Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BlackStone

#1451 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

brewer wrote:
BlackStone wrote:Pa hajde ako će se protestovati. Gdje je ta FB grupa? Kad su protesti? Najgore je što je ovo takav šupak od grada da će na ulice izaći samo oni koji su pogođeni, odnosno koji nemaju vode. A ostali će prst u uho, njih se to ne tiče.
ja nemam vode cijelo ljeto u starom gradu ni po danu ni po noći. voda dođe samo od 6-9 ujutro i tada je moram skupljati u kanistere (ako nije žuta :D ). kupam se ko robinzon kruso :D za piće kupujem vodu jer voda iz cijevi stravično smrdi. sarajevo, capital of bosnia and herzegovina. 21. century.

problemi traju već godinama, a zadnja godina je KATASTROFALNA!

što je najgore niko mi ne vjeruje da ja stvarno u okviru 24 sata vodu imam samo 3 sata :lol:

prvo sam bio bijesan i to je trajalo godinu-dvije.
onda sam bio na rubu suza i to je trajalo naredne godinu-dvije.
a sad sam oguglao i kad ima vode u kanisteru (a da nije žuta :D )niko sretniji od mene.

pisao sam dopise vodovodu, svim izvrsnim direktorima, generalnom direktoru, premijeru kantona, ombudsmenu za ljudska prava. zvao sam vodovod milijardu puta. i jednostavno sam siguran da se problem svjesno zataškava na svim stranama.

ali nema veze. ja sam sretan radi ovoga. još jedan čvrst razlog da palim odavde brzinom svjetlosti i ne osvrćem se.
Jarane. lako ti je ako se imaš kud ispaliti... šta ćeš sa svima ostalim jadnicima u gradu koji nemaju gdje otići, a među koje i ja spadam...

A to da si oguglo... ma svi ćemo mi oguglati, bićemo sretni da imamo za hljeba.
poznanik

#1452 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by poznanik »

brewer wrote:
BlackStone wrote:Pa hajde ako će se protestovati. Gdje je ta FB grupa? Kad su protesti? Najgore je što je ovo takav šupak od grada da će na ulice izaći samo oni koji su pogođeni, odnosno koji nemaju vode. A ostali će prst u uho, njih se to ne tiče.
ja nemam vode cijelo ljeto u starom gradu ni po danu ni po noći. .
Ja imam vodu neprekidno, sa rijetkim blagim sniženjem pritiska, ali ću se prvi odazvati pozivu na protest. Pitanje je ko će još... :( A i ako ga bude, mnogi će samo proći pored skupa, upravo oni koji vode dnevno imaju najmanje... Sarajevo je davno postao apsurd grad :(
MedenoSrce

#1453 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by MedenoSrce »

Meni su protesti postali apsurd ... kome god se nakrivi protestvuje, ali kolektivna tuzba mi je bas nesto u cemu bih ucestvovala
Nisrin

#1454 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

poznanik wrote:
brewer wrote:
ja nemam vode cijelo ljeto u starom gradu ni po danu ni po noći. .
Ja imam vodu neprekidno, sa rijetkim blagim sniženjem pritiska, ali ću se prvi odazvati pozivu na protest. Pitanje je ko će još... :( A i ako ga bude, mnogi će samo proći pored skupa, upravo oni koji vode dnevno imaju najmanje... Sarajevo je davno postao apsurd grad :(

Protesti se moraju medijski eksponirati, putem vijesti pozvati ljude, dosta ljudi obicno i ne sazna za neke proteste, penzioneri nemaju internet, cak i mnogi koji imaju ne procitaju takvu vijest, jer nemaju vremena...mislim da se MORA izvrsiti pritisak na Vladu koja je ujedno i najvise odgovorna da se ovo stanje sredi, glavni grad i redukcije- pa ni u pustinjskim zemljama nema!
ovajonaj

#1455 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by ovajonaj »

jbt vi ko da ste jos u ratu pa se patite sa vodom...
piatc

#1456 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by piatc »

Protest!
TRŠ

#1457 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by TRŠ »

ovajonaj wrote:jbt vi ko da ste jos u ratu pa se patite sa vodom...
pa i jesmo sa nama samima :mrgreen:
brewer

#1458 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by brewer »

protesti su ok, međutim, protesti ne mogu popraviti 20 godina zaostatka u investicijama i projektima koje je ta firma trebala implementirati, a nije. mi danas patimo radi propusta koji su nastali prije 15 godina. radi se o dugoročnim investicijama čiji se efekti vide tek naknadno. mi danas žanjemo ono što smo sijali na izborima tih godina. kasno je za proteste. piši propalo!
miki.ba

#1459 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by miki.ba »

Pokrenut cemo štrajk nekupanja i povazdan cemo se vozati tramvajima i onda nastaje revolucija cula mirisa. :D
Cholina_Lokica

#1460 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

miki.ba wrote:Pokrenut cemo štrajk nekupanja i povazdan cemo se vozati tramvajima i onda nastaje revolucija cula mirisa. :D
Za takvo nesto nema potrebe... Naime i sad je to u modi, tako da vecina gradjana jako dugo bojkotuje i sapun i vodu, bar sto se kupanja tice :mrgreen:
madtv

#1461 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by madtv »

Cholina_Lokica wrote:
miki.ba wrote:Pokrenut cemo štrajk nekupanja i povazdan cemo se vozati tramvajima i onda nastaje revolucija cula mirisa. :D
Za takvo nesto nema potrebe... Naime i sad je to u modi, tako da vecina gradjana jako dugo bojkotuje i sapun i vodu, bar sto se kupanja tice :mrgreen:
nazalost, istina :(
BlackStone

#1462 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

Pa ti si, vidim, u Bihaću. Isto nam je sranje, komplet država je užas. Mada opet kontam da je u manjim gradovima bolje, ne sad baš finansijski ali makar nema pucanja svaku noć i ovih skandala s vodom i grijanjem.
BlackStone

#1463 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

brewer wrote:protesti su ok, međutim, protesti ne mogu popraviti 20 godina zaostatka u investicijama i projektima koje je ta firma trebala implementirati, a nije. mi danas patimo radi propusta koji su nastali prije 15 godina. radi se o dugoročnim investicijama čiji se efekti vide tek naknadno. mi danas žanjemo ono što smo sijali na izborima tih godina. kasno je za proteste. piši propalo!

To je tačno... Džaba protesti kad oni moraju cijeli grad preroviti i sve popraviti, a to je dugogodišnji posao koji zahtijeva novac i strpljenje. I koji je trebalo započeti odmah nakon rata.
nuki_cika

#1464 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nuki_cika »

E ovako
Ja sam iz jednog prigradskog mjesta koje pripada oštini Novi Grad(dobroševići) i susrećemo se sa problemom nestanka vode.
Jučer je bio dogovoren sastanak ispred mjesne zajdnice "dobroševići" u 18 sati.Prostorije mjesne zajednice su bile premale da prime sve one koji su željeli da prisustvuju sastanku.Novinari su došli u 16 sati i pojednci iz mjesne zajednice su iz otjerali pod pritiskom policije.
Pošto je taj sastanak ličio na sve osim na sastanak i gdje je čak i došlo do malog sukoba izašli smo ispred mjesne zajednice gdje se okupilo oko 350 ljudi koji su izkazivali nezadovoljstvo trenutnom situacijom.Nakon što je pozvan glavni iz MZ za vodovod,kao i čovjek koji radi u vodovodu kaže da nam zavrcu vodu namjerno,jer ovamo ima više rezervara vode i da vodu pumpaju u samo jedan rezervoar (novoizgrađeni)i sva ta voda koja bi trebala da ide domaćinstvima se preusmjerava na fabriku sokova koja se nalazi u rajlovcu.Tako da jedan dio MZ ima non stop vodu(24 sata),a ovi drugi koji bi se trebali snadbjevati iz rezervoara "igrište"nemaju nikako vode,tačnije redukcije koje bi i oni trebali imati se preusmjeravaju nama
Kod mene vode nije bilo puna 4 dana. :-)
Nakon što je završena diskusija ispred MZ putili smo se sa glavnim čovjekom pri vodovodu koji je nadležan za održavanje bazena u glavni kolektor u rajlovcu ,pozvali smo novinare sačekali ih,snimili sve,dali izjave,vratili se kući voda došla
Ovaj čovjek što je nadležan za održavanje bazena je nemoćan,jer ti iz vodovoda na glavnom kolektoru u rajlovcu zavrću vodu.Čovjek nas uvjerava da VODE IMA,ali da nam svjesno zavrću pipe
Danas su išli u vodovod da razgovaraju sa direktorom
Ako se nastavi problem vodosnadbjevanja biće organizirani masovni protesti ispred zgrade vlade ili ispred vodovoda

Dakle sveukpuni zaključak je da se sve može riješiti mirnim okupljanjima bez narušavanja javnog reda i mira.
Ovom diskusijom po forumu nećete ništa postići.
Ako budu protesti ja ću opet izaći i podržati ove koji nemaju vode,ljudi mi se moramo solidarisati jedni sa drugima,ne smijemo šutiti i trpiti :thumbup:

I jučer se najbolje vidjelo kako se sve to radi,niti se zna ko je zašta nadležan bez ikakve koordinacije,razumijevanja :-)
ovajonaj

#1465 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by ovajonaj »

BlackStone wrote:
Pa ti si, vidim, u Bihaću. Isto nam je sranje, komplet država je užas. Mada opet kontam da je u manjim gradovima bolje, ne sad baš finansijski ali makar nema pucanja svaku noć i ovih skandala s vodom i grijanjem.
ma dobro nama je sreca da smo mali, a imamo ogromno izvoriste (rijeka klokot), tu gdje je crpiliste postoji bunar tj kao pecina pa sad dole ide u dubinu preko 200 metara tako da smo mirni sto se tice nestajanja vode ali kod nas su se poslije rata promijenile dovodne cijevi glavne i u nekim naseljima se komplet instalacija promijenila tako da su gubici skoro nikakvi.. ali sarajevo je ogromno...to je trebalo odmah poslije rata poceti mijenjati..
miki.ba

#1466 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by miki.ba »

Nije Sarajevo ogrmono, Sarajevo je na prelazu između malog grad i grada srednje velicine, zato i ima ovih problema.
Nisrin

#1467 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

nuki_cika wrote:E ovako
Ja sam iz jednog prigradskog mjesta koje pripada oštini Novi Grad(dobroševići) i susrećemo se sa problemom nestanka vode.
Jučer je bio dogovoren sastanak ispred mjesne zajdnice "dobroševići" u 18 sati.Prostorije mjesne zajednice su bile premale da prime sve one koji su željeli da prisustvuju sastanku.Novinari su došli u 16 sati i pojednci iz mjesne zajednice su iz otjerali pod pritiskom policije.
Pošto je taj sastanak ličio na sve osim na sastanak i gdje je čak i došlo do malog sukoba izašli smo ispred mjesne zajednice gdje se okupilo oko 350 ljudi koji su izkazivali nezadovoljstvo trenutnom situacijom.Nakon što je pozvan glavni iz MZ za vodovod,kao i čovjek koji radi u vodovodu kaže da nam zavrcu vodu namjerno,jer ovamo ima više rezervara vode i da vodu pumpaju u samo jedan rezervoar (novoizgrađeni)i sva ta voda koja bi trebala da ide domaćinstvima se preusmjerava na fabriku sokova koja se nalazi u rajlovcu.Tako da jedan dio MZ ima non stop vodu(24 sata),a ovi drugi koji bi se trebali snadbjevati iz rezervoara "igrište"nemaju nikako vode,tačnije redukcije koje bi i oni trebali imati se preusmjeravaju nama
Nakon što je završena diskusija ispred MZ putili smo se sa glavnim čovjekom pri vodovodu koji je nadležan za održavanje bazena u glavni kolektor u rajlovcu ,pozvali smo novinare sačekali ih,snimili sve,dali izjave,vratili se kući voda došla
Ovaj čovjek što je nadležan za održavanje bazena je nemoćan,jer ti iz vodovoda na glavnom kolektoru u rajlovcu zavrću vodu.Čovjek nas uvjerava da VODE IMA,ali da nam svjesno zavrću pipe
Ako se nastavi problem vodosnadbjevanja biće organizirani masovni protesti ispred zgrade vlade ili ispred vodovoda

Dakle sveukpuni zaključak je da se sve može riješiti mirnim okupljanjima bez narušavanja javnog reda i mira.
Ako budu protesti ja ću opet izaći i podržati ove koji nemaju vode,ljudi mi se moramo solidarisati jedni sa drugima,ne smijemo šutiti i trpiti :thumbup:

I jučer se najbolje vidjelo kako se sve to radi,niti se zna ko je zašta nadležan bez ikakve koordinacije,razumijevanja :-)

Mislim i da mnoga druga naselja u Sarajevo imaju problem iza kojeg stoji ovakva i slicna prica! Voda se preusmjerava nekome- negdje, a samo oni znaju zasto! Tacno da se koristi stara infrastruktura, a da se grad izgradio,. da je dosta ilegalnih objekata koji takodjer koriste vodu, ali isto tako treba im se stati u kraj!
prosle godine iz mog naselja ljudi su isli da provjere "bazene" i zatekli su da je sve u punom kapacitetu to su takodjer isli sa tv ekipom, od tad su nam prestale redukcije, cak i noci ali evo opet isti problem! Voda dodje 3-4h dnevno!
Hajlac

#1468 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Hajlac »

Nisrin wrote:

Mislim i da mnoga druga naselja u Sarajevo imaju problem iza kojeg stoji ovakva i slicna prica! Voda se preusmjerava nekome- negdje, a samo oni znaju zasto! Tacno da se koristi stara infrastruktura, a da se grad izgradio,. da je dosta ilegalnih objekata koji takodjer koriste vodu, ali isto tako treba im se stati u kraj!
prosle godine iz mog naselja ljudi su isli da provjere "bazene" i zatekli su da je sve u punom kapacitetu to su takodjer isli sa tv ekipom, od tad su nam prestale redukcije, cak i noci ali evo opet isti problem! Voda dodje 3-4h dnevno!
Sto se tice Baceva, najocitiji otimac vode na tom podrucju u podnozju Igmana je Coca Cola (sace PRopaganda agenti nastupiti).

Ako i kad dushmani privatizuju ViK, ozvaniciti ce se ta otimacina osnovnog ljudskog resursa neophodnog za zivot. :x
Do tad vodu 'odradjuju' perfidno.

Ko uopste prati (hau jes nou) koliko kubika dnevno oni crpe iz svog bunara? I da li je istina da su u Hadzicima (ista voda samo s druge strane Igmana/Bjelasnice) dobili koncesiju za eksploatisanje vode?
sheilak

#1469 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sheilak »

Wow, ako je to zaista tako.... :shock:

@nuki_cika

Ko je vlasnik te fabrike sokova u Rajlovcu? Koja je fabrika u pitanju, sorry?
VjecitiStudent

#1470 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

:-)
Dobrosevici, jedno od cuda legalizacije bespravne gradnje, koje premocno glasa za SDA koja gospodari VIK-om sve ove najteze godine, se bune protiv necega?
Dozer

#1471 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Hajd' da se ne lazemo - vode je pocelo nestajati tacno ubrzo nakon sto je odbijen zahtjev za povecanje cijene.

Zasto TV ekipe ne odu na Bacevo i sve ostale bazene i snime i prikazu javnosti stanje vode u bazenima? Zasto nam svima ne pokazu statisticke podatke VIK o pumpanju i potrosnji, u kubikazi?

Gdje su svi ti ober novinari?
VjecitiStudent

#1472 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

BlackStone wrote:
brewer wrote:protesti su ok, međutim, protesti ne mogu popraviti 20 godina zaostatka u investicijama i projektima koje je ta firma trebala implementirati, a nije. mi danas patimo radi propusta koji su nastali prije 15 godina. radi se o dugoročnim investicijama čiji se efekti vide tek naknadno. mi danas žanjemo ono što smo sijali na izborima tih godina. kasno je za proteste. piši propalo!

To je tačno... Džaba protesti kad oni moraju cijeli grad preroviti i sve popraviti, a to je dugogodišnji posao koji zahtijeva novac i strpljenje. I koji je trebalo započeti odmah nakon rata.
Popraviti da, preroviti ne, jel mozemo tacku staviti na to?
sheilak

#1473 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sheilak »

Dozer wrote:Hajd' da se ne lazemo - vode je pocelo nestajati tacno ubrzo nakon sto je odbijen zahtjev za povecanje cijene.
Gdje su svi ti ober novinari?
Mislis diplomanti novinarskih skola u Sa? :-) Nemamo mi novinara, mi imamo pseudo-filozofe, narcisoidne manijake i mankenke u ulogama voditeljica.

A o povecanju cijena-znas kako ce ga dobiti? :x
Last edited by sheilak on 16/10/2012 17:35, edited 1 time in total.
nuki_cika

#1474 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nuki_cika »

R_v_P20
Ako se krene u organizaciju masovnijih protesta informisat ću vas na ovoj temi-ništa ne brini. :thumbup:

Vječni Student-ja nisam ni za SDA ni za SDP niti sam za bilo kakvu drugu političku opciju.To što si rekao jest istina,a vrijedi samo za ove zadnje izbore kad je izabran Efendić na mjesto načalnika,jer smo ga smatrali najsposobnijim od svih kandidata
Uostalom-koga briga za SDA I SPD I SBB -čovječe vode nemamo,politika me ne interesuje,

Bespravna gradnja-a gdje nije bespravna gradnja :lol: :lol: ,
Moja kuća ima svu potrebnu dokumentaciju tako da nije bespravno izgrađena :-D :-D

Sheilak
To je proizvodni pogon koji je pokrenuo svima nama dobro poznati Nihad Imamović.Dovezao neke mašine za proizvodnju sokova iz austrije,a ima u blizini i ogromno imanje gdje sadi voće koje direktno ide u proizvodne hale i taj projekat je započeo krajem prošle godine.Kažu da uskoro kreće i sa preradom voća(đemova)a na tržišti bi se ti sokovi mogli pojaviti već u decembru
harač

#1475 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by harač »

mijenjam zlatne kašike za kanistere :!:
Post Reply