ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nadžak

#1451 Re: ZOBS

Post by nadžak »

nadžak wrote:Pozdrav Vam.

Jedna situacija koja me haman iz cipela izbacila. Dobar i pouzdan prijatelj, koji je u saobračajnoj struci, mi prepriča situaciju koja mi nikako ne ide u glavu a tiče se propisa desne strane. Na raskrnici u obliku slova "T", koja nema nikakvog znaka nigdje desio se udes između vozila "A" i "B", recimo tako radi opisa. Vozilo "A" se kretalo pravo kroz raskrsnicu dakle zadržao je pravac kretanja a vozilo "B" se pojavilo sa druge ceste i skreće ulijevo, dakle siječe putanju ovom vozilu "A".

Bitna napomena je da VOZILA nisu iz suprotnih pravaca već jedan naspram drugog su bočno. Vozilo "A" (koje nastavlja pravo) ima vozilo "B" (koje skreće ulijevo na raskrnici) sa svoje desne strane.
Po meni klasični primjer pravila desne strane a okrivili su vozilo "B" jer je kao u toj situaciji "... pravac kretanja važniji od pravila desne strane..!

Član 49 ZOBS-a je tu potpuno jasan kako god ga čitaš i to je po meni isključiva krivica vozila "A" a nikako vozila "B".

Ima li itko ideju šta se tu moglo desiti pa da bude krivica vozila "B".

Vozim preko deset godina i ovo mi je nevjerovatno sad.

Pozdrav.
Evo mala dopuna ovog gore citiranog problema. Na skici lica mjesta nezgode vidi se da je vozilo B bilo uz lijevu ivicu ceste, a nije jednosmjerna ulica, te je odatle nastavio sa skretanjem ulijevo i došlo je do udesa. Sad je pitanje na osnovu čega je vozač vozila B kriv, s obzirom da bi do istog ishoda došlo i da je bio u traci gdje je trebao da bude?
Interesantna situacija.
Gray

#1452 Re: ZOBS

Post by Gray »

seoBIH wrote:Samo sto ta kopirana saobracajna nije validan dokument, te ukoliko to zele, kaznu ti mogu napisati.

ovjerena kopija ima zakonsku snagu originala, tako da me baš zanima šta bi rekli na to.
Laplace

#1453 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Gray wrote:
seoBIH wrote:Samo sto ta kopirana saobracajna nije validan dokument, te ukoliko to zele, kaznu ti mogu napisati.

ovjerena kopija ima zakonsku snagu originala, tako da me baš zanima šta bi rekli na to.
Ne uvijek. Fakultet, na primjer, ne možeš upisati sa ovjerenom kopijom diplome.
mayab

#1454 Re: ZOBS

Post by mayab »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Dzontra_Volta wrote:Ali si počinio prekršaj jer nemaš sa sobom obaveznu dokumentaciju. E tu stupa ona "tolerancija", da policija provjerom podataka progleda vozaču kroz prste.

a meni fakat nije jasno zašto je u sarajevu 7 dana potrebno da se završi registracija vozila
Odgovor je samo jedan, NESPOSOBNOST!
Sve je problem do tog nekog odgovornog, koji neće ili ne zeli da to stanje popravi, a opet ni njega niko ne sankcionira, banana republika, prijatelju moj!
Mozete li vjerovati da sam prije 15 godina u HR to obavljao u roku pola sata
shandrprcSA

#1455 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

Gray wrote:

procitaj cl.211. nikakve kopije, potvrde od osig. kuca itd. nisu validne...
kakavdanakneiskustvu

#1456 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

mayab wrote:
Dzontra_Volta wrote:Ali si počinio prekršaj jer nemaš sa sobom obaveznu dokumentaciju. E tu stupa ona "tolerancija", da policija provjerom podataka progleda vozaču kroz prste.

a meni fakat nije jasno zašto je u sarajevu 7 dana potrebno da se završi registracija vozila
Sve je problem do tog nekog odgovornog, koji neće ili ne zeli da to stanje popravi, a opet ni njega niko ne sankcionira, banana republika, prijatelju moj!

i u zenici sve gotovo za jedan dan,par sati tačnije
Laplace

#1457 Re: ZOBS

Post by Laplace »

mayab wrote:

i u zenici sve gotovo za jedan dan,par sati tačnije
I u Brezi sobraćajnu dobiješ isti dan. Ako sve predaš prije pauze (10 sati), mozes prosetati po gradu, popjti koju kafu pa ne moraš ni paliti auto.
seoBIH

#1458 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Laplace wrote:
Gray wrote:

Mene su pravici uvjeravali u isto ovo, da je kopija na nivou originala. Ja sam trubio danima da nije na istom nivou, te kada bi predao ovjerene kopije na fakultet, ili konkurs za posao, automatski bi bio odbijen, jer su traženi ORIGINALNI DOKUMENTI!
Nesposobnost i situacija u kojoj radnici ne obavljaju posao. U drugim gradovima, registracija ne da se završi za dan, već u roku od 2h.
Laplace

#1459 Re: ZOBS

Post by Laplace »

seoBIH wrote:
Laplace wrote:
Gray wrote:
Mene su pravici uvjeravali u isto ovo, da je kopija na nivou originala. Ja sam trubio danima da nije na istom nivou, te kada bi predao ovjerene kopije na fakultet, ili konkurs za posao, automatski bi bio odbijen, jer su traženi ORIGINALNI DOKUMENTI!
Nesposobnost i situacija u kojoj radnici ne obavljaju posao. U drugim gradovima, registracija ne da se završi za dan, već u roku od 2h.
Ja sam, kad sam upisivao fakultet, nepažnjom predao ovjerenu fotokopiju (kopirao i ovjerio radi nečeg drugog, ne sjećam se čega). Morao sam doći ponovo sa originalom.
supercali

#1461 Re: ZOBS

Post by supercali »

Zaboravljate da u sarajevu ima najvise auta posebno u novom gradu tako da je nemoguce zavrsiti to za 2 sata ko u brezi al stoji da je 7 dana puno
Recimo da bi do 3 dana bilo ok
seoBIH

#1462 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

supercali wrote:Zaboravljate da u sarajevu ima najvise auta posebno u novom gradu tako da je nemoguce zavrsiti to za 2 sata ko u brezi al stoji da je 7 dana puno
Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar...sve isto :) Nije do broja vozila, vec do nerada! Za vozacku na salteru treba unijeti par podataka i udariti pečat. Sve ostalo ti zavrsis, platis takse, platis osiguranje. Njegovo je posla max 5 minuta. Gledao svojim očima dok sam stojao u drugom redu! Naravno, ne u Sarajevu.
drug_profi

#1463 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Po meni bi bilo idealno da ti agencija ispuni papirologiju ako ne znas sam koju ti onda poneses u MUP i to na salter koji ce raditi i do vecernjih sati. Tamo predas sve. Dobijes pecat u knjizicu i stiker i zdravo. Ako je zmjena dokumenta i tablica eventualno da se prolongira ali ne vise od 24 sata.

...s mobilnog...
Laplace

#1464 Re: ZOBS

Post by Laplace »

supercali wrote:Zaboravljate da u sarajevu ima najvise auta posebno u novom gradu tako da je nemoguce zavrsiti to za 2 sata ko u brezi al stoji da je 7 dana puno
Dok sam živio u Gračanici i, isto sam na registraciju čekao.sedam dana, iako je.to gradić. Par godina kasnije, isti službenici na istom šalteru završe za dan. Očito da nije do broja auta.
supercali

#1465 Re: ZOBS

Post by supercali »

Rekoh znam da nije samo do toga al ima i toga jer uzmite samo broj automobila u opstinama u sarajevu a uzmite broj auta koji su u ne znam ni ja gdje
Gdje su onda provjere kazni itd
Ne cude me onda price da je produzio neko registraciju iako je imao kazni
530i

#1466 Re: ZOBS

Post by 530i »

Pa ako jedan ili dva službenika ne mogu stići sve na vrijeme, onda zadužiš pet ljudi da samo rade na registraciji, ovako dobar cirkus za onoga ko ne urani barem desetak dana.
supercali

#1467 Re: ZOBS

Post by supercali »

Ajmo onda zaposliti 15 ljudi da nam bude gotovo za 2 sata a onda se zalimo sta radi 15 ljudi posao koji mogu njih duplo manje uraditi
_Reds_

#1468 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

supercali wrote:Rekoh znam da nije samo do toga al ima i toga jer uzmite samo broj automobila u opstinama u sarajevu a uzmite broj auta koji su u ne znam ni ja gdje
Provjera kazni traje 5 minuta ako se hoce.
530i

#1469 Re: ZOBS

Post by 530i »

supercali wrote:Ajmo onda zaposliti 15 ljudi da nam bude gotovo za 2 sata a onda se zalimo sta radi 15 ljudi posao koji mogu njih duplo manje uraditi
Slab ti je zaključak, na nivou šefa tih službenika.
goran16v

#1470 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Samo jedan potpisuje i ako tog jednog efendije nema ili je tu ali ne potpisuje iz bilo kog razloga onda dzaba, moze raditi i 115 ljudi
condy

#1471 Re: ZOBS

Post by condy »

Ma veći su problem putne isprave. U šest sati ujutru se formira kolona ljudi od pedeset metara, koja stoji i čeka po cijeli dan. Sve se to može ubrzati. Preče je tu zaposliti još kojeg službenika nego trpati po općinskim službama ljude, koji se ubijaju od dosade na poslu.
condy

#1472 Re: ZOBS

Post by condy »

goran16v wrote:Samo jedan potpisuje i ako tog jednog efendije nema ili je tu ali ne potpisuje iz bilo kog razloga onda dzaba, moze raditi i 115 ljudi
Ja prilikom registracije sve završim sa službenikom na šalter sali. Nikome ništa se ne nosi na potpis.
supercali

#1473 Re: ZOBS

Post by supercali »

condy wrote:Ma veći su problem putne isprave. U šest sati ujutru se formira kolona ljudi od pedeset metara, koja stoji i čeka po cijeli dan. Sve se to može ubrzati. Preče je tu zaposliti još kojeg službenika nego trpati po općinskim službama ljude, koji se ubijaju od dosade na poslu.
putne isprave su prica za sebe i tu su ljudi krivi
svi se sjete vaditi dokumente 5 do 12 i kad treba na more u junu julu i augustu
u maju recimo nigdje nikoga za izdavanje bilo koje isprave bilo licna bilo vozacka bilo pasos
supercali

#1474 Re: ZOBS

Post by supercali »

_Reds_ wrote:
supercali wrote:Rekoh znam da nije samo do toga al ima i toga jer uzmite samo broj automobila u opstinama u sarajevu a uzmite broj auta koji su u ne znam ni ja gdje
Provjera kazni traje 5 minuta ako se hoce.
znam to
a onda uzmi da u brezi ima 5000 auta a u novom gradu cak prije par godina je bila cifra oko 115000 auta registrovanih pa skontaj vrijeme
supercali

#1475 Re: ZOBS

Post by supercali »

530i wrote:
supercali wrote:Ajmo onda zaposliti 15 ljudi da nam bude gotovo za 2 sata a onda se zalimo sta radi 15 ljudi posao koji mogu njih duplo manje uraditi
Slab ti je zaključak, na nivou šefa tih službenika.
a tebi je slaba logika
Post Reply