Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zippoo87

#14551 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by zippoo87 »

Quaresma wrote:
zippoo87 wrote:evo gledam ovaj telefon i pokusavam shvatiti po cemu je on drugaciji od 1567 drugih "istih" modela koji vec postoje na trzistu ?
i ne razumijem vas,kojima je toliki fetis natpis na plastici ili alumijumu ili metalu
pa Nokia vise nikada ne moze biti Nokia iz ere symbiana...jer se sve promijenilo
vec sam pisao da je sada svaki telefon isti...komad plastike/metala sa velikim ekranom i to je to
u svakom hardware od par proizvodjaca i to je to ...i pokusavam shvatiti sta je vama sada wow u tome ?
android ?
ime nokia ?
sta ?

a po čemu se ti drugi uređaji razlikuju? svaki telefon je danas jaje jajetu, ne znam šta ste očekivali zaista? možda mikrovalnu?

ono što se traži jeste jedan telefon tipa ove Nokia 6, 4gb rama, 64 interne plus proširiva, 1080p screen i 5.5 incha display, i to sasvim dobra izrada kucista, i to sve po cijeni od $245, zar to nije dobra kupovina? i svidja mi se sto nema oni hebenih verzija sto je danas in, recimo imas 3gb ram dobijes 16gb interne, i 4gb ram/32 interne, sto je po mom misljenju debilizam.

ostaje vidjeti kako ce se kamera pokazati, malo kvari na sve ovo dojam nedostatak carl zeissa pozadi pored kamere, ali eto, ne moze sve stati u telefon od oko 400km. isto tako, interesuje me software, da li ce biti natrpan bloatwareom.
pa ovo uvecano i jest poenta....svi su telefoni danas isti,to i ja govorim a onda dodje neko ovdje i prica o Nokiji kao i nekom novom svemircu,necemu nevidjenom do sada...kako da ne
zato i pitam cemu sva ova fama oko Nokije,kada trenutno na trzistu ima barem 1000 modela koji su isti kao ova Nokia 6
jednostavno ,konkurencija je prejaka a trenutni koncept telefona je pri kraju ere...mijenjaju se samo brojke a sustina je ista
sema911s

#14552 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by sema911s »

Maharadza wrote:Isto kao što se ja pitam koliki to fanboy i mazohista moraš biti pa koristiti propali wp?! :run:

Jos kada dobijes wp na poklon od slatke mame..sreci nema kraja...
Quaresma

#14553 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Quaresma »

SA 071 wrote: Ma u principu Finci idu sada malo "oploditi" samo ime Nokia (kada već nisu na vrijeme to uradili), pa su skontali na nostalgiju prodati velike količine telefona. Što će im vjerovatno i poći za rukom. Naravno da to više neće biti "ona" Nokia, ali će vjerovatno biti solidni i dobri telefoni, pogotovo ovi koje prve izbace kao što je ova Nokia 6 - puno veći kvalitet od cijene koju platiš. Da navuku mase :) I da, imaće Zeiss optiku, ali nemaju više Pureview tehnologiju. Iako su oni davno patentirali neke nove kamere sa većim brojem leća nešto kao matrica, pa ovdje neko spomenu grafen... Vidjećemo... Definitivno, nostalgija je jaka karta pa će vjerovatno uspjeti to materijalizovati...
ma ako bude dobar omjer ulozeno-dobiveno meni dosta

nokija nije dala bilo kome svoje ime, vec novoj toj kompaniji hmd koja je puna bivših nokijanera, tako da sumnjam da ce biti poput kinezera.

ja od flagshipa očekujem najviše. ja mislim da ce i njega izbaciti tamo oko 9. mjeseca kad izlaze note i iphone. ionako tad je pred praznike sto ce dosta pomoci kod prodaje. al ima jos do toga. ostaje vidjeti sta je sa nama, kad je elop zasjeo u nokiji, prebacili su sav fokus na americko trziste gdje nokija nije bila nikako popularna, a nas evropljane zanemarili iako je tu nokija imala najvise udjela.
zippoo87 wrote:pa ovo uvecano i jest poenta....svi su telefoni danas isti,to i ja govorim a onda dodje neko ovdje i prica o Nokiji kao i nekom novom svemircu,necemu nevidjenom do sada...kako da ne
zato i pitam cemu sva ova fama oko Nokije,kada trenutno na trzistu ima barem 1000 modela koji su isti kao ova Nokia 6
jednostavno ,konkurencija je prejaka a trenutni koncept telefona je pri kraju ere...mijenjaju se samo brojke a sustina je ista
to je to otprilike, da je Microsoft znao sa mobilnom platformom, i da je iskoristio nokiju kako ju je nije iskoristio, bilo bi opet koliko toliko interesantnije, i onaj surface phone mi ne zvuci nesto vise aman, jednostavno kad je microsoft u pitanju, tesko da sta osim njega vise bilo sta da ocekujem.

generalno ne svidja mi se filozofija kojom se vode danas, evo me na windows 10 i kao da je OS sa telefona, nemam apsolutno nikakvog osjecaja da koristim OS za desktop.
roki

#14554 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by roki »

Sjećam se svoje nokije 3310. Poslije nje su počeli smanjivati telefone pa ko je imao da kešira 5-6 stoja imao je mobitel koji u oko stane. Tada sam mislio da nema dalje od toga, kraj tehnologije. Onda dođe sve što imamo danas. Dok se šta novo ne izmisli, ali potpuno novo nikakva NOKIA neće izmisliti toplu vodu, kao što neko već reče, sve je to isti hardware upakovan različito. Susretao sam se sa prosječnim kinezima (no name) koji i poslije pola godine super fluidno i ispravno rade a dato je za njih upola manje para nego za moj sony. Neki veliki iskorak sad za sad ne vidim u mobilnoj telefoniji.
Nego na konto teme.
Juče se poigrah nakon dugo vremena sa 640ds i 950. Pa to su igračke telefoni (imao sam i ja, tješio se davalja, da se razumijemo) ali uzeti moj sony u ruke i 640, i čarkat ponjima je isto kao igrat se na PS4 i starom Gameboyu. Jebote ulazim na 950 u listu poziva kad ona prazna. Ulazim za pola sata svi pozivi tu. :-)
febo_acm

#14555 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by febo_acm »

Ja cu prvi kupiti kakvu finu Nokijicu za 4-5 stoja ako se pojavi... Cisto zbog nostalgije. A vjerujem da su jos mase ovakvih kao ja. Nokia je ipak Nokia, imala je neku vrijednost i reputaciju.

Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk
Filter

#14556 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Filter »

jel bio skoro kakav update vibera za win 10? danas nesta viberam :roll: :D i pici ko veliki :?
malo jos laguje, ali to je nista kako je prije stucao
beni-bu-man

#14557 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by beni-bu-man »

febo_acm wrote:Ja cu prvi kupiti kakvu finu Nokijicu za 4-5 stoja ako se pojavi... Cisto zbog nostalgije. A vjerujem da su jos mase ovakvih kao ja. Nokia je ipak Nokia, imala je neku vrijednost i reputaciju.

Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk

nova Nokia 6 ce biti zvijer :D
http://www.gsmarena.com/nokia_6-6885.php
Qler

#14558 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Qler »

Slab SoC....
Maharadza

#14559 Re: RE: Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Maharadza »

Qler wrote:Slab SoC....
Možda, ali mislim da se neće toliko osjetiti jer ima dovoljno RAM-a da Nougat nikada neće morati neki app gasiti u pozadini. :cool:
zippoo87

#14560 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by zippoo87 »

Filter wrote:jel bio skoro kakav update vibera za win 10? danas nesta viberam :roll: :D i pici ko veliki :?
bio je oko nove godine
sada viber radi fluidno i brzo otvara konverzaciju...ako ga ne useru u nekom slijedecem updateu...ovo je sada sasvim solidna aplikcija :D
SA 071

#14561 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by SA 071 »

zippoo87 wrote:
Filter wrote:jel bio skoro kakav update vibera za win 10? danas nesta viberam :roll: :D i pici ko veliki :?
bio je oko nove godine
sada viber radi fluidno i brzo otvara konverzaciju...ako ga ne useru u nekom slijedecem updateu...ovo je sada sasvim solidna aplikcija :D
Meni je nevjerovatna fasciniranost ljudi Viberom. Imam druga, koristi isključivo Viber, i kada me tako nekad nazove pa nas Viber malo jebe sa čuje se-ne čuje se ja mu kažem da skine Whatsapp jer je bolji, on neće ni da čuje :)

Ali nevjerovatno. Inače, koristim isključivo Whatsapp, kada mogu da biram, a Viber samo kada moram... Ali to je opet pola-pola :)
valjuga

#14562 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by valjuga »

Valjda zato što je Viber izraelski,raja ga gotivi :mrgreen:
I meni je draži WhatsApp.Čini mi se i u svijetu da je WhatsApp zastupljeniji.
Qler

#14563 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Qler »

skoro duplo vise korisnika whatsapp-a ima nego vibera...
Filter

#14564 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Filter »

whatsapp je odlican... ali ne mogu sve preveslati na njega :lol: :D
kod nas je jos uvijek viber alfa i omega

elem, jutros je 950ka pokupila nakav update, kotacici su se vrtili... vidjecu kasnije sta su napravili
zippoo87

#14565 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by zippoo87 »

ma raja u BiH naopaka u svakom pogledu,kao god okrenes :D
ja se nekada dopisujem sa jednom curom na viberu i ako sta kupujem/prodajem,dam viber da se dogovorimo :D
ne korisim ni whatsapp,meni to skoro da i ne treba...

ali eto,kao imam instaliran viber,tako i znam kada je update ko K a kada se malo popravi
sada je malo popravljen,mada ne sumnjam da ce ga viber ekipa u skorije vrijeme opet shebati pa cemo imati nove 2-3 stranice o tome kako W10 mobile ne valja a ustvari viber aplikcija ne valja :D
Mehemed
Vozim: automobil

#14567 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Mehemed »

Ovo su za mene još uvijek špekulacije, sve dok ne bude pravi test telefona i dok ne izađu prave speficikacije.
Maharadza

#14568 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Maharadza »

Reportedly the Nokia 8 will come in two versions - one with a Snapdragon 835 chipset with 6GB RAM and a 24 MP OIS + EIS primary camera. A 12 MP selfie snapper and dual front-facing speaker are also on the cards. Storage is going to be 64GB or 128GB and there will be a microSD card slot for expanding that further.

The more affordable version will come with Snapdragon 821, a lesser but unspecified camera and 4GB of RAM. The two are actually shown side by side in the video.

It is believed to feature Carl Zeiss optics as some of the old-school Nokia devices. The prototypes also have a small rectangle with HRM written over it and we are guessing this is a heart rate monitor.

http://www.gsmarena.com/nokias_2017_fla ... -22709.php

Kralj se vratio. :cool:
Quaresma

#14569 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Quaresma »

Image
Image
Image

ovaj frajko kaze da je nokia napravila taj prototip za qualcomm, ali da bi nokia flagship tako trebao otprilike izgledati.

osim što je podebeo, dizajn je ok, posebno činjenica da ima dva stereo zvucnika naprijed i 3.5 mm ulaz za slusalica takodjer.

al nesto sumnjam u njegovo predstavljanje na mwc.u, mozda nesto bude ispod flagshipa sa snapdragon 821 procesorom i 4gb model.
SA 071

#14570 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by SA 071 »

Pa ovaj izgleda kao Lumia 930 :-D
Qler

#14571 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Qler »

Nije bas, imam 930-ku i ima dosta razlike

Sent from my LG G3 D855
Ali_G

#14572 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Ali_G »

I ovaj i model 6 po meni djele Lumia izgled, i kutije su im slicne[emoji4]
Ja sam bio skeptican po pitanju Nokie, mislio sam da ce nesto sklepati na brzaka, al djeluje da su ipak malo ozbiljnije shvatili zadatak. Mene licno najvise zanima kamera.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Quaresma

#14573 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Quaresma »

ima ovaj lik je nešto objavio za kameru, kontra OnePlus 3, i prema ovom videu, Nokia 6 ima nešto bolju kameru

nema potrebe da pokušavaš razumjeti šta lik pokušava reći, engleski je nikakav.

19. januara Nokia 6 ide zvanično u prodaju, pa ćemo od tada znati konkretnije više stvari.
Maharadza

#14574 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Maharadza »

Quaresma wrote:ima ovaj lik je nešto objavio za kameru, kontra OnePlus 3, i prema ovom videu, Nokia 6 ima nešto bolju kameru

nema potrebe da pokušavaš razumjeti šta lik pokušava reći, engleski je nikakav.

19. januara Nokia 6 ide zvanično u prodaju, pa ćemo od tada znati konkretnije više stvari.
Ipak sam pokušavao...

Image

Image

...izdržao čak 10 sekundi! 8-)
Maharadza

#14575 Re: Nokia Lumia & Windows Phone

Post by Maharadza »

Šta će 3310?! :mrgreen:
Post Reply