Sto bi Azem rekao nema glupih i pametnih vec samo oni koji ce raditi i oni koji neceZux wrote:Biće da smo ti i ja ista generacijamirza_15 wrote:Ja nisam imao puno posla sa Fatkicem. Bio mi je asisten iz uvoda u matematiku (Mesihovic bio profesor), Matematiku 1 mi je asistent bio Azem, a profesor Fikret Vajzovic. Matematika 2 opet Azem asistent, a Galic profesor. Na prvoj godini smo bili podjeljeni u grupe, ali kada sam ja polagao uvod Azem je ispravljao radove. Sa Galicem nisam imao nikakvih problema. Polozio sam usmeni iz Matematike2 integralno iz prvog pokusaja (trebalo mi za uslov pa sam dobro spremio). Kazu da to nije bio onaj Galic od prije rata i da je kriterij bio znacajno spusten, ali cisto radi ilustracije. Suplja je prica da zbog nekog kretena student ne moze da polozi ispit i da nije do njega. U 99% slucajeva je do studenta. Moze biti do prfesora na jednom-dva roka, ali ponavljam, kada god sam spremio ispit i polozio sam ga ako ne na prvom onda na sljedecem roku ( a imao sam i Galica i Hadzialica i Novicu i Fikreta Vajzovica....)
Cak ove neke tvoje primjere prepoznajem
Poenta, po meni, nije je li ili nije tesko poloziti ispite, nego kako ti profesori/asistenti prenose znanje. Prvi Azem kojeg generalno svi simpatisu, je katastrofalna predavanja imao, njegove vjezbe su bile svrljanje po tabli koje je cesto zavrsavalo sa "jebo te to, znas to, necu ti ja to rjesavati". Pa recimo Milatovic pokojni, kojeg smo svi voljeli, vrhunski strucnjak starog kova, fin čova, ali predavanja su mu bila diktiranje gradiva i mi k'o daktilografi (samo s olovkama). Ja sam zbog losih predavanja Zije izgubio 2 godine fakulteta i zivaca (normalno da ima i moje krivice jer sam kixao na dva laksa roka) . U toj mojoj generaciji je to bio osnovni problem, a vjerovatno i danas dosta toga ima. Loša predavanja, slabo prenošenje znanja, nesposobnost da se studente zainteresuje za gradivo, premalo praktičnih primjera primjene. Na kasnijim godinama na TK su se vježbe svodile na to da odemo u Telecom, pokažu nam multiplexer recimo i daju nam jedini relevantan podatak da to kosta 100000 KM (jer to valjda bošnju jedino zanima) i završe pricu sa "kad se sta pokvari dodje lik iz Minhena". Ima naravno kloceva koje ne mozes nicim privuci da nauce, ima ljudi koji su tu negdje da im treba malo motiva tj. da te neko privuce pricom, zainteresuje se, pa da upale i uce, a ima onih koji su vrhunski, pa mozda i genijalci i oni ce svoje postici i bez dobrih predavanja, jer imaju nesto sto vecina nema, nije to inteligencija, nego afinitet i ogromna radna navika i zelja za naukom, a takvih je 10% po generaciji.
Mi se vjerovatno i znamo. Jesi ono ti napisao da si 1998/1999 generacija? Ako je tako, ja sam generacija prije tebe. Kod nas, nekim predavanjima studenti nisu morali ni prisustvovati. Vecina onda i nije. Sto bi kad ne mora
Za Milatovica se ne bih slozio. Covjek je imao slifa da na jednostavan nacin objasni kompleksne stvari i da ih priblizi studentu. Jeste, diktiralo se i iz toga si spremao ispit, ali je znao napraviti pauzu i na slikovitim primjerima objasniti sustinu tako da shvatis gradivo. Mislim da je ono bio jedan od najboljih profesora na ETF-u. Na petoj mi je Lipovac ostao u lijepom sjecanju. Svima nam je i Bilic ostao u lijepom sjecanju jer je kod njega bilo lako poloziti ispit