Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Thorgerson

#14576 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:
Seyfo wrote:Nije ovo loše, ali ne riješava suštinski problem, a to je dionica Bradina-Konjic, gdje se dešavaju najveće gužve i gdje su zimi kamioni nebrojeno puta proklizali, prepriječili se i blokirali saobraćaj.Jest da je taj dio najskuplji ili među najskupljim, ali je najbitiniji, uzeći u obzir dionicu Sarajevo-Konjic, sve do tunela Prenj. Tarčin-Ivan sedlo je potrebna dionica kao dio cjelokupnog koridora Vc, ali gledajući pojedine dionice, i nema neku važnost.
Šta misliš da te Terza posluša i krene praviti ko po Hercegovini nepovezane dionice, pa napravi Bradina - Konjic?

Nema tu neke pameti je li bitnije ili nije. Samo praviti povezano.
A sta je problem da se pravi paralelno, pa da se uveze poslije? Pa bolje je i imati te komade spremne, nego cekati nesto, nekoga. Evo ne mora se stavljati zavrsni sloj asfalta. Moze se sve osim toga uraditi, ako postoji bojazan od propadanja. Kao sto je uradjeno sa Svilaj - Odzak (mada su je oni asfaltirali nedavno, ali dionica je spremna pred asflatiranje stajala dugo godina). Mislim posto vec gradimo onako kako ne treba i ako vec ne mozemo vece dionice odradjivati.

Uostalom, Terzić ga "već sluša". Jer upravo pravi leteću dionicu po Hercegovini, gdje nećeš moći prići bez helikoptera.

Mada neka rade i to malo jada. Bolje i to da se zavrsava, sta se moze. Pa sutra ili za 10 godina kad prodje tender za vijadukt pocitelj zvirovici, samo ga spojit sa ovom dionicom. :(

I zar nije i logicnije npr vece tunele jučer bušiti. Probij tunel, odradi taj projekat, pa spojit cemo ga. Sta sad mi moramo cekati da dovucemo cestu do Prenja i onda cemo ga 10 godina bušit?
dadoka84

#14577 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Samo da onaj odvratni tunel zaobiđu vrijedna je itekako. Vazda se ježim onog ćoška kad izlaziš prema konjicu, samo čekam kakav šleper da uleti.
Haris.ba

#14578 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:A sta je problem da se pravi paralelno, pa da se uveze poslije? Pa bolje je i imati te komade spremne, nego cekati nesto, nekoga. Evo ne mora se stavljati zavrsni sloj asfalta. Moze se sve osim toga uraditi, ako postoji bojazan od propadanja. Kao sto je uradjeno sa Svilaj - Odzak (mada su je oni asfaltirali nedavno, ali dionica je spremna pred asflatiranje stajala dugo godina). Mislim posto vec gradimo onako kako ne treba i ako vec ne mozemo vece dionice odradjivati.

Uostalom, Terzić ga "već sluša". Jer upravo pravi leteću dionicu po Hercegovini, gdje nećeš moći prići bez helikoptera.

Mada neka rade i to malo jada. Bolje i to da se zavrsava, sta se moze. Pa sutra ili za 10 godina kad prodje tender za vijadukt pocitelj zvirovici, samo ga spojit sa ovom dionicom.

I zar nije i logicnije npr vece tunele jučer bušiti. Probij tunel, odradi taj projekat, pa spojit cemo ga. Sta sad mi moramo cekati da dovucemo cestu do Prenja i onda cemo ga 10 godina bušit?
Pričaš kao da radi neko sposoban oko autocesta. :D

Ne može se raditi ništa paralelno jer već se pisalo na temi šta je strategija izgradnje. Na autoceste se gleda kao planirani godišnji prihod u državi 3 firme. Malo se svađaju u FBiH koja će od dvije šta raditi, pa imamo upravo situaciju da mosta Počitelj nema.

Nisu ludi da ko u Hrvatskoj završe većinu ceste, pa šta će onda da rade? Ovako rade pomalo, kupe reference i onda gledaju da šta čvaknu u regionu.

Ja ne znam šta treba da narod shvati da završenog koridora nema u slijedećih 30 godina. Prenj će se početi raditi dok se jedna fimra nauči bušiti tunele. Trenutno tamo gdje buši i kako buši - bolje da i ne počinje Prenj.
Naslovnica

#14579 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote:
Thorgerson wrote:A sta je problem da se pravi paralelno, pa da se uveze poslije? Pa bolje je i imati te komade spremne, nego cekati nesto, nekoga. Evo ne mora se stavljati zavrsni sloj asfalta. Moze se sve osim toga uraditi, ako postoji bojazan od propadanja. Kao sto je uradjeno sa Svilaj - Odzak (mada su je oni asfaltirali nedavno, ali dionica je spremna pred asflatiranje stajala dugo godina). Mislim posto vec gradimo onako kako ne treba i ako vec ne mozemo vece dionice odradjivati.

Mada neka rade i to malo jada. Bolje i to da se zavrsava, sta se moze. Pa sutra ili za 10 godina kad prodje tender za vijadukt pocitelj zvirovici, samo ga spojit sa ovom dionicom.

Pričaš kao da radi neko sposoban oko autocesta. :D

Ne može se raditi ništa paralelno jer već se pisalo na temi šta je strategija izgradnje. Na autoceste se gleda kao planirani godišnji prihod u državi 3 firme. Malo se svađaju u FBiH koja će od dvije šta raditi, pa imamo upravo situaciju da mosta Počitelj nema.

Nisu ludi da ko u Hrvatskoj završe većinu ceste, pa šta će onda da rade? Ovako rade pomalo, kupe reference i onda gledaju da šta čvaknu u regionu.

Ja ne znam šta treba da narod shvati da završenog koridora nema u slijedećih 30 godina. Prenj će se početi raditi dok se jedna fimra nauči bušiti tunele. Trenutno tamo gdje buši i kako buši - bolje da i ne počinje Prenj.
Pretpostavljam da će Prenj ići kada EA dobije referencu za Hranjen. :wink:
Pa računajte koliko je to vremena. :lol:
Dozer

#14580 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

So What! wrote:....
Da ne kopiram sve, prostora radi. I bez namjere da ulazim u raspravu. Kako rekoh - ja se vec 10+ godina vozam tim putevima, svake godine bar jednom, a cesce 2-3x, a gledao sam i izgradnju, i vrlo dobro znam kako je sve to izgledalo i kako izgleda danas.
Samim tim, ne treba mi neciji opis onoga sto licno gledam.

Ovako izgleda stvarno stanje:

Image

A1 i A2 su po klasifikaciji AP, a SH su drzavne brze ceste. Jedina razlika izmedju AP i SH je sto SH nemaju punu dimenziju zaustavne trake, nego nekakvu polovicnu, i sto im je ogranicenje 100-110 km/h, a na AP ima puna zaustavna traka i ogranicenje je 120-130 km/h, kako gdje.

Ako gornju mapu uporedimo s onom iz ovog "tvog" review-a, vidjecemo da tu nedostaje stosta, poput SH Tirana - Drac (zavrsena prije 3 godine), ili AP TIrana - Elbasan (zavrsen u martu ove godine), ili Lushnje - Fier - Vlore (zavrsen u martu ove godine), jer ni Google ni ViaMichelin nisu updatovali jos svoje mape (upravo sam pogledao G-Maps i G-Earth i ViaMichelin, i jos uvijek nemaju ucrtane te dionice koje su sad gotove, a prosle godine jos nisu bile potpuno).

Ovakva je, recimo, kompletna dionica AP Tirana <> Elbasan:

Image

Ovo je SH Tirana <> Drac:

Image

Ovo je AP Lushnje <> FIer <> Vlore:

Image

Image

Ovo je cisto da se prestanemo natezati na bazi vi meni necije insights, a ja vama svoja licno iskustvo. Ipak sam pobornik da vise vjerujem sebi i svojim ocima, nego nekome drugom, a za istu stvar...

Ali, batalimo ALbaniju. Ja sam nju naveo samo iz jednog razloga - da se prikaze sav jad i cemer BiH po ovom pitanju (iako ni druga nisu daleko od ovoga).
Pitanja su vise nego ocita - zasto nasi klocevi na prave ove stvari ni pribliznim tempom kao, poslovicno nazadni, Albanci?
King Theoden

#14581 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

Dozer wrote:Cuj gdje su... Kao i vecina ostale love od stvari poput "Eko naljepnica" (od cega se godisnje narodu bukvalno i ni za sta konkretno otme skoro 60 miliona KM, od cega vecina ostaje kucama koje rade tehnicki pregled, a onda se u pozadini to tali s politickim glavonjama koje su i izglasale tu uredbu - totalni mimo zakona), pa od ostatka akciza koje su postojale i prije ovih zadnjih proslogodisnjih (a koje se onda raspodjeljuju raznoraznim ministarstvima, tumbaju nenamjenski na sve i svasta, a na kraju zavrse u uhljebskim platama i, naravno, dosta toga zavrsi opet u dzepovima politickih glavonja kroz raznorazne malverzacije na tenderima, itd.).

U koji god namjenski budzet ovdje udjes, ista je prica - nista se ne koristi namjenski, ili se, u najboljem slucaju, jedan manji dio koristi namjenski, a ostalo skrsi sama drzava na sebe, na svim nivoima vlasti, pri cemu se od toga debelo okoriste oni koji upravljaju raznoraznim resorima, sektorima i sl., jednom rijecju - politikom.

Pa treba li ikome ista dalje od toga da se sad uveliko prica da ce dionica oko Zenice vjerovatno morati biti izmjestena jer je, navodno, ova trenutna u velikim problemima radi klizista i sl.... Ne znam da li je ovo zaista istina, ali ako jeste, a ne bi me uopste iznenadilo da jeste, to znaci da su u protekle 4 godine slupane desetine, a vjerovatno i stotine miliona na projekat koji ce se - napustiti. A pricamo o vecinskim kreditnim sredstvima.
Ako se ovo desi, da li ce iko odgovarati za to...? Naravno da nece.
Oni ce jednostavno samo reci da uzimaju novi kredit. I, logicno, niko opet nece ni spomenuti natalozene stotine miliona od akciza, kao sto to Terzic ne uradi ni prije 2 mjeseca kad rece da su digli 250 miliona za AP (ne sjecam se za koju dionicu), a akcize je spomenuo samo na nacin "da dizanje tog kredita ne bi bilo moguce da se nisu uvele dodatne akcize". :shock:
Nesto ovakvo moze izjaviti samo totalni idiot, koji ili nema pojma o stanju namjenskog racuna na kojem se prikupljaju akcize za izgradnju AP, ili koji krije neki ogromni kriminal i kradju tih sredstava.
U oba slucaj - svi smo mi donji, jer em placamo te akcize, em vracamo te kredite.
Dobro, al šta uraditi? Ima li neko rješenje? Može li se pisati peticija ili barem poslati upit da kažu šta i kako.
Dozer

#14582 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Moj Dino... :-D
Nivelacija

#14583 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Koliko je saklpljeno novca od akciza i gdje su utroseni?
Gdje je potroseno tih 300- 400 miliona?

Vise se o tom namjenskom racunu i ne prica.

Mozda za bolje i nismo francuz zapali francusku radi 6 feninga goriva a bosanac ode pred pred ambasadu da bjezi..
Haris.ba

#14584 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Mi smo zapalili pola grada pa rezultat ukinuli politicarima bijeli hljeb.
Thorgerson

#14585 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Poenta akciza nije bila da sad nakupis akcize i sa tim pravis autoput. Mada obzirom da ga "pravimo" 20 i kusur godina, mogli smo ga i tako izgraditi.

Poenta akciza jeste osiguranje za međunarodne kreditore, da su sigurni da možeš uopšte vraćati kredite koje namjeravaš uzeti.

I ok, to je sasvim normalno. Akcize, porezi koji odu u nebesa su sasvim normalna stvar u zapadnim zemljama. Ali ti ljudi tamo rade konkretne stvari sa tim akcizama i porezima. Prave, grade. U nekim zemljama je normalno da je autoput besplatan. Kod nas? To zavrsava boga pitaj u cijim dzepovima. Jer jasno je da su oni sigurno napravili mehanizam da tu lovu izvuku na neki nacin. Da ne govorim da se masno placa koristenje autoputa.

Sad su to manje dionice, pa ono nama koji ne idemo redovno nije puno tu i tamo ponekad dati 5-10 KM. Ali sta sutra kad bude komad autoputa 200 km, pa krenes na more. Pa kad ti do Ploča i nazad bude trebalo 70 KM putarine? Pa ko će to plaćati?

Ja opet ponavljam. Narod, aposlutno nema nikakvo pravo da se buni. NIKAKVO. Jer one koji ništa, ali apsolutni ništa nisu uradili protekle 4 godine - su ponovo izabrali.

Slušali smo ono tele Terzića, o tome, kako jbg nema akciza, nema novca. Ne daju kreditori. Usvojiše akcize, on i dalje baljezga o onom novcu kojeg smo dobili ranije, spominje nekakva gradilista, sad ce krenut samo sto nije.

I evo sad iskamcili 200 miliona EUR od EBRD. Pa daj ba, pa to je smijesan iznos. :roll: Mi, zemlja u razvoju imamo nekakav rast GDP-a od 3-4%. I jos se hvale ej s tim, pa to je vec zalosno.
geralt

#14586 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

Thorgerson wrote: Sad su to manje dionice, pa ono nama koji ne idemo redovno nije puno tu i tamo ponekad dati 5-10 KM. Ali sta sutra kad bude komad autoputa 200 km, pa krenes na more. Pa kad ti do Ploča i nazad bude trebalo 70 KM putarine? Pa ko će to plaćati?
Platicu ja i 100, samo da ne moram na Bradinu vise ici.
VladaFBiH

#14587 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

geralt wrote:
Thorgerson wrote: Sad su to manje dionice, pa ono nama koji ne idemo redovno nije puno tu i tamo ponekad dati 5-10 KM. Ali sta sutra kad bude komad autoputa 200 km, pa krenes na more. Pa kad ti do Ploča i nazad bude trebalo 70 KM putarine? Pa ko će to plaćati?
Platicu ja i 100, samo da ne moram na Bradinu vise ici.
nećeš 100 nego 24 KM :) 0,12 je po km ako se ne varam :) - sa pjesmom ću ovo dati samo da stignem za sat i po
Thorgerson

#14588 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

VladaFBiH wrote: nećeš 100 nego 24 KM :) 0,12 je po km ako se ne varam :) - sa pjesmom ću ovo dati samo da stignem za sat i po
Znaci tamo-vamo 50 KM. Da ne govorimo o tome da ce taj iznos sigurno porasti i da ce biti uvecan kad se sve izgradi i kad budemo jos vise zaglibili u kredite (pogledaj Hrvate).

50 KM nije malo.

Dat ces, dacu vjerovatno i ja. Medjutim, nekome za taj iznos novca moze biti dovoljno i za gorivo po staroj cesti. 20 litara natoci, pa bukvalno moze otici do Ploca i vratiti se.

U mnogo mnogo mnogo bogatijim zemljama autoputevi su besplatni. I mislim da smo se tim modelom i mi trebali voditi. Jer ovako cemo imati skuplju pitu nego tepsiju. Morat ces odrzavati ishrndane stare ceste, jer ce ih ljudi i dalje logicno koristiti. A mali broj ce koristiti autoputeve.

Ako nista za domace bi autoputevi morali biti besplatni.
Last edited by Thorgerson on 09/05/2019 14:06, edited 1 time in total.
King Theoden

#14589 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

Dozer wrote:Moj Dino... :-D
Pa može li se bilo šta uraditi?
Pa nisu nedokučivi, prokletnici.
JoeyTribbiani

#14590 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JoeyTribbiani »

Thorgerson wrote:
VladaFBiH wrote: nećeš 100 nego 24 KM :) 0,12 je po km ako se ne varam :) - sa pjesmom ću ovo dati samo da stignem za sat i po
Znaci tamo-vamo 50 KM. Da ne govorimo o tome da ce taj iznos sigurno porasti i da ce biti uvecan kad se sve izgradi i kad budemo jos vise zaglibili u kredite (pogledaj Hrvate).

50 KM nije malo.

Dat ces, dacu vjerovatno i ja. Medjutim, nekome za taj iznos novca moze biti dovoljno i za gorivo po staroj cesti. 20 litara natoci, pa bukvalno moze otici do Ploca i vratiti se.

U mnogo mnogo mnogo bogatijim zemljama autoputevi su besplatni. I mislim da smo se tim modelom i mi trebali voditi. Jer ovako cemo imati skuplju pitu nego tepsiju. Morat ces odrzavati ishrndane stare ceste, jer ce ih ljudi i dalje logicno koristiti. A mali broj ce koristiti autoputeve.

Ako nista za domace bi autoputevi morali biti besplatni.
Kritika za vlast i sve one koji mogu ubrzati cestogradnju, a to ne rade, stoji itekako. I sam jedva čekam da mogu npr. na Stupu da se uključim na autoput i da onda "siđem" u Budimpešti negdje, a ne ovako da se drndam preko Bradine ka jugu, ili gore od Zenice prema sjeveru. Međutim, vožnja da bude besplatna je nešto što ne može niko od nas očekivati. Gdje je besplatno? U Belgiji i Njemačkoj. Ne znam, vjerovatno ima još negdje. Ali što nije besplatno u jednoj Sloveniji npr? O drugim zemljama da ne pričam.

Ne znam, možeš ti i starom cestom do Tarčina, ali pretpostavljam da češće platiš one 2,5 KM u jednom pravcu da se ne zajebavaš kroz Binježevo i spuštaš na 40, 50 km/h, ne staješ radi divljih priključnih puteva i slično. Nije malo tih nekih cca 25 maraka što je očekivana cijena prema vašem izračunu, ali ima i svoju prednost. Dao Bog da mi to prvo dočekamo dok smo u snazi i dok nam se ide na jug, a ne u penziji kad budemo. :D
So What!

#14591 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dozer wrote:Ovo je cisto da se prestanemo natezati na bazi vi meni necije insights, a ja vama svoja licno iskustvo. Ipak sam pobornik da vise vjerujem sebi i svojim ocima, nego nekome drugom, a za istu stvar...

Ali, batalimo ALbaniju. Ja sam nju naveo samo iz jednog razloga - da se prikaze sav jad i cemer BiH po ovom pitanju (iako ni druga nisu daleko od ovoga).
Pitanja su vise nego ocita - zasto nasi klocevi na prave ove stvari ni pribliznim tempom kao, poslovicno nazadni, Albanci?
Dobio si kroz članke odgovore, odakle njima ti autoputevi i kako ih prave, dobili su kredit od Amerikanaca u iznosu od 2 milijarde eura za nekih 130 kilometara autoputa uz uslov da ga grade američke kompanije i veliko protivljenje europskih institucija koje su obično kreditori ovakvih projekata.

Isto kao i Crna Gora što je dobila skoro milijardu eura za 40 kilometara autoputa od Kineza uz uslov da ga Kinezi grade u najvećem procentu (80%), a za nemogućnost isplate kredita, Kinezi dobivaju državnu zemlju, tako stoji u ugovoru, dakle šta mislite koliko će Crnogorci morati dati zemlje Kinezima da namire dug.

Ljudi, ne zavaravajte se da ove minijaturne zemlje ove uatoputeve ekspresno prave od svog novca, pogotovo znajući koliko je to skupo, a koliko su one siromašne. Nas vode idioti, al sreća dovoljno pametni idioti kao ovi u Albaniji ili Crnoj Gori, da se na ovakav način zaduže.

Vozio sam se i ja i ovo što sam vidio nije loše,, ali nije ni aman dobro, Albanija je po svemu još uvijek ispod od BiH, i usput rečeno zaboravljaš da je površinski duplo manja od BiH, a imaju skoro tri miliona stanovnika.

Autoput Tirana - Priština je ispresijecan, obilaznica oko grada Kukesi još uvijek ne postoji i to je najveći komad koji nedostaje. Brze ceste su im katastrofalne i užasni Ilidža - Blažuj dođe kao premija za ono.
Last edited by So What! on 09/05/2019 14:16, edited 1 time in total.
sumirprimus

#14592 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

jarane to su stvari koje svakako cujemo i od dezurnih politicara.
a s druge strane karavane i autoputevi oko nas prolaze :roll:
nikog ne interesuju izgovori nego samo rezultati. zadnjhe vrijeme na vc rezultata nema
So What!

#14593 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

BiH uzela 210 miliona eura kredita za izgradnju obilaznice kod Doboja
Image

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o kreditu u vrijednosti 210 miliona eura za izgradnju dionice "obilaznica kod Doboja" na Koridoru 5C.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je ranije potvrdio da je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj telefonskoj sjednici donijelo odgovarajuću odluku kako bi se mogao realizovati spomenuti ugovor vrijedan 210 miliona eura.

Od ukupnog iznosa 150 miliona eura ide za Republiku Srpsku, a 60 miliona eura za Federaciju BiH.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.
Klix
Last edited by So What! on 09/05/2019 14:19, edited 1 time in total.
Nadzorna_ploca

#14594 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nadzorna_ploca »

Jeli to imako namjeru biti skuplji od Hrvata :mrgreen:
So What!

#14595 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

sumirprimus wrote:jarane to su stvari koje svakako cujemo i od dezurnih politicara.
a s druge strane karavane i autoputevi oko nas prolaze :roll:
nikog ne interesuju izgovori nego samo rezultati. zadnjhe vrijeme na vc rezultata nema
Evo ti primjera, ja i komšija smo relativno istih primanja, imamo po stan različitih kvadratura i različit broj članova porodice.

Uglavnom, svako od nas radi nešto i na red došlo stan da renoviramo, jedan ovaj sa većim stanom, ga pomalo renovira, nekad ga ne renovira nikako, ali eto nešto rješava pa ide to pomalo.

Druga dva dignu hipoteku na stan da ga renoviraju iako nemaju nikakav efektivan plan kako vraćati kredit.
neki

#14596 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Za sve to što Albanci (a i neki ovdje) zovu autoputevima i ona naša nakarada kroz Blažuj presječena prugom i sa lijevim isključenjem je autopista.
Što oni na takav drum stave ograničenje 120 više govori o njihovom mentalitetu nego o kategorizaciji puta.

Ovo što sad grade od Tirane prema Elbasanu ima šansu da bude dobar autoput, osim ako i to ne sjebu u finišu.. ostalo :run:
Haris.ba

#14597 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Ovi sto pricaju neko da se nece vozati jer ce biti skupo.

Vozace se isto ko sto se vozaju lokalnom cestom sada kada idu za Zenicu.
Thorgerson

#14598 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

JoeyTribbiani wrote: Kritika za vlast i sve one koji mogu ubrzati cestogradnju, a to ne rade, stoji itekako. I sam jedva čekam da mogu npr. na Stupu da se uključim na autoput i da onda "siđem" u Budimpešti negdje, a ne ovako da se drndam preko Bradine ka jugu, ili gore od Zenice prema sjeveru. Međutim, vožnja da bude besplatna je nešto što ne može niko od nas očekivati. Gdje je besplatno? U Belgiji i Njemačkoj. Ne znam, vjerovatno ima još negdje. Ali što nije besplatno u jednoj Sloveniji npr? O drugim zemljama da ne pričam.

Ne znam, možeš ti i starom cestom do Tarčina, ali pretpostavljam da češće platiš one 2,5 KM u jednom pravcu da se ne zajebavaš kroz Binježevo i spuštaš na 40, 50 km/h, ne staješ radi divljih priključnih puteva i slično. Nije malo tih nekih cca 25 maraka što je očekivana cijena prema vašem izračunu, ali ima i svoju prednost. Dao Bog da mi to prvo dočekamo dok smo u snazi i dok nam se ide na jug, a ne u penziji kad budemo. :D
Postoji mnogo zemalja u kojima se autoput ne placa. Zasto se placa u jednoj Sloveniji, ne znam. Cinjenica je da je Slovenija na jednoj veoma zanimljivom geografskom polozaju, da nije velika zemlja i da sigurno ima dosta tranzita kroz nju. Naravno da to zele da iskoriste. Da li cemo mi imati toliko tranzita? Naravno da necemo.

Dakle, kao sto se vodimo tim da neke zemlje naplacuju, mozemo se voditi i drugim rezonom da mnoge zemlje ne naplacuju. Samim time sto ne naplacaju koristenje autoputa, ljudi ih masovno koriste, sigurniji je saobracaj itd.

Necu se ja zajebavati zbog 2-3 KM. ali prodji malo starom dionicom, pa ces vidjeti da itekako ima saobracaja. O kamionima da ne govorim. Dakle, ako im je sada skupo 10 KM pa sta sutra kad se spojimo sa Mostarom, kada to bude 50 KM za kamione. U oba pravca to je 100 KM.

Mislis da ce privatnika bolit qrac hoce l se njegov vozac peglati po Bradini, ako moze ustediti 100 KM na turama? Koristiti ce mozda zimi, kad je neprohodno.

Te stvari se moraju uzeti u obzir. I ne mozes se ravnati po sebi. Mnogi ljudi ce radije natociti gorivo, pojesti 2kg janjetine i voziti se starom cestom. Naravno, bice ljudi koji ce ici autoputem. Ali u kojem broju? Zar nije poenta da ga svi koristimo, jer svi ga placamo. Ja ga placam, ti ga placas. Od nasih para se pravi, ne pravi se ni od cijih drugih. Mi vracamo te kredite.

Zar nije poenta, ako se pravi i zbog privrede, pa da pokrenes malo taj transport, a ne da jednom kamionu sutra treba 200 KM da prodje s kraja na kraj drzave. Hoce l biti to spremni svi da placaju?

Evo spisak zemalja koje nude besplatan autoput.

Countries without toll roads
Germany (toll over 7.5t)
Andora
Estonia
Finland
Iceland
Kosovo
Cyprus
Lichtenstein
Luxembourg
Malta
Monaco
San Marino
Ukraine
Vatican

U ovim ispod se placaju samo neki tuneli ili mostovi:
Albania
Belgium
Denmark
Lithuania (toll over 3,5t, vehicles used for the carriage of goods and vehicles for 8 and more passengers)
Latvia (toll over 3,51t)
Montenegro
Netherlands
Sweden

+ Amerika
Thorgerson

#14599 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:Ovi sto pricaju neko da se nece vozati jer ce biti skupo.

Vozace se isto ko sto se vozaju lokalnom cestom sada kada idu za Zenicu.
Da, simpaticno. Nema se alternative adekvatne, pa se mora.

Prema Mostaru ima veoma lijepa alternativa. I ja govorim o tome, posto idem povremeno i starom cestom i autoputem, da vidim da teretna vozila koriste staru cestu. 20 KM nije malo. A sto se tice same ceste, alternativa magistrala m17 koja ide od Ilidze preko Hadzica do Tarčina je veoma kvalitetna, na većini dijela nova.

Kažem. Vecini i meni nije frka dati povremeno 2-3 KM. Ali ajde zapitaj se da svaki dan moras ici iz Tarčina za Sarajevo preko autoputa? Koliki broj ljudi to radi, ide autoputem, a koliko ih koristi i dalje staru cestu?
geralt

#14600 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

Thorgerson wrote:
JoeyTribbiani wrote: Kritika za vlast i sve one koji mogu ubrzati cestogradnju, a to ne rade, stoji itekako. I sam jedva čekam da mogu npr. na Stupu da se uključim na autoput i da onda "siđem" u Budimpešti negdje, a ne ovako da se drndam preko Bradine ka jugu, ili gore od Zenice prema sjeveru. Međutim, vožnja da bude besplatna je nešto što ne može niko od nas očekivati. Gdje je besplatno? U Belgiji i Njemačkoj. Ne znam, vjerovatno ima još negdje. Ali što nije besplatno u jednoj Sloveniji npr? O drugim zemljama da ne pričam.

Postoji mnogo zemalja u kojima se autoput ne placa. Zasto se placa u jednoj Sloveniji, ne znam. Cinjenica je da je Slovenija na jednoj veoma zanimljivom geografskom polozaju, da nije velika zemlja i da sigurno ima dosta tranzita kroz nju. Naravno da to zele da iskoriste. Da li cemo mi imati toliko tranzita? Naravno da necemo.

Dakle, kao sto se vodimo tim da neke zemlje naplacuju, mozemo se voditi i drugim rezonom da mnoge zemlje ne naplacuju. Samim time sto ne naplacaju koristenje autoputa, ljudi ih masovno koriste, sigurniji je saobracaj itd.

Necu se ja zajebavati zbog 2-3 KM. ali prodji malo starom dionicom, pa ces vidjeti da itekako ima saobracaja. O kamionima da ne govorim. Dakle, ako im je sada skupo 10 KM pa sta sutra kad se spojimo sa Mostarom, kada to bude 50 KM za kamione. U oba pravca to je 100 KM.

Mislis da ce privatnika bolit qrac hoce l se njegov vozac peglati po Bradini, ako moze ustediti 100 KM na turama? Koristiti ce mozda zimi, kad je neprohodno.

Te stvari se moraju uzeti u obzir. I ne mozes se ravnati po sebi. Mnogi ljudi ce radije natociti gorivo, pojesti 2kg janjetine i voziti se starom cestom. Naravno, bice ljudi koji ce ici autoputem. Ali u kojem broju? Zar nije poenta da ga svi koristimo, jer svi ga placamo. Ja ga placam, ti ga placas. Od nasih para se pravi, ne pravi se ni od cijih drugih. Mi vracamo te kredite.

Zar nije poenta, ako se pravi i zbog privrede, pa da pokrenes malo taj transport, a ne da jednom kamionu sutra treba 200 KM da prodje s kraja na kraj drzave. Hoce l biti to spremni svi da placaju?

Evo spisak zemalja koje nude besplatan autoput.

Countries without toll roads
Germany (toll over 7.5t)
Andora
Estonia
Finland
Iceland
Kosovo
Cyprus
Lichtenstein
Luxembourg
Malta
Monaco
San Marino
Ukraine
Vatican

U ovim ispod se placaju samo neki tuneli ili mostovi:
Albania
Belgium
Denmark
Lithuania (toll over 3,5t, vehicles used for the carriage of goods and vehicles for 8 and more passengers)
Latvia (toll over 3,51t)
Montenegro
Netherlands
Sweden

+ Amerika
Zar stvarno mislis da u Sloveniji ili Hrvatskoj kamioni silaze sa autoputa da bi ustedili na putarini? Da ne spominjem razliku u potrosnji goriva za natovaren kamion na Bradini i na autoputu.

Plus sto je malo kojoj firmi svejedno hoce li roba provesti 5 ili 10 sati u transportu, posebno ako su dio nekog veceg proizvodnog lanca.
Post Reply