Dešavanja u Sandžaku

Post Reply
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1451 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by japin_mutapi »

piplica666 wrote:Rasim Ljajić je dobar političar.Sa srpskom politikom je u jako dobrim odnosima ali nije skrivao da mu je i Alija Izetbegović drag, kad mu je javno posvetio "čitulju, osmrtnicu" u novinama.To je čovjek staložen, umjeren i veliku korist donosi Bošnjacima jer ih ne zavađa između se a niti ih zavađa sa drugima, kao što to rade drugi (koji se upinju "kao veliki Bošnjaci).

Znači može se i tako?
genocid
etničko čiščenje
teritorijalna proširenja iliti velika srbija
pljačka i silovanje

šta kaže vožd od laktaša - lako je vama sa rasimom ...
rasim skrbnik ratnih zločinaca
rasim narko-bos
japin_mutapi

#1452 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by japin_mutapi »

piplica666 wrote:Naravno da je lako sa Rasimom Ljajićem jer je pametan čovjek i djeluje u najboljem interesu naroda.Ne zavađa već miri.Da da je nama neki naš ovdje Rasim da pomiri politike.
jah ...
flexibila

#1453 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by flexibila »

piplica666 wrote:Rasim Ljajić je dobar političar.Sa srpskom politikom je u jako dobrim odnosima ali nije skrivao da mu je i Alija Izetbegović drag, kad mu je javno posvetio "čitulju, osmrtnicu" u novinama.To je čovjek staložen, umjeren i veliku korist donosi Bošnjacima jer ih ne zavađa između se a niti ih zavađa sa drugima, kao što to rade drugi (koji se upinju "kao veliki Bošnjaci).

Znači može se i tako?
Bogami ovaj ima sasvim drugacije misljenje, i frajer ih iznosi javno i poziva ljaljica.
Ima frajer onu stva do koljena, a ako je istina.....
http://www.youtube.com/watch?v=msITAHVt6bg :shock: :shock: :shock: :shock:
japin_mutapi

#1454 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by japin_mutapi »

Havatar

#1455 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Havatar »

HUMANA SJENICA: Građani donose pomoć azilantima

- Azilanti se dobro osjećaju, a u hotelu je jutros počeo njihov zdravstveni pregled. Ovi ljudi nisu krili radost zbog toplih riječi kojim su ih dočekali u Sjenici - rekao je koordinator Komeserijata za izbjeglice opštine Sjenica Hazir Dacić

Image

Koordinator Komeserijata za izbjeglice opštine Sjenica Hazir Dacić rekao je da je grupa azilanta smještena u hotel i da građani neprestano donose pomoć. U hotelu “Berlin” trenutno se nalaze 102 azilanta.

Hazir Dacić je agenciji Beta rekao da je većina azilanata porijeklom iz Sirije, Somalije i Sudana i da su do Srbije putovali i po nekoliko mjeseci.

- Azilanti se dobro osjećaju, a u hotelu je jutros počeo njihov zdravstveni pregled. Ovi ljudi nisu krili radost zbog toplih riječi kojim su ih dočekali u Sjenici – rekao je Dacić.

On je zahvalio građanima Sjenice i Novog Pazara koji neprestano donose pomoć u vidu obuće, odjeće i namirnica za azilante.

“Po dobijanju informacije da su azilanti juče stigli, neprestano dobijamo pomoć od dosta dobrotvornih organizacija. Danas je stigao kamion sa namirnicama i odjećom od građana Novog Pazara, a mi ćemo se potruditi da im pomognemo koliko nam mogućnosti dozvoljavaju”, rekao je Dacić.

On je dodao da je među azilantima i jedna porodica sa malom djecom iz Avganistana, kao i nekoliko maloljetnih osoba koje su smještene u posebnim sobama.
http://sandzaklive.rs/index.php/kategor ... azilantima
Havatar

#1456 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Havatar »

Humana akcija ,,Sandžak pomaže" uspješno realizovana

Humana akcija,,Sandzak pomaze\" je uspjesno realizovana, ova akcija je bila usmjerena na sve građane Novog Pazara koji su zeljeli da pomognu azilantima u Sjenici i Tutinu tako sto su donirali polovnu ili novu zimsku garderobu, zimsku obucu.

Image

Bahrija Sijaric je ispred Asocijacije rekao da je bio veliki odziv gradjana Novog Pazara na ovu akciju i da ce ubuduce 6.decembar u Novom Pazaru biti obiljezavan kao Dan humanosti. Svake godine 6. decembra ce se skupljati materijalna pomoc na trgu Isa bega i ta pomoc ce biti dijeljena najugrozenijama stanovnicima Sandzaka, ove godine smo tu pomoc podijelili azilantima sljedece ako Bog da stanovnicima iz regiona Sandzak.

Gutic ispred gradjanske inicijative kaze,,Mi ne gledamo ni boju ni vjeru ni naciju nasa je vjerska duznost da pomognemo, nas nijet je postao nas amanet".
http://sandzaklive.rs/index.php/kategor ... ealizovana
harunn

#1457 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by harunn »

O rasimu i sulji...
harunn

#1458 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by harunn »

Pogledajte ovo svjedočenje ako niste pogledali...
Havatar

#1459 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Havatar »

japin_mutapi

#1460 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by japin_mutapi »

Havatar

#1461 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Havatar »

Muftija Zukorlić: “Obavještavam javnost da neću biti kandidat na izboru za predsjednika Mešihata”

Image
– U Maloj sali Mešihata, danas, 19.12.2013. godine održana je konferencija za medije, na kojoj je govorio Glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić. Izjavu prenosimo u cjelosti:

- Obavještavam javnost da neću biti kandidat na predstojećem izboru za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Ovim činom oslobađam se najteže i najčasnije funkcije koju sam do sada obavljao. Sa pozicije muftije sandžačkog nastaviću borbu za punu slobodu i prava pripadnika Islamske zajednice i drugih ljudi.

Želim se značajnije posvetiti bošnjačkom nacionalnom pokretu, a posebno Svjetskom bošnjačkom kongresu i Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti.

Uvjeren sam da je Islamska zajednica postigla takvu zrelost da njena stabilnost i budućnost ne ovise o tome ko je na čelu Mešihata.

Islamska zajednica u Srbiji ima nekoliko kvalitetnih ljudi koji je uspješno mogu predvoditi. Onaj ko bude izabran za predsjednika Mešihata imaće moju punu podršku na putu očuvanja slobode, autonomnosti i jedinstva Islamske zajednice.

Ovoj odluci prethodile su konsultacije sa saradnicima, prijateljima i porodicom.
http://sandzakpress.net/muftija-zukorli ... a-mesihata
harunn

#1462 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by harunn »

EVO VIDEO MUFTIJNOG OBRAĆANJA U VEZI KANDIDATURE:
Havatar

#1463 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Havatar »

Image
Tenkovi na brdima oko Novog Pazara 1993 godine
Havatar

#1464 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Havatar »

O nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku odlučuje Vlada Srbije

Vlada Srbije trebala bi na narednoj sjednici dati podršku da se nastava na bosanskom jeziku sprovede u svim školama u Sandžaku, u skladu sa zakonom i voljom roditelja, izjavio je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, javlja Anadoly Agency.

On je u izjavi za Anadolu Agency rekao da je danas u uvođenju kompletne nastave na maternjem bosanskom jeziku u četiri grada u Sandžaku razgovarao s ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Tomislavom Jovanovićem.

"Mora da se obezbijedi nastava na bosanskom jeziku", izjavio je Džudžević.

Kako je sapšteno iz Ministarstva prosvjete Srbije, na sastanku, održanom u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, konstatovano je da je potrebno da se problem u vezi s izvođenjem nastave na bosanskom jeziku što prije riješi, kako bi učenici nesmetano pohađali nastavu.

"Zajednički je zaključeno da tenzije treba da se eliminišu, kao i da se podigne stepen tolerancije", navedeno je nakon sastanka, gdje su prisustvovali i državni sekretar Muhedin Fijuljanin i pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Ljubiša Antonijević.

Predsjednik BNV-a Esad Džudžević je insistirao da se nastava na bosanskom jeziku u novopazarskoj i sjeničkoj gimnaziji i osnovnoj školi "Svetozar Marković" u Prijepolju mora što hitnije sprovesti u skladu sa zakonom i izjašnjavanjem roditelja na isti način i pod istim uslovima kako je to urađeno u tutinskoj gimnaziji i Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru.

Na sastanku je, kako je saopštilo Bošnjačko nacionalno vijeće, predstavničko tijelo Bošnjaka koji žive u Srbiji, konstantovano je da direktori gimnazija i drugih obrazovno-vaspitnih ustanova moraju snositi zakonske sankcije zbog nesprovođenja zakona i volje roditelja.

Direktor Gimnazije Novi Pazar je neuvođenje nastave na bosankom jeziku pravdao neispunjenjem uslova i pravila, a učenici su od 7. decembra to bojkotovali odbijajući ući u učionice. Na ubjeđenje i poziv roditelja, oni su nakon tri dana ušli u učionice, ali su protest nastavili štunjom na časovima.

Učenici četiri odjeljenja prve godine Novopazarske gimnazije su se nakon apela Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se uključe u nastavu odazvali pozivu, ali su, noseći majice tokom nastave sa natpisom "Hoćemo maternji bosanski jezik", i dalje ostali pri istim zahtjevima. Podršku gimnazijalcima dali su i učenici Gazi Isa-begove medrese.

Nastava na bosanskom jeziku za sve predmete i nivoe obrazovanja od ove godine uvedena je u školama u srbijanskom dijelu Sandžaka. Potpuna nastava na bosankom uvedena je u četiri grada u Sandžaku - Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju - osim gimnazija u Sjenici i Novom Pazaru.

Za Bošnjake koji žive u Srbiji, nastava na bosanskom jeziku u školama je, uz velika osporavanja u medijima i opstrukcije zvaničnih organa, prvi put uvedena ove godine. Pripadnici ostalih manjinskih zajednica, pogotovo u Vojvodini, odavno su iskoristili ovo zakonsko pravo.
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1354 ... ada-srbije
Havatar

#1465 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Havatar »

Bajrović priželjkuje WBF titulu

Image

Novi Pazar – Profesionalni bokser iz Novog Pazara Semir Bajrović rekao je da očekuje da će 28. decembra u tom gradu postati internacionalni šampion u verziji WBF (World Boxing Foundation).

Bajroviću (22) će rival u duelu za upražnjenu titulu u srednjoj kategoriji biti sedam godina stariji Ionut Trandafir Ilie iz Rumunije.

“Drago mi je da ću boksovati ovako važan meč pred svojom publikom. Treniram nekoliko mjeseci sa Hidom Dupljakom i daću sve od sebe da titula ostane ovdje”, kazao je Bajrović.

On je u dosadašnjih osam mečeva zabilježio sedam pobjeda i neriješen ishod, dok je njegov rival u 35 borbi ostvario 14 pobjeda, neriješen meč i 20 poraza.

Subotnji program u dvorani Pendik počeće u 18.00, a publika će vidjeti ukupno sedam borbi.
autonomasch

#1466 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by autonomasch »

kako srbijanski ministri dolaze na vlast !?

japin_mutapi

#1467 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by japin_mutapi »

Gostovanje Muftije Zukorlića na TV1 nakon dužeg vremena bojkota od strane televizija

prvi dio - http://www.youtube.com/watch?v=ove7zvvtTw4
drugi dio - http://www.youtube.com/watch?v=SK3488kSC4k
Havatar

#1468 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Havatar »

Bakljada i 2.000 navijača na prvoj prozivci Novog Pazara (FOTO, VIDEO)

U sjajnom ambijentu, pred skoro 2.000 ljubitelja fudbala, na Gradskom stadionu, Novi Pazar je počeo pripreme.

Image

(FOTO: S. Župljanin)

Navijači su pjesmom dočekali novog trenera Zorana Njeguša i njegove izabranike.

Image

Nezaboravna atmosfera, pjesma sa tribina i poklici, nagovjestili su očekivanja novopazarskih ljubitelja fudbala. Njeguš će u stroju imati skoro sve fudbalere koji su nosili igru Novog Pazara u jesenjem dijelu prvenstva.

Image

Zorana Njeguša i izabranike, prvog radnog dana, dočekale su ovacije, skandiranje i bakljada.

– Podsjetilo me je ovo na dane pred evropske utakmice dok sam bio u Crvenoj zvezdi, kada su se slivale rijeke navijača. Naježio sam se, fenomenalno je bilo, dobio sam motiv više da paklenim radom ne iznevjerimo fenomenalnu publiku.

Image

japin_mutapi

#1469 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by japin_mutapi »

nikad_vise

#1470 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by nikad_vise »

harunn wrote:EVO VIDEO MUFTIJNOG OBRAĆANJA U VEZI KANDIDATURE:
Ubjedljivo najveci kapacitet Bosnjackog naroda.
Zaista ce biti uzivancija pratit njegov dalji rad.

Sto se tice ove kuhinje u Sandzaku,svaka cast muftija.
Ova gospodja Ljeposava :thumbup:
harunn

#1471 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by harunn »

Čedomir Jovanović o Bošnjacima i Muftiji Zukorliću
harunn

#1472 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by harunn »

UGLJANIN I DODIK IMAJU ISTO MIŠLJENJE O BOSNI
.
Havatar

#1473 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Havatar »

Torcida Sandžak protiv Partizana obilježila 25. rođendan

Cijeli Novi Pazar je mnogo prije utakmice sa Partizanom za vikend živio samo za taj dan, čekao za njih veliki derbi, čekao proslavu rođendana svoije navijačke grupe. I utakmica je prošla. Na terenu sve u svemu nezanimljiva predstava, a na tribinama fešta u režiji domaćih navijača.

Image

Prije same utakmice na YouTube servisu je postavljen dokumentarni film o Torcidi, i njihovoj priči koja traje već 25 godina.

Noć prije utakmice grupa je zapalila grad bakljadom i tako napravila uvertiru pred meč.

Image

Onda je došla subota. Na Sjeveru je bilo blizu 3000 ljudi. Korteo gradom prije utakmice, navijanje nikad bolje, uz parole, koreografiju, dimove i baklje. Torcida Sandžak i Ekstremi su napravili sjajnu atmosferu na proslavi i poslali sliku iz Pazara cijelom Evropskom navijačkom svijetu.
Pogledajte slike sa utakmice:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

jon_jovi

#1474 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by jon_jovi »

Vratio sam se korijenima nakon pet stoljeća, koliko dugo smo bili islamizirana obitelj. Ne mislim da je to nešto neobično, jer sam se vratio tamo gdje smo ranije pripadali – izjavio je ekskluzivno Bušatlija, jedan od najcjenjenijih ekonomskih stručnjaka za strane investicije u Srbiji...

Obitelj Mahmuta Bušatlije se vratila u pravoslavlje poslije 500 godina
Ugledni beogradski ekonomist Mahmut Bušatlija potvrdio je da se vratio pravoslavlju, nakon 500 godina, koliko je njegova obitelj provela u islamskoj vjeri.
Vratio sam se korijenima nakon pet stoljeća, koliko dugo smo bili islamizirana obitelj. Ne mislim da je to nešto neobično, jer sam se vratio tamo gdje smo ranije pripadali – izjavio je ekskluzivno Bušatlija, jedan od najcjenjenijih ekonomskih stručnjaka za strane investicije u Srbiji.

Potomak Stanka Skender-bega Crnojevića i Mahmut-paše Bušatlije vratio se na Sretenje Gospodnje, 15. veljače, u pravoslavnu vjeru. On je, kako je rečeno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, na krštenju dobio ime Stanko, a taj sveti čin primio je u cetinjskoj crkvi na Ćipuru, na grobu Ivana Crnojevića.

Krštenje je obavio tajnik EUO Mitropolije crnogorsko-primorske, arhijerejski protoprezviter cetinjski otac Obren Jovanović.

Nakon krštenja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, miropomazao je Stanka.
- Cijeli čin obavljen je u crkvici na Ćipuru, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilofije je moj kum. Inače sam bio i ostao komunista i veliki poklonik ideala francuske revolucije i pariške komune, čija je ideja slična kršćanstvu – kaže dr. Bušatlija.

U liturgijskoj besjedi na Sretenje Gospodnje, mitropolit Amfilohije je podsjetio da je Stanko Crnojević prije pet stotina godina došao kao sandžak-beg na Cetinje.

- Danas, na ovaj divni praznik, njegov potomak je primio Sveto prosvećenjije na grobu svoga praoca Ivana Crnojevića, u onom manastiru koji je podigao Ivan Crnojević. U manastiru koji je bio i ostao duhovno ognjište, svetište i prosvetilište ovoga grada i ovoga naroda. Obasjan svjetlošću, istinom i ljubavlju božjom, Mahmut se vratio svome domu, svojoj svetinji – rekao je Amfilohije.

Pašina glava uz Petra Cetinjskog
- Kao mitropolit crnogorski danas sam prvi put shvatio onaj blagoslov Svetoga Petra Cetinjskoga poslije bitke Krusima 1796. godine, kada su mu Crnogorci donijeli glavu Mahmut-paše Bušatlije.

I kada je uzeo njegovu glavu u svoje ruke, između ostalog je rekao: “Kada bi oni koji su u ovom dunjaluku znali čija je ovo glava, zaridala bi i u crno se obukli.

Ovu glavu, pod mojim prokletstvom, spremati, i da se nitko ne usudi da je skrnavi “. I od tada, do danas, glava Mahmut-paše Bušatlije se čuva u cetinjskom manastiru, pored života Svetoga Petra Cetinjskog – kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

(Vestionline)

:lol:
Havatar

#1475 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Havatar »

Crna Gora dobila 23.opštinu, slavlje na ulicama Gusinja

Image

PODGORICA - Skupština Crne Gore danas je jednoglasno podržala predlog da Gusinje bude samostalna opština.

Gusinje će tako postati 23. opština u Crnoj Gori. Punih 60 godina su Gusinjani gajili ideju o vraćanju statusa opštine Gusinju, sve više shvatajući da nema napretka bez sopstvenog uticaja na kreiranje i razvoj života, kako su to činili vjekovima unazad.

Gusinje je status opštine izgubilo 1954.godine, odlukom tadašnjih vlasti. Za period od 60 godina, ovaj grad je napustilo nekoliko desetina hiljada građana. Najbrojnija dijaspora Gusinjana je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje živi više od 30 hiljada ljudi iz ovog kraja. U čast vraćanja statusa opštine, na ulicama ovog grada je počelo slavlje od ranih jutarnjih sati.
Post Reply