Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
pakica_

#1451 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

junkers wrote:da ne otvaram novu temu,kupiranje ušiju dobermanu u sarajevu?što bezbolnije,kvalitetnije?može i pp.
haris custovic i samo haris custovic.. On je radio mom doberu i usi i rep..
samo ako ti je peso stariji od 3 mjeseca, onda ne vjerujem da ce biti ista od toga :) sretno ;)
cupo_mo

#1452 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by cupo_mo »

ja sam u pocetku mislio da se kidanje usiju i repa radi radi zdravstvenih razloga,mislio sam da psi mozda imaju neki problem da mogu dobiti neku bolest,a ona sam na tv gledao da se to radi iz cistih kozmetickih razloga kada bi ja imao psa kod kojeg se kidaju usi i rep ja to ne bi uradio jer volim vidjeti psa kako mase repicem od srece :) jer mi on preko usiju i repa pokazuje kako se on osjeca
junkers

#1453 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by junkers »

pakica_ wrote:
junkers wrote:da ne otvaram novu temu,kupiranje ušiju dobermanu u sarajevu?što bezbolnije,kvalitetnije?može i pp.
samo ako ti je peso stariji od 3 mjeseca, onda ne vjerujem da ce biti ista od toga :) sretno ;)
puno mlađi :) ,hvala pakice
maxuz_svratila

#1454 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by maxuz_svratila »

A zar to nije zabranjeno ?
Moljito

#1455 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Moljito »

Jeste u normalnim zemljama !!!!
zengi

#1456 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Moljito wrote:Jeste u normalnim zemljama !!!!
Jeste i ja mislim da u nekim zemljama mozes imati ozbiljne probleme ako ti nadju psa sa kupiranim usima, pa makar ti tamo bio samo turista. Ja mislim da ti u Engleskoj oduzmu psa i uspavaju ga, a tebe kazne zestoko. Nisam 100% siguran da bas ovo urade ali ti neka vrsta sado-mazo sigurno ne gine, znajuci engleze i njihov afinitet prema sado-mazo i pretjerano ostrim zakonima.

Ovo govorim zato sto ako eto covjek ikad odluci da povede psa u neku civilizovanu zakonom regulisanu zemlju, da nebi imao problema.

Sto rece @Cupo_mo, ni ja to nebih radio ali je doberman estetski definitivno ljepsi sa kupiranim repom i usima. To je jedina vrsta koja stvarno bolje izgleda a svi drugi izgledaju gore sa kupiranim usima. Narocito pitovi su mi pravo bez veze sa kupiranim usima.
Moljito

#1457 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Moljito »

Ali stvarno nema ništa ljepše nego kad pas maše repom od sreće :D Srce mi kao kanta :D
zengi

#1458 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Moljito wrote:Ali stvarno nema ništa ljepše nego kad pas maše repom od sreće :D Srce mi kao kanta :D
Pa sve je u repu.... ako ne mase, nije to pravi pas. :) Ja sad imam nekog malog mjesanca terijera, ČETVRTI PO REDU i neki su mi ljudi savjetovali da bih mu trebao kupirati rep. Ma ne pada mi na pamet.. rep mu je eistra a ima i svoju svrhu. Na vrhu je bijel tako da ga boje vidim po noci i u visokoj travi.

Pa vidi ovo, ko bi mu ga mogao odsjeci sa ovim bijelim na vrhu.

Image

Evo me sad na poslu i jedva cekam da dodjem kuci, iscupat cu mu pola repa kad ga uhvatim i mozda odgristi ono bijelo na vrhu. :-D
pakica_

#1459 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

junkers wrote:
pakica_ wrote:
puno mlađi :) ,hvala pakice
jeeeeeeej, mali slatki brljavac :D kako su mi shega stenad dobera sa onim dugim nogama, a oni malehni haha :D k'o bambi :D i btw, ako mu nisi uradio rep, gledaj da ti ga uradi na prvom prsljenu, puno je ljepsi, nego kad ima kusur od 2-3 prsljena hehe.. i dobro mu onda pazi uhe kad ih custa "otkine" i vidi da mu uzmes dodatne d kapi i kalcij i tako te zaj..ncije da sto prije "ustanu" (doduse, haris ce te u sve uputit.. imas mu br. nadam se hehe)
@cupo_mo, ako se dobro zagledas, patrljak mog pese veselo mlatara kad dodjem kuci i uhe su zabacene :D masa raje misli da one non stop stoje nategnute, sto je van pameti :D a shega mi je vidjet dobermana nekupiranog, bas bas
Image
isto k'o da je neki drugi pas hehe :D daleko od toga da nije lijep, ali djaba, meni je ljepsi 'nako podrezan :lol:
i btw, manje su sanse za upale usiju kad su usi kupirane :P
@maxuz_svratila, koliko ja znam, dakle, neka me ispravi neko ako grijesim, 2009. je donesen zakon o tome da se ne smiju IZLAGATI kupirani psi.. to da li ces ti psa kupirati ili ne je stvar izbora, ali bajagi na izlozbe ne smije ako nije full prirodan.. mada se uredno dovode kupirani psi na izlozbe.. moj je svakako 2008. godiste, pa je njega svakako ta zabrana mashila haha
@zengi, nemoj da si mi barn'o mog druga terija, iscupat cu ti zengiju onaj slatki cupavi krivi rep ako ga samo ruzno pogledas :D
zengi

#1460 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Ma nebih ja Pakice, ali se ne mogu kontrolisati kad ga vidim sa onim repom. Moram mu odgristi makra onaj vrh bijeli. :-D :-D :-D
pakica_

#1461 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

pohiti vise, dovedi ga na kafu, pozeljela sam to malo ludo kerce :D
zengi

#1462 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Mozda ga veceras malo dovedem da kafenisemo. Popravio sam auto pa sad mogu da hodam.... blago meniiiiii
maxuz_svratila

#1463 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by maxuz_svratila »

Nisam znala gdje da napisem pa ovdje cu da ne otvaram novu temu ionako bi obrisali . Nocas je oko 22 sata izgleda auto udarilo cuko u ul.put zivota, lezao je znaci nasred ceste niko se nije zaustavio da vidi sta je je li ziv , ja sam slucajno naisla i pokusavala ga skloniti mada bezuspjesno nije se htio pomjeriti ni cm a ima 30-40 kg sigurno.
Jel mozete zamisliti tu situaciju cuko znaci nasred ceste lezi auta jure sviraju dobacuju i iscudjavaju se ko da su vidjeli ne znam ti sta, a ja sama pokusavam pomjeriti cuku sa ceste , katastrofa od ljudi znaci fuj fuj

cuko je u jednom momentu ustao i odsepao prema zgradama nije kasnije dao da mu se pridje valjda je previse istraumiran

:?
cupo_mo

#1464 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by cupo_mo »

@pakica_ neka svako radi onako kako mu je volja,svako ima pravo na svoje misljenje ,ali ja volim da vidim pseci veseli repic,ovaj moj pas on ne mase sa sepicem nego da vrti od srece pa mu onda kazes donesi igracku i prvo pogleda gjde je pa je onda donese.i po mom misljenju pas nije pas bez repa,ja nisam nesto sto se tice mog znanja o psima ono znam nesto pomalo ,ja mislim da im rep i usi nisu dati bez razloga,npr mozda im rep sluzi za ravnotezu, kao sto je ovaj rekao u ranijim postovima rep mi sluzi za navigaciju gjde je on, tako je i u mene on podigne repic u zrak i odma vidim gdje se on nalazi i gjde je okrenut.Mada mislim da je rep prije svega dat razi zastite znate cega i radi zastite od drugih zivotinja pas kao i lav nema osjecaja za sirinu oni samo provjeravaju da li si veci od njih tako i pas podigne rep da se zastiti tj da izbjegne probleme.i ne znam da li ste primjetili da kada pas vrsi veliku nuzdu da se koristi repom da se ocisti
A sto se tice usiju ,ja mislim da im to utice na sluh i zastitu unutrasnjih osjetljivih organa pogotovo zimi .Jer npr vuk koji je bliski rodjak naseg psa on iza usiju ima supljinu koja mu omogucava da cuje na 4-16km (nisam siguran za razdaljinu dakle u intervalu je od 4 km do 16 km),sigurno se i to poremeti kidanjem usiju..

ovo je moje misljenje i ne mora znaciti da je ono tacno i da je isparavno pozz
da li je iko cuo za jednu zivotinju koja se zove africki pjegavi pas :)
pozz
Janjicar

#1465 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Janjicar »

Dobermani stvarno izgledaju ljepse kada su im kupirane usi i ne znam kako se ocjenjuju na izlozbama ?

Znam da vecina vlasnika koji pobijede da im psi imaju kupirane usi
a sta s onima kod kojih nisu ?
pakica_

#1466 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Janjicar wrote:Dobermani stvarno izgledaju ljepse kada su im kupirane usi i ne znam kako se ocjenjuju na izlozbama ?

ma ne znam ni ja.. ja svog ne vodim na to jer nema papire, tako da ne'am pojma kako se ocjenjuju :) to ovi koji vodaju pese mogu znati :D koji nisu kupirani bi se trebali ocjenjivati jednako onima koji to jesu :D
ice2cube

#1467 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by ice2cube »

zengi wrote:
Jeste i ja mislim da u nekim zemljama mozes imati ozbiljne probleme ako ti nadju psa sa kupiranim usima, pa makar ti tamo bio samo turista. Ja mislim da ti u Engleskoj oduzmu psa i uspavaju ga, a tebe kazne zestoko. Nisam 100% siguran da bas ovo urade ali ti neka vrsta sado-mazo sigurno ne gine, znajuci engleze i njihov afinitet prema sado-mazo i pretjerano ostrim zakonima.

Ovo govorim zato sto ako eto covjek ikad odluci da povede psa u neku civilizovanu zakonom regulisanu zemlju, da nebi imao problema.

Sto rece @Cupo_mo, ni ja to nebih radio ali je doberman estetski definitivno ljepsi sa kupiranim repom i usima. To je jedina vrsta koja stvarno bolje izgleda a svi drugi izgledaju gore sa kupiranim usima. Narocito pitovi su mi pravo bez veze sa kupiranim usima.
I uspavaju psa jer su mu kupirane usi ?
I vi onda hocete da se ugledate na te ostale zemlje, koja gupost !
Janjicar

#1468 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Janjicar »

pakica_ wrote:
Janjicar wrote:Dobermani stvarno izgledaju ljepse kada su im kupirane usi i ne znam kako se ocjenjuju na izlozbama ?

ma ne znam ni ja.. ja svog ne vodim na to jer nema papire, tako da ne'am pojma kako se ocjenjuju :) to ovi koji vodaju pese mogu znati :D koji nisu kupirani bi se trebali ocjenjivati jednako onima koji to jesu :D
znaci ni ti nemas od svog papire :)

Jel musko il je zensko ? i kako si nasla da pariš ? jer moj ima 8 mjeseci pa aBd moram razmisljat gdje mu naci zenkicu :D
jaca-maca

#1469 Kupanje psa?

Post by jaca-maca »

Da li je zdravo kupati psa?

Citam po internetu u vezi toga i postoje razna misljenja. Neki kazu da se pas treba kupati svaka 3 mjeseca, neki jednom mjesecno, dok neki misle da psa ne treba nikada kupati jer se time slabi imunitet psa.

Koje su posljedice kupanja psa? Da li vi kupate svoje pse i koliko cesto?

Da li je voda sa sircetom dovoljna?
ice2cube

#1470 Re: Kupanje psa?

Post by ice2cube »

Samo ljeti ga kupam, jednom mjesecno sa samponom za njegovu crnu dlaku, vole ga onda cure :D
Janjicar

#1471 Re: Kupanje psa?

Post by Janjicar »

Mislim da samponom ako hocemo onda svaka 3 mjeseca, a ovako vodom obicnom moze i cesce

Kako da ja svog Haskija u ove dane kada je bilo +30 ne potopim u vodu :)
pakica_

#1472 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Janjicar wrote:
pakica_ wrote:

znaci ni ti nemas od svog papire :)

Jel musko il je zensko ? i kako si nasla da pariš ? jer moj ima 8 mjeseci pa aBd moram razmisljat gdje mu naci zenkicu :D
vjeruj, curicu sam mu nasla sasvim slucajno u setnji vilsom :D jbt, svi muskinje imaju hehe :D
pakica_

#1473 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

ice2cube wrote:
zengi wrote:

I uspavaju psa jer su mu kupirane usi ?
I vi onda hocete da se ugledate na te ostale zemlje, koja gupost !
bolan, bolan, bio je sarkastican hehe
ice2cube

#1474 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by ice2cube »

Dobro, nije da sam bas i citao vec sam ovako nabrzaka pa rek'o sta je ovo :-) :D
Mada sve je moguce u ovom bolesnom svijetu.
Friesian

#1475 Re: Kupanje psa?

Post by Friesian »

sama voda je super samo je problem sto se lakse usmrde poslije :)
inace, cestim kupanjem u tom momentu psu pada imunitet (zbog stresa - jer rijetko koji voli ta trljanja).. psi imaju samo lojne zlijezde koje stvaraju odredjenu vrstu zastite na povrsini koze i cestim kupanjem se skida to te su posljedice razni dermatitisi, skidanje mirisa sa psa sto ce zbuniti ostale pse pa lakse nastaju sukobi, perutanje koze, ........
Post Reply