IRAN

Post Reply
salik79

#14601 Re: IRAN

Post by salik79 »

Idemedosumom wrote:Nego, nikad me nikakav bogati mulla nije kontaktirao :(

A evo klanjao bih spuštenih ruku, ako je uslov :sad:
E moj, evo ja ih dugi niz godina znam, druzim se s njima, nikada nista da mi ponude. :(

Al' haj' mene, nego i onog sto im je nekada vodio dnevnik na Saharu, a fakultet zavrsio u Teheranu (nakon rata i demobilizacije), jos im radi kao prevoditelj, ne ponudise...Co'j'k i dan danas, nakon toliko godina, klanja po Hanefijskom mezhebu, cak ne dize ni ruke kada uce dovu/salavate na drugom rekjatu (dok - recimo - ja to cinim, kada klanjam za njihovim imamom), k'o u inat :run: :skoljka:
The 51st State

#14602 Re: IRAN

Post by The 51st State »

jebes taj rezim kad su im prijetnja gologlave zene.
salik79

#14603 Re: IRAN

Post by salik79 »

Hidzab je pitanje (islamske) etike, morala, a ne pitanje "odrzavanja rezima". U islamskoj republici je moral drugacije definiran od morala laicke republike.

Kao sto islamska republika nema pravo nametati svoj svjetonazor laickim drzavama i republikama, tako i laicke drzave nemaju pravo nametati svoj svjetonazor njima.
mousstapha

#14604 Re: IRAN

Post by mousstapha »

Inace ove zene neko iz laickih republika navodi da iz protesta skidaju marame.
The 51st State

#14605 Re: IRAN

Post by The 51st State »

salik79 wrote:Hidzab je pitanje (islamske) etike, morala, a ne pitanje "odrzavanja rezima". U islamskoj republici je moral drugacije definiran od morala laicke republike.

Kao sto islamska republika nema pravo nametati svoj svjetonazor laickim drzavama i republikama, tako i laicke drzave nemaju pravo nametati svoj svjetonazor njima.
moral je sira kategorija i suzavanje istog u samo jednu religiju je opresija, najislamskije drzave su laicke drzave, dok zemlje ala iran su satkane od licemjerstva u svojoj srzi.
salik79

#14606 Re: IRAN

Post by salik79 »

Koje zene? Koliko je to njih?! Zelite predstaviti to kao nekakav masovni pokret, a samo stranicu (ili dvije) prije toga sam postavljao slike iranskih tviterasa koji se s tim tviter ublehama sprdaju. Ljudi koji zive tamo ismijavaju tu pomamu kojekakvih debila iz vana, koji se kao sekiraju za "ljudska prava" u Iranu.

Ovakve gluposti dovode do kontrareakcije, pa smo neki dan mogli upratiti prihvatanja vjere islama od strane visokog duznosnika AfD-a u Njemackoj. Naravno, nakon toga je uslijedila i ostavka i isclanjenje iz stranke.
Last edited by salik79 on 03/02/2018 13:43, edited 1 time in total.
salik79

#14607 Re: IRAN

Post by salik79 »

The 51st State wrote:
salik79 wrote:Hidzab je pitanje (islamske) etike, morala, a ne pitanje "odrzavanja rezima". U islamskoj republici je moral drugacije definiran od morala laicke republike.

moral je sira kategorija i suzavanje istog u samo jednu religiju je opresija, najislamskije drzave su laicke drzave, dok zemlje ala iran su satkane od licemjerstva u svojoj srzi.
Jahhhh....
The 51st State

#14608 Re: IRAN

Post by The 51st State »

ulitmativni argument, sto jes jes
mousstapha

#14609 Re: IRAN

Post by mousstapha »

Mnoge Iranke nose maramu na pola cisto da bi ispostovale taj minimalni zakonski okvir da ne izlaze "gologlave". Mislim da je ocigledno da bi mnoge sutra odbacile maramu da se ukine ta obaveza. Slikanje bez marame nije aktuelno samo zadnjih dana, nego se ti trendovi pojavljuju od ranije. Narocito uz povecanu popularnost instagrama.
arzuhal

#14610 Re: IRAN

Post by arzuhal »

Ovo su one teme gdje je nepoželjno previše se patiti kritičkim stavom i promišljanjem, te sasvim ispraznim, budalastim i nepotrebnim nastojanjem da se što realnije i nepristasnije sagledaju sve stvari i okolnosti... :mrgreen:
aratet

#14611 Re: IRAN

Post by aratet »

mousstapha wrote:Mnoge Iranke nose maramu na pola cisto da bi ispostovale taj minimalni zakonski okvir da ne izlaze "gologlave". Mislim da je ocigledno da bi mnoge sutra odbacile maramu da se ukine ta obaveza. Slikanje bez marame nije aktuelno samo zadnjih dana, nego se ti trendovi pojavljuju od ranije. Narocito uz povecanu popularnost instagrama.
Salik je postavljao licno slike tih zena sa na pola stavljenim maramama, naravno kad mu je odgvaralo u raspravi, sad ce naravno reci da njih ima desetak u citavom Iranu jer mu tako odgovara u raspravi.
salik79

#14612 Re: IRAN

Post by salik79 »

aratet wrote:
mousstapha wrote:Mnoge Iranke nose maramu na pola cisto da bi ispostovale taj minimalni zakonski okvir da ne izlaze "gologlave". Mislim da je ocigledno da bi mnoge sutra odbacile maramu da se ukine ta obaveza. Slikanje bez marame nije aktuelno samo zadnjih dana, nego se ti trendovi pojavljuju od ranije. Narocito uz povecanu popularnost instagrama.
Salik je postavljao licno slike tih zena sa na pola stavljenim maramama, naravno kad mu je odgvaralo u raspravi, sad ce naravno reci da njih ima desetak u citavom Iranu jer mu tako odgovara u raspravi.
To uopce nije bila poenta. Poenta je da te zene slobodno stavljaju, ili ne stavljaju, mahrame - nose ih po volji,ali to zapadnim dusebriznicima nije dovoljno. Kao ono, kada skine mahramu automatski je protiv Islamske republike i njenog ustavno-pravnog poretka. A to je ni'dje veze...

Image
Image
Image
Image
Image
Image
mousstapha

#14613 Re: IRAN

Post by mousstapha »

Pa sta je sad tacno? Jel zena zavrsila u cuzi 20 dana zbog sikdanja marame na protestima ili nije?
salik79

#14614 Re: IRAN

Post by salik79 »

mousstapha wrote:Pa sta je sad tacno? Jel zena zavrsila u cuzi 20 dana zbog sikdanja marame na protestima ili nije?
Nije. Ta zena jenbez imena, bez porodice, bez ikoga...I dan danas je "neimenovana". A niko od porodice se nije oglasavao po pitanju navodnog hapsenja, niti pustanja na slobodu...Sve "informacije" dolaze iz istih medija...

Postavljao sam predavanja dr. Andreasa von Buelowa po pitanju ovakvih medijskih spinova.
insomnia78

#14615 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

:lol:
insomnia78

#14616 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Oni su u stvari izvan ograde a ovaj sto slika unutra
sumirprimus

#14617 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

:lol:
Nema sumnje da je ta odredba labavija negoli u saudiji.
Al brate bezveze je njeno samo postojanje u 21 vijeku priznajte.
mousstapha

#14618 Re: IRAN

Post by mousstapha »

sumirprimus wrote::lol:
Mah generalno lakse bih prihvatio da moram nosit maramu, a da se moze cugat. :D
salik79

#14619 Re: IRAN

Post by salik79 »

Islamska republika, kuc-kuc...Nema definirane obaveze, kao sto mozes vidjeti na slikama, nego pristojno oblacenje u skladu sa islamskim propisima.
The 51st State

#14620 Re: IRAN

Post by The 51st State »

ma ona tv voditeljka sto je po hajnekenu opalila na odmoru u svici najbolje ilustruje glupost te norme.
da li su je vratili na poso?
mousstapha

#14621 Re: IRAN

Post by mousstapha »

salik79 wrote:
mousstapha wrote:Pa sta je sad tacno? Jel zena zavrsila u cuzi 20 dana zbog sikdanja marame na protestima ili nije?
Nije. Ta zena jenbez imena, bez porodice, bez ikoga...I dan danas je "neimenovana". A niko od porodice se nije oglasavao po pitanju navodnog hapsenja, niti pustanja na slobodu...Sve "informacije" dolaze iz istih medija...

Postavljao sam predavanja dr. Andreasa von Buelowa po pitanju ovakvih medijskih spinova.
Pa zgodan argument, s obzirom da je suludo ocekivati da vlasti objave njeno ime. Ali dobro, treba svaku objavu provjeriti visestruko.
salik79

#14622 Re: IRAN

Post by salik79 »

mousstapha wrote:
Mah generalno lakse bih prihvatio da moram nosit maramu, a da se moze cugat. :D
Cugati mozes u domu svome, poslovnom prostoru svome, ili na proslavama nemuslimanskih vjerskih zajednica i izvan vjerskih objekata. Dakle, ako nisi musliman - dozvoljeno ti je cugati, ali ne na javnim povrsinama. Kao sto i mi imamo takav zakon, ali ga - na zalost - niko ne sprovodi.
sumirprimus

#14623 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Samo se umrijet mora.
Nema saginjanja nikom
Totalna sloboda dok god ne diras druge.brate zivi i pusti druge da zivem :thumbup:
Kontam ja drugo podneblje moral etika.zato ne bi ni zivio dole.moje misljenje.sto ljudi sto cudi.
salik79

#14624 Re: IRAN

Post by salik79 »

mousstapha wrote:
salik79 wrote:

Pa zgodan argument, s obzirom da je suludo ocekivati da vlasti objave njeno ime. Ali dobro, treba svaku objavu provjeriti visestruko.
Isprovjeraji, jer kao sto dr. Buelow veli:
"Ko odredjuje smijernice, gdje su informacije "slobodne" stampe, demokratski narod, opozicija? Kako je moguce da se cijeli Svijet iz rata u rat laze, "false flag" operacije krce put, "cinjenice" fabrikuju i falsifikuju, i da skoro svi ukljuceni mediji sve to nekriticki preuzimaju i kao istinu prezentiraju, a sve to preko ledja i patnje naroda "odmetnutih/problematicnih drzava".
Fudo387

#14625 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

U jednoj ruci homeini, u drugoj iphone4,

totalno su u toku sa trendovima.
Post Reply