RealShow wrote:Nisam zaboravio. Ali kod dosta tih ljudi je pronadjeno oruzje, uniforme, razna vojna oprema i onda je jasno da su se spremali za nesto. Oni su bili nudjeni i za razmjene, ali ih vasa strana nije htjela. Valjda da bi se uspjesnije prikazali kao slabi i zrtve.
PM72 zna dosta toga, zna on kako je to islo jer je i on to isto radio po Alipasinom, koliko sam razumjeo.
Pa vjerovatno je i set kuhinjskih noževa spadao u arsenal oružja.
Živjelo se 50 godina skupa i izmješano (ja sam u potpunosti za to jer nemože drugačije) pa je bilo slučajeva mješanih brakova koji su tek 94 e napustili Grbavicu kad su došli na red sa zakašnjenjem odnosno kad se pojavio deficit čistokrvnih muslimana. Netreba govoriti da su uživali u početku zaštitu od porodičnih članova istaknutih vojvoda, dok se moglo. Eh te 94 e čujem da su nas maltretirali i izubijali jer su nam našli arsenal oružja. Istina je da se taj arsenal oružja svodio na komplet igala za akumpunkturu, "moćno oružje za mučenje". Ti to svakako znaš, netrebam ti ja pojašanjvat, da su nam stanovi i sva imovina raspljačkani (ne brini znamo i ko je) i to uglavnom od strane dojučerašnjih prijatelja/komšija. Nego da se vratimo na tvoje pitanje o sudovima, je li bio neki sud na Grbavici, koji je procesuirao te kod kojih je nađeno oružje, osim onog Batkovog. Koliko je stanovnika Grbavice procesuirano radi otuđenja tuđe imovine, ubijanja .....
Kanije nakon prebjega na teritoriju pod kontrolom Armije sam se družio sa mnogim srbima koji su ostali, upotpunosti su djelili sudbinu stanovnika Sarajeva (koliko je meni poznato), tako da će vrlo teško neko koje iskusio i jednu i drugu stranu grada moći povući bilo kakvu paralelu. Bilo je i Srba sa Grbavice koji su morali prebjeći, djelili su istu sudbinu sa muslimanima ukoliko su se na bilo koji način odbili staviti u službu lokalnog SDS-a. Skupa sa mnom i sa ocem su bila dva srbina iz ulaza koji su na početku rata vođeni na strijeljenje jer nisu htjeli snb uniformu.
Možeš povlačiti paralele koliko želiš, ali osnovna ideologija je dijametralno različita, do kraja 94-e.
Kad kažem prebjeg, mislim na individualne zbjegove na razno razne načine pod kišom metaka u maju i junu 92e.