"Majstori" parkiranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
tempuser

#14576 Re: "Majstori" parkiranja

Post by tempuser »

samo pozitiva wrote:
tempuser wrote: Da nema znaka zabranje, a s obzirom na sirinu trotoara ovdje bi po zakonu parkiranje bilo dozvoljeno.
ako bi bio znak "P" onda bi bilo dozvoljeno
Znak "P" spada u grupu znakova obavjestenja, a ne izricitih narebi, tako da nije potreban.
Naslovnica

#14577 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Naslovnica »

problemnatravunu wrote:
zdruzdjo wrote:
samo pozitiva wrote:
neki dan ih ja vidio da pisu na ovom mjestu

Obzirom da imam sitnu djecu, ovjera knjizica mi je skoro pa mjesecna obaveza. Iako sam rekao da na par mjesta znam se parkirati onako dzonski , ali nikad ali nikad nisam ovdje uradio ovo ovdje. Ovo mi je fakat fuj.
Uvijek se moze naci mjesta ovamo iza zgrada. na kraju krajeva ako je neko sa mnom u autu ko vozi(zena najcesce), parkiram pred neku od onih garaza i pa ako dodje gazda pomjeri
Ovjera knjižica se radi svaka 3 mjeseca
Koliko ja znam,zavisi od firme. Nekima ovjeravaju na 3, a nekima na 1 mjesec. Nezaposlenima isto tako na 1 mj. Ja parkiram ovdje kada ovjeravam knjižicu. Nikome ne smeta, a ako me kazni, aferim, do mene je.
samo pozitiva

#14578 Re: "Majstori" parkiranja

Post by samo pozitiva »

tempuser wrote:
samo pozitiva wrote:
tempuser wrote: Da nema znaka zabranje, a s obzirom na sirinu trotoara ovdje bi po zakonu parkiranje bilo dozvoljeno.
ako bi bio znak "P" onda bi bilo dozvoljeno
Znak "P" spada u grupu znakova obavjestenja, a ne izricitih narebi, tako da nije potreban.

Član 74.
Osim u slučajevima iz člana 73. ovog Zakona, vozač ne smije parkirati vozilo naročito na:
1) dijelu puta ispred prijelaza puta preko željezničke ili tramvajske pruge u istom nivou, i to na udaljenosti manjoj od 15 m od tih prijelaza;
2) udaljenosti manjoj od 15 m ispred i iza znaka kojim je obilježeno stajalište za vozila javnog saobraćaja;
3) prolazima i ulazima škola, ustanova, preduzeća, stambenih zgrada i drugih objekata i iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizacionu ili drugu mrežu komunalnih organizacija;
4) mjestu na kome bi parkirano vozilo onemogućilo pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu;
5) trotoaru, odnosno na pješačkoj stazi, ako to nije izričito regulirano saobraćajnim znakom, a ako je parkiranje dozvoljeno, mora se ostaviti najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka s tim da ta površina ne može biti uz ivicu kolovoza.
6) na kolovozu s dvije saobradajne trake gdje se saobračaj odvija u oba smjera.
tempuser

#14579 Re: "Majstori" parkiranja

Post by tempuser »

samo pozitiva wrote:

Član 74.
Osim u slučajevima iz člana 73. ovog Zakona, vozač ne smije parkirati vozilo naročito na:
1) dijelu puta ispred prijelaza puta preko željezničke ili tramvajske pruge u istom nivou, i to na udaljenosti manjoj od 15 m od tih prijelaza;
2) udaljenosti manjoj od 15 m ispred i iza znaka kojim je obilježeno stajalište za vozila javnog saobraćaja;
3) prolazima i ulazima škola, ustanova, preduzeća, stambenih zgrada i drugih objekata i iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizacionu ili drugu mrežu komunalnih organizacija;
4) mjestu na kome bi parkirano vozilo onemogućilo pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu;
5) trotoaru, odnosno na pješačkoj stazi, ako to nije izričito regulirano saobraćajnim znakom, a ako je parkiranje dozvoljeno, mora se ostaviti najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka s tim da ta površina ne može biti uz ivicu kolovoza.
6) na kolovozu s dvije saobradajne trake gdje se saobračaj odvija u oba smjera.
Tacno, treba i "P"
semirsar

#14580 Re: "Majstori" parkiranja

Post by semirsar »

mali_balon wrote:
insaneinthebrain wrote:
duspi wrote:Image

Svako jutro ista prica..a murije po raskrsnicama, 100 metara ispod i iznad i nikom nista
ovakvi su najgori, vidjam ih stalno da se ovdje natakare :roll:
E jbga, od vas ljudi ne mogu stat da ovjere knjizice
e jeb'ga vala i ti, kad merem ja parkirat na okolnim parkinzima pa ici ovjerit' knjizicu, meru vala i oni... psmmtrpsrt, ha ja.
johntra

#14581 Re: "Majstori" parkiranja

Post by johntra »

relax11 wrote:
Mogao si samo postaviti sliku bez da spomenes Dzamiju, samo muriju zovnut, Alipasina dzamija bude puna ali svi ostave auta na Skenderiji jer ne moze ga na glavnoj ovako ostaviti :D znaci moze se kad se hoce :wink:
Ima nekih koji ne znaju da je ovo zbog džamije.. :wink:
dobar osjecaj

#14582 Re: "Majstori" parkiranja

Post by dobar osjecaj »

skafiskafsnjak wrote:Nije Sarajevo, ali i ovo je za ove teme... Pazite znaka...
5 auta !! Ne daj Boze prosetati 50m....
Povlacim rijec za ovu ulicu. U subotu mislim u toj istoj ulici blizu zgrade opstine, u oba pravca su stajala po 2 ili 3 na sred ceste zaustavljena vozila, ma i bez zmigavaca i ikakve naznake da se namjeravaju skloniti uskoro.
glockov kolac

#14583 Re: "Majstori" parkiranja

Post by glockov kolac »

Isto je na Grbavici kad Željo igra... Levat te blokira pa ne možeš izaći. A da ne pričam o autima parkiranim po trotoarima... MUP KS bi hladno mogao svaki dan jedno pola miliona na parking kaznama uzeti. Možda su zato uposlili onolike nove policajce...
drug_profi

#14584 Re: "Majstori" parkiranja

Post by drug_profi »

Ja stalno govorim da je Sarajevo zlatni rudnik. Vjerovatno i ostale kasabe po BiH (jer gradovi više ne postoje).
Naravno da bi pored kažnjavanja očito nepropisno parkiranih vozila, trebalo uložiti i u označavanje parking mjesta, tako da se i ovi što vole "malo šire parkirati" civiliziraju.
To bi bio proces koji bi trajao malo duže, ali je dobra strana što bi za svo to vrijeme imali dovoljan priliv sredstava.
dobar osjecaj

#14585 Re: "Majstori" parkiranja

Post by dobar osjecaj »

Posmatram sad kako se krkan izivljava na pristojnoj i strpljivoj curi. Na parkingu je ostao prividno prostor za dva vozila ali posto se radi o cosku gdje se spajaju dva niza vozila na L, moze se parkirati samo jedno vozilo. Svakodnevno vidim da ljudi biraju ili/ili i niko nikoga ne zagradjuje. Jutros je neka cura parkirala na kraju kraceg kraka L i danas poslijepodne nekom starom prdonji je bilo mrsko da trazi drugo parking mjesto pa ju je zagradio. Cura je zamolila nekog momka da joj pomogne da se proba izvuci. Nije islo. Nakon 10 minuta njihove patnje prdonja silazi u dvoriste i kaze joj kako je gleda sve vrijeme s balkona ali da joj je htio pokazati lekciju da se ne smije parkirati tako kako se parkirala. Cura se jos njemu izvinjava i sretna odlazi s parkinga.
kakavdanakneiskustvu

#14586 Re: "Majstori" parkiranja

Post by kakavdanakneiskustvu »

Throttle wrote:Image

Parking senzori :lol:

velemajstor
Laplace

#14587 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Laplace »

Optimist wrote:U tom slucaju bi pola auta bilo na travi a druga polovica gdje on treba izaci na asfaltu.
To bi bilo parkiranje na polutravi, a što je sasvim zakonito i dozvoljeno.
quarterback

#14588 Re: "Majstori" parkiranja

Post by quarterback »

Laplace wrote:
Optimist wrote:U tom slucaju bi pola auta bilo na travi a druga polovica gdje on treba izaci na asfaltu.
To bi bilo parkiranje na polutravi, a što je sasvim zakonito i dozvoljeno.
:D :thumbup:
MOSALJOZE

#14589 Re: "Majstori" parkiranja

Post by MOSALJOZE »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/nova-pra ... ook+status
Područja parking zona usvaja Vlada Kantona Sarajevo, a koje će biti obilježene različitim bojama: "O" zona će biti obilježena zelenom bojom, "I" parking zona crvenom, a "II" zona žutom bojom. Cijene parking karata regulišu se za pojedine zone, a cijena se sastoji od cijene komunalne usluge, zatim naknade za unapređenje i investiciono održavanje parkirališta koja će biti korištena za unapređenje komunalne infrastrukture na području općine gdje se nalazi parking, od naknade za čisti prevoz kojom se želi stimulisati parkiranje izvan užeg centra grada te unapređenje čistih vidova prevoza. Ministarstvo će objediniti evidencije raspoloživih parking mjesta na javnim i privatnim parkinzima, a koja će biti objavljena na vidljivom mjestu.
O'zone
Globalni moderator

#14590 Re: "Majstori" parkiranja

Post by O'zone »

Hoće li ovo početi naplaćivati sve parkinge po gradu, odnosno uvesti taxu za korištenje javnog parkinga?
drug_profi

#14591 Re: "Majstori" parkiranja

Post by drug_profi »

U ovoj zemlji sjecikesa i parazita sasvim logicno je da ti uskoro naplacuju ona 4 kvadrata ulice ispred stana, iako ti realno nemas mogucnost da ga uvezes u stan ili okacis na drvo.
Ako i uvedu neke stikere i naplatu, bojim se da će po njihovom dobrom običaju sve da se završi na tome. Nikakvog ulaganja neće biti. Ostaće sve kao i do sada osim što će ti ovaj haos još i naplaćivati.
supercali

#14592 Re: "Majstori" parkiranja

Post by supercali »

pa valjda je 0 zona slobodno parkiranje
crvena prva zona valjda centar I zuta druga malo dalje od centra
quarterback

#14593 Re: "Majstori" parkiranja

Post by quarterback »

ja bih volio da ispred moje zgrade naprave parking koji se placa, svakako tu najmanje parkiramo mi koji tu zivimo...
cim bi postao uredjen parking odmah bi prestalo zagradjivanje ulaza, trotoara, svih prilaza i slicno...
MOSALJOZE

#14594 Re: "Majstori" parkiranja

Post by MOSALJOZE »

Pa za nekih 20 km mjesečno,ne bi bilo loše.
Inkasanta sa onim kinom poslati,neka provjersva,i znaš da uvijek imaš parking mjesto.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#14595 Re: "Majstori" parkiranja

Post by konektovan »

MOSALJOZE wrote:Pa za nekih 20 km mjesečno,ne bi bilo loše.
Inkasanta sa onim kinom poslati,neka provjersva,i znaš da uvijek imaš parking mjesto.
Ma dao bih i 50 KM, al' da docekam da stanari parkiraju na tim parkinzima. Kod mene najvise parkiraju oni koji rade u blizini.
dobar osjecaj

#14596 Re: "Majstori" parkiranja

Post by dobar osjecaj »

I ja bi rado placala parking ispred zgrade ako bi to znacilo da ce ukloniti najmanje 5 vozila koja truhnu na tom parkingu vec godinama.
MOSALJOZE

#14597 Re: "Majstori" parkiranja

Post by MOSALJOZE »

Muha mi nekad na ovoj temi reče,da raja u gradu plaća po 40 km,ali da RAD ne garantuje ds ćeš naći mjesto.
Imaju oni ljudi što provjeravaju jeli parking plaćen,i tako se to reguliše.Najvjerovatnije da ti ne bi više parkirali na tom parkingu,kada bi se na ovaj način uredili parkinzi.
quarterback

#14598 Re: "Majstori" parkiranja

Post by quarterback »

MOSALJOZE wrote:Muha mi nekad na ovoj temi reče,da raja u gradu plaća po 40 km,ali da RAD ne garantuje ds ćeš naći mjesto.
Imaju oni ljudi što provjeravaju jeli parking plaćen,i tako se to reguliše.Najvjerovatnije da ti ne bi više parkirali na tom parkingu,kada bi se na ovaj način uredili parkinzi.
to je mjesecna parking karta koja omogucava da parkiras na javnim parkinzima odredjene zone, naravno ako nadjes mjesto
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#14599 Re: "Majstori" parkiranja

Post by konektovan »

dobar osjecaj wrote:I ja bi rado placala parking ispred zgrade ako bi to znacilo da ce ukloniti najmanje 5 vozila koja truhnu na tom parkingu vec godinama.
Uh, da ne pricam o raznim lesevima koji truhnu godinama parkirani na istom mjestu.
quarterback

#14600 Re: "Majstori" parkiranja

Post by quarterback »

Locked