Kad tek ustanem ne mogu da jedem,pa je to problem,na silu se obicno natjeram ali jutros nisamm_l wrote:Ne daj se Arslane![]()
Je li inace imas slab apetit, ili ne mozes tako kasno/rano jesti?
Ramazan, opet ;)
-
arslanbey
#14601 Re: Ramazan, opet ;)
- vatrogasac
#14602 Re: Ramazan, opet ;)
Već je pola prvog dana prošlo.arslanbey wrote:Kad tek ustanem ne mogu da jedem,pa je to problem,na silu se obicno natjeram ali jutros nisamm_l wrote:Ne daj se Arslane![]()
Je li inace imas slab apetit, ili ne mozes tako kasno/rano jesti?za sad ide fino
Ma bitno se fokusirati na nešto pametno, korisno i zanimljivo i zaboravi se. Zato post i jača karakter. Kada nas stalno provocira glad ili žeđ ili djevojke u ljetnim haljinicama sebi reći....neću.
-
kerima1
#14603 Re: Ramazan, opet ;)
Da vam pozelim lahak post svima.meni nije zao onih koji ne mogu na sehur jesti,nego onih koji poste,a rade na asfaltu tezak fizicki rad. 
-
kerima1
#14604 Re: Ramazan, opet ;)
Ah ti nisi pokrivenakrvava wrote:Pita me maloprije komsinica: "Sto si to ti u dugim rukavima po ovoj zegi?" kazem joj da postim. Zena se ovakozablehnula u mene... Ko biva jesi ti s marsa pala...
A sve kontam ko i ne posti nek se pristojno obuce da drugima post ne kvari...
-
kerima1
#14605 Re: Ramazan, opet ;)
zasto to,jesam li ti sta ruzno rekla ?krvava wrote:Ja postim, ja postim, ja postim...
-
m_l
#14606 Re: Ramazan, opet ;)
Ne zaboravimo one koji nemaju, pomozimo koliko mozemo, jer Allah te'ala nikoga ne zaduzuje preko njegovih mogucnosti. U hadisu se kaze "Sadaka briše grijehe, kao što voda gasi vatru", a sadaka nije samo materijalna stvar, vec i osmjeh i lijepa rijec prema ljudima. Podijeliti znanje o necemu je sadaka.
-
m_l
#14607 Re: Ramazan, opet ;)
Ne trebas posebno napominjati, postovi govore s kojim elanom i energijom zivot zivis.krvava wrote:Masallah super ide do sad, a od 7 se na nogama!
E cuj tri sata...svaka cast.
-
arslanbey
#14608 Re: Ramazan, opet ;)
Sto to mozda nije Znala da je ramazan?krvava wrote:Pita me maloprije komsinica: "Sto si to ti u dugim rukavima po ovoj zegi?" kazem joj da postim. Zena se ovakozablehnula u mene... Ko biva jesi ti s marsa pala...
A sve kontam ko i ne posti nek se pristojno obuce da drugima post ne kvari...
-
kerima1
#14609 Re: Ramazan, opet ;)
Jesi pogrijesila,halalimkrvava wrote:Halali ako sam pogrijesila ali cinilo se kao provokacija. Kao da neko ko ne nosi maramu na glavi ne moze biti vjernica. Halali molim te ako sam pogrijesila. Ipak ne zelim polemiku narednih dana...kerima1 wrote:zasto to,jesam li ti sta ruzno rekla ?krvava wrote:Ja postim, ja postim, ja postim...
- Opetja033
#14610 Re: Ramazan, opet ;)
Ramazan Serif Mubarek Olsun virtuelnom dzematu! 
- red evil
#14611 Re: Ramazan, opet ;)
Još malo pa će iftar.
Vidim vi sve nešto pahuljice i tako to, gdje se dan može izdurat na pahuljicama?
Bez mesa nema ništa 
Sad gledat tenis, pa svjetsko i eto iftara.
Vidim vi sve nešto pahuljice i tako to, gdje se dan može izdurat na pahuljicama?
Sad gledat tenis, pa svjetsko i eto iftara.
- Tvrtko II Kotromanić
#14612 Re: Ramazan, opet ;)
sinoc sam se tako prejeo na sehuru, fuj, nikad vise...
prepao se jadan prvi dan ramazana i ovih 18 sati
al ide Bogu hvala fino, kao i uvijek, Bog pomaze
prepao se jadan prvi dan ramazana i ovih 18 sati
al ide Bogu hvala fino, kao i uvijek, Bog pomaze
- vazi
#14613 Re: Ramazan, opet ;)
ugodan post postaci
sehurila sarene krompirace s jogurtom, jedna cigara
iftar akbd neka corbica lagana ne znam jos koja, iftar je oko 21H20 akbd, ima jos vremena
http://www.n-um.com/?q=node%2F5993
Ishrana u Ramazanu se, u suštini, ne bi trebala razlikovati od pravilne ishrane izvan njega. Razlika je samo u rasporedu namirnica koje bismo trebali uzimati. Bitno je nekoliko stvari: umjerenost, raznosvrnost i uravnoteženost.
Najbitniji obrok je sehur. Nećete vjerovati, iftar je manje bitan. Obično to mijenjamo. Često i ne jedemo za sehur. Ponekad samo popijemo kafu sa kolačem. Ponekad se samo napijemo vode da zapostimo. To je pogrešno, pogotovo kada je Ramazan ljeti, kao što je sada slučaj. Sehur je obrok koji ima svojstvo doručka. A često čujemo da doručak nikad ne treba preskakati. Trebamo jesti obrok sa dobrim omjerom ugljikohidrata, proteina, masnoća, vitamina, minerala i vode. Hrana koju uzimamo za sehur treba da je sporo probavljiva, da bi nas držala sitim što duže.
To ćemo postići ako kombinujemo sljedeće namirnice:
- Složene ugljikohidrate: integralni hljeb, kaša ili žitne pahuljice, riža, integralna tjestenina
- Proteine: jaja, meso, sirevi, mlijeko, jogurt, riba i mahunarke
- Nezasićene masnoće: riba, hladno prešana ulja, nezasoljeni orašasti plodovi (orah, badem, kikiriki, lješnik…) te sjemenke (tikva, suncokret…)
- Vitamine i minerale: salata ili neko voće (hurme, banana, voće s korom jer sadrži više vlakana koja će nas držati sitim), dobro je jesti i sušeno voće, a ne svježe
- Tečnost: najbolje voda, svježe iscijeđeni sokovi (manja količina).
Iako je ovdje nabrojano mnogo namirnica i skrenuta je pažnja na bitnost sehura, to ne znači da se trebamo prejesti. Nije bitna količina, nego je bitan kvalitet, koji se vrlo lako može postići dobrom kombinacijom gore navedenih namirnica, pa čak ako se uzmu i u manjim količinama.
Iftar je obrok za koji je bitnije znati kako jesti, nego šta jesti. Vrlo je bitno ne požuriti sa jelom i ne najesti se odjednom. Hrana se treba dobro žvakati prije gutanja, da bi spremna došla u želudac. Treba se jesti lako probavljiva hrana da bi organizam do sehura stigao iskoristiti namirnice koje uzmemo. Najbolje jeprekinuti post hurmom i sa nekoliko gutljaja obične vode. Dobro je u vodu ucijediti par kapi limuna, koji će pomoći čišćenju sluzi koja se nakupila u probavnom sistemu u toku posta.
Može se pojesti i neka voćka ili manja količina voćne salate. Voće se ne jede na pun stomak, jer onda ne uspije da se apsorbira pošto ga ometa druga hrana, nego istruhne i nadima nas. Dobro je ovako prekinuti post, jer se pokrene probava koja je mirovala 18 sati i pripremi se za ostatak obroka. Onda bi bilo dobro klanjati i servirati ostatak jela pa tek onda jesti ostatak. Dobro je pojesti supu ili čorbu, pa nešto još lagano.
Ne smijemo se najesti preko mjere jer to ne dozvoljava želucu da odradi svoj dio probave i hrana nepripremljena ode u crijeva, tako da nećemo imati koristi od tako nepripremljene hrane. Imaćemo samo težinu u stomaku, nadimanje, bolove , a hranjive materije neće se iskoristiti. Idealno bi bilo kada bismo jednu trećinu želuca napunili hranom, drugu vodom i treću ostavili praznu, kako znamo iz sunneta Poslanika a.s.
sehurila sarene krompirace s jogurtom, jedna cigara
iftar akbd neka corbica lagana ne znam jos koja, iftar je oko 21H20 akbd, ima jos vremena
http://www.n-um.com/?q=node%2F5993
Ishrana u Ramazanu se, u suštini, ne bi trebala razlikovati od pravilne ishrane izvan njega. Razlika je samo u rasporedu namirnica koje bismo trebali uzimati. Bitno je nekoliko stvari: umjerenost, raznosvrnost i uravnoteženost.
Najbitniji obrok je sehur. Nećete vjerovati, iftar je manje bitan. Obično to mijenjamo. Često i ne jedemo za sehur. Ponekad samo popijemo kafu sa kolačem. Ponekad se samo napijemo vode da zapostimo. To je pogrešno, pogotovo kada je Ramazan ljeti, kao što je sada slučaj. Sehur je obrok koji ima svojstvo doručka. A često čujemo da doručak nikad ne treba preskakati. Trebamo jesti obrok sa dobrim omjerom ugljikohidrata, proteina, masnoća, vitamina, minerala i vode. Hrana koju uzimamo za sehur treba da je sporo probavljiva, da bi nas držala sitim što duže.
To ćemo postići ako kombinujemo sljedeće namirnice:
- Složene ugljikohidrate: integralni hljeb, kaša ili žitne pahuljice, riža, integralna tjestenina
- Proteine: jaja, meso, sirevi, mlijeko, jogurt, riba i mahunarke
- Nezasićene masnoće: riba, hladno prešana ulja, nezasoljeni orašasti plodovi (orah, badem, kikiriki, lješnik…) te sjemenke (tikva, suncokret…)
- Vitamine i minerale: salata ili neko voće (hurme, banana, voće s korom jer sadrži više vlakana koja će nas držati sitim), dobro je jesti i sušeno voće, a ne svježe
- Tečnost: najbolje voda, svježe iscijeđeni sokovi (manja količina).
Iako je ovdje nabrojano mnogo namirnica i skrenuta je pažnja na bitnost sehura, to ne znači da se trebamo prejesti. Nije bitna količina, nego je bitan kvalitet, koji se vrlo lako može postići dobrom kombinacijom gore navedenih namirnica, pa čak ako se uzmu i u manjim količinama.
Iftar je obrok za koji je bitnije znati kako jesti, nego šta jesti. Vrlo je bitno ne požuriti sa jelom i ne najesti se odjednom. Hrana se treba dobro žvakati prije gutanja, da bi spremna došla u želudac. Treba se jesti lako probavljiva hrana da bi organizam do sehura stigao iskoristiti namirnice koje uzmemo. Najbolje jeprekinuti post hurmom i sa nekoliko gutljaja obične vode. Dobro je u vodu ucijediti par kapi limuna, koji će pomoći čišćenju sluzi koja se nakupila u probavnom sistemu u toku posta.
Može se pojesti i neka voćka ili manja količina voćne salate. Voće se ne jede na pun stomak, jer onda ne uspije da se apsorbira pošto ga ometa druga hrana, nego istruhne i nadima nas. Dobro je ovako prekinuti post, jer se pokrene probava koja je mirovala 18 sati i pripremi se za ostatak obroka. Onda bi bilo dobro klanjati i servirati ostatak jela pa tek onda jesti ostatak. Dobro je pojesti supu ili čorbu, pa nešto još lagano.
Ne smijemo se najesti preko mjere jer to ne dozvoljava želucu da odradi svoj dio probave i hrana nepripremljena ode u crijeva, tako da nećemo imati koristi od tako nepripremljene hrane. Imaćemo samo težinu u stomaku, nadimanje, bolove , a hranjive materije neće se iskoristiti. Idealno bi bilo kada bismo jednu trećinu želuca napunili hranom, drugu vodom i treću ostavili praznu, kako znamo iz sunneta Poslanika a.s.
-
HASKO ZBJELAVA
#14614 Re: Ramazan, opet ;)
Selam omladino kako je postit? 
-
El_comadante
#14615 Re: Ramazan, opet ;)
hvala Allahu odli;no ide prvi dan bez problema
- Maharadza
#14616 Re: Ramazan, opet ;)
Ma ide Elhamdulillah, ali me vugla libo i to žestoko a ne mogu 'krhnuti' neofen. 
Sent from my LG-D802
Sent from my LG-D802
- art vandeley
#14617 Re: Ramazan, opet ;)
nedamo se, guramo... evo ide namaz i nakon njega eto vec pripreme za drugi i iftar.

-
staradis
#14618 Re: Ramazan, opet ;)
Prošle godine sam nekako radosniji bio:// valjda ce biti bolje u narednim danima
- Maharadza
#14619 Re: Ramazan, opet ;)
A moralo je vala i ovo sunce ucvrljiti izgleda baš danas na Prvi dan posta, nakon što se jedva vidjelo do sada... Smiluj nam se Gospodaru, makar na heftu dana pošalji malo oblaka i svježije vrijeme, ako ne radi nas mlađih onda radi starije raje i onih silnih fizikanera koji poste u ovim uslovima - heroji ljudi. Amin.staradis wrote:Prošle godine sam nekako radosniji bio:// valjda ce biti bolje u narednim danima
Sent from my LG-D802
- vatrogasac
#14620 Re: Ramazan, opet ;)
Kad može dedo dvije decenije svaki drugi dan plus ramazan što ne mogu ja ovaj jedan mjesec u godini. Budan sam od 8h i istina kretanje sam smanjio na najneophodnije i osjećam se lijepo. Meni je najdraži dio između ikindije i iftara jer tada je i najjači efekat posta. Podebljaju se crte u dimenzijama.
-
arslanbey
#14621 Re: Ramazan, opet ;)
u ponedjeljak ide kisaMaharadza wrote:A moralo je vala i ovo sunce ucvrljiti izgleda baš danas na Prvi dan posta, nakon što se jedva vidjelo do sada... Smiluj nam se Gospodaru, makar na heftu dana pošalji malo oblaka i svježije vrijeme, ako ne radi nas mlađih onda radi starije raje i onih silnih fizikanera koji poste u ovim uslovima - heroji ljudi. Amin.staradis wrote:Prošle godine sam nekako radosniji bio:// valjda ce biti bolje u narednim danima
Sent from my LG-D802
ali ova tvoja dova mi nekako ne izgleda okej,previse se tu "jadis" ,hvala Allahu na svakom stanju
- tataćusak
#14622 Re: Ramazan, opet ;)
Samo da se upišem. Vaši postovi daju snagu da se lakše podnese.
Tako mi je danas drago pa sam hvala bogu zdrav i u mogućnosti da postim.
Tako mi je danas drago pa sam hvala bogu zdrav i u mogućnosti da postim.
- vatrogasac
- Capajebo
#14625 Re: Ramazan, opet ;)
Ma za iftar, "samo" topa, dinja i jos nekog malo voca, i to je to aBd