Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Rijeka_snova

#14551 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rijeka_snova »

Ramazan mubarek olsun, da nam Allah olaksa, oprosti grijehe, ukabuli i u sevap upise post i sve ibadete :srce:
vatrogasac

#14552 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

Image
m_l

#14553 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Narode dragi, Ramazan Mubarek Olsun!

Amin na sve vase dove.

Allahu Voljeni, podari nam iskrenost u mislima, rijecima i djelima!

Image
m_l

#14554 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Ukratko, da se podsjetimo:
Deset velikih ciljeva Ramazana

1. Jedi, pij i budi umjeren
Gotovo svi mi, čim iftar nastupi, halapljivo i nekontrolirano trpamo u usta u tolikoj mjeri da se poslije iftara ne možemo pomaknuti. Ovo činimo, premda nam je jasno da je ovakvo naše ponašanje u suprotnosti sa duhom Ramazana, koji treba da nas pouči samokontroli. Potrudimo se prilagoditi Poslanikovim pravilima: popuniti jednu trećinu stomaka hranom, jednu trećinu vodom i treću ostaviti za disanje.

2. Izdvoji svakog dana jedan, pet ili deset KM sadake
Muhammed a.s. je uvijek bio darežljiv, a posebno u Ramazanu. Otvorimo srca i ovog Ramazana zavucimo još dublje ruke u svoje džepove i novčanike. I jedna KM dnevno, pa i manje od marke, ipak je bolje nego ne izdvojiti ništa. Nikada ne treba zaboraviti "da je Tvoje ono što dadneš."

3. Nauči napamet 4 sure
Naučiti napamet suru iz Kur'ana gdjekad se čini nemogucim. Ključ uspjeha je u učenju pomalo svaki dan. U Ramazanu su 4 sedmice. Naučiti napamet svake sedmice po jednu suru sasvim je moguće, pogotovo ako se izaberu one kraće sure. Kada se ostvari uspjeh sa malim surama, povući će nas želja da se okušamo i sa dužim surama poslije Ramazana.

4. Odlaziti na teravih-namaze
Nakon iftara postaču se spava. Šejtanu bi najdraže bilo, da kada već nije mogao spriječiti postača da posti, da ga spriječi od odlaska u svoju džamiju na teravih-namaz. Teravija se može klanjati i kod kuće, ali je obavljena u džematu 27 puta sevapnija. Džematsko ispoljavanje jedan je od blagoslova Ramazana. Zato, ne dopustite šejtanu da bude pobjednik. Ako Vam je nemoguće odlaziti na teraviju svake noći, otiđite barem jednom sedmično.

5. Priredi iftar ili se odazovi na poziv
Za vrijeme Ramazana se trudimo da što više sunneta našeg dragog Poslanika prakticiramo. Da što više na njega ličimo. Jedan od velikih sunneta u Ramazanu je da priredimo iftar prijateljima, poznanicima, komšijama, rodbini. Na ovaj način snažimo duh zajedništva i jačamo džematsko jedinstvo. Kako god je nama važno da nam se pozvani odazovu, jednako je važno da se i mi na poziv drugoga da prisustvujemo iftaru, ukoliko smo slobodni, obavezno odazovemo.

6. Prestani se nedolično izražavati i ogovarati
Vrlo je teško suzdržati se na provokacije i riječi kojima nas se lahko naljuti. Treba da znamo da nam Allah dž.š. ne odobrava da nekoga na nedoličan način spominjemo ili da ga ogovaramo. Pogotovo je bitno pridržavati se pravila lijepog ponašanja za vrijeme mjeseca posta kako ne bismo rizikovali gubitak sevapa od mukotrpnog posta u dugim ljetnim danima.
Pokušaj ovaj metod: pronadji kutiju i kada god se uhvatiš u grijehu izgovaranja ruznih rijeci ili ogovarnja, u kutiju ubaci nešto novca, marku-dvije. Poenta je u tome da postupiš tako što ćeš sam sebe kazniti za ucinjeni grijeh.
Na kraju Ramazana, novac iz kutije pokloni siromahu ili od prikupljenog novca kupi poklon, koji ćeš predati upravo onom koga si najviše ogovarao.

7. Nazovi svoje najdraže i čestitaj im Ramazan/Bajram
Često mislimo kako ćemo, kada dobijemo mogućnost brzog i jeftinog komuniciranja, češće kontaktirati svoje rođake i prijatelje. Ali, realnost je drukčija, posebno u dijaspori.

Održavanje rodbinskih veza, jedna je od odlika našeg načina života i postupak s kojim ce Allah dž.š. biti posebno zadovoljan. Ovog Ramazana, pozovi telefonom ili na drugi način im čestitaj Ramazan i Bajram i upitaj ih kako podnose post.

8. Pređi na tehnološku dijetu ili post
Čak i ako radiš u industriji IT, moguće je ovaj korak poduzeti. Smanji pretraživanja na internetu. Umjesto sjedanja pred laptop nakon iftara, pođi na teravih-namaz. Isto važi i za TV. Poenta je u davanju potpune prednosti duhovnom uzdizanju u ovom mjesecu.

9. Pokušaj proučiti cijeli Kur'an ili učiti barem 5 minuta dnevno
Čak i ako misliš da nemaš nimalo slobodnog vremena, moguće je pronaći 5 minuta dnevno da se negdje u miru posvetiš učenju Kur'ana ili čitanju njegova prevoda. Sto se više konektujemo s Bogom, sve je bolje. Ako još uvijek ne znaš učiti u Kur'anu, obrati se svom lokalnom imamu i traži da te uključi u program učenja kur'anskog arapskog pisma.

10. Oprosti svakom ko te je uvrijedio
Još uvijek si pod dojmovima uvreda koje Ti je prijatelj nanio. Još uvijek si ljut na svoju suprugu ili supruga zbog izgovorenih riječi prilikom žestoke prepirke. Pređimo preko uvreda ovog Ramazana i oprostimo. Oprostiti je dobro ne samo za tijelo nego i za naše duhovno stanje, za našu dušu. Ako očekujemo od Allaha da nam oprosti, i Allah očekuje to isto od nas. Ako nam je nemoguće oprostiti svima koji su nas uvrijedili, oprostimo barem trojici.
arslanbey

#14555 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arslanbey »

Ramazan serif mubarek olsun svim muslimanima <3
mirejlaN

#14556 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mirejlaN »

Ramazan serif mubarek olsun.
Ja bih da pitam kakav je stav Islama po pitanju lakiranja noktiju, da li se moze uzeti abdest preko nalakiranih noktiju ili se obavezno skida prije svakog novog abdesta?
Boateng

#14557 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Boateng »

Ramazan Šerif Mubarek Olsun! :)
Boateng

#14558 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Boateng »

mirejlaN wrote:Ramazan serif mubarek olsun.
Ja bih da pitam kakav je stav Islama po pitanju lakiranja noktiju, da li se moze uzeti abdest preko nalakiranih noktiju ili se obavezno skida prije svakog novog abdesta?
http://www.n-um.com/?q=node/3462
mirejlaN

#14559 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mirejlaN »

Boateng wrote:
mirejlaN wrote:Ramazan serif mubarek olsun.
http://www.n-um.com/?q=node/3462

Hvala puno na odgovoru Boateng, pretpostavljala sam da je ovako, ali rekoh bolje da provjerim.
apsidejzi

#14560 Re: Ramazan, opet ;)

Post by apsidejzi »

Kroksica

#14561 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Kroksica »

:klopa: :meza:
Ramazan Mubarek Olsun. :D
Wasser

#14562 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Wasser »

Ramazan Mubarek Olsun :)
Ovo slusam trenutno i bas se nešto lijepo osjećam :) hvala Allahu.

http://www.youtube.com/watch?v=POi_IIiQjiA
Capajebo

#14563 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

:)
free_spirit

#14564 Re: Ramazan, opet ;)

Post by free_spirit »

Ramazan mubarek olsun :-D
Sehur pa mukabela, can't wait......
Maharadza

#14565 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Maharadza »

Ramazan Mubarek Olsun braćo i sestre. Da s lakoćom ispostimo svi i da nas vrijeme posluži tj. da ne bude onih tropskih dana i noći kao prošlih Ramazana. Večeras baš lijepo na teraviji, svježe i ugodno. :cool:

Sent from my LG-D802
aCme

#14566 Re: Ramazan, opet ;)

Post by aCme »

Ramazan Mubarek Olsun svim forumašima, da hairli ispostimo ovaj mjesec. AMIN

Da vas pitam, kakvo je stanje kod vas, u mjestima odakle dolazite? Organizuju li se sijela za omladinu, iftari i tako to?
:sax: :bih:
free_spirit

#14567 Re: Ramazan, opet ;)

Post by free_spirit »

Pijete li kahvu na sehuru? Ako da, je li zbog ceifa ili je razlog tipa: da me ne boli glava
aCme

#14568 Re: Ramazan, opet ;)

Post by aCme »

Super, i kod mene isto. Poslije teravije laganica sijelo, možda se nađe kakva 'bula' :lol: :lol:
m_l

#14569 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Maharadza wrote:Da s lakoćom ispostimo svi i da nas vrijeme posluži tj. da ne bude onih tropskih dana i noći kao prošlih Ramazana.
Amin!
free_spirit wrote:Pijete li kahvu na sehuru? Ako da, je li zbog ceifa ili je razlog tipa: da me ne boli glava
Ponekad. Mogu i bez kahve, nemam problema s glavoboljom ili pritiskom. :mrgreen:
Zoya

#14570 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Zoya »

Ramazan mubarek olsun o dzematu :)
free_spirit

#14571 Re: Ramazan, opet ;)

Post by free_spirit »

Allah razi olsun :-)
sve na kvadrat

#14572 Re: Ramazan, opet ;)

Post by sve na kvadrat »

Evo i ja da se nadovežem. Ramazan šerif mubarek olsun :)
Svakodobro!

#14573 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Svakodobro! »

Kafica, pa klopica :) Ramazan Mubarek svima, da nam dragi Allah dž.š. olakša ovaj prvi dan blagog Ramazana.
MOSALJOZE

#14574 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Šta kuhate :P ?
klaki

#14575 Re: Ramazan, opet ;)

Post by klaki »

Nita posebno ovaj sehur. Maslenica, nekakva salata i bilo je bombica. Uzeo jednu zasladio, umal' nisam crko kolko je slatko.

Isto bio nasuo vode u flasu od kisele pa evo pri kraju sam. Zezno sam se sto ovaj protekli dan nisam puno tekucine unosio, al' helenejse.
Locked