I onda meni kaze "tehnicki si u pravu".GandalfSivi wrote:Ja_Ja wrote:A da ponekad ne znamo ko je s druge strane forumskom imena ce ti reci i ovaj podatak: ja nisam diplomirao politicke nauke, ja sam magistrirao politicke nauke, i radim a i radio sam kao savjetnik velikom broju politicara (vecinom vani), te sam ili vodio ili ucestvovao do sada u bar 30 politickih kampanja kako kod nas tako i u Sjedinjenim Drzavama. Dosadasnji mi je uspijeh gotovo 100%, tako da se usudjujem da kazem da znam nesto malo o politici.No commentJa_Ja wrote: Da ali ta i ova Amerika se razlikuju debelo. Bilo mi je nepojmljivo da ovaj tip pobijedi. Pobijedio je ponajvise zbog gerrymandering-a koji je odradjen decenijama ranije, ali ono sto brine vise od svega jeste s kojom strascu ga brani veliki dio americke javnosti. Apsolutno je nevjerovatno da ono sto on govori i sto radi predstavlja olicenje logike za toliko veliki broj ljudi. Nevjerovatno!
Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- jeza u ledja
#14526 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- GandalfSivi
#14527 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Imam ja dobru jaranicu koja je iz Iowa 4th, treba da vidis kako ludi cura kada mu ime cuje...jeza u ledja wrote: Ovo je dokaz da je kretenluk proporcionalan nivou inteligencije. Ovaj King je americka verzija evropskih far-right desnicara.
- Ja_Ja
#14528 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Gandalf mislio sam da ti nemas nista licno protiv mene? Lapsus sam priznao (odmah), jer uistinu nema direktne veze sa predsjednickim izborima. Normalna osoba prizna gresku, upitna se nasladjuje tudjom
. Zbog toga sam i rekao da tehnicki jez jeste upravu. Tehnicki zato sto postoje optuzbe (osnovane ili ne) da su u jednom broju distrikta pogotovo u "Bible belt" regionu od Teksasa, do Karolina vlastodrsci sprecavali glasanje izmedju ostalog kroz manji broj glasackih mjesta, nefunkcionalnim masinama ili procesima, ili bukvalno reklamama koje su odvracale manjine od glasanja (GOP controlled area with majority African-American population) . I pored toga sto to nije dokazana cinjenica (kao sto sam vec rekao) i dalje sam misljenja da gerrymandaring ima uticaja i na predsjednicke izbore, ali posto je jez bio upravu a ja nisam htio dalje da ulazim u ove detalje svog misljenja/razmisljanja samo sam rekao da je covjek upravu.
Iskreno sam iznenadjen da Gandalf ima ovakav pristup znajuci da su ga ljudi na nekoliko tema bukvalno prisiljavali da prizna greske i izrecene gluposti, al' hajde hele nejse.
Iskreno sam iznenadjen da Gandalf ima ovakav pristup znajuci da su ga ljudi na nekoliko tema bukvalno prisiljavali da prizna greske i izrecene gluposti, al' hajde hele nejse.
- GandalfSivi
#14529 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nije pitanje nicega licnog nego je pitanje onog prvog dijela o 100% uspjesnosti kampanja, a gdje se osnovni postulati ne znaju, moramo se malo i nasmijati (ne nasladjivati). Ja kada fulim (a fulim) barem iskreno kazem da mi je krajnji domet poznavanja politike preseravanje ovdje po forumu, jer se niti bavim niti mi pada da se bavim istom.Ja_Ja wrote:Gandalf mislio sam da ti nemas nista licno protiv mene? Lapsus sam priznao (odmah), jer uistinu nema direktne veze sa predsjednickim izborima. Normalna osoba prizna gresku, upitna se nasladjuje tudjom. Zbog toga sam i rekao da tehnicki jez jeste upravu. Tehnicki zato sto postoje optuzbe (osnovane ili ne) da su u jednom broju distrikta pogotovo u "Bible belt" regionu od Teksasa, do Karolina vlastodrsci sprecavali glasanje izmedju ostalog kroz manji broj glasackih mjesta, nefunkcionalnim masinama ili procesima, ili bukvalno reklamama koje su odvracale manjine od glasanja (GOP controlled area with majority African-American population) . I pored toga sto to nije dokazana cinjenica (kao sto sam vec rekao) i dalje sam misljenja da gerrymandaring ima uticaja i na predsjednicke izbore, ali posto je jez bio upravu a ja nisam htio dalje da ulazim u ove detalje svog misljenja/razmisljanja samo sam rekao da je covjek upravu.
Usput budi receno, Gerrymandering je izraz koji se koristi za iscrtavanje kongresionalnih distrikta na osnovu kojih se izabiru representatives na federalnom nivou (njih 435), dok se voting suppression vrsi na state levelu, gdje guverner i state attorney general mogu donijeti niz odluka koji nadasve otezavaju odredjenom dijelu populacije da glasa...
To su te male tehnikalije kako ih ja kao laik razumijem...
Mali edit: Fakat jos jednom da se vratimo na ovo licno, mislim da za razliku od nekih ovdje naletis da prohaberis poneku i da zivot zivis izvan ovog foruma, te da ovog jednog kiksa sa pricom "ja sam ovo, ja sam ono" uopste nisi takav. Zato i pokusavam fakat odrzati neki light tone, jer nije toliko bitno, dok imas ovdje i likova koji sebi svakim postom tepaju kako su najpametniji, a to me licno malo vise nervira...
- jeza u ledja
#14530 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa dobro, stoji i to sto kazes.Ja_Ja wrote:Gandalf mislio sam da ti nemas nista licno protiv mene? Lapsus sam priznao (odmah), jer uistinu nema direktne veze sa predsjednickim izborima. Normalna osoba prizna gresku, upitna se nasladjuje tudjom. Zbog toga sam i rekao da tehnicki jez jeste upravu. Tehnicki zato sto postoje optuzbe (osnovane ili ne) da su u jednom broju distrikta pogotovo u "Bible belt" regionu od Teksasa, do Karolina vlastodrsci sprecavali glasanje izmedju ostalog kroz manji broj glasackih mjesta, nefunkcionalnim masinama ili procesima, ili bukvalno reklamama koje su odvracale manjine od glasanja (GOP controlled area with majority African-American population) . I pored toga sto to nije dokazana cinjenica (kao sto sam vec rekao) i dalje sam misljenja da gerrymandaring ima uticaja i na predsjednicke izbore, ali posto je jez bio upravu a ja nisam htio dalje da ulazim u ove detalje svog misljenja/razmisljanja samo sam rekao da je covjek upravu.
- jeza u ledja
#14531 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Vjerovatno je moguce i da state-level senati mogu donjeti odluke koje ce uticati na to kako ce se vrsiti glasanje, tako da, tehnicki je Ja_Ja u pravu.GandalfSivi wrote: Usput budi receno, Gerrymandering je izraz koji se koristi za iscrtavanje kongresionalnih distrikta na osnovu kojih se izabiru representatives na federalnom nivou (njih 435), dok se voting suppression vrsi na state levelu, gdje guverner i state attorney general mogu donijeti niz odluka koji nadasve otezavaju odredjenom dijelu populacije da glasa...
To su te male tehnikalije kako ih ja kao laik razumijem...
Kad smo vec kod gerrymanderinga, on je poprimio tako velike razmjere da se postavlja pitanje ima li glasanje uopste smisla. U North Carolina je prije par godina pobijedio demokratski kandidat za guvernera i izbacio dotadasnjeg republikanskog (Pat McCrory, koji je bio nepopularan zbog bathroom billa i sveg onog sto je proizaslo iz tog), a republikanci odrzali vlast na drzavnom nivou. I iako je odnos u rezultatima bio 52%(R) naspram 47%(D), stvarni odnos u osvojenim pozicijama za drzavni HoR je bio 62%(R)-38%(D). Znaci umjesto 5% razlika je 24%
I evo sad, u Wisconsinu, gdje je dosadasnji kreten Scott Walker (bivsi kandidat za predsjednika) izbacen, znacio na njegovo mjesto dosao D, lokalni state Assembly nakon izbora hoce da glasa da se drasticno smanje ovlasti guverneru. I guverner u odlasku (Walker) ce to potpisati.
Naravno, znacajan faktor u tome je problem koncentracije demokratskih glasova u urbanim centrima, ali opet, ono wtf.
U Michiganu se desilo isto.
Za dvije godine ce biti novi popis stanovnistva. Svaka drzava ce onda nanovo isjeci nove distrikte. Ko tada ima kontrolu vlasti, on ce odlucivati o tome kako oni izgledaju.
- Ja_Ja
#14532 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Suzbijanje glasaca ili njihovih prava je po mnogima direktna poslijedica gerrymandaring-a. Zasto? Zato sto u distriktima glavnu rijec u izbornim odborima vode oni ciji je vecinski distrikt. Oni sacinjavaju izborne odbore, oni su ti koji osiguravaju logistiku za odrzavanje izbora, koji donose propise za odrzavanje izbora na njihovom nivou, koji vode rano glasanje i glasanje putem poste itd. Pa shodno tome kao i izvjestajima sa terena kojih je bila masa tokom predsjednickih izbora moze da se polahko uspostvlja teza o povezanosti gerrymandaring-a sa suzbijanjem prava glasaca. Masa primjera je bila gdje je npr. dostavljano manje materijala, gdje su kutije sakrivane, gdje su reklame pucane koje su odvracale ljude od glasanja, gdje je bijelcima gledano kroz prste zbog zastrasivanja itd. A sve se odvijalo u dijelovima distrikta gdje je manjina (bijelci) tlacila vecinu (latinoamerikance i crnce)
U jednom distriktu u kojem sam radio tokom izbora 2016 godine gdje su crnci i latinoamerikanci vecina na nekoliko izbornih mjesta je nestalo materijala prije pocetka glasanja (ujutro u 06:00), odjednom (iako su testirane) elektronske glasacke kutije nisu radile i cipovi im falili (a mi noc prije sve provjerili), pojavljivali su se tipovi koji su visili ispred izbornih mjesta (pred vratima) iako to zakonski nisu smjeli da rade i zastrasivali ljude provokativnim natpisima na majicama i komentarima. Niko im nista nije mogao, policija se nije ni trudila. Na ovim proslim izborima je bilo jos i gore. Bio sam u Alabami i Floridi i vidio svojim ocima sta rade.
Licno: Moji komentari sa druge teme o licnim stvarima su napisani zbog komentara prepotentnog forumasa s kojim sam vodio diskusiju i cija se citava logika dijaloga vodila oko toga kako su svi glupi a on najpamentniji i kada nije bio u stanju da pobije njihove argumente ego mu nije dozvoljavao da stane, vec je vrijedjao pismenost ljudi, i nazivao ih fanaticima sto nije u redu bez obzira da li se radilo o licnoj ili forumskoj komunikaciji. Godinama sam na forumu, citam ga gotovo svaki dan, komentarisem onoliko koliko mislim da mogu pridonijeti nekoj temi ali ako neke stvari nisu uredu onda nisu uredu.
U jednom distriktu u kojem sam radio tokom izbora 2016 godine gdje su crnci i latinoamerikanci vecina na nekoliko izbornih mjesta je nestalo materijala prije pocetka glasanja (ujutro u 06:00), odjednom (iako su testirane) elektronske glasacke kutije nisu radile i cipovi im falili (a mi noc prije sve provjerili), pojavljivali su se tipovi koji su visili ispred izbornih mjesta (pred vratima) iako to zakonski nisu smjeli da rade i zastrasivali ljude provokativnim natpisima na majicama i komentarima. Niko im nista nije mogao, policija se nije ni trudila. Na ovim proslim izborima je bilo jos i gore. Bio sam u Alabami i Floridi i vidio svojim ocima sta rade.
Licno: Moji komentari sa druge teme o licnim stvarima su napisani zbog komentara prepotentnog forumasa s kojim sam vodio diskusiju i cija se citava logika dijaloga vodila oko toga kako su svi glupi a on najpamentniji i kada nije bio u stanju da pobije njihove argumente ego mu nije dozvoljavao da stane, vec je vrijedjao pismenost ljudi, i nazivao ih fanaticima sto nije u redu bez obzira da li se radilo o licnoj ili forumskoj komunikaciji. Godinama sam na forumu, citam ga gotovo svaki dan, komentarisem onoliko koliko mislim da mogu pridonijeti nekoj temi ali ako neke stvari nisu uredu onda nisu uredu.
- jeza u ledja
#14533 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Tehnicki si u pravu.Ja_Ja wrote:Suzbijanje glasaca ili njihovih prava je po mnogima direktna poslijedica gerrymandaring-a. Zasto? Zato sto u distriktima glavnu rijec u izbornim odborima vode oni ciji je vecinski distrikt. Oni sacinjavaju izborne odbore, oni su ti koji osiguravaju logistiku za odrzavanje izbora, koji donose propise za odrzavanje izbora na njihovom nivou, koji vode rano glasanje i glasanje putem poste itd. Pa shodno tome kao i izvjestajima sa terena kojih je bila masa tokom predsjednickih izbora moze da se polahko uspostvlja teza o povezanosti gerrymandaring-a sa suzbijanjem prava glasaca. Masa primjera je bila gdje je npr. dostavljano manje materijala, gdje su kutije sakrivane, gdje su reklame pucane koje su odvracale ljude od glasanja, gdje je bijelcima gledano kroz prste zbog zastrasivanja itd. A sve se odvijalo u dijelovima distrikta gdje je manjina (bijelci) tlacila vecinu (latinoamerikance i crnce)
- GandalfSivi
#14534 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja opet kontam kad je bila frka dole u Georgiji, da je glavna zalba demokrata bila da je Brian Kemp zaduzen i za izbore i da je kandidat u isto vrijeme, a on je za vrijeme izbora bio Secretary of State, sto je na state a ne na district levelu. Ali opet vjerovatno pokusava zajebati ko stigne, na svim nivoima, isto kao sto kod nas imamo CIK pa onda opcinske komisije, pa onda levate po mjesnim zajednicama...
- Ja_Ja
#14535 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Hvala jez
Gandalf. Manje vise.
Gandalf. Manje vise.
- jeza u ledja
#14536 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Eno Michael Cohen dobio 3 godine zatvora. Svi oko njega pozatvarani. Cohen, Manafort, Gates, Papadopoulos, Flynn. Doduse, Flynn nece u zatvor al dobro. Tako je kad radis za preCjednika nam 
Prilikom izricanja presude izjavio je ovo:
Prilikom izricanja presude izjavio je ovo:
"Recently the President tweeted a statement calling me weak and it was correct but for a much different reason than he was implying. It was because time and time again I felt it was my duty to cover up his dirty deeds," Cohen said.
"This may seem hard to believe, but today is one of the most meaningful days of my life," Cohen added later. "I have been living in a personal and mental incarceration ever since the day that I accepted the offer to work for a real estate mogul whose business acumen that I deeply admired."
- alijagoro
#14537 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Bas je vala slabic, pravi sonjo.jeza u ledja wrote:Eno Michael Cohen dobio 3 godine zatvora. Svi oko njega pozatvarani. Cohen, Manafort, Gates, Papadopoulos, Flynn. Doduse, Flynn nece u zatvor al dobro. Tako je kad radis za preCjednika nam
Prilikom izricanja presude izjavio je ovo:"Recently the President tweeted a statement calling me weak and it was correct but for a much different reason than he was implying. It was because time and time again I felt it was my duty to cover up his dirty deeds," Cohen said.
"This may seem hard to believe, but today is one of the most meaningful days of my life," Cohen added later. "I have been living in a personal and mental incarceration ever since the day that I accepted the offer to work for a real estate mogul whose business acumen that I deeply admired."
- jeza u ledja
#14538 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Koji je bio Trumpov licni advokat godinama i u kojeg je Trump imao toliko povjerenja da je ovaj znao toliko njegovih tajni.alijagoro wrote:Bas je vala slabic, pravi sonjo.jeza u ledja wrote:Eno Michael Cohen dobio 3 godine zatvora. Svi oko njega pozatvarani. Cohen, Manafort, Gates, Papadopoulos, Flynn. Doduse, Flynn nece u zatvor al dobro. Tako je kad radis za preCjednika nam
Prilikom izricanja presude izjavio je ovo:"Recently the President tweeted a statement calling me weak and it was correct but for a much different reason than he was implying. It was because time and time again I felt it was my duty to cover up his dirty deeds," Cohen said.
- insomnia78
#14539 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Boriša ti li si?
- alijagoro
#14540 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kakav sad Borisa?insomnia78 wrote:Boriša ti li si?
- insomnia78
#14541 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ma jedan iz Gracanice. Ne znas ga ti
- GandalfSivi
#14542 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Znaci, pade levat za stvari koje mu je prema njegovom svjedocenju (pod zakletvom) Trump rekao da uradi. Sada, problem je sto se obicno ne moze optuziti sjedeci predsjednik za kriminalna djela, tako da ce ovo tesko zakaciti Trumpa, barem dok je predsjednik. S druge strane, ima tu jos jedan lik koji je bio klijent Cohenu, a za koga mi uopste ne bi bilo mrsko da ispadne koleteral ove price 
- jeza u ledja
-
daddy-kool
#14544 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
How Trump Made War on Angela Merkel and Europe
The German Chancellor and other European leaders have run out of patience with the President.
https://www.newyorker.com/magazine/2018 ... and-europe
The German Chancellor and other European leaders have run out of patience with the President.
https://www.newyorker.com/magazine/2018 ... and-europe
- exliberal-ex
#14545 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Danas mu srusise Foundation....bit ce zanimljivo citat njegove komentare
Poslije Trump universiteta i 25 m kazne ovo je druga institucija koja pada.
Poslije Trump universiteta i 25 m kazne ovo je druga institucija koja pada.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- jeza u ledja
#14547 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Evo sad slusam - ovo je prvi put u zadnjih 10 godina da se trziste dionica zavrsiti u minusu u odnosu na pocetak godine. U 7 od tih godina je rast bio u double digits. Ovo je najgori decembar na trzistu jos od 1931.
Pisali smo o tome prije nekoliko mjeseci kad su dionice isle ko lude, da ce se desiti krah.
Pisali smo o tome prije nekoliko mjeseci kad su dionice isle ko lude, da ce se desiti krah.
- ultima_palabra
#14548 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nije ovo krah... jos uvijek.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#14549 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
sami birali, sami se roknuli 
- insomnia78