SDP
- Ricken
#1451 Re: SDP
/quote
Razmisli sam, pri tome isključujući kordinirano dnevno političko ubiranje političkih poena kojem su skloni vlastodržci iz oba entiteta.[/quote]
Razmislio. Moze li odgovor?[/quote]
Pa ako si razmislio valjda si došao do nekog saznanja, bilo kakvog.[/quote]
Pa ja sam tebi postavio pitanje a ne sebi.
Dakle ako kazes: da je jacanje RSa -> jacanje BiH, da li je jacanje BiH -> jacanje RSa?
Molio bih za odgovor, po evo treci put.[/quote]
Dat ću ti vrlo jednostavan populistički odgovor kroz jednu staru poslovicu, u kojoj pominjem ime naroda samo iz razloga što tema o kojoj ja i ti razgovaramo je entitet koji u svom imenu nosi naziv tog naroda. Inače se ista poslovica može pripisati za bilo koji narod na svijetu.
Poslovica kaže:
"Srbin na vrhu škrinje drži zlato, a na dnu škrinje oružje. Kako se topi zlato, tako se polako izvlači oružje."
O nekim dubljim ekonomskim razlozima nema potrebe niti razgovarati. Onaj ko ih ne vidi, nisam siguran da li se suštinski razlikuje od onih snaga koje razgrađuju državu.
I na kraju zar nama iz FBiH nije duša reći kako je RS sastavni i neodvojivi dio BiH.
Razmisli sam, pri tome isključujući kordinirano dnevno političko ubiranje političkih poena kojem su skloni vlastodržci iz oba entiteta.[/quote]
Razmislio. Moze li odgovor?[/quote]
Pa ako si razmislio valjda si došao do nekog saznanja, bilo kakvog.[/quote]
Pa ja sam tebi postavio pitanje a ne sebi.
Dakle ako kazes: da je jacanje RSa -> jacanje BiH, da li je jacanje BiH -> jacanje RSa?
Molio bih za odgovor, po evo treci put.[/quote]
Dat ću ti vrlo jednostavan populistički odgovor kroz jednu staru poslovicu, u kojoj pominjem ime naroda samo iz razloga što tema o kojoj ja i ti razgovaramo je entitet koji u svom imenu nosi naziv tog naroda. Inače se ista poslovica može pripisati za bilo koji narod na svijetu.
Poslovica kaže:
"Srbin na vrhu škrinje drži zlato, a na dnu škrinje oružje. Kako se topi zlato, tako se polako izvlači oružje."
O nekim dubljim ekonomskim razlozima nema potrebe niti razgovarati. Onaj ko ih ne vidi, nisam siguran da li se suštinski razlikuje od onih snaga koje razgrađuju državu.
I na kraju zar nama iz FBiH nije duša reći kako je RS sastavni i neodvojivi dio BiH.
Last edited by Ricken on 17/09/2011 15:19, edited 1 time in total.
- Skijaš
#1452 Re: SDP
Mislim da je prijetnja oružjem od strane četničkih elemenata poprilično neozbiljna. Ekonomsko slabljenje Dodikovog političkog aparata neće odvesti društvo u oružani sukob nego u slamanje tog aparata i eliminaciju blokada.Ricken wrote:O nekim dubljim ekonomskim razlozima nema potrebe niti razgovarati. Onaj ko ih ne vidi, nisam siguran da li se suštinski razlikuje od onih snaga koje razgrađuju državu.
- Ricken
#1453 Re: SDP
madner wrote:Opet ti, pa ako si vec priznao da ne znas za USA zasto onda inzistiras da pokazujes svoje neznanje i dalje? Teorija koju si ti naveo, koja nije aktuelna 40 godina, nije napravljena za BiH nego za VB kada je bila najveca zemlja na svijetu i USA. Dakle o neminovnosti za BiH ne mozes govoriti bez da se pozoves na te drzave, tako da primjer ne neminovnosti tih drzava potpuno urusava tvoj argument.Ricken wrote: Tačno rekao sam neminovno jer ne govorim o SAD nego o BiH, puca mi neka stvar za primjerima iz zemalja sa kojima se ni počemu nemožemo porediti. To što tvoj šef po našim univerzitetima prodaje prevedeno gradivo američkih profesora nije odraz veličine nego gluposti. Sjedišta multinacionalnih kompanija ne traže autoriteta da pojasni očigledne stvari. Ipak ni SAD nije imun na javnu potrošnju koja je generirana ratovima od 45-e na ovamo bila temelj svakog oporavka njihove privrede uz eksploataciju tuđih resursa. Ali porediti SAD i BiH je pravi primjer osjećaja za realno sagledavanje stvari i odnosa. Šta god da si htio reći za Kantone, nedoprinosi argumentu o ekonomski jačoj Federaciji u odnosu na RS.
Iako neko može smatrati arogancijom da neka struka smije determinirati pravo građanina da ima mišljenje o nečemu, ja smatram da je u tvom slučaju samo riječ o čistom Bosanskom primitivizmu u izvornom obliku.
To sto si stao na literaturi 1930 nije moj problem, niti Zlajin.
Da sumiramo, uzeo si teoriju za USA i poslje napisao: Ali porediti SAD i BiH je pravi primjer osjećaja za realno sagledavanje stvari i odnosa![]()
Svako ima pravo na misljenje kao sto i svako ima pravo da formira misljenje o tom misljenju.
Ako sam stao na 1930 (iako je tačniji datum teorije nekih 30 godina kasnije) to je samo iz razloga što još mi iz neukog puka čekamo da nam SDP ovi makro ekonomski gurui prevedu kakvu noviju knjigu koju ćemo učiti na fakultetima. Eto ja pokazujem neznanje privredne strukture SAD-a, ali ti definitivno pokazuješ neznanje domaće. Lijepo smo popušili Vašingtonski konsenzus i derogirali i privrednu bazu kreiranu u komunizmu, tamo nekad u vrijeme alijanse.
Slažem se da svako ima pravo na mišljenje, zato i kažem da se primitivizam ogleda u diskvalifikacijama kao jedini argument vlastitog mišljenja.
Last edited by Ricken on 17/09/2011 15:26, edited 5 times in total.
- Ricken
#1454 Re: SDP
Jel to plod analiza ili pukih zabluda?Skijaš wrote:Mislim da je prijetnja oružjem od strane četničkih elemenata poprilično neozbiljna. Ekonomsko slabljenje Dodikovog političkog aparata neće odvesti društvo u oružani sukob nego u slamanje tog aparata i eliminaciju blokada.Ricken wrote:O nekim dubljim ekonomskim razlozima nema potrebe niti razgovarati. Onaj ko ih ne vidi, nisam siguran da li se suštinski razlikuje od onih snaga koje razgrađuju državu.
-
radnikh
#1455 Re: SDP
Pa mogu se sloziti sa vecinom stvari u ovom postu. Cinjenica jeste da SDP nije jedini krivac a Boga mi ni najveci sto je stanje takvo kakvo jeste... ali da ne rade onako kako sam ja ocekivao i intezitetom kakav sam ocekivao je sigurno tako.Ricken wrote:
Nije krivac za stečaj. Uglavnom je rat doveo mnoge u bezizlaznu situaciju kao Polietilenku.
Ali nije je poenta ko je krivac. Poenta su jeftina izborna obećanja jedino u cilju dolaska na vlast. Ili da nazovemo stvari pravim imenom, obmana. Ista stvar se događa SDP-u nakon izbora 2010. More jeftinih fraza, sad se pokazuje bez pokrića, ideje i snage. Ja nisam glasao za SDP da bi gledao natezanja oko fotelja i ličnih ambicija, beskorisno nadmudrivanje sa Dodikom. Očekivao sam suočavanje sa stvarnošću i konkretnim stvarima.
Ali kad smo već kod Dodika, šta nama u FBiH smeta u stvari kod Dodika? To što ima jasnu viziju šta želi? Ili što je mi nemamo? Što zna kako nas najbolje isprovocirati, ili što nemočni da ga isprovociramo, što je u stanju držati homogeno političko tkivo u RS-u, ili što je u FBiH totalno heterogeno?
Ja sam očekivao viziju, a ne televiziju na političkoj sceni kada sam dao glas SDP-u. Očekivao sam kompetentna kadrovska rješenja u upravi ključnih javnih preduzeća, a ne ljude kojima je naše energetsko blago prvo ozbiljnije radno iskustvo, besmislena natezanja sa reisom i vjeronaukom, a ne suočavanja sa činjenicama da enormono trošimo na proizvodnju visoko - obrazovanih kadrova i prije svega i osnovno državnu vlast u najkraćem roku, a ne pokazivanje sile proizvedeno političkom isfrustriranošću dugih opozicijskig godina. Ko sad brine o našim ekonomskim interesima na Kosovu? Vijeće Ministara u tehničkom mandatu?
Očekivao sam suočavanje sa vlastitim slabostima iz prošlosti, onako kako je to Mesić uradio u Hrvatskoj, a ne politiku magareta kakvu je vodila predhodna vlast većeg entiteta sa likovima za koje čak i koalicioni partneri smatraju da nisu čisti izašli iz rata. Očekivao sam relaksaciju političkih odnosa, stimulativne porezne i privredne zakone i raščiščavanje mnogih nedoumica u postojećim koji su trenutno osnovni vladin resurs opaljivanje po ušima lokalnih privrednika.
Dobio sam jedino novi namet od 0,5%+25%. Kažu bit će ih još.
Da ce se ovoliko energije trositi na Dodika i vjeronauku nisam ni slutio ali eto imaju jos 3 godine mandata pa cemo vidjeti hoce li biti velikih investicija, zakona o oduzimanju nelegalno stecene imovine, bolje sigurnosne situacije itd.
- Ricken
#1456 Re: SDP
Ma šta reći o vlasti, i tačnije njenom autoritetu, koja nije sposobna smijeniti direktore javnih preduzeća.
- Skijaš
#1457 Re: SDP
Analiza. Velikosrpski faktor nije u stanju voditi rat i zato se ne treba bojati kako će ekonomski pritisci na Dodika izazvati krvoproliće, naprotiv, to će rezultirati konačnim slomom četništva i političkom stabilizacijom ovog područja.Ricken wrote:Jel to plod analiza ili pukih zabluda?Skijaš wrote:Mislim da je prijetnja oružjem od strane četničkih elemenata poprilično neozbiljna. Ekonomsko slabljenje Dodikovog političkog aparata neće odvesti društvo u oružani sukob nego u slamanje tog aparata i eliminaciju blokada.Ricken wrote:O nekim dubljim ekonomskim razlozima nema potrebe niti razgovarati. Onaj ko ih ne vidi, nisam siguran da li se suštinski razlikuje od onih snaga koje razgrađuju državu.
- Ricken
#1458 Re: SDP
E sad sam mirniji, pogotovo kada znam kako se nova vlast okružila ozbiljnim analitičarima. Onda svaka čast, samo u kost pa do konačnog svekolikog istrebljenja.
-
Hipatija
#1459 Re: SDP
Dodik i njegova politika se MORA SAVLADATI, pobijediti, poraziti, neutralisati, poslati u istoriju,...Ta politika nanosi ZLO i BiH-Federacija i BiH Entitet "Republika srpska". Ta politika nije u skladu sa međunarodnim konvencijama i obavezama koje BiH ima kao država.
----
Kurt Bassuener o IPA fondovima
EK dozvoljava igru RS, potkopavajući institucije BiH
Kurt Bassuener, politički analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike (DPC) pisao je za Istinomjer o odgovornosti Evropske komisije u slučaju vezanom za nesuglasice oko IPA fondova za BiH za 2011. godinu. Tekst prenosimo u cjelosti.
Kurt Bassuener
Evropska komisija često ponavlja svoju želju da BiH institucije imaju jedan zajednički glas i da želi da ima jednu jedinstvenu adresu u BiH po pitanjima evropskih integracija u BiH. Ta prepoznata jedna adresa, Direkcija za evropske integracije, je u maju ove godine dostavila listu projekata za IPA fondove u vrijednosti 96 miliona eura, nakon što je proveden proces koji je uključivao sve relevantne nivoe vlasti – uključujući predstavnike Republike Srpske u Vijeću ministara koji su odobrili ovu listu.
Nakon dostavljanja projekata, Željka Cvijanović, Ministrica ekonomskih odnosa i regionalne saradnje u Vladi RS, je uputila Evropskoj komisiji protest u kojem se tvrdi kako nije bila konsultirana (uprkos činjenici da je predsjedavajući Vijeća ministara Dodikov predstavnik). Evropska komisija je nakon toga tražila od RS-a i od Vijeća ministara da dođu do dogovora o IPA projektima. Ovo znači stavljanje entiteta u poziciju da diktira uslove državi nakon što je formalni proces završen na državnom nivou. Republika Srpska je imala prigovor na nekoliko projekata, vezanih za poljoprivredu, pravdu, zapošljavanje i statistiku, pravdajući to time da se radi o kompetencijama entiteta, a ne države.
Cijeli paket je zapravo bio namjenjen tome da osigura da BiH ispuni EU zahtjev, a projekti na koje je RS imala primjedbe su imali za cilj da BiH ispuni zahtjeve koji su postavljeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Reducirana lista projekata (88 miliona eura) je nakon toga poslana u Brisel od strane Vijeća ministara. Međutim, ove promjene su izazvale primjedbu Vlade Federacije BiH zbog zaobilaženja zakonskih procedura. Sada se čini da će sva predviđena sredstva za IPA fondove za 2011 godinu biti preusmjerena na regionalne projekte.
Nije samo IPA finansiranje u pitanju. U vrijeme kada je razaranje i zaobilaženje državnih institucija deklarisani cilj Republike Srpske, Evropska komisija daje aktivnu podršku takvoj politici zaobilaženjem svog glavnog BiH sugovornika u procesu evropskih integracija u uzaludnoj nadi da će razmekšati Banja Luku.
Ako je iko imao sumnju u to šta “koordinacija” između države i entiteta znači, što je dio EU klauzule iz posljednjeg “butmirskog” paketa, ne treba se više brinuti. Koordinacija ustvari znači prebacivanje “entitetskog veta” iz parlamentarne procedure u proces evropskih integracija. Evropska komisija je još jednom demonstrirala spremnost da napusti svoje principe i uslove nauštrb “uspjeha”. Ovo nije samo oštetilo BiH, nego je i potpuno nekonzistetno sa ciljem razvijanja kompetencija potrebnih da bi se dostigli kriteriji članstva u EU. Ova greška je također umanjila kredibilitet EU u vrlo nezgodno vrijeme.
Kurt Bassuener je politički analitičar i viši stručni saradnik u Democratization Policy Council-u , svjetske inicijative za odgovornost u promociji demokratije. Živi u Sarajevu.
------
Veliko-srpski faktor i te kako uspješno VODI RAT u BiH, ne vodi ga oružanim sredstvima, ali ga vodi na sve druge načine ("demokratskim sredstvima" - što reče D. Čović). Na sve moguće načine pokušava "dokazati" da BiH nije u stanju funkcionisati kao država!
I sada su dvije opcije tumačenja uzroka tog stanja (o nemogućnosti funkcionisanja BiH kao države).
----
Kurt Bassuener o IPA fondovima
EK dozvoljava igru RS, potkopavajući institucije BiH
Kurt Bassuener, politički analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike (DPC) pisao je za Istinomjer o odgovornosti Evropske komisije u slučaju vezanom za nesuglasice oko IPA fondova za BiH za 2011. godinu. Tekst prenosimo u cjelosti.
Kurt Bassuener
Evropska komisija često ponavlja svoju želju da BiH institucije imaju jedan zajednički glas i da želi da ima jednu jedinstvenu adresu u BiH po pitanjima evropskih integracija u BiH. Ta prepoznata jedna adresa, Direkcija za evropske integracije, je u maju ove godine dostavila listu projekata za IPA fondove u vrijednosti 96 miliona eura, nakon što je proveden proces koji je uključivao sve relevantne nivoe vlasti – uključujući predstavnike Republike Srpske u Vijeću ministara koji su odobrili ovu listu.
Nakon dostavljanja projekata, Željka Cvijanović, Ministrica ekonomskih odnosa i regionalne saradnje u Vladi RS, je uputila Evropskoj komisiji protest u kojem se tvrdi kako nije bila konsultirana (uprkos činjenici da je predsjedavajući Vijeća ministara Dodikov predstavnik). Evropska komisija je nakon toga tražila od RS-a i od Vijeća ministara da dođu do dogovora o IPA projektima. Ovo znači stavljanje entiteta u poziciju da diktira uslove državi nakon što je formalni proces završen na državnom nivou. Republika Srpska je imala prigovor na nekoliko projekata, vezanih za poljoprivredu, pravdu, zapošljavanje i statistiku, pravdajući to time da se radi o kompetencijama entiteta, a ne države.
Cijeli paket je zapravo bio namjenjen tome da osigura da BiH ispuni EU zahtjev, a projekti na koje je RS imala primjedbe su imali za cilj da BiH ispuni zahtjeve koji su postavljeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Reducirana lista projekata (88 miliona eura) je nakon toga poslana u Brisel od strane Vijeća ministara. Međutim, ove promjene su izazvale primjedbu Vlade Federacije BiH zbog zaobilaženja zakonskih procedura. Sada se čini da će sva predviđena sredstva za IPA fondove za 2011 godinu biti preusmjerena na regionalne projekte.
Nije samo IPA finansiranje u pitanju. U vrijeme kada je razaranje i zaobilaženje državnih institucija deklarisani cilj Republike Srpske, Evropska komisija daje aktivnu podršku takvoj politici zaobilaženjem svog glavnog BiH sugovornika u procesu evropskih integracija u uzaludnoj nadi da će razmekšati Banja Luku.
Ako je iko imao sumnju u to šta “koordinacija” između države i entiteta znači, što je dio EU klauzule iz posljednjeg “butmirskog” paketa, ne treba se više brinuti. Koordinacija ustvari znači prebacivanje “entitetskog veta” iz parlamentarne procedure u proces evropskih integracija. Evropska komisija je još jednom demonstrirala spremnost da napusti svoje principe i uslove nauštrb “uspjeha”. Ovo nije samo oštetilo BiH, nego je i potpuno nekonzistetno sa ciljem razvijanja kompetencija potrebnih da bi se dostigli kriteriji članstva u EU. Ova greška je također umanjila kredibilitet EU u vrlo nezgodno vrijeme.
Kurt Bassuener je politički analitičar i viši stručni saradnik u Democratization Policy Council-u , svjetske inicijative za odgovornost u promociji demokratije. Živi u Sarajevu.
------
Veliko-srpski faktor i te kako uspješno VODI RAT u BiH, ne vodi ga oružanim sredstvima, ali ga vodi na sve druge načine ("demokratskim sredstvima" - što reče D. Čović). Na sve moguće načine pokušava "dokazati" da BiH nije u stanju funkcionisati kao država!
I sada su dvije opcije tumačenja uzroka tog stanja (o nemogućnosti funkcionisanja BiH kao države).
Last edited by Hipatija on 17/09/2011 15:58, edited 6 times in total.
- Ricken
#1460 Re: SDP
E baš ti hvala što si nam pojasnio kako je stečaj u stvari ekstra stvar, a ja sve mislio to uvod u likvidaciju i izdašan hljeb stečajnih upravnika. Prosto naša zemlja frca od primjera uspješnog stečajnog postupka.madner wrote:Stecaj ne znaci gasenje firme. Ako nema ama bas nikakve perspektive onda znaci. Optimalno ishod stecajnog postupka je firma koja je izmirila svoje vanjske obaveze i ponovo pocinje sa radom. Dakle nije nikakav bauk. Bio je neki dan primjer Merkura, koji je u Sloveniji proveo stecajni postupak.stochar wrote:"Prvo ćemo pokrenuti „Polietilenku“, a učinićemo
sve da ponovo oživimo proizvodnju u „Žitopreradi“ i
„Kombiteksu“, da radnike vratimo na njihova radna
mjesta. Nije meni jednostavno kad prođem gradom
da gledam na desetine i stotine naših građana koji
su bez posla i radnog mjesta." (Hamdija Lipovača, 2008. pred izbore)
"Vlada Unsko-sanskog kantona pokrenula je postupak stečaja za Polietilenku iz Bihaća, gdje je već godinama prekinut proizvodni proces. " (29.04.2010.)
"Na osnovu člana 99. stav 2. i člana 101. Zakona o stečajnom postupku (»Službene novine Federacije BiH«, broj 29/03, 32/04, 68/05 i 42/06), Odluke Odbora povjerilaca od 06.06.2011. godine i usmenog Zaključka stečajnog sudije, stečajni upravnik DD «ŽITOPRERADA» BIHAĆ U STEČAJU, objavljuje:
OGLAS O PRVOJ PRODAJI IMOVINE STEČAJNOG DUŽNIKA DD »ŽITOPRERADA« BIHAĆ U STEČAJU PUTEM SLOBODNE POGODBE (USMENO)"
"Stečaj je davno proglašen i uu ŠIP Una, d.d. Cazinjanka, d.d. Medic, Žitoprerada, Amrateks Bosanska Krupa, Kombiteks, doo Bosna, Novitet Bosanski Petrovac, DI Ključ i Izgradnja Bihać. Na sudu su i firme DI Sana, Stari Grad Ključ, BIM dd Bihać, Rad Cazin i Gumara Sanski Most." (februar 2011.)
Da li u ovim slucajevima ima nade ne znam, ali ne dokazujes ono sto mislis da dokazujes.
- madner
#1461 Re: SDP
Knjiga iz koje su teze koji si naveo je izdana 1936. Nemoj kriviti druge, ako zelis biti strucnjak moras se sam potruditi da prosiris svoja znanja. Ili su ti profesori zabranili da citas u slobodno vrijeme? Drugi problem je sto je Keynes, covjek koji je napisao tu knjigu, jasno stavio do znanja da postoji i drugi put da se potakne privreda. Moje poznavanje BiH privrede ne mozes zakljuciti iz ove teme, jer sam samo odgovarao na tvoje teze.Ricken wrote:madner wrote:Opet ti, pa ako si vec priznao da ne znas za USA zasto onda inzistiras da pokazujes svoje neznanje i dalje? Teorija koju si ti naveo, koja nije aktuelna 40 godina, nije napravljena za BiH nego za VB kada je bila najveca zemlja na svijetu i USA. Dakle o neminovnosti za BiH ne mozes govoriti bez da se pozoves na te drzave, tako da primjer ne neminovnosti tih drzava potpuno urusava tvoj argument.Ricken wrote: Tačno rekao sam neminovno jer ne govorim o SAD nego o BiH, puca mi neka stvar za primjerima iz zemalja sa kojima se ni počemu nemožemo porediti. To što tvoj šef po našim univerzitetima prodaje prevedeno gradivo američkih profesora nije odraz veličine nego gluposti. Sjedišta multinacionalnih kompanija ne traže autoriteta da pojasni očigledne stvari. Ipak ni SAD nije imun na javnu potrošnju koja je generirana ratovima od 45-e na ovamo bila temelj svakog oporavka njihove privrede uz eksploataciju tuđih resursa. Ali porediti SAD i BiH je pravi primjer osjećaja za realno sagledavanje stvari i odnosa. Šta god da si htio reći za Kantone, nedoprinosi argumentu o ekonomski jačoj Federaciji u odnosu na RS.
Iako neko može smatrati arogancijom da neka struka smije determinirati pravo građanina da ima mišljenje o nečemu, ja smatram da je u tvom slučaju samo riječ o čistom Bosanskom primitivizmu u izvornom obliku.
Da sumiramo, uzeo si teoriju za USA i poslje napisao: Ali porediti SAD i BiH je pravi primjer osjećaja za realno sagledavanje stvari i odnosa![]()
Svako ima pravo na misljenje kao sto i svako ima pravo da formira misljenje o tom misljenju.
Ako sam stao na 1930 (iako je tačniji datum teorije nekih 30 godina kasnije) to je samo iz razloga što još mi iz neukog puka čekamo da nam SDP ovi makro ekonomski gurui prevedu kakvu noviju knjigu koju ćemo učiti na fakultetima. Eto ja pokazujem neznanje privredne strukture SAD-a, ali ti definitivno pokazuješ neznanje domaće. Lijepo smo popušili Vašingtonski konsenzus i derogirali i privrednu bazu kreiranu u komunizmu, tamo nekad u vrijeme alijanse.
Slažem se da svako ima pravo na mišljenje, zato i kažem da se primitivizam ogleda u diskvalifikacijama kao jedini argument vlastitog mišljenja.
Kako god, vjerovatnije je da je pred BiH novi period rasta ekonomije nego recesija, kao sto je i gotovo sigurno da ce se budzet federacije konsolidovati.
- madner
#1462 Re: SDP
Sasvim sigurno bolje od alternative, gdje se ljudi drzi ni na nebu ni na zemlji. Nemas opste argumente, niti poznajes ove firme. Ako ti je najveci problem izdasan hljeb stecajnog upravnika, predlazem da polozis za istog.Ricken wrote:E baš ti hvala što si nam pojasnio kako je stečaj u stvari ekstra stvar, a ja sve mislio to uvod u likvidaciju i izdašan hljeb stečajnih upravnika. Prosto naša zemlja frca od primjera uspješnog stečajnog postupka.madner wrote:Stecaj ne znaci gasenje firme. Ako nema ama bas nikakve perspektive onda znaci. Optimalno ishod stecajnog postupka je firma koja je izmirila svoje vanjske obaveze i ponovo pocinje sa radom. Dakle nije nikakav bauk. Bio je neki dan primjer Merkura, koji je u Sloveniji proveo stecajni postupak.stochar wrote:"Prvo ćemo pokrenuti „Polietilenku“, a učinićemo
sve da ponovo oživimo proizvodnju u „Žitopreradi“ i
„Kombiteksu“, da radnike vratimo na njihova radna
mjesta. Nije meni jednostavno kad prođem gradom
da gledam na desetine i stotine naših građana koji
su bez posla i radnog mjesta." (Hamdija Lipovača, 2008. pred izbore)
"Vlada Unsko-sanskog kantona pokrenula je postupak stečaja za Polietilenku iz Bihaća, gdje je već godinama prekinut proizvodni proces. " (29.04.2010.)
"Na osnovu člana 99. stav 2. i člana 101. Zakona o stečajnom postupku (»Službene novine Federacije BiH«, broj 29/03, 32/04, 68/05 i 42/06), Odluke Odbora povjerilaca od 06.06.2011. godine i usmenog Zaključka stečajnog sudije, stečajni upravnik DD «ŽITOPRERADA» BIHAĆ U STEČAJU, objavljuje:
OGLAS O PRVOJ PRODAJI IMOVINE STEČAJNOG DUŽNIKA DD »ŽITOPRERADA« BIHAĆ U STEČAJU PUTEM SLOBODNE POGODBE (USMENO)"
"Stečaj je davno proglašen i uu ŠIP Una, d.d. Cazinjanka, d.d. Medic, Žitoprerada, Amrateks Bosanska Krupa, Kombiteks, doo Bosna, Novitet Bosanski Petrovac, DI Ključ i Izgradnja Bihać. Na sudu su i firme DI Sana, Stari Grad Ključ, BIM dd Bihać, Rad Cazin i Gumara Sanski Most." (februar 2011.)
Da li u ovim slucajevima ima nade ne znam, ali ne dokazujes ono sto mislis da dokazujes.
-
Hipatija
#1463 Re: SDP
Jačanje BiH je i jačanje RS (jer BiH ne može napredovati bez RS) - jačanjem RS (ekonomski) jača se i BiH.vee-jay wrote: Dakle ako kazes: da je jacanje RSa -> jacanje BiH, da li je jacanje BiH -> jacanje RSa?
Onaj ko koči BiH koči i vlastiti razvoj!
U državi BiH nije moguće pomiriti dva različita koncepta ( očuvanje BiH i njeno rušenje). Jedan od tih koncepata mora biti pobijeđen ( nadvladan, savladan, pobijeđen). Tu nije moguć "kompromis", popuštanje, tu nema alternative ("a šta je alternativa" - pita se S. Tihić)!
Evropski put BiH nema alternativu. Tu se podrazumijevaju i ekonomski i društveni procesi. Ko ih koči, ko ih usporava i onemogućava?! SDP - nikako, ali su trenutno veoma aktivne snage koje nastoje onemogućiti inicijative SDP-a! Odgoditi ih bar (ako ih nisu u stanju odbaciti i oblatiti), i u tom odgađanju su veoma uspješni!
- dječak sa šibicama
#1464 Re: SDP
Jel samo mene ovaj preseritis oko RS-a podsjeca na period Haretove vladavine?
Dok se raju zabavlja "ratovanjem protiv RS-a", u tisini se zauzimaju fotelje i tenderi.
Kako objasniti cinjenicu da SDP kao direktora es a aerodroma postavlja visegodisnjeg ponosnog kadra HDZ-a? i to nakon par noci provedenih v separeJu, doticni novouspostavljeni, Zlaja Sef i Zeljko mali od palube
koverte su se bez sumnje sipale iz djepa u djep.
A projekti samo sto nisu krenuli u relaizaciju, veliki trzni centar na aerodromu, i jos par masnih investicija. Pametan covjek sabere dva i dva, i vec moze pretpostaviti ko ce dobijati poslove na tenderu... kao sto Grakop vidim krpa sve ceste u opcini Centar Sarajevo
(pojma nemam ko je gazda firme, ali licno vidim da nema javnih gradjevinskih radova u opcini Centar a da je ne izvodi ova firma iz Kiseljaka)
Dok se raju zabavlja "ratovanjem protiv RS-a", u tisini se zauzimaju fotelje i tenderi.
Kako objasniti cinjenicu da SDP kao direktora es a aerodroma postavlja visegodisnjeg ponosnog kadra HDZ-a? i to nakon par noci provedenih v separeJu, doticni novouspostavljeni, Zlaja Sef i Zeljko mali od palube
A projekti samo sto nisu krenuli u relaizaciju, veliki trzni centar na aerodromu, i jos par masnih investicija. Pametan covjek sabere dva i dva, i vec moze pretpostaviti ko ce dobijati poslove na tenderu... kao sto Grakop vidim krpa sve ceste u opcini Centar Sarajevo
-
kojeime
#1465 Re: SDP
Zasto ovdje mora biti ili-ili? Zasto ili borba za drzavu ili borba za poboljsanje svakodnevnog zivota? Valjda se to radi uporedno, jesna ekipa jedno, druga drugo. Nije valjda da mogu samo jedno. Ako mogu samo jedno onda ili cemo pocrkati dok dobijemo drzavu, ili cemo popraviti zivot ali izgubiti drzavu. Znaci mora se raditi oboje u isto vrijeme. Ako nisu za to sposobni, onda...
Madner priupita par stranica prije cime cemo mjeriti uspjeh, povecanjem plate ili smanjenjem broja nezaposlenih. Pa valjda sa oboje?
Madner priupita par stranica prije cime cemo mjeriti uspjeh, povecanjem plate ili smanjenjem broja nezaposlenih. Pa valjda sa oboje?
- Ricken
#1466 Re: SDP
Opet ti, pa ako si vec priznao da ne znas za USA zasto onda inzistiras da pokazujes svoje neznanje i dalje? Teorija koju si ti naveo, koja nije aktuelna 40 godina, nije napravljena za BiH nego za VB kada je bila najveca zemlja na svijetu i USA. Dakle o neminovnosti za BiH ne mozes govoriti bez da se pozoves na te drzave, tako da primjer ne neminovnosti tih drzava potpuno urusava tvoj argument.
Slažem se da svako ima pravo na mišljenje, zato i kažem da se primitivizam ogleda u diskvalifikacijama kao jedini argument vlastitog mišljenja.[/quote]
Knjiga iz koje su teze koji si naveo je izdana 1936. Nemoj kriviti druge, ako zelis biti strucnjak moras se sam potruditi da prosiris svoja znanja. Ili su ti profesori zabranili da citas u slobodno vrijeme? Drugi problem je sto je Keynes, covjek koji je napisao tu knjigu, jasno stavio do znanja da postoji i drugi put da se potakne privreda. Moje poznavanje BiH privrede ne mozes zakljuciti iz ove teme, jer sam samo odgovarao na tvoje teze.
Kako god, vjerovatnije je da je pred BiH novi period rasta ekonomije nego recesija, kao sto je i gotovo sigurno da ce se budzet federacije konsolidovati.[/quote]
Knjiga se zove Opća teorija zaposlenosti, kamate i novca iz 1936.
Ali pošto si ti taj koji nas trpa kontekst SAD -a iz 90 ih godina prošlog vijeka, onda si valjda svjestan da je ekonomija SAD- a bazirana na teorijama 60 ih godina Miltona Friedmana, gdje u makroekonomskoj politici dominantnu ulogu igra monetarizam. A kad se zna da Currency Board BiH nema tu moć i ulogu federalnih rezervi, stavljati BiH u bilo kakav koncept monetarizma će dati taman takav efekat ko i Kemino povečanje novčane ponude u kamatnoj krizi BiH s kraja 2006 godine. I onda tvrdiš da poznaješ privrednu strukturu BiH i rapsoložive instrumente. Ja neželim biti stručnjak, želim samo da naše građane prestanu farbati razno razni mediokriteti.
Ali eto baš me zanima kako bi štednja, dovele do ekonomskog oporavka BiH? Eto baš me interesuje kako bi obustavljanje javnih radova potaklo posrnulu domaću građevinu kao sektor najvećeg privrednog uticaja na osnovne makro ekonomske parametre? A ni situacija u Libiji, našem najvećem ino tržištu, ti ne ide u prilog.
Kako god vjerovatniji su pokušaji novih zaduženja, ili pojačan intenzitet privatizacije lokalnih velikih kompanija koje nešto vrijede, ukoliko i želimo misliti o mizernim stopama rasta. U vrijeme Europske krize koja potresa veće zemlje Eurospke Unije govoriti tako optimistična predviđanja je ili velika smjelost ili jeftine političke fraze.
- Ricken
#1467 Re: SDP
Stecaj ne znaci gasenje firme. Ako nema ama bas nikakve perspektive onda znaci. Optimalno ishod stecajnog postupka je firma koja je izmirila svoje vanjske obaveze i ponovo pocinje sa radom. Dakle nije nikakav bauk. Bio je neki dan primjer Merkura, koji je u Sloveniji proveo stecajni postupak.
Da li u ovim slucajevima ima nade ne znam, ali ne dokazujes ono sto mislis da dokazujes.[/quote]
E baš ti hvala što si nam pojasnio kako je stečaj u stvari ekstra stvar, a ja sve mislio to uvod u likvidaciju i izdašan hljeb stečajnih upravnika. Prosto naša zemlja frca od primjera uspješnog stečajnog postupka.[/quote]
Sasvim sigurno bolje od alternative, gdje se ljudi drzi ni na nebu ni na zemlji. Nemas opste argumente, niti poznajes ove firme. Ako ti je najveci problem izdasan hljeb stecajnog upravnika, predlazem da polozis za istog.[/quote]
U potpunosti se slažem, a pošto te firme koje izvrsno poznajem, imaju identičnu situaciju od 96 pa na ovamo, onda ćemo se složiti sa Stocharom da SDP ova kampanja za načelnika iz 2008. godine je bila puko prosipanje šuplje, ili ti već udomačeno farbanje mediokriteta iz iste stranke.
Da li u ovim slucajevima ima nade ne znam, ali ne dokazujes ono sto mislis da dokazujes.[/quote]
E baš ti hvala što si nam pojasnio kako je stečaj u stvari ekstra stvar, a ja sve mislio to uvod u likvidaciju i izdašan hljeb stečajnih upravnika. Prosto naša zemlja frca od primjera uspješnog stečajnog postupka.[/quote]
Sasvim sigurno bolje od alternative, gdje se ljudi drzi ni na nebu ni na zemlji. Nemas opste argumente, niti poznajes ove firme. Ako ti je najveci problem izdasan hljeb stecajnog upravnika, predlazem da polozis za istog.[/quote]
U potpunosti se slažem, a pošto te firme koje izvrsno poznajem, imaju identičnu situaciju od 96 pa na ovamo, onda ćemo se složiti sa Stocharom da SDP ova kampanja za načelnika iz 2008. godine je bila puko prosipanje šuplje, ili ti već udomačeno farbanje mediokriteta iz iste stranke.
- madner
#1468 Re: SDP
Dakle vidis da je 1930
Kao sto si ti koristio rijec neminovno tako i Kaynes vjerovao da su to prirodni zakoni slobodnog trzista. Dakle nije opste bitno, po njemu da li si BiH, USA ili nesto trece. Isto tako ti Friedman kaze da su zakoni koje si maloprije postavio pogresni. To je sustina moneterizma.
Dakle vrati se na pocetak diskusije, pa procitaj sta Milton kaze o ekonomiji.
Kao sto si ti koristio rijec neminovno tako i Kaynes vjerovao da su to prirodni zakoni slobodnog trzista. Dakle nije opste bitno, po njemu da li si BiH, USA ili nesto trece. Isto tako ti Friedman kaze da su zakoni koje si maloprije postavio pogresni. To je sustina moneterizma.
- madner
#1469 Re: SDP
Zavisi sta stecajni upravnici urade. To je prvi korak, i prema likvidaciji i prema ispunjenju obecanja.Ricken wrote:U potpunosti se slažem, a pošto te firme koje izvrsno poznajem, imaju identičnu situaciju od 96 pa na ovamo, onda ćemo se složiti sa Stocharom da SDP ova kampanja za načelnika iz 2008. godine je bila puko prosipanje šuplje, ili ti već udomačeno farbanje mediokriteta iz iste stranke.
-
Hipatija
#1470 Re: SDP
@Ricken jasan mi je tvoj cilj, ali mi nije jasan način kako da te onemogućim?! Možeš li navoditi bar glavne krivce i uzroke svih tih "likvidacija" i uništavanja privrednih subjekata u BiH. Istinu nećeš promijeniti (bar je kaži cjelovito).
- Ricken
#1471 Re: SDP
Dakle vidiš da je tvoj primjer SAD-a iz 1960.madner wrote:Dakle vidis da je 1930![]()
Svi ekonomski zakoni važe samo za određeno područije. Koncept bilo kakvog preslikavanja američkog ekonomskog koncpeta u BiH je ne pogrešno nego nemoguće. To što si se ti naklatio na Keynesa je vjerovatno problem što domaći profesori manje prevode i čitaju Njemački recept nakon 45-e. Ali nebitno.
Ako Friedman to baš tako kaže kako si postavio zašto je trenutno Obama na velikom udaru javnosti jer SAD nema u svom budžetu dovoljan nivo javnih rashoda?
Nemožeš selektivno gledati na ekonomske teorije koje svoj nastanak izvlače jedna iz druge, nešto što je funckionisalo u vrijeme Keynesa nije u Friedmanovo vrijeme zbog različite ekonomske strukture zemlje. Friedman monetarizam je nastao na Keynsovim postavkama u jednom drugom ekonomskom vremenu uvažavujući sve promjene koje je SAD u tih 30 godina doživjela.
U zemlji sa nelikvidnim finansjskim tržitima, bez razvijnih derivatnih instrumenata i uz nemogučnost vođenja bilo kakve ozbiljnije monetarne polItike, gdje je skupi sistem zaduživanje preferentno orjentisan na bankasrke institucije moj stav je i dalje: NEMINOVNO!
Postavlja se pitanje čemu je bliža BiH, Fridmanovoj ili Keynsovoj SAD?
Nego nisi mi odgovorio na pitanja?
Last edited by Ricken on 17/09/2011 17:16, edited 4 times in total.
- Ricken
#1472 Re: SDP
Hipatija wrote:@Ricken jasan mi je tvoj cilj, ali mi nije jasan način kako da te onemogućim?! Možeš li navoditi bar glavne krivce i uzroke svih tih "likvidacija" i uništavanja privrednih subjekata u BiH. Istinu nećeš promijeniti (bar je kaži cjelovito).
Razlog je rat, uništeni resursi, zastarjela i uglavnom uništena tehnologija,nepostojanje državne vizije šta učiniti sa istim subjektima koji su ex YU bili uspješni. Ko nije vidio samo zgradu Polietilenke, nemože shvatiti količinu ublehe tako koncipirane kampanje.
P.s. A koji je bolan to moj cilj?
Da pokažem da u ovdašnji socijal demokrati ne zaostaju u ubleharenju za svojim nešto desnijim kolegama?
-
Hipatija
#1473 Re: SDP
Cilj ti je ubiti i ovo malo nade u pozitivne efekte SDP politike! Nisu svi "u pet deka"! Djeluješ obeshrabrujuće.
- Ricken
#1474 Re: SDP
Evo ja ću se odmah izvinuti ovdje svim pristalicama SDP, ako mi nabrojiš 5 pozitivnih efekata jednogodišnje SDP ove vlasti?Hipatija wrote:Cilj ti je ubiti i ovo malo nade u pozitivne efekte SDP politike! Nisu svi "u pet deka"! Djeluješ obeshrabrujuće.
-
Hipatija
#1475 Re: SDP
Evo, jednu rečenicu si napisao i cilj je vidljiv - omalovažavanje SDP-a. Kakve jednogodišnje vlasti ( dok si jednu rečenicu napisao već si usput i laž proturio)?