BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

liberty02

#1451 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by liberty02 »

a sto bosna nema ak-47? zar nemaju pravo na te puske?
jefferson

#1452 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jefferson »

Kakvih se ovdje sve nagadjanja moze cuti majko mila :lol: :lol: :lol:
Tacticus

#1453 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

atmel wrote:Da i ja nešto kažem što se tiče oružja koje smo kupili i dobili poslije rata.
Koliko mi je poznato poslije rata je kupljeno od Rumuna 36 komada višecjevnih bacača APR-40.
Od Rumuna je kupljeno i 8 komada M-46 130mm.
U N.Travniku je napravljeno novih 51 komad D30 haubica.
Od Arapskih Emirata je dobijeno 22 komada M56 105mm.
Od Amera se je dobilo 119 komada haubica 155mm M114A2.
-dobilo se je oko 46100 pušaka M16, oko 19 miliona metaka za iste puške,
-1000 komada mitraljeza M60 i oko 2 miliona metaka za iste,
-80 komada M2 mitraljeza i oko 285 000 metaka.
Sutra nastavim pisati...
ne, od pakistana smo dobili 12 M-46 od 130 mm, mislim da su ili u rezervi ili su na otpisu
ne, od UAE smo dobili modernije L-118 top-haubice 105 mm
heckler

#1454 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

jefferson wrote:Kakvih se ovdje sve nagadjanja moze cuti majko mila :lol: :lol: :lol:

Iritirajuce je kad jedan padobranac otvori branu ostalim padobrancima i diskusija neminovno zavrsi na omiljenih 5 tema (orkani, prelistavanje wikipedija liste iz programa "Opremi i obuci", "vijetnamskih" M16, hrvatskih grippena-patria-itd, i srpskih "bespilotnih letjelica").

Ako ko nema detalje da nam javi o kakvom je 80milionskom ugovoru Trhulj nekidan govorio molim vas zabidjite nas sa orkanima i kalasima.
Korisničkoime

#1455 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Korisničkoime »

E jbg.stari nisam znao da je ovaj pdf u tvom vlasništvu, samo sam htio da znam s čime raspolažemo od nekoga ko zaista zna jer se ja iskreno ne mogu snaći u svemu ko je šta donirao, koliko, šta je otpisano, šta u rezervi, šta uništeno i prije svega što ja od toga korisno a šta ne itd.
Učinilo mi se da bi možda neko na ovom pdf to uistinu mogao da zna.
Ako govoriš o Trhulju političaru ili bilo kojem političaru onda samo čekaj dobre vijesti načekati ćeš se.
@tacitus i ostali hvala na informacijama.
heckler

#1456 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Dobro, prejaka mi je reakcija bila. Mozda je i bolje ovakve rasprave ponavljati sa vremena na vrijeme nebili se ti stereotipi konacno iskorjenili.
Gojeni H

#1457 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

andromeda101 wrote:Što se tiče specijalnih jedinica, evo link pa koga zanima:

http://www.paluba.info/smf/specijalne-j ... -upotrebe/
Autor je osim osvrta na četnike u Balkanskim ratovima (omiljenoj velikosrpskoj temi) ponudio skoro copy-paste onoga što je već na wikipedii.

Specijalne jedinice su omiljena tema srednjoškolaca nabijenih testosteronima. Medjutim i običan narod voli da bude stručnjak po ovom pitanju. Realnost je malo drugačija.

U bivšoj JNA 63 padobranska je uzimana kao primjer specijalne jedinice. Kao ekvivalentu uzmimo 82 padobransku u vojsci Sjedinjenih država. Ova jedinica nije ˝special operations capable˝. Američki marinci takodje nisu nikakve specijalne jedinice mada u svom sastavu imaju jedinicu koja je special operations capable poznatija pod imenom RECON.

Najbolju definiciju specijalne jedinice čuo sam od majora iz 1 grupe SOF koji ju je opisao kao jedinicu za nekonvencionalnu vrstu ratovanja.
Mi nemamo potrebu za ovakvom vrstom jedinica. Rendžeri su dovoljno specijalni i njih vjerovatno trebamo.
Ono što mi trebamo kada govorimo o nekonvencionalnim oblicima ratovanja je specijalna jedinica pri obavještajnom sektoru ili eventualno Ministarstvu Odbrane.
Tu nismo bili jaki za vrijeme prošlog rata, a koliko sam upoznat ne postoji odgovarajuća služba, odjel, ili jedinica na bilo kojem vojnom ili nevojnom nivou da može preuzeti ovakav zadatak.

I dalje ostajem zagovornik ideje naoružanog naroda. Svijetli primjeri su Finska i Švicarska. Mi svojom veličinom i (ne)brojnošću moramo imati naoružane pojedince. Finska je svoju lekciju naučila u Zimskom ratu, a mi bi valjda trebali iz prošlog rata. Pored komšiluka kakvog imamo, moramo stalno biti spremni.
Istovremeno, podržavam mišljenja o jakoj i visoko tehnički potkovanoj profesionalnoj vojsci.
TheMule

#1458 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Gojeni H wrote:
andromeda101 wrote:Što se tiče specijalnih jedinica, evo link pa koga zanima:

http://www.paluba.info/smf/specijalne-j ... -upotrebe/
Autor je osim osvrta na četnike u Balkanskim ratovima (omiljenoj velikosrpskoj temi) ponudio skoro copy-paste onoga što je već na wikipedii.

Specijalne jedinice su omiljena tema srednjoškolaca nabijenih testosteronima. Medjutim i običan narod voli da bude stručnjak po ovom pitanju. Realnost je malo drugačija.

U bivšoj JNA 63 padobranska je uzimana kao primjer specijalne jedinice. Kao ekvivalentu uzmimo 82 padobransku u vojsci Sjedinjenih država. Ova jedinica nije ˝special operations capable˝. Američki marinci takodje nisu nikakve specijalne jedinice mada u svom sastavu imaju jedinicu koja je special operations capable poznatija pod imenom RECON.

Najbolju definiciju specijalne jedinice čuo sam od majora iz 1 grupe SOF koji ju je opisao kao jedinicu za nekonvencionalnu vrstu ratovanja.
Mi nemamo potrebu za ovakvom vrstom jedinica. Rendžeri su dovoljno specijalni i njih vjerovatno trebamo.
Ono što mi trebamo kada govorimo o nekonvencionalnim oblicima ratovanja je specijalna jedinica pri obavještajnom sektoru ili eventualno Ministarstvu Odbrane.
Tu nismo bili jaki za vrijeme prošlog rata, a koliko sam upoznat ne postoji odgovarajuća služba, odjel, ili jedinica na bilo kojem vojnom ili nevojnom nivou da može preuzeti ovakav zadatak.

I dalje ostajem zagovornik ideje naoružanog naroda. Svijetli primjeri su Finska i Švicarska. Mi svojom veličinom i (ne)brojnošću moramo imati naoružane pojedince. Finska je svoju lekciju naučila u Zimskom ratu, a mi bi valjda trebali iz prošlog rata. Pored komšiluka kakvog imamo, moramo stalno biti spremni.
Istovremeno, podržavam mišljenja o jakoj i visoko tehnički potkovanoj profesionalnoj vojsci.
Potpisujem ovo. Pogotovu ovo podebljano

Problem je u tome sto ljudi misle da rijec "specijalna" ima isto znacenje kao i rijec "bolja". Ja bih radije imo jedan dobar i organizonvan vod, neg 10 specijalaca. Naravno, potrebne su i specijalne jedinice, jer neke zadatke mogu obaviti samo jedinice obucene za to: recimo unistavanje mosta iza neprijateljskih linija. Ali od vremena Aleksandra Makedonskog, sve pobjednicke armije su morale biti kombinovane, pa kad vidim neka online mastanja o cudnim armijama, pomislim da li iko cita historiju?
matematicar_teski

#1459 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by matematicar_teski »

E da smo mi neko i nesto( Bosnjaci):
Kupiti 10-ak ovih bebica:
Image 8-)
kupiti 20-ak ovih bebica
Image
i 15-ak ovih bebica
Image

i bili bi sile. Ali masta moze svasta,a i ideja. :mrgreen:
:bih:
madner

#1460 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Moglo bi se sto sta reci o tim "specijalcima" ali 82. padobranska nije jedinica za posebne namjene nego jednostavno padobranska jedinica.
madner

#1461 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Inace, kakva fajda da je nesto po NATO standardu ako ne mislimo slati te jedinice da sa Amerima ganjaju ljude po brdima i gorama?
kojetou

#1462 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Gojeni H wrote:I dalje ostajem zagovornik ideje naoružanog naroda. Svijetli primjeri su Finska i Švicarska. Mi svojom veličinom i (ne)brojnošću moramo imati naoružane pojedince. Finska je svoju lekciju naučila u Zimskom ratu, a mi bi valjda trebali iz prošlog rata. Pored komšiluka kakvog imamo, moramo stalno biti spremni.
Naoruzanje naroda kroz otvaranje TO Federacije BiH koja bi mogla postojati paralelno sa OSBIH. Treba samo politicka volja i stranka koja ce to poceti zagovarati. Ubaciti HSP u vlast i donijeti tu odluku i gotovo. U principu to bi trebalo biti jednostavno par kasarni + dobrovoljci koji idu jednom u par mjeseci na trejning. To postoji svugdje na svijetu a u BiH je to na evropskom kontinentu vjerovatno najpotrebnije.

Sto se tice specijalnih jedinica tu se neslazem sa tobom jer mislim da su one bas potrebna na terenu poput Bosne. Recimo da je se 1992. zauzelo par kasarni i da je se imalo ljudi koji su to u stanju uraditi rat bi se totalno drugacije razvijao. A za takvo nesto su ti potrebni specijalci koje mozes ubaciti duboku u neprijateljsku teritoriju po noci. Jer po danu nemas sanse da takvo nesto izvedes. Znaci onda ti je potrebna oprema poput infra crvenih naucala za svakog vojnika i to najboljeg kvaliteta; super komunikacija, super oprema i trejning. Nesto poput korpus komandosa.

Recimo sta ces ti izbije rat i imas tanku komunikaciju sa Stocem. Pogledaj malo u Google earth kako izgleda okolina stoca i ono tamo prema trebinju. Onaj ko drzi par kota kontrolise maltene cijeli taj region. A da bi zauzeo te kote moras ili poslati ogromnu vojsku da ti izgine (kao na zuci) ili posaljes 90 specijalaca da iznenade neprijatelja na spavanju. Oni odrade svoj posao; zauzmu par kota za par sati; idu na helikopter i sledeci zadatak im je vec negdje 200 kilometara dalje. A obicna vojska samo dodje i to preuzme; ukopa se i to je to.
Gojeni H

#1463 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

kojetou wrote:
Gojeni H wrote:I dalje ostajem zagovornik ideje naoružanog naroda. Svijetli primjeri su Finska i Švicarska. Mi svojom veličinom i (ne)brojnošću moramo imati naoružane pojedince. Finska je svoju lekciju naučila u Zimskom ratu, a mi bi valjda trebali iz prošlog rata. Pored komšiluka kakvog imamo, moramo stalno biti spremni.
Naoruzanje naroda kroz otvaranje TO Federacije BiH koja bi mogla postojati paralelno sa OSBIH. Treba samo politicka volja i stranka koja ce to poceti zagovarati. Ubaciti HSP u vlast i donijeti tu odluku i gotovo. U principu to bi trebalo biti jednostavno par kasarni + dobrovoljci koji idu jednom u par mjeseci na trejning. To postoji svugdje na svijetu a u BiH je to na evropskom kontinentu vjerovatno najpotrebnije.

Sto se tice specijalnih jedinica tu se neslazem sa tobom jer mislim da su one bas potrebna na terenu poput Bosne. Recimo da je se 1992. zauzelo par kasarni i da je se imalo ljudi koji su to u stanju uraditi rat bi se totalno drugacije razvijao. A za takvo nesto su ti potrebni specijalci koje mozes ubaciti duboku u neprijateljsku teritoriju po noci. Jer po danu nemas sanse da takvo nesto izvedes. Znaci onda ti je potrebna oprema poput infra crvenih naucala za svakog vojnika i to najboljeg kvaliteta; super komunikacija, super oprema i trejning. Nesto poput korpus komandosa.

Recimo sta ces ti izbije rat i imas tanku komunikaciju sa Stocem. Pogledaj malo u Google earth kako izgleda okolina stoca i ono tamo prema trebinju. Onaj ko drzi par kota kontrolise maltene cijeli taj region. A da bi zauzeo te kote moras ili poslati ogromnu vojsku da ti izgine (kao na zuci) ili posaljes 90 specijalaca da iznenade neprijatelja na spavanju. Oni odrade svoj posao; zauzmu par kota za par sati; idu na helikopter i sledeci zadatak im je vec negdje 200 kilometara dalje. A obicna vojska samo dodje i to preuzme; ukopa se i to je to.
Da pokušam ponovo.
Negdje sam pročitao da su rendžeri OSBiH preuzeli kompletnu obuku rendžera vojske SAD. @Tacticus bi trebao znati da li je ovo slučaj. Ukoliko je to tako, rendžeri su već dovoljno ˝specijalni˝. Njihovo djelovanje je izvidjanje po dubini neprijateljskog teritorija, napadi na važnije ciljeve po dubini, podrška regularnim formacijama, itd. Dakle, već imaš specijalnu jedinicu. Još ako su osposobljeni za skokove odnosno desant, nama ne treba bolje.

˝Prave˝ specijalne jedinice su oformljene kao visoko obučene formacije za obučavanje lokalne vojske i vodjenje gerilskog rata. Ovo je originalna namjera specijalnih jedinica.
Teško i nerealno je za očekivati da neko može otići na Kozaru i reći: ˝Evo nas narodnooslobodilačke vojske i mi ćemo vas obučavati i voditi u oslobadjanje Bosne od mrskog neprijatelja˝.

Druga stvar zbog koje sam protiv specijalnih jedinica je da su preskupe.
I treća i vjerovatno najbitnija stvar zbog koje sam protiv ovih jedinica je ta da narod a nerijetko i komanda stvori mit o nenadjebivim specijalcima koji goloruki idu na tenkove. Mnogi moji suborci su zavaljeni na ovaj način.
Tacticus

#1464 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

matematicar_teski wrote:E da smo mi neko i nesto( Bosnjaci):
Image 8-)
kupiti 20-ak ovih bebica
Image
i 15-ak ovih bebica
Image

1 slika
10 tih bebica, nauzruzanje za njih, specijalizovano osoblje za njih, ....
kostali bi oko 3-4 MILIJARDI eura, a nebi donjeli kljucnu prednost
2 slika
vec sam pominjao da se polovni Leopard 2A4 mogu dobiti za male novce pod uslovom da se uradi paket modernizacije od 0.5 do 2 mil. Eura
3 slika
isto sam pominjao da nebi bilo lose kupiti licencu sa 18-24 takvih, jer odgovaraju nasem terenu

Gojeni H
radio sam sa italijanskim Col Moschin, britanskim royal comandos, USA rengersima i upoznao 2 Navy Seal, sve u BiH djelom u ratu i a najvecim djelom poslje rata
heckler

#1465 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

@tacticus, jesi li ti i dalje pri OS ili MO ?

Ako jesi onda dva pitanja.

1) Postoje li IKAKVI planovi za modernizaciju u blizem ili srednjem roku.

2) Postoji li "Plan B" ako cetnici zaista do zadnje nastave insistirati na blokadama i stvarno proces ulaska u NATO blokiraju permanentno.
Gojeni H

#1466 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

Tacticus wrote:
matematicar_teski wrote:
Gojeni H
radio sam sa italijanskim Col Moschin, britanskim royal comandos, USA rengersima i upoznao 2 Navy Seal, sve u BiH djelom u ratu i a najvecim djelom poslje rata
Šarena je ekipa onih koje poznajem. Jedni su danas visoko pozicionirani u različitim medjunarodnim korporacijama, drugi i dalje čuče iza političara, a ima i onih koji su danas u zatvoru (sjebo ih odvojen život i pohlepa).
Za posla definitivno najbolji SAS i Delta.
Tacticus

#1467 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

heckler wrote:@tacticus, jesi li ti i dalje pri OS ili MO ?

Ako jesi onda dva pitanja.

1) Postoje li IKAKVI planovi za modernizaciju u blizem ili srednjem roku.

2) Postoji li "Plan B" ako cetnici zaista do zadnje nastave insistirati na blokadama i stvarno proces ulaska u NATO blokiraju permanentno.
ne
u ratu u policiji, dosta rodbine bili oficiri armije (u tuzli i sarajevu), poslje rata radio u nato-u i preko posla suradzivao sa 2 vojna experta i bio prijatelj (preko rodice koja je doktorirala u engleskoj) sa jednim englezom koji je tada radio u strateskom imperijalnom centru VB
znaci ja nisam ekspert ili strucnjak, samo poznavalac

za tacku 1 znam da je 2005-6 bio pokrenut limitirani proces modernizacije, preciznije modernizovane su neke haubice D-30 na nato standard najvise promjenom nisasnkih sprava, pocela nabavka M-16A2 i M-4 karabina, pokrenuta modernizacija helikoptera, planiralo se pojacati motor M-60 tenkova, ... i tako stvari koje su zahtjevale manja ulaganja, a 2007 sam napustio nato i samim tim izgubio vecinu izvora informacija, ali vec tada se posustajalo i sa dom minornom modernizacijom radi manjka novca

a tacka 2 je dnevnopoliticka pa za to nemam pojma
heckler

#1468 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Da, ja koliko primjetih poslije zadnjeg remonta helikoptera prije par godina ne cuh vise ni rijec o bilo kakvoj modernizaciji.
matematicar_teski

#1469 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by matematicar_teski »

matematicar_teski wrote:E da smo mi neko i nesto( Bosnjaci):
Image 8-)
kupiti 20-ak ovih bebica
Image
i 15-ak ovih bebica
Image

zaboravih dodati na ovo sve:
15-ak ovih bebica:
Image

i 10 ak ovih beba.
Image
heckler

#1470 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

nemojte zaboraviti tomahawke i atomske bombe :oops:
Bodkin

#1471 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bodkin »

nije problem, vi sto trazite ove spravice prestanite jesti i sve sto zaradite u fond za avijaciju :lol:
korisnik.1

#1472 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by korisnik.1 »

eh kad je bal, nek je maskembal
godilo bi nam vala i jedan nosač i par razarača :lol:
andromeda101

#1473 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

.
kojetou

#1474 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Gojeni H wrote:
Da pokušam ponovo.
Negdje sam pročitao da su rendžeri OSBiH preuzeli kompletnu obuku rendžera vojske SAD. @Tacticus bi trebao znati da li je ovo slučaj. Ukoliko je to tako, rendžeri su već dovoljno ˝specijalni˝.

Imasli neki link za ovo koji bi potvrdio da je to tacno? Zvuci mi jako nevjerovatno; kao da si rekao recimo da politicari iz BiH odlaze u Switzarsku da urede tu zemlju i da je dignu u svjetske tokove. Ili ono ko iz nadrealista onaj albanac sto otvara slasticarnu u sasrajevu i zaposljava svedjane gastarbeidere.
Njihovo djelovanje je izvidjanje po dubini neprijateljskog teritorija, napadi na važnije ciljeve po dubini, podrška regularnim formacijama, itd. Dakle, već imaš specijalnu jedinicu. Još ako su osposobljeni za skokove odnosno desant, nama ne treba bolje.
Nije to nikakava specijalna jedinica. Kao sto vidis na onom linku na predhodonoj stranici o korpsu komandosa u Nizozemskoj; fino ti kazu (mada na Nizozemskoj jeziku) da su obuceni da djeluju po noci. Znaci da imaju vid po noci plus jos hiljadu nekih stvarcica. Uz to naravno da trebas imati i 100% relevantnu informaciju sto znaci da moras imati i bespilotne letijelice da izvide teren kako bi se napravio plan akcije itd. Bosanski rejndzeri nisu ni priblizno tom nivou. Taj 2. pjesadijski rejndzerski puk je na nivou obicne diverzantske jedinice. Bili se mogao osloniti na to da oni zauzmu recimo najvaznije kasarne u istocnoj Bosni i najvaznije kote plus komunikaciju da osiguraju do tih kasarni?

Znaci bosanski rejndzeri iliti 2. pjesadijski puk u sastavu Bosnjacke komponente OSBIH su obicni diverzantni:

Image

Image

˝Prave˝ specijalne jedinice su oformljene kao visoko obučene formacije za obučavanje lokalne vojske i vodjenje gerilskog rata. Ovo je originalna namjera specijalnih jedinica.
Teško i nerealno je za očekivati da neko može otići na Kozaru i reći: ˝Evo nas narodnooslobodilačke vojske i mi ćemo vas obučavati i voditi u oslobadjanje Bosne od mrskog neprijatelja˝.

Druga stvar zbog koje sam protiv specijalnih jedinica je da su preskupe.
I treća i vjerovatno najbitnija stvar zbog koje sam protiv ovih jedinica je ta da narod a nerijetko i komanda stvori mit o nenadjebivim specijalcima koji goloruki idu na tenkove. Mnogi moji suborci su zavaljeni na ovaj način.
Pa BiH nikada nije imala specijalce/ komandose u pravom smislu te rijeci jer specijalci idu po noci da obavljaju svoj posao iza neprijateljskih linija. Zato i jesu specijalci jer mogu da iznenade; imaju najnoviju tehniku; najbolju informaciju i najbolji trejning. Dosli smo do toga da najobicniju diverzantsku jedinicu (koja je cak daleko iza NATO standarda po obucenosti a pogotovo po komunikacijskim sposobnostima); da njih vec nazivamo specijalcima.

Diverzanti su, bar sam ja tako shvatio, oni koji idu frontalno na neprijateljsku liniju. A specijalci u sastavu vojske su ti koji se prebace iza neprijateljskih linija da bi postigli odredjeni cilj. Takvu jedinicu mi nemamo a upravo to nam je najpotrebnije. Jer ukoliko dodje do konflikta imas odmah istocnu Bosnu i jednu granicu sa Srbijom i mostove preko kojih mogu dolaziti dobrovoljci i logistika. Znaci da bi primarni cilj bio da stavis glavne linije komunikacije pod svoju kontrolu. Sreca je ta sto je BiH jako brdovita zemlja tako da ako stavis par puteva u Istocnoj Bosni pod kontrolu i par kasarni onda vec mozes regularne jedinice OSBIH kanalizirati prema tamo. Ali da bi stavio "Drinu" pod kontrolu i puteve do Drine moras zauzeti par strateskih tacaka a za takvo nesto ti trebaju specijalci.

Recimo ako imas Gorazde u svojim rukama sa sirom okolinom sve do Crne Gore onda je RS juzno od Gorazda odsjecena. Ako pored toga jos samo imas par kota u svojim rukama Istocno od Stoca i padine treskavice; onda vec imas taj cijeli dio pod kontrolom pogotovo ako zauzmes jos i kasarne u tom dijelu. A da bi to uradio trebaju ti naravno specijalne jedinice koje ce ocistiti odredjene kote za regularnu vojsku. Treba ti minimalno 10 dobrih helikoptera da ih prebacis i neka vrsta ividjacskih letijelica sa kojima bi pravio slike terena ukoliko vec nemozes koristiti Americki ili Turski vojni satelit. Tek onda dolaze ti rejndzeri da se dalje probijaju ali tada vec kontrolises bitno kote i imas vatrenu podrsku sa tih kota i drzis teren ko na dlanu.

Tako je se nastojalo raditi i u proslom ratu ako si citao blog Vikicevog specijalca samo sto su ti "specijalci bosanski" bili na nivou obicnih diverzanata sa malo modernijim protivoklopnim sredstvima; nista posebno znaci.
Cyrax

#1475 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Cyrax »

Nama treba obuka. Redovna i kvalitetna obuka. Najveci zajeb nam je bilo ukidanje redovnog vojnog roka :-)
Vecina "vikendica" u zidovima ima oruzja za bataljon :D ali je sve manje i manje onih sto znaju da rukuju sa njim.
Post Reply