Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
wewa

#1451 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Cholina_Lokica wrote:E drage moje, trudnoca i zeljezo u krvi :?
Ima li koja da je plaho problema imala zbog toga i sve to...
Od kako znam za sebe, znam i za problem sa zeljezom, mislim da mi je nalaz dva puta u zivotu bio ok sto se toga tice, uvijek je ispod svake granice normalnog. Eh, sad sam sva isprepadana sta cu i kako cu, google me ubi informacijama kakve sve komplikacije mogu se pojaviti :mrgreen:
Necemo pravit dijete odmah sutra, ali u dogledno vrijeme da, i treba mi da se pripremim za toga... Znaci kod mene je situacija dzaba hrana sva, ne pomaze u povecanju, tablete ne smijem da pijem, bilo je par pokusaja svaki put zavrsila u bolnici, u tolikoj mjeri ih ne podnosim, tako da otpadaju. Sad sam sva panicna sta cu sa zeljezom, da mogu u dogledno vrijeme juniora iznijeti kako treba
bademi, bademi, bademi! a uz to i cimet, ali pravi cimet, a ne zamjena koju nam obicno podmecu. uz to, caj od zare!
ako budes dobra, posudim ti jednu knjigu koju je pisala vegetarijanka - the natural pregnancy book 8-)
ustvari, daj mail adresu, posaljem ti pdf!
Ma.Le.Na wrote:ja samo znam da ja kad zatrudnim wewa ce biti prva da sazna i da bude angazovaTa ko moj licni guru i trener :D

jah ...zaboravila sam joj to reci al evo nikad nije kasno :D :D :D
:lol: :lol: :lol: evo, rekla si mi :D :kiss:
Cholina_Lokica

#1452 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Znaci grozdjice da ukljucim, koje mrzim iz dubine duse, nema veze :mrgreen: Ovo do sad, cvekla i svo nabrojano voce i povrce konzumiram jako puno... Meso zaboravite, to stvarno ne moRem jesti, i lijekovi, sve ostalo dolazi u obzir :D Pa valjda uspijem...
Google is NOT your friend nekad, kad te ovako isprepada :mrgreen:

wewa ide pp :D
wewa

#1453 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Cholina_Lokica wrote:Znaci grozdjice da ukljucim, koje mrzim iz dubine duse, nema veze :mrgreen: Ovo do sad, cvekla i svo nabrojano voce i povrce konzumiram jako puno... Meso zaboravite, to stvarno ne moRem jesti, i lijekovi, sve ostalo dolazi u obzir :D Pa valjda uspijem...
Google is NOT your friend nekad, kad te ovako isprepada :mrgreen:

wewa ide pp :D
bitno je da kombinujes zeljezo s vitaminom C - ali vidjeces, ova knjiga je puna recepata za prirodne pripravke ;-)
Alhemicarkaa

#1454 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Složila bih se za čaj od žare, pij ga što više možeš.
Ako već ne možeš meso jesti, potrudi se u povrće, ili čak i voće koje konzumiraš dodati malo ulja, Fe nešto mora nositi (pogledaj da sve namirnice koje imaju dosta željeza imaju i veći udio masnoća). Pored C vitamina unosi i B vitamina.
I mit je da špinat ima veliki udio željeza, nastala je kucna greška u pisanju, pa je jedan zarez pomaknut ulijevo i to se vuklo godinama, ima ga, ali ne koliko se misli. ;-)
wewa

#1455 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

blitva je zapravo jedan od najvecih izvora zeljeza, a nisu zanemarive ni integralne zitarice. zato je to dvoje optimalna kombinacija, dobijas zeljezo i kalcij.
putujucidzindas

#1456 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

eto i ja sam oduvijek bila s manjkom zeljeza, koje se zapravo "gubi negdje u organizmu" - po rijecima doktora.

Na pocetku trudnoce, kad su me poslali da uradim nalaze krvi, blaga me jeza uhvatila od pomisli na zeljezo. Stigli nalazi - zeljezo tik ispod gornje granice :D niti znam kako, niti znam zasto, jednostavno je bilo sve OK. Isto tako sam posvadjana s crvenim mesom godinama, eventualno moze proci riba, puretina, ali zato sve povrce, medovi, zitarice...ma zapravo ne znam da bih nesto posebno izdvojila... nista specijalno nisam ni jela niti posebne dodatke koristila. eto sad sam 7. mjesec i jos uvijek je sve u redu :)
LaCici

#1457 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Ima li ikakav lijek protiv prehlade da trudnica smije uzeti? Smrcem, kasljem, grlo me boli uzas, na svim lijekovima koje imam u kuci pise da se ne uzima u trudnoci prije konsultacija sa doktorom, ali posto na kontrolu idem tek u srijedu nemam koga pitati. :( Ili mi preostaju samo cajevi pa da se samo izvuce?
CherryLips

#1458 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

A negdje sam procitala isto za zeljezo, kasiku meda u casu cijedjenog soka od narandze,i sebi to nekad zamutim,ni kod mene zeljezo nije bas bajno...I mix cijedjenog soka od mrkve,jabuke i cvekle,mogla bih ga piti i dan i noc...
Cholina_Lokica

#1459 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

CherryLips wrote:A negdje sam procitala isto za zeljezo, kasiku meda u casu cijedjenog soka od narandze,i sebi to nekad zamutim,ni kod mene zeljezo nije bas bajno...I mix cijedjenog soka od mrkve,jabuke i cvekle,mogla bih ga piti i dan i noc...
Prvo haman svaki dan pijem pravo volim :D
A mrkvu, jabuku i cveklu si bar jednom ili dva puta hefticno izrendam i jedem, to mi je preodobra kombinacija
CherryLips

#1460 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

LaCici wrote:Ima li ikakav lijek protiv prehlade da trudnica smije uzeti? Smrcem, kasljem, grlo me boli uzas, na svim lijekovima koje imam u kuci pise da se ne uzima u trudnoci prije konsultacija sa doktorom, ali posto na kontrolu idem tek u srijedu nemam koga pitati. :( Ili mi preostaju samo cajevi pa da se samo izvuce?
Cici,nisam trudnica ali sam prije 10 ak dana ista bila ko ti,i nista od lijekova nisam uzimala i proslo je. Za kasalj mi sveki dala pomijesan med sa ribanim hrenom,cijedila sam limun u jednu casu tople vode,i spricala propolis u grlo. I evo prezivila:) i naravno litre caja sa limunom i medom...
wewa

#1461 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

LaCici wrote:Ima li ikakav lijek protiv prehlade da trudnica smije uzeti? Smrcem, kasljem, grlo me boli uzas, na svim lijekovima koje imam u kuci pise da se ne uzima u trudnoci prije konsultacija sa doktorom, ali posto na kontrolu idem tek u srijedu nemam koga pitati. :( Ili mi preostaju samo cajevi pa da se samo izvuce?
iscijedi limun, dodaj jednaku kolicinu meda (kupovnog, radi sigurnosti), kasicicu cimeta i uzimaj po malo uz topao caj.
LaCici

#1462 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Hvala vam puno :kiss: Probat cu onda ovako bez lijekova.
Alhemicarkaa

#1463 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

LaCiCi, mene je to bilo skoro uhvatilo, što više tečnosti i ono što je mene spasilo je fiziološka otopina - uzmi čašu tople vode, stavi kašćicu soli i time ispiri grlo i nos. I odleži, nemoj kad ti bude malo bolje odmah na noge. Imaš li temperaturu?
blues_woman

#1464 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blues_woman »

nazalost nista....samo u slucaju visoke temperature paracetamol....ostalo prirodno...mozes c vit u tabletama...
yellow cat

#1465 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

la cici, za grlo možeš slobodno uzeti pastile od islandskog lišaja ove Image

njih trudnice mogu bez problema koristiti jer su na biljnoj bazi. Ja sam ih koristila dok me grlo bolilo, pomogle su mi. Oko 6 km su u apoteci.

za nos, uzmi aqua maris, garant pomaže.
LaCici

#1466 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Nemam temperaturu...jos. Najvise me toga i strah, samo da se ne razvije prehlada.
Hvala vam na savjetima, divne ste. ;-)
male_okice

#1467 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by male_okice »

LaCici wrote:Nemam temperaturu...jos. Najvise me toga i strah, samo da se ne razvije prehlada.
ne znam da li smijes zbog trudnoce, ali mislim da ipak da, mozes da se paris nad nekim biljnim cajem da ti malo sinusi popuste ali samo onda nemoj izlaziti vani
sarajevo_84

#1468 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

LaCici wrote:Ko ceka dr Masica evo informacija da je 8.2. na kabinetu.
Hvalaaaaaaaaaaaa... :kiss: :kiss: :kiss: :D
sabanss

#1469 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sabanss »

Pa nije valjda da se ni obicna prehlada ne moze lijeciti bez lijekova :D

Fizioloska otopina za nos, topli cajevi za grlo, vrela pileca supa... Sve ce ti to pomoci kao i Coldrex i slicna sranja samo sto nije skodljivo... Od tableta mislim da smijes temperaturu obarati paracetamolom ostali lijekovi ti za obicnu prehladu stvarno ne trebaju.
zbunjena2010

#1470 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zbunjena2010 »

LaCici wrote:Ko ceka dr Masica evo informacija da je 8.2. na kabinetu.
A u kojem terminu on bude u kabinetu???
zbunjena2010

#1471 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zbunjena2010 »

LaCici wrote:Nemam temperaturu...jos. Najvise me toga i strah, samo da se ne razvije prehlada.
Ja sam prije pet do sedam dana kasljala to je uzas jedan. U apoteci mi nisu nista smjeli dati ni na biljnoj bazi. Mama mi rekla da stavim dvije kasike velike secera u neku posudu, serpa, loncic, dzezvica i da to karameliziram, sklonis s vatre, dodas mlijeko ali jaaaaaako pazljivo sipaj jer to moze da pukne pa poprska i po tebi i okolo, onda to fino prokuhas i ubacis malo putera a mozes i jednu, dvije bronhi bombone. Bude jako ukusno i meni kao da si rukom odnio. :) eto ukoliko nisi znala i ovo je prava stvar za kasalj.
mumy

#1472 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mumy »

med i biber na krpicu pa na vrat :)
LaCici

#1473 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

@sabanss ne bih se ja brinula oko obicne prehlade da nisam operisala krajnike. Zato mi i najobicnija prehlada moze otici na pluca pogotovo sada u trudnoci kada je imunoloski slabiji. Mozda je tebi smijesno sto se brinem, ali meni bas i nije.
@zbunjena dr Masic je ujutro od 8.30 na kabinetu pa vjerovatno do 15 ili 16,u to nisam sigurna jer vecina trudnica ide odmah ujutro. To za karameliziranje secera je i meni moja mama rekla, tako da cu i to danas probati. Hvala ;)
sabanss

#1474 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sabanss »

LaCici wrote:@sabanss ne bih se ja brinula oko obicne prehlade da nisam operisala krajnike. Zato mi i najobicnija prehlada moze otici na pluca pogotovo sada u trudnoci kada je imunoloski slabiji. Mozda je tebi smijesno sto se brinem, ali meni bas i nije.
Ok, medjutim nisi naglasila sta mislis uzimati... Ja sam samo ustvrdio da vecina stvari koja se uzima u tim slucajevima je beskorisna i da imas neskodljivu alternativu. Moja supruga je uzimala i antibiotike u trudnoci zbog jake upale sinusa i djeca su hvala Bogu ziva i zdrava, medjutim antibiotici ne pomazu kod obicnih prehlada i viroza.

Nista se ne sikiraj (kako ovo glupo zvuci kada govoris trudnici), vidjeces da ce biti bolje nego sto mislis :D
max07

#1475 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

Cao cao,

veliki pozdrav svima :-D
Po mojoj procjeni trudna sam vec najmanje 4 sedmice. Narednog petka idem na prvi pregled kod ljekara, a test sam vec dva puta radila - oba puta pozitivan.

Posto mi je ovo prva trudnoca pa nemam nekog velikog iskustva, bilo bi super ako bi mi neko mogao pomoci, jer se vec stvarno brinem. Naime, vec drugi dan osjecam dosta jako grcenje maternjice (ono kao u toku menstruacije). Je li to normalno ili bi mogao biti predznak za spontani?
Vec nekako iskljucujem da nisam trudna jer pored testa i kasnjenja menstruacije imam i neke druge simptome - blage mucnine, cesta mokrenja itd.

Nadam se da ce mi neko sada reci da je to sasvim normalno :)
Post Reply