavice o legalizmu danima.
Go necovjek, i djaba mu crtas.
To je zadojeno mrznjom, i mo’s qrcu svirat’.
- seln
#14645 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
U redu je, ba... razumjeli smo poantu.llull wrote: Svuda se policija i vojska brani kada ih napadnu kako god da su ih napali, svako malo citamo o policijskoj upotrebi vatrenog oruzja u USA i svuda po svijetu.
JEDNAKO PREZIREM ONE KOJI PUCAJU NA DJECU I ONE KOJI TU DJECU SALJU U SKORO PA SIGURNU SMRT KADA NAPADAJU VOJNIKE.
Ko puca? svi pucaju!
-
babanovac
#14646 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Cinjenica je da su Jevreji prihvatili, a Arapu nisu. Ben Gurion je proglasio uspostavu drzave Izrael. Ko je uspostavio drzavu Palestinu? Godina je 1947., Arapi kontrolisu Jerusalem i Gazu, u starom Jerusalemu se ruse sve sinagoge... Ali niko ne proglasava uspostavu drzave Palestine.seln wrote:Prestani se provaljivati, ziv bio...aratet wrote:O dogovoru se moralo razmisljati ranije, sad je sve otislo daleko.seln wrote: O kakvom dogovoru onda uopste mozemo pricati?
Ah, da, ti i ne zelis dogovor... po tebi bi bilo najboolje da se Palestinci isele.
Pojas Gaze je totalno odsjecen, ne vidim nacin kako bi tu moglo bilo sta profunkcionisati, mislim, znam da je jedini nacin da tu uleti egipatska vojska da smijene rezim u Gazi i da konacno mogu otvoriti granice.
pa i prvobitni prijedlog UN-a iz 1947 je bio slican ovome, samo se jos vise palestinske teritorije...
i onda mi neko palamudi, eto, dobro Jevreji bi to prihvatili, ali zli Arapi nisu htjeli.
-
Haman2
- seln
#14648 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Odakle samo izlaze ovi tipovi?babanovac wrote:Cinjenica je da su Jevreji prihvatili, a Arapu nisu. Ben Gurion je proglasio uspostavu drzave Izrael. Ko je uspostavio drzavu Palestinu? Godina je 1947., Arapi kontrolisu Jerusalem i Gazu, u starom Jerusalemu se ruse sve sinagoge... Ali niko ne proglasava uspostavu drzave Palestine.seln wrote:Prestani se provaljivati, ziv bio...aratet wrote:
O dogovoru se moralo razmisljati ranije, sad je sve otislo daleko.
Je li to zbog kisne godine?
-
babanovac
#14649 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ako pogledas moje postove na ovoj temi, vidjeces da sam rekao sljedece:seln wrote: Pa, riječ je o zakonu sile... Zakonu koji je oblikovao većinu savremenih granica u svijetu... Ja se slažem da je riječ o nepravdi, i da je 1948. godine trebalo tražiti adekvatnije rješenje za jevrejsko pitanje... Ja bih tada recimo predložio stvaranje nezavisne multietničke i multireligijske Palestine, koja bi bila dom i Jevrejima i Arapima... Ali za to je trebalo malo više pameti i razuma na svim stranama... Kako god, prođe od tad 140 Bajrama i Izrael je pustio korijenje... Niko realan mu više ne može osporavati postojanje... Ali se može djelovati u pravcu pritiska da se prestane da dosadašnjom praksom, tj. da se omogući Palestini da postane normalna država, da se prekine opsada Gaze, da se prekine sa gradnjom nelegalnih naselja, da se poštuju ljudska prava itd. Naravno, taj pritisak ne možemo napraviti ti i ja, ali eto, možemo bar diskutovati, i ja ću se složiti sa većinom stvari koju budeš rekao za današnji Izrael... Sa pretjerivanjima međutim neću... A pretjerivanja itekako ima (ne mislim ovdje primarno na tebe)...
No, nesto sumnjam da ce Izrael pristati na ovo... a i zasto bi, kad im cijeli svijet signalizira da rahat nastave istrebljivati Palestince.[/quote]
U Izraelu danas zivi 2 mil. "izraelskih Arapa"., tj. vise nego je zivjelo na istom teritoriju prije rata 1947. Broj raste.[/quote]
Jazuk... trebali su ih sterilizirati, da se ne razmozavaju...
je li danas dan glupih argumenata ili sta?
Palestinci se razmnozavaju, eto dokaza da imaju sva prava!
Ima ih dva miliona... heeej, imaju svoj voz... ovaj, dva miliona, nisu ih sve pobili.[/quote]
Odgovor na tvoje : " Rahat nastave istrebljivati...".
U mojoj glavi, istrebljivanje necega vodi smanjenju broja.
- Maraschino
#14650 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nicija nije do zore, kaze stara mauritanska poslovica.