INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#14526 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nisam ja, tako mi mlijeka u prahu.
-
swanfilter
#14527 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
My bad, doznake. Ovih 8% mozes odmah x 2, ili cak 3. Ogromno slucajeva priliva deviza ide mimo evidencije. A, od tog statistickog BDpja malo je fajde sto se svakodnevnice obicnog covjeka tice. Mnogo njih, mnogo vise zavisi od tetke preko grane ...n+1 wrote: ↑20/09/2023 20:36Doznake, a ne naznake.swanfilter wrote: ↑20/09/2023 18:12 Da nema decenijama onih naznaka iz inostranstva, davno bi mi zavrsili u kaljuzi tranzicije. Dozivljavali redove za kruh i dane kada dođe kanister benzina ...![]()
Čine 8% BDP. Mi smo ti koji proizvedemo 92%.![]()
- n+1
#14528 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ogroman dio BDP-a također nije uhvaćen. Frizeri, pekari, moleri, stolari, sve to pliva u sivoj ekonomiji i ne vidi se u zvaničnoj statistici. Tako da, kada uračunaš doznake u kešu, i sivu ekonomiju, tu je negdje taj omjer.swanfilter wrote: ↑22/09/2023 20:25My bad, doznake. Ovih 8% mozes odmah x 2, ili cak 3. Ogromno slucajeva priliva deviza ide mimo evidencije. A, od tog statistickog BDpja malo je fajde sto se svakodnevnice obicnog covjeka tice. Mnogo njih, mnogo vise zavisi od tetke preko grane ...
S tim da BDP raste brže od doznaka. Prije svega nekoliko godina doznake su činile 13% BDP. Pri čemu doznake nisu u apsolutnom iznosu pale, nego su se povećale.
-
breuer
#14529 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
mislim da je za početak kod nas problem neralnog tj. preveliko prikazanog broja stanovnika u državi...n+1 wrote: ↑22/09/2023 20:41Ogroman dio BDP-a također nije uhvaćen. Frizeri, pekari, moleri, stolari, sve to pliva u sivoj ekonomiji i ne vidi se u zvaničnoj statistici. Tako da, kada uračunaš doznake u kešu, i sivu ekonomiju, tu je negdje taj omjer.swanfilter wrote: ↑22/09/2023 20:25
My bad, doznake. Ovih 8% mozes odmah x 2, ili cak 3. Ogromno slucajeva priliva deviza ide mimo evidencije. A, od tog statistickog BDpja malo je fajde sto se svakodnevnice obicnog covjeka tice. Mnogo njih, mnogo vise zavisi od tetke preko grane ...
S tim da BDP raste brže od doznaka. Prije svega nekoliko godina doznake su činile 13% BDP. Pri čemu doznake nisu u apsolutnom iznosu pale, nego su se povećale.
- n+1
#14530 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I to. Sve per capita statistike su bolje nego što se čini.breuer wrote: ↑22/09/2023 20:47mislim da je za početak kod nas problem neralnog tj. preveliko prikazanog broja stanovnika u državi...n+1 wrote: ↑22/09/2023 20:41
Ogroman dio BDP-a također nije uhvaćen. Frizeri, pekari, moleri, stolari, sve to pliva u sivoj ekonomiji i ne vidi se u zvaničnoj statistici. Tako da, kada uračunaš doznake u kešu, i sivu ekonomiju, tu je negdje taj omjer.
- Caterpilar
#14531 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ja ovo ne kontam , nisam sad neki aman ekonomista.
Može li mi neko narodskim govorim ovo podrobnije objasnit , da skontam suštinu što je dobro što smo vezani za euro , i da nam je valuta izgleda malo do nimalo nezavisna.
Dok recimo imamo i zemlje koje bježe od Eura kao Poljska i čuvaju svoju nacionalnu valutu
- Dope_Man
#14532 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ukratko, Euro je relativno stabilna valuta jer ima neke od najjacih svjetskih ekonomija iza sebe, pa unatoc problemima poput Grcke, valuta jako dobro stoji. Time sto je vezana za Euro, i KM stoji dobro, nema variranja.Caterpilar wrote: ↑22/09/2023 21:55ja ovo ne kontam , nisam sad neki aman ekonomista.
Može li mi neko narodskim govorim ovo podrobnije objasnit , da skontam suštinu što je dobro što smo vezani za euro , i da nam je valuta izgleda malo do nimalo nezavisna.
Dok recimo imamo i zemlje koje bježe od Eura kao Poljska i čuvaju svoju nacionalnu valutu
To moze biti negativno ako bi BiH imala odjednom neku fenomenalnu ekonomiju koja bi pisala po Njemackoj, jer bi je ova monetarna politika tad ogranicavala. Al kako je BiH zemlja nikakve ekonomije, vezanje za EUR je itekako pozitivno.
Dalje, s obzirom da BH politicari nemaju mogucnost da stampaju koliko hoce novca (sto je Dodik htio prije par godina) ne mogu dovesti do velike inflacije, a sto bi se 10000% vec davno desilo da je BiH valuta ostavljena u amanet lokalnim politicarima.
- Caterpilar
#14533 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
kako je onda hrvatska godinama izbjegavala ili ne propala 2008. I sl krizama ,a godinama prije ulaska u EU su imali svoju valutu , pa i nakon ulaska u EUDope_Man wrote: ↑22/09/2023 22:06
Ukratko, Euro je relativno stabilna valuta jer ima neke od najjacih svjetskih ekonomija iza sebe, pa unatoc problemima poput Grcke, valuta jako dobro stoji. Time sto je vezana za Euro, i KM stoji dobro, nema variranja.
To moze biti negativno ako bi BiH imala odjednom neku fenomenalnu ekonomiju koja bi pisala po Njemackoj, jer bi je ova monetarna politika tad ogranicavala. Al kako je BiH zemlja nikakve ekonomije, vezanje za EUR je itekako pozitivno.
Dalje, s obzirom da BH politicari nemaju mogucnost da stampaju koliko hoce novca (sto je Dodik htio prije par godina) ne mogu dovesti do velike inflacije, a sto bi se 10000% vec davno desilo da je BiH valuta ostavljena u amanet lokalnim politicarima.
i još mi pada na pamet kako uopšte CG I Kosovo funkcionišu kad su unilateralno uveli Euro jbt, gdje su im rezerve , pokrića , kako su uopšte otpočeli sa primjenom te monetarne politike i valute
- n+1
#14534 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kompleksna je to tema.
- Sanjarko
#14535 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dodik nije htio da se stampa novac, nego da se zarovi u seharu i uzme visak love sta je tad bio, oko milijardu KM ili vise sta stoji na stranim bankama.
- vjeshalica
-
suspect_zero
#14537 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
vjeshalica wrote: ↑22/09/2023 23:11Bakir je htio da se povuce zlato iz vanjskih banaka u domacu da ga prije razjebe.
Navik'o vazda po trezoru roviti
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14538 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mi bugarska i latvija mislim.imamo taj curency board
Povezanost s dm pa onda eurom
Tiska se novac u frankfurtu
Jedna od boljih stvari iz daytona
Povezanost s dm pa onda eurom
Tiska se novac u frankfurtu
Jedna od boljih stvari iz daytona
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14540 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Koji to stranac pise BIH
- dječak sa šibicama
#14541 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ko god da ima dodira sa nasim trgovinama, cudit ce se i cudi se, samo se bosanci nicemu vise ne cude. Sto bi rekla gdja Arendt, sludjen i razludjen narod. Skuhana zabetina.
Sad je trgovacka mafija smislila umjetnu nestasicu paradajza, pa kad nabace jednu gajbu, cijena mu je i preko 4 marke. U sred septembra kad bi morao biti najjeftiniji.
Pljacka se na sve moguce nacine, a vise je glupo ponavljati jer se i tema istrolala u politickom laprdanju dezurnih pametnjakovica.
Sad je trgovacka mafija smislila umjetnu nestasicu paradajza, pa kad nabace jednu gajbu, cijena mu je i preko 4 marke. U sred septembra kad bi morao biti najjeftiniji.
Pljacka se na sve moguce nacine, a vise je glupo ponavljati jer se i tema istrolala u politickom laprdanju dezurnih pametnjakovica.
- pepeljara
#14542 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne kupujes, dok se ne opamete. Kod nas je inace in da se zaradi milion odmah bez ikakve poslovne logike
- dječak sa šibicama
#14543 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Primjer pureceg mesa, zabatak sa kostima, u Robotu je kilogram 10,90 a u Hosi 15 maraka. To je resto, na vagu, kod nas postoji samo jedan dobavljac i ne postoji domaci "proizvodjac" pureceg mesa, vrlo je jednostavno doci do odgovora kako se marza kod pojedinih namjesta kako mu se svidi.
Tu ne postoje nikakve inspekcije.
- Ironmen
#14544 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zato su banane spale na 1,85 km a Milkos Pavlaka 850 grama cini mi se 3,55 km ili 3,75 km, cim narod ne kupuje cijena mora pasti, mogu oni drzati paradajz 4 km a sad glavica kupusa 1 km i eto ti salate, narod ce se snalaziti kako zna i umije.dječak sa šibicama wrote: ↑23/09/2023 12:46 Ko god da ima dodira sa nasim trgovinama, cudit ce se i cudi se, samo se bosanci nicemu vise ne cude. Sto bi rekla gdja Arendt, sludjen i razludjen narod. Skuhana zabetina.
- Ironmen
#14545 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Upravo to inspekcija niti agencije za zastitu potrosaca ne postoje u ovoj drzavi i trgovci rade sta im je volja, na drugoj temi se otvorilo pitanje minimalne plate sa 530 na 1000 km ja sam stava da ce to povecati jos vecu ifnlaciju i kao sto tema kaze dovesti do divljanja trzista jer sve sto ti vjestacki nameces mora puknuti..dječak sa šibicama wrote: ↑23/09/2023 13:00 Primjer pureceg mesa, zabatak sa kostima, u Robotu je kilogram 10,90 a u Hosi 15 maraka. To je resto, na vagu, kod nas postoji samo jedan dobavljac i ne postoji domaci "proizvodjac" pureceg mesa, vrlo je jednostavno doci do odgovora kako se marza kod pojedinih namjesta kako mu se svidi.
Ova drzava je truhla bolje umjesto zakona o povecanju minimalne plate da smijene sve inspekcijske nadzore i postave ljude koji ce raditi svoj posao i zastiti kupce..
Jednostavno kazne za trgovce ne postoje zato i imamo jednu cijenu na polici drugu na kasi i kada to primjetis jednstoavno nemas se kome zaliti..
- dječak sa šibicama
#14546 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Slazem se, vjestacko povecanje minimalne plate trgovci ce samo iskoristiti za novo enormno poskupljenje artikala.
U praksi, mnogi ce dobiti otkaz ako gledamo realni sektor, oni sto ne dobiju radice posao za dvoje, poslodavac nece biti na gubitku, drzava ko drzava jebe se drzavi dok se puni PDV, a trgovci ce trljati ruke.
Ali valjda za neke konkretne poteze moras imati pametne politicare. Mi imamo debile.
U praksi, mnogi ce dobiti otkaz ako gledamo realni sektor, oni sto ne dobiju radice posao za dvoje, poslodavac nece biti na gubitku, drzava ko drzava jebe se drzavi dok se puni PDV, a trgovci ce trljati ruke.
Ali valjda za neke konkretne poteze moras imati pametne politicare. Mi imamo debile.
- dječak sa šibicama
#14547 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Vec sam pisao, zadnjih mjeseci nabavljaju nekakve Toco banane, Bonita ne pamtim kad sam vidio, ove Toco banane su sumnjviog kvaliteta a cijenu spustaju jer mogu posto je nabavna cijena jako niska. U sustini, zarade dobro i sa i bez snizenja cijene.
Gdje su pronasli tu Toco marku, nije mi poznato. Samo je poznato da se brzo kvare i neprirodno sazrijevaju. Pa eto na volju nam da mislimo kakva je to banana koja posivi umjesto da dobije pjegice i ostali proces prirodnog sazrijevanja.
edit, kad proguglam, vidim da je Toco uvoznik stanovita obitelj Hrkac sa Sirokog, za Bonitu znam da je ekskluzivni uvoznik bio i valjda je i dalje, nas covjek iz Slovenije. Rastoder, a u BiH Frutis, mislim da uzimaju od njega jer on je "kralj banana". opet edit, Rastoder prodaje Derby, a ne Bonitu
-
Hakiz
#14548 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Đe spale na 1,85, Bonita se snažno drži na 3.Ironmen wrote: ↑23/09/2023 13:01Zato su banane spale na 1,85 km a Milkos Pavlaka 850 grama cini mi se 3,55 km ili 3,75 km, cim narod ne kupuje cijena mora pasti, mogu oni drzati paradajz 4 km a sad glavica kupusa 1 km i eto ti salate, narod ce se snalaziti kako zna i umije.dječak sa šibicama wrote: ↑23/09/2023 12:46 Ko god da ima dodira sa nasim trgovinama, cudit ce se i cudi se, samo se bosanci nicemu vise ne cude. Sto bi rekla gdja Arendt, sludjen i razludjen narod. Skuhana zabetina.
- vjeshalica
#14549 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U Konzumu su u cetvrtak bile 1,95
-
Hakiz
#14550 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
A sve Konzum skup.
Ne čudi me, zapravo. Zatrebao mi "unimer". Gledam, kvalitetniji od 50 KM pa do 1.000. Rekoh, odoh kupiti najjeftiniji dok skupim za bolji. Nađem u FIS-u jedan 6,90 KM. Skuplja baterija za njega od samog uređaja. A dođe sa već ugrađenom baterijom
Ko ne vjeruje: https://fis.ba/shop/multimetar-digitaln ... 9/#A450116
I radi, nije foluška, imao sam sličan (model C umjesto B) 20 godina, pregori mi prije neki dan zato što sam ja pogriješio, nije "kriv" instrument.
Maloprije na pijaci isti ovaj model iz FIS-a, 10 KM. Lik koji ga prodaje ne može vjerovati da je u prodavnici jeftiniji nego kod njega.
Pijaca skupa, ne Konzum