Raiffeisen banka - sve o tome
Moderator: anex
-
DON_eARL
#1451 Re: Raiffeisen banka
Za Visa debitnu ti je 2.5% min. 10KM po podizanju u inostranstvu + 1% za konverziju valute, dok je za Maestro/MasterCard podizanje novca 2.5% min. 5KM + 1% za konverziju valute.
Imaš sa desne strane cjenovnike kompletne.
https://www.raiffeisenbank.ba/bhs/menu/view/113
-
channel10
#1452 Re: Raiffeisen banka
Znaci dobro kolju sa ovim placanjem karticom. Hvala na odgovoruDON_eARL wrote:Za Visa debitnu ti je 2.5% min. 10KM po podizanju u inostranstvu + 1% za konverziju valute, dok je za Maestro/MasterCard podizanje novca 2.5% min. 5KM + 1% za konverziju valute.
edit: evo nesto se prekonta, i nije neko klanje za prvu pomoc
Ako sam dobro shvatio, ukoliko bih nesto platio cca 200-250KM, za konverziju bi mi uzeli 2-2,5KM? Da li bi samo to naplatili ili ima jos nesto?
Last edited by channel10 on 30/06/2015 12:46, edited 3 times in total.
-
DON_eARL
#1453 Re: Raiffeisen banka
Mislim da ti za plaćanje karticom u inostranstvu naplate samo 1% za konverziju.
https://www.raiffeisenbank.ba/templates ... i_2015.pdf
-
channel10
#1454 Re: Raiffeisen banka
Onda nije nikakav problem. Mislio sam da ako naletim na nesto sto mi treba, a da je malo skuplje, da to platim karticom i da sa sobom ne nosim neke vece pare nego sto mi inace treba.
-
DON_eARL
#1455 Re: Raiffeisen banka
Za svaki slučaj nazovi 033 755 010 i pitaj.
-
channel10
#1456 Re: Raiffeisen banka
Sad sam ih zvao i naplacuju 2,5 posto + 1 posto konverzije. Znaci naplacuju 3,5 posto od cifre placanja.DON_eARL wrote:Za svaki slučaj nazovi 033 755 010 i pitaj.
-
DON_eARL
#1457 Re: Raiffeisen banka
Za plaćanje stvarno ne vidim razlog da uzimaju ta 2.5%, jer bi onda i svaka kupovina preko interneta išla sa 3.5%, umjesto 1% koliko naplaćuju.

-
channel10
#1458 Re: Raiffeisen banka
Ne znam, ali tako meni maloprije rekose. U cjenovniku koji si postavio fino pise da je placanje u zemlji i inostranstvu 0 KM i da samo naplacuju 1 posto konverzije. Uglavnom budu li naplacivali 3,5 posto, onda mi ne gine oduzimanje od nekih 12-15 KM , posto je minimalno 10 KM ili ova provizija od 2,5 posto.
Znaci start je 10KM + konverzija.
edit: posto znamo kakvi su nam operateri bilo koje firme, onda je sve moguce.
Znaci start je 10KM + konverzija.
edit: posto znamo kakvi su nam operateri bilo koje firme, onda je sve moguce.
-
DON_eARL
#1459 Re: Raiffeisen banka
Probaj sa drugim operaterom, pozivajući se na taj cjenovnik. Pregled tarifa naknada na stranici:
-
SHTEVELEC
#1460 Re: Raiffeisen banka
Placao sam ja milion puta po Evropi, naplati se samo konverzija, vjerovatno te ta sluzbenica skontala da hoces dici kes, tu vec deru
-
adoking
#1461 Re: Raiffeisen banka
Upravo tako, samo ti naplate 1% konverziju i ništa više...SHTEVELEC wrote:Placao sam ja milion puta po Evropi, naplati se samo konverzija, vjerovatno te ta sluzbenica skontala da hoces dici kes, tu vec deru
-
SSemir
#1462 Re: Raiffeisen banka
primjetio sam da mnogi otvaraju racune u raiffeisen banci kad trebaju ici u inostranstvo. izgleda da cu i ja to morati, pa de mi recite zbog cega to?
je li raiffeisen banka ima neke pogodnosti u svojim poslovnicama u inostranstvu? ili sta je u pitanju?
je li raiffeisen banka ima neke pogodnosti u svojim poslovnicama u inostranstvu? ili sta je u pitanju?
-
channel10
#1463 Re: Raiffeisen banka
Sto se mene tice, imam dvije kartice. Jedna je u Intesi i tu mi lijeze plata, a ova od RB mi sluzi za kupovine na netu. Eh sad da ne bih nosio Intesinu karticu sa puno vise novca na njoj, kontam uplatiti stagod na ovu od RB i nju ponijeti da mi sluzi za "ispomoc" ukoliko naletim na nesto malo skuplje i da platim sa karticom, a da ne diram "dzeparac" koji ponesem sa sobom. To je jedini razlog koristenja RB kartice barem kod mene.SSemir wrote:primjetio sam da mnogi otvaraju racune u raiffeisen banci kad trebaju ici u inostranstvo. izgleda da cu i ja to morati, pa de mi recite zbog cega to?
-
SSemir
#1464 Re: Raiffeisen banka
pogrsno sam se izrazio jbg. rijec je trajnom preseljenju u inostranstvo, zbog skole ili posla. pa mnogi otvaraju racune sa ustedjevinom na racun u RB. eh to me interesuje, zbog cega to, kakve to pogodnosti nud RB banka?channel10 wrote:Sto se mene tice, imam dvije kartice. Jedna je u Intesi i tu mi lijeze plata, a ova od RB mi sluzi za kupovine na netu. Eh sad da ne bih nosio Intesinu karticu sa puno vise novca na njoj, kontam uplatiti stagod na ovu od RB i nju ponijeti da mi sluzi za "ispomoc" ukoliko naletim na nesto malo skuplje i da platim sa karticom, a da ne diram "dzeparac" koji ponesem sa sobom. To je jedini razlog koristenja RB kartice barem kod mene.SSemir wrote:primjetio sam da mnogi otvaraju racune u raiffeisen banci kad trebaju ici u inostranstvo. izgleda da cu i ja to morati, pa de mi recite zbog cega to?
najcesce sam to vidjao kod onih koji idu da studiraju u inostranstvo, pa moraju da imaju min. od 5 000€ na racunu, eh svi otvaraju takve racune ovdje, pa onda idu tamo.
mislim, rkad dodje vrijeme za to, svakako cu se raspitati direktno u bankama, ali eto, sad sam radoznao
-
channel10
#1465 Re: Raiffeisen banka
Joj ludila, dobio istu operaterkuDON_eARL wrote:Probaj sa drugim operaterom, pozivajući se na taj cjenovnik. Pregled tarifa naknada na stranici:
Spomenem ovaj cjenovnik sto si ovdje postao i odmah se ispravi i kaze da ukoliko se placa roba, onda je 1 posto. Dizanje novca sa bankomata je 3,5 posto, odnosno 2,5 posto ili min. 10 KM + 1 posto konverzija.
-
Dzontra_Volta
#1466 Re: Raiffeisen banka
SSemir wrote:pogrsno sam se izrazio jbg. rijec je trajnom preseljenju u inostranstvo, zbog skole ili posla. pa mnogi otvaraju racune sa ustedjevinom na racun u RB. eh to me interesuje, zbog cega to, kakve to pogodnosti nud RB banka?channel10 wrote:Sto se mene tice, imam dvije kartice. Jedna je u Intesi i tu mi lijeze plata, a ova od RB mi sluzi za kupovine na netu. Eh sad da ne bih nosio Intesinu karticu sa puno vise novca na njoj, kontam uplatiti stagod na ovu od RB i nju ponijeti da mi sluzi za "ispomoc" ukoliko naletim na nesto malo skuplje i da platim sa karticom, a da ne diram "dzeparac" koji ponesem sa sobom. To je jedini razlog koristenja RB kartice barem kod mene.SSemir wrote:primjetio sam da mnogi otvaraju racune u raiffeisen banci kad trebaju ici u inostranstvo. izgleda da cu i ja to morati, pa de mi recite zbog cega to?
najcesce sam to vidjao kod onih koji idu da studiraju u inostranstvo, pa moraju da imaju min. od 5 000€ na racunu, eh svi otvaraju takve racune ovdje, pa onda idu tamo.
mislim, rkad dodje vrijeme za to, svakako cu se raspitati direktno u bankama, ali eto, sad sam radoznao)
Ma vala, za inostranstvo (bar ovo bliže) ti je bolje imati račun i karticu u Unicredit ili Intesa banci, jer na njihovim bankomatima u inostranstvu nemas plaćanja naknade za uzimanje keša (osim provizije na promjenu valute od 1%).
- m.m
#1467 Re: Raiffeisen banka
Ljudi, može li mi neko molim vas pojasniti korištenje installment kartice (magic card)? Nisam još ništa kupovao, skeptičan sam nekako, gledam one kamatne stope, pa mi ništa nije jasno. Je li se obračunava na svaku ratu 13,99% ili je to jednokratno na cijeli iznos ili nema kamate uopće? 
- iceman ze
#1468 Re: Raiffeisen banka
Krenuli su pred godisnje odmore redovno blokiranje prekoracenja limita. Danas su drugu blokirali racun dok ne legne citav iznos prekoracenja. Znaci dok ne izmiri dug nema feninga od plate.
- drunken tiger
#1469 Re: Raiffeisen banka
Da se ne sprema Grčki scenariji i kod nas?iceman ze wrote:Krenuli su pred godisnje odmore redovno blokiranje prekoracenja limita. Danas su drugu blokirali racun dok ne legne citav iznos prekoracenja. Znaci dok ne izmiri dug nema feninga od plate.
- mirzadelibasic
#1470 Re: Raiffeisen banka
Raja jedno pitanje ??
Na kartici sam prošli mjesec imao neke siće, oko 9 KM i danas mi legle neke pare na račun, tačnije 150 KM i ja odem na bankomat i stanje računa mi bi 151,83 KM. Sad mi nije jasno kako je moguće da su mi skinuli 7 KM za manje od mjesec dana, a održavanje računa mi naplaćuju oko 2 KM, dakle gdje je onih 5 KM ??
Ima li neko sličan problem ?
Btw. otvorio sam onaj studentiski paket prije godinu dana i oni su me prebacili na neki svoj paket.
Na kartici sam prošli mjesec imao neke siće, oko 9 KM i danas mi legle neke pare na račun, tačnije 150 KM i ja odem na bankomat i stanje računa mi bi 151,83 KM. Sad mi nije jasno kako je moguće da su mi skinuli 7 KM za manje od mjesec dana, a održavanje računa mi naplaćuju oko 2 KM, dakle gdje je onih 5 KM ??
Ima li neko sličan problem ?
Btw. otvorio sam onaj studentiski paket prije godinu dana i oni su me prebacili na neki svoj paket.
-
Dzontra_Volta
#1471 Re: Raiffeisen banka
Da ti slučajno ne ističe važenje kartice ovih dana? Može se desiti da su ti naplatili 5 KM za reizdavanje kartice.
U svakom slučaju, mislim da sad na svakom bankomatu možeš izvaditi "mini izvod", pa vidi šta su ti to naplatili.
U svakom slučaju, mislim da sad na svakom bankomatu možeš izvaditi "mini izvod", pa vidi šta su ti to naplatili.
- bjelic
#1472 Re: Raiffeisen banka
piše na izvodu do kada važi limit, odnosno kada će biti izvršena revizija limita.iceman ze wrote:Krenuli su pred godisnje odmore redovno blokiranje prekoracenja limita. Danas su drugu blokirali racun dok ne legne citav iznos prekoracenja. Znaci dok ne izmiri dug nema feninga od plate.
tako kod mene stoji datum 16.07.2015.
da nije drugu isto to bilo revidiranje limita, neka provjeri šta piše na dnu izvoda.
-
prof.
#1473 Re: Raiffeisen banka
pozdrav raja, imam jedno pitanje. u februaru ove godine sam prenio račun u raiffaisen i podigao zamjenski kredit za zatvaranje kredita u drugoj banci. u toku je bila akcija za takve klijente a obećane nagrade su bile mobilni telefon ili vođenje računa u trendi plus paketu besplatno do 30.06. obzirom da ne koristim pretjerano kreditne kartice i ne ulazim u minus izabrao sam mobilni telefon. nakon 4 mjeseca čekanja i napisanog prigovora danas me obavještavaju da sam izabrao besplatno vođenje računa? ima li još neko u sličnoj situaciji i šta mislite ima li fajde da pišem prigovor agenciji za bankarstvo? napominjem da nemam nikakav papir koji bi dokazao koju sam ponudu izabarao u akciji jer mi ništa nisu dali? hvala 
- seoBIH
#1475 Re: Raiffeisen banka
Koji je dnevni limit visa electron debit kartice pri podizanju trenutnog stanja na bankomatima? Nekada je bio 500KM; da li je sada 1000KM?