Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Masha.sa

#1451 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Masha.sa »

maximilijana wrote:moj se Cale ocito prebacio na neku vremensku zonu koja nije nasa..ugl od 1 ujutro (po danu spava)pocinje ludlo po stanu..nedavno je oko pola3 oborio veliku policu sa CDovima..ja kontala granata..pa je kasnije nasao toalet papir..pretpostavljam da znate kak je sve to izgledalo..jutros oko 4 je kesu za smece razderao..dusha draga..et i ves mi skloni sa stendera..jeste da bude po podu da ga ne slozi al i to ce sa vremenom nauciti :P
ugl nadam se da ce ga proci jos je mali oko 6-7 mjeseci...inace se necu nikada naspavati..

@cHarsHija_aT_nigTH ja isprva mislila neko udavio macku pa jos i stavio na forum kontam koji fckin bolesnik :/ :S

a crne sapice su preslatkeeeeeeeeeeeee .love

mene je Masha doslovno izludjivala sve donedavno s tim "nakon ponoci" ludovanjem. od ponoci do 3-pola 4 ujutro... sad je oko 22h probudim mazenjem, pa se ona malo gnijezdi... pa joj dam nesto da gricne i onda je izazovem najdrazom igrackom da je razbudim. e onda je pustim nekih pola sata da se sama igra... a nakon toga uzmem jednu perku na stapicu za kojom je mahnita do daske i masem joj ispred nosa, "bjezim", ne dam da je uhvati... ona skace, trci, trci, skace, trci... 15-20 min je izmorim americki i kad legne isplazenog jezicica i ne moze maknut', dam joj da k'o fol uhvati, malo ga iscejfi i... zaspi k'o kladica. :D

(perka na stapicu je improvizovana igracka i ne moze je zamijeniti niti jedna kupovna, namjenska za macke. obicni plasticni stapic, na vrhu selotejpom zalijepljeno par perkica od pernatog praska praskovica. :lol: )
p1nky

#1452 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by p1nky »

POZNAJE LI NEKO VETERINARA IZETA KULENOVICA I DA LI JE IMAO ISKUSTVA S NJIM U LIJECENJU LJUBIMACA.MOJE ISKUSTVO-UZASSSSSSS
hana_montana

#1453 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hana_montana »

eh ovako..maca mi je glancerka prava a danas je pocela bljuckati pomalo hranu kad se najede..problem je sto je bukvalno obozavala onu pastu a sad cim je pomirisi odmakne glavu i pobjegne,ja kontala mozda se pokvarila pasta pa kupim novu al ista stvar tako da par dana to nije jela..onu travu sam sadila al ona to isceprka za dva dana..ostalo je sve normalno,nema nekih promjena u ponasanju al evo upravo sad je bljucnula :sad: sta da radim??????
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1454 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by KatarinaKosaca »

Normalno je da mačke ponekad povrate. Upravo kad joj se nakupe dlake u stomaku (kad se liže) to mora izbaciti.
Filter

#1455 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Filter »

za "istrcavanje" maca koristite laser. najobicnija djecija igracka koja vam moze kupiti malo mira :D
ja ga koristim i za pse , kao i za macke :D :D kad se raspamete u ponoc, 10 minuta driblinga i spavanjac
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#1456 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

@ hana
kao što katarina kaže, sasvim je normalno da mace s vremena na vrijeme povracaju. i to sam bas primjetila da ako se ne desava- ne desava se nikako, a ako se desava onda je to bas ucestalo... povracaju cesto iz 2 razloga - pere -zdere se najedu necega sto vole i onda im to stomak ne moze izdrzati i onda onako nesazvakanu, neprovarenu hranu vec nekih 10 minuta nakon obroka- bljucnu. ili 2. zato sto stvarno imaju problema sa tim lopticama od dlaka koje su im se nakupile u stomacicu zbog lizanja. a ovo ti je otprilike i idealno vrijeme za te hairballs- jesen stize (dunjo moja) i ponovo dolazi do izvjesnog mijenjanja dlake kod macke i to je to.
prijedlog: promjeni joj hranu :) ako uzimas jedan ukus- uzmi drugi :) - to zna sprijeciti prejedanje jer su macke cesto oprezne sa novom hranom pa je ne jedu nesto previse odjednom. Jedino ako si bas peh pa uzmes nesto za cim ce momentalno i totalno da poludi...
cak znam da Royal ima i liniju hairball hrane, sto pomaze u eliminaciji tih problemcica i u sprjecavanju ponovnog nakupljanja, a mace ga dosta rado jedu (nisu lude kao za Oral linijom Royala ali ga jedu)

Izvor: licno iskustvo sa mojom Miss. Mjau i muz :)
hana_montana

#1457 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hana_montana »

evo ja upravo kupila tu hranu i brdo onih kesica posto ona uglavnom jede samo maciju hranu a od jutros joj dajem po pola kesice one mokre hrane,boojim se samo da je malo gladna, samo me gleda i ko da pita sto mi bona ne das da jedem :D i danas je okej nije bljuckala nikako,valjda ce biti u redu..a licka se dosta zadnjih dana sto jes jes pa valjda je to :)

hvala vam cure :) nasekirala sam se sinoc..anjusha falila si ovdje :)
minjonja

#1458 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

e cuj muz, pa nek je sa srecom :D cula sam da ste poklonili curu, jel sad ova miss mju sto spominjes neka nova maca ili se cura tako sluzbeno zvala :D ?
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#1459 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

hvala, hvala :)
Curica je sada kod prijatelja, dodju nam a i mi njemu, tako da jeste, poklonili smo je, ali sto je najvaznije jos uvijek je mogu vidjeti kad hocu. I da, to je ta Miss. Mjau :) koje je prikladnije ime za macu? :)
minjonja

#1460 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

nemoj mene pitati za macija imena, ja se sama jos dvoumim oko svojih. trenutno mimi zovem minđolina đoli nakon sto je bila minjonja, senada je senčinona cruz, hugo sugarac,...

nikad nisam prezalila sto sam jednog johntru poklonila, tako je divan bio, ali sam morala... bar znam da mu je sad bolje kod nove porodice. cula sam da je curi/miss. mjau sad ljepse, pa sta ces, mi cinimo sve da njima bude bolje. bice jos maca i cuka, tebi pogotovo :D
suncica24

#1461 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Cestitamo :) :) :)

A kad smo vec kod linjanja, moj maci bi mogao dobiti crveni karton iz tog razloga (a prezivjeli smo i piskenje i skidanje zavjesa, i ujedanje...)... buduci da nas ima alergicnih na dlake :(
Naime, maci je bijeli i u zadnjih par mjeseci (tacnije 3-4mj) nepodnosljivo se linja. Naime, dovoljno je da se uzme u krilo i da izgledam ko jambolija. Tacno se moze primjetiti gdje spava na krevetu. Uglavnom, sake i sake dlake i podlake se fucaju sa njega.
Cesljanje mrzi, mada ja se inatim, ali i kad ga cesljam to nema kraja... po 10-15 tura dlakave cetke... na kraju jednostavno odustanem.
Mislim da je fol u hrani, jer prije svega jede vlaznu hranu, iako suha uvijek stoji tu pored, pa smo promjenili i to, i presli na royal (sa whiskasa - suha, mokra je jos uvijek komb. whiskas-dm), onaj za dlaku, ali on to malo gricne i produzi...
Da li mu dodati neke vitamine, neku dodatnu hranu, ili je fol u necem drugom?

Ne znam vise sta da mu radim...
Cholina_Lokica

#1462 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

Kad ce se ljudi pomiriti sa cinjenicom da se i mace i cuke konstantno linjaju, postoje samo periodi manjeg i veceg linjanja, period ne linjanja ne postoji :D Jedino se pudle ne linjaju nikako. Ne znam koja budala je kad provalila da se eto samo dva puta godisnje linjaju :D :-)

A sto se alergije tice, ja sam alergicna i na psecu i na maciju dlaku, pogotovo maciju, ali u konstantnom kontaktu sa istom zivotinjim naviknem se i na nju me alergija popusti, to nije nista strasno
suncica24

#1463 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

I know da je linjanje normalno (kad vec hoces da imas kucnog ljubimca), ali ja pitah upravo zato sto ovo nije normalno.
Mislim, imamo se dvije godine i linjali smo se i do sad, ali sad... ovo je vise kao opadanje dlake, ne znam kako da objasnim.
I sve sumnjam da je to posljedica neceg, da mu nesto fali...
minjonja

#1464 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

mozda zato sto su ovo ljeto bile nesnosne vrucine? ne znam stvarno, hugo konstantno jamboliju ostavlja iza sebe. nema da se manje ili vise linja.
Sortis

#1465 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Sortis »

Sta vi mislite je li normalno da sterilizirana macka od 2 godine, koja jede par puta dnevno mokru i suhu hranu, boravi samo u kuci i redovno joj se daje tableta protiv parazita ima 700 grama? Da dodam da spada u rasu 'no sto se kaze 'kornjacevina' :-) , nezz je li to relevantno :-D
Red 4 Life

#1466 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Red 4 Life »

Joj i ja imma problema sa svojim mackom, srecom nije agresivan niti piski po kuci jer mu je izriciti zabranjeno :) naucio sam ga pametni.. ali je previse njezan i smotan i to me pravo nervira. npr volim da macak noc provede vani posto to inace macke rade jel :) nocu shetaju pitaj boga zasto fola da love... elem fora je ima u komsiluku maca lutalica koja je omacila i ima dvoje malih macica i oni mu dodju ugnjezde mu se u kolibicu njegovu citaj korpu a on glup i spava na plocicama pored njih na drugom kraju jer kukavica ne smije da ih otjera... kako ga nauciti da terotoriju svoju cuva ! i da neda drugim mackama divljacima da ga tjeraju i tuku .... Bgm problem je ozbiljan nedaj boze da kakav veci macak naidje ubio bi ga ....
hurmasica

#1467 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hurmasica »

Pomagajte ljudi, moj macak star cetiri godine je bolestan :(((((
Naime sve je pocelo prije nekoliko mjeseci kada mu se pojacala slina na usta. Pa su ga boljeli zubi, ispali su mu svi oni mali zubici izmedju gornjih ocnjaka :((((
Sada mu je iskocila nekakva guta ispod brade, na vratu. Ne boli ga na dodir, niti ga svrbi i sl. kao da mu se neka zlijezda povecala.
JOJ zna li iko sto bi moglo biti? Da mu dam antibiotik? Inace macak je polu kucni/avlijaner. Moguce je da je hodao po smecu i necim se zarazio.
Mozete li mi preporuciti kakvog veterinara al da nije plaho skup.
Masha.sa

#1468 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Masha.sa »

hurmasica wrote:Pomagajte ljudi, moj macak star cetiri godine je bolestan :(((((
Naime sve je pocelo prije nekoliko mjeseci kada mu se pojacala slina na usta. Pa su ga boljeli zubi, ispali su mu svi oni mali zubici izmedju gornjih ocnjaka :((((
Sada mu je iskocila nekakva guta ispod brade, na vratu. Ne boli ga na dodir, niti ga svrbi i sl. kao da mu se neka zlijezda povecala.
JOJ zna li iko sto bi moglo biti? Da mu dam antibiotik? Inace macak je polu kucni/avlijaner. Moguce je da je hodao po smecu i necim se zarazio.
Mozete li mi preporuciti kakvog veterinara al da nije plaho skup.
idi Amaru! i ne odugovlaci, ta guta moze biti nesto ozbiljno (kao i kod ljudi jbg - nije bolno, a onda nalazi pokazu najgore). a cim traje nekoliko mjeseci, ne vjerujem da je nesto sto se moze rijesiti "sam svoj majstor". sretno!
Suicidal Siberian

#1469 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Suicidal Siberian »

Zdravo! danas smo dobili jednog prekrasnog macka. Kad smo dosli kuci, sakrio se ispod kreveta i ne izlazi...sta da radimo?
minjonja

#1470 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

Suicidal Siberian wrote:Zdravo! danas smo dobili jednog prekrasnog macka. Kad smo dosli kuci, sakrio se ispod kreveta i ne izlazi...sta da radimo?
nista, nemojte ga izvlaciti nego mu stavite hranu i vodu negdje gdje je vidi i cekajte.
terra_incognita

#1471 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by terra_incognita »

To se i meni desilo sa prošlim mačkom, tri dana nije izlazio iz skrovišta ali je po noći jeo i pio :)

Treću noć me neko tapka po ramenu, otvorim oči- kad on se odvažio da izađe iz zaklona :)
Suicidal Siberian

#1472 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Update...pokakio se ispod kreveta i popiskio :(..ceka me ciscenje danas :(...savjeti?
Masha.sa

#1473 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Masha.sa »

Suicidal Siberian wrote:Update...pokakio se ispod kreveta i popiskio :(..ceka me ciscenje danas :(...savjeti?
ja sam svoju macu polako izvlacila ispod trosjeda, pomazila je malo kad je uzmem i dala joj odmah komadic salame, hrenovke i sl. nakon dva dana prestala se sakrivati. sto se kakanja tice, pripremi mu kutiju s pijeskom, uzmi ga, stavi polako u nju i samo mu prednjim sapicama malo proceprkaj po pijesku. sam ce skontati. kad sam citala o tome nisam mogla da vjerujem - ali me fasciniralo kako je nakon 20 sec ukopcala, pocela sama ceprkati i popiskila se. :)

daj sliku malise! :D
Suicidal Siberian

#1474 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Masha.sa wrote:
Suicidal Siberian wrote:Update...pokakio se ispod kreveta i popiskio :(..ceka me ciscenje danas :(...savjeti?
ja sam svoju macu polako izvlacila ispod trosjeda, pomazila je malo kad je uzmem i dala joj odmah komadic salame, hrenovke i sl. nakon dva dana prestala se sakrivati. sto se kakanja tice, pripremi mu kutiju s pijeskom, uzmi ga, stavi polako u nju i samo mu prednjim sapicama malo proceprkaj po pijesku. sam ce skontati. kad sam citala o tome nisam mogla da vjerujem - ali me fasciniralo kako je nakon 20 sec ukopcala, pocela sama ceprkati i popiskila se. :)

daj sliku malise! :D
Ok, thnx!..kad dodjem kuci stavljam sliku.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1475 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by KatarinaKosaca »

suncica24 wrote:
A kad smo vec kod linjanja, moj maci bi mogao dobiti crveni karton iz tog razloga (a prezivjeli smo i piskenje i skidanje zavjesa, i ujedanje...)... buduci da nas ima alergicnih na dlake :(

Ne znam vise sta da mu radim...
Šta znači crveni karton van nogometnog terena? Izbaciti životinju na ulicu zato što ima dlaku :x

Sačuvaj Bože sve životinje svijeta raznih "ljubitelja"
Post Reply