GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- trambusek88
#14526 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Po trenutnim registrovanim redovima vožnje treba da izlazi:
85 autobusa + ugovoreni
50-tak minibusa + ugovoreni
30 trolejbusa
49 tramvaja
To je minimalni broj vozila s kojim se može množiti broj vozača minimalno x3 + rezerva
85 autobusa + ugovoreni
50-tak minibusa + ugovoreni
30 trolejbusa
49 tramvaja
To je minimalni broj vozila s kojim se može množiti broj vozača minimalno x3 + rezerva
-
VjecitiStudent
#14527 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Možemo li se složiti da ovakav GRAS nikako ne bi trebao imati više od 1000 zaposlenih?
-
dresdener78
#14528 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa svakako ove brojke smatram skandaloznima!!!!!!!! Ukoliko su ove astronomske cifre negdje navedene u nekim GRASovim dokumentima, ne mogu to drugačije objasniti nego da neki kleptoman opet želi debelo napuniti dvoje džepove!!!! Ili se radi o totalnom neznanju i struci nula zarez nula ništa!!! Nije potrebno biti ovdje inženjer saobraćajnih nauka, JEBOTE ljudi cijene vozila se mogu lako izgooglati na osnovi toga što su drugi gradovi plaćali! Naravno da su cijene različite i individualne ali ne razlikuju se u stotinama procenata!VjecitiStudent wrote: Od sadašnjih 164 ispravnih, da stignu do 500 ispravnih vozila GRAS-u je potrebno dodatnih
44 tramvaja = 286 miliona
75 trolejbusa = 700 miliona
68 kombija = 200 miliona
120 autobusa = 600 miliona
(cijene su date na osnovu GRAS-ove procjene iz gornjeg dokumenta)
ili oko 1,8 milijardi!!!!
JER:
44 tramvaja = 286 miliona = 6,5 miliona po vozilu???
75 trolejbusa = 700 miliona = 9,3 miliona po vozilu???
68 kombija = 200 miliona = 3 miliona po vozilu???
120 autobusa = 600 miliona = 5 miliona po vozilu???
Jeste li stvarno sigurni da su u pitanju sredstva javnog prevoza i ne najnoviji borbeni avioni????
Za super solidan tramvaj tipa Škoda 15T (googlajte koji je ja neću slike staviti zbog bolje preglednosti) se plaća oko 5 miliona maraka, za tramvaj VARIO LF3 trodijelni se plaća oko 2,4 miliona, četverodijelni bi koštao maks. 3 miliona maraka. Naravno ako žele kupiti zapadne "svemirske brodove" na šinama marke Alstom ili Siemens onda je onih 6,5 miliona realno...
Za trolejbuse se plaća danas za kratak trolejbus oko 600 hiljadu KM, za zglobni maksimalno 1 milion.
Jedan kombi nebi trebao koštati više od 200 hiljadu maraka po komadu!
Autobus kratak košta oko 300 hiljadu KM, zglobni oko 500 hiljadu.
Ovo su samo primjerci cijena koje sam izgooglao na brzinu na osnovi podataka kupovine novih vozila u drugim gradovima.
-
VjecitiStudent
#14529 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ako uvrstimo realne cijene da bi GRAS opet bio u punom kapacitetu potrebno je
44 tramvaja = 132
75 trolejbusa = 60
68 kombija = 13.6
120 autobusa = 48
Ukupno oko 250 miliona
Trenutni gubitak GRAS-a je oko 130 miliona
Znači, 380 miliona je, uz temeljitu reorganizaciju preduzeća, potrebno da bi imali pristojan gradski prevoz.
Izvori: parking, dodatna taksa na gorivo, dodatna taksa pri registraciji vozila?
Izvodivo?
44 tramvaja = 132
75 trolejbusa = 60
68 kombija = 13.6
120 autobusa = 48
Ukupno oko 250 miliona
Trenutni gubitak GRAS-a je oko 130 miliona
Znači, 380 miliona je, uz temeljitu reorganizaciju preduzeća, potrebno da bi imali pristojan gradski prevoz.
Izvori: parking, dodatna taksa na gorivo, dodatna taksa pri registraciji vozila?
Izvodivo?
- Hemera
#14530 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nije izvodivo.VjecitiStudent wrote:
Izvodivo?
Namet u vidu taxi za gorivo,registraciji i sl bi morao samo u KS udarati,što narod neće biti zadovoljan jer narod zna.
Ove cifre o milijardu maraka za kupovinu vozila je smiješno komentarisati,ne moraju to biti gajnc nova vozila,ali se na tržištu mogu pronaći sasvim solidna vozila novijeg datuma..kakve sve ideje ovdje neće čovjek pročitati,a cifre pogotovo.
Druga stvar trebate biti realni da Sarajevo ne zaslužuje nova vozila,samo pogledajte "domaći" tramvaj na šta liči koji je upropašten i uništen,a drugo,koja je svrha kupovine super skupih vozila na našim cestama razvaljem i neodržavanim sa lošom infrastrukturnom?
Mislite da će vam biti bolje ako kupite vozila i vozate po prknu od cesta?Hoće kako neće-.---
A tolike investicije,takav se nije ni rodio da to investira.
Spustite se na zemlju.
- Hemera
#14531 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Gras je kupio trolejbuse iz Švicarske sasvim dobre polovne i to taman za ovog grada ,naroda i situacije,za solidnih cca 2 miliona maraka 17 komada.Vi bi plaćali milion ,pa bi ga uništili,što u Grasu što putnici...dresdener78 wrote: JER:
44 tramvaja = 286 miliona = 6,5 miliona po vozilu???
75 trolejbusa = 700 miliona = 9,3 miliona po vozilu???
68 kombija = 200 miliona = 3 miliona po vozilu???
120 autobusa = 600 miliona = 5 miliona po vozilu???
Jeste li stvarno sigurni da su u pitanju sredstva javnog prevoza i ne najnoviji borbeni avioni????
Za super solidan tramvaj tipa Škoda 15T (googlajte koji je ja neću slike staviti zbog bolje preglednosti) se plaća oko 5 miliona maraka, za tramvaj VARIO LF3 trodijelni se plaća oko 2,4 miliona, četverodijelni bi koštao maks. 3 miliona maraka. Naravno ako žele kupiti zapadne "svemirske brodove" na šinama marke Alstom ili Siemens onda je onih 6,5 miliona realno...
Za trolejbuse se plaća danas za kratak trolejbus oko 600 hiljadu KM, za zglobni maksimalno 1 milion.
Jedan kombi nebi trebao koštati više od 200 hiljadu maraka po komadu!
Autobus kratak košta oko 300 hiljadu KM, zglobni oko 500 hiljadu.
Ovo su samo primjerci cijena koje sam izgooglao na brzinu na osnovi podataka kupovine novih vozila u drugim gradovima.
Evo pokazao si nam slike modernizovanih tramvaja,šta fali u Sarajevu da voza modernizovani Čeh iliti Satra,ili onaj veliki četvrtasti što je vazda vozao na petici dugački...taman pristojan za pristojno održavanje.
Uz ove lude cifre milijarde i više,treba obezbijediti i pogone i osoblje kvalitetno koje bi to održavali i konst. da imaju na raspolaganju dijelove za opravke i sl. O tome slabo ko ovdje razmišlja.
- supercali
#14532 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovo nije tacnoVjecitiStudent wrote:Broj motornih vozila u odnosu na broj stanovnika je tu negdje kao u Sarajevu - 2013.: 125 000
Koliki Brno ima ukupni godišnji budžet, šta se sve iz njega finansira i koliki je prosjek plata u Brnu, možeš li nam i to iskopati, pa da kompletiramo sliku.
Samo novi grad je prije par godina imao registrovanih oko 100000 tu vjerovatno ulaze sva registrovana vozila pa sad koliko ima privatnih malih auta tu se ne moze reci jer sam ovaj podatak cuo od onoga koji radi na registracijama u pu novi grad kao odgovor na pitanje koliko je registrovanih auta u opstini ng
- supercali
#14533 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma goni se vise sa dodatnih 5 feninga namjenske takseVjecitiStudent wrote:dresdener78 wrote: ...
Mislim da sam još ranije rekao:
1. izmisliti način kako izvesti tranzit iz samog grada (naprimjer izvaditi opet planove za tunel ispod Vratnika do Babinog Zuba koji je predviđen i trebao je nastaviti postojećim mostom i tunelom kroz Ciglane, pored željezničke pruge prema zapadu.
2. natjerati kleptomane u foteljama da spase i obnove javni saobraćaj. Siguran sam da veliki broj ljudi će radije da se vozi u tramvaju, čistom pouzdanom i udobnom, koji će za 25 minuta stići od Ilidže na Čaršiju, nego hraniti još osim svoje porodice svoj automobil.
3. izvaditi stare električne vozove - „Mađare“ - popraviti ih i uvesti gradsku željeznicu. Svaki sat na relaciji Tarčin - Sarajevo (30 minuta bi trajala vožnja bez problema), Sarajevo - Visoko (Kakanj). Sto posto sam siguran da bi stotine ljudi voljele ovaj udoban prijevoz sve do Marindvora. Samo nisam siguran mogli li bi vozovi voziti češće u slučaju potrebe jer su pruge samo jednokolosiječne i kapacitet je ograničen.
4. one budale kojima je sjedište automobila zaraslo u guzicu neka plaćaju debele cijene parkinga i putarinu na ulasku u centar grada koje su ubijeđene da se najbolje love ribe na ispoliran automobil ili oni kojima je "odvratno" biti u kontaktu sa sugrađanima u javnom saobraćaju. Pare od toga sipati nazad u javni saobraćaj.![]()
+ uvesti dodatnih 10pf namjenske takse na cijenu goriva koja bi se koristila za finansiranje javnog saobraćaja.
Sta treba onaj u bihacu da finansira javni prevoz u sarajevu?
-
VjecitiStudent
#14534 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Onaj u Bihaću će finansirati javni prevoz u Bihaću.
- supercali
#14535 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Koji javni prevoz u bihacu
6 autobusa a 10pf na svako auto
Daj ba uozbilji se
Ima li sanski most javni prevoz
Jablanica zivinice i sl?
6 autobusa a 10pf na svako auto
Daj ba uozbilji se
Ima li sanski most javni prevoz
Jablanica zivinice i sl?
- Hemera
#14536 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
imaju samo autobuse koji prolaze kroz sela i naselja,ali prevoza ko gras nemaju hahahahahah
- homega
#14537 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
supercali wrote:Ma goni se vise sa dodatnih 5 feninga namjenske takseVjecitiStudent wrote:+ uvesti dodatnih 10pf namjenske takse na cijenu goriva koja bi se koristila za finansiranje javnog saobraćaja.
Kakav divljak
- supercali
#14538 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Meni se obracas?
- drug_profi
#14539 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne ide to tako. Iz goriva nema finansiranja javnog prevoza. Jedino sto moze da bude je stiker za ulazak u centralnu gradsku zonu, ali prije toga se mora rjesiti tranzit u svim pravcima.
- Hemera
#14540 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
tako jedrugi profil wrote:Ne ide to tako. Iz goriva nema finansiranja javnog prevoza. Jedino sto moze da bude je stiker za ulazak u centralnu gradsku zonu, ali prije toga se mora rjesiti tranzit u svim pravcima.
a čija je to obaveza da riješi????
grasova sigurno nije
- supercali
#14541 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
grasova je da rijesi visak radnika i visina place s obzirom u kakvoj su situaciji
-
VjecitiStudent
#14542 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vani je vrlo često taksa na gorivo jedan od izvora za subvencioniranje javnog prevoza.drugi profil wrote:Ne ide to tako. Iz goriva nema finansiranja javnog prevoza. Jedino sto moze da bude je stiker za ulazak u centralnu gradsku zonu, ali prije toga se mora rjesiti tranzit u svim pravcima.
- Hemera
#14543 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
to u uređenim sistemima,u neuređenim poput našeg je neozbiljno sad
- Hajlac
#14544 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma ja, bolje da ostanemo neuređen sistem, ha jaHemera wrote:to u uređenim sistemima,u neuređenim poput našeg je neozbiljno sad
Kad bi po tebi odgovaralo?
Da se razumijemo, ne mislim da je novi harač prva stvar koju treba uraditi - prvo moramo natjerati sudove i funkcionere da rade svoj posao, za početak razhebati kriminalnu kliku oko Jusufranića a onda će se ostali razbježati.
- Dr. Kuca
#14545 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
radnici grasa ako nisu vise nisu ni manje ukrali od razno raznih direktora. Sta je motora, mjenjaca, djelova, ulja, nafte itd izneseno iz firme od strane radnika bruka. Neki su iznosili naftu i pravili privatne biznise od toga, pa prije par mjeseci je hvacen otac od sefa portira, koji je portir, otpusten i vracen na poso, a sef nije smjenjen
, jos se hvali time po kafama. Himzanija kupi auto od 60 hiljada bez tri plate? O cemu pricamo.
- OldMayor
#14546 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Lopovluk i korupcija, to je unistilo i unistava gras.
A ne nedostatak subvencija, neplacanja karti i slicno.
Ima i toga, ali bih rekao da je taj odnos mozda 30 na prema 70 u korist GRASovaca.
U privatnoj firmi kad vidis da ide slabo posao - sta radis? Zatvaras poslovnice - otpustas radnike. Samo u GRASu je moguce da oni povecavaju zaposlenost iako svake godine tonu dublje i dublje. Pa dajte molim vas, i sad kao mi obican narod treba to opet da finansiramo.
Njima je glavno otic do kantona i trazit subvencije, pa kad su otisli do kantona i trazili da se smanji broj radnika? Ja razumijem, ljudi moraju jesti, ali jbmu do kad cu ih ja hranit? Pa nije ni meni posao pao s neba, nek se bore. Ili ok nemoj otpustati, ali srezi plate na minimum.
Ja cu dat citavu jednu platu ako treba, ali onaj dan kad gras bude imao normalan broj radnika. Znaci da vidim papir i spisak koliko ima vozaca, koliko sekretarica, direktorcica itd.
Jer ovakav Gras je rupa bez dna. Ti njima sad da das milijardu, sta ce oni uraditi? Kupit ce koji bus, tramvaj i onda ce ostalo rastalit, zaposlit ce jos 500 nepotrebnih radnika.
Ne moze, mi kakav smo narod pogan mi ne mozemo imati javni prijevoz ovakav. Ne znam koje je rjesenje, ali ovi ce krast dokle god budu imali priliku.
A ne nedostatak subvencija, neplacanja karti i slicno.
Ima i toga, ali bih rekao da je taj odnos mozda 30 na prema 70 u korist GRASovaca.
U privatnoj firmi kad vidis da ide slabo posao - sta radis? Zatvaras poslovnice - otpustas radnike. Samo u GRASu je moguce da oni povecavaju zaposlenost iako svake godine tonu dublje i dublje. Pa dajte molim vas, i sad kao mi obican narod treba to opet da finansiramo.
Njima je glavno otic do kantona i trazit subvencije, pa kad su otisli do kantona i trazili da se smanji broj radnika? Ja razumijem, ljudi moraju jesti, ali jbmu do kad cu ih ja hranit? Pa nije ni meni posao pao s neba, nek se bore. Ili ok nemoj otpustati, ali srezi plate na minimum.
Ja cu dat citavu jednu platu ako treba, ali onaj dan kad gras bude imao normalan broj radnika. Znaci da vidim papir i spisak koliko ima vozaca, koliko sekretarica, direktorcica itd.
Jer ovakav Gras je rupa bez dna. Ti njima sad da das milijardu, sta ce oni uraditi? Kupit ce koji bus, tramvaj i onda ce ostalo rastalit, zaposlit ce jos 500 nepotrebnih radnika.
Ne moze, mi kakav smo narod pogan mi ne mozemo imati javni prijevoz ovakav. Ne znam koje je rjesenje, ali ovi ce krast dokle god budu imali priliku.
- Dr. Kuca
#14547 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Samo stecaj i rez.
- Hajlac
#14548 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Riba smrdi od glave.Dr. Kuca wrote:radnici grasa ako nisu vise nisu ni manje ukrali od razno raznih direktora. Sta je motora, mjenjaca, djelova, ulja, nafte itd izneseno iz firme od strane radnika bruka. Neki su iznosili naftu i pravili privatne biznise od toga, pa prije par mjeseci je hvacen otac od sefa portira, koji je portir, otpusten i vracen na poso, a sef nije smjenjen, jos se hvali time po kafama. Himzanija kupi auto od 60 hiljada bez tri plate? O cemu pricamo.
Tijelo samo slijedi glavu.
- Hemera
#14549 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
nećeš sistem ozdravljati ako kreneš od jednog grasa...smiješno smiješnoHajlac wrote:Ma ja, bolje da ostanemo neuređen sistem, ha jaHemera wrote:to u uređenim sistemima,u neuređenim poput našeg je neozbiljno sad![]()
Kad bi po tebi odgovaralo?
Da se razumijemo, ne mislim da je novi harač prva stvar koju treba uraditi - prvo moramo natjerati sudove i funkcionere da rade svoj posao, za početak razhebati kriminalnu kliku oko Jusufranića a onda će se ostali razbježati.
zna se kako se to rješava,samo ovdje neki brkaju prioritete i logiku
usotalom ako si pratio sjedice vlade ks i kad su bili izvještaji iz tužilaštva fino ona mafijašica od tužiteljice kaže odbijene istrage vezane za gras(više njih) kofole zastarilo
eto u čemu je problem
- Hemera
#14550 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
uz amin direktora i to ne đaba,cilj ima samo jedanDr. Kuca wrote:radnici grasa ako nisu vise nisu ni manje ukrali od razno raznih direktora. Sta je motora, mjenjaca, djelova, ulja, nafte itd izneseno iz firme od strane radnika bruka. Neki su iznosili naftu i pravili privatne biznise od toga, pa prije par mjeseci je hvacen otac od sefa portira, koji je portir, otpusten i vracen na poso, a sef nije smjenjen, jos se hvali time po kafama. Himzanija kupi auto od 60 hiljada bez tri plate? O cemu pricamo.