Dobrinja stanovi za mlade problemi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Damirr

#1451 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Damirr »

Vidjet levate kako skidaju T stubce neprocjenjivo. Kad ima te ugovore i redovno placate ne znam zasto ste se onda prepali??
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1452 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Truba »

što su levati
što im ništa niste smjeli?
pa javili poreznoj i policiji

ljudi će sad plaćati onu garažu pored da im ne pada snijeg ni kiša
razlika je 30 maraka
Comrad

#1453 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Comrad »

Ja mislim da te kuce ne smetaju, odnosno mozda bi trebali rusiti 3-4, jer ako se dobro sjecam negdje sam vidio trasa izgleda ovako ispod. A vidi se bas da je na ovom dijelu nije nista gradjeno.

Image

Ovaj most dole vec postoji, a spajala bi se tamo na onaj cosak gdje autopraona sad. Ali boga pitaj kad ce ovaj put doc na red.
saki1978

#1454 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by saki1978 »

Da li mi neko moze preporuciti u kojoj od Dzekos zgrada da se kupi trosoban stan? Vazno mi je da je pristup invalidskim kolicima dobar i da ima lijep pogled.
Hvala unaprijed!
NaVe

#1455 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by NaVe »

Damirr wrote:E moj druze ko ce ti potvrdit, ako je i bila ta obavjest ti likovi su je odmah skinuli sa vrata jer su privatizovali ta parking mjesta. Ne znam da li su i po gradu zabusli koje T stubic kad idu da imaju gdje parkirat, da se ne peglaju i traze parking mjesto.Mladi braci parovi "visoko obrazovani".
Pošto sam u ranijim postovima podsjećala da je uslovima ugovora jasno naznačeno kako se ugovor može prekinuti, sada je i fer da kažem da sam (jednako kao i svi korisnici parking mjesta) dobila izjavu o prekidu ugovora,čime valjda parking mjesta postaju slobodna za korištenje. U KSF su mi potvrdili da su svi korisnici dobili ovu izjavu, te da će svi stubići biti uklonjeni.
deka

#1456 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by deka »

Damirr wrote:Vidjet levate kako skidaju T stubce neprocjenjivo. Kad ima te ugovore i redovno placate ne znam zasto ste se onda prepali??
a znati da imamo ovakve komšije još neprocjenjivije.....ne dao na Bog da nam se stan zapali zajedno s nama unutra znali bi ko nam sigurno ne bi pomogao nego sjeo i smijao se neprocjenjivim osmjehom.........svaka čast pa se polako pokazujete......
hopcup

#1457 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by hopcup »

deka wrote:
Damirr wrote:Vidjet levate kako skidaju T stubce neprocjenjivo. Kad ima te ugovore i redovno placate ne znam zasto ste se onda prepali??
a znati da imamo ovakve komšije još neprocjenjivije.....ne dao na Bog da nam se stan zapali zajedno s nama unutra znali bi ko nam sigurno ne bi pomogao nego sjeo i smijao se neprocjenjivim osmjehom.........svaka čast pa se polako pokazujete......
izvini, al šta treba? da neko toleriše svojatanje javne površine i da klima glavom s odobravanjem? ne kontam.. uostalom, koliko ja znam, ima garaža u kojoj se može zakupiti parking mjesto za 60-70 km mjesečno, pa bujrum brate, niko ti neće reć ni a...
deka

#1458 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by deka »

hopcup wrote:
deka wrote:
izvini, al šta treba? da neko toleriše svojatanje javne površine i da klima glavom s odobravanjem? ne kontam.. uostalom, koliko ja znam, ima garaža u kojoj se može zakupiti parking mjesto za 60-70 km mjesečno, pa bujrum brate, niko ti neće reć ni a...
slažem se u potpunosti....ko ima za parking ima i za garažu......a ko se bori za besplatan javni parking taj bogami tanak ili sa novčanikom ili sa sujetom.........
a za svojatanje javne površine pa zna se da su svi imali ugovore a to što jedna strana nije poštovala ugovor to je njihov problem......i sve dok je ugovor bio na snazi korisnici su mogli svoje mjesto čuvati jer su imali zakonsko uporište...a zbog propusta KSF neko će i odgovarati jer se u raskidu jasno navodi da korisnici nisu izmirivali obaveze što apsolutno nije tačno i svi imaju crno na bijelo plaćene račune.....
a što je najgore u opštini dobili dopis iz KSF da oni nisu naplaćivali parking....ok...ali gdje je onda novac koji je uplaćen za period dok je rampa bila u funkciji......ko je oprao pare preko čijeg računa.......moglo bi biti posla za advokate.....
sarajka77

#1459 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by sarajka77 »

parkiram gdje stignem :-) javan parking :thumbup:
hopcup

#1460 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by hopcup »

deka wrote: slažem se u potpunosti....ko ima za parking ima i za garažu......a ko se bori za besplatan javni parking taj bogami tanak ili sa novčanikom ili sa sujetom.........
a za svojatanje javne površine pa zna se da su svi imali ugovore a to što jedna strana nije poštovala ugovor to je njihov problem......i sve dok je ugovor bio na snazi korisnici su mogli svoje mjesto čuvati jer su imali zakonsko uporište...a zbog propusta KSF neko će i odgovarati jer se u raskidu jasno navodi da korisnici nisu izmirivali obaveze što apsolutno nije tačno i svi imaju crno na bijelo plaćene račune.....
a što je najgore u opštini dobili dopis iz KSF da oni nisu naplaćivali parking....ok...ali gdje je onda novac koji je uplaćen za period dok je rampa bila u funkciji......ko je oprao pare preko čijeg računa.......moglo bi biti posla za advokate.....
ne kontam zašto bi neko ko se bori za javni besplatni parking imao problema sa sujetom. aj to za pare i kontam, al kakve veze ima sujeta? pa u većini naselja javni parking se ne plaća, u čemu je problem?!
što se tiče pranja para, krađe istih i sl. slažem se. treba stvar istjerat na čistac.
sarajka77

#1461 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by sarajka77 »

:thumbup:
ekonomistica78

#1462 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by ekonomistica78 »

sarajka77 wrote:

:thumbup:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
Gixxer

#1463 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Gixxer »

Dobri ljudi..
Dali ima neko dobrih ili losih info u vezi stanova u lameli E1?
Imam ponudu za jedan stan pa sam sada nesiguran..nakog svih ovih procitanih postova. :? :-?

Unaprijed hvala
nevjesta2222

#1464 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by nevjesta2222 »

blues.a wrote:Da li neko zna koji će biti modeli finansiranja u okviru ovog novog poziva? Ne znam je li do mene, ali ne mogu nikako da nađem. Koliko sam vidio ranije bile su dvije varijanta, preko fonda (30% učešća, te onda rate oko 1.500 na rok do 5 godina, ili opcija preko banke, gdje je 50% učešće, ostatak na kredit). Zanima me da li postoje informacije o sadašnjem modelu i da li je ovaj gore model tačan?

Jeli ima kakvih novosti po ovom pitanju? Vidim svi su se posvetili garazama :)
johntra

#1465 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by johntra »

Odakle mi 50 posto učešća? :D Koji to mladi danas sebi mogu priuštiti toliko učešće, pa eto, čak i 30 posto? gdje je ovdje povoljnost? :D
blues.a

#1466 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by blues.a »

Nije bilo nikakvog modela finansiranja. Platiš stan u kompletu, i onda se bori kako znaš sa bankama. Doduše, stanovi u izgradnji su se mogli malo odgoditi s plaćanjem. Trebalo je platiti 30% odmah, a preostali iznos kroz tromjesečne ili mjesečne otplate do kraja gradnje (to je planirano krajem sljedeće godine). Jedina povoljnost je bila cijena stana. Kao tržišna cijena je 1.750KM/m2, a oni nude 1.610KM/m2.

Neki dan vidim da su objavili u Avazu neki javni poziv do kraja ove godine, ali nisu naveli za koje objekte se odnosi. Navodno je cijena 1.580KM/m2. Plaćanje ide na principu da se odmah uplati 10%, potom se 15 mjeseci plaća 8KM/m2, a nakon toga preostali iznos se plaća u 50 jednakih mjesečnih rata, sve bez kamate. Bila je još neka opcija gdje se plati odmah 20%, a ostatak je mislim bio sličan. S obzirom na cijenu stana, moguće je da se radi o Ilijašu ili Rosuljama, jer ne vjerujem da bi Dobrinju spuštali baš na ovu cijenu. Jedino eventualno neke stanove koje ne mogu prodati.

Ako neko ima više informacije, nek postavi.
johntra

#1467 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by johntra »

Vjerovatno se ovo odnosi i na stanove na Dobrinji, jer ima nekih neprodatih, koje valjda niko nije htio i zato su spustili cijenu...generalno, cijena je spuštena za sve tri lokacije, jer je i dalje ovo totalno glup i nerezonski način otplate, koji malo ko sebi može priuštiti...po ovoj logici, bolje je ganjati stan preko banke, jer se ionako može naći slična cijena kvadrata novogradnje u okolini tih lokacija...

ima li šta od one najave da će te stanove davati pod zakup, pa da će ih kasnije zakupac moći otkupiti, bilo kešom ili kreditom, a da će sva renta također biti ubrojena u cijenu stana...to sad rade po Zagrebu i raja koja prvi put rješava stambeno pitanje masovno kupuje tako stanove...ili je to ovaj princip sa osam maraka po kvadratu, te otplata na četiri godine?
blues.a

#1468 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by blues.a »

Ja sam pokušavao doći do ovih informacija za tu varijantu zakupa, ali niko nije znao kolika bi otkupna vrijednost nakon tog nekog perioda bila.

Moguće da je i Dobrinja u opticaju, ali vjerovatno prvi spratovi i osmi, te eventualno oni stanovi sa lošom orijentacijom.
nevjesta2222

#1469 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by nevjesta2222 »

hvala puno na ovim informacijama. Cinjenica jeste da je tesko da se nadje tih 50 % kao ucesce. Ja sam se raspitivala malo kod njih i oni kazu da ovi stanovi koji su sada u izgradnji mozes da platis 30 % odmah sada, a ostatak do useljenja?! To im kao prihvatljivo, gdje recimo stan od 100 000 KM, platis sad odmah 30 000 KM, a ostatak onda na 10 jednakih mjesecnih rata..po 7000 KM mjesecno! Pa gdje ces povoljnije! :-) Mada ja cu otici do njih tamo u stambeni fond da pitam da li postoji neka druga mogucnost, osim ako ne rade za bankarske lobije, pa da te odmah tjeraju u banku po kredit.
dablO7

#1470 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by dablO7 »

0
Last edited by dablO7 on 13/01/2014 15:03, edited 1 time in total.
Innovation

#1471 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Innovation »

blues.a wrote:Nije bilo nikakvog modela finansiranja. Platiš stan u kompletu, i onda se bori kako znaš sa bankama. Doduše, stanovi u izgradnji su se mogli malo odgoditi s plaćanjem. Trebalo je platiti 30% odmah, a preostali iznos kroz tromjesečne ili mjesečne otplate do kraja gradnje (to je planirano krajem sljedeće godine). Jedina povoljnost je bila cijena stana. Kao tržišna cijena je 1.750KM/m2, a oni nude 1.610KM/m2.
Image

To je Kantonalni stambeni fond /Dobrinja/.
blues.a wrote: Neki dan vidim da su objavili u Avazu neki javni poziv do kraja ove godine, ali nisu naveli za koje objekte se odnosi. Navodno je cijena 1.580KM/m2. Plaćanje ide na principu da se odmah uplati 10%, potom se 15 mjeseci plaća 8KM/m2, a nakon toga preostali iznos se plaća u 50 jednakih mjesečnih rata, sve bez kamate. Bila je još neka opcija gdje se plati odmah 20%, a ostatak je mislim bio sličan. S obzirom na cijenu stana, moguće je da se radi o Ilijašu ili Rosuljama, jer ne vjerujem da bi Dobrinju spuštali baš na ovu cijenu. Jedino eventualno neke stanove koje ne mogu prodati.

Ovo je Fond KS za izgradnju stanova za ....../Rosulje-Vogosca/.
Enticer

#1472 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Enticer »

Zna li ko sta je sa ovim novim lamelama sto su napravljene, unutrasnji radovi su zavrseni, a trenutno rade parking. Kad se planira useljenje?
jahh

#1473 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by jahh »

Imamo (dosta) problema u stanu u rozoj zgradi, medjutim kad vidim koliko su ostali placali bude mi lakse.

Ne znam kako je kod ostalih, ali kod svih malih prozora ima problem sa zatvaranjem. Dolazio mi je covjek iz firme koja radi PVC stolariju i rekao da konkretno kod malih prozora fali dio gdje se 'stegne' prozor (kako se vec zove, ono metalno). Tj. ima ga na vrhu i na dnu prozora, ali ga nema sa one strane do zida.

Sobe su mnogo hladnije radi ovoga i buka sa vana skoro kao da nema prozora.

Da li je neko od drugih imao ovaj problem i kako ga je popravio? Koja je firma radila stolariju u ovoj zgradi, da vidim s njima mogu li dodati to?

Hvala!
bumboo

#1474 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by bumboo »

jahh wrote:Imamo (dosta) problema u stanu u rozoj zgradi, medjutim kad vidim koliko su ostali placali bude mi lakse.

Ne znam kako je kod ostalih, ali kod svih malih prozora ima problem sa zatvaranjem. Dolazio mi je covjek iz firme koja radi PVC stolariju i rekao da konkretno kod malih prozora fali dio gdje se 'stegne' prozor (kako se vec zove, ono metalno). Tj. ima ga na vrhu i na dnu prozora, ali ga nema sa one strane do zida.

Sobe su mnogo hladnije radi ovoga i buka sa vana skoro kao da nema prozora.

Da li je neko od drugih imao ovaj problem i kako ga je popravio? Koja je firma radila stolariju u ovoj zgradi, da vidim s njima mogu li dodati to?

Hvala!
Kod nas zimi kroz prozore puše, kad se približiš prozoru, tačno osjetiš hladnoću uz rubove. Čim smo uselili, zvali smo Džekos i njihovi lafo stručnjaci su nešto kao "zategnuli", smanjili puhanje kroz prozor možda 20-30%. Onda smo zvali Rama Glas, čovjek sve pregledao i, ako sam ga dobro razumjela, kaže da nisu ugradili prave okove kao što je trebalo, nego samo neke šarafe na vrhu, sredini i dnu. Jedino trajno rješenje bi bilo postavljanje tih okova na sve prozore, cijena okvirno oko 1000 KM za cijeli stan.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1475 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Truba »

meni se slično dogodilo sa firmom iz BIJELJINE...puše kod 2 od 3 prozora
ŠUMA-PLAST
nije nov stan
svima koje znam su super uradili prozore za masnu cijenu VISOKA CIJENA = DOBRO URAĐENO odabrali smo njih

svima OSIM MENI...
u čemu je kvaka... kod sviju su "manji" prozori
samo kod mene su od poda do plafona :D
kod sviju su ulaz na balkon samo s jednim krilom kod mene s dva... i onaj drugi... desni je NOSEĆI za onaj lijevi prozor :D
noseći ima 3 željezna držača a nenoseći ima 2 držača samo gore i dole :D
i uglavnom taj treći u sredini pravi problem jer ima milimetarska rupa budući da guma ne dihtuje dobro :D jer joj smeta taj treći nosač

rješenje problema je bila kupovina bijele gume od 4 marke koja pokriva rupe od 1 do 3 milimentra... odlijepi se fino i zalijepi preko spoja prozora koji je noseći i štoka :D

eh sad zanima me zašto je ovo moje felerično... nakon 2 godine razmišljanja
ili ŠUMA PLAST iz bijeljine nikada nije bila stručnjak za prozore OD PODA DO PLAFONA bez razdjelnika :D na sredini otvora...
ili su u međuvremenu promijenili radnike i mašine...
ILI :D
ili su jednostavno na mom primjeru sjebali pa stavili gumu prije željeznog srednjeg nosača ili poslije :D uglavnom suprotno od onoga kako su meni je ispravno :lol:
i rest my case
Post Reply