Milorad Dodik ALL ABOUT
-
dallton
#1451 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Jest, jest, @pici, procitao sam ja u nezavisnim novinama da ekonomija stoji nikad bolje i da neprijatelji izmisljaju svakojake srebrenice i tako to - i kako ljudi napisase sigurno je tako 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
-
jajce32
#1453 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
koji je zaparavo bosanski jezik?jel to jezik koji se priča sada u bosni ili jezik koji je govorio kralj Tvrtko?
povelje koje su pisane u doba bosanskih kraljeva je pisano šćakavskom ikavicom.upitno je bilo šćo na sjeveru bosne,a na jugu je što.ne neke riječi poput gušterice,štapa,štita su pisane kao gušćerica,šćap,šćit.
riječi šćakavskog ikavskog su npr GUDA(SVINJA),REBAC(VRABAC),DAŽD(KIŠA),LESJE(GRANJE),PRIMALIĆE(PROLJEĆE) itd.
gdje se govori danas šćakavsko ikavski?govori se u selima oko Livna,Prozora itd, i govore stari ljudi.
također šćakavski ikavski se govori u dijelu Dalmacije,Slavonije u Austriji u Gradišću.
nažalost,ja kao Hrvat,pišem sad ovo na štokavskom ijekavskom,a to nije hrvatsko narječje,premda je standadizirano kao službeni hrvatski jezik.to je tako tužno i katastrofično.
prvi riječnik srpskog jezika je napisao Vuk Karadžić i napisao je narječjem zapadne Srbije-štokavsko-ijekavski.
šćakavski dijelaket i čakavski znam,jer to je jezik mojih djedova.
povelje koje su pisane u doba bosanskih kraljeva je pisano šćakavskom ikavicom.upitno je bilo šćo na sjeveru bosne,a na jugu je što.ne neke riječi poput gušterice,štapa,štita su pisane kao gušćerica,šćap,šćit.
riječi šćakavskog ikavskog su npr GUDA(SVINJA),REBAC(VRABAC),DAŽD(KIŠA),LESJE(GRANJE),PRIMALIĆE(PROLJEĆE) itd.
gdje se govori danas šćakavsko ikavski?govori se u selima oko Livna,Prozora itd, i govore stari ljudi.
također šćakavski ikavski se govori u dijelu Dalmacije,Slavonije u Austriji u Gradišću.
nažalost,ja kao Hrvat,pišem sad ovo na štokavskom ijekavskom,a to nije hrvatsko narječje,premda je standadizirano kao službeni hrvatski jezik.to je tako tužno i katastrofično.
prvi riječnik srpskog jezika je napisao Vuk Karadžić i napisao je narječjem zapadne Srbije-štokavsko-ijekavski.
šćakavski dijelaket i čakavski znam,jer to je jezik mojih djedova.
-
jajce32
#1454 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
Ikavska šćakavica kao jezik države Kotromanića
U srednjem vijeku je ikavska šćakavica bila službeni javni govor banova i kraljeva Kotromanića u Bosni. Ona se i danas još obilno govori na kompaktnom prostoru kao izvorni srednjovjeki dialekt jugozapadne Bosne (OKUKA 1979, PECO 1981, BUDIMIR i LOVRIĆ 1997, 1999), a najviše na Livanjskom, Duvanjskom i Kupreškom polju i u gornjoj Rami (Prozor - Orašac), pa još izdvojene manje skupine i pojedina sela u zapadnoj Hercegovini i dalmatinskoj Zagori u okruženju poluikavskih novoštokavaca. Vrlo sličnom ikavskom šćakavicom govore danas još izvan Bosne novovjeke izbjeglice pred Turcima: najviše duž sjevernog Velebita od Jablanca i Jurjeva do Krasnog polja i u srednjim Poljicama na Mosoru, u južnoj Slavoniji tj. u Posavini kod Broda (Davor, Siće, Magić itd.), pa manje skupine izbjeglih Hrvata u Gradišću i u istočnoj Italiji iz pokrajine Molise, kao i noviji hrvatski iseljenici u Americi, Australiji itd.
Sličan govor je iz srednjovjeke Bosne najčešći na nadgrobnim stećkima, kao i u svim službenim tekstovima, zapisima i ugovorima bosanskih vladara, najranije od 12. st. u doba bana Kulina i potom za vrijeme dinastije Kotromanića do 15. st. (prijepisi u prilogu). Tek nakon provale Turaka od 16. st. zapisi na ikavskoj šćakavici postaju sve rjedji i postupno ih u novom vijeku zamjenjuju sve češći tekstovi na novoštokavskoj jekavici. Do 16. st. i Džore Držića, u Dubrovniku i Boki Kotorskoj još prevladava južnohrvatski pradialekt jekavska čakavica, kao dosad na Lastovu (HORVAT-MILEKOVIĆ i LOVRIĆ 1997). U doba Kraljevine Hrvatske iz ranoga srednjeg vijeka još nigdje na Balkanu nema nijednoga jedinog zapisa na nekoj jekavskoj štokavštini jer tada još nije niti postojala. Prvi takvi tekstovi se pojavljuju u 14. st. iztočnije od Drine: jekavsko-štokavski tad govore balkanski Vlahi iz središnjeg Balkana: Sandjak, Raška, Kosovo i na sjeveru Crne Gore. Zato su naši Janjevci na Kosovu mogući ostatak tih prvotnih jekavaca iz srednjega vijeka, a ne samo kasniji doseljenici. Naprotiv zapadno od Drine do 15. st. još nema jekavsko-štokavskih zapisa, što pokazuje da se u srednjem vijeku tako nije govorilo na ozemlju Hrvatske niti BiH. Tek nakon početka turskih provala na Kosovo, poznajemo iz BiH prvi jasan tekst na štokavskoj jekavici u ćirilskom pismu vlaškog vojvode Sandalja Hranića upućenog Dubrovčanima god. 1423, što je bio početak kraja hrvatskom jeziku u Bosni. Stoga je tek ideopolitička izmišljotina vukovaca da su navodni štokavski jekavci "odvajkada" živjeli u BiH. Pismeno je dokumentirana povijestna stvarnost, da su srednjovjeki vlaški jekavci prvo pomoću Turaka iz središnjeg Balkana prešli zapadnije od Drine, a potom su do danas uz pomoć vukovaca i na račun Jugoslavije prisvojili najveći dio BiH i Hrvatske, uz istodobno potiskivanje hrvatskih ikavaca na zapad i u iseljeništvo, te decimiranje čakavaca na jugozapadu.
U srednjem vijeku je ikavska šćakavica bila službeni javni govor banova i kraljeva Kotromanića u Bosni. Ona se i danas još obilno govori na kompaktnom prostoru kao izvorni srednjovjeki dialekt jugozapadne Bosne (OKUKA 1979, PECO 1981, BUDIMIR i LOVRIĆ 1997, 1999), a najviše na Livanjskom, Duvanjskom i Kupreškom polju i u gornjoj Rami (Prozor - Orašac), pa još izdvojene manje skupine i pojedina sela u zapadnoj Hercegovini i dalmatinskoj Zagori u okruženju poluikavskih novoštokavaca. Vrlo sličnom ikavskom šćakavicom govore danas još izvan Bosne novovjeke izbjeglice pred Turcima: najviše duž sjevernog Velebita od Jablanca i Jurjeva do Krasnog polja i u srednjim Poljicama na Mosoru, u južnoj Slavoniji tj. u Posavini kod Broda (Davor, Siće, Magić itd.), pa manje skupine izbjeglih Hrvata u Gradišću i u istočnoj Italiji iz pokrajine Molise, kao i noviji hrvatski iseljenici u Americi, Australiji itd.
Sličan govor je iz srednjovjeke Bosne najčešći na nadgrobnim stećkima, kao i u svim službenim tekstovima, zapisima i ugovorima bosanskih vladara, najranije od 12. st. u doba bana Kulina i potom za vrijeme dinastije Kotromanića do 15. st. (prijepisi u prilogu). Tek nakon provale Turaka od 16. st. zapisi na ikavskoj šćakavici postaju sve rjedji i postupno ih u novom vijeku zamjenjuju sve češći tekstovi na novoštokavskoj jekavici. Do 16. st. i Džore Držića, u Dubrovniku i Boki Kotorskoj još prevladava južnohrvatski pradialekt jekavska čakavica, kao dosad na Lastovu (HORVAT-MILEKOVIĆ i LOVRIĆ 1997). U doba Kraljevine Hrvatske iz ranoga srednjeg vijeka još nigdje na Balkanu nema nijednoga jedinog zapisa na nekoj jekavskoj štokavštini jer tada još nije niti postojala. Prvi takvi tekstovi se pojavljuju u 14. st. iztočnije od Drine: jekavsko-štokavski tad govore balkanski Vlahi iz središnjeg Balkana: Sandjak, Raška, Kosovo i na sjeveru Crne Gore. Zato su naši Janjevci na Kosovu mogući ostatak tih prvotnih jekavaca iz srednjega vijeka, a ne samo kasniji doseljenici. Naprotiv zapadno od Drine do 15. st. još nema jekavsko-štokavskih zapisa, što pokazuje da se u srednjem vijeku tako nije govorilo na ozemlju Hrvatske niti BiH. Tek nakon početka turskih provala na Kosovo, poznajemo iz BiH prvi jasan tekst na štokavskoj jekavici u ćirilskom pismu vlaškog vojvode Sandalja Hranića upućenog Dubrovčanima god. 1423, što je bio početak kraja hrvatskom jeziku u Bosni. Stoga je tek ideopolitička izmišljotina vukovaca da su navodni štokavski jekavci "odvajkada" živjeli u BiH. Pismeno je dokumentirana povijestna stvarnost, da su srednjovjeki vlaški jekavci prvo pomoću Turaka iz središnjeg Balkana prešli zapadnije od Drine, a potom su do danas uz pomoć vukovaca i na račun Jugoslavije prisvojili najveći dio BiH i Hrvatske, uz istodobno potiskivanje hrvatskih ikavaca na zapad i u iseljeništvo, te decimiranje čakavaca na jugozapadu.
- Lincoln-Burrows
#1455 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
@jajce pripazi se jer će te proglasiti slijedbenikom Ante Pavelića a stvarjajce32 wrote:Stoga je tek ideopolitička izmišljotina vukovaca da su navodni štokavski jekavci "odvajkada" živjeli u BiH. Pismeno je dokumentirana povijestna stvarnost, da su srednjovjeki vlaški jekavci prvo pomoću Turaka iz središnjeg Balkana prešli zapadnije od Drine, a potom su do danas uz pomoć vukovaca i na račun Jugoslavije prisvojili najveći dio BiH i Hrvatske, uz istodobno potiskivanje hrvatskih ikavaca na zapad i u iseljeništvo, te decimiranje čakavaca na jugozapadu.
je samo što si iznio podatke iz opće enciklopedije (na engleskom jeziku).
Po ovom tvome tumačenju cijelo Sarajevo nema nikakve veze sa srednjevjekovnom Bosnom,
znamo da nema ali samo kažem. Ja sam protumačio novije doba bosanskog jezika
pa me jedan forumaš proglasio za Pavelićevca.
-
jajce32
#1456 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
ja sa USTAŠAMA nema veze.mrzim ustašku ideologiju.ja samo kažem istinu.pa znam da oni ovdje banaju zbog pizdarije i šta im ne paše.pa nek me banaju,njihova volja.Lincoln-Burrows wrote:@jajce pripazi se jer će te proglasiti slijedbenikom Ante Pavelića a stvarjajce32 wrote:Stoga je tek ideopolitička izmišljotina vukovaca da su navodni štokavski jekavci "odvajkada" živjeli u BiH. Pismeno je dokumentirana povijestna stvarnost, da su srednjovjeki vlaški jekavci prvo pomoću Turaka iz središnjeg Balkana prešli zapadnije od Drine, a potom su do danas uz pomoć vukovaca i na račun Jugoslavije prisvojili najveći dio BiH i Hrvatske, uz istodobno potiskivanje hrvatskih ikavaca na zapad i u iseljeništvo, te decimiranje čakavaca na jugozapadu.
je samo što si iznio podatke iz opće enciklopedije (na engleskom jeziku).
Po ovom tvome tumačenju cijelo Sarajevo nema nikakve veze sa srednjevjekovnom Bosnom,
znamo da nema ali samo kažem. Ja sam protumačio novije doba bosanskog jezika
pa me jedan forumaš proglasio za Pavelićevca.
Sarajevo nije ni postojalo u srednjem vijeku.
pa nek ljudi uzmu natpise bosankih banova i kraljeva,nek uzmu natpise na stećcima,pa će viditi da ovo što pišem istina
- zgembo_sa
#1457 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
Pricajte sta hocete, yebe nam se
Eto vam dokaz papani.
-
jajce32
#1458 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
VA IME BOŽE AM MI ŠTEFAN TOMAŠ MILOSTJU BOŽIOM KRAL SRBLEM BOSNI USORI SOLI PRIMORJU DONIM KRAEM I K TOMU DAMO VIDITI VSAKOMU KOMU JE PODOBA I PRED KOGA PRIDE OVI NAŠ OTVORENI LIST KAKO MI SMISLIVŠE SLUŽBU BIVŠEGA IVANCA JURČINIĆA KOJU NAM POSLUŽI U VRIME PRISVITLOGA GNA KRALA TVRTKA NA USORI KADA NAS IZBAVI REČENI IVANAC OD VELIKE TEŠKOĆE KADA NAS BIHU USTRILILI POD PEĆMI UČINISMO REČENOGA IVANCA SINOVOM PAVLU MATIJU I JURJU NIM I NIH OSTATKU MILOST NAŠU GOSPOCKU DASMO IM I DAROVASMO NAŠIM NOVIM DOBROVOLNIM DAROM SELO VLASINE DONE I GORNE TOI JEST VLASINE I NOZDRVCE U KOTARU JAJAČKOM SA VSIM PRISTOJANEM I DOHODCI I Z GOROM I S POLEM S VODAMI I S VODENICAMI SA SVIMI STARIMI I NOVIMI KOTARI I MEJAŠI DASMO I DAROVASMO ZA BAŠTINU VIKUVIČITU NIM I NIH POSLIDNIM I DA IM SE TOI NEMOZJE POREĆI NI PRITVORITI ZA NAS I ZA NAŠIH POSLIDNIH ZA NIEDNU ZGRIHU ODLOŽIV NEVIRE A ONI DA NAM PRAVO I VIRNO SLUŽE KAKO I INI PLEMENITI LUDI RUSAGA NAŠEGA BOSANSKOGA OD SVOIH BAŠTIN I TOMU DA ULIZU U DRŽANE KADA MOĆI BUDU BITI S NAŠU SLUŽBU I IOŠ UČINISMO ZGORU REČENIM SLUGAM NAŠIM PAVLU I MATIJU I JURJU OBITOVASMO IM SE DA IM HOĆEMO TAI LIST PRIPISATI I VELIKOM PEČATJU VISUĆOM OBISTRANOM ZAPEČATITI A TOMUI SVIDOCI DVORSKI DVORA NAŠEGA KNEZ MARKO DRAGIŠIĆ A OD VLASTEO KOI SE TADAI PRI NAS NAIDOŠE VOIVODA PAVAO KLEŠIĆ Z BRATIOM I VOIVODA RADIČ MOZOLIĆ PISANO NA EZERI MISECA FREVARA NA DEVETINADESETE DAN LIT GOSPODNIH 1450 I DEVETO TECIŠE
-
jajce32
#1459 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
V ime Oca i Sina i Svetago duha amin. Se leži Viganj Milošević. Služi banu Stipanu i kralju Tvrtku i kralju Dabiši i kraljici Grubi i kralju Ostoji. I u to vrime dojde i svadi se Ostoja kralj se hercegom i z Bosnom i na Ugre poje Ostoja. To vrime mene Vignja dojde končina na svom plemenitom pod Kočerinom i molju vas, ne nastupajte na me. Ja sam bil kako vi jeste, vi ćete biti kako jesam ja.
(Stećak kod Kočerina kraj Širokoga Brijega, 1411.)
V ime Oca i Sina i Svetago duha amen. Se je kami Radojica Bilića. Milostiju božijom i pomoćiju roda moga izidah mnogočasnu grobnicu i postavih si kamen na grobnici mojej i ugotovih si vični dom za života svojega, ako hoće gospodin Bog, sebi i drugu mojemu. Molju bratiju i strine i neviste: pristupite i žalite me i ne popirajte me nogama, jere ćete biti vi kakov jesam ja, a ja neću biti kakovi jeste vi. [A se] pisa Veseoko Kukulamović.
Staro selo, Jajce, po Jagiću oko 1500
V ime Oca i Sina i Svetago duha amen. Se je kami Radojica Bilića. Milostiju božijom i pomoćiju roda moga izidah mnogočasnu grobnicu i postavih si kamen na grobnici mojej i ugotovih si vični dom za života svojega, ako hoće gospodin Bog, sebi i drugu mojemu. Molju bratiju i strine i neviste: pristupite i žalite me i ne popirajte me nogama, jere ćete biti vi kakov jesam ja, a ja neću biti kakovi jeste vi. [A se] pisa Veseoko Kukulamović.
-
jajce32
#1460 IZVORNI PREPJEV ASANAGINICE
Što se bili u gori zelenoj?
al su snizi, al su labutovi?
da su snizi, već bi okopnili,
labutovi već bi poletzli:
ni su snizi, nit su labutovi,
nego čator age Asan age.
On boluje u ranami Ijutim;
oblazi ga majka i sestrica,
a Ijubovca od stida ne mogla.
Kad li mu je ranam bolje bilo,
ter poruća virnoj Ijubi svojoj:
,Ne čekaj me u dvoru bilomu,
,ni u dvoru, ni u rodu momu.'
Kad kaduna riči razumila,
jos je jadna u toj misli stala,
jeka stade konja oko dvora,
i pobiže Asanaginica,
da vrat lomi kule niz penžere;
za njom trču dvi ćere divojke:
Vrati nam se, mila majko naša,
,ni je ovo babo Asan ago,
,već daiža Pintorović beže'
I vrati se Asanaginica,
ter se viša bratu oko vrata:
,Da moj brato, velike sramote,
,di me šalje od petero dice.'
Beže muči, ne govori ništa:
već se masa u žepe svione,
i vadi joj knjigu oprošćenja,
da uzimlje podpuno vinčanje,
da gre s njime majci uza trage.
Kad kaduna knjigu proučila,
dva je sinka u čelo ljubila,
a dvi ćere srid rumena lica;
a s malaknim u bešici sinkom
odilit se nikako ne mogla,
već je bratac za ruke uzeo,
i jedva je s sinkom rastavio,
ter je meće k sebi na konjica,
s njome grede k dvoru bijelomu.
U rodu je malo vrime stala,
malo vrime, ni nedilju dana,
dobra kado i od roda dobra,
dobru kadu prosu sa svi strana,
ja najveće imoski kadija.
Kaduna se bratu svomu moli:
,Aj tako te ne želila, braco,
,ne moj mene davat za nikoga,
,da ne puca jadno srce moje,
,gledajući sirotice svoje."
Ali beže ne ajaše ništa,
već je daje imoskom kadiji.
Još kaduna bratu se moljase,
da njoj piše listak bile knjige,
da je šalje imoskom kadiji:
,Divojka te Upo pozdravljaše,
,a u knjizi Upo se moljaše,
,kad pokupis gospodu svatove,
,dug podkluvak nosi na divojku;
,kada bude agi mimo dvore,
,nek ne vidi sirotice svoje/
Kad kadiji bila knjiga dodje,
gospodu je svate pokupio,
svate kupi, grede po divojku,
Dobro svati došli do divojke,
i zdravo se povratili s njome;
a kad bili agi mimo dvore,
dvi je ćere s penžere gledaju,
a dva sina prid nju izodjaju,
tere svojoj majci govoraju:
,Vrati nam se, mila majko naša,
,da mi tebi užinati damo.'
Kad to ćula Asanaginica,
starišini svatov govorila:
,Bogom brate! svatov starišina!
,ustavi mi konje uza dvore,
,da darujem sirotice moje'
Ustaviše konje uza dvore,
svoju dicu lipo darovala,
svakom sinku nozve pozlaćene,
svakoj ćeri čohu do poljane,
a malenu u bešici sinku
njemu šalje ubošku aljinu.
A to gleda junak Asan ago,
ter doživlje do dva sinka svoja:
,Ote amo, sirotice moje!
,kad se neće smilovati na vas
,majka vasa srca ardjaskoga.'
Kad to čula Asanaginica,
bilim licem zemlji udarila,
u put se je dušom rastavila
od žalosti gledajuć sirota.
al su snizi, al su labutovi?
da su snizi, već bi okopnili,
labutovi već bi poletzli:
ni su snizi, nit su labutovi,
nego čator age Asan age.
On boluje u ranami Ijutim;
oblazi ga majka i sestrica,
a Ijubovca od stida ne mogla.
Kad li mu je ranam bolje bilo,
ter poruća virnoj Ijubi svojoj:
,Ne čekaj me u dvoru bilomu,
,ni u dvoru, ni u rodu momu.'
Kad kaduna riči razumila,
jos je jadna u toj misli stala,
jeka stade konja oko dvora,
i pobiže Asanaginica,
da vrat lomi kule niz penžere;
za njom trču dvi ćere divojke:
Vrati nam se, mila majko naša,
,ni je ovo babo Asan ago,
,već daiža Pintorović beže'
I vrati se Asanaginica,
ter se viša bratu oko vrata:
,Da moj brato, velike sramote,
,di me šalje od petero dice.'
Beže muči, ne govori ništa:
već se masa u žepe svione,
i vadi joj knjigu oprošćenja,
da uzimlje podpuno vinčanje,
da gre s njime majci uza trage.
Kad kaduna knjigu proučila,
dva je sinka u čelo ljubila,
a dvi ćere srid rumena lica;
a s malaknim u bešici sinkom
odilit se nikako ne mogla,
već je bratac za ruke uzeo,
i jedva je s sinkom rastavio,
ter je meće k sebi na konjica,
s njome grede k dvoru bijelomu.
U rodu je malo vrime stala,
malo vrime, ni nedilju dana,
dobra kado i od roda dobra,
dobru kadu prosu sa svi strana,
ja najveće imoski kadija.
Kaduna se bratu svomu moli:
,Aj tako te ne želila, braco,
,ne moj mene davat za nikoga,
,da ne puca jadno srce moje,
,gledajući sirotice svoje."
Ali beže ne ajaše ništa,
već je daje imoskom kadiji.
Još kaduna bratu se moljase,
da njoj piše listak bile knjige,
da je šalje imoskom kadiji:
,Divojka te Upo pozdravljaše,
,a u knjizi Upo se moljaše,
,kad pokupis gospodu svatove,
,dug podkluvak nosi na divojku;
,kada bude agi mimo dvore,
,nek ne vidi sirotice svoje/
Kad kadiji bila knjiga dodje,
gospodu je svate pokupio,
svate kupi, grede po divojku,
Dobro svati došli do divojke,
i zdravo se povratili s njome;
a kad bili agi mimo dvore,
dvi je ćere s penžere gledaju,
a dva sina prid nju izodjaju,
tere svojoj majci govoraju:
,Vrati nam se, mila majko naša,
,da mi tebi užinati damo.'
Kad to ćula Asanaginica,
starišini svatov govorila:
,Bogom brate! svatov starišina!
,ustavi mi konje uza dvore,
,da darujem sirotice moje'
Ustaviše konje uza dvore,
svoju dicu lipo darovala,
svakom sinku nozve pozlaćene,
svakoj ćeri čohu do poljane,
a malenu u bešici sinku
njemu šalje ubošku aljinu.
A to gleda junak Asan ago,
ter doživlje do dva sinka svoja:
,Ote amo, sirotice moje!
,kad se neće smilovati na vas
,majka vasa srca ardjaskoga.'
Kad to čula Asanaginica,
bilim licem zemlji udarila,
u put se je dušom rastavila
od žalosti gledajuć sirota.
-
PalaSa Marsa
#1461 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
Nema od vas kao "ljudi" nista, a kamli kao komsija/susjeda, jadna majka onom ko sa vama bascu dijeli....Kad vam je toliko lose, razgulite iz Sarajeva...Sarajevo ne place za takvima, cak sta vise, Sarajevo samo od sebe "dozvoli" da vi sami napustite/ odete k'o poslednji papci, jer ste sve fore ispusili...
Pusite i ovu...

Pusite i ovu...
-
PalaSa Marsa
#1462 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
Hahahaaahahaahahahahah zamisli sad i Steci nisu Bosanski, nego se nasli na Teritoriji Bosanskoj, donijeli ih Hrvati ili mozda Srbi,jajce32 wrote:V ime Oca i Sina i Svetago duha amin. Se leži Viganj Milošević. Služi banu Stipanu i kralju Tvrtku i kralju Dabiši i kraljici Grubi i kralju Ostoji. I u to vrime dojde i svadi se Ostoja kralj se hercegom i z Bosnom i na Ugre poje Ostoja. To vrime mene Vignja dojde končina na svom plemenitom pod Kočerinom i molju vas, ne nastupajte na me. Ja sam bil kako vi jeste, vi ćete biti kako jesam ja.
- Air Ramiz
#1463 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
Isto kao sto nisu isti ni ovaj hrvatski s onim hrvatskim prije 90-e, a da ne govorim s onim hrvatskim iz srednjeg vijekanigdje.nikog wrote:Ponavljam, problem Bosanskog jezika nije nimalo jednostavan.
To sto je nekad na ovim prostorima koristen ovaj naziv, nije dovoljno. "Onaj Bosanski jezik" i "Ovaj Bosanski jezik" nisu ista stvar.
-
PalaSa Marsa
#1464 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
Sta reci...Kad ljudi podju da se fataju zadnjih vozova, pa ne znaju na kojoj stanici da izadju, pa se stanu bunit' pred samim sobom i na kraju, svi putnici postaju krvici, sto se on kao jedinka izgubio..Nije se dobro snasao, a mogao je, imao je sansu..Ali je prokockao i sad otrovan mrznjom, bolom nepoznatim, krivi sebe a najvise druge, sto sve nije njegovo sto je tudje, sto nije ubio vise, pri putovanju, a mogao je, sad bi BIO VLADAR SVOJIH NEDOSAJNANIH SNOVA, i niko mu nebi smetao...sirio bi se, i sirio..bez da mu neko kaze, od kud ti ovdje, a tamo si poceo, tamo si sjeme zatr'o, i sta radis tu!!??...Idi tamo, tamo ti je mjesto, jer sa takvom nabusitosti i ljutnjom, goricnom, nigdje stici neces a ovdje si mrtav, i cini ti se da dises..A on onako sam i dalje putuje i nema mira, i proganja ga ko je bio u pravu, ni sam nema dokaz za ono sto bi htio...Pa ga boli, i boli...i jednako boli...jer izgubi se on, i prije nego krenu igdje..svi njegovi putevi vode tramputice, vode u beznadje...ostaje mu samo da se i dalje truje, da obucava i mlade kako se turje, kako se mrzi, a kako se ne zivi u stvari..
"Bogastvo" jednog jedinog dobrog insana, zna bit' bogastvo citavog svijeta..

"Bogastvo" jednog jedinog dobrog insana, zna bit' bogastvo citavog svijeta..
-
jajce32
#1465 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
ti si smiješan.pa ko je rekao da su srbi i hrvati donijeli stečke u bosnu i hercegovinu!?PalaSa Marsa wrote:Hahahaaahahaahahahahah zamisli sad i Steci nisu Bosanski, nego se nasli na Teritoriji Bosanskoj, donijeli ih Hrvati ili mozda Srbi,jajce32 wrote:V ime Oca i Sina i Svetago duha amin. Se leži Viganj Milošević. Služi banu Stipanu i kralju Tvrtku i kralju Dabiši i kraljici Grubi i kralju Ostoji. I u to vrime dojde i svadi se Ostoja kralj se hercegom i z Bosnom i na Ugre poje Ostoja. To vrime mene Vignja dojde končina na svom plemenitom pod Kočerinom i molju vas, ne nastupajte na me. Ja sam bil kako vi jeste, vi ćete biti kako jesam ja.
Staro selo, Jajce, po Jagiću oko 1500![]()
![]()
![]()
![]()
-
PalaSa Marsa
#1466 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
Pa sta sad, ti Stecci koje spominjes, po tebi govori da su se samo "obracali" Hrvatskom narodu ili sta ..Amani jarabi covjece cime se vi bavite..Amani jarabi, nije mi jasno kako cete odgajati djecu, dali cete bas biti toliko otvoreni, da im kazete istinu, da im predlozite, mir..prosto da ih ucite kako se zivi u multietnickom drustvu kakvo je Bosna..ne znam cemu ovi isjecci sa kojekakvih stranica..nikako mi niste jasni..Svjesni smo mi da pristup internetu ima ko god to hoce, i isto tako da ljudi mogu pisat' sta hoce, kako bi iskrivili cinjenice i dokaze, ali zar mislis da to sto napisete, da to nama pije neke vode..Pa covjece, znas li ti Sta je Bosna i Hercegovina prezivjela i st ajos uvijek prezivaljava, a da ne prezivi jednog Dodika i ko zna koliko njih slicnih njemu..
P.s Sve sto pisete protivu BIH...ustvari pisete protivu sebe, dokle god se nalazite na Teritorijama Bosne i Hercegovine...
P.s Sve sto pisete protivu BIH...ustvari pisete protivu sebe, dokle god se nalazite na Teritorijama Bosne i Hercegovine...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1467 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
Strina moja rahmetli, rodom iz okoline Travnika je govorila ikavicu. Vjerujem da i danas tamo ima dosta ikavice bez obzira kojem bh. narodu pripada takav govornik.
I ikavica je bosanska, i ćirilica, i ''staro hrvatsko pismo'' bosančica (Joj, ovo sam čuo putem HRT 1996.g.-Obrazovni program), sve je bosansko.
Ovdje je riječ o politici, i opet moram ponoviti:
I ikavica je bosanska, i ćirilica, i ''staro hrvatsko pismo'' bosančica (Joj, ovo sam čuo putem HRT 1996.g.-Obrazovni program), sve je bosansko.
Ovdje je riječ o politici, i opet moram ponoviti:
http://bosanskijezik.blogger.ba/arhiva/2006/10/14/467843 wrote:"Šališ se? Bosanski jezik ne samo da postoji, nego su od njega nastali i hrvatski i srpski."
-
jajce32
#1468 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
ovako 'multietničarko'.Ti sama zaključuješ da su bosanski kraljevi bili Hrvati.ja to nisam rekao,jer jednostavno nacije ne postoje prije 19. stoljeća.ne postoje u političkom-etničkom smislu.prije toga su se ljudi nazivali po regijama i pod kojim su kraljem i kraljevstvom.nacije u političkom-etničkom smislu nastaju zbog razloga da se slome monarhije poput Habsurgške itd.PalaSa Marsa wrote:Pa sta sad, ti Stecci koje spominjes, po tebi govori da su se samo "obracali" Hrvatskom narodu ili sta ..Amani jarabi covjece cime se vi bavite..Amani jarabi, nije mi jasno kako cete odgajati djecu, dali cete bas biti toliko otvoreni, da im kazete istinu, da im predlozite, mir..prosto da ih ucite kako se zivi u multietnickom drustvu kakvo je Bosna..ne znam cemu ovi isjecci sa kojekakvih stranica..nikako mi niste jasni..Svjesni smo mi da pristup internetu ima ko god to hoce, i isto tako da ljudi mogu pisat' sta hoce, kako bi iskrivili cinjenice i dokaze, ali zar mislis da to sto napisete, da to nama pije neke vode..Pa covjece, znas li ti Sta je Bosna i Hercegovina prezivjela i st ajos uvijek prezivaljava, a da ne prezivi jednog Dodika i ko zna koliko njih slicnih njemu..
ja sam htio reći da štokavsko-ijekavski nije jezik bosanskih kraljeva već šćakavski ikavski.
-
jajce32
#1469 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
netočno,bosančica se koristili u Hrvatskoj.ono je i hrvatsko i bosansko pismo.u hrvatskoj se spominje kao aravatica i napisan je POLJIČKI STATUS po njoj.točnije,ona je zapadna ćirilica,to je pravi nazivPipiDugaDevetka wrote:Strina moja rahmetli, rodom iz okoline Travnika je govorila ikavicu. Vjerujem da i danas tamo ima dosta ikavice bez obzira kojem bh. narodu pripada takav govornik.
Ovdje je riječ o politici, i opet moram ponoviti:http://bosanskijezik.blogger.ba/arhiva/2006/10/14/467843 wrote:"Šališ se? Bosanski jezik ne samo da postoji, nego su od njega nastali i hrvatski i srpski."
-
popajic
#1470 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
U sta ste vi pretvorili diskusiju oizjavi jednog nadobudnog,primitivnog "vladara" (Dodika) !!!
Izjavu je dao ne zato sto je lingvista, ne zato sto ga interesuje porijeklo jezika,nego iz prostog razloga sto ne voli zemlju u kojoj se rodio i stekao sve ovo sto ima ( a ima i previse u odnosu na svoje sposobnosti)
Hajmo sad kopati po steccima,srednjem vijeku,hajmo se vratiti na prvu ikad izgovorenu rijec ovih prostora,hajmo sve izvuci iz konteksta...hajmo sve iskomplikovati,ispolitizirati i hajmo dati Dodiku za pravo !
Kad god sam van zemlje smatraju me Bosancem koji govori bosanski.Jednostavno.Ljudski.
Ne interesuju ih finese...menje jos manje.
Izjavu je dao ne zato sto je lingvista, ne zato sto ga interesuje porijeklo jezika,nego iz prostog razloga sto ne voli zemlju u kojoj se rodio i stekao sve ovo sto ima ( a ima i previse u odnosu na svoje sposobnosti)
Hajmo sad kopati po steccima,srednjem vijeku,hajmo se vratiti na prvu ikad izgovorenu rijec ovih prostora,hajmo sve izvuci iz konteksta...hajmo sve iskomplikovati,ispolitizirati i hajmo dati Dodiku za pravo !
Kad god sam van zemlje smatraju me Bosancem koji govori bosanski.Jednostavno.Ljudski.
Ne interesuju ih finese...menje jos manje.
-
jajce32
#1471 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
šćakavska ikavica nije samo bosanski dijalekt,već i hrvatski.pa govori se u dalmaciji i lici.PipiDugaDevetka wrote:Strina moja rahmetli, rodom iz okoline Travnika je govorila ikavicu. Vjerujem da i danas tamo ima dosta ikavice bez obzira kojem bh. narodu pripada takav govornik.
Ovdje je riječ o politici, i opet moram ponoviti:http://bosanskijezik.blogger.ba/arhiva/2006/10/14/467843 wrote:"Šališ se? Bosanski jezik ne samo da postoji, nego su od njega nastali i hrvatski i srpski."
-
jajce32
#1472 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
i ovaj lik sa ovog bloga nema pojma o lingvistici.bezveze lupeta.mislim,kako ga nije sram ovolikih glupostiPipiDugaDevetka wrote:Strina moja rahmetli, rodom iz okoline Travnika je govorila ikavicu. Vjerujem da i danas tamo ima dosta ikavice bez obzira kojem bh. narodu pripada takav govornik.
-
PalaSa Marsa
#1473 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
Sto ce reci, da su opet Hrvati maznuli jezik od nas, po svemu ovome sto si rekao..jajce32 wrote:ovako 'multietničarko'.Ti sama zaključuješ da su bosanski kraljevi bili Hrvati.ja to nisam rekao,jer jednostavno nacije ne postoje prije 19. stoljeća.ne postoje u političkom-etničkom smislu.prije toga su se ljudi nazivali po regijama i pod kojim su kraljem i kraljevstvom.nacije u političkom-etničkom smislu nastaju zbog razloga da se slome monarhije poput Habsurgške itd.PalaSa Marsa wrote:Pa sta sad, ti Stecci koje spominjes, po tebi govori da su se samo "obracali" Hrvatskom narodu ili sta ..Amani jarabi covjece cime se vi bavite..Amani jarabi, nije mi jasno kako cete odgajati djecu, dali cete bas biti toliko otvoreni, da im kazete istinu, da im predlozite, mir..prosto da ih ucite kako se zivi u multietnickom drustvu kakvo je Bosna..ne znam cemu ovi isjecci sa kojekakvih stranica..nikako mi niste jasni..Svjesni smo mi da pristup internetu ima ko god to hoce, i isto tako da ljudi mogu pisat' sta hoce, kako bi iskrivili cinjenice i dokaze, ali zar mislis da to sto napisete, da to nama pije neke vode..Pa covjece, znas li ti Sta je Bosna i Hercegovina prezivjela i st ajos uvijek prezivaljava, a da ne prezivi jednog Dodika i ko zna koliko njih slicnih njemu..
ja sam htio reći da štokavsko-ijekavski nije jezik bosanskih kraljeva već šćakavski ikavski.
Al' haj' ziv bio, prodji se toga..rekla-kazala..Uzivaj u zivotu, ma gdje da si, svi znamo i Ti najvise da ti niko ne brani ni TEbi ni bilo kome drugom, da pricas ako hoces i uzbekistanski, samo se prodji toga..Trujes se bez potrebe, stvaras sebi barijere uz pomoc onih nekih mrzaca koji stvarno mrze, i koji stvaraju Historiju/Povijest na lazima....Zivi zivot..nikom nije sve po taman..ali tu smo dok smo zivi da se
borimo za bolje sutra, ali ne mrznjom, nego napritiv LJUBAVLJU, pa ako ne ljubavlju, onda respektom, uvazavanjem jer mislim da je ljepse i lakse zivjet tako..pa Ti sad vidi..
Last edited by PalaSa Marsa on 22/11/2008 22:46, edited 1 time in total.
-
jajce32
#1474 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
maznuli od vas?pa čekaj,jel vi uopće znate pričati šćakavski ikavski?ja znam i hrvat sam.PalaSa Marsa wrote:Sto ce reci, da su opet Hrvati maznuli jezik od nas, po svemu ovome sto si rekao..jajce32 wrote:ovako 'multietničarko'.Ti sama zaključuješ da su bosanski kraljevi bili Hrvati.ja to nisam rekao,jer jednostavno nacije ne postoje prije 19. stoljeća.ne postoje u političkom-etničkom smislu.prije toga su se ljudi nazivali po regijama i pod kojim su kraljem i kraljevstvom.nacije u političkom-etničkom smislu nastaju zbog razloga da se slome monarhije poput Habsurgške itd.PalaSa Marsa wrote:Pa sta sad, ti Stecci koje spominjes, po tebi govori da su se samo "obracali" Hrvatskom narodu ili sta ..Amani jarabi covjece cime se vi bavite..Amani jarabi, nije mi jasno kako cete odgajati djecu, dali cete bas biti toliko otvoreni, da im kazete istinu, da im predlozite, mir..prosto da ih ucite kako se zivi u multietnickom drustvu kakvo je Bosna..ne znam cemu ovi isjecci sa kojekakvih stranica..nikako mi niste jasni..Svjesni smo mi da pristup internetu ima ko god to hoce, i isto tako da ljudi mogu pisat' sta hoce, kako bi iskrivili cinjenice i dokaze, ali zar mislis da to sto napisete, da to nama pije neke vode..Pa covjece, znas li ti Sta je Bosna i Hercegovina prezivjela i st ajos uvijek prezivaljava, a da ne prezivi jednog Dodika i ko zna koliko njih slicnih njemu..
Al' haj' ziv bio, prodji se toga..rekla-kazala..Uzivaj u zivotu, ma gdje da si, svi znamo i Ti najvise da ti niko ne brani ni TEbi ni bilo kome drugom, da pricas ako hoces i uzbekistanski, samo se prodji toga..Trujesse bez potrebe, stvaras sebi barijere uz pomoc onih nekih mrzaca koji stvarno morze, i koji stvaraju Historiju/Povijest na lazima....Zivi zivot..nikom nije sve po taman..ali tu smo dok smo zivi da se
borimo za bolje sutra, ali ne mrznjom, nego napritiv LJUBAVLJU, pa ako ne ljubavlju, onda respektom, uvazavanjem jer mislim da je ljepse zivjet tako..pa Ti sad vidi..![]()
![]()
-
PalaSa Marsa
#1475 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"
Pa sam sebe fatas u kostac Jajce...sam sebe, prati se..prati sta pises..Nije do mene..sta da radim