Kviz
- bijela
#1452 Re: Kviz
postoji pet perioda u toku dana kada je pokuđeno klanjati. to su:
- Motokultivator
#1453 Re: Kviz
kad sunce izlazibijela wrote:postoji pet perioda u toku dana kada je pokuđeno klanjati. to su:
kad je sunce na polovini neba
kad sunce zalazi
(ostatak ne znam ili mi nemere sad past na pamet
- Ciprol
#1454 Re: Kviz
eh sad, nema dobrovoljnih namaza poslije ikindije?Motokultivator wrote:kad sunce izlazibijela wrote:postoji pet perioda u toku dana kada je pokuđeno klanjati. to su:
kad je sunce na polovini neba
kad sunce zalazi
(ostatak ne znam ili mi nemere sad past na pamet)
- bijela
#1455 Re: Kviz
da
ostala dva su nakon farza dva namaza.
a ti namazi su:
1. ikidija (kako reče ciprol) i
2. ?
ostala dva su nakon farza dva namaza.
a ti namazi su:
1. ikidija (kako reče ciprol) i
2. ?
-
shillen
#1456 Re: Kviz
ja kolko znam , od kad podje izlaziti pa dok skroz ne izadje , od kad dotakne horizont , pa dok skroz ne zadje , i kad je sunce u zenitu
ciprol , cit'o sam bas neki dan hadis , da je pokudjeno klanjati nakon ikindije dobrovoljni namaz
al bolje da neko ko bolje zna potvrdi
ciprol , cit'o sam bas neki dan hadis , da je pokudjeno klanjati nakon ikindije dobrovoljni namaz
al bolje da neko ko bolje zna potvrdi
- Motokultivator
#1457 Re: Kviz
Kada se govori o ovim periodima dana kada se nesmije klanjati meni vazda to naupmadne kad vidim likove kako ulijecu u dzamiju i pocnu klanjati sunete a ezan uci. Al to je posebna tema 
-
shillen
#1458 Re: Kviz
Najjace meni za Dzumu , kad on klanja sunnete dok hodza drzi hutbu

- bijela
#1459 Re: Kviz
de, odgovorite mi još jedan namaz, koji
dakle, pokuđeno je klanjati nakon faza ____________ i farza ikindije.
imam još jedno pitanje
imam još jedno pitanje
- Motokultivator
#1460 Re: Kviz
Tamam odgovori sama i time dobijas sansu za to novo pitanje. Obzirom da neznamobijela wrote:de, odgovorite mi još jedan namaz, koji![]()
imam još jedno pitanje
- Ciprol
#1462 Re: Kviz
sabah?bijela wrote:de, odgovorite mi još jedan namaz, koji![]()
imam još jedno pitanje
- bijela
#1463 Re: Kviz
sabah, poslije sabaha.
zbog toga je zanimljvo pravilo slijedeće:
ukoliko se desi da pristižete na podne a već je počeo farz, priključit ćemo se zajedničkom klanjaju farza, a nakon farza ćemo klanjati sunnet, pa sun-sunnet.
međutim, ukoliko stižemo na sabahski farz ne možemo postupiti na taj način,
nego ćemo prvo klanjati sunnet, pa ako stignemo na džematski farz dobro i jest, ako ne - onda ćemo sami klanjati,
budući da se nakon sabahskog farza ne može klanjati ništa do izlaska sunca (pa čak ni sabahski farz).
novo pitanje slijedi u narednom postu
- bijela
#1464 Re: Kviz
sura el-mudžadele počinje riječima:
Čuo je Allah riječi one koja se s tobom raspravljala o mužu svome i jadala se Allahu, a Allah čuje razgovor vaš međusobni, jer Allah, uistinu, sve čuje i sve vidi!
ko je žena koja se spominje u ajetu i zbog čega se ona požalila Uzvišenom Allahu?
da ne bude previše, možete napisati samo njeno ime i razlog, a ja ću iz jednog tefsira kojeg imam pred sobom ispričati priču o tome
Čuo je Allah riječi one koja se s tobom raspravljala o mužu svome i jadala se Allahu, a Allah čuje razgovor vaš međusobni, jer Allah, uistinu, sve čuje i sve vidi!
ko je žena koja se spominje u ajetu i zbog čega se ona požalila Uzvišenom Allahu?
da ne bude previše, možete napisati samo njeno ime i razlog, a ja ću iz jednog tefsira kojeg imam pred sobom ispričati priču o tome
- Ciprol
#1465 Re: Kviz
alo bre, pa ne mozes ti stalno pitanja da postavljasbijela wrote:sura el-mudžadele počinje riječima:
-
shillen
#1467 Re: Kviz
Havle bint Sa'lebe , da je njenu mladost potrosio 
- bijela
#1468 Re: Kviz
DrizzT wrote:Havle bint Sa'lebe , da je njenu mladost potrosio
- bijela
#1470 Re: Kviz
pročitah sad pa sam htjela podijeliti sa vama i ujedno iskoristiti za pitanje
da, riječ je o Havle bint Sa'lebe, r.a., koja se žalila na svoga muža jer se razveo od nje "zihar" razvodom.
priča slijedi:
ajet je objavljen u vezi sa slučajem Havle bint Hakim, a veli se i Havle bint Sa'lebe ili, pak, Havle bint Huvejlid.
Neki kažu i da se ona zvala Džemila i da je bila žena Evsa b. es-Samita el-Ensarija, brata Ubade b. es-Samita, koji je od nje zihar učinio, a koji je u vrijeme džahilijjeta označavao trajnu zabranu bračnog snošaja.
Nakon što je to Evs uradio, njegova žena je došla Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla:
„Allahov Poslaniče, Evs je pojeo moju mladost i njemu sam posvetila svoj stomak, pa kada sam ostarila i kada je moja porodica pomrla, on je od mene zihar učinio!“
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Ne vidim ništa drugo, osim da si mu postala zabranjena!“
Ponovo je rekla: „Allahov Poslaniče, ne čini to! Ja sam sama! Nemam nikoga od svoje porodice osim njega!“
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, joj je isto rekao kao i prvi put, ali je ona ponovo molila istim riječima.
I to je ta rasprava (el-mudžadele), koja se spominje u ovom ajetu; i jadala se Allahu – govoreći:
„Moj Allahu, ja se Tebi jadam, na svoje stanje, svoju samoću i svoje siromaštvo!“
Još se prenosi i da je govorila: „Moj Allahu, ja sa njim imam malu djecu, ako ih uzem k sebi bit će gladni, a ako ih ostavim njemu bit će izgubljeni!“
Aiša, r.a., je rekla: „Neka je slavljen Onaj koji čuje sve riječi! Bila sam prisutna (njenom slučaju), pa neke Havline riječi nisam čula, a Allah ih je čuo!“
Potom je došla objava Kur'ana u vezi sa tim slučajem, te je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poslao po njenog muža i neredio mu: „Oslobodi roba!“
On je odgovorio: „Tako mi Allaha, nemam toliko sredstava!“
Potom ga Alejhiselam upita: „Možeš li uzastopno postiti dva mjeseca?“
Odgovori: „Tako mi Allah, nisam to u stanju!“
Alejhiselam: „Možeš li nahraniti šezdeset siromaha?“
Evs: „Ne mogu, osim da mi Allahov Poslanik pomogne i da za mene dovu prouči!“
Pa mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pomogao sa petnaest sāa (mjerica) hrane, a veli se i sa trideset sāa i da je za njega proučio dovu. Tako je Evs dao otkup (keffaret) u hrani i zadržao svoju suprugu.
(ps. smajliji su opaska pripisivača, tj. mene
)
da, riječ je o Havle bint Sa'lebe, r.a., koja se žalila na svoga muža jer se razveo od nje "zihar" razvodom.
priča slijedi:
ajet je objavljen u vezi sa slučajem Havle bint Hakim, a veli se i Havle bint Sa'lebe ili, pak, Havle bint Huvejlid.
Neki kažu i da se ona zvala Džemila i da je bila žena Evsa b. es-Samita el-Ensarija, brata Ubade b. es-Samita, koji je od nje zihar učinio, a koji je u vrijeme džahilijjeta označavao trajnu zabranu bračnog snošaja.
Nakon što je to Evs uradio, njegova žena je došla Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla:
„Allahov Poslaniče, Evs je pojeo moju mladost i njemu sam posvetila svoj stomak, pa kada sam ostarila i kada je moja porodica pomrla, on je od mene zihar učinio!“
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Ne vidim ništa drugo, osim da si mu postala zabranjena!“
Ponovo je rekla: „Allahov Poslaniče, ne čini to! Ja sam sama! Nemam nikoga od svoje porodice osim njega!“
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, joj je isto rekao kao i prvi put, ali je ona ponovo molila istim riječima.
I to je ta rasprava (el-mudžadele), koja se spominje u ovom ajetu; i jadala se Allahu – govoreći:
„Moj Allahu, ja se Tebi jadam, na svoje stanje, svoju samoću i svoje siromaštvo!“
Još se prenosi i da je govorila: „Moj Allahu, ja sa njim imam malu djecu, ako ih uzem k sebi bit će gladni, a ako ih ostavim njemu bit će izgubljeni!“
Aiša, r.a., je rekla: „Neka je slavljen Onaj koji čuje sve riječi! Bila sam prisutna (njenom slučaju), pa neke Havline riječi nisam čula, a Allah ih je čuo!“
Potom je došla objava Kur'ana u vezi sa tim slučajem, te je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poslao po njenog muža i neredio mu: „Oslobodi roba!“
On je odgovorio: „Tako mi Allaha, nemam toliko sredstava!“
Potom ga Alejhiselam upita: „Možeš li uzastopno postiti dva mjeseca?“
Odgovori: „Tako mi Allah, nisam to u stanju!“
Alejhiselam: „Možeš li nahraniti šezdeset siromaha?“
Evs: „Ne mogu, osim da mi Allahov Poslanik pomogne i da za mene dovu prouči!“
Pa mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pomogao sa petnaest sāa (mjerica) hrane, a veli se i sa trideset sāa i da je za njega proučio dovu. Tako je Evs dao otkup (keffaret) u hrani i zadržao svoju suprugu.
(ps. smajliji su opaska pripisivača, tj. mene
-
shillen
#1471 Re: Kviz
et vidis da joj je mladost potrosio
ma ja zgooglu i prvu recenicu skratio
ma ja zgooglu i prvu recenicu skratio
- ljubav_aha
#1472 Re: Kviz
prepucavanjeAdnaZ wrote:Selamun alejkum, ova 'prepucavanja' o Google-u neću komentarisati, neka vam je na čast. @lilla evo prekucah iz Buharije, tebi za ljubav a u ime Allaha.
SAHIHU-L-BUHARI; ODJEĆA
Zabrana korištenja šafrana muškarcima *1
5846.Pričao nam je Musedded, njemu Abdul-Varis, prenoseći od Abdul-Aziza da je Enes rekao:''Vjerovjesnik, s.a.v.s, zabranio je muškarcima da se koriste šafranom.''*2
Odjeća obojena šafranom
5847. Pričao nam je Ebu -Nu'ajm, njemu Sufjan, ovome Abdullah b. Dinar, koji prenosi da je Ibn-Omer, r.a., rekao:??Vjerovjesnik, s.a.v.s., zabranio je hadžiji u ihramima odjeću obojenu versom i šafranom.'' *3
__________________________________________________________________________________
*1-Odnosi se na korištenje šafrana po tijelu.
*2- Ovaj hadis je zabilježen u više predanja, ali ipak nisu jasni razlozi zabrane. Postoji više mišljenja o razlogu zabrane korištenja šafrana muškarcima. Da li je to zbog njegova mirisa, što bi značilo da se tretira kao ženski parfem, ili zbog njegove boje, što bi opet značilo da je zabranjena i svaka druga žuta boja? Bejheki prenosi da je Šafi tvrdio kako je šafran muškarcima zabranjen u svakoj varijanti, kao i u svakoj prilici. Tako Muslim bilježi hadis od Abdullaha b. Omera:''Vjerovjesnik,s.a.v.s., vidio je na meni dva odjevna predmeta obojena šafranovom bojom, pa mi je rekao:'Ovo je odjeća nevjernika, pa je zato ne oblači!'-'Da ih operem?', rekao sam mu. 'Ne', reče mi, 'nego ih zapali'.'' Pa i pored toga postoje mišljenja koja dopuštaju upotrebu šafrana bez ograničenja kao i mišljenja prema kojima je šafran dopušten u određenim situacijama. Neki opet zabranu korištenja šafrana svode na pokuđenost(mekruh), iako se iz izloženog može izvesti jasna i očigledna zabrana njegovog korištenja muškarcima na oba načina.
*3-Iz ovog hadisa neki učenjaci izvode zaključak da je odjeća obojena šafranom muškarcima zabranjena samo u toku nošenja ihrama. U tom se smislu navode i neka predanja po kojima je, navodno, i Vjerovjesnik, s.a.v.s., nosio odjeću obojenu šafranom. Međutim imajući u vidu naprijed izneseno o korištenju šafrana po tijelu, teško je ustvrditi da je upotreba šafrana upoće dopuštena muškarcima.
evo u prilog i jedna slika spomenutog cvijeta:
zeno,zuta boja je boja Jevreja,Juda je bio obucen u zutu odoru kad je ubio Isusa
zuta boja nema uospte negativne asocijacije u Islamu,a miris safrana je poneta i tvoje price
moj post je vezan za zutu kao izuzento feminine boju,koja privlaci paznju muskaraca,tovj post je vezan za odjecu i miris msukaraca
- AdnaZ
#1473 Re: Kviz
@ljubav_aha halali ali mislim da nisi dobro pročitala par stvari. Nisam se uopšte osvrtala na tvoj post, ovo što sam postavila je samo još nešto što je rečeno o ž boji. Drugo u postu koji citiraš, osim prve rečenice koja nema veze s konkretno ž bojom, ništa dr nije moj navod. Prepisala sam od slova do slova dva hadisa i fusnote iz Buharije, naglašavam bez ikakvog svog komentara. Treće u samoj fus noti se navodi da je ova zabrana od Poslanika usljedila iz moguća dva razloga, il pak samo jednog od njih:
Da li je to zbog njegova mirisa, što bi značilo da se tretira kao ženski parfem, ili zbog njegove boje, što bi opet značilo da je zabranjena i svaka druga žuta boja?
Još jednom ništa lično, da sam imala namjeru da se osvrćem na neki post konkretno to bi se dalo primijetiti.
Da li je to zbog njegova mirisa, što bi značilo da se tretira kao ženski parfem, ili zbog njegove boje, što bi opet značilo da je zabranjena i svaka druga žuta boja?
Još jednom ništa lično, da sam imala namjeru da se osvrćem na neki post konkretno to bi se dalo primijetiti.
- ljubav_aha
#1474 Re: Kviz
lillla je postavila generalno pitanje,nije spomenula zene ili muskarace,ti si pisala o muskarcima,ja o zenama,stoga lillino pitanje je defitivno upotpunjenoAdnaZ wrote:@ljubav_aha halali ali mislim da nisi dobro pročitala par stvari. Nisam se uopšte osvrtala na tvoj post, ovo što sam postavila je samo još nešto što je rečeno o ž boji. Drugo u postu koji citiraš, osim prve rečenice koja nema veze s konkretno ž bojom, ništa dr nije moj navod. Prepisala sam od slova do slova dva hadisa i fusnote iz Buharije, naglašavam bez ikakvog svog komentara. Treće u samoj fus noti se navodi da je ova zabrana od Poslanika usljedila iz moguća dva razloga, il pak samo jednog od njih:
molim te,ne moj pisati da se prepucavamo jer eto koristimo google
ja sam sposobna postaviti nemoguca pitanja,vjeruj mi