Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
exliberal-ex

#1451 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote:Exliberal,

Trebali smo sve minobacače,tenkove i topove postaviti na plato Skenderije,da malo "odmaknemo" od naselja pa da mogu sokočani i paljani lakše gađati sa Brusa ili Hreše.Onda bi to bilo po "pravilima" .
Ma PM sila boga nemoli, takva je bila situacija ali nemogu ove price zna se gdje je linija razgranicenja i po goranu 200 metra od te linije vise nije....to nemogu da svarim....i prica vojnik si dok si na linij cim obuces civilno odjelo vise nisi...svi muskarci su ili bili u vojsci ili na radnoj obavezi na obadvije strane znaci bili smo legitimna meta....zene i djeca nespadaju u tu grupu
I za gorana,neposredna ratna zona je zona gdje si na dometu pjesadijskog naoruzanja, poslije idu dubinske zone laka artiljerija, teska artiljerija i raketni bacaci....avijacija...a svaki objekat koji direktno i indirektno sluzi neprijageljskoj vojsci je vojna meta
goran16v

#1452 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

exliberal-ex wrote:
PM72 wrote:Exliberal,

Trebali smo sve minobacače,tenkove i topove postaviti na plato Skenderije,da malo "odmaknemo" od naselja pa da mogu sokočani i paljani lakše gađati sa Brusa ili Hreše.Onda bi to bilo po "pravilima" .
Ma PM sila boga nemoli, takva je bila situacija ali nemogu ove price zna se gdje je linija razgranicenja i po goranu 200 metra od te linije vise nije....to nemogu da svarim....i prica vojnik si dok si na linij cim obuces civilno odjelo vise nisi...svi muskarci su ili bili u vojsci ili na radnoj obavezi na obadvije strane znaci bili smo legitimna meta....zene i djeca nespadaju u tu grupu
I za gorana,neposredna ratna zona je zona gdje si na dometu pjesadijskog naoruzanja, poslije idu dubinske zone laka artiljerija, teska artiljerija i raketni bacaci....avijacija...a svaki objekat koji direktno i indirektno sluzi neprijageljskoj vojsci je vojna meta
Pa ti stvarno izvaljujes gluposti da covjek ne povjeruje, covjek tj civil na radnoj obavezi legitimna vojna meta??????
Koliku si glupost napisao cu ti pokazati na jednom jedinom primjeru: Po tebi je invalid koji nije ni vojnik, ni na radnoj obavezi ni u uniformi je legitimna vojna meta!!!!
Kakvi samo vojni strucnjaci zalazi na ovaj formu da covjek ne povjeruje :-)
PM72

#1453 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Exliberal,

Znam da "sila Boga ne moli" jer je vrhovni komadant te sile onomad izjavio da je i "Bog u ovom mandatu Srbin".Po tebi,svi muškarci u Sarajevu su bili "legitimna" vojna meta pa si po njima mogao udarati svim raspoloživim oruđima i oružjima.To što se nišandžijama omaklo pa pobili nekoliko stotina dječaka i beba muškog roda u godištu od 0 do 17 - nema veze,kolateralna šteta.Nisu krivi oni što su ih pobili nego njihovi roditelji što ih nisu izveli iz grada,iz svojih kuća,stanova,bolnica i obdaništa pa da ovi mogu ravnati kako su naumili.To je ono što hoćeš da kažeš? A žene i starci u Sarajevu nisu potpadali u tu tvoju "dozvoljenu grupu" za istrebljenje pa ih opet pobiše nekoliko hiljada.Tzv.branilac dr.Dabića u Hagu osporava da je ijedna granata pala sa brda pa će ubjediti svoje sunarodnike da su to sve Ševe pobile i da su na grad ispalile nekoliko stotina hiljada projektila svih kalibara.
Ricken

#1454 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ricken »

RealShow wrote:Nisam zaboravio. Ali kod dosta tih ljudi je pronadjeno oruzje, uniforme, razna vojna oprema i onda je jasno da su se spremali za nesto. Oni su bili nudjeni i za razmjene, ali ih vasa strana nije htjela. Valjda da bi se uspjesnije prikazali kao slabi i zrtve.
PM72 zna dosta toga, zna on kako je to islo jer je i on to isto radio po Alipasinom, koliko sam razumjeo.
Pa vjerovatno je i set kuhinjskih noževa spadao u arsenal oružja.
Živjelo se 50 godina skupa i izmješano (ja sam u potpunosti za to jer nemože drugačije) pa je bilo slučajeva mješanih brakova koji su tek 94 e napustili Grbavicu kad su došli na red sa zakašnjenjem odnosno kad se pojavio deficit čistokrvnih muslimana. Netreba govoriti da su uživali u početku zaštitu od porodičnih članova istaknutih vojvoda, dok se moglo. Eh te 94 e čujem da su nas maltretirali i izubijali jer su nam našli arsenal oružja. Istina je da se taj arsenal oružja svodio na komplet igala za akumpunkturu, "moćno oružje za mučenje". Ti to svakako znaš, netrebam ti ja pojašanjvat, da su nam stanovi i sva imovina raspljačkani (ne brini znamo i ko je) i to uglavnom od strane dojučerašnjih prijatelja/komšija. Nego da se vratimo na tvoje pitanje o sudovima, je li bio neki sud na Grbavici, koji je procesuirao te kod kojih je nađeno oružje, osim onog Batkovog. Koliko je stanovnika Grbavice procesuirano radi otuđenja tuđe imovine, ubijanja .....

Kanije nakon prebjega na teritoriju pod kontrolom Armije sam se družio sa mnogim srbima koji su ostali, upotpunosti su djelili sudbinu stanovnika Sarajeva (koliko je meni poznato), tako da će vrlo teško neko koje iskusio i jednu i drugu stranu grada moći povući bilo kakvu paralelu. Bilo je i Srba sa Grbavice koji su morali prebjeći, djelili su istu sudbinu sa muslimanima ukoliko su se na bilo koji način odbili staviti u službu lokalnog SDS-a. Skupa sa mnom i sa ocem su bila dva srbina iz ulaza koji su na početku rata vođeni na strijeljenje jer nisu htjeli snb uniformu.
Možeš povlačiti paralele koliko želiš, ali osnovna ideologija je dijametralno različita, do kraja 94-e.

Kad kažem prebjeg, mislim na individualne zbjegove na razno razne načine pod kišom metaka u maju i junu 92e.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1455 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

počišćeno... nastavite :)
Dozer

#1456 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

S kim? Taman se pojavi onostranski, a vi ga o'ma mahnete :D :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1457 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

:oops:

pretjerao je :oops:
Dozer

#1458 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Mada...ja se s njim slazem u par stavkica - nije tu SDA nimalo cista sto se tice oruzja i ostalog iz tog vremena ;)
Nekako s proljeća

#1459 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Kada na sjemenu, da ga pokrije dok ne ojača, ne bi bilo i bar malo zemlje, malo šta bi moglo da iznikne od ''lešinara'' . Vjerujem da je bilo i ''lošeg sjemena'' ili što bi rekli ''kukolja'', ali vrlo dobro znam koliko je bilo ''lešinara'' u i oko Sarajeva. Lešinar više manje na temi... :wink:
goran16v

#1460 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Dozer wrote:Mada...ja se s njim slazem u par stavkica - nije tu SDA nimalo cista sto se tice oruzja i ostalog iz tog vremena ;)
Ja sam opcija koja je planetama udaljena od opcije nacionalnih stranaka da bih branio ijednu od njih, ali pokusavam ovo da posmatram iz pozicije SDA, koja je sebi pripisala ulogu zastitnika i organizatora otpora tada Muslimana iz BiH, danas Bosnjaka. Uz sve ono sto se desavalo 90-te i 91-e, sto je bilo jasno svakome ko je tih godina gledao TV, a kamoli jednoj stranci za (su)vlasti koja kroz svoje kanale i izvore ima puno vise informacija, sta je trebalo da proljece 92. doceka sa prackama i lovackim oruzjem? Bas kao sto je SDA zbog trovlasca morala ilegalno naoruzavati PL i ZB tako je vlada RH preko Spegelja skoro pa legalno iz Madjarske i Kikasevim avionima naurzaval svoj MUP, pa na to niko ne gleda kao nekih grjeh.
PM72

#1461 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Dozer ne misli na to vrstu "naoružavanja" nego na šverc i bogaćenje pojedinaca iz SDA preko kojih je išlo naoružavanje.Nabavljale su se puške u Mađarskoj ili Hrvatskoj za 100 DM a ovdje prodavale za 1000 do 2000 DM.Nije bio problem platiti "nabavnu" cijenu ali kajmak kojim su se pojedinci bogatili nas je skupo koštao.Umjesto da 1000 ljudi kupi pušku po 100 ili 200 DM ,kupilo je 20 po gore navedenoj cifri a od to 20 imao si petoricu sa mudima da istu upotrijebi u svrhu odbrane naroda i zemlje.Ostatak je kontao pušku da zadrži "za lova" ili je imao viška para.

Je li tako Dozer? :wink:
felsh

#1462 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Jebem ti zivot!!!!
Zna sta ce biti,kupuje oruzije i prodaje ga bez stida svom narodu.Prodaje po podrinju npr.po od 1000-2000 maraka.Hejjj pa jos pricaju kao htjeli da zarade za drugu turu.Pa jebem ti zivot, e bas ih je saceko uzicki korpus i crnogorski cetnici da oni drugu turu dobace.
Pa koje su to smradine,prodavala govna svom narodu, pa majku im jebem nije se radilo o useljavanu u stanove pa da je prodaja cilima bila u pitanju vec ti doso cetnik pod prozor zedan krvi.Ma mi se pitamo sto ne ide na bolje ma kako ce kad smo prokleti!!!!!!!
Upali se covjek pa ode sa teme sorry!

Gledao sam na youtub-u snimke iz sirije i pored tenkova cini mi se da asadovi vojnici vrlo vjesto i masovno koriste snajpere.Tamo svaki borac nosi mobitel i sve se snima i ti snimci su zaista nevjerovatni.Ono kako ginu pobunjenici je nevjerovatno.Doduse i nacin sukoba, kad jedan za drugim izljecu iza coska i rafalaju dok ostali tekbiraju,malo je reci da je neozbiljan.I onda odjednom snajper pljussss! Jel neiskustvo ili dokazivanje neke hrabrosti onakav nacin ratovanja nemam pojma ali radi onakvog djelovanja snajpera vjerujem da ce vrlo brzo promjeniti taktiku.
Berber

#1463 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Berber »

Orbini wrote:
Broj 1 wrote:Slazem se sa tobom u potpunosti!

Gledao sam englesko istrazivanje na temu ove pogibije gdje su prikazivali intervvjue sa srpskim snajperistima u toku rata, ostao mi je u sjecanju jedan ceto sa brkovima koji se hvali englezima kako ubija muslimane, zatim uzima pusku i govori "bice corbe danas"i otvara paljbu na onaj dio izmedju izvrsnog vijeca i zemaljskog muzeja. Lik sam mu dobro upamtio i koliko mogu da ga poznam zivio je u SA i bio je clan jednog planinarskog drustva. Koliko sam saznao sada zivi u Beogradu. Nadam se da cemo se nekad sresti.

za sarajevske romea i juliu? ma nema tu sta da se kaze. fakti su opstepoznati. poginuli su momak srbin i djevojka bosnjakinja. vrlo je moguce da su ubijeni od strane armije BiH.

svak o tom filmu ima svoje misljenje. moje misljenje o filmu i samom dogadjaju nije tako pozitivno niti tragi-romanticno kao shakespearova prica od prije 500 godina. moja pitanje koje je kontroverza i zbog kojeg mi se citava prica ne svidja je: ako su odlucili bjezati, zasto su odlucili da bjeze na agresorsku stranu, gdje bi momak haman pa isti dan bio regrutiran u srpsku vojsku, i siguran sam da je on to i znao. a bio je pripadnik armije bih, znaci dezerter koji prelazi na neprijateljsku stranu. ali se na jednoj citavoj temi o ovom dogadjaju javilo mnogo ljudi koji nisu mislili ovako pa je doslo do nesuglasica.
U Danskoj je bila uradjena pozorisna predstava na tu temu, a jedan bend je izdao CD sa pjesmama o njima na nasem jeziku. Pokusacu da saznam imena. Gledao sam dokumentarac o sarajevskoj Juliji i Romeu,.. i jasno pokazuje da je momak upao u neprilike. Naime njegov najbolji prijatelj sa kojim je visio, isto Srbin i komandir jedne cete ili linije,. prebjegao cetnicima,.. momak nije htio niti u jednu vojsku i od nasilne mobilizacije ga spasio Celo(Bajramovic), inace njegov prijatelj, ali nije mogao sve vrijeme garantovati za njegovu bezbjednost. Majka od tog momka vec ranije izasla, i preko veza i lovom,.. "obezbjedila" im prolazak dalje, bijeg iz Bosne,.. ali da izadje na srpsku stranu. Izlazili su na nekoj tromedji tri vojske u Sarajevu, nesjecam se tacno gdje, ali tu su nadgledale sve tri vojske u Sarajevu. I naravno izjave svih tih komandira kako nisu oni, kako je druga vojska pucala. Sahranjeni oboje na pravoslavnom groblju sa pravoslavnim obicajem a to sve izveo i medijski promovisao onaj jedan pijani pop ekstrem sto je cesto tada visio na Srni. Toliko o njima.

Neko rece da snajperisti poslije rata imaju psihickih problema. Naravno oni koji nisu zadojeni ideologijom, fasizmom,.. koje je taj zadatak zapao i znaju da su ubili covjeka. Medjutim, oni koji su ideoloski napumpani o visoj rasi, a pucali pa "Turke, genetski otpad,.." takvi ne samo da nemaju problema, vec se time i ponose. Zamisli ubiti dijete metkom u glavu, a vidis na nisanu da je dijete u pitanju? To ne mora biti obavezno bolestan mozak, neko ko je inace mracan i asocijalan tip, zlostavljan u djetinstvu,... - to moze neko ko je skroz "normalan" tj. skladan i uredan porodicni zivot, - a da je ideoloski napumpan. Nisu li nacisti sto su bacali zivu djecu u peci, imali porodice u mjestu pored logora, ali posao radili hladnokrvno. Nije li Milan Lukic brizan otac dvoje djevojcice, a licno rukom zaklao djece i zive ih palio? A koliko je tek slicnih. Ja licno znam jednog sto danas ima skroz normalan porodicni zivot, pred zakonom cist i velika raja u ocima svih sto ga znaju - tip se i danas hvali silovanjima u Kozarcu i pred zenom, i kako je jedne noci u Keretermu otvorio rafal u meso. Na sto se smiju svi oko njega,.. svi skroz naizgled normalni - dakle nisu medicinski gledano poremecene psihe. Zasto je to tako - ideologija i ispiranje mozga. Svi takvi uopste nemaju osjecaj da su ubijali ljude - oni su skroz ubjedjeni da su ubijali neljude, trijebili korov, samo cistili,... oni uopste nemaju osjecaj za moral u pitanju Bosnjaka, za njih su to stetocine koje su se namnozile poput insekata,..
Pa i snajperisti u toj prici. Nit su sa merakom ubijali ljude - nit su oklijevali - samo posao i nista vise.

Jel Orbini, evo sad procitah tvoj komentar i nemam namjeru citati sve postove! Ko je taj tip o kome ti pricas?
Jesi li ti svjestan sta pises? Ja sam iz Kozarca i prosao sam kroz logor.Ime prezime napisi, u protivnom skrivas ratnog zlocinca!
Nekako s proljeća

#1464 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Snajperisti u Sarajevu je naslov teme.
Ramzess Veliki

#1465 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Bile su dvije kuje na Dobrinji, jedna se zvala Jasna men' se čini, duga plava kosa, druga je bila rumunka duge crne kose (ili obratno), plaćenica, obje sportski strijelci. Pucale su iz Dobrinje IV po Dobrinji III. I kako sam čuo u bataljonu isključivo u donji dio trbuha, sa rasprskavajućim. U Dobrinji III ul. Petra Drapšina kod skloništa pogodile su djevojčicu od 5 godina u butinu, srećom. (Možda nisu one jer su znali doći i njihovi specijalci u crnim kombinezonima na isti položaj) Djevojčica je pogođena sa daljine od cca 700 metara.
Kaže moj drug kojem sam zaboravio ime - "Imao sam te dvije kuje na nišanu dva puta, i pustio sam ih jer nisam znao o kome se radi ... mislio sam civili ... a i ona logika - gdje ću ženu upucati pa i da je u uniformi."
Nekako s proljeća

#1466 Re: Snajperisti u Sarajevu..

To mi liči na priču iz tog vremena...jedan metak uputi pored glave sa lijevog ili desnog boka, a drugi metak smjesti u predjelu butine (arterija) , nakon što se meta refleksno sagne i otkrije ciljano mjesto. Pogotkom u to mjesto se žrtva ranjava ili iskrvari dok joj se ne pruži pomoć. Naravno, stara priča koja ide uz ranjavanje, čeka se nova žrtva koja iz humanih pobuda želi da pomogne pogođenom cilju.

Druga priča je isto vezana za vrsnog strijelca-kinju, koji su jedno vrijeme ''radili'' po barikadi iz pravca Nedzarića , po cesti na ulazu ili izlazu u Dobrinju. Cilj tih strijelaca je bio predio vrata glave , obično vozača vozila koje prelazi tzv ''barikadu '' , bilo da izlazi ili ulazi u Dobrinju.

To mi je ostalo nekako u memoriji, uz nekoliko žrtava iz tog vremena i područja . Ne tvrdim, samo se prisjećam priče koja je dolazila do nas..
Creasy

#1467 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1468 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Ramzess Veliki wrote:Bile su dvije kuje na Dobrinji, jedna se zvala Jasna men' se čini, duga plava kosa, druga je bila rumunka duge crne kose (ili obratno), plaćenica, obje sportski strijelci. Pucale su iz Dobrinje IV po Dobrinji III. I kako sam čuo u bataljonu isključivo u donji dio trbuha, sa rasprskavajućim. U Dobrinji III ul. Petra Drapšina kod skloništa pogodile su djevojčicu od 5 godina u butinu, srećom. (Možda nisu one jer su znali doći i njihovi specijalci u crnim kombinezonima na isti položaj) Djevojčica je pogođena sa daljine od cca 700 metara.
Kaže moj drug kojem sam zaboravio ime - "Imao sam te dvije kuje na nišanu dva puta, i pustio sam ih jer nisam znao o kome se radi ... mislio sam civili ... a i ona logika - gdje ću ženu upucati pa i da je u uniformi."
Pogodak u donji dio trbuha 2 cm ispod pupka i naniže osigurava žrtvi bolnu smrt u roku od 45 min maximalno. Mogućnost hirurškog saniranja u tom slučaju je minimalna čak i ako se nađete na stolu za nekih 10-15 min.
U slučaju pogotka rasprskavajučim u taj dio NE postoji mogučnost saniranja i preživljavanja(bar ne u ratnim uslovima). Ono što je posebno je to da skoro do zadnje minute žrtva je svijesna ili polusvijesna i svojim dozivanjem mami heroje u smrt posebno ako se nalazi negdje na čistini. Kod takvog ranjavanja žrtve uglavnom nisu sposobne napraviti ni koraka.
Druga finta je da se žrtva rani od koljena pa naniže, a kad padne na tlo ranjava se u kontra ruku da ne može da puže.
Nekako s proljeća

#1469 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Dotičemo se bolesne logike strijelca sa optikom, kada je meta civil. Kao vojnik, ne mislim na isti način ukoliko je meta neprijateljski vojnik.
sabanss

#1470 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by sabanss »

arman1 wrote:
Ramzess Veliki wrote:Bile su dvije kuje na Dobrinji, jedna se zvala Jasna men' se čini, duga plava kosa, druga je bila rumunka duge crne kose (ili obratno), plaćenica, obje sportski strijelci. Pucale su iz Dobrinje IV po Dobrinji III. I kako sam čuo u bataljonu isključivo u donji dio trbuha, sa rasprskavajućim. U Dobrinji III ul. Petra Drapšina kod skloništa pogodile su djevojčicu od 5 godina u butinu, srećom. (Možda nisu one jer su znali doći i njihovi specijalci u crnim kombinezonima na isti položaj) Djevojčica je pogođena sa daljine od cca 700 metara.
Pogodak u donji dio trbuha 2 cm ispod pupka i naniže osigurava žrtvi bolnu smrt u roku od 45 min maximalno. Mogućnost hirurškog saniranja u tom slučaju je minimalna čak i ako se nađete na stolu za nekih 10-15 min.
U slučaju pogotka rasprskavajučim u taj dio NE postoji mogučnost saniranja i preživljavanja(bar ne u ratnim uslovima). Ono što je posebno je to da skoro do zadnje minute žrtva je svijesna ili polusvijesna i svojim dozivanjem mami heroje u smrt posebno ako se nalazi negdje na čistini. Kod takvog ranjavanja žrtve uglavnom nisu sposobne napraviti ni koraka.
Druga finta je da se žrtva rani od koljena pa naniže, a kad padne na tlo ranjava se u kontra ruku da ne može da puže.
O jebem ti finte... Za snajperiste ne treba vaziti ni zenevska ni ljudska konvencija, to se zatuca kamenom, niti metak na njih ne treba trositi...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1471 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

sabanss wrote: O jebem ti finte... Za snajperiste ne treba vaziti ni zenevska ni ljudska konvencija, to se zatuca kamenom, niti metak na njih ne treba trositi...
To je prosto nauka od kako su skontali da nekad jedan precizan hitac vijedi više nogo 1000 nasumičnih.
Koliko goć zla napravili upitaj se koliko ih je odgovaralo za to i s druge strane koliko je nagrađeno zlatnim Ljiljanom ili ZPZ. :-)
sabanss

#1472 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by sabanss »

Sve ok, samo ne mogu prokontati psihicko stanje tog roda vojske. Barem u slucaju pucanja u djecu, na to se moj komentar vecim djelom i odnosio. Koliko god shvatam pucanje u vojnika pa nekako i odraslog muskarca, ne mogu skontati pucanje u djecu/zene (vjerovatno bi i ja ispao levat k'o onaj nas snajperist iz nekog od gornjih postova). Moguce je da je to ona razlika izmedju normalnog covjeka i covjeka koji gleda kroz optiku.

Pade mi na pamet scena sa pocetka rata. Ranjenu djevojcicu, otac drzi u narucju i govori da bi zovnuo snajperistu na kafu da ga pita zasto mu je pucao u djete... Kazu da je nakon izjave sebi u njedra promrljao da bi dobro upamtio tu kafu. Vjerovatno bi ga zatuk'o ko zohara...
Ramzess Veliki

#1473 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

arman1 wrote:
sabanss wrote: O jebem ti finte... Za snajperiste ne treba vaziti ni zenevska ni ljudska konvencija, to se zatuca kamenom, niti metak na njih ne treba trositi...
To je prosto nauka od kako su skontali da nekad jedan precizan hitac vijedi više nogo 1000 nasumičnih.
Koliko goć zla napravili upitaj se koliko ih je odgovaralo za to i s druge strane koliko je nagrađeno zlatnim Ljiljanom ili ZPZ. :-)
Zlatni Ljiljan se nije dao ni jednom snajperisti. To znam zasigurno.
Ali pazite - miješate formacijsku dužnost snajperista sa zločincem koji nišani kroz optiku.
Vojno pravilo JNA za snajperistu je jasno i kaže:
Mete za snejperistu su taktički ciljevi u borbi, kao što su mitraljeska gnijezda, posade oklopnih vozila, poslužioci na oružjima i oruđima, neprijateljski oficirski kadar i na kraju neprijateljska živa sila.
Dobar i obučen snajperista ne puca u svakog vojnika tokom borbe, nego čisti ciljeve koji bitno utiču na borbu pazeći da ostane neprimijetan, jer kad je otkriven više ne može mnogo uraditi.
Izbor kandidata za snajperistu je težak, on ne mora biti vrhunski strijelac, ali mora biti izuzetno psihički čvrsta i mirna osoba.
To nije baš bilo ispoštovano tokom rata. Pušku sa optikom je grabio svako, a malo je bilo pravih snajperista. Imam čast da sam upoznao te prave sa naše strane, koji su zatvarali snajpersku vatru sa druge strane i tako umanjivali broj civilnih i vojnih žrtvi tokom rata. :thumbup:
pirpa

#1474 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

..
Last edited by pirpa on 22/07/2018 09:43, edited 1 time in total.
Repetitor

#1475 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Uz svo duzno postovanje,ali mislim da malo vise pretjerujete sa terminom ''rasprskavajuci metak''.
Svaki metak je kada pogodi metu haman pa ''rasprskavajući'',osim pancirnog zrna.Prilikom udara zrno se deformiše,košuljica(bakarna ili mesingana) se raspe u sitne dijelove,a olovo jal se raspadne ili poprimi neki drugi oblik.

Ne kazem da nema metaka sa tzv:dum-dum zrnom,ali ta municija je izuzetno skuplja i ustvari to nije bas vojna municija,nego lovačka.I u ratu koliko sam ja vidio,skoro pa se nije ni koristila.

Eto toliko,ne zamjerite.
Post Reply