CARINA U BiH
Moderator: anex
- ringingpeace
#1451 Re: CARINA U BiH
- seoBIH
#1452 Re: CARINA U BiH
Zao mi je, ali je moguce i stvarno je. Nemas ama bas nikakvu mogucnost da ne platis carinu.
15KM ce biti takse, a 30-40KM ce biti carina i pdv
- ringingpeace
#1453 Re: CARINA U BiH
hvala puno na odgovoru. ali sad sam razočaran jer ovo je moja prva kupovina preko ebaya i na ovaj način to nema nikakva smisla. pa da sam znao da će mi carinit rekao bih prodavaču da napiše manju cijenu na paket ili da stavi da je poklon jer će me ovi oderati,
- seoBIH
#1454 Re: CARINA U BiH
I da napise manju cijenu i da stavi kao poklon ne bi proslo jer imaju svoje kataloske vrijednosti i po tome carine. Postoji i sansa da ti ne carine, tj ako ne ode na cirnu ali su sanse male. Tebi ce 100% cariniti kada su te vec zvali 
- KID
#1455 Re: CARINA U BiH
Ne postoji vise taksa od 15 km..123456789 wrote:Zao mi je, ali je moguce i stvarno je. Nemas ama bas nikakvu mogucnost da ne platis carinu.
Uvozna taksa po carinskoj deklaraciji je 20KM..
¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
- seoBIH
#1456 Re: CARINA U BiH
10KM taksa, + 2,5KM za uplatnice + 3KM za otvaranje paketa.
- Ostri_Mac
#1457 Re: CARINA U BiH
Pozdrav svima!
Trebao bi mi savjet, kao i svima
cijenim svaku pomoc...
Dok sam bio u DE prije 1,5god kupio komplet 2 mala mrezna adaptera na amazon.de- 45eur.
Jedan se pokvario nedavno, kontaktirao amazon marketplace, oni prodavnicu i ovi mi se javili da im posaljem da mi zamijene za novo...sad, moram poslati oba jer su u kompletu...nece me doci ispod 40km...sta da radim kada dodje posiljka?
Imam original invoice, ali nisam platio carinu i pdv jer sam unio licno kao koristenu robu kad sam se vracao ovamo...sto i jeste bilo.
Da li da kazem prodavcu da napise da je reklamacija i/ili da javim carini ovdje da saljem na reklamaciju-cini mi se da je poznanik nekad o tome pisao...
Hvala
Trebao bi mi savjet, kao i svima
Dok sam bio u DE prije 1,5god kupio komplet 2 mala mrezna adaptera na amazon.de- 45eur.
Jedan se pokvario nedavno, kontaktirao amazon marketplace, oni prodavnicu i ovi mi se javili da im posaljem da mi zamijene za novo...sad, moram poslati oba jer su u kompletu...nece me doci ispod 40km...sta da radim kada dodje posiljka?
Imam original invoice, ali nisam platio carinu i pdv jer sam unio licno kao koristenu robu kad sam se vracao ovamo...sto i jeste bilo.
Da li da kazem prodavcu da napise da je reklamacija i/ili da javim carini ovdje da saljem na reklamaciju-cini mi se da je poznanik nekad o tome pisao...
Hvala
- seoBIH
#1458 Re: CARINA U BiH
Ako bude slao, salji s obicnom postom i ako su bas mali mislim da nece izaci vise od 20KM.
Mozes ubaciti invoce unutra i mozes napisati, tj isprintati list i napsiati da je pokvareno ako carinici budu otvarali pri izvozu i ne bi trebali praviti problem. Problem ce biti kada budes ponove uvozio i ako ode na cairnu morat ces platiti cairnu i to je to
Carinu ne bi placao da si je vec jednom platio.
PS: nisam siguran da ce amazon poslati adaptere na BIH adresu. Ne kupujem s amazona, ali koliko ja znam u BIH dostavljaju samo knjige i CD-ove.
Mozes ubaciti invoce unutra i mozes napisati, tj isprintati list i napsiati da je pokvareno ako carinici budu otvarali pri izvozu i ne bi trebali praviti problem. Problem ce biti kada budes ponove uvozio i ako ode na cairnu morat ces platiti cairnu i to je to
Carinu ne bi placao da si je vec jednom platio.
PS: nisam siguran da ce amazon poslati adaptere na BIH adresu. Ne kupujem s amazona, ali koliko ja znam u BIH dostavljaju samo knjige i CD-ove.
-
BJB
#1459 Re: CARINA U BiH
10KM taksa+2,5 + 17% PDV+10% carine -odrase me danas. Nesto mi ova djevojka u posti rece sto me zbunilo..Kaze ako je preko 200KM, je li to znaci da ispod 200KM ne carine?123456789 wrote:10KM taksa, + 2,5KM za uplatnice + 3KM za otvaranje paketa.
Ima li iko tacnu informaciju? Na iznos od 147KM, nisam platila ni marku, a sada na iznos od 206KM platih bas punoo.
-
rudy81
#1460 Re: CARINA U BiH
BJB wrote:10KM taksa+2,5 + 17% PDV+10% carine -odrase me danas. Nesto mi ova djevojka u posti rece sto me zbunilo..Kaze ako je preko 200KM, je li to znaci da ispod 200KM ne carine?123456789 wrote:10KM taksa, + 2,5KM za uplatnice + 3KM za otvaranje paketa.
Ima li iko tacnu informaciju? Na iznos od 147KM, nisam platila ni marku, a sada na iznos od 206KM platih bas punoo.
i mene isto zanima... kako sam shvatila iz prijasnjih postova dosta je i do srece, nekad znaju ne cariniti ni vise iznose.
moje narudzbe do sada nisu prelazile 70-80 KM i nisam nikad placala carinu
- seoBIH
#1461 Re: CARINA U BiH
Srecai mene isto zanima... kako sam shvatila iz prijasnjih postova dosta je i do srece, nekad znaju ne cariniti ni vise iznose.
moje narudzbe do sada nisu prelazile 70-80 KM i nisam nikad placala carinu
Sve iznad vrijednosti 50KM se carini, a nevezano za cijenu UVIJEK se carini alkohol, parfemi, duhan i jos nesto
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#1462 Re: CARINA U BiH
Zato ja nikada nista nisam kupio vrijednosti preko 50KM, najskuplja posiljka 48KM, carina je prevelika da bi je placao...ringingpeace wrote:hvala puno na odgovoru. ali sad sam razočaran jer ovo je moja prva kupovina preko ebaya i na ovaj način to nema nikakva smisla. pa da sam znao da će mi carinit rekao bih prodavaču da napiše manju cijenu na paket ili da stavi da je poklon jer će me ovi oderati,
A bas to za cijenu nema veze i sto pise da je poklon, tako je u mene na svakoj posiljci bilo, ali bez carine
- seoBIH
#1463 Re: CARINA U BiH
Nije carina visoka uvijek. Npr, na narudzbu od 200KM ces platiti 70KM carine sa svim taksama sto u neku ruku dodje i prihvatljivo. Problem je kada na narudzbu od 70KM moras platiti 40-50KM.
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#1464 Re: CARINA U BiH
Da, ne isplati se uzimati nesto sto ce izaci 51-100KM nikako, ono skupo mozda i bude isplativo kao npr. ima dosta dobrih kineskih tableta po 200KM, pa cak i jeftinije
-
zbrgbl
#1465 Re: CARINA U BiH
Evo da podjelim svoje iskustvo sa dhl-om i sportdirectom. Prije 4 dana sam platio robu sa sportdirecta, ukupna vrijednost sa postainom 95eura, i znao sam da ce roba proci proces carine i pdva, sto bi na tu vrijednost trebalo iznostiti nekih 50km, sto je i prihvatljiva cijena. Za siping je pisalo Internation Air Service, nigdje nije bio pomenut dhl, tek kada su mi poslali mail sa tracknig numberom da mogu pratiti kretanje paketa sam shvatio da je to poslano dhl-om, i to dhl expresom, kao da sam ja negdje naveo da mi je hitno i da mora da stigne za 2 dana
Juce sam dobio poziv od sluzbenice dhla iz banja luke, kaze imamo informaciju da treba da stigne paket na vase ime na aerodrom u sarajevo, pa nam posaljite kopiju licne karte, order confirmation i pojedinacno za svaki predmet sta je, majica sorc ili slicno( ne znaju ljudi engleski
). I posto sam ovih dana malo citao o tome kako dhl dere ljude, a i drug mi je rekao da bi na tu cijenu od 190km trebalo biti nekih 100tinjak km carine, pdva i njihovih usluga carinjenja i posaljem mail toj zaposlenici da pitam za cijenu njihovih usluga, da sam cuo da svoje nekakve usluge naplacuju 40km, ona mi salje sledece:
Od prije nekih dva mjeseca sve posiljke za fizicka lica se carine po istoj proceduri kao za pravna /document u prilogu/ na carinsku deklaraciju ciji su troskovi izrade 53,90 KM - taxa 20 KM, provizija na taxu 0,5 KM, prijava i pregled robe 20 KM + PDV, bankarska garancija 10 KM/.
Dakle, ovi troskovi nisu nesto sto naplacuje DHL, nego carina, odnosno drzava BIH.
E sad se ja pitam u kakvoj to drzavi zivimo, gdje na robu od 190km trebam po ovim ciframa patit jos 110km carine, i kome se ja sad mogu zaliti zato sto od strane sportdirecta nigdje nisam bio obavjesten da salju to kurirskom sluzbom a ne drzavnom postom, i da mogu imati nekakvih dodatnih izdataka sto se transporta tice? Kako je moguce da ako sam za siping naveo grad banja luku i svoju adresu, ta roba ne stize u banja luku na carinjenje, vec ostaje na aerodromu u sarajevu? i da li neko zna , posto mi je doticna rekla ako odbijem da platim to i da oni carine da ce paket biti poslan nazad, da li ce mi sportdirect vratiti novac i koji dio?
Od prije nekih dva mjeseca sve posiljke za fizicka lica se carine po istoj proceduri kao za pravna /document u prilogu/ na carinsku deklaraciju ciji su troskovi izrade 53,90 KM - taxa 20 KM, provizija na taxu 0,5 KM, prijava i pregled robe 20 KM + PDV, bankarska garancija 10 KM/.
Dakle, ovi troskovi nisu nesto sto naplacuje DHL, nego carina, odnosno drzava BIH.
E sad se ja pitam u kakvoj to drzavi zivimo, gdje na robu od 190km trebam po ovim ciframa patit jos 110km carine, i kome se ja sad mogu zaliti zato sto od strane sportdirecta nigdje nisam bio obavjesten da salju to kurirskom sluzbom a ne drzavnom postom, i da mogu imati nekakvih dodatnih izdataka sto se transporta tice? Kako je moguce da ako sam za siping naveo grad banja luku i svoju adresu, ta roba ne stize u banja luku na carinjenje, vec ostaje na aerodromu u sarajevu? i da li neko zna , posto mi je doticna rekla ako odbijem da platim to i da oni carine da ce paket biti poslan nazad, da li ce mi sportdirect vratiti novac i koji dio?
- seoBIH
#1466 Re: CARINA U BiH
Sportdirect zaboravi, jasno i glasno na njihovoj stranici pise da šalju isključivo s dhl expres. Takodjer pise da sve troskove.carine snosi kupac te da se prije narudzbe informises o tome.
Sto se tice.tvoga potankar zasto se carini u sa to je prosto iz razloga sto je sjediste dhla u sa. Da se carini u bl bilo bi ti isto.
Pitanje gdje zivimo pa moras platit 50KM je jednostavno. Zivimo u drzavi gdje je narod pasivan i dopusta da ga jebe ko hoce. Reci mi molim te kojom logikom nameti trebaju biti isti ua fizičko i pravno lice? To je dhl nasa rupu u zakonu i povecali harac. Napominjem tih 50KM IDE NJIMA, a carina i pdv drzavi.
Sljedeci put naruci kod frenda u hrvatsku jer kod njih od jula nema ni carine ni pdva iz uk
Edit zamolio bih te da mi posaljes na pp mail doticne da je upitam za taj zakon malo vise pa da pojasni kako je donesen . Ovde bi se mogla ukljuciti i ag za zaštitu potrošača
Sent from my SGH-I997 using Tapatalk 2
Sto se tice.tvoga potankar zasto se carini u sa to je prosto iz razloga sto je sjediste dhla u sa. Da se carini u bl bilo bi ti isto.
Pitanje gdje zivimo pa moras platit 50KM je jednostavno. Zivimo u drzavi gdje je narod pasivan i dopusta da ga jebe ko hoce. Reci mi molim te kojom logikom nameti trebaju biti isti ua fizičko i pravno lice? To je dhl nasa rupu u zakonu i povecali harac. Napominjem tih 50KM IDE NJIMA, a carina i pdv drzavi.
Sljedeci put naruci kod frenda u hrvatsku jer kod njih od jula nema ni carine ni pdva iz uk
Edit zamolio bih te da mi posaljes na pp mail doticne da je upitam za taj zakon malo vise pa da pojasni kako je donesen . Ovde bi se mogla ukljuciti i ag za zaštitu potrošača
Sent from my SGH-I997 using Tapatalk 2
-
zbrgbl
#1467 Re: CARINA U BiH
@123456789
poslao sam ti pp ali stoji u odlaznim, nece da ode ne znam iz kog razloga, posalji mi u pp svoju mail adresu pa cu ti tu poslati ovo sto si me pitao
poslao sam ti pp ali stoji u odlaznim, nece da ode ne znam iz kog razloga, posalji mi u pp svoju mail adresu pa cu ti tu poslati ovo sto si me pitao
- glossyB
#1468 Re: CARINA U BiH
ako uzimam blazer za 120 km kolika bi mi carina dosla ?
-
zbrgbl
#1470 Re: CARINA U BiH
Zvali me iz dhl-a, 120km carine, poreza,taksi i ostalog harača za robu vrijednosti 190km
ali najjace sto mi je doticna napisala da to nisu njihove usluge, da oni nista svoje ne naplacuju, a momak koji me jutros zvao kaze 20km je taksa, 10km bankovna garancija i 24km posredovanje pri carinjenju, sto ide u njihov dzep
sta da se radi, to mi je skola za dalje, rekao sam da carine i dostave paket.
-
Chuckie
#1471 Re: CARINA U BiH
DHL je najveći derač, to je opšte poznata činjenica. Zaobići ih u širokom luku.
- seoBIH
#1472 Re: CARINA U BiH
Sta mislis mozel se zaliti ombusmenu za zastitu potrosaca ?Chuckie wrote:DHL je najveći derač, to je opšte poznata činjenica. Zaobići ih u širokom luku.
-
Chuckie
#1473 Re: CARINA U BiH
Zar postoji Obdusman za zaštitu potrošača? On je korištenjem njihove usluge pristao na TOS (terms of service) gdje je sve to navedeno i mislim da nema osnova za zalbe. I sam sam se opekao jednom kod DHLa i necu vise.
- seoBIH
#1474 Re: CARINA U BiH
http://www.ozp.gov.ba/
Problem je sto su izjednacili fizicka i pravna lica te se naplacuje svima isto. To nikako ne moze biti ok i mora biti protiv nekih pravila. Pa ne mogu raditi sta im je volja..
Problem je sto su izjednacili fizicka i pravna lica te se naplacuje svima isto. To nikako ne moze biti ok i mora biti protiv nekih pravila. Pa ne mogu raditi sta im je volja..
-
Chuckie
#1475 Re: CARINA U BiH
Hajd sroci im jedan mejl da vidimo sta ce reci.