Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
detroit-mercy

#14601 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

geralt wrote:
Thorgerson wrote:
JoeyTribbiani wrote: Kritika za vlast i sve one koji mogu ubrzati cestogradnju, a to ne rade, stoji itekako. I sam jedva čekam da mogu npr. na Stupu da se uključim na autoput i da onda "siđem" u Budimpešti negdje, a ne ovako da se drndam preko Bradine ka jugu, ili gore od Zenice prema sjeveru. Međutim, vožnja da bude besplatna je nešto što ne može niko od nas očekivati. Gdje je besplatno? U Belgiji i Njemačkoj. Ne znam, vjerovatno ima još negdje. Ali što nije besplatno u jednoj Sloveniji npr? O drugim zemljama da ne pričam.

Ne znam, možeš ti i starom cestom do Tarčina, ali pretpostavljam da češće platiš one 2,5 KM u jednom pravcu da se ne zajebavaš kroz Binježevo i spuštaš na 40, 50 km/h, ne staješ radi divljih priključnih puteva i slično. Nije malo tih nekih cca 25 maraka što je očekivana cijena prema vašem izračunu, ali ima i svoju prednost. Dao Bog da mi to prvo dočekamo dok smo u snazi i dok nam se ide na jug, a ne u penziji kad budemo. :D
Postoji mnogo zemalja u kojima se autoput ne placa. Zasto se placa u jednoj Sloveniji, ne znam. Cinjenica je da je Slovenija na jednoj veoma zanimljivom geografskom polozaju, da nije velika zemlja i da sigurno ima dosta tranzita kroz nju. Naravno da to zele da iskoriste. Da li cemo mi imati toliko tranzita? Naravno da necemo.

Dakle, kao sto se vodimo tim da neke zemlje naplacuju, mozemo se voditi i drugim rezonom da mnoge zemlje ne naplacuju. Samim time sto ne naplacaju koristenje autoputa, ljudi ih masovno koriste, sigurniji je saobracaj itd.

Necu se ja zajebavati zbog 2-3 KM. ali prodji malo starom dionicom, pa ces vidjeti da itekako ima saobracaja. O kamionima da ne govorim. Dakle, ako im je sada skupo 10 KM pa sta sutra kad se spojimo sa Mostarom, kada to bude 50 KM za kamione. U oba pravca to je 100 KM.

Mislis da ce privatnika bolit qrac hoce l se njegov vozac peglati po Bradini, ako moze ustediti 100 KM na turama? Koristiti ce mozda zimi, kad je neprohodno.

Te stvari se moraju uzeti u obzir. I ne mozes se ravnati po sebi. Mnogi ljudi ce radije natociti gorivo, pojesti 2kg janjetine i voziti se starom cestom. Naravno, bice ljudi koji ce ici autoputem. Ali u kojem broju? Zar nije poenta da ga svi koristimo, jer svi ga placamo. Ja ga placam, ti ga placas. Od nasih para se pravi, ne pravi se ni od cijih drugih. Mi vracamo te kredite.

Zar nije poenta, ako se pravi i zbog privrede, pa da pokrenes malo taj transport, a ne da jednom kamionu sutra treba 200 KM da prodje s kraja na kraj drzave. Hoce l biti to spremni svi da placaju?

Evo spisak zemalja koje nude besplatan autoput.

Countries without toll roads
Germany (toll over 7.5t)
Andora
Estonia
Finland
Iceland
Kosovo
Cyprus
Lichtenstein
Luxembourg
Malta
Monaco
San Marino
Ukraine
Vatican

U ovim ispod se placaju samo neki tuneli ili mostovi:
Albania
Belgium
Denmark
Lithuania (toll over 3,5t, vehicles used for the carriage of goods and vehicles for 8 and more passengers)
Latvia (toll over 3,51t)
Montenegro
Netherlands
Sweden

+ Amerika
Zar stvarno mislis da u Sloveniji ili Hrvatskoj kamioni silaze sa autoputa da bi ustedili na putarini? Da ne spominjem razliku u potrosnji goriva za natovaren kamion na Bradini i na autoputu.

Plus sto je malo kojoj firmi svejedno hoce li roba provesti 5 ili 10 sati u transportu, posebno ako su dio nekog veceg proizvodnog lanca.
To je ona nasa logika, poistiha nikud ne zuri :mrgreen:. Eno masa slepera pici kroz Hrvatsku okolnim cestama i pripizdinama da ustede na putarini. To sto ce se putovanje produziti na cio dan, haj nije belaj, moze se roba istovariti i sutra :mrgreen: .
Dozer

#14602 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

So What! wrote: Dobio si kroz članke odgovore, odakle njima ti autoputevi i kako ih prave, dobili su kredit od Amerikanaca u iznosu od 2 milijarde eura za nekih 130 kilometara autoputa uz uslov da ga grade američke kompanije i veliko protivljenje europskih institucija koje su obično kreditori ovakvih projekata
Opet isto... Koga ba zaboli odakle im i kako ih prave - prave ih. A to sto se EU buni nije ni zbog cega drugog nego sto im Ameri klepise profit/kamate.
Isto kao i Crna Gora što je dobila skoro milijardu eura za 40 kilometara autoputa od Kineza uz uslov da ga Kinezi grade u najvećem procentu (80%), a za nemogućnost isplate kredita, Kinezi dobivaju državnu zemlju, tako stoji u ugovoru, dakle šta mislite koliko će Crnogorci morati dati zemlje Kinezima da namire dug.
Nista Kinezi nece dobiti. Zakon u CG po tom pitanju je jasan - stranci mogu zemlju dobiti u privremeno vlasnistvo od 99 godina. Zato se masa Rusa zadala da prodaju ono sto su masno platili :lol:
Ljudi, ne zavaravajte se da ove minijaturne zemlje ove uatoputeve ekspresno prave od svog novca, pogotovo znajući koliko je to skupo, a koliko su one siromašne. Nas vode idioti, al sreća dovoljno pametni idioti kao ovi u Albaniji ili Crnoj Gori, da se na ovakav način zaduže.
Ne kontam ja tebe... Pa i mi se konstantno zaduzujemo... Trenutno je ukupni javni dug 11,2 milijarde KM, od cega je ino dug preko 8 milijardi... O cemu pricamo...?
Ukupni javni dug nam je vec sad za par milijardi veci od ukupnog budzeta na svim nivoima... :roll:
Vozio sam se i ja i ovo što sam vidio nije loše,, ali nije ni aman dobro, Albanija je po svemu još uvijek ispod od BiH, i usput rečeno zaboravljaš da je površinski duplo manja od BiH, a imaju skoro tri miliona stanovnika.
Kakve sad veze ima ukupna povrsina zemlje s kilometrazom izgradjenih (auto)puteva ...A stanovnika imaju kao i mi...
A da im je BDP nesto drasticno manji od naseg, i nije. 2017 nas bio 5,180.64 USD, a njihov 4,537.86 USD.
Autoput Tirana - Priština je ispresijecan, obilaznica oko grada Kukesi još uvijek ne postoji i to je najveći komad koji nedostaje. Brze ceste su im katastrofalne i užasni Ilidža - Blažuj dođe kao premija za ono.
Zavrsen pocetkom godine taj dio puta Tirana - Kukes. I oni ti u clanku kazu da su se vozili autoputem kroz planine. Taj AP od Tirane pocinje prije Lezhea.
Ne znam kad si se zadnji put vozio, ali sve ove brze ceste koje sam nabrojao su sad savim ok. Slikacu ove godine, pa postavim.
Last edited by Dozer on 09/05/2019 15:02, edited 1 time in total.
So What!

#14603 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Thorgerson wrote:Evo spisak zemalja koje nude besplatan autoput.

Countries without toll roads
Germany (toll over 7.5t)
Andora
Estonia
Finland
Iceland
Kosovo
Cyprus
Lichtenstein
Luxembourg
Malta
Monaco
San Marino
Ukraine
Vatican

U ovim ispod se placaju samo neki tuneli ili mostovi:
Albania
Belgium
Denmark
Lithuania (toll over 3,5t, vehicles used for the carriage of goods and vehicles for 8 and more passengers)
Latvia (toll over 3,51t)
Montenegro
Netherlands
Sweden

+ Amerika
Uvaženi Thorgersone, ovo je malo čudna lista. Dok Njemačka razmatra da za strana vozila uvede putarinu putem vinjeta, treba navesti da Austrija i Slovenija odavn osvoje autoputeve naplaćuju uz dodatnu naplatu nekih tunela.

Latvija i Estonija nemaju autoputeve, znači nemaju ni kilometra autoputa, najviše tačke u ovim zemljama su niže od 350 metara tako da tunela nema, mada sam vidio u Tallinnu one gradske potputne tunele.

Najveći mostovi u Latviji se nalaze oko Rige i nijedan se apsolutno ne plaća, možda negdje u državi stvarno imaju neki koji se plaća, ali ga nisam vidio.

Na spisku je Crna Gora koja autoputeva nema još ovu godinu samo, a naplaćuje jednu magistralu i jedan tunel, dok će od sljedeće godine imati autoput koji će uveliko naplaćivati.

Na Islandu se plaća Hvalfjörður tunel, kod kuće imam račun mogu ga uslikati, imaju finu brzu cestu oko Reykjavika, ali nije to neka velika dužina, saobraćajna infrastruktura im je zadovoljavajuća na zapadnom dijelu države i besplatna sad za sad. Autoputeva, pogađajte, nemaju.

Andora, Malta, Vatikan, San Marino, Lihtenštajn apsolutno ne treba komentarisati, dok Luksemburg je nešto veći i ima solidne ceste, ali je to i dalje mala zemlja.

Dakle ko od ozbiljnijih zemalja ne naplaćuje autoputeve, Švedska, Holandija, Danska, Finska, uz dodatak Litvanije i Albanije koje imaju mrežu autoputeva, ali teško uporedivu sa navedenim zemljama.
Dozer

#14604 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

So What! wrote:BiH uzela 210 miliona eura kredita za izgradnju obilaznice kod Doboja]
Moze li iko objasniti zasto se uzeo ovaj kredit, a imamo pare od akciza na racunu? Zasto placamo kamate?
Dozer

#14605 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

neki wrote:Za sve to što Albanci (a i neki ovdje) zovu autoputevima i ona naša nakarada kroz Blažuj presječena prugom i sa lijevim isključenjem je autopista.
Što oni na takav drum stave ograničenje 120 više govori o njihovom mentalitetu nego o kategorizaciji puta.

Ovo što sad grade od Tirane prema Elbasanu ima šansu da bude dobar autoput, osim ako i to ne sjebu u finišu.. ostalo :run:
Nevjerovanto... Postavih sliku tog AP, i vozim se po njemu svake godine. Zavrsen u martu i onaj dio sto je isao starom cestom preko planine, pustena u promet kompletna dionica.
detroit-mercy

#14606 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
So What! wrote:BiH uzela 210 miliona eura kredita za izgradnju obilaznice kod Doboja]
Moze li iko objasniti zasto se uzeo ovaj kredit, a imamo pare od akciza na racunu? Zasto placamo kamate?
Pare od akciza nemamo u toj mjeri da mozemo da finansiramo izgradnju autoputa, akcize su bile uslov da dobijes kredite jer su siguran priliv novca za vracanje kredita za infrastrukturu.
I da te pare od povecanja akciza bi trebale da budu strogo namjenske. Izgradnja infrastructure.
geralt

#14607 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

Dozer wrote:
Zato sto EBRD krediti imaju izuzetno povoljne uslove i niske kamate, reda 1% na godisnjem nivou. To je manje od stope inflacije. Kad se uzme u obzir vremenska vrijednost novca, vise ti se isplati uzeti takav kredit sa odlozenim placanjem kroz 10-15 godina nego keshirati citav iznos unaprijed.
detroit-mercy

#14608 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

geralt wrote:
Dozer wrote:
Zato sto EBRD krediti imaju izuzetno povoljne uslove i niske kamate, reda 1% na godisnjem nivou. To je manje od stope inflacije. Kad se uzme u obzir vremenska vrijednost novca, vise ti se isplati uzeti takav kredit sa odlozenim placanjem kroz 10-15 godina nego keshirati citav iznos unaprijed.
To hoces da kazes da mi imamo lovu da iskesiramo autoput ali necemo jer su nasi mudraci smisli da je bolje uzeti kredite :mrgreen:
geralt

#14609 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

detroit-mercy wrote:
geralt wrote:
Dozer wrote: Moze li iko objasniti zasto se uzeo ovaj kredit, a imamo pare od akciza na racunu? Zasto placamo kamate?
To hoces da kazes da mi imamo lovu da iskesiramo autoput ali necemo jer su nasi mudraci smisli da je bolje uzeti kredite :mrgreen:
Sve i da imamo, pametnije bi bilo tu lovu potrositi na neku drugu dionicu za koju se ne moze naci finansiranje. Sve za sta se moze dobiti EBRD kredit se treba graditi od EBRD kredita, bez obzira imali lovu ili nemali.
neki

#14610 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Dozer wrote:
neki wrote:Za sve to što Albanci (a i neki ovdje) zovu autoputevima i ona naša nakarada kroz Blažuj presječena prugom i sa lijevim isključenjem je autopista.
Što oni na takav drum stave ograničenje 120 više govori o njihovom mentalitetu nego o kategorizaciji puta.

Ovo što sad grade od Tirane prema Elbasanu ima šansu da bude dobar autoput, osim ako i to ne sjebu u finišu.. ostalo :run:
Nevjerovanto... Postavih sliku tog AP, i vozim se po njemu svake godine. Zavrsen u martu i onaj dio sto je isao starom cestom preko planine, pustena u promet kompletna dionica.
Znači napokon su napravili nadvožnjake preko kružnih tokova i ostalih raskrsnica u nivou? umjesto cvijeća između dva smjera postavili su odbojnike? ogradili su "autoput"? Izgradili su zaustavnu traku cijelom dužinom? napravili su nedostajući dio na ulazu u Elbasan? ukinuli su divlje priključke na prilazu Tirani?

I ti si sve ovo vidio svojim očima? Kažeš kompletna dionica, ovo što sam napisao odnosi se samo na Tirana-Elbasan da bi se moglo nazvati kompletnom dionicom
Nivelacija

#14611 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Ma nemamo mi nista te novce od akciza zaboravite..

Niko ni ne zna koliko je sabrano i gdje su uopste ti novci i gdje su utroseni
Dozer

#14612 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

detroit-mercy wrote:
Dozer wrote:
Pare od akciza nemamo u toj mjeri da mozemo da finansiramo izgradnju autoputa, akcize su bile uslov da dobijes kredite jer su siguran priliv novca za vracanje kredita za infrastrukturu.
I da te pare od povecanja akciza bi trebale da budu strogo namjenske. Izgradnja infrastructure.
Cekaj...
Ko kaze da moram uzeti kredit ako vec imam namjenske pare za nesto?
Mislim...ovo sto si rekao je politicarska prica kojom su pravdali uvodjenje akciza. Ali - koja je logika...?

Hajmo ovako..
Imas platu npr. 10.000, i ona legne uredno svaki mjesec. Za 12 mjeseci si od plate ustedio (iako je kompletan iznos prikupljenih akciza namjenski, a ne samo dio) recimo 60.000 (po 5 milja mjesecno).
I hoces da pravis vikendicu. Izracunas da ti za nju treba, recimo, 50.000 i 3 mjeseca da se napravi.

Sta ces uraditi:
1. Dici kredit od 50.000 na 5 godina i sa npr. 3% godisnje kamate, sto znaci da ces na kraju banci vratiti cca. 57.000, sto je ukupno 14% kamate na glavnicu?
2. Investirati vlastita ustedjena sredstva i tako izbjeci placanje 7.000 kamate banci, pri cemu znas da ces jos u roku 3 mjeseca izgradnje prikupiti 15.000, tj. 30% ukupnog ulaganja, a kompletno ulaganje ces opet iz plate prikupiti za 10 mjeseci?

Meni moja ekonomija govori - 2.
Nasim politicarima ocito - 1...

Ako ovo primijenimo na akcize, kojih sad vec na racunu imamo (tacnije - trebali bi imati, jer su to namjenska sredstva za AP) oko milijardu KM, i mjesecno se prikupljaju nove desetine miliona, koja je ekonomska racunica zaduziti se 210, odnosno 460 miliona s onim prethodnim od prije 2 mjeseca, i na njih platiti kamatu...?
Last edited by Dozer on 09/05/2019 15:38, edited 3 times in total.
detroit-mercy

#14613 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

geralt wrote:
detroit-mercy wrote:
geralt wrote:
Sve i da imamo, pametnije bi bilo tu lovu potrositi na neku drugu dionicu za koju se ne moze naci finansiranje. Sve za sta se moze dobiti EBRD kredit se treba graditi od EBRD kredita, bez obzira imali lovu ili nemali.
Ok, ovo vec ima malo vise smisla i naravno da je bolje uzimati kredit od EBRDa nego druge izvore finansiranja ali treba zapamtiti da je jedan od uslova za dobijanje ovih kredita bilo i uvodjenje akciza cime bi se osigurao stabilan izvor prihoda za otplatu tih istih kredita.
Dozer

#14614 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

neki wrote: Znači napokon su napravili nadvožnjake preko kružnih tokova i ostalih raskrsnica u nivou? umjesto cvijeća između dva smjera postavili su odbojnike? ogradili su "autoput"? Izgradili su zaustavnu traku cijelom dužinom? napravili su nedostajući dio na ulazu u Elbasan? ukinuli su divlje priključke na prilazu Tirani?

I ti si sve ovo vidio svojim očima? Kažeš kompletna dionica, ovo što sam napisao odnosi se samo na Tirana-Elbasan da bi se moglo nazvati kompletnom dionicom
O kojim kruznim tokovima pricas....? Gdje? Od trznog centra TEG na izlazu iz Tirane, gdje je bio kruzni tok i odvajanje prema AP i staroj planinskoj cesti - sad ti je AP sve do Elbasana. Prosle godine je bio nezavrsen samo dio negdje oko sredine, prije onih tunela, a sad je i to gotovo. AP po svim pravilima, s punom zaustavnom trakom, bankinama i ogradom oko AP.
detroit-mercy

#14615 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
detroit-mercy wrote:
Dozer wrote: Moze li iko objasniti zasto se uzeo ovaj kredit, a imamo pare od akciza na racunu? Zasto placamo kamate?
Cekaj...
Ko kaze da moram uzeti kredit ako vec imam namjenske pare za nesto?
Mislim...ovo sto si rekao je politicarska prica kojom su pravdali uvodjenje akciza. Ali - koja je logika...?

Hajmo ovako..
Imas platu npr. 10.000, i ona legne uredno svaki mjesec. Za 12 mjeseci si od plate ustedio (iako je kompletan iznos prikupljenih akciza namjenski, a ne samo dio) recimo 60.000 (po 5 milja mjesecno).
I hoces da pravis vikendicu. Izracunas da ti za nju treba, recimo, 50.000 i 3 mjeseca da se napravi.

Sta ces uraditi:
1. Dici kredit od 50.000 na 5 godina i sa npr. 3% godisnje kamate, sto znaci da ces na kraju banci vratiti cca. 57.000, sto je ukupno 14% kamate na glavnicu?
2. Investirati vlastita ustedjena sredstva i tako izbjeci placanje 7.000 kamate banci, pri cemu znas da ces jos u roku 3 mjeseca izgradnje prikupiti 15.000, tj. 30% ukupnog ulaganja, a kompletno ulaganje ces opet iz plate prikupiti za 10 mjeseci?

Meni moja ekonomija govori - 2.
Naism politicarima ocito - 1...

Ako ovo primijenimo na akcize, kojih sad vec na racunu imamo oko milijardu KM, i mjesecno se prikupljaju nove desetine miliona, koja je ekonomska racunica zaduziti se 210 miliona i na njih platiti kamatu...?
Prvo, ko kaze da imamo milijardu, drugo milijarda i ako je tu nije samo za auto put nego za kompletnu BH infrastrukturu. Trece, milijardu ako imas, ne cuvas je vreci ili pod madracem nego je u bankama i na taj novac dobijas odredjenu kamatu, cetevrto trkelja se a ne raspolaze se sa dovoljno informacija o stanju i namjenama racuna.
detroit-mercy

#14616 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Ujedno bi trebalo zamoliti nekoga da otvori temu Autoputevi u Alabaniji pa da vidimo gdje se koji podvoznjak, nadvoznja izgradio, posto nas stanje puteva oko Tirane stvarno interesuje.
Jebote, eno rekonstruisu I75, trebao bi i ja malo o tome, znas koje se guzve stvaraju :skoljka: .
nKrkan

#14617 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nKrkan »

So What! wrote:[
, dok Luksemburg je nešto veći i ima solidne ceste, ali je to i dalje mala zemlja.
Luxemburg ima brutalan i autoput i sve sporedne ceste, ja na pohaban put nisam naišao , ili da čuješ kako guma bilo gdje ono dmdmdmdm
Dozer

#14618 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

detroit-mercy wrote:Ujedno bi trebalo zamoliti nekoga da otvori temu Autoputevi u Alabaniji pa da vidimo gdje se koji podvoznjak, nadvoznja izgradio, posto nas stanje puteva oko Tirane stvarno interesuje.
Jebote, eno rekonstruisu I75, trebao bi i ja malo o tome, znas koje se guzve stvaraju :skoljka: .
Pa kad svi vole pricati, a ne znaju o cemu pricaju...

Rekonstrisu i tunel Vranduk, i umjesto da su prvo napravili taj novi, pa pustili saobracaj kroz njega, jok...Oni naprave opsti haos ljudima na jedinom pravcu Zenica - Doboj, i jednom od najfrekventijih puteva u drzavi...
A, ako smo nakon samo 3 mjeseca od uvodjenja novih akciza imali 180 miliona na racunu (po njihovom javnom priznanju), nije pretesko izracunati koliko bi sad trebalo biti, zar ne...?
Last edited by Dozer on 09/05/2019 15:49, edited 1 time in total.
Haris.ba

#14619 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Imaji Hrvati onu magistralu sjevernije od njihove A3.

Pa su zabranili tranzit kamionima.

Nema tu labavo. Glupa je prica neko nema para. A ima za more? Ima za gorivo? Ima za registraciju?

Nemas za to, pravac autobus ili voz. Tako sam ja. Dzematile sa familijom. De patetike. Autom za satipo na moru kosta.

Pa zar tako jednostavne stvari treba obrazlagati?
Matzan

#14620 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Mislim da niko od nas ovdje na forumu nema tačnu informaciju gdje i za šta tačno ide novac prikupljen po osnovu akciza na gorivo.
Podsjetio bih na one priče prije uvođenja ovih zadnjih akciza, koju su nam servirali tobože zabrinuti političari, o tome kako je potrošeno 8 milijardi KM od akciza, a nije završen autoput. A svaki od tih političara je pojeo od pola do milion KM kroz plate, regrese, službena putovanja isl. iz tog istog budžeta koji se, između ostalog, punio iz upravo tih akciza.
Mislim, kao neko kome ovo nije ni iz bliza profesija, da su nove akcize uvedene jer je većina putarina i dotadašnjih akciza odlazila kako na budžetsku potrošnju, tako i na servisiranje kredita za prvih 100 km na koridoru Vc. I vrlo moguće da je napravljeno takvo stanje da nije bilo moguće uredno vraćati ni stara zaduženja, a kamoli nastaviti gradnju.
Nadam se da će se na temu javiti neko ko je bolje upućen u ekonomiju i stanje entitetskih budžeta, pa ćemo imati tačni u potpunu infrormaciju. Nažalost, nemamo novine i novinare koji su u stanju da ovo kvalitetno istraže i napišu.
detroit-mercy

#14621 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

nKrkan wrote:
So What! wrote:[
, dok Luksemburg je nešto veći i ima solidne ceste, ali je to i dalje mala zemlja.
Luxemburg ima brutalan i autoput i sve sporedne ceste, ja na pohaban put nisam naišao , ili da čuješ kako guma bilo gdje ono dmdmdmdm
Seriously :mrgreen: jel to sad poredimo BH i Luxembourg :mrgreen:. Mislim, na ovom forumu se veoma cesto poredi BiH sa Njemackom i slicnim zemljama :mrgreen: ali Luxembourg :mrgreen: jedna od najrazvijenijih svjetskih zemalja. Pa tamo ces tesko vidjeti drugo auto osim Porscha, MB, BMW ili Audia i to 1-2 godinu stari dok se kod nas jos vozaju kalaje prosjeka starosti 12g :skoljka:
Dope_Man

#14622 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Haris.ba wrote:Imaji Hrvati onu magistralu sjevernije od njihove A3.

Pa su zabranili tranzit kamionima.

Nema tu labavo. Glupa je prica neko nema para. A ima za more? Ima za gorivo? Ima za registraciju?

Nemas za to, pravac autobus ili voz. Tako sam ja. Dzematile sa familijom. De patetike. Autom za satipo na moru kosta.

Pa zar tako jednostavne stvari treba obrazlagati?
Kosta, i OK je da kosta, ali je pitanje koliko treba da kosta. U Austriji godisnja vinjeta 80tak eura. U sloveniji 110 eura itd. Mislim da bi tako neka godisnja, pa nek je i 200 KM, vinjeta bila podnosljiva vecini ljudi. Ovako, po trenutnim cijenama, kad bi imali kompletiran Vc, da odes 2-3 vikenda do mora, jos koji put do BL i Mostara (pocetka tacka Sarajevo) i vec si debelo prebacio preko tih 200 KM. 25 KM do mora, odnosno 50 za povratni put je preskupo za Austrijanca, a ne za nas.
seoBIH

#14623 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seoBIH »

Ovi koji kazu da nije skupo voze se istim tim AP jednom mjesecno ako i toliko. Sada ce odmah prica koristi alternativne pravce...
Porodice Foht

#14624 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Porodice Foht »

Nisam skonto da li je ova lova danas od EBRD data za kompletan spoj na postojecu autocestu Doboj-Bosanska Gradiska? Mislim na taj pravac Vc od Rudanke do Tesnja. :?
славянин

#14625 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

Porodice Foht wrote:Nisam skonto da li je ova lova danas od EBRD data za kompletan spoj na postojecu autocestu Doboj-Bosanska Gradiska? Mislim na taj pravac Vc od Rudanke do Tesnja. :?
Ja nisam skontao za sto se placaju akcize za autput i uzima kredit od ebrd-a i to sve u 3 zadnje godine a nigdje autoputa :D
Post Reply